Huskies met katten.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Liam Van den BroeckLiam Van den Broeck

Ik ga binnenkort (Een maand of 2) een nieuwe puppy in huis brengen. Maar ik heb al een kat. Ik heb hier al over gelezen en gelezen dat je ze de eerste uren in aparte kamers moet houden en ze elkaar laten reuken. Zijn er nog tips voor? Misschien dingen dat ik op voorhand kan doen? 

Alvast bedankt

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

Ik zou vooral zorgen dat de kat veel hoge verstopplekjes heeft waar ze zich veilig voelt en vanwaar ze de pup kan observeren (ook op plaatsen waar jij veel bent zodat ze zich niet moet afzonderen om in de hoogte te kunnen) en dat ze altijd snel naar een plaats kan vluchten waar de pup niet kan komen. 

 

Verder is een pup nog heel druk en dat vinden de meeste katten niet fijn. Zelfs als je pup vriendelijk naar je kat loopt, moet je hem leren dat dit niet mag als de kat dat niet wilt. Als je denkt dat dit nog moeilijk is in het begin, kun je eerst de pup aanlijnen zodat hij ook niet te wild naar de kat kan rennen. Mijn honden leerden altijd vanaf het begin dat de katten moeten genegeerd worden. Niet snuffelen, spelen of rennen bij de katten. Er liever met een boogje omheen lopen smile Kijk goed naar je kat en grijp meteen in als zij zich niet op haar gemak voelt. Zo leer je de pup de grenzen van de kat respecteren en leer je de kat dat de pup niets is om bang voor te zijn. 

 

Zet zeker het voerbakje, waterbakje en de kattenbak van je kat op veilige plaatsen waar de pup niet kan komen. Zodat ze zich veilig voelt en niet gedwongen is om bij de pup te komen wanneer ze dat nog niet durft. 

 

Verder véél geduld. Zeker als je kat al wat ouder is en geen honden gewend is, kan het een hele tijd duren voor ze went aan de nieuwe situatie. Niets dwingen of overhaasten zodat ze geen slechte associaties legt met de pup. Probeer haar ondertussen toch ook genoeg aandacht te geven afzonderlijk van de pup op plaatsen die voor haar veilig zijn. 

 

Succes!

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik heb toen de kat even uit de woonkamer gehouden.

Toen na een paar uur Black lag te slapen de deur open gedaan en kwam de kat binnen, ging meteen bij Black ruiken.

Black werd er wakker van maar hij was nog zo slaapdronken dat hij er geen drukte van ging maken, zodat de ontmoeting hierdoor heel rustig ging.

Daardoor ging het daarna ook goed, er zijn nooit problemen geweest. 

Voornaamste is dat je kat weg kan, of naar boven of een hoge ligplaats.

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Houd er goed rekening mee dat je een ras hebt met jachtdrang. Een vriendin heeft een aantal kruising husky's gehad. Een van haar katten liep jarenlang tussen de honden tot ze op een ochtend allemaal bloed en stukken kat terug vond in de keuken. Het blijven dieren met een jacht instinct. En helemaal als je meer hebt, dan kun je echt problemen krijgen.

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Ik vrees dat je er ernstig over moet nadenken of je de kat niet moet herplaatsen. Ik ken teveel verhalen van Husky's uit mijn directe omgeving waarbij het jachtinstinct opeens explodeerde, met alle gevolgen van dien (schapen, zwanen, en ja, ook de eigen katten na jarenlange goede 'vriendschap').

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

" Ik vrees dat je er ernstig over moet nadenken of je de kat niet moet herplaatsen. Ik ken teveel verhalen van Husky's uit mijn directe omgeving waarbij het jachtinstinct opeens explodeerde, met alle gevolgen van dien (schapen, zwanen, en ja, ook de eigen katten na jarenlange goede 'vriendschap'). "

Waarom dan de kat herplaatsen? De kat was er eerst en dan heeft TS besloten er een pup bij te nemen. Het lijkt mij logischer om dan de pup af te zeggen of de pup te herplaatsen... Ik kan een reactie zoals dit oprecht niet begrijpen. Ik vind het méér dan vanzelfsprekend om eerst te zorgen voor de dieren die je al hebt. 

 

Daarnaast zou ik sowieso kat en hond altijd scheiden als je zelf niet thuis bent voor de veiligheid. 

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

" Ik vrees dat je er ernstig over moet nadenken of je de kat niet moet herplaatsen. "

Beetje sneu nietwaar? De kat woont er al veel langer, je kan die niet gaan herplaatsen, zodat je een ander dier ervoor in de plaats kan nemen. Zo ga je niet met huisdieren om imo. 

Edit: Syntara, je bent me voor. Goed verwoord.

 

Ik zou een SH ook niet snel gaan combineren met een kat, daar geef ik je helemaal gelijk in. Het was beter geweest om een rashond te kiezen die erom bekend staat goed met andere dieren overweg te kunnen. Aanpassen aan het dier wat je al hebt dus. 

 

Ik heb verder geen ervaring met een kat introduceren. Het enige wat ik je kan meegeven is dat je alert moet zijn, zeker als de puberteit aanbreekt. In die periode kan de knop omgaan en neemt het jachtinstinct het over. Ik kan wel uit ervaring spreken dat katten makkelijk het jachtinstinct van een hond kunnen triggeren.

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Waarom dan de kat herplaatsen? De kat was er eerst en dan heeft TS besloten er een pup bij te nemen. Het lijkt mij logischer om dan de pup af te zeggen of de pup te herplaatsen... Ik kan een reactie zoals dit oprecht niet begrijpen. Ik vind het méér dan vanzelfsprekend om eerst te zorgen voor de dieren die je al hebt. 
 
Daarnaast zou ik sowieso kat en hond altijd scheiden als je zelf niet thuis bent voor de veiligheid.  "

Dat is inderdaad de andere optie die ik niet heb genoemd. Ik hoop alleen dat Liam er goed over nadenkt dat er een risico kleeft aan Husky's en katten onder één dak...

 

Edit: uit het vorige topic bleek dat Liam heel serieus op zoek was naar een echt goede fokker en dat hij niet over één nacht ijs gaat bij de keuze voor een pup. Dan is het idee om dit ras te kiezen weer loslaten en een pup afzeggen best moeilijk, lijkt mij. Ik ben benieuwd wat hij zelf zegt?

honden page profiel Liam Van den BroeckLiam Van den Broeck

Ik weet inderdaad al dat er aan de combinatie tussen een husky en een kat veel risico kleeft en dat ik zeer alert moet zijn. Ik ben er al redelijk zeker van dat ik een Siberische husky pup zal nemen. Ik ben ook zeker niet van plan om mijn kat weg te doen. Alle tips zijn zeer welkom en zal ik zeker gebruiken. Het is een risico dat ik wil nemen omdat ik beide dieren geweldig vind.

Bedankt voor alle reacties tot nu toe. 

honden page profiel Liam Van den BroeckLiam Van den Broeck

Zou het ook misschien een goed idee zijn om iets van de hond bv een dekentje waar de pup veel op ligt een stukje ervan mee te nemen en de kat al op voorhand een beetje laten wennen aan de geur? 

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

"
Edit: uit het vorige topic bleek dat Liam heel serieus op zoek was naar een echt goede fokker en dat hij niet over één nacht ijs gaat bij de keuze voor een pup. Dan is het idee om dit ras te kiezen weer loslaten en een pup afzeggen best moeilijk, lijkt mij. Ik ben benieuwd wat hij zelf zegt? "

Wat nog moeilijker zou moeten zijn dan een weloverwogen pup afzeggen, is een geliefd huisdier herplaatsen. Dus dat maakt voor mij geen enkel verschil. Ik vind dit hetzelfde als iemand aanraden om zijn oude hond maar weg te doen omdat hij een hondintolerante nieuwe hond wilt nemen en dit een risico is voor de oude hond. Het feit dat die nieuwe hondintolerante pup een weloverwogen beslissing is, de persoon bewust voor dat ras gekozen heeft en dat de pup van een goede fokker komt, maakt het niet opeens oké om dan je eerste hond weg te doen... Als het gevaar niet te vermijden is, wacht je dan met dat ras in huis te halen tot je eerste hond/kat overleden is.

 

Ik weet dat mensen hier natuurlijk meestal meer hondenliefhebbers zijn dan kattenliefhebbers. Maar ik heb zelf met mijn kat een enorm goede band, even goed als met mijn hond. Mijn kat heeft door omstandigheden een tijdje bij iemand anders geleefd voor een aantal maanden en zij at amper, treurde en kreeg klitten van de stress. Toen ik op bezoek kwam voor enkele uurtjes na een paar maanden leefde ze helemaal op en gedroeg zich alsof er geen probleem was. Later ben ik met haar meerdere keren verhuisd en dat was geen enkel probleem, dus het was niet de verandering van omgeving waardoor ze treurde. Voor een kat (natuurlijk afhankelijk van het karakter) is een herplaatsing echt niet minder ingrijpend dan voor een hond. 

 

@Liam: Een dekentje met de geur op lijkt me zeker een goed idee smile Fijn dat je je kat niet gaat herplaatsen. Ik zou ook wel veiligheid voorop stellen en zorgen dat zij geen enkel risico kan lopen smile Succes!

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Vriendinnen van mij hadden een kat samen met Siberische husky's. Helaas hebben de honden hun kat gedood.

Zij raden deze combinatie af.

 

Overigens werk ik in een kattenasiel. Met enige regelmaat komt het voor dat een kat doodongelukkig is met de komst van een puppy en in het asiel belandt. Dat terwijl de kat er eerder was. Zo onrechtvaardig en in en in triest voor het arme dier.

 

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Deze combi zou ik nooit maken...het is net als een klein vogeltje laten vliegen bij een wilde kat en hopen dat alles goed gaat 

Ofwel zou ik wachten tot je kat er niet meer is, ofwel maken dat beide dieren niet in contact komen met elkaar(maar dat zie ik niet snel gebeuren).

Dus toch wel goed over nadenken of er geen beter ras is in dit geval met een pak minder jachtinstinct.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Ik weet inderdaad al dat er aan de combinatie tussen een husky en een kat veel risico kleeft en dat ik zeer alert moet zijn. Ik ben er al redelijk zeker van dat ik een Siberische husky pup zal nemen. Ik ben ook zeker niet van plan om mijn kat weg te doen. Alle tips zijn zeer welkom en zal ik zeker gebruiken. Het is een risico dat ik wil nemen omdat ik beide dieren geweldig vind.
Bedankt voor alle reacties tot nu toe.  "

Je weet dat huskys meesterontsnappers zijn? Je hond gaat dus koste wat kost door tot die bij de kat kan komen.

Meubels kapot, deuren kapot, muren kapot. Het kán goed gaan, maar dat zal een zeldzaamheid wezen en ik vind dat je dit voor de kat niet kunt maken. 

Of wachten tot de kat uit de tijd komt en dan aan een husky beginnen of een meer gemoedelijke ras uitzoeken wat wel goed kan gaan met de kat. 

honden page profiel s@nt@[email protected]@

honden foto van s@nt@

Sorry dat ik het zeg, maar het is allemaal wel erg vanuit jouw mens standpunt bekeken. Jij vindt het geweldige dieren, dus jij wilt ze hebben, hoe dan ook.

Met een beetje pech moet je deze 2 hun leven lang uit elkaar houden.  Afgezien van het feit dat dat één van de 2 dan aan het kortste eind trekt, lijkt het me erg veel werk omdat je altijd alert moet zijn. Ik zou gewoon wachten tot de kat er niet meer is. 

honden page profiel KlaraKlara

Mij lijkt het ontzettend stressen een kat en een husky in huis, maar als je er bewust voor kiest wens ik je vooral succes. Ik ken wel gevallen waar de eigen kat goed ging. Omdat het onderdeel was van de roedel en de husky wat minder pittig was. Maar ook ik ken husky’s die katten hebben doodgebeten. Zelf zou ik daarom het risico nooit nemen. Laat vooral ook aan de fokker weten dat je een kat hebt. Dan kan de fokker inschatten of en zo ja welke pup dan past. 

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

Poeh, lijkt mij moeilijk. Ik zou het zelf nooit doen. Ik zou het risico niet durven nemen en mij ongelooflijk schuldig voelen voor de rest mijn leven, als het mis gaat.

Ik ben zeelf aan het onderzoeken hoe en welke kitten ik kan introduceren bij mijn twee honden. Geen Husky's.

honden page profiel Tamara & the A-TeamTamara & the A-Teamgoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara & the A-Team

Kijk ook vooral goed wat de fokker doet in de socialisatie met katten...

Ik heb een Tamaskan in huis die voor 50% uit Husky bestaat, zij is vanaf dat haar oogjes zijn geopend al in aanraking geweest met katten.
Ik kreeg haar met 4 maanden in huis en zij heeft nooit naar de katten omgekeken. Ook niet om te spelen of iets.
Ze vindt ze gewoon normaal, maakt verder geen contact met ze.

Mijn reu heeft dan bijvoorbeeld bij de fokker geen contact gehad met katten en vond (en soms nog steeds vindt) ze erg grappig om mee te spelen. Als een kat dan op de vlucht slaat, kan een jachtinstinct zo aan gaan.
Onze katten zijn hier gelukkig relaxed in en ik vertrouw mijn reu met ze, maar wanneer hij een Husky was geweest, had ik hem niet meegenomen bij de fokker.
Zonder socialisatie met katten staat je kat al met 1-0 achter.

Volgende forumvraag: Suggesties voor rassen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^