Suggesties voor rassen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BartBart

hallo,

Ik zal beginnen uitleg van de situatie geven, ik hoop dat jullie me dan kunnen helpen met het aandragen van verschillende rassen en ervaring met deze rassen. 

Oke, ik ben 19 jaar doe een dieropleiding bij het helicon, werk meerdere uren per week bij een Ierse Wolfshonden fokker. Op mijn opleiding ben ik al geruime tijd bezig met me te specialiseren in honden, honden gedrag, opvoeding, vachtverzorging en gewoon algemene hondenkennis. Ook loop ik regelmatig shows voor de Ierse wolfshondenfokker. Zelf hebben mijn ouders 2 honden, 1 leonberger en een kleinere Yorkshire terriër kruising. Ik woon nog bij me ouders en zij zullen mij ook helpen met de verzorging en opvoeding van de hond. Zelf beschouw ik mezelf zeker niet als een leek op honden gebied. Maar ik heb ook nog een hoop te leren.

 

Nouja dat was de achtergrond informatie. Wat ik zoek in een hond is het volgende: Ik zoek een actieve werklustige hond, met een redelijke will to please. Die niet zo erg groot is (formaat jack Russel/borderterriër tot ongeveer formaat mini aussie). Daarbij vind ik het ook erg belangrijk dat het een sociaal(ler) ras is, naar zowel mensen als andere honden. De reden dat ik deze eigenschappen zoek in een hond is: Omdat ik erg graag gehoorzaamheidscursussen en hondensport wil gaan beoefenen. Daarbij vind ik de hondenshows erg leuk. Daarbij zoek ik een hond waar ik potentieel zelf ook shows mee kan lopen. Voor al deze dingen geld uiteraard dat ik weet dat elke hond anders is, maar ook dat de socialisatie erg belangrijk is bij deze dingen. Hier hou ik ook rekening mee.

 

Graag hoor ik jullie meningen en ervaringen met meerdere rassen.

 

Groetjes, Bart

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

misschien een krommfohrländer, hier in de buurt loopt er een, erg leuk en aktief hondje en lief voor iedereen, of een middelmaat poedel of dwergpoedel? Of een pumi?

 

edit hier een filmpje vol informatie over de pumi

 

https://www.youtube.com/watch?v=LS3WbAcHlBo

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Dat kunnen heel veel rassen zijn. Maar aangezien mijn ras niet zo bekend is zeg ik, kijk eens naar de Hollandse Smoushond. Ze zijn vooral goed in detectie en speuren maar ook andere sporten kunnen prima. Er is ooit een Border Terrier ingekruist, dat zie je nog wel een beetje terug.

 

honden page profiel DagmarDagmar

vrienden van me hebben een parson. Leuk, werklustig beestje, zowel agility als bikejöring.

Maar goed, dat is 1 hond van het ras natuurlijk, geen idee hoe het ganse ras is.

honden page profiel BartBart

" Dat kunnen heel veel rassen zijn. Maar aangezien mijn ras niet zo bekend is zeg ik, kijk eens naar de Hollandse Smoushond. Ze zijn vooral goed in detectie en speuren maar ook andere sporten kunnen prima. Er is ooit een Border Terrier ingekruist, dat zie je nog wel een beetje terug.
  "

Dit ras spreekt mij zeker aan. Aangezien er ook specifiek gefokt word op karakter. Maar ik zat net op de vereniging van de Hollandse smous te kijken en daar staat dat je minstens 1 nest moet fokken met je teef. En als je een reu heb dat hij meerdere keren per dekking moet staan. En ook dat er een wachtlijst is van minstens anderhalf jaar. Ik zeg zeker niet dat ik NU een puppy wil. Ik ben rustig bereid te wachten als ik de juiste fokker heb gevonden. Maar zowieso anderhalf jaar wachten vind ik ook best veel. Tenminste wat was/ is jou ervaring daarmee? 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een Lagotto (Italiaans waterhondje)

Zou heel goed kunnen bij wat jij zoekt!

 

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Dit ras spreekt mij zeker aan. Aangezien er ook specifiek gefokt word op karakter. Maar ik zat net op de vereniging van de Hollandse smous te kijken en daar staat dat je minstens 1 nest moet fokken met je teef. En als je een reu heb dat hij meerdere keren per dekking moet staan. En ook dat er een wachtlijst is van minstens anderhalf jaar. Ik zeg zeker niet dat ik NU een puppy wil. Ik ben rustig bereid te wachten als ik de juiste fokker heb gevonden. Maar zowieso anderhalf jaar wachten vind ik ook best veel. Tenminste wat was/ is jou ervaring daarmee?  "

De wachttijd voor een reu is minder lang en lang niet alle hondjes worden goedgekeurd voor de fok. Ik heb precies 2 jaar op Lucie gewacht en dat was zeker de moeite van het wachten waard.

honden page profiel FemkeFemke

honden foto van Femke

Misschien een sheltie? Ze kunnen over het algemeen wat afhoudender naar vreemde mensen zijn maar naar eigen mensen zijn ze super aanhankelijk. Ze zijn zeker geschikt voor hondensport, show en gehoorzaamheids cursus. Je kan er echt van alles meelaughing

honden page profiel BartBart

" Misschien een sheltie? Ze kunnen over het algemeen wat afhoudender naar vreemde mensen zijn maar naar eigen mensen zijn ze super aanhankelijk. Ze zijn zeker geschikt voor hondensport, show en gehoorzaamheids cursus. Je kan er echt van alles mee "

Ik vroeg me alleen af hebben shelties het niet super heet in de zomer? Want we hebben ook een leonberger en die heeft het met 15 graden al heel super heet. En Nouja wij zijn best wel zomermensen, daarom vinden we het ook zo zielig voor hem. Daarom vroeg ik me dat af. 

honden page profiel FemkeFemke 2 doggies

honden foto van Femke

" Ik vroeg me alleen af hebben shelties het niet super heet in de zomer? Want we hebben ook een leonberger en die heeft het met 15 graden al heel super heet. En Nouja wij zijn best wel zomermensen, daarom vinden we het ook zo zielig voor hem. Daarom vroeg ik me dat af.  "
 
ik heb hier toevallig laatst een goed stukje over gelezen. link natuurlijk moet je met temperaturen van boven de 25 graden sowieso oppassen. 

 

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

Een Schipperke? 

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

honden page profiel BartBart

" Ik pleit voor een Border terriër (heb er zelf één).
 
Parson Russell terriër werd ook genoemd. Als ik ze vergelijk met Border terriërs zijn Borders een stuk gemoedelijker dan Parsons "

Een border terriër is ook zeker een van de rassen waar ik in ben geintereseerd. Maar vind het een beetje moeilijk om in contact te komen met mensen die er een hebben. Vind jij het goed als ik een persoonlijk bericht stuur om wat ervaringen te delen/ vragen te beantwoorden? 

honden page profiel BartBart

"   "

Bedankt voor dit artikel! Ik vond het erg interesant. Al zal ik heel eerlijk zeggen dat ik over sommige rassen nog wel mijn twijfels heb. Maar dat is een discussie voor een andere keerwink

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

De Lagotto vond je ook niks?

Of zoek je liever een hond met een korte vacht?

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

honden page profiel BartBart

Een hond met een kortere vacht heeft wel de voorkeur. Maar bij de raad van beheer had ik bij de rasbeschrijving van de lagoto gelezen, dat het een vrij terughoudendere hond die best bang kan worden. En alhoewel ik mezelf zeker niet als leek zie, heb ik ook nog een hele hoop te leren. Daarom was ik bang dat de lagoto net iets te moeilijk is. Of een grotere kans dat het fout gaat. Maar ik vind het wel echt een superleuk ras kwa uiterlijk, net een soort wollig schaapjelaughing

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Ik vroeg me alleen af hebben shelties het niet super heet in de zomer? Want we hebben ook een leonberger en die heeft het met 15 graden al heel super heet. En Nouja wij zijn best wel zomermensen, daarom vinden we het ook zo zielig voor hem. Daarom vroeg ik me dat af.  "

Ik moet mijn shelties uit de zon halen. Die liggen echt samen te zonnen. Dus dat valt best mee.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Lancanshire heeler zou ook wel passen 

honden page profiel BartBart

" Lancanshire heeler zou ook wel passen  "

Die zijn ook leuk! Daar ga ik zeker morgen meer onderzoek naar doen! 

 

En als ik het mag vragen, wat is ongeveerde de temperatuur waarop de shelties nog in de zon zitten? 

 

 

En trouwens dat geld voor iedereen sorry dat ik zoveel vragen stel, ik wil alleen een weloverwogen keus maken. Zodat de hond en ik allebei bij elkaar passen, en niet dat we toch niet bij elkaar passen. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Die zijn ook leuk! Daar ga ik zeker morgen meer onderzoek naar doen! 
 
En als ik het mag vragen, wat is ongeveerde de temperatuur waarop de shelties nog in de zon zitten? 
 
 
En trouwens dat geld voor iedereen sorry dat ik zoveel vragen stel, ik wil alleen een weloverwogen keus maken. Zodat de hond en ik allebei bij elkaar passen, en niet dat we toch niet bij elkaar passen.  "

Afgelopen weekend lagen ze lekker te zonnen (25-28 graden). Uiteraard niet de hele dag maar het is ook niet dat ze er last van hebben. Nu zal dat wel afhangen per hond. Maar ik denk niet dat je voor die reden geen langharige hond kan nemen. Ik ken kortharige honden (parson terriër) die bij minste warmte er last van heeft 

honden page profiel Daphne: en BountyDaphne: en Bounty

honden foto van Daphne: en Bounty

Engelse Cocker Spaniël? Of lijkt je dat niks? 

honden foto van Maylo, Edje en Ziko † en baasje Laura

Ik heb al een paar keer de Parson voorbij zien komen. De Parson is inderdaad wat minder gemoedelijker dan een border terriër. Dit is meer richting andere honden omdat het is en blijft een terriër. 

 

Ik heb zelf een Parson russell reu van 6,5 jaar oud en dit is onze 2de. De parson is geen bekend ras in Nederland en je zal ze daarom weinig tegen komen. De Parson heeft 3 verschillende vachttypes:

 

Glad, broken en ruw. De broken is een combi van ruw en glad. Glad is de meest makkelijke vacht. Ruw en broken dienen 2 tot 3x per jaar geplukt te worden (leuke is dat de rasverenging elk jaar hier een workshop in geeft waardoor je het eventueel zelf kan doen) 

 

De Parson zelf is een onverschrokken, leergierige, dappere, zeer open naar mensen en goed aangeleerd naar honden/dieren, pittige hond. Ze zijn zeer trouw en zijn graag bij de baas. Ik vind het een geweldig ras maar het is een terriër in hart en nieren en geven duidelijk (soms te overduidelijk) hun grenzen aan. Zeker naar andere honden kunnen ze zeer bepalend zijn. Hiermee moet je mee kunnen omgaan het is geen ierse wolfshond karakter. 

 

Voor de rest zijn zeer geschikt voor sporen zoals agility, frisbee, hoopers ect. De meeste parsons die ik ken kunnen ook prima los lopen mits ze dit goed aangeleerd krijgen. Ze hebben echter wel een jachtinstinct maar ook hier vind ik persoonlijk dat ze goed in te begeleiden zijn. 

 

Overigens mag je gerust een pbtje sturen en er is 23 Juni een clubmatch van de Parsons in Zoetemeer (KC Zoetemeer). Mocht je ze willen ontmoeten. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Een hond met een kortere vacht heeft wel de voorkeur. Maar bij de raad van beheer had ik bij de rasbeschrijving van de lagoto gelezen, dat het een vrij terughoudendere hond die best bang kan worden. En alhoewel ik mezelf zeker niet als leek zie, heb ik ook nog een hele hoop te leren. Daarom was ik bang dat de lagoto net iets te moeilijk is. Of een grotere kans dat het fout gaat. Maar ik vind het wel echt een superleuk ras kwa uiterlijk, net een soort wollig schaapje "

 

Martine heeft een Lagotto Romagnolo en schrijft dat ze het een ideale hond vindt.

 

Ik vond over dit ras als beschrijving: Temperament: Loyaal, Actief, Gezellig, Scherp, Liefdevol, Trainbaar.

 

De foto's van de Lagotto in haar profiel tonen dan ook allerminst een bang hondje.

Is ook een kwestie van opvoeden en veel met de hond ondernemen.

Martine is al een paar maanden niet op dit forum geweest.

Je kan haar een PB sturen, maar wanneer ze die zal lezen, blijft een vraag.

https://www.hondenpage.com/baasjes/2798/martine.php

 

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

honden page profiel bentebente

Als trotse eigenaar van een jack draag ik de jack russel aan, of de parson als je iets groter wil. Zeer energiek en mits je ze goed opvoed luisteren ze ook (totdat ze een konijn zien... maar ook dat is er uit te krijgen in de meeste gevallen). 

honden page profiel TukkerTukker

honden foto van Tukker

"  
Martine heeft een Lagotto Romagnolo en schrijft dat ze het een ideale hond vindt.
 
Ik vond over dit ras als beschrijving: Temperament: Loyaal, Actief, Gezellig, Scherp, Liefdevol, Trainbaar.
 
De foto's van de Lagotto in haar profiel tonen dan ook allerminst een bang hondje.
Is ook een kwestie van opvoeden en veel met de hond ondernemen.
Martine is al een paar maanden niet op dit forum geweest.
Je kan haar een PB sturen, maar wanneer ze die zal lezen, blijft een vraag.
https://www.hondenpage.com/baasjes/2798/martine.php
  "

De Italiaanse en Spaanse waterhonden hebben ook mijn interesse. Die terughoudendheid en soms zelfs wat angst hoor ik vaker over. Ik heb met een aantal fokkers/eigenaars gesproken van beide rassen. Het hangt ook van de foklijnen af of er meer of minder gereserveerdheid in de hond zit. Het viel mij alles mee, zowel bij de Italiaan als de Spanjaard. Last je niet meteen afschrikken. Ze zijn niet zo super enthousiast naar vreemden zoals Retrievers. En daar is, wat mij betreft, niks mis mee.

honden foto van Maylo, Edje en Ziko † en baasje Laura

" Als trotse eigenaar van een jack draag ik de jack russel aan, of de parson als je iets groter wil. Zeer energiek en mits je ze goed opvoed luisteren ze ook (totdat ze een konijn zien... maar ook dat is er uit te krijgen in de meeste gevallen).  "

Hier is het een kat haha. Konijnen kan ik Maylo handig terug fluiten maar een kat...no way hose.....hij komt wel terug maar eerst moet die kat  move voordat we verder kunnen. Helaas is her vrouwtje tegenwoordig een stuk slimmer en weet ze waar de katten kunnen zitten en weet ze ook als meneer iets ruikt...dat hij aan de lijn moet. 

 

De vorige van ons die was makkelijker dan makkelijk. Die ging nergens achteraan. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" De Italiaanse en Spaanse waterhonden hebben ook mijn interesse. Die terughoudendheid en soms zelfs wat angst hoor ik vaker over. Ik heb met een aantal fokkers/eigenaars gesproken van beide rassen. Het hangt ook van de foklijnen af of er meer of minder gereserveerdheid in de hond zit. Het viel mij alles mee, zowel bij de Italiaan als de Spanjaard. Last je niet meteen afschrikken. Ze zijn niet zo super enthousiast naar vreemden zoals Retrievers. En daar is, wat mij betreft, niks mis mee. "

dat vind ik ook, een beetje terughoudendheid is niet verkeerd en ik denk zelfs ook "makkelijker" als je het zo kan noemen, dan een overenthousiast type met bananen in zijn orenhp-shiny

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Welk ras past bij druk gezin?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^