Labrador adopteren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Hoi allemaal!

ik ben nieuw hier op het forum, of eigenlijk weer terug. Als tiener heb ik heeel wat dagen op dit forum besteed. Toen liet ik de hondjes uit de buurt uit omdat ik zelf geen hond had. Inmiddels woon ik samen in mijn eigen huis en komt er toch eindelijk een hond. Een droom die in vervulling gaat!

 

Momenteel zitten wij in een proces om een labrador te adopteren. Ik heb me natuurlijk heel goed ingelezen over hoe ik dit moet aanpakken als de hond hier is, maar ik wilde toch vragen of jullie met jullie ervaring nog tips hebben voor mij omtrent de hond laten wennen en structuur geven? Ik dacht zelf aan vaste tijden eten en slapen etc. 

Daarnaast hebben wij een weekje texel gepland staan 3 weken nadat de hond hier komt, maar ik denk dat ik dat beter af kan zeggen ivm de hond rust geven toch? 

we hebben er veel zin in, alvast bedankt voor jullie reacties! 
liefs,

lotte

honden page profiel Sofie & NalaSofie & Nala 3 doggies

honden foto van Sofie & Nala

Wat leuk, Lotte! Spannend hoor, een adoptie. Weet je wel waar hij vandaan komt, wat zijn achtergrond is?

 

Wat betreft weekje Texel: gewoon doen. Wij gaan, ook 2.5 weken nadat Nala bij ons is, straks ook een weekje weg (maandag - vrijdag). Wat ik dan wel echt zou doen is kijken in hoeverre het voor jouw Lab fijn is om dingen te doen of te ondernemen. Misschien kun je ook rustmomenten inbouwen.

 

Van mijn trainer heb ik begrepen: geef juist niet op vaste tijden eten, want anders leert de hond straks rond welke tijd hij precies eten zou mogen krijgen. Dit kan nadelig werken. Nu doen wij dat nog wel redelijk omdat Nala nog maar 10 weekjes oud is. Ik weet niet hoe oud je labrador al is, die je gaat adopteren?

honden page profiel TukkerTukker 3 doggies

honden foto van Tukker

Het hangt er misschien ook vanaf waar de hond vandaan komt... komt hij uit een situatie waar er geen tijd meer voor hem is/allergie, een redelijk stabiele situatie, dan zal hij waarschijnlijk snel mee draaien bij jullie en voldoende hebben aan de rustmomenten die jullie inbouwen.

 

Komt hij uit een onstabiele situatie dan vraagt het misschien meer moeite.

 

Texel zou ik wel lekker door laten gaan. Lekker met de hond er op uit, samen dingen doen (kun je zo rustig houden als de hond nodig heeft).

Zorgt dat de chip goed op naam staat en een naamplaatje met je mobiele nummer. Mocht hij onverhoopt jullie uit het oog verliezen....

Komt de hond

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

@Sofie en Nala : Bedankt voor je reactie! De hond komt uit een gezin met kleine kindjes. Hij word daar heel liefdevol behandeld. Er is alleen geen tijd meer voor hem. Hij is 2 jaartjes oud! Vrij jong dus nog. Wat een goede tip van je trainer! Zo heb ik er nooit over nagedacht :)

 

@Tukker: Bedankt voor je reactie! Het zal inderdaad ook per hond verschillen. Fijn om te horen dat Texel opzich door zou kunnen gaan! Een naamplaatje en de chip op onze naam zetten is een goed idee voor als hij in het ergste geval kwijtraakt.

honden page profiel Koert En poppy Koert En poppy 3 doggies

honden foto van Koert En poppy

" @Sofie en Nala : Bedankt voor je reactie! De hond komt uit een gezin met kleine kindjes. Hij word daar heel liefdevol behandeld. Er is alleen geen tijd meer voor hem. Hij is 2 jaartjes oud! Vrij jong dus nog. Wat een goede tip van je trainer! Zo heb ik er nooit over nagedacht :-)
 
@Tukker: Bedankt voor je reactie! Het zal inderdaad ook per hond verschillen. Fijn om te horen dat Texel opzich door zou kunnen gaan! Een naamplaatje en de chip op onze naam zetten is een goed idee voor als hij in het ergste geval kwijtraakt. "

Waar gaan jullie heen op Texel 

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

@koert ik heb op je pb gereageerd! :)

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Wat leuk dat jullie een hond gaan adopteren!

 

Vaste tijden qua eten dat kan wel.

Maar vaste tijden van slapen? Ik zou de hond gewoon laten slapen waar en wanneer die wil slapen. Dan voelt die zich denk ik het beste.

 

Ik denk dat je moet kijken naar de hond wat betreft jullie vakantie. Als het een heel makkelijke hond is, en de temperaturen zijn op Texel zo dat de hond het prettig vindt, dan kan die toch best mee?

 

Ik zou hem alleen niet alleen laten in huisje/hotel/tent/caravan oid. Dus je vakantie moet wel helemaal ingericht zijn naar de hond.

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

@ukkepuck

Wel fijn dat ik naar de hond kan kijken en op basis daarvan kan inschatten wat wijsheid is. De vakantie naar Texel word dan zeker weten helemaal ingericht op de hond. We willen hem niet alleen laten. Ik merk dat ik heel krampachtig alles perfect wil doen en daar zenuwachtig van word haha. 

honden page profiel Koert En poppy Koert En poppy

honden foto van Koert En poppy

" @koert ik heb op je pb gereageerd! :-) "

Ik ook op jou Lotte hp-smile

honden page profiel Sofie & NalaSofie & Nala

honden foto van Sofie & Nala

" @ukkepuck
Wel fijn dat ik naar de hond kan kijken en op basis daarvan kan inschatten wat wijsheid is. De vakantie naar Texel word dan zeker weten helemaal ingericht op de hond. We willen hem niet alleen laten. Ik merk dat ik heel krampachtig alles perfect wil doen en daar zenuwachtig van word haha.  "

 

Dat herken ik ook wel! Met als gevolg dat ik niet goed op mezelf let. Dus probeer mee te gaan met de flow. Merk je dat je hond behoefte heeft aan rust (verplicht of niet), dan geef je die rust en is het goed. Er zijn zoveel boeken geschreven, maar die hoeven niet altijd dé weg te leiden. Vertrouw op jouw eigen gevoel, dat is uiteindelijk het belangrijkste.

Hier kan Nala zelf haar rust nog niet pakken. Ze kan dan makkelijk door en door en door. Dus wij geven haar op dit moment juist wel bench-rust. We merken dat ze dan makkelijker kan uitrusten om daarna weer lekker even te spelen. Maar... het verschil is ook: Nala is tien weken. Jullie lab is al twee jaar. Dus dat zal bij jullie denk ik wel al makkelijker aan toe gaan.

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

"  
Dat herken ik ook wel! Met als gevolg dat ik niet goed op mezelf let. Dus probeer mee te gaan met de flow. Merk je dat je hond behoefte heeft aan rust (verplicht of niet), dan geef je die rust en is het goed. Er zijn zoveel boeken geschreven, maar die hoeven niet altijd dé weg te leiden. Vertrouw op jouw eigen gevoel, dat is uiteindelijk het belangrijkste.Hier kan Nala zelf haar rust nog niet pakken. Ze kan dan makkelijk door en door en door. Dus wij geven haar op dit moment juist wel bench-rust. We merken dat ze dan makkelijker kan uitrusten om daarna weer lekker even te spelen. Maar... het verschil is ook: Nala is tien weken. Jullie lab is al twee jaar. Dus dat zal bij jullie denk ik wel al makkelijker aan toe gaan. "

Jaaa precies merk wel die druk. Is inderdaad niet goed voor jezelf ook. Geeft een fijn gevoel dat anderen dit dus ook kunnen hebben. Ik zal proberen mijn gevoel te volgen. Ik heb me onwijs ingelezen dus het zal vast niet allemaal fout lopen.

Wat goed dat jullie Nala die rust bieden wanneer ze het zelf niet initieert! 10 weken is ook nog erg jong. Lijkt me zwaar hoor een pup! We zijn inderdaad bewust voor een herplaatsen gegaan. Ik houd er rekening mee dat er alsnog veel tijd en aandacht in gaat zitten, maar ik hoop inderdaad dat de vorige eigenaar al een basis gelegd heeft! 

honden page profiel Sofie & NalaSofie & Nala

honden foto van Sofie & Nala

" Jaaa precies merk wel die druk. Is inderdaad niet goed voor jezelf ook. Geeft een fijn gevoel dat anderen dit dus ook kunnen hebben. Ik zal proberen mijn gevoel te volgen. Ik heb me onwijs ingelezen dus het zal vast niet allemaal fout lopen.
Wat goed dat jullie Nala die rust bieden wanneer ze het zelf niet initieert! 10 weken is ook nog erg jong. Lijkt me zwaar hoor een pup! We zijn inderdaad bewust voor een herplaatsen gegaan. Ik houd er rekening mee dat er alsnog veel tijd en aandacht in gaat zitten, maar ik hoop inderdaad dat de vorige eigenaar al een basis gelegd heeft!  "

 

Wij zijn bewust voor een pup gegaan en weten ook dat het de eerste weken vooral echt even doorbikkelen is. Ik hoop dat ze met 15 (en in ieder geval 20) weken in ieder geval zelf al wat meer haar eigen rust kan pakken. We gaan het zien, haha. Wij hebben gekozen voor een pup omdat Nala een hulphond wordt, dan vind ik het fijn om zelf de basis te leggen.

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

"  
Wij zijn bewust voor een pup gegaan en weten ook dat het de eerste weken vooral echt even doorbikkelen is. Ik hoop dat ze met 15 (en in ieder geval 20) weken in ieder geval zelf al wat meer haar eigen rust kan pakken. We gaan het zien, haha. Wij hebben gekozen voor een pup omdat Nala een hulphond wordt, dan vind ik het fijn om zelf de basis te leggen. "

Ik heb net inderdaad je topic over Nala gelezen! Snap jullie keuze helemaal. Heel gaaf dat jullie samen dat proces aangaan! Ben benieuwd wat er nog komen gaat :).

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

Een hond kan je niet dwingen om te rusten.

En al zeker een volwassen hond niet.

Laat hem zoveel mogelijk gerust: niet overdreven veel aandacht geven. Je bent een doodvreemde voor hem.

Zeker niet beginnen met "trainen".

Alleen het buiten plassen is belangrijk de eerste tijd.

Tuurlijk meenemen op vakantie, maar nooit alleen laten.

Laat hem zoveel mogelijk zelf dingen uitzoeken.

Het enige wat belangrijk is, zeker dat eerste half jaar, is vertrouwen opbouwen tussen jullie. 

Zeker niet onderschatten wat zo'n herplaatsing teweeg brengt bij een hond.

Ze zijn alles kwijt op dat moment.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Lekker meenemen. Hij is dan al een paar weken bij jullie, jullie blijven bij hem. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ik merk dat ik heel krampachtig alles perfect wil doen en daar zenuwachtig van word haha.  

Ja, dat is heel begrijpelijk, maar vaak geeft dit 'perfect willen doen' net heel veel spanningen en druk, waardoor het stressniveau van hond en mens alleen maar stijgt terwijl dat nergens voor nodig is.

Loslaten dus, en voor ogen houden waar het écht om draait.

Dat zijn geen schema's of structuren, maar vertrouwen tussen mens en hond. De houvast voor de hond in zijn nieuwe thuis komt dus niet vanuit een planning, maar van de emotionele band die hij met jou opbouwt. Hij zal met de tijd leren dat hij altijd op jou kan rekenen, jij zal de standvastige factor in zijn leven worden, niet een of andere vaste planning waar je hem in wil wringen.

 

Dus geef jezelf en de hond tijd, ademruimte. Leg niet te veel druk, ontspan. Zo kan de hond zich aan jou spiegelen en hoeft niemand krampachtig en gespannen te worden. hp-thumbsup

Veel plezier samen en geniet van jullie reis!

 

honden page profiel LolaLola 3 doggies

honden foto van Lola

Wat leuk! Goed dat je het zo goed wilt doen, maar ik zou het ook lekker een beetje los laten. Ik zou ook zeker geen vaste slaaptijden aanhouden en verplichte rust. Ik zou de hond even lekker zijn gang laten gaan. Ze pakken hun rust zelf wel als ze dit nodig vinden. Zo niet kun je ook altijd nog kauwmateriaal (runderplaten, bullepees, churpi enz) aanbieden, worden ze vaak ook rustig van. Gevulde kong doet ook wonderen. Hier hebben we wel ongeveer vaste eet tijden want ze moeten toch eten voor ik ga werken, maar ze kunnen wel wisselen. Zo eten ze meestal tegen een uur of half 8, half 4 en 11 uur. Maar in het weekend krijgen ze soms pas eten tegen half 10 en smiddags dan ook pas tegen half 6. Maar het zit niet op de minuten of uren vast. 

 

Lekker alle schema's enz los laten en ervan gaan genieten, dat is het belangrijkste! 

 

Veel plezier alvast!

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~ 3 doggies

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Misschien is het wel verstandig om hem niet los te laten lopen, hij heeft namelijk nog helemaal geen band met jullie. Heb je al een lange lijn? 

honden foto van Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje

Wat geweldig dat jullie een Labrador gaan adopteren, ik deed hetzelfde jaren geleden en werd mijn beste maatje.

 

Hij was destijds 1,5jr en kwam eveneens uit een gezin met 4 kleine kindjes. Hij wende heel snel bij ons hoor en ging eigenlijk snel overal met ons mee, hij was in voor alles. Natuurlijk moeten ze even wennen aan de nieuwe omgeving en leren hoe het allemaal loopt binnen het nieuwe gezin. Laat hem gewoon deel uitmaken van de familie en voelen dat hij geliefd is, je zal merken dat de overgang heel vlotjes verloopt. Zalige open honden zijn het.

Eten op vaste tijden vind ik een goed idee, doe ik met mijn hond eveneens. Wat Texel betreft, kijk even hoe snel jullie nieuwe maatje zich aanpast, want zoiets is normaal net heel leuk voor een hond en zo leren jullie elkaar nog beter kennen.

 

Niet teveel zorgen maken, het zal zichzelf uitwijzen, dat deed het hier ook.

 

Alvast heel veel plezier samen, ik had het geluk mijn maatje 14jr te mogen hebben en zou er geen seconde van hebben willen missen.

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Fijn om bij meerdere terug te lezen dat een beetje loslaten oké is en de emotionele band vooral heel belangrijk is. Ik wil de hond inderdaad niet gestressed maken door mijn eigen spanning! We zijn de komende weken sowieso thuis bij de hond om het alleen zijn langzaamaan op te bouwen en om een goede band op te bouwen.

@Luz: dat punt van niet teveel aandacht geven heb ik inderdaad veel terug zien komen! Ik moet me nog even inhouden met knuffelen haha.

@Britt & Maui: Die ga ik aanschaffen! De hond trekt een beetje aan de riem dus het lijkt mij goed om met een lange (touw)riem te oefenen hiermee wanneer hij er klaar voor is.

@Marie-Rose : Wat mooi om te horen dat jouw lab zo een dierbare vriend geworden is voor je! Ik vind het ook een fantastisch ras en heb zin in alle avonturen die we samen gaan beleven.

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Met loslopen wil ik inderdaad echt wachten tot we een goede basis hebben en we hebben bereikt dat hij niet meer aan de riem trekt maar netjes meeloopt!

honden page profiel toto 3 doggies

honden foto van to

Ook wij hebben een herplaatser in huis, de hond moest wennen aan de hond die er al was.

Wij zijn de herplaatser toen een paar keer gaan ophalen om te komen spelen en wandelen....

zijn jullie misschien ook in de gelegenheid om dat te doen?? Ik ben er echt van overtuigd dat hem dat echt heel goed gedaan heeft.

 

Zelf heb ik alleen de 1e nacht hem naast ons bed laten slapen, en daarna waren ze samen beneden..

Dat wennen aan de andere huisregels ging eigenlijk vanzelf, hij keek het gewoon af hoe de andere dat deed.

 

Maar ook zijn eigen gewoonte hield hij aan, o.a. op de armleuning gaan zitten om naar buiten te kunnen kijken, duurde een paar dagen voor hij door had dat hier de bank niet voor het raam staat...

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

" Ook wij hebben een herplaatser in huis, de hond moest wennen aan de hond die er al was.
Wij zijn de herplaatser toen een paar keer gaan ophalen om te komen spelen en wandelen....
zijn jullie misschien ook in de gelegenheid om dat te doen?? Ik ben er echt van overtuigd dat hem dat echt heel goed gedaan heeft.
 
Zelf heb ik alleen de 1e nacht hem naast ons bed laten slapen, en daarna waren ze samen beneden..
Dat wennen aan de andere huisregels ging eigenlijk vanzelf, hij keek het gewoon af hoe de andere dat deed.
 
Maar ook zijn eigen gewoonte hield hij aan, o.a. op de armleuning gaan zitten om naar buiten te kunnen kijken, duurde een paar dagen voor hij door had dat hier de bank niet voor het raam staat... "

Dit is wel een goed idee inderdaad! Het plan is inderdaad om eerst af en toe langs te gaan en even wennen aan elkaar. 
Haha wat komisch van die armleuning! Fijn dat hij zo snel meeliep in het normale ritme! 

we gaan vanmiddag naar de hond. Heel veel zin in! 

honden page profiel TukkerTukker 3 doggies

honden foto van Tukker

" Dit is wel een goed idee inderdaad! Het plan is inderdaad om eerst af en toe langs te gaan en even wennen aan elkaar. Haha wat komisch van die armleuning! Fijn dat hij zo snel meeliep in het normale ritme! 
we gaan vanmiddag naar de hond. Heel veel zin in!  "

Laat je weten hoe het vanmiddag geweest is?

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

" Laat je weten hoe het vanmiddag geweest is? "

Zal ik doen! :)

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Het was echt geweldig! Het is een schat van een hond. Was heel lief met de kleine kinderen en baby in het huis. Was ook naar de dierenarts geweest voor zijn inentingen en controle om aan te tonen aan ons dat hij oke is. We gaan morgen weer langs en daarna nemen wij hem mee voor een proefperiode. Alles staat ook op papier. Huidige baasjes hadden het heel moeilijk ermee zij houden heel veel van hem. Tot zover dus positief! :) 

honden page profiel TukkerTukker 3 doggies

honden foto van Tukker

" Het was echt geweldig! Het is een schat van een hond. Was heel lief met de kleine kinderen en baby in het huis. Was ook naar de dierenarts geweest voor zijn inentingen en controle om aan te tonen aan ons dat hij oke is. We gaan morgen weer langs en daarna nemen wij hem mee voor een proefperiode. Alles staat ook op papier. Huidige baasjes hadden het heel moeilijk ermee zij houden heel veel van hem. Tot zover dus positief! :-)  "

Dat is goed nieuws!

Iets om naar uit te kijken! laughing

honden page profiel TukkerTukker

honden foto van Tukker

En... zijn jullie inmiddels thuis mét hond?

 

Zó leuk dat het gisteren goed klikte. En nu dus kijken hoe hij bij jullie mee draait.

(hoe lang is de proefperiode?)

 

Laat je het ons weten? 

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

We zijn met hond! Alles gaat heel goed. Hij trekt alleen aan de riem en zodra onze kat ergens op springt of ergens heen draaft wil hij er achteraan. Hij woonde met 3 katten dus hoop dat het vanzelf went. We laten hem loslopen in huis met een lijn aan zijn tuig om te voorkomen dat hij achter de kat aan gaat. Verder vind hij het spannend, maar wil hij graag geaaid en geknuffeld worden 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Wat leuk! Gefeliciteerd.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: hond van 12 met medicatie?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^