leishmania

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel gejahgejah

Mijn hondje uit griekenland is besmet met leishmania. Het ging aardig goed, maar hij had wel wat plekjes op de huid. Sinds vandaag is hij sloom, heeft ineens meerdere wondjes op de huid. Dus moet ik hem laten behandelen. Nu is er alleen een probleem, niet iedere dierenarts heeft veel ervaring met leishmania. Ik woon vlakbij arnhem. Heeft iemand suggesties? En wat is de ervaring met leishmania. Onze hond is nu ca 1 jaar. Hij krijgt momenteel 3 x per dag allupurinol, echinea, vit. d. en geen granen. Eerlijk gezegd weet ik niet wat ik nog kan doen om zijn weerstand te verhogen.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June

honden foto van Hannah & June

Ik las net ook je topic over giardia. Weet je zeker dat het om leishmania gaat, kan de dierenarts die dit vastgesteld heeft je niet verder adviseren/doorverwijzen? Ik dacht namelijk dat er een vrij standaard behandeling voor is met tabletten, mits je er een beetje tijdig bij bent. In deze link wordt dit ook genoemd... https://www.dierendokters.com/honden/leishmania-leishmaniose 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Heeft hij ook kale oogranden ? dit is een duidelijk symptoom vd ziekte .....

honden page profiel johnjohn

Er word gesteld dat het niet bij mensen voor komt wel ik wil het tegendeel bewijzen ik heb zelf er mee te kampen gehad en is na 3 weken hoge koorts vooraf gaande thuis ook nog eens 3 weken daar het met een griep begonnen is in Hospitaal beland waar via vele bloed onderzoeken Leismanasis is geconcludeerd met de boodschap dat het 1 op een miljoen bij mensen voor kan komen .

Ik had liever gehad dat de Lotto dit gemeld had .!

Met de mededeling dat mijn weerstand heel laag was door een hevige griep en dat het dan de tijd is om het roer in handen te nemen voor die infectie die er al lang kan aanwezig zijn zo ook gemeld in bericht bij honden .

Dus ook al is de kans klein beter zonsopgang en ondergang te mijden in lage struiken en zandgebieden .! 

honden page profiel johnjohn

Ter aanvulling bij mij is 2 weken een speciale infuus behandeling toegepast 4 maal per dag en nacht dus constant bijna aan infuus .

En tevens ibuprofen kuur 2 weken .!

Met de mededeling dat dit wel van 3 tot 6 maanden of meer kan duren voor ik weer de oude ben wat nu reeds al 4 maanden is en langzaam beter gaat . Gr Jan

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Ter aanvulling bij mij is 2 weken een speciale infuus behandeling toegepast 4 maal per dag en nacht dus constant bijna aan infuus .
En tevens ibuprofen kuur 2 weken .!
Met de mededeling dat dit wel van 3 tot 6 maanden of meer kan duren voor ik weer de oude ben wat nu reeds al 4 maanden is en langzaam beter gaat . Gr Jan "

 Waar heb je dat dan opgelopen, was je in een warm land geweest, al begint het tegenwoordig al in Belgie, en komt het in limburg ook voor of kwam..

 

Gejah heb je wel een leismania test gedaan?

honden page profiel johnjohn

YOOOP,

Ik woon in de provincie Valencia Spanje .

Gr

honden page profiel gejahgejah

De hond is al getest op leishmania en positief bevonden. Meteen aan de allupurinol gegaan en gebruikt het nog steeds. " Ik las net ook je topic over giardia. Weet je zeker dat het om leishmania gaat, kan de dierenarts die dit vastgesteld heeft je niet verder adviseren/doorverwijzen? Ik dacht namelijk dat er een vrij standaard behandeling voor is met tabletten, mits je er een beetje tijdig bij bent. In deze link wordt dit ook genoemd... https://www.dierendokters.com/honden/leishmania-leishmaniose  "

 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June

honden foto van Hannah & June

Kan de stichting/organisatie waar je de hond vandaan hebt geen advies geven? Lijkt me dat ze hier vaker mee in aanraking komen.

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Zijn er testen gedaan? Het beste is de PCR test

citaat

Diagnose Leishmania bij de hond

  • Leishmania wordt meestal aangetoond met bloedonderzoek (serologie). Na besmetting kan het lang duren (soms meer dan een jaar) voordat deze test positief wordt. Een positieve test betekent niet dat de hond behandeld moet worden voor Leishmania (zie later). Als een hond gevaccineerd is, is deze test minder bruikbaar.
  • De parasiet is onder de microscoop zichtbaar. Biopten nemen we meestal van de lymfeknopen of het beenmerg. In de lever en de milt zijn de parasieten soms ook zichtbaar. In huidbiopten kan de diagnose niet makkelijk worden gesteld.
  • Met een speciaal laboratoriumonderzoek (PCR test) van de lymfeknopen of het beenmerg is de kans op het vaststellen van Leishmania groter.

 

Bron en voor verdere info over Leishmania:

https://www.mcvoordieren.nl/leishmania

 

honden page profiel gejahgejah

HALLO, de hond is getest op alles en is POSITIEF bevonden voor LEISHMANIA" Zijn er testen gedaan? Het beste is de PCR test "

 

honden page profiel gejahgejah

loco was ziek toen hij naar nederland kwam. Brilletje, kale plekken, zwakke spieren. koorts enz. Meteen alle testen gedaan en meteen aan de allupurinol gezet. Positief Leishmania, ook het broertje van loco is besmet.

honden page profiel LoesjeLoesje 2 doggies

honden foto van Loesje

Ik zal een forumlid, die een hondje uit Spanje heeft met Leishmania, vragen of zij in dit topic wil reageren.

honden page profiel RiaRia 1 doggies

honden foto van Ria

Van de zandvlieg kan mens en hond leishmania krijgen.

John,ik weet dat mensen ook leishmania kunnen krijgen.

 


http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/140943-leishmaniasis-symptomen-en-behandeling.html

 

gejah

Mijn hondje,Jessy, die ik uit Spanje heb geadopteerd heeft leishmania.Het is een rot ziekte wat stichtingen/organisaties behoorlijk bagatelliseren met 1 pilletje per dag?????

 

Ik ben lid van onderstaande FB pagina.

 

Alles wat je wilt weten kan je op de site vragen.

Zij weten alles over Leishmania .

 

https://www.facebook.com/groups/754416564663820/

honden page profiel gejahgejah

ja 1 pil per dag. de hond weegt 15 kilo en de tablet is 300 mg. dus 3 x daags 100 mg.

honden page profiel RiaRia

honden foto van Ria

Dat bedoel ik.3 pillen per dag plus om het halfjaar bloed en urine testen.Als de pillen niet aanslaan moeten ze een zwaardere kuur.

Jessy moet om de 3 maanden een bloed en urine test.

Dit voor haar lever ,nieren en alvleesklier.

 

 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Ik zou eens googelen voor op "dierenarts leishmania" om zo een dierenarts te vinden die redelijk in de buurt woont en goed bekend is met de ziekte en de behandeling ervan.

honden page profiel RiaRia 1 doggies

honden foto van Ria

" Ik zou eens googelen voor op "dierenarts leishmania" om zo een dierenarts te vinden die redelijk in de buurt woont en goed bekend is met de ziekte en de behandeling ervan. "

Staat een lijst van DA,S op de fb site die ik heb geplaatst van DA,S in alle regio's die verstand van LM hebben.

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

Zijn er überhaupt pups, honden vanuit het buitenland die geen leish hebben? (Niet gelijk boos worden! Het is een serieuze vraag)

 

Wat ik heb begrepen zijn sowieso de honden die op straat leven besmet?

 

Ik bedoel er niks vervelends mee hoor. Hoop en duim dat behandeling aanslaat. 

 

Ik vind het gewoon zo zielig..... lees regelmatig dat het zo makkelijk te behandelen is en gewoon dagelijks een pilletje gegeven wordt en het dan prima gaat. Terwijl ik verhalen ken vanuit mijn omgeving dat dit helemaal niet altijd zo makkelijk te behandelen is en er nog best veel overlijden of zo ziek zijn dat alleen in laten slapen nog een optie is.

honden page profiel RiaRia

honden foto van Ria

Elke hond die uit een middellandse zeegebied komt is ooit gestoken.

De meeste honden die daar leven hebben tegen LM antistoffen opgebouwd maar door stress,entingen,het plaatsen in asiels,vervoer per vliegtuig of over de weg plus een nieuwe omgeving(adoptie)kan hun weerstand verminderen en komt er bij de meeste honden een LM uitbraak(kan ook na jaren).

Jessy had de eerste 3 jaar nergens last van tot mijn DA er op aandrong haar de jaarlijkse cocktail enting te geven en later de 4L enting tegen de ziekte van weil(heb ik 3 jaar weten uit te stellen).Daarna begon de ellende. 

 

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Leishmania kan zelfs na 7 jaar nog de kop opsteken.

honden page profiel yooopyooop 1 doggies

honden foto van yooop

Mijn hond is ook straathond geweest en is nu 6 jaar bij ons, hij is nog steeds negatief, dus niet elke hond uit Spanje heeft het of is positief maar geen verschijnselen, ik ken er genoeg die het niet hebben.

 

Gelukkig heeft niet elke hond uit Spanje het.

In mijn omgeving ken ik veel honden die of uit Griekenland, Spanje of andere landen komen, geen 1 heeft Leismania, dus dat is wel overdreven.

Maar geen gekke vraag W&W, helemaal niet.

Hanny (Gast)

Dat komt er nou van om al die honden maar naar hier te halen.

honden page profiel RiaRia 1 doggies

honden foto van Ria

" Mijn hond is ook straathond geweest en is nu 6 jaar bij ons, hij is nog steeds negatief, dus niet elke hond uit Spanje heeft het of is positief maar geen verschijnselen, ik ken er genoeg die het niet hebben.
 
Gelukkig heeft niet elke hond uit Spanje het.
In mijn omgeving ken ik veel honden die of uit Griekenland, Spanje of andere landen komen, geen 1 heeft Leismania, dus dat is wel overdreven.
Maar geen gekke vraag W&W, helemaal niet. "

Negatief wil niet zeggen dat ze geen drager zijn.Elke hond is ooit gestoken dit weet ik van een Portugese specialist.

 

Sommige honden krijgen geen uiterlijke symptomen zo ook Jessy. Ook weet ik van honden die LM hebben waarvan het in de bloedtest niet was gezien.Bloedtesten zeggen namelijk ook niet alles.

Yooop,LM kan na 7 jaar nog naar boven komen.

 

honden page profiel yooopyooop 1 doggies

honden foto van yooop

" Negatief wil niet zeggen dat ze geen drager zijn.Elke hond is ooit gestoken dit weet ik van een Portugese specialist.
 
Sommige honden krijgen geen uiterlijke symptomen zo ook Jessy. Ook weet ik van honden die LM hebben waarvan het in de bloedtest niet was gezien.Bloedtesten zeggen namelijk ook niet alles.
Yooop,LM kan na 7 jaar nog naar boven komen.
  "

 Ik snap dat elke hond die verder dan Parijs is geweest en tegenwoordig al dichterbij, (ook vakantie honden ) dat na 7 jaar de leishmania tevoorschijn kan komen, maar een dierenarts die gespecialiseerd is die zegt dat het onwaarschijnlijk is om na zoveel jaren na ziek geweest te zijn dat ik niet bang hoef te zijn.

Mijn hond heeft vaker een laag immuunsysteem gehad en dan zou het naar voren moeten komen.

Er zitten genoeg buitenlanderstjes op dit forum die nu al jaren bij hun baasje zijn die het niet hebben.

Natuurlijk moet je er rekening mee houden, ook tekenziektes en andere ellende.

Maar over een paas jaar hebben we allemaal met dit vervelende beestje te maken, nu al is er een buitenlandse teek in Nederland.

De winters zijn te zacht in Europa, dus de grens van de ziektes word steeds kleiner.

Het zou mij niet tegenhouden om weer een Spanjaard te nemen.

Ik ben ook niet bang dat Faro het nog krijgt.

Ik wist het van te voren, ben ook goed ingelicht door de stichting, het huisbezoek heeft me goed op de hoogte gesteld van te voren.

En ik vind ook dat je zelf goed moet lezen over eventuele ziekte die een buitenlandse hond, of hond op vakantie kan krijgen.

Bijna elke stichting heeft het op de pagina staan.

Ik vind het dan ook overdreven en bangmakerij van mensen die zo tegen zijn, maar als je adopteert, wees er van bewust dat je pech kan hebben.

De volgende keer neem ik weer een tweedehandsje, waar vandaan kan me niet zo schelen, ik kijk vaak naar ik zoek baas, ik heb nog nooit een hond gezien waarvan ik dacht, die is leuk, ik vil in, kan met kinderen, kan met andere honden, en dan blijven er niet veel over, een paar kleintjes, ik hou niet van kleine honden.

 

 

 

 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Dobry

Gejah, ik zou voor je hond naast een dierenarts die veel van Leishmania weet, ook een holistisch dierenarts in de arm nemen. Het immuunsysteem versterken  is inderdaad heel belangrijk nu.

 

Je zou eens kunnen bellen naar holistische praktijk de Hoek en vragen of ze je kunnen helpen. Ook op holistisch gebied is veel onderzoek naar Leishmaniose gedaan.

 

Voor de rode plekjes is neem olie een goede optie

 

https://www.researchgate.net/publication/267241869_Treatment_of_Cutaneous_leishmaniasis_with_some_Local_Sudanese_Plants_Neem_Garad_Garlic

honden page profiel RiaRia

honden foto van Ria

Yooop,

Het volgende klopt niet betreffende info over Leishmania op de site van AIN :

 

Staat dat de ziekte met een simpel bloedtest aan te tonen is of de hond aan leishmania lijdt .

(klopt niet)Allopurinol moet zeker gedurende een half jaar gegeven worden.

(Klopt ook niet, Allopurinol moet bijna altijd levenslang worden gegeven met alle mogelijke bijwerkingen van dien).

 

 Als het DNA Leishmania aangetoond heeft wil het nog niet zeggen dat uw hond ziek hoeft te worden. 90% van de Leishmaniahonden is drager maar de ziekte zal zich nooit openbaren .

( behalve bij stress en een verzwakt immuunsysteem )

  

Leishmania is een goed te behandelen ziekte, maar is niet te genezen.

Honden met Leishmania kunnen heel goed vrolijk oud worden mits ze goed onder controle blijven van een dierenarts en zij vooral in een rustige omgeving wonen, stress kan de slapende Leishmanina wakker schudden.

(Dit is wat ik bedoel;stress kan de slapende leishmania wakker schudden;)

 

 Gelukkig heb ik Jessy meteen verzekerd wat ik iedereen aanraad die een hond uit een risico gebied adopteert als de bloedtest negatief is.

 

Toen ik nog huisbezoeken deed gaf ik altijd het advies om een dierenverzekering af te sluiten.

 Ik ben super blij met Jessy en ja ik wist dat de ziekte zich zou kunnen openbaren en dit heeft mij niet tegengehouden om haar te adopteren.

 

Ik heb al vaker honden uit Spanje geadopteerd en in de opvang gehad dus was voor mij niet nieuw.

 

 

https://www.animalinneed.com/adoptie/medisch

Leishmaniosis (Leishmania)

Dit is een ziekte die overgebracht wordt door de zandvlieg (phlebotomus). De ziekte zelf wordt veroorzaakt door de Leishmania Donovani (parasiet). Het treft met name honden en hondachtigen. Signalen voor deze ziekte kunnen zijn: huidproblemen (zweren, kale plekken) gewichtsverlies, koorts, neusbloedingen, gezwollen klieren, open wonden etc. In vergevorderd stadium zijn er neusbloedingen en nierproblemen.

De ziekte is aan te tonen in het DNA van de hond, dus met een simpel bloedonderzoek is tegenwoordig vast te stellen of een hond aan Leishmania lijdt. Als het DNA Leishmania aangetoond heeft wil het nog niet zeggen dat uw hond ziek hoeft te worden. 90% van de Leishmaniahonden is drager maar de ziekte zal zich nooit openbaren. Ook bij deze ziekte geldt weer dat behandeling goed mogelijk is en dus geen reden tot angst of paniek.  En om het maar weer te herhalen: ook deze ziekte is niet besmettelijk of overdraagbaar. Het is alleen overdraagbaar van een teef op de ongeboren pupjes (verticale transmissie). Geen reden tot paniek dus en al zeker niet om de dieren een behandeling te ontzeggen, want dit is in Nederland heel goed mogelijk. Er wordt gestart met Allopurinol (dosering afhankelijk van het gewicht van de hond). Mocht deze behandeling niet afdoende zijn, dan kan er een injectie naast gegeven worden (behandelschema meestal niet bij dierenartsen bekend, neem in dat geval contact met onze stichting op.  Allopurinol moet zeker gedurende een half jaar gegeven worden. De ziekte zal niet overgaan, maar de parasiet wordt slapende gehouden.

Leishmania is een goed te behandelen ziekte, maar is niet te genezen. Honden met Leishmania kunnen heel goed vrolijk oud worden mits ze goed onder controle blijven van een dierenarts en zij vooral in een rustige omgeving wonen, stress kan de slapende Leishmanina wakker schudden. Voor meer informatie zie https://www.dierendokters.com/honden/leishmania-leishmaniose.

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Gejah, ik zou voor je hond naast een dierenarts die veel van Leishmania weet, ook een holistisch dierenarts in de arm nemen. Het immuunsysteem versterken  is inderdaad heel belangrijk nu.
 
Je zou eens kunnen bellen naar holistische praktijk de Hoek en vragen of ze je kunnen helpen. Ook op holistisch gebied is veel onderzoek naar Leishmaniose gedaan.
 
Voor de rode plekjes is neem olie een goede optie
 
https://www.researchgate.net/publication/267241869_Treatment_of_Cutaneous_leishmaniasis_with_some_Local_Sudanese_Plants_Neem_Garad_Garlic "

 Dat Neem Leaf Extract bij viscerale leishmaniosis (leishmaniavan de organen) is zelfs wetenschappelijk bewezen:

https://www.researchgate.net/publication/273326396_In_vitro_and_in_vivo_evaluation_of_anti-leishmanial_and_immunomodulatory_activity_of_Neem_leaf_extract_in_Leishmania_donovani_infection

 

Volgens mij is Tannetje Koning ook bekend met Leishmania en de behandeling daarvan. Ze combineert alternatieve, holistische geneeswijzen mét reguliere medicatie.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Yooop,
 
Staat dat de ziekte met een simpel bloedtest aan te tonen is of de hond aan leishmania lijdt .
(klopt niet)Allopurinol moet zeker gedurende een half jaar gegeven worden.
(Klopt ook niet, Allopurinol moet bijna altijd levenslang worden gegeven met alle mogelijke bijwerkingen van dien).
 
 

Als het DNA Leishmania aangetoond heeft wil het nog niet zeggen dat uw hond ziek hoeft te worden. 90% van de Leishmaniahonden is drager maar de ziekte zal zich nooit openbaren .
( behalve bij stress en een verzwakt immuunsysteem )
 

 
Leishmania is een goed te behandelen ziekte, maar is niet te genezen.
Honden met Leishmania kunnen heel goed vrolijk oud worden mits ze goed onder controle blijven van een dierenarts en zij vooral in een rustige omgeving wonen, stress kan de slapende Leishmanina wakker schudden.
(Dit is wat ik bedoel;stress kan de slapende leishmania wakker schudden;-)
 


Gelukkig heb ik Jessy meteen verzekerd wat ik iedereen aanraad die een hond uit een risico gebied adopteert als de bloedtest negatief is.
 
Toen ik nog huisbezoeken deed gaf ik altijd het advies om een dierenverzekering af te sluiten.
 

Ik ben super blij met Jessy en ja ik wist dat de ziekte zich zou kunnen openbaren en dit heeft mij niet tegengehouden om haar te adopteren.
 
Ik heb al vaker honden uit Spanje geadopteerd en in de opvang gehad dus was voor mij niet nieuw.
 
 
https://www.animalinneed.com/adoptie/medisch
Leishmaniosis (Leishmania)
Dit is een ziekte die overgebracht wordt door de zandvlieg (phlebotomus). De ziekte zelf wordt veroorzaakt door de Leishmania Donovani (parasiet). Het treft met name honden en hondachtigen. Signalen voor deze ziekte kunnen zijn: huidproblemen (zweren, kale plekken) gewichtsverlies, koorts, neusbloedingen, gezwollen klieren, open wonden etc. In vergevorderd stadium zijn er neusbloedingen en nierproblemen.
De ziekte is aan te tonen in het DNA van de hond, dus met een simpel bloedonderzoek is tegenwoordig vast te stellen of een hond aan Leishmania lijdt. Als het DNA Leishmania aangetoond heeft wil het nog niet zeggen dat uw hond ziek hoeft te worden. 90% van de Leishmaniahonden is drager maar de ziekte zal zich nooit openbaren. Ook bij deze ziekte geldt weer dat behandeling goed mogelijk is en dus geen reden tot angst of paniek.  En om het maar weer te herhalen: ook deze ziekte is niet besmettelijk of overdraagbaar. Het is alleen overdraagbaar van een teef op de ongeboren pupjes (verticale transmissie). Geen reden tot paniek dus en al zeker niet om de dieren een behandeling te ontzeggen, want dit is in Nederland heel goed mogelijk. Er wordt gestart met Allopurinol (dosering afhankelijk van het gewicht van de hond). Mocht deze behandeling niet afdoende zijn, dan kan er een injectie naast gegeven worden (behandelschema meestal niet bij dierenartsen bekend, neem in dat geval contact met onze stichting op.  Allopurinol moet zeker gedurende een half jaar gegeven worden. De ziekte zal niet overgaan, maar de parasiet wordt slapende gehouden.
Leishmania is een goed te behandelen ziekte, maar is niet te genezen. Honden met Leishmania kunnen heel goed vrolijk oud worden mits ze goed onder controle blijven van een dierenarts en zij vooral in een rustige omgeving wonen, stress kan de slapende Leishmanina wakker schudden. Voor meer informatie zie https://www.dierendokters.com/honden/leishmania-leishmaniose. "

 Waarom staat mijn naam bovenaan, ik heb een Spanjaard en ik weet er genoeg over, jij quote de verkeerde denk ik?

Je kan dit beter aan TS vertellen, ik weet de risico's

 

Misschien info voor jou ook?

 

Hoe wordt de diagnose Leishmania gesteld?

De diagnose is nogal een lastig vanwege de verschillende uitingsvormen. Daarnaast bestaan er meerdere testen voor Leishmaniose die op verschillende momenten of gecombineerd kunnen worden toegepast. Wordt er negatief getest maar blijven de klachten dan is het aan te raden nog eens te testen.

  • PCR; (Polymerase Chain Reaction) spoort DNA-ketens van de parasiet op. Een hond die drager is maar niet ziek, kan zo ontdekt worden omdat de PCR-test redelijk zeker kan vaststellen of de hond positief of negatief is. (Voor verdachte honden zónder symptomen).
  • IFI; (Immuno Fluorescentie afweerstoffentest) is een nuttige test.Deze test geeft de hoeveelheid afweerstoffen tegen de parasiet aan. (Voor honden met één of meerdere symptomen aangeraden)
  • ELISA; Deze test biedt een betrouwbaarheid van 80-100%, maar kan in de vroege fase van de ziekte vals negatieve uitslagen geven. Bij twijfel: na een aantal weken hertesten.
  • DAT; (Direct Agglutination Test) is een test op antilichamen in het bloed en kan - net als de Elisa - in een beginstadium vals negatieve uitslagen geven.

 Edit- bron vergeten te geven, dan komt straks de bronpolitie er wat van zeggen.

Dierendokter.nl

honden page profiel gejahgejah

ik zou willen dat een hond die al positief bevonden is verzekerd kan worden. Helaas is er geen enkele maatschappij die dit doet. Of de premie is zo hoog dat je het net zo goed zelf kunt sparen.

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^