Duitse herder werklijn en jonge kinderen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SammieSammie

Hallo allemaal, ik ben nieuw op dit forum, dus ik zal me een klein beetje voorstellen. Ik, moeder van 2 jongens van 5 en bijna 4 (januari) samen met mijn man. Hebben nu een klein hondje (kruising van van alles, lijkt op jack x pincher en nog wat) van 7 jaar oud. Vóór onze kinderen had ik een golden en mijn man een mechel, 2 reuen, golden gecastreerd, maar ging echt super die 2, reuen waren voor de mechel een grote trigger tot "agressie". Een grote hond in huis wordt eigenlijk nog steeds gemist. Ondanks dat ons ratje ltongue-out een perfect hondje is in huis en voor de kinderen hoor. 

Nu zijn we bijna een jaar oriënterende en hebben ons nu ingeschreven voor een Duitse herder teef uit de werklijn met stamboom (vader heeft ipo3). We willen haar als huishond/gezinshond en hebben er geen verdere plannen mee, behalve zwemmen, fietsen, wandelen enz. In november worden de pups verwacht.

Echter maakt het idee werkhond en zeker gezien pappahond ipo 1, 2 én 3 heeft, mij tegelijkertijd toch onzeker. Zeker gezien wij jonge kinderen in huis hebben lopen, die ook vriendjes mee gaan nemen naar huis enz...

Wij gaan haar zelf trainen, we hebben de nodige ervaring en (hondgerichte) diploma's op zak, maar toch... 

Ik heb geen ervaring met Duitse herders, wel met de mechelse, maar die was eigenlijk echt van mijn man. Mooie van beide grote honden die we hadden was het werken voor de baas. Ons huidige hondje kan van alles, maar het liefst echt alleen maar voor een snoepje en niet voor ons (aai, knuffel of spelletje ziet zij niet zo zeer als een beloning). Ook een reden voor ons om voor de Duitser te gaan. Mijn man vind de golden te sullig embarassed en de mechel is echt te zenuwachtig/druk, dus dit leek ons een mooie middenweg.

Sorry, heel verhaal, maar nu zoek ik dus ervaringen/tips van mensen die mij kunnen adviseren.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Tuurlijk kan dat mits je hond van een goede fokker komt die (heel belangrijk) zijn pups in het nest goed socialiseert met zoveel mogelijk.

Dus geen pup kopen die in een kennel of stal geboren is en er niet uit komt.

Kijk naar het karakter van de ouders: werklijn wil niet zeggen dat de honden mensenschuw of agressief tov vreemden moeten zijn.

En ook heel belangrijk: als huishond houden.

Persoonlijk zou ik zeker geen bijtsport gaan doen, ik griezel eigenlijk van bijtende honden (vroeger ipo gedaan met mechelaars en eentje heeft mijn kind vol in het gezicht gebeten. Was een perfect getrainde hond...dachten we)

Bovendien heeft het geen enkel nut: een bijtende hond.

Wettelijk ben je altijd  fout als een hond iemand bijt, ook al doet hij het uit zelfverdediging.

Wel goed beseffen dat jullie nu minder tijd hebben dan voor jullie kinderen hadden

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Als het idee van een werkhond je nu al onzeker maakt, zou ik er toch nog es goed over nadenken of dit wel bij jullie past. Heb je het al besproken met de fokker? Heb je de ouderhonden ontmoet? Wat vind je van hun karakter en drive? Past dit bij jullie en jullie gezinssituatie of niet?

Ga alleen voor een hond (ras, aard, oorsprong, karakter) die bij je past, anders kan het voor zowel de hond als de mens tot een hoop frustratie leiden...

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Wij hebben zelf een DH uit werklijn.

Geweldige lieve honden, en zekers ook familie en vooral voor kinderen. Ik ken veel DH's die in de IPO getraind worden. En ook al ziet dit er voor sommigen misschien gevaarlijk/eng uit... het lijkt meer dan het is ;-) Het is een goede uitlaapklep voor ze. Hier kunnen ze hun energie goed in kwijt !

Een pup, werkhond, moet zijn/haar stoom af kunnen blazen....zie het als een fluitketel....zet je die lang genoeg op het vuur....moet ie ook zijn stoom af kunnen blazen....... Kan zo'n hond dit niet, en denk je er alleen mee te gaan wandelen.... ga dan niet voor een DH uit werklijn.

Een hond uit een sterke werklijn kun je niet alleen als huishond houden. Deze honden hebben een uitlaatklep nodig....anders creëer je juist problemen ! Kan die zijn ei kwijt in een goede hondensport (IPO, Agility, mantrailing....) dan heb je er heerlijke honden aan.

honden page profiel SammieSammie

Uiteraard dit als eerste met de fokker besproken. Meerdere van haar nakomelingen zijn perfecte gezinshonden, maar ook veel zeer goede werkhonden. Zelf heeft de fokster kleinkinderen die regelmatig langskomen. Moederhond zelf woont bij kleine kinderen in huis. Gezien haar ervaring met fokken ga ik ervan uit dat er goed wordt gesocialiseerd en is dit niet zomaar iemand. Mssn is iemand bekend met honden van haar? Stamboom naam is makecha's (mokka is de moeder). Vader hond is Illiot van Kahinzoe. Ik heb deze niet ontmoet, maar we mogen gewoon komen kijken, ook nu al, daarna als de pups een week of 3 zijn.

En uiteraard wordt er dus goed over nagedacht, vandaar hier mijn vraag. En eer de pup in huis komt is het januari, dus nog alle tijd (+ de maanden die we er al mee bezig zijn) om er helemaal klaar voor te zijn.

En mochten we er iets mee gaan doen, dan zal dat eerder behendigheid ofzo zijn en geen ipo oid hoor...

honden page profiel DagmarDagmar

IGP is een sport, niet meer of minder. Die honden bijten geen mensen, doen ze dat wel, heb je gewoon een verknipte hond, dat heeft niets met de training te maken.

 

welke combinatie is het?

 

overigens zijn niet alle pups in een nest sowieso geschikt als sporthond. Dus een goede fokker is het begin van alles ;)

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

och, dat valt heel goed mee van lijnen. Met de moeder wordt ook niets gedaan dus daar is van 'werken' al geen sprake...

en vader heeft geen kampioenschappen op zijn naam staan.

honden page profiel SammieSammie

" och, dat valt heel goed mee van lijnen. Met de moeder wordt ook niets gedaan dus daar is van 'werken' al geen sprake...
en vader heeft geen kampioenschappen op zijn naam staan. "

Wat fijn dat jij meteen weet waar je naar moet zoeken. Heb de fokster nog even een extra vragen lijstje gestuurd, haha. Maar wat jou betreft, met goede socialisatie en opvoeding uiteraard, zou dit een perfecte gezinshond kunnen worden?

Ik kon van moeder idd niets vinden qua opleidingen, dus hier toen naar gevraagd bij de fokster (dit was wel de planning, maar ivm verhuizing niet doorgegaan) En vaderhond doet dus alleen hobbymatig ipo begrijp ik.

En wat bedoel je met "dat valt heel goed mee van lijnen"?

honden page profiel SammieSammie

" Wij hebben zelf een DH uit werklijn.

Geweldige lieve honden, en zekers ook familie en vooral voor kinderen. Ik ken veel DH's die in de IPO getraind worden. En ook al ziet dit er voor sommigen misschien gevaarlijk/eng uit... het lijkt meer dan het is ;-) Het is een goede uitlaapklep voor ze. Hier kunnen ze hun energie goed in kwijt !

Ik ken ipo, en ik vind het er altijd prachtig uitzien, vooral het gehele gehoorzaamheidsdeel (volgen etc). Ben er zeker niet op tegen, maar ben het ook niet zozeer van plan te gaan doen. 

 

honden page profiel SammieSammie

Kan zo'n hond dit niet, en denk je er alleen mee te gaan wandelen.... ga dan niet voor een DH uit werklijn.

Een hond uit een sterke werklijn kun je niet alleen als huishond houden. Deze honden hebben een uitlaatklep nodig....anders creëer je juist problemen ! Kan die zijn ei kwijt in een goede hondensport (IPO, Agility, mantrailing....) dan heb je er heerlijke honden aan. "

En daar zit ik dus inderdaad mee. Maar als ik Dagmar's reactie goed begrijp is het geen (hele) sterke werklijn. En uiteraard met de fokster besproken natuurlijk, maar ik hoor toch graag meerdere meningen. 

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

" En daar zit ik dus inderdaad mee. Maar als ik Dagmar's reactie goed begrijp is het geen (hele) sterke werklijn. En uiteraard met de fokster besproken natuurlijk, maar ik hoor toch graag meerdere meningen.  "

 Je hoeft er geen IPO mee te doen. Toch zou ik aanraden, om er een 'sport' mee te doen. Behendigheid...speuren...

Denk gewoon goed bij jezelf na wat je/jullie willen gaan doen met de hond. Ook zou ik, indien mogelijk, contact opnemen met de eigenaar van de dekreu. Geef hier ook aan wat jullie willen gaan doen met de pup. Wees eerlijk naar jezelf en naar de pup toe. Zo voorkom je teleurstellingen.

Een DH is een geweldige kindervriend :-D

Net even snel een video van de dekreu bekeken. Leuke reu :-D

honden page profiel SammieSammie

Ook zou ik, indien mogelijk, contact opnemen met de eigenaar van de dekreu. Geef hier ook aan wat jullie willen gaan doen met de pup. Wees eerlijk naar jezelf en naar de pup toe. Zo voorkom je teleurstellingen.

Een DH is een geweldige kindervriend :-D

Net even snel een video van de dekreu bekeken. Leuke reu :-D "

Hele goede tip, had ik zelf niet aan gedavht. Heb meteen een bericht naar ze gestuurd. Dan heb ik inderdaad ook vanuit hun ogen en ervaringen een duidelijke mening.

Ik vind het ook echt een hele mooie hond  moeder ook natuurlijk. En dat was ook De reden dat we bij deze fokster zijn gaan informeren. 

honden page profiel DagmarDagmar

" Wat fijn dat jij meteen weet waar je naar moet zoeken. Heb de fokster nog even een extra vragen lijstje gestuurd, haha. Maar wat jou betreft, met goede socialisatie en opvoeding uiteraard, zou dit een perfecte gezinshond kunnen worden?
Ik kon van moeder idd niets vinden qua opleidingen, dus hier toen naar gevraagd bij de fokster (dit was wel de planning, maar ivm verhuizing niet doorgegaan) En vaderhond doet dus alleen hobbymatig ipo begrijp ik.
En wat bedoel je met "dat valt heel goed mee van lijnen"? "

hobby matig weet ik niet, maar in alle geval geen deelnemer aan grote wedstrijden en (wereld)kampioenschappen.

Doet ook eerder detectie als ik de omschrijving op working dog lees.

Bij de moeder staat er niets van resultaten.  in tegenstelling tot Muffin, waar ze onlangs met dezelfde reu een nest heeft meegedaan. Volgens ik wat google, fokt ze diverse rassen en zit toch wel wat in de africhtingswereld, dus iets er van kennen, zal ze wel doen ;)

honden page profiel luzluz 1 doggies

honden foto van luz

Maar heb je echt een herder nodig uit een werklijn?

Om een "gewone" hondensport te doen voldoet bijna elke hond.

Zelf heb ik altijd jachthonden uit werklijnen (eigenlijk altijd toeval). Ik jaag zelf niet en ik doe geen hondensporten.

Nadeel is dan natuurlijk dat dergelijke honden wel serieus wat beweging vragen.

Wordt hier opgevangen door veel (los) te wandelen.

Ze hebben het echt een paar keer per dag nodig.

(en dat 13/14 jaar lang...)

Zou ik nog honden nemen uit een werklijn?

Neen, want ik wil gaan wandelen als ik het wil, niet als zo'n hond het nodig heeft om zijn energie kwijt te raken.

 

 

honden page profiel SammieSammie

" Maar heb je echt een herder nodig uit een werklijn?

Nee zeker niet. Maar omdat wij op zoek zijn naar een DH met een rechte rug (zoals ze dat noemen) kom je uit bij de werklijn.

En de DH is een mooi compromis tussen een golden en een mechel toch tongue-out

honden page profiel SammieSammie

En de fokster kijkt uiteraard samen met ons welke pup voor onze situatie geschikt is.

honden page profiel AccaliaAccalia 3 doggies

honden foto van Accalia

Is een Oudduitse herdershond niet meer geschikt voor wat jullie willen? Die hebben ook een rechte rug en zijn in doorsnee een stuk zachtaardiger en beter hanteerbaar dan een herder uit werklijnen.

Of misschien zelfs een Shiloh Shepherd? (die zijn dan wel weer een maatje groter). Maar dat zijn prettige, sportieve gezinshonden met een meer sociale aard. 

Familie van mij heeft een Duitse herder uit werklijnen, maar dat is een onwijs pittige en behoorlijk scherpe hond die het niet goed zou doen als gezinshond bij kinderen, en andere reuen vreet hij het liefst op. Helaas heeft mijn familie zich daar flink op verkeken. De ene lijn is de andere natuurlijk niet, maar als jullie een mechelaar te zenuwachtig en druk vinden, betwijfel ik of een werklijn Duitser een geschikte keuze is. 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 2 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ik heb ook een herder pup met stamboom uit werklijn (Hollandse herder) ook de reu doet IGP (IPO bestaat niet meer) 

 

Zorg vooral dat de fokker héél goed selecteert op wat jullie verwachtingen zijn. Ik wil graag met mijn pup werken, en eerlijk, mijn fokker zou haar pups niet mee hebben gegeven aan een familie die alleen maar wat wil wandelen. Een sport was bij haar een vereiste en dat begrijp ik heel goed.

 

Wel was er ook bij haar 1 gezin met kleine kinderen die op de lijst stonden. Zij hebben dan ook het rustigste teefje uit het nest gekregen, nadat er ook uit de gedragstest kwam dat zij het beste bij een gezin geplaatst kan worden.. Maar ook met dit rustige teefje moet gesport worden. 

 

 

Ik zou er dus echt goed over nadenken. Mijn pup is best heftig en zou écht te 'extreem' zijn om bij jonge kinderen te zetten. 

 

Misschien toch gaan voor een oud Duitse herder? Deze hebben een net wat rustiger en stabieler temperament (en een rechte rug) 

Al ben ik wel van mening dat er met herders (werkhonden) gewoon meer gedaan moet worden dan wat wandelen en zelf trainen... 

 

 

Succes 

honden page profiel SammieSammie

Oud Duitse herders vind ik echt geweldig, maar manlief houdt niet zo van die lange haren. En heb dan ook gelezen dat een Oud Duitse niets anders is dan een langharige Duitse herder, maar is t karakter dan toch ineens zo anders?

Shiloh is mij wat te groot hoor, hihi.

 

Ik neem al jullie meningen etc mee hoor en er gaat hier vanavond overlegd worden smile en daarbij ben ik erg benieuwd naar de reactie van de eigenaresse van de reu.

Hoe meer ervaringen, des te beter ik mij kan oriënteren.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"

Een hond uit een sterke werklijn kun je niet alleen als huishond houden. Deze honden hebben een uitlaatklep nodig....anders creëer je juist problemen ! Kan die zijn ei kwijt in een goede hondensport (IPO, Agility, mantrailing....) dan heb je er heerlijke honden aan. "

Ik kan me heel moeilijk voorstellen dat een echte "werker" die dat soort uitlaatkleppen nodig heeft, tevreden is met 1 of 2  maal per week een hondensport te doen.

En de andere dagen? Dan is die uitlaatklep toch ook gewoon een wandeling

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Dubbel

honden page profiel lyannelyanne 2 doggies

honden foto van lyanne

528947.jpg

Misschien de oost europese herder? mooie rechte rug!

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Misschien de oost europese herder? mooie rechte rug! "

Maar veel groter als de duitser ,Wel een stuk stabieler .

honden page profiel SammieSammie

" Misschien de oost europese herder? mooie rechte rug! "

Oh die vind ik niet mooi, sorry.

Wij houden meer van de donkere kleuren, ook niet van de 'standaard' kleuren van de Duitse herder.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Heleen

" Oh die vind ik niet mooi, sorry.
Wij houden meer van de donkere kleuren, ook niet van de 'standaard' kleuren van de Duitse herder. "

De Oost Europese heb je ook in donkere kleuren en zelfs geheel zwart ,hp-shiny

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 1 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Oh die vind ik niet mooi, sorry.
Wij houden meer van de donkere kleuren, ook niet van de 'standaard' kleuren van de Duitse herder. "

Maar ik neem aan dat karakter belangrijker is dan uiterlijk? Wat als er 1 lichte pup in het nest zit dat bij jullie past? Haak je dan af op de kleur? Denk dat weinig goede fokkers er tevreden mee zijn als pupkopers op kleur ipv op karakter afgaan.. 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Heleen

" Maar ik neem aan dat karakter belangrijker is dan uiterlijk? Wat als er 1 lichte pup in het nest zit dat bij jullie past? Haak je dan af op de kleur? Denk dat weinig goede fokkers er tevreden mee zijn als pupkopers op kleur ipv op karakter afgaan..  "

Heel veel pupkopers gaan ook op kleur af is mijn ervaring ,

En gelijk hebben ze ,Als je voor een ras kiest weet je ongeveer al hoe het karakter is ,en een brutale pup bij de fokker kan eenmaal alleen veel minder brutaal zijn ,

En het is nu eenmaal zo dat de een meer op blond en de ander meer op wit ,zwart ,bruin of wat voor kleur ook valt .

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 2 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Heel veel pupkopers gaan ook op kleur af is mijn ervaring ,
En gelijk hebben ze ,Als je voor een ras kiest weet je ongeveer al hoe het karakter is ,en een brutale pup bij de fokker kan eenmaal alleen veel minder brutaal zijn ,
En het is nu eenmaal zo dat de een meer op blond en de ander meer op wit ,zwart ,bruin of wat voor kleur ook valt . "

Natuurlijk, iedereen heeft een voorkeur. In het nest waar mijn pup vandaan kwam was ook veel kleurverschil. Maar uiteindelijk was het toch echt het karakter waaraan de fokker ons matchte. Of ik haar nu mooi vond ik niet.. 

 

Ik denk toch dat, met een goede gedragstest, de karakter best kloppen hoor. In ieder geval heeft deze fokker alle 11 de pups juist gelinkt naderhand van een test. Elk pupje is zoals ze beschreven waren, ook bij hun nieuwe baasjes. En zo ken ik er meerdere. Ik hoop dus vooral dat TS vooral op karakter let, zeker met kleine kinderen. 

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

" Ik kan me heel moeilijk voorstellen dat een echte "werker" die dat soort uitlaatkleppen nodig heeft, tevreden is met 1 of 2  maal per week een hondensport te doen.

En de andere dagen? Dan is die uitlaatklep toch ook gewoon een wandeling "

 Wij hebben alleen honden uit werklijn. Dit, omdat zij mijn voorkeur hebben. En nee, we werken er niet 7 dagen in de week mee. Een goede balans vinden in werk, sport, wandelen, rust, activiteiten...dat is in mijn ogen het belangrijkste. Heb er 3 uit werklijn en alle 3 zijn ze verschillend in wat ze nodig hebben. Toch geen van de 3 zou tevreden zijn met alleen wandelingen of alleen sport of werk.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

" Ik kan me heel moeilijk voorstellen dat een echte "werker" die dat soort uitlaatkleppen nodig heeft, tevreden is met 1 of 2  maal per week een hondensport te doen.

En de andere dagen? Dan is die uitlaatklep toch ook gewoon een wandeling "

 Wij hebben alleen honden uit werklijn. Dit, omdat zij mijn voorkeur hebben. En nee, we werken er niet 7 dagen in de week mee. Een goede balans vinden in werk, sport, wandelen, rust, activiteiten...dat is in mijn ogen het belangrijkste. Heb er 3 uit werklijn en alle 3 zijn ze verschillend in wat ze nodig hebben. Toch geen van de 3 zou tevreden zijn met alleen wandelingen of alleen sport of werk.

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Kennis gezocht over teckels
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^