Leishmania

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June

honden foto van Hannah & June

June had laatst een geïrriteerd plekje bij haar neus, ik dacht dat het door de rui kwam omdat ze dan meer likt. Net zag ik tot mijn schrik dat de haren bij de randen van haar oren los zitten en het randje ook licht kalend is (dit heeft ze eerder nooit gehad). Daarnaast vind ik haar de laatste tijd wat strammer in de achterhand, hiervoor is ze eerder bij een osteopaat geweest dus daar maakte ik me niet direct zorgen over. 

Haar energie niveau is wellicht wat lager, kan natuurlijk ook gewoon de warmte zijn, en vind ik niet echt een significant verschil. In combinatie met het bovenstaande zet het me dan toch aan het denken... 

Komende week wil ik haar voor de zekerheid bij de dierenarts laten testen op leishmania (ze komt uit Griekenland). 

 

Ik hoop natuurlijk heel erg dat ze het niet heeft en hoop dat ik er anders in ieder geval vroeg bij ben en de schade tot nu toe meevalt. 

Ik las dat er verschillende testen beschikbaar zijn en vraag me af welke jullie aanraden. Ik heb liever een wat duurdere test die betrouwbaarder is dan een goedkopere die een valse negatieve uitslag geeft.

 

Heeft iemand ervaring met de behandeling? Ik las dat er dan vaak gestart wordt met medicatie die later afgebouwd wordt en dat de hond dan levenslang geregeld gecontroleerd moet worden, maar lees ook over levenslange medicatie. Hoe zijn de bijwerkingen van deze middelen?

 

Morgen bel ik de dierenarts en probeer ik natuurlijk rustig af te wachten tot de uitslag er is, maar vooraf een beetje verdiepen in het ziektebeeld kan natuurlijk nooit kwaad...  

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Hopelijk is het geen Leishmania.

 

In het volgende topic over Leishmania staat veel info. Je hebt destijds zelf ook gereageerd.

 

https://www.hondenpage.com/hondenforum/217459/leishmania.php

 

honden page profiel Dobber!Dobber! 3 doggies

honden foto van Dobber!

Oeh, Leish... Het schijnt dat als je er op tijd bij bent, de schade vaak meevalt. Duimen dus!

 

Welke medicatie en hoe lang hangt volgens mij af van de ernst van de zaak. Er zijn honden die tijdelijk medicatie krijgen. Er zijn ook honden die levenslang pillen moeten slikken. 

 

In Nederland is Leishmania niet zo bekend en worden we al snel bezorgd. In Griekenland zijn ze juist heel nuchter en laconiek, daar komt het zo vaak voor dat ze het bij wijze van haast verwachten dat een hond het krijgt (heb ik het idee). In principe is de Leishmania uit Griekenland niet anders dan Leishmania en Nederland. Dus ik ga er dan maar even van uit dat als het in Griekenland goed te behandelen is, dat in Nederland ook kan. Maar het is in NL wel stukken duurder...

 

Ik zou zelf kiezen om ook te testen op Babesia en Ehrlichia. 

 

Mocht Luna het hebben, dan zou ik contact opnemen met de stichting. Ik weet dat ze wel eens medicatie over laten komen vanuit Griekenland, omdat het daar zoveel goedkoper is. Dat scheelt echt enorm veel. 

honden page profiel Dobber!Dobber! 3 doggies

honden foto van Dobber!

https://skylosstrays.com/leishmania/

 

Het schijnt ook belangrijk te zijn om minstens 1 keer per jaar opnieuw bloedonderzoek te laten doen om te zien of de parasiet weer actief is. Zo kun je er snel bij zijn als het misgaat. 

 

De parasiet steekt de kop op bij stress... Dit is dus belangrijk om te weten, want stress voorkomen is misschien wel de belangrijkste voorzorgsmaatregel. 

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Schrikken zeg, kan me voorstellen dat je direct actie gaat ondernemen

 

Hoelang is June in Nederland, normaal houden ze een periode van 7 jaar aan dat de Leish nog actief kan worden, maar dat is echt maar een gemiddelde, er zijn er ook die daarna opeens toch nog besmet blijken

 

Mijn advies wat betreft testen, meld je aan bij deze FB groep, daar zit echt mega veel ervaring inclusief namen van DA's in Nederland die van de hoed en de rand weten en daar weten ze ook uit te leggen dat alleen een titertest niet voldoende is om te bepalen of er een besmetting is

https://www.facebook.com/groups/754416564663820/

 

Veel sterkte, hopelijk loopt het allemaal met een sisser af

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June

honden foto van Hannah & June

Bedankt voor jullie berichtjes!

Ik was er in eerste instantie inderdaad flink van geschrokken, maar nu ik het even heb laten bezinken kan ik het weer wat relativeren en rustig de afspraak met de dierenarts afwachten, als het om June gaat ben ik toch altijd een beetje een hypochondersealed

 

June is nu ongeveer 7 jaar, waarvan 6,5 jaar in Nederland dus helaas nog net binnen de officiële incubatietijd. Qua stress heeft ze, vanwege haar angst toen ze in Nederland kwam, ontzettend veel last gehad. Ik dacht daarom ook altijd, als ze leishmania heeft zou het wel tot uiting gekomen moeten zijn in die periode, maar ja die garantie heb je natuurlijk nooit... 

 

Ik heb zelf geen facebook maar goed om te weten dat er dierenartsen zijn die hier veel ervaring mee hebben, mocht ze het hebben zal ik daar ook gericht naar gaan zoeken.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Ik zal je via pb wel even wat info alvast doorsturen

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Eerst nog even ademhalen, zeg ik dan.

Er zijn honden bij die inderdaad af kunnen bouwen en zonder medicatie door het leven gaan, wel elk jaar een test, en/of bij twijfel, korstjes, bultjes, mank lopen, dat soort vage dingen.

Er zijn honden die levenslang pilen moeten slikken, maar oud kunnen worden, en sommige niet.

Het is allemaal heel verschillend.

Maar eerst maar testen..dat is het belangrijkste, als het dan positief is kan je meteen starten met medicatie, via stichtingen en Facebook kom je aan artsen die echt weten wat ze doen.

Ina heeft vast goede info voor je!

Ik duim!!

 

 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June

honden foto van Hannah & June

Vanmorgen de uitslag binnengekregen en ze is test helaas positief op leishmania. 

Aangezien ze nog zo fit is en ik verder eigenlijk amper iets aan haar gemerkt heb (gisteren heeft ze bijvoorbeeld nog als een malle door het bos gerend), stelde hij voor om te starten met één maand medicatie om te kijken of dat aanslaat. Ik wil eerst nog even wat verder kijken en informeren naar de verschillende behandel opties, dus ik ben benieuwd of hier ervaring is met deze aanpak?

 

Heeft iemand toevallig ook ervaring met de verzekeringen? Ziekte opgelopen voor afsluiting van de verzekering worden niet vergoed, weet iemand toevallig of ze dit daar ook onder scharen? 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

In dit topic heb je destijds zelf gereageerd niet wetende dat dit jouw hond zou overkomen.

 

https://www.hondenpage.com/hondenforum/217459/leishmania.php

(Deze had ik al eerder in dit topic vermeld)

 

Er is een facebook account waar veel info over Leishmania is te vinden en waar je vragen kunt stellen

 

https://www.facebook.com/groups/754416564663820/

 

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Oh prut....wat balen Hannah, dit is toch niet waar je op had gehoopt.

 

Ik zou qua medicatie echt even feedback vragen bij de facebookgroep, die zijn op de hoogte van de laatste inzichten en weten ook precies hoe uitslagen te interpreteren.

 

En de verzekering, dat is denk ik een kwestie van gewoon indienen....officieel wat ze nog niet ziek tot voorkort, dus zou mijn inziens dit gewoon gedekt moeten worden.....en zou ik persoonlijk ook geen genoegen nemen met een negatieve reactie

Zou hetzelfde zijn als het niet vergoeden van een heupoperatie/behandeling bij een hond die na jaren slecht lopen artrose vorming heeft.

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

" Vanmorgen de uitslag binnengekregen en ze is test helaas positief op leishmania. 
Aangezien ze nog zo fit is en ik verder eigenlijk amper iets aan haar gemerkt heb (gisteren heeft ze bijvoorbeeld nog als een malle door het bos gerend), stelde hij voor om te starten met één maand medicatie om te kijken of dat aanslaat. Ik wil eerst nog even wat verder kijken en informeren naar de verschillende behandel opties, dus ik ben benieuwd of hier ervaring is met deze aanpak?
 
Heeft iemand toevallig ook ervaring met de verzekeringen? Ziekte opgelopen voor afsluiting van de verzekering worden niet vergoed, weet iemand toevallig of ze dit daar ook onder scharen?  "

Och :(... Wat vervelend zeg! Gelukkig ben je er snel bij. Qua behandeling zou ik inderdaad eerst meer input willen. Nederlandse dierenartsen hebben toch minder ervaring met de MZZ (Midd. Zeeziekten). 

 

Wb. de verzekering ben ik bang dat je achter het net gaat vissen. Ik zou indertijd een Griekje adopteren en wilde ook een verzekering afsluiten. Maar in principe kwam het bij alle verzekeringen erop neer dat LM veroorzaakt wordt door een parasiet en daar vergoeden ze niets, of bijna niets van. Parasieten zijn meestal gewoon teken en vlooien e.d. Maar bij de MZZ zijn het ook parasieten en dus doen ze er niks mee.

 

Er zijn verzekeringen die iets van 60 euro per jaar vergoeden aan anti parasieten middelen, maar dit gaat alleen op als je al een verzekering hebt. Heb je die nog niet, dan sta je echt helemaal in de kou...

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Wat naar zeg!

Ik heb petplan nagekeken, maar volgens mij vergoeden ze gewoon, nu ben ik niet goed om hele bladen te lezen achter elkaar, dus ik raad je aan om ff door te spitten.

 

Elke hond die mee op vakantie gaat naar een warm land, kan het krijgen, dus ik zou het gek vinden dat als je hond het later krijgt dat er niks vergoed word.

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

" Wat naar zeg!
Ik heb petplan nagekeken, maar volgens mij vergoeden ze gewoon, nu ben ik niet goed om hele bladen te lezen achter elkaar, dus ik raad je aan om ff door te spitten.
 
Elke hond die mee op vakantie gaat naar een warm land, kan het krijgen, dus ik zou het gek vinden dat als je hond het later krijgt dat er niks vergoed word. "

Helaas, Yooop... Ik heb indertijd de meeste verzekeringen bekeken en volgens mij niet 1 gevonden die testen, behandelingen en/of medicatie voor Leish wil vergoeden. Er staat me iets bij dat er misschien 1 was die wel iets wilde vergoeden, maar dan waren de maandelijkse kosten zo hoog en de vergoedingen zo laag dat het bij lange na niet uit kon.

 

Dit is wat in de polis van Petplan staat bij de uitsluitingen:

 

"Uw huisdier krijgt behandelingen of medicijnen tegen een parasitaire infectie, zoals wormen, vlooien, teken en mijten. Dit is alleen (deels) verzekerd als u het TOTAAL Pakket heeft afgesloten."

 

In het TOTAAL Pakket krijg je per jaar 60 euro vergoed voor preventieve zorg bij de hond of kat. 

 

Het punt is dat het allemaal gaat om parasieten, meestal teken, vlooien mijten etc. Maar nu er steeds meer honden uit het buitenland komen die dit soort ziektes met zich mee kunnen dragen, zijn ze natuurlijk helemaal ingedekt als die honden ineens Leish of Babesia oid blijken te hebben. 

 

EDIT: testen die gedaan worden voordat de diagnose er ligt worden wel vergoed. Ook de test die de Leish (of babesia/hartworm/ehrlichia/giardia) aanwijst wordt vergoed. Maar zodra één of meerdere aandoeningen bekend zijn die veroorzaakt worden door een parasiet (Lyme is trouwens ook 1) wordt het niet meer vergoed. Misschien verschilt het per verzekeraar, maar dit was wat degenen die ik gebeld heb me vertelden. 

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Dat stukje wat jij citeert Dobber lees ik meer als 'middelen die dienen ter voorkoming van wormen, vlooien, teken en mijten worden niet vergoed' 

 

Het zou toch raar zijn dat de gevolgen van een besmette tekenbeet als bijv. Lyme, niet vergoed wordt door een verzekering....evenzo de behandeling van Leish als gevolg van ooit een besmetting door zandvliegjes

 

Ik blijf erbij, mijn meiden zijn verzekerd en mocht daar als nog Leish bij geconstateerd worden ga ik er van uit dat dit gewoon onder hun verzekering valt, ik lees in hun polisen ook niks anders

 

Sterker nog, als ik hun bloed laat controleren op allerhande dingen EN ook op Leish, wordt dit ook gewoon vergoed volgens de geldende voorwaarden

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Vanmorgen de uitslag binnengekregen en ze is test helaas positief op leishmania. 
Aangezien ze nog zo fit is en ik verder eigenlijk amper iets aan haar gemerkt heb (gisteren heeft ze bijvoorbeeld nog als een malle door het bos gerend), stelde hij voor om te starten met één maand medicatie om te kijken of dat aanslaat. Ik wil eerst nog even wat verder kijken en informeren naar de verschillende behandel opties, dus ik ben benieuwd of hier ervaring is met deze aanpak?
 
Heeft iemand toevallig ook ervaring met de verzekeringen? Ziekte opgelopen voor afsluiting van de verzekering worden niet vergoed, weet iemand toevallig of ze dit daar ook onder scharen?  "

Jeetje dat is niet leuk.

Gelukkig ben je er op tijd bij.

Ik hoop dat de kuur aanslaat!

 


Is hij al verzekerd?

 

Hij had de parasiet al, maar wordt nu pas ziek.

Dan lijkt het mij dat je de kosten vergoed krijgt.

Ik zou de kosten gewoon indienen als je al verzekerd bent.

 

Heel veel sterkte!

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Helaas, Yooop... Ik heb indertijd de meeste verzekeringen bekeken en volgens mij niet 1 gevonden die testen, behandelingen en/of medicatie voor Leish wil vergoeden. Er staat me iets bij dat er misschien 1 was die wel iets wilde vergoeden, maar dan waren de maandelijkse kosten zo hoog en de vergoedingen zo laag dat het bij lange na niet uit kon.
 
Dit is wat in de polis van Petplan staat bij de uitsluitingen:
 
"Uw huisdier krijgt behandelingen of medicijnen tegen een parasitaire infectie, zoals wormen, vlooien, teken en mijten. Dit is alleen (deels) verzekerd als u het TOTAAL Pakket heeft afgesloten."
 
In het TOTAAL Pakket krijg je per jaar 60 euro vergoed voor preventieve zorg bij de hond of kat. 
 
Het punt is dat het allemaal gaat om parasieten, meestal teken, vlooien mijten etc. Maar nu er steeds meer honden uit het buitenland komen die dit soort ziektes met zich mee kunnen dragen, zijn ze natuurlijk helemaal ingedekt als die honden ineens Leish of Babesia oid blijken te hebben.  "

Testen heb ik gewoon vergoed gekregen, wat raar..

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en MootjeRoos,Jeff † en Waldo † en Mootje

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje

Volgens mij worden iig consult en test  en medicatie gewoon vergoed..gewoon insturen.

er zijn een handje vol dierenartsen in nederland die ook voor stichtingen werken en veel ervaringen hebben met leish.

1 daarvan is dierenkliniek de zon in amsterdam ,marja werkt al jaren samen met spaanse stichting )

https://www.dierenkliniekdezon.nl/leishmania

Ik zou even bellen voor telefonisch overleg..

 

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Wat mij indertijd verteld is, is dat zo lang de diagnose er niet is, alles vergoed wordt (afhankelijk van het pakket en zo). Als de diagnose eenmaal gemaakt is en het blijkt door een parasiet te zijn, dan valt het onder preventieve zorg en krijg je het niet vergoed.

 

De bloedtesten om Leish vast te stellen en zo nog wel, want toen was onbekend dat het Leish was. Ook als je (half)jaarlijks test wordt het vergoed, maar zodra de diagnose er is niet meer. 

 

Misschien dat het verschilt per verzekering, maar degenen die ik gebeld heb gaven aan niks te vergoeden zodra de diagnose staat, tenzij je pakket jaarlijks een bedragje vergoed voor preventieve zorg tegen parasieten.

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Maar goed, dit allemaal is sowieso al achteraf gepraat als blijkt dat Hannah nog geen verzekering voor Luna had voordat de bloedtesten Leish aanwezen. Verzekeringen willen liever niet, dan wel honden verzekeren. En honden die al een aandoening hebben, worden vaak niet aangenomen. Bovendien heb je dan nog te maken met die 30 dagen wachttijd. Er zijn verzekeringen die wel al zieke honden aannemen, maar dan betaal je ook belachelijk veel premie per maand.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June

honden foto van Hannah & June

Bedankt voor alle reacties! Ik ga de linkjes bekijken en zal laten weten welke behandeling het uiteindelijk wordt. 

 

June is inderdaad al zes jaar verzekerd (en nog nooit iets gedeclareerdsealed) dus het zou mooi zijn als ik het kan declareren, maar zo niet, is het ook geen probleem...

 

 

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

" Bedankt voor alle reacties! Ik ga de linkjes bekijken en zal laten weten welke behandeling het uiteindelijk wordt. 
 
June is inderdaad al zes jaar verzekerd (en nog nooit iets gedeclareerd) dus het zou mooi zijn als ik het kan declareren, maar zo niet, is het ook geen probleem...
 
  "

Oh, dat is fijn! Ik hoop voor je dat ze ook nu de medicatie en zo willen vergoeden :).

Volgende forumvraag: Verkleuring van ogen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^