Tsjechoslowaakse wolfhond (TSW) uitlaten.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Patrick  Macho, Aria & NovaPatrick Macho, Aria & Nova

honden foto van Patrick  Macho, Aria & Nova

"  

Je doet nogal denigrerend over andere rassen (en hun eigenaren). Mijn "huis, tuin & keuken-hond" is trouwens wel dolgelukkig in een huiselijke setting. Ik betwijfel of alle wolfhonden dit ook zijn "

 



Mijn denigrerendheid jegens andere rassen, is maar hoe je het opvat... 2 van mijn honden behoren in meer en mindere maten tot wat primitievere huis, tuin- en keukenhonden... die net als de wolfhond dol gelukkig zijn ik mijn huiselijke setting, mits ik binnenshuis en buitenshuis aanvaart waarmee ik deal.. en daarom kan ik nu uit ervaring zeggen, dat je een wolfhond niet over één kam kunt scheren met één der welk hondenras, wat per slot van rekening in zijn volledige pakketje wel tienduizenden jaren selectie kent, waaruit die eigenschappen zijn ontstaan... eigenschappen die in de Tsjech voor soms tot ca 30>% ontbreken en laat dat stukje genetisch nou erg sterk zijn.
Of ze gelukkig zullen zijn in een huis, hangt denk ik voor een deel af van de verdraagzaamheid van degene die ermee moeten leven... Ik denk dat bij mensen die dezelfde voorbeeldigheid verwachten, die je bij de meeste normale hondenrassen in meer of mindere maten kunt verwachten (zoals bvb de regel ‘geen eten stelen’ gaan veel van de wolfhonden tot regel veranderen ‘nooit eten binnen mijn bereik bewaren’ want zulke dingen, gaan bij een wolfhond niet zomaar lukken en als ze op dreef zijn, ligt het onder je neus op je bord ook niet veilig), minder gelukkig zullen zijn, dan bij hen die kunnen aanvaarden wat ze zijn en hoe ze hun zijn uiten en hier binnens- en buitenshuis juist op in spelen, begeleiding aan geven en stimuleren. Ook zijn andere factoren van belang in het gelukkig zijn in huiselijke setting- en dat is de dynamiek van het huishouden en of de wolfhond hierbij evt spanningen, stress- en onzekerheid ervaart, want dan wordt de huiselijke setting al snel negatief en worden ze er inderdaad niet gelukkig van... aan de andere kant, is er niets zo een emotionele marteling voor deze honden, als ze af te zonderen van hun (menselijke) roedel, waarmee ze een zeer intense band hebben, zoals ook bij wolven gezien en omschreven wordt.

Mijn Nova (anders dan Tsjech of saarloos) met een ca 55% wolfaandeel met alleen Duitse herder, licht (als ze maar metaal en fysiek voldaan is) gewoon zoals een trouwe Duitse herder, aan mn voeten te slapen en kruipt s’nachts op mn voeteneind tegen mn been aan, om daar verder te maffen.

Ik was inderdaad wel wat snerend jegens sommige baasjes van die (allen op hun eigen manier) geweldige huis, tuin- en keukenhonden... omdat deze mensen wel heel betweterig doen, juist over het ras/type hond, waar ze zichzelf nooit aan zullen wagen, juist omdat deze honden verre van doorsnee honden zijn.

honden page profiel GSLGSL

Nog even een kleine aanvulling, ik heb het nog nooit meegemaakt dat een teef naar mijn reu gromt en mijn reu nooit naar een teef. Als er gegromd wordt dan gaat het tussen twee reuen. Als de andere reu zich niet angstig gedraagd en niet gaat grommen en niet op grote afstand met lichaamstaal laat zien dat hij de baas is, dan heb je  geen conflict. Ik probeer mijn hond zo ver te krijgen dat hij daar. niet meer op reageerd en zelf ook niet begint. Als ik de alpha wordt dan zal dat beter gaan. Maar dat moet je bij een tsw verdienen door contact en trainen.

honden page profiel Patrick  Macho, Aria & NovaPatrick Macho, Aria & Nova

honden foto van Patrick  Macho, Aria & Nova

" Is dat zo ja?

 

Dit is bij andere rassen namelijk altijd een gemiddelde. Wolfhonden zullen wel een andere maattabel hebben. TS zegt zelf dat z'n hond zo groot is en dat hij hem niet leert om rechtop te staan. Persoonlijk vind ik het allemaal een beetje overdreven. Als het echt allemaal zo is dan vraag ik me af wat deze honden in zo'n drukke samenleving moeten.

 

Maar ieder zo zijn ding. Ik werk met m'n honden bij de schapen en andere mensen fietsen met hun honden met staalkabels om hun nek. Verschil moet er wezen natuurlijk. "

 



Naar mijn weten wordt er doorgaans over ‘van’ en ‘tot’ maten/gewichten gesproken bij de meeste hondenrassen... er zijn echter ook diverse hondenrassen waarbij alleen een minimale schouderhoogte/gewicht beschreven wordt, omdat ze graag honden zien dat deze maten/gewichten ruim overschreden worden.


Daarbij, jou drukke samenleving, is waarschijnlijk niet de drukke samenleving als waarin ik leef... ik kan bvb hier in de doorgaande verkeersader van het dorp, gewoon veilig midden op de weg lopen, zonder veelvuldig opzij te hoeven springen voor verkeer en ik sta aan alle kanten van dorp in no time in de polder... dus hier geen drukke samenleving, en mijn honden komen ook niet in drukke samenlevingen, want daar worden ze niet happy van... zoals geen een plattelandshond happy wordt in een drukke samenleving.
De drukke stad, vind ik een ander dingetje voor wolfhonden, die een uiterst grote alertheid hebben op alles wat er in hun omgeving gebeurt, en dat dit mogelijk onrust en spanning zou kunnen triggeren, die er aldaar niet later- en mogelijk weerlegd uitkomen... maar dat is ook geheel individu afhankelijk.

Waar jij weet te lezen (zonder een of andere ononderbouwde rare kronkelachtige eigen invulling) dat de staalkabel nu al om zn nek gebonden zit... moet je het er toch echt even voor mij bij gaan halen, want in kon het nergens uit opmaken.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

@Patrick Wat ik me oprecht af vraag is waarom dat wolf aandeel er in moet zitten en waarom mensen hier zo trots op zijn? Althans zo komt dit op mij over.

 

@GSL persoonlijk zou ik de dominantie theorie laten varen. Zelfs de schrijver van deze theorie heeft gezegd dat zijn theorie niet klopt.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Waar jij weet te lezen (zonder een of andere ononderbouwde rare kronkelachtige eigen invulling) dat de staalkabel nu al om zn nek gebonden zit... moet je het er toch echt even voor mij bij gaan halen, want in kon het nergens uit opmaken. "

Mijn excuus ik heb even terug gelezen en heb het touw verward met de staalkabel.

honden page profiel GSLGSL

Nou vooruit laten we dat vannacht eens olphelderen. Welk stuk klopt er niet?

honden page profiel GSLGSL

Ik kan vast vertellen waarom ik een tsw niet leuk vindt  of wel leuk vindt, Ik heb geen tsw voor zijn uiterlijk. Het hoort bij zijn karakter. Wat vind ik leuk aan zijn karakter. Eigenwijs, persoonlijkheid extra alertheid niet voor bescherming maar wat er in zijn omgeving gebeurd en is zich daar ook bewust van, is ook beter ontwikkeld dan bij de mens van tegenwoordig. niewgierigheid. relatie is graag buiten en op avontuur. Ik moet hem straks nog uitlaten. Staan we soms samen te kijken en zoeken naar wat hij hoort ziet of ruikt. Gaat helemaal nergens om. Kan een auto portier in de verte zijn, praten in een huis We hebben totaal geen haast en zien wel waarheen. 

honden page profiel GSLGSL

Ik ga hem nu eerst maar eens uitlaten. Zie waarschijnlijk morgen wel wat je bedoeld.

honden page profiel GSLGSL

Wel hondje slaapt nog. Dus nog eventjes.....  Elk wezen, cellen,  van grasspriet tot olifant is geprogrammerd tot voortplanting en voortbestaan van de soort. Geld ook voor wolven. Is er geen orde of leider in de groep dan kan er niet samen gejaagd worden zichzelf beschermen. En is er geen taak verdeling. Daarom is er een alpha. Heeft de juiste genen om alpha te zijn. Gaat de alpha dood dan krijg je een opvolger met de juiste genen om alpha te zijn. Afhankelijk van het gebied en prooien jaagt de wolf in een groep en om zich sterk te voelen als er een indringer in het teritorium komt .zijn er genoeg kleine prooien dan kan hij alleen overleven. Er zijn altijd wel conflicten in een roedel. Die lost de alpha niet op. Daarvoor heb je een wolf nodig die de boel sust zodat ze zelf geen gewonde wolven in de roedel hebben. Ze willen overleven en voortplanten. Ze zijn zo geprogrammeerd net als dat grassprietje of een boom.  De wolf of hond is ook geprogrammeerd tot voortbestaan. Zal ook daarom een leider accepteren is die er niet dan zal een wolf of hond een leider worden. Mits hij die eigenschap in zekere of meerdere bezit. Ontbreekt bij de mens het leiderschap wat de meeste honden  nodig hebben van uit zijn instinck, dat moet hij omdat hij zo geprogrammeerd is zelf de leider worden. Honden kunnen daardoor onzeker worden. Dan komen er probleemjes. De hond kan dat niet aan. En weet het niet te hanteren uit onvermogen.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik zit met verbijstering te lezen hoe hier geschreven woorden, vanuit eigen nogal vreemde interpretaties hele eigen levens gaan leiden, omdat ts niet alles tot in het minuscuulste detail omschrijft... en ook nog wat overlaat aan enigszins logisch ‘eigen beredeneringsvermogen’ van de lezer... wat bij enkele toch ernstig ver te zoeken lijkt... en laat ik in deze maar geen voorbeelden noemen, want dan worden ze te direct en persoonlijk... maar mensen die uit zichzelf een hond van 1.70m interpreteren alsof hiermee op vier poten bedoeld wordt... wie is de onnozele?!"

Bijzonder dat je verbijsterd bent. Op fora en in feite in vrijwel iedere setting laat de etiquette het niet toe dat een wild vreemde binnenkomt stormen en anderen weleens even gaat vertellen hoe het moet.

 

Wanneer dat dan ook nog eens gepaard gaat met veel eenvoudige taalfouten en duidelijke fouten in zijn 'aanwijzingen' dan zal hoon zijn deel zijn. Reageert hij daarop met draaikonterij dan gaan de reacties van kwaad tot erger.

 

En dan blijkt het ook nog eens over iemand te gaan die de hond pas 5 maanden heeft... Wie is de onnozele?

 

Voor de rest van je tekst: LTNR.

honden page profiel Patrick  Macho, Aria & NovaPatrick Macho, Aria & Nova

honden foto van Patrick  Macho, Aria & Nova

" Mijn excuus ik heb even terug gelezen en heb het touw verward met de staalkabel. "

 



Geeft niets... maar er valt me al langere tijd op op ho, hoe juist door het op deze manier uit zijn proporties- en verband te trekken... verhalen al snel de meest idiote eigen levens gaan leiden. En dat uit zn verband trekken en vanuit daar gaan aanvallen, zie ik dit vooral steeds bepaalde personen doen, nadat er maar iets geopperd wordt door topic starters, wat niet in het straatje van hp past.
Vind ik zielig labiel gedrag

honden page profiel Patrick  Macho, Aria & NovaPatrick Macho, Aria & Nova

honden foto van Patrick  Macho, Aria & Nova

" @Patrick Wat ik me oprecht af vraag is waarom dat wolf aandeel er in moet zitten en waarom mensen hier zo trots op zijn? Althans zo komt dit op mij over.

 

@GSL persoonlijk zou ik de dominantie theorie laten varen. Zelfs de schrijver van deze theorie heeft gezegd dat zijn theorie niet klopt. "

 



Dat wolf in de wolfhond, doe je niets meer aan... al kan ik me wel enigszins vinden in wat je zegt, want er is in bepaalde opzichten veel tweestrijd en ambivalentie te vinden, tussen het stukje ‘wild’ en het aandeel gedomesticeerd (domesticatie, waarbij in essentie het sluetelwoord, inteelt was)... dus ik denk dat deze honden prima af zijn, bij mensen die ze hierom juist kunnen waarderen.
Maar interpreteer mij niet verkeerd, want waar ik de verschillen weergeef en benadruk tussen wolf-hond en dat hier massa’s mensen allerlei betweterigheid gaan lopen uitkramen, met hun honden als voorbeeld die geheel gefokt en bedoeld zijn, om met mensen te kunnen samenwerken en hen zelfs als slaafs te dienen... en dat dit voor een respectievelijk groot deel, vooral genetisch zeer sterk deel van wolfhonden ontbreekt. Dat is geen trots(toen mijn Nova dik een jaar terug zwaar gestressed en verward in mijn leven ‘gedeponeerd’ werd, heb ook ik mezelf zelfs mateloos geërgerd aan het waarom mensen, zoals bvb in Rusland honden zoals Nova het leven wilde geven... want ze heeft heel lang in dusdanige ambivalentie met zichzelf geleefd, dat wat de Duitse herder in haar nieuwsgierig maakte, de wolf in haar zichzelf letterlijk deed leegschijten... na balans gewenning, managen van situaties naast heel veel begrip voor haar zijn, is dat aanzienlijk verbeterd, en werd de liefde en het vertrouwen wat ze mij ervoor teruggaf, dusdanig intens... dat ik ook zag hoe het kan zijn. En ik kan nu zeggen, een wolfhond is net zo geschikt als een huisdier, maar wel voor mensen die weten waaraan ze beginnen en weten wat ze in huis nemen... zoals dit voor elk ras geldt, want neem bvb de husky, dat zijn superleuke honden, maar ook voor hen is maar een klein aandeel hondenbaasjes capabel om aan dergelijke honden te beginnen) maar een heel belangrijk aspect in het verschil tussen alle andere rassen en de wolfhonden te weergeven- en benadrukken, die nogal makkelijk gebagatelliseerd lijkt te worden door velen hier.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Maar zoveel mensen hebben toch geen wolfshond, en ik hoop dat er weinig  mensen zijn die zonder enige kennis zo'n hond kunnen aanschaffen.

Ik neem aan dat fokkers van deze honden ook goed checken aan wie ze een pup verkopen.

 

De meeste mensen op dit forum hebben geen wolfshond, maar mogen natuurlijk wel reageren in dit topic.

Dus dan is het logisch dat je niet echt de doelgroep bereikt voor wie dit topic is gemaakt. (ts schrijft ergens dat de insteek van dit topic is, hoe je veilig kan fietsen met tsw))

Ik ken zo een paar andere leden op dit forum met een wolfshond, maar dat zijn ook mensen die weten wat ze doen en wat voor hond ze hebben.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

met hun honden als voorbeeld die geheel gefokt en bedoeld is, om met mensen te kunnen samenwerken en hen zelfs als slaafs te dienen... en dat dit voor een respectievelijk groot deel, vooral genetisch zeer sterk deel van wolfhonden ontbreekt 

De tsjechoslowaakse wolfhond is ook gefokt om met/voor de mens te werken. Het opzet was een moedige, waakse werkhond te creëren die zeer sterk aan zijn baas hangt. En als ik de rasvereniging mag geloven, is dat nog steeds het opzet:

http://nvtw.nl

honden page profiel Patrick  Macho, Aria & NovaPatrick Macho, Aria & Nova

honden foto van Patrick  Macho, Aria & Nova

" De tsjechoslowaakse wolfhond is ook gefokt om met/voor de mens te werken. Het opzet was een moedige, waakse werkhond te creëren die zeer sterk aan zijn baas hangt. En als ik de rasvereniging mag geloven, is dat nog steeds het opzet:

http://nvtw.nl "

 



Klopt dat dit de opzet was- en er zijn ook al snel honden ingezet voor taken, maar de grote meerderheid van de Tsjechen bleek- en blijkt nog steeds minder geschikt voor de militaire taken waarvoor ze ooit bedoeld waren, omdat de vluchtinstincten van de wolf te prominent naar voren blijven komen, en zo is het experiment feitelijk in zijn doelstelling, net als bij de saarloos als blindengeleidehond, al vrij vroeg geflopt... wat zeer aannemelijk komt omdat er in de ontwikkeling van de Tsjech naar ik meen een steppewolvin gebruikt is, die wel open en vrij jegens mensen was, maar niet uit geïsoleerde en dus antropofobie-vrije(mensenvrees vrije) populaties kwam, zoals bij de volkosobi(de zeer geharde wolfhonden van het Russische leger) wel het geval is. Neemt dat indd niet weg, dat er een bepaalde werkdrift in Tsjechen is gefokt(die ze er graag in aanwezig willen houden), die nog steeds tot uiting komt, en deze honden enorm veel lol kunnen hebben aan samenwerken met de baas, zolang het niet prestatiegericht is, met alle respect en acceptatie van het stukje wolf. En het zeer intens hangen aan de baas/gezin (roedel) is een eigenschap van veel rassen, en zo ook van de wolfhond in het algemeen

honden page profiel Patrick  Macho, Aria & NovaPatrick Macho, Aria & Nova

honden foto van Patrick  Macho, Aria & Nova

Aan ts,
Wolfhonden-dingetjes en ervaringen kun je beter niet op de algemene hondenfora ed delen... omdat je tegen een hoop onbegrip aan zult stuiten, juist omdat het gros van de oprecht supergoede hondenbaasjes, geen supergoed wolfhondenbaasje zouden zijn, omdat ze de wolfhond niet- of nauwelijks begrijpen.

honden page profiel DagmarDagmar

Wat een jammere wending. 

Persoonlijk zou ik het net interessant vinden om ervaringen  te lezen. 

Maar goed, mijn intellectuele capaciteiten zullen ook wel niet voldoende zijn om gewoon te kunnen genieten van het lezen van baasjes met niet alledaagse honden en hun ervaringen, zonde. 

En nee, ik moet er geen, ik kan niet om met angstig gedrag dus er komt geen in huis ;) 

Gelukkig wel 2 kennissen die er elk 1 hebben dus ik haal de info wel bij hun als ik er wil. Boven God verheven mensen spreken me toch ook niet zo aan. 

 

Veel succes met jullie honden! 

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

Dit topic is opgeschoond

 

OMGANG OP HET FORUM

HP stimuleert het respectvol reageren naar elkaar. Neem daarom ook gezamenlijk de verantwoording om de site leuk, leerzaam en gezellig te houden.

In je emotie kun je soms iets te fel overkomen, een verkeerde aanname doen of te scherp oordelen. Dit kun je voorkomen door de tijd te nemen om je mening goed te forumleren en eerst je bericht nog eens goed door te lezen voordat je op de reageerknop drukt. Stel eerst eens een vraag voordat je meteen je oordeel geeft.

Afbranden draagt niet bij aan een goed gesprek en jaagt mensen weg. Dat laatste willen we graag voorkomen omdat het doel is om zoveel mogelijk honden en baasjes te helpen.

Wij zetten waar nodig een moderatormelding in om mensen hieraan te herinneren, maar stimuleren ook dat leden elkaar hier netjes op wijzen.

Samen maken we de sfeer en de kwaliteit van het forum!

-- reactie gewijzigd door het moderator team op 18 november om 12:47 --

honden page profiel Patrick  Macho, Aria & NovaPatrick Macho, Aria & Nova

honden foto van Patrick  Macho, Aria & Nova

Ts,
Ik snap veel van je en van hoe vreemd hier door enkele geschreven woorden, nogal via vreemde kronkels eigen wendingen gaan aannemen.

Maar neem ook bepaalde visies en meningen wel ter harte, zoals de dominantietheorie waaraan jij vasthoudt (ik las dat bericht zojuist pas terug) die ooit zijn voortgekomen uit studies op (opgehokte) wolvenroedels, die obv tegennatuurlijke selectie (dus door menselijk toedoen) zijn gevormd... die dus door recentere studies op vanuit natuurlijke selectie gevormde wolvenroedels in het wild, onderuit zijn gehaald... omdat juist bij vdeze wolven hele andere- en vooral veel vreedzamere sociale dynamiek heerst, waarin geheel geen spraken in van voortdurend de positie moeten verdedigen en bekrachtigen.
Vanuit dat oogpunt, moet je eens jezelf de vraag stellen ‘welke sociale situatie- en sociale structuur en dynamiek wil ik idealiseren?’. Ik en vele met mij, hebben in een ver verleden ook vastgehouden aan die theorieën... juist omdat ze heel lang prominent de denkbeelden overheersten. Ik en vele met mij, zijn ook tot de conclusie gekomen, hoeveel relaxter de gehele omgang werd, nadat we deze theorieën lieten varen. En hier geen dominantie-issues (alleen een soms grens-aftastende wolfhond van ruim 1,5jr) ook niet van mijn Akita mix, die echter wel geneigd is de zgn beta (probleemoplosser onder de alfa) te zijn, en de “indringer” in “ons territorium” te verdrijven of te bevechten (overigens alleen bij volwassen, ongecastreerde reuen, die hem iets te patserig, flamboyant en arrogant door “ons territorium” paraderen)... waarop ik dus als leider mn hond moet gaan leren begrijpen en wat hij doet interpreteren vanuit opbouwende spanning... en dus als een stabiel leider, de leiding nemen en hem zoveel mogelijk uit situaties wegleiden, waarbij mij spanning/stress (kent vele subtiele signalen) opbouwt.

honden page profiel Patrick  Macho, Aria & NovaPatrick Macho, Aria & Nova

honden foto van Patrick  Macho, Aria & Nova

" Wat een jammere wending. 

Persoonlijk zou ik het net interessant vinden om ervaringen  te lezen. 

Maar goed, mijn intellectuele capaciteiten zullen ook wel niet voldoende zijn om gewoon te kunnen genieten van het lezen van baasjes met niet alledaagse honden en hun ervaringen, zonde. 

En nee, ik moet er geen, ik kan niet om met angstig gedrag dus er komt geen in huis <img class=" /> 

Gelukkig wel 2 kennissen die er elk 1 hebben dus ik haal de info wel bij hun als ik er wil. Boven God verheven mensen spreken me toch ook niet zo aan. 

 

Veel succes met jullie honden!  "

 



Beste Dagmar,
Ik denk ook dat je van die kennissen dikwijls hoort, dat je het in zijn geheel moet kunnen ervaren en beleven, om het te kunnen begrijpen... en ook dat hoe jij die wh ervaart, ook niet objectief en representatief is, aan hoe de wh onder zijn eigen vertrouwde mensen is.
Het is aan mensen van de wat alledaagsere normale hondenrassen gewoon lastig uit te leggen, omdat ze de intensiteit van het wezen, niet- of nauwelijks kunnen begrijpen. Daarbij, na het lezen van al jou mijn inziens juist geplaatste reacties en onderbouwde argumenten, zonder rare verdraaiingen van geschreven woorden... geef je mij ook nergens de rede, om jou te benaderen, zoals ik iemand ten onrechte benaderde.

honden page profiel GSLGSL

Ik weet dat de national geographic filmjes nep zijn. Gemaakt in een afgeschermd gebied. Dan krijg je weer een discussie. Ik beweer niet dat de wolven onderling monsters zijn maar alles ten doel om te overleven en voort te planten. Daarom zit het mijns inziens bij de meeste honden ingebakken de stelling heb ik er voordeel bij dus ook de roedel. Beetje kort door de bocht. Als ik mijn geest hersens niet traint/leren kom ik niet veel verder. Als ik niets te ervaren heb, blijf ik op een lager niveau. Ik zoek en probeer te verklaren waarom een hond dat doet. Men gebruikt de kreet dominand nu eenmaal omdat dat al jaren in de boekjes staat. Ergens eerder op dit topic heb ik aangegeven dat we in nederland voor het grootste gedeelte een hond voor gezelschap hebben. Daar is de hond op uitgeselecteerd. Vervolgens moeten we hem laten herinneren zch aan te passen aan onze maatschappij. Het oergedrag van de hond is nog herkenbaar aan de konstante signalen die de hond laat zien. Ook het speuren is als voorbeeld nog een oergedrag. Karakters van nakomelingen  worden beinvloed door de eigenschappen van vader en moeder. Een hond wordt door de mens uitgeselecteer voor gezelschaps hond, politie werk. De hond wordt door de mens uitgeselecteerd voor drijf werk, voor reddings, speur  enz. De kenmerken van de  hond staan voorop. Is dit fout? Nee, mits het welzijn van de hond niet in het geding is. In principe ben ik tegen het gebruik van politie honden. Door ons eigen onvermogen moet de politiehond er aan te pas komen. Het is een geselecteerde hond die oa onbevreest moet zijn. Die zetten we voorop bij een vechtpartij. Een geselecteerde hond voor politie speurwrk is een ander verhaal.  Terug komend op mijn bijna hond, hij beredeneerd alles van uit zijn instinct en niet zoals onze maatschappij functioneerd. Dat vereist vroegtijdige beinvloeding van de mens. Om hem aan onze regels te laten voldoen zal je bij de ene meer dan bij de andere aandacht en begeleiding moeten geven. Om nog even de connectie met de fiets te maken, ik heb geen auto of rijbewijs nooit interesse ingehad. Ik gebruik de fiets zodat de hond zijn eigen tempo kan lopen. We zijn dan sneller op een meer natuurlijke omgeving zoals water. Het nadeel is dat je minder correcties kan geven dan dat je de lijn in je hand hebt. Mijn doel is om hem meerijheid te geven en hopelijk loslopend. Dat vraagt geduld en tijd en de omgang met de hond. Om het even simpel te houden, kinderen biedt je ook alles aan voor ontwikkeling en verbiedt je omdat het niet in onze maatschappij past. 

honden page profiel GSLGSL

Tussen honden onderling wordt niet gepraat ;)) maar gebruiken signalen. Fixeren kwispelen wegkijken aan de bek likken poot op de rug. Dit geeft de bedoelingen van de hond weer. Als ik deze voor de hond herkenbare handelingen op hem gaat toepassen snapt hij mijn bedoeling zonder een woord met  hem uit te wisselen. Vandaar dat ik niet het ene moment een leider wilt zijn en daarna weer onderdanig doet. Geeft verwarring bij de hond.  Deze info is niets bijzonders. Staat genoeg en veel meer op internet. Wel even kijken waar de info vandaan komt. 

honden page profiel DagmarDagmar

Communiceren kan met meer dan alleen woorden, gezien ze elkaar verstaan, hebben ze een taal. 

Praten met menselijke woorden doen ze niet, maar communiceren via geluid doen ze zeker en vast wel. (Blaffen, grommen, janken, piepen,. .. .) 

Ik sta gerust mijn 'leiderschap' af aan de honden in bepaalde gevallen. Dat geeft geen verwarring, integendeel. 

honden page profiel Karin BakkerKarin Bakker

honden foto van Karin Bakker

" Aan ts,
Wolfhonden-dingetjes en ervaringen kun je beter niet op de algemene hondenfora ed delen... omdat je tegen een hoop onbegrip aan zult stuiten, juist omdat het gros van de oprecht supergoede hondenbaasjes, geen supergoed wolfhondenbaasje zouden zijn, omdat ze de wolfhond niet- of nauwelijks begrijpen. "

Het gaat er bij mij niet zo om 'de WH' ( Heb een Saarloos zelf gehad ) maar wat ik zo jammer vind dat ts juist wil dat de hond zich maar moet gaan conformeren aan de maatschappij terwijl er nog zoveel 'wild'zit in dit ras,ik vind dit niet eerlijk naar de hond toe. ik vind dat dit ook anders kan. Waarom niet focussen op juist dat wat hij leuk vind ( rennen, bewegen) zonder dat er van die vreemde constructie's ter pas komen. Ik zou nooit een windhond nemen omdat ik geen hond wil hebben die achter van alles en nog wat aanvliegt. Als ik er wel 1 zou hebben zou ik deze eigenschappen op de koop toe nemen en mij focussen om bijv. in sport verband hem te laten racen.

 

Ook een WH heeft juist nog veel natuurlijke instincten in zich waar hij iets mee wil.Ik zou zeggen, zoek een plek en moment op zonder veel prikkels van andere honden  ga aan de slag met de links die ik al heb gegeven en ga Cani -Crossen of Meshen met de hond!  Een touw met een andere stalen lijn constructie om meer controle te behouden hoeft zeker al snel niet als de hond gewoon zijn natuurlijke behoefte kan uiten zonder  restrictie's. Accepteer de hond voor wat die is dit is wat ik deze WH zo graag gun!!

honden page profiel GSLGSL

Ik ga ook naar plekken buiten de stad. Maar in de stad zelf lopen honden. Die vermijd ik lopend aan de lijn door even achter een auto te staan omdat de andere hond niet in beweging is en niet geleid wordt. In overige gevallen loop ik door mits de andere hond ook geleid wordt. Ben dan een beetje kortaf stap door en  probeer dan extra leiderschap uit te stralen. Dan is er geen probleem. Het wordt helemaal leuk als ze mij nzien en dan blijven wa chten achter een auto en dan liefst met een 5 meter flexlijn zodat de hond oog in oog komt te staan. Het doel is dat dat beter moet worden. Hij heeft tot zijn 7e jaar in mijn ogen altijd te weing beweging gehad. 1x goed uitgelaten door de 1 en veel te weinig door de ander. Het is geen verwaarloosde hond. Werd regelmatig gevraagd of ik de hond even mee wilde nemen, was onrustig.  Heb verteld dat het anders moet, maar het was is hun kindje. Als ik binnen kwam moest hij tegen mij opspringen. Was al een verschil van mening. Heb dat er wel bijna uitgekregen. Maar hij vond dat je er rechtop dansend mee door de kamer moest gaan. Honje kreeg geleidelijk in de gaten dat ik dat niet beloon. Situatie is toen verbeterd door hem te negeren en met mijn rug naar hem te gaan staan. Opdracht geven zit en als hij dat doet dan belonen door even flink over zijn borstkas te vrijven. Kon het hem ook niet kwalijk nemen omdat ik op dat moment belangrijk werd gevonden. Nu springt hij niet meer. Ik moet er wel opletten dat bepaalde personen hem niet uitdagen om overeind te gaan staan en dan zeggen dat het niet mag. Maar die personen heb ik instructies gegeven. Oud omaatje of mannetje omverkegelen is in onze maatschappij verboden.

honden page profiel GSLGSL

Met sint nicolaas loop ik door de drukke stad over een smal pad door de mensen massa. Ideale leer momenten voor je zelf. Kordaat optreden de hond loopt even kordaat mee. Niet voor de stoerigheid want ik loop zo snel door dat ze meniet eens voorbij zien gaan.

honden page profiel GSLGSL

Overmatige prikkels vermijd ik vandaar dat ik in 15 minuten op een rustige plaats ben. Met andere honden geen probleem. Heeft hij een hekel aan een reu, dan moet hij daar vanaf blijven en de andere reu van hem. Ik heb op dit topic al eerder verteld over een uitlaat service met een roedel. Die ontwijkt hij instictief. Wordt gezien als allen tegen 1. Hij draait om ik ook. Geen stress voor de hond. 

honden page profiel Patrick  Macho, Aria & NovaPatrick Macho, Aria & Nova

honden foto van Patrick  Macho, Aria & Nova

" Ik weet dat de national geographic filmjes nep zijn. Gemaakt in een afgeschermd gebied. Dan krijg je weer een discussie. Ik beweer niet dat de wolven onderling monsters zijn maar alles ten doel om te overleven en voort te planten. Daarom zit het mijns inziens bij de meeste honden ingebakken de stelling heb ik er voordeel bij dus ook de roedel. Beetje kort door de bocht. Als ik mijn geest hersens niet traint/leren kom ik niet veel verder. Als ik niets te ervaren heb, blijf ik op een lager niveau. Ik zoek en probeer te verklaren waarom een hond dat doet. Men gebruikt de kreet dominand nu eenmaal omdat dat al jaren in de boekjes staat. Ergens eerder op dit topic heb ik aangegeven dat we in nederland voor het grootste gedeelte een hond voor gezelschap hebben. Daar is de hond op uitgeselecteerd. Vervolgens moeten we hem laten herinneren zch aan te passen aan onze maatschappij. Het oergedrag van de hond is nog herkenbaar aan de konstante signalen die de hond laat zien. Ook het speuren is als voorbeeld nog een oergedrag. Karakters van nakomelingen  worden beinvloed door de eigenschappen van vader en moeder. Een hond wordt door de mens uitgeselecteer voor gezelschaps hond, politie werk. De hond wordt door de mens uitgeselecteerd voor drijf werk, voor reddings, speur  enz. De kenmerken van de  hond staan voorop. Is dit fout? Nee, mits het welzijn van de hond niet in het geding is. In principe ben ik tegen het gebruik van politie honden. Door ons eigen onvermogen moet de politiehond er aan te pas komen. Het is een geselecteerde hond die oa onbevreest moet zijn. Die zetten we voorop bij een vechtpartij. Een geselecteerde hond voor politie speurwrk is een ander verhaal.  Terug komend op mijn bijna hond, hij beredeneerd alles van uit zijn instinct en niet zoals onze maatschappij functioneerd. Dat vereist vroegtijdige beinvloeding van de mens. Om hem aan onze regels te laten voldoen zal je bij de ene meer dan bij de andere aandacht en begeleiding moeten geven. Om nog even de connectie met de fiets te maken, ik heb geen auto of rijbewijs nooit interesse ingehad. Ik gebruik de fiets zodat de hond zijn eigen tempo kan lopen. We zijn dan sneller op een meer natuurlijke omgeving zoals water. Het nadeel is dat je minder correcties kan geven dan dat je de lijn in je hand hebt. Mijn doel is om hem meerijheid te geven en hopelijk loslopend. Dat vraagt geduld en tijd en de omgang met de hond. Om het even simpel te houden, kinderen biedt je ook alles aan voor ontwikkeling en verbiedt je omdat het niet in onze maatschappij past.  "

 



Even een aantal grepen uit je tekst.

Ik weet dat de national geographic filmjes nep zijn. Gemaakt in een afgeschermd gebied. Dan krijg je weer een discussie. Ik beweer niet dat de wolven onderling monsters zijn maar alles ten doel om te overleven en voort te planten. Daarom zit het mijns inziens bij de meeste honden ingebakken de stelling heb ik er voordeel bij dus ook de roedel.

Klopt, maar er zijn in een wolvenroedel (ouder dieren ofwel de alpha’s, soms vergezeld door een matchende nestgenoot, die dan ook vaak de 2e rang beta positie vervullen... en jongen, jaarlingen en enkele nog niet uitgevlogen jong-volwassen uit eerder voortplantingsseizoenen) in het wild, in principe maar 2 individuen die de vruchtbaarheidshormonen aanmaken (ook reuen zullen buiten het seizoen, geen hormonale geslachtsdriften kennen, zoals honden dat aanmaken bij de geur van elke loopse teef)... wat je echter ziet gebeuren, is dat jong volwassen individuen rond deze tijd, zichzelf willen laten gelden... die daarop doorgaans niet door het alpha-paar, maar meestal door de beta(s) (de probleemoplossers) enigszins met een hoop bombarie en heersendheid onderdrukt worden, om zo uit de roedel verbannen te worden en hun eigen territorium- en partner te vinden en hun eigen roedels/families te stichten.
Want volgens alle natuurlijke wetten der sociale dieren(ook wij mensen), is heersendheid- en geweld in de breedste zin van het woord een instabiele (dus onveilige) situatie... en dat zal zonder hekken, ten aller tijden ontvlucht worden.

Men gebruikt de kreet dominand nu eenmaal omdat dat al jaren in de boekjes staat.

Dat staat al jaren niet meer in de boeken, die gebaseerd zijn op de meest recente bevindingen.

Nou ga ik je een mooi praktijkvoorbeeld geven, van dominantie (in de ware essentie van het begrip) tegenover onzekerheid (wat heel lang ten onrechte als dominantie geïnterpreteerd werd).

Let wel, ik zorg altijd dat mijn hond niet in situaties komt, waarin hij zijn status hoeft te bekrachtigen jegens andere bepaalde ongeleide en patserige (onzekere) honden... wat ik altijd doe door dat soort (spanning/stress) situaties voor te zijn (anticiperen) en als leider mijn hond(en) er gepast omheen te leiden, zodat ik voorkom dat zij genoodzaakt zijn om te reageren, waarbij zij spanning opbouwen, waaruit vervolgens zij pas reactief kunnen worden, wat de ontlading van de opgebouwde spanning is... soms is hiervoor even communicatie nodig met andere baasjes... wat doorgaans weinig problemen oplevert.
Maar soms kun je het niet geheel managen, omdat er in sommige gevallen geen baasje bij de andere honden aanwezig is.
Zo liep ik 3 jaar geleden met mijn Akita-mix het dorp uit, langs een vrijstaand huis, waarvan ik wist dat ze 2 Amerikaanse Stafs hadden, waarvan een leuke pup en een wat patserig reutje... maar deze honden liepen nooit buiten zonder baasjes.
Behalve dat moment, ik loop langs en de honden komen het erf af gedenderd regelrecht op mijn reu af(waarmee ik alleen liep, zonder andere hond) waarop ik eigenlijk niets meer kon doen dan mijn reu zo min mogelijk spanning op zn lijn te geven en de ruimte te geven en maar te hopen dat het non-fysiek door lichaamstaal op zou lossen... wat ook prachtig mooi plaatsvond.
De reu komt gelijk met de pup van ca 6mnd op Macho afgedenderd, waarop ik dus besloot even de taal te laten spreken.
Direct stond mijn reu hoofd aan hoofd met de andere reu, die zich direct opzichtig meer gespannen opstelde (staart strak omhoog, borstelen, kop ver opgelicht, borst vooruit, pootje omhoog, lipjes gespannen... en de algehele gespannen houding) dan mijn Macho, waarop ik even angstig werd van hoe het zou uitpakken, maar Macho nam een statige houding aan, met een opgeheven hoofd, iets borstelend, met een hoge omspannen staart, besnuffelt hem eens in het oor en aan de wangflank... en alsof ie het herkende als een labiel onzeker patsertje, richtte hij zich uiterst stabiel en vriendelijk op de pup (ook een reu) die zich liefdevol nederig aan Macho onderwierp en hij ook direct alleen nog alle aandacht voor had.
Ondertussen deed de andere reu 4x een poging om een conflict uit te lokken, door hem met eerder genoemde houding de weg te versperren of op hem in te lopen... waarop Macho 3x met zn relaxte zelfbewuste, arrogantie en verwaandheid, dwars door al zn intenties heen te paraderen, zonder het hondje (want dat werd het mentaal) maar een blik waardig te gunnen... tot de 4e x, waarop Macho even een fractie van een seconde zn houding en zn energie veranderde en hij de andere reu even een blik gaf, waarop het hondje in zn “dominante” houding verstarde, waarop mn reu zich weer van m afwende en deed alsof het lucht was... waarop het reutje aftaaide met zn kop en staart omlaag, en een borstel van zn kop tot zn staart en terug naar huis liep... wat was de dominantie in de geschetste situatie?

Iets anders,
Positie, rol- en (sociale) status die je hebt, waar je zelfzeker- en zelfbewust van bent... ga je- en hoef je niet continu benadrukt, bevestigd- en bekrachtigd (strijd om te hebben) te hebben... omdat je daarmee juist de deuren opent, om het ook weer kwijt te raken... wat ook bij een wolfhond gebeurt, als je het vertrouwen kwijtraakt.

En betreft waarvoor hier honden gefokt worden... daar voert showbelang tegenwoordig veelal meer de hoofdmoot, dan het gebruiksdoel en de functionaliteit.

Mag ik weten wat je achterliggende ervaringen met honden zijn en met wat voor rassen/types?

honden page profiel GSLGSL

Nog even een voorbeeld van onderdanigheid  dat je beter bij een tsw niet kan doen. Het is geen bijter en heeft nooit iemand gebeten. Even voor de duidelijkhei he. Staat er een meneer bij een weg afzetting. Komt op ons af, wat een mooie hond zo 1 wil ik er later ook wel hebben. Heeft u zelf ook een hond? Ja deze en laat een steffort zien. Ah ook een reu? Oh nou dan bent u wel wat gewend. Ja hoor. Heeft u zich een beetje ingelezen betreffende dit ras? Nee en begint mijn hond aan te halen. Hij wilde blijkbaar een nog nauwer kontakt want dat deet hij bij zijn eigen hond ook. Hij ging op zijn hurken zitten en de hond likte zijn oren zijn voorhoofd zijn neus. Toen dacht de hond wat ben je onderdanig en gelijktijdig voorpoten van de grond en een woeste grom. De meneer stuiterde achteruit. Hij voelde aan zijn neus met de opmerking gelukkig geen bloed. Sindsdien ben ik extra alert op het zomaar ontstaan van een situatie. Dat hoort niet in deze maatschappij. Dat bedoel ik met niet toestaan. Is niet alleen een tsw die dat doet het gaat om het voorbeeld.

honden page profiel Karin BakkerKarin Bakker

honden foto van Karin Bakker

Dit is voor mij helemaal geen goed vb want ik kan niet zien of de hond al niet van te voren (subtiele) signalen heeft gegeven van stress.. Een WH is gereserveerd vanuit zichzelf en kan mij dan ook al heel goed indenken dat de hond allang al signalen heeft afgegeven aan deze meneer die voor hem veel te dicht bij kwam !!  

pagina 5 van 7 12 3 4 56 7
Volgende forumvraag: Pantoffels
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^