Stereotiep gedrag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

Norbu heeft al sinds hij bij me is last van stereotiep gedrag en dat uit zich in het dwangmatig likken/knabbelen van met name zijn linker voorpoot. Dit heeft als gevolg dat de vacht helemaal kort wordt en dat ziet er niet uit.

 

De reden dat ik niet aan een allergie oid denk, is omdat het gedrag zich enkel uit in stressvolle momenten en veranderingen. Hij is ook ontzettend gevoelig voor mijn gemoedstoestand, wat niet voordelig is als ik me even niet lekker voel. 

 

Voorheen had ik azijn gebruikt wat hielp. Na een paar weken stopte ik met gebruiken en had hij er niet meer aan gezeten. Nadat we verhuisd waren ging het weer mis, er was natuurlijk stress door de grote verandering. Maar ook dit ging weer over toen de rust was teruggekeerd. Nu heb ik mijn ritme compleet omgegooid en voel ik me de laatste dagen minder lekker. Dit heeft zijn gedrag weer aangewakkerd. Nu had ik weer azijn gebruikt, wat niet hielp en nu heb ik byte-x (dit product heb ik vaker langs zien komen op het web in combi met honden met dit probleem). Dit lijkt te helpen, maar ik zie nu dat hij hoger op de poot is gaan knabbelen waar ik niks heb gesmeerd. Ik word er zo gefrustreerd van, niks lijkt te werken om te voorkomen dat hij zijn voorpoot/voorpoten gebruikt. Ik heb haast de neiging alles in te binden of peper erop te smeren, maar dat lijkt me ook niet echt de beste optie. 

Daarnaast kan ik wel aan symptoombestrijding doen, maar ik wil gewoon graag dat deze gewoonte stopt.

 

Ik heb van alles en nog wat aan speelgoed en kauwmateriaal waar hij veel gebruik van maakt. We ondernemen genoeg op een dag. Het lijkt me sterk dat dit gedrag door verveling komt. Ook ik pas steeds dingen toe om stress en spanning te voorkomen wat ook effect heeft op hem natuurlijk, maar toch, ik kan het niet altijd voorkomen. Hij doet het ook alleen uit het zicht, want anders stop ik hem direct en dat weet hij.

 

Hoe kan ik zorgen dat hij niet zijn lijf gebruikt om op af te reageren?

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo †Roos,Jeff † en Waldo †

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo †

bij stress verminderd de weerstand en kan intolerantie voor dingen toenemen

ik zou dus wel degelijk kijken naar  niet verdragen van dingen

Wat voer je?

 

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

Wolf of Wilderness op dit moment.

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo †

" Wolf of Wilderness op dit moment. "

welke diersoorten zitten daarin?

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

Nu kip, maar ik wissel af met andere diersoorten.

Ik ga straks naar de da, ondanks dat ik de kans zéér klein acht dat het om irritatie/allergie oid gaat. Lichamelijke dingen wil ik gewoon met een dierenarts bespreken.

 

In dit topic wil ik liever advies  ontvangen over het doorbreken van de stereotypie, gezien dat in mijn ogen gewoon het meest logische is als ik kijk naar Norbu's gedrag en de timing.

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo †Roos,Jeff † en Waldo †

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo †

" Nu kip, maar ik wissel af met andere diersoorten.
Ik ga straks naar de da, ondanks dat ik de kans zéér klein acht dat het om irritatie/allergie oid gaat. Lichamelijke dingen wil ik gewoon met een dierenarts bespreken.
 
In dit topic wil ik liever advies  ontvangen over het doorbreken van de stereotypie, gezien dat in mijn ogen gewoon het meest logische is als ik kijk naar Norbu's gedrag en de timing. "

afdekken zodat hij er niet aan kan likken, kort geknipt t-shirt met 1 lange mouw aan een tijdje

stereotypisch gedrag moet je doorbreken door voorkomen en afleiding

 

 

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een lange sok erom heen doen?

Denk je dat het een gewoonte is geworden bij Norbu of dat hij dan ook echt meer stress of wat dan ook heeft?

 

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

Misschien ook belonen als je een correctie hebt gegeven en hij blijft er al een tijdje vanaf blijft en dat op gaan bouwen?

 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Het likken werkt kalmerend. Kun je iets bedenken ter vervanging? Bijvoorbeeld een Kong met een lik 'terug-van-weggeweest' 100% pindakaas, of sesampasta (tahin)? Een pan insmeren met schapenvet? Er zijn volgens mij nog tal van andere dingen te bedenken, recepten, waarmee je een hond lekker lang likkend kunt bezighouden.

 

Dit is misschien niet zozeer het patroon doorbreken, maar wel kun je het zo wat meer gaan sturen zodat hij zijn behoefte om te kalmeren in elk geval niet meer op de vacht van zijn poten hoeft te richten.

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

De da heeft bevestigd dat er geen sprake is van allergie of irritatie. Toch een opluchting.

Ik ga sowieso weer even een nylabone halen voor hem, dat was voorheen ook een succes. En wat verschillende kauwbotten. De Kong is ook een goed idee, die heb ik hier liggen, maar nooit gebruik van gemaakt. De dierenarts adviseerde niks op zijn poten te smeren of te binden, omdat het dan een ding wordt en het hem ook kan irriteren (en ja, hij is niet zo blij als ik nu aan zijn poten zit). Dit klinkt op zich logisch, ik weet niet hoe jullie hierover denken..?

 

"
Denk je dat het een gewoonte is geworden bij Norbu of dat hij dan ook echt meer stress of wat dan ook heeft?
  "

Het gedrag komt naar boven als er verandering is of als ik me niet goed voel en gezien het al sinds hij bij me is een dingetje is wat steeds terugkomt, is het ook wel een gewoonte van hem geworden. Maar zeker bij veranderingen kan hij best explosief reageren, alsof hij weer een puppy is, maar dan met 10x meer kracht. Hij went gelukkig wel heel snel, maar het likken/knabbelen houdt dan wel veel langer aan.

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" De da heeft bevestigd dat er geen sprake is van allergie of irritatie. Toch een opluchting.
Ik ga sowieso weer even een nylabone halen voor hem, dat was voorheen ook een succes. En wat verschillende kauwbotten. De Kong is ook een goed idee, die heb ik hier liggen, maar nooit gebruik van gemaakt. De dierenarts adviseerde niks op zijn poten te smeren of te binden, omdat het dan een ding wordt en het hem ook kan irriteren (en ja, hij is niet zo blij als ik nu aan zijn poten zit). Dit klinkt op zich logisch, ik weet niet wat jullie hierover denken..?
 

Het gedrag komt naar boven als er verandering is of als ik me niet goed voel en gezien het al sinds hij bij me is een dingetje is wat steeds terugkomt, is het ook wel een gewoonte van hem geworden. Maar zeker bij veranderingen kan hij best explosief reageren, alsof hij weer een puppy is, maar dan met 10x meer kracht. Hij went gelukkig wel heel snel, maar het likken/knabbelen houdt dan wel veel langer aan. "

Tja, het is een uitlaatklep en als je die mogelijkheid helemaal wegneemt, leidt het tot nog meer frustratie en dan zit je al snel in een vicieuze cirkel.

 

Tahin is geweldig, als ik er een lege yoghurtpot mee insmeer, zijn ze er langer mee bezig dan een runderoor of stuk kophuid. Bovendien zit het ook boordevol mineralen en vitaminen die goed zijn voor huid, haar en gewrichten .

Volgende forumvraag: Uitlaten is een ramp
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^