Overprikkeling

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SonnySonny

honden foto van Sonny

Mijn Engelse Bulldog is heel snel overprikkeld. In huis gaat het nog wel maar met uitlaten word ze helemaal dol...Ze is niet te houden als ze haar riem ziet...erin bijten..happen..springen..ze zit helemaal te trillen vd spanning. Heb al van alles geprobeerd maar krijg haar niet uit die 'hyper actieve' stand. Wie heeft de gouden tip... :-D

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Wat is je situatie en wat doe je allemaal met je hond?

Reageert je hond al zo op het moment dat je buiten komt? Is er een bepaalde situatie waarna je hond zo reageert (bijvoorbeeld iets spannends zien of een andere hond ontmoeten)?

 

Je zegt dat je hond snel overprikkeld is en uit je verhaal haal ik, dat dit (in jouw ogen) overprikkelde gedrag al erg snel zichtbaar is en zonder echte aanleiding. Voordat een hond overprikkeld is, moet er echt wel het één en ander gebeurd zijn. Als je hond dit gedrag vrijwel zonder aanleiding laat zien, klinkt het eerder als onderprikkeling en enthousiasme (yes we gaan eindelijk iets doen!). Gebeurt het juist na iets spannends zoals het zienof ontmoeten van een andere hond dan is het spanning die kwijt moet.

 

Elk van deze situaties vraagt om een andere aanpak. Vandaar mijn vragen.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

O en hoe oud is je hond? Is dit recent gedrag (laatste paar dagen/weken) of speelt het al langer?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ja ik denk dat je ons iets meer informatie moet geven zoddat we wat meer inzicht krijgen

honden page profiel MoobjeMoobje

honden foto van Moobje

Ik heb er hier dus een die overprikkeld raakt van 'spannende' dingen buiten. (Lees: katten, andere honden, overvragen qua gehoorzaamheidstraining, naar buiten kijken tijdens autorijden -alles flitst aan haar voorbij- te veel hard rennen tijdens het loslopen etc.) Ze is nu 15 mnd en het is begonnen na haar sterilisatie afgelopen december. Wat hier helpt is verplichte benchrust, nog voordat ze 'vervelend' wordt. Dit hoeft soms maar 10 min. te zijn en dan is ze weer kalm (maar soms ook langer). Dan blijft ze zelf in de bench liggen of ze gaat ergens anders liggen rusten. De 'snelheid' uit alles halen wat ze doet tijdens het wandelen lijkt ook te helpen, 45 min. snuffelen en rond kuijeren ipv 1,5 uur alleen maar sprinten, dat soort dingen. Als ik merk dat ze te 'opgefokt' raakt tijdens het loslopen gaat ze even aan de lijn. Slapen doet ze overdag trouwens ook amper uit zichzelf, ze doseert haar energie niet, het is echt 'aan' of 'uit'. Van knagen/kauwen kalmeert ze trouwens ook, ze heeft een nylabone, een hertengewei en zo'n speciaal stuk olijfhout dat niet splintert en die pakt ze zelf  regelmatig op een dag. En ten minste een maaltijd per dag krijgt ze uit haar snuffelmat.

Over jouw hond, draagt ze een halsband, of een tuigje? Past deze goed en heeft ze hier geen last van? 

Veel succes! 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Wat voor heel veel honden goed werkt:
Is minder lang buiten lopen(als je nu 2 keer een uur loopt bijv. dan kun je kijken hoe ze het doet als je 3 keer een half uur loopt enz.), minder/helemaal niet met andere honden druk laten spelen(wandelen samen voor sociaal contact, aangelijnd als ze uit zichzelf veel te dol wordt of los als ze kalm blijft als je loopt en zij lekker samen met de andere hond de omgeving af snuffelt), minder/geen ren of balspelletjes, dit zorgt voor meer aanmaak van adrenaline,dus meer onrust in het lichaam, veel meer laten (uit)snuffelen, meer zelf de route laten bepalen, meer hersenwerk, meer kluiven/kauwwerk(zorgt voor meer aanmaak van een rustgevend stofje in de hersenen, geldt ook voor hersenwerk) meer echte rust en slaap(per dag hebben ze tussen de 16 en 20 uur slaap nodig om prikkels goed te kunnen verwerken),

op een zo min mogelijk prikkelende omgeving, niet naast een deur waar je steeds door en langs moet, niet onder en raam waar veel herrie van buiten komt bijvoorbeeld.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

En als het puur en alleen gaat om het moment van de riem pakken en de deur uit gaan, dan vaker de riem pakken en weer terug hangen,vaker naar de deur lopen weer gaan zitten,terug je eigen ding doen.
En op het moment dat je echt naar buiten wil gaan en je ziet haar 'gek' worden, hup op de bank gaan zitten, doen alsof je een boek leest,tot ze zichzelf weer kalmeert en dan weer proberen.Ze zal het gaan snappen hoor, rustig blijven=naar buiten gaan.

Oh ja en een blije toon en woorden weg laten: 'Ga je mee, gaan we naar buiten'. Eerst weer wat kalmte er in krijgen.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Wat voor heel veel honden goed werkt:Is minder lang buiten lopen(als je nu 2 keer een uur loopt bijv. dan kun je kijken hoe ze het doet als je 3 keer een half uur loopt enz.), minder/helemaal niet met andere honden druk laten spelen(wandelen samen voor sociaal contact, aangelijnd als ze uit zichzelf veel te dol wordt of los als ze kalm blijft als je loopt en zij lekker samen met de andere hond de omgeving af snuffelt), minder/geen ren of balspelletjes, dit zorgt voor meer aanmaak van adrenaline,dus meer onrust in het lichaam, veel meer laten (uit)snuffelen, meer zelf de route laten bepalen, meer hersenwerk, meer kluiven/kauwwerk(zorgt voor meer aanmaak van een rustgevend stofje in de hersenen, geldt ook voor hersenwerk) meer echte rust en slaap(per dag hebben ze tussen de 16 en 20 uur slaap nodig om prikkels goed te kunnen verwerken),
op een zo min mogelijk prikkelende omgeving, niet naast een deur waar je steeds door en langs moet, niet onder en raam waar veel herrie van buiten komt bijvoorbeeld. "

Weet dat meer hersenwerkjes ook kan zorgen voor flinke overprikkeling. 

 

Heb eens een lang hersenwerk parcours met Puck gedaan. Had toen zo'n enorm vervelende hond in huis, die zat zichzelf gewoon in de weg. Kon dr geen land meer mee bezeilen.

Geef hersenwerkjes dus met mate.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Weet dat meer hersenwerkjes ook kan zorgen voor flinke overprikkeling. 
 
Heb eens een lang hersenwerk parcours met Puck gedaan. Had toen zo'n enorm vervelende hond in huis, die zat zichzelf gewoon in de weg. Kon dr geen land meer mee bezeilen.
Geef hersenwerkjes dus met mate. "

Meer hersenwerk in de zin van 'geen hersenwerk-meer hersenwerk'. Idd als je je hond "overvoert" en dus overvraagt sla je ook met hersenwerk de plank mis, altijd alleen doen wat je hond aan kan, maar dat geldt eigenlijk voor alles hp-shiny

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Gewoon erg blij zijn heet tegenwoordig dus ook al overprikkeld zijn?

hp-frusty

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Gewoon erg blij zijn heet tegenwoordig dus ook al overprikkeld zijn? "

Bij het zien van de riem: 'er in bijten..happen..springen..ze zit helemaal te trillen vd spanning'. Ik vind het niet erg blij klinken..

honden page profiel luzluz 1 doggies

honden foto van luz

" Bij het zien van de riem: 'er in bijten..happen..springen..ze zit helemaal te trillen vd spanning'. Ik vind het niet erg blij klinken.. "

Gewoon een hele blije hond met een eigenaar die hem nooit geleerd heeft wat hij dan wel hoort te doen op dat moment.

Da's alles.

Geen problemen maken waar er geen zijn.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Gewoon een hele blije hond met een eigenaar die hem nooit geleerd heeft wat hij dan wel hoort te doen op dat moment.
Da's alles.
Geen problemen maken waar er geen zijn. "

Dat kan en zal best, maar op dát moment is de hond zóóó 'blij', ongecontroleerd en loopt de spanning zó hoog op dat de hond zich niet meer prettig voelt, kan het even niet goed verwerken,loopt over, gevolg: overprikkeling.


Dan kun je wel heel gespannen om het woordje "overprikkeling" heen dansen, maar dat is wel wat het is op dat moment.

honden page profiel SonnySonny

honden foto van Sonny

Bedankt voor de reacties allemaal...Behalve die van dat het gewoon een erg blije hond is..dat is niet zo dus :'( Ze is 2 1/2 jaar oud en we hebben haar nu 1 jaar in huis. Het is dus gedrag wat ze bij de vorige baasjes ontwikkeld heeft en die weten ook niet waardoor dit is gekomen.

Met uitlaten is ze ;
- onbetrouwbaar naar andere honden
- ze valt uit naar auto?
- trekt aan de riem

We hebben een gedrags therapeut ingeschakeld maar dat heeft niet veel geholpen.
Het enige wat ik daar geleerd heb is dat ik zelf rustig moet blijven en dat lukt ook dus daar ligt het niet aan.

Komt nog bij dat ze epilepsie heeft dus ze is overgevoelig voor prikkels.

Het is dus echt dat ze rustig ligt te slapen en dan ziet ze dat ik haar uit wil ga laten..als ik mn jas aan ga doen...dan doe ik express rustig en zeg niks tegen haar..
Heb ook wel eens geprobeerd om idd de riem weer terug te leggen en er nog niet uit te gaan maar ze raakt helemaal overstuur...

ze gaat ;

- overmatig hijgen
- tongelen
- beven / trillen
- grote pupillen
- overmatig likken
- happen

Ik weet wat overprikkeling is maar ik weet even niet meer hoe ik haar uit deze toestand kan krijgen.
Wachten met uitlaten is geen optie want ze blijft erin en dan krijgt ze door de stress een epiliptische aanval

De dag is al heel rustig en voorspelbaar voor haar juist om zo veel mogelijk prikkels te vermijden maar ze moet er wel even uit natuurlijk om uitgelaten te worden...

honden page profiel SonnySonny

honden foto van Sonny

" Gewoon een hele blije hond met een eigenaar die hem nooit geleerd heeft wat hij dan wel hoort te doen op dat moment.

Da's alles.

Geen problemen maken waar er geen zijn. "

 

honden page profiel SonnySonny

honden foto van Sonny

Ik maak geen problemen waar er geen zijn !!

Vind dit geen fijne reactie..

En ik vraag om tips en geen commentaar ?

En het is geen hele blije hond !! Ze heeft epilepsie en is overprikkeld

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Ik maak geen problemen waar er geen zijn !!

..
"

Dit was niet bedoelt op jou.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Dit was niet bedoelt op jou. "

Ja indirect toch wel...! maar goed sealed

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Oke Sonny, dat is sneu voor haar en jou zeg.


Probeer het pakken van de riem te gaan combineren met rust, als het met het naar buiten gaan veel te veel is om dan rust te krijgen probeer dan de riem eens te pakken als je een half uur geleden nog buiten bent geweest. En ga er mee op de grond zitten en ga haar masseren.
Misschien is het zelfs goed om haar eerst aan te leren dat je haar masseert , een week, elke dag even, zodat ze leert wat het betekend wat er komt en gebeurt als jij haar masseert en dat ze daar ontspannen van raakt en dit zo gaat associëren met rust.Na die week dan met de riem erbij en ook weer op de grond,masseren,haar tot rust brengen,laten voelen. Masseren kan een heel onrustige hond echt helpen. Hou het vol tot je ziet dat ze kalmer is geworden en gewend is geraakt dat de riem in de buurt rust en ontspanning betekend.

Kijk even op youtube verder voor masseer technieken.Zie ook alvast het filmpje wat ik erbij doe.

Het zou ook kunnen helpen als je haar riem de hele dag in de woonkamer laat en niet op de normale plek, zodat ze dat ook normaler gaat vinden,minder bijzonder, i.p.v. die direct opgebouwde spanning bij het opeens zien van de riem, wat voor haar veel drukte in haar hoofd zorgt. Als ze dat ding de hele dag al ziet/ruikt, dan gaat die spanning er wel wat van af.

Voor nu en het moment van riem pakken en weg willen gaan kun je met koekjes strooien. Neem hele lekkere piep kleine stukjes lekkers(mag van alles zijn,als ze het maar heel lekker gaat vinden) en strooi dit rond in de hal,gang,woonkamer,daar waar ze onrustig wordt. Koekjes zoeken,snuffelen en opeten zorgt namelijk ook voor rust en zorgt ook dat dat kalmerende stofje wordt aangemaakt.

honden page profiel SonnySonny

honden foto van Sonny

" Oke Sonny, dat is sneu voor haar en jou zeg.

Probeer het pakken van de riem te gaan combineren met rust, als het met het naar buiten gaan veel te veel is om dan rust te krijgen probeer dan de riem eens te pakken als je een half uur geleden nog buiten bent geweest. En ga er mee op de grond zitten en ga haar masseren.Misschien is het zelfs goed om haar eerst aan te leren dat je haar masseert , een week, elke dag even, zodat ze leert wat het betekend wat er komt en gebeurt als jij haar masseert en dat ze daar ontspannen van raakt en dit zo gaat associëren met rust.Na die week dan met de riem erbij en ook weer op de grond,masseren,haar tot rust brengen,laten voelen. Masseren kan een heel onrustige hond echt helpen. Hou het vol tot je ziet dat ze kalmer is geworden en gewend is geraakt dat de riem in de buurt rust en ontspanning betekend.Kijk even op youtube verder voor masseer technieken.Zie ook alvast het filmpje wat ik erbij doe.Het zou ook kunnen helpen als je haar riem de hele dag in de woonkamer laat en niet op de normale plek, zodat ze dat ook normaler gaat vinden,minder bijzonder, i.p.v. die direct opgebouwde spanning bij het opeens zien van de riem, wat voor haar veel drukte in haar hoofd zorgt. Als ze dat ding de hele dag al ziet/ruikt, dan gaat die spanning er wel wat van af.Voor nu en het moment van riem pakken en weg willen gaan kun je met koekjes strooien. Neem hele lekkere piep kleine stukjes lekkers(mag van alles zijn,als ze het maar heel lekker gaat vinden) en strooi dit rond in de hal,gang,woonkamer,daar waar ze onrustig wordt. Koekjes zoeken,snuffelen en opeten zorgt namelijk ook voor rust en zorgt ook dat dat kalmerende stofje wordt aangemaakt. "

 

honden page profiel SonnySonny

honden foto van Sonny

Bedankt...daar heb ik wat aan...masseren ga ik eens voor kijken..ik heb de riem inderdaad al niet opeen vaste plek...

Als we terug komen van uitlaten dan taalt ze er niet naar de riem of haar tuigje/halsband...dan kan ik hem om en af doen..

Het is echt 'het moment van eruit gaan' wat haar triggert...

honden page profiel JanineJanine

honden foto van Janine

Ik ben wel benieuwd wat de GT eraan deed en wat niet heeft geholpen?

honden page profiel ElianeEliane

" Ik ben wel benieuwd wat de GT eraan deed en wat niet heeft geholpen? "

Tegen TS gezegd van kalm te blijven cool hp-angel....

 

Je kan beginnen met thuis in de prikkelarme omgeving, jouw hond te leren van rustig te zijn...en te blijven.

Een oefening die op zich eenvoudig is, maar wel wat tijd vraagt.

Wat heb je nodig? Een hond sealed..en gezond lekkers (zoals bvb gedroogde stukjes vlees/vis zonder enige bewaarmiddelen) 471776.jpg 

Hier zijn ze supergek van ....visjes (ze zijn een paar mm breed en een cm of 4 lang) Je kan ook eventueel ook gekookte stukjes kip gebruiken. In elk geval iets waar geen rommel in zit  van bewaarmiddelen. Voor de epilipsie ook niet echt aangewezen.

De oefening houden we in het begin kort in tijd en veel in lekkers. Laat haar voor je gaan zitten. Zodra ze zit geef je onmiddellijk de beloning en snel genoeg achter elkaar om te voorkomen dat ze recht komt. De bedoeling is dat ze blijft zitten. Dus in het begin houden we de oefening echt kort. De opbouw gebeurt in tijd. Afhankelijk van jouw hond begin je met een halve minuut....ze moet echt wel begrijpen dat ze moet blijven zitten. Er zijn honden die het al meteen langer volhouden...je moet het effe aankijken. Als je met de oefening stopt....geef dat dan ook aan door bvb te zeggen gedaan en laat zien dat je geen lekkers meer vast hebt (omdat je in het begin echt snel achter elkaar moet geven. Hou je genoeg in je hand dat je niets moet onderbreken om het lekkers te nemen.

De bedoeling is om de oefening in tijd uit te breiden (dus dat ze langer blijft zitten en minder snel op elkaar volgend de beloning krijgt). Als je tijdens de opbaouw merkt dat ze ongedurig wordt, of ze recht staat. Betekent dit dat je te snel gaat met de oefening.

Uiteindelijk krijg je een hond die geduldig en braaf wacht. (Indien niet? Dan is de oefening niet goed aangeleerd of er zijn teveel prikkels). Eens het binnen goed gaat? Kan je dit buiten gaan oefenen, eerst kort en dan ook opbouwend. Eerst ergen s waar het rustig is. En dan als dat goed lukt? Beetje meer prikkels toevoegen en opbouwen.

Als ze daar in geoefend is, kan je haar thuis laten zitten en de riem ernaast leggen. Hou in elk geval het lekkers op voorhand in je hand. De riem brengt spanning mee.

 

Je kian binnen ook eens proberen met de riem (zonder enige bedoeling om te gaan wandelen) op de grond te leggen en er meteen een aantaal stukjes lekkers bij te leggen. En dan de riem weg....

 

Nu op zich is dit een standaard oefeninig. Alleen bestaan er geen standaard honden. Omdat spanning niet goed is ivm de epilepsie, maakt dit het er ook al niet eenvoudiger op. Het nadeel is dat ik de training niet visueel kan volgen en bijgevolg ook niet kan bijsturen, indien nodig.

Dus ik zou voorstellen, begin met de oefening thuis om haar te laten zitten en het lekkers te geven. Wacht nog effe met het lekkers en de riem op de grond. Oefen eerst gewoon zonder riem. 
Stuit je op een probleem? Laat dan maar iets weten dmv een PBtje te sturen. En indien nodig weet Soraya mij ook wel te vinden.

Succes!

 

honden page profiel JanineJanine

honden foto van Janine

" Tegen TS gezegd van kalm te blijven  ....
 
Je kan beginnen met thuis in de prikkelarme omgeving, jouw hond te leren van rustig te zijn...en te blijven.
Een oefening die op zich eenvoudig is, maar wel wat tijd vraagt.
Wat heb je nodig? Een hond ..en gezond lekkers (zoals bvb gedroogde stukjes vlees/vis zonder enige bewaarmiddelen)  
Hier zijn ze supergek van ....visjes (ze zijn een paar mm breed en een cm of 4 lang) Je kan ook eventueel ook gekookte stukjes kip gebruiken. In elk geval iets waar geen rommel in zit  van bewaarmiddelen. Voor de epilipsie ook niet echt aangewezen.
De oefening houden we in het begin kort in tijd en veel in lekkers. Laat haar voor je gaan zitten. Zodra ze zit geef je onmiddellijk de beloning en snel genoeg achter elkaar om te voorkomen dat ze recht komt. De bedoeling is dat ze blijft zitten. Dus in het begin houden we de oefening echt kort. De opbouw gebeurt in tijd. Afhankelijk van jouw hond begin je met een halve minuut....ze moet echt wel begrijpen dat ze moet blijven zitten. Er zijn honden die het al meteen langer volhouden...je moet het effe aankijken. Als je met de oefening stopt....geef dat dan ook aan door bvb te zeggen gedaan en laat zien dat je geen lekkers meer vast hebt (omdat je in het begin echt snel achter elkaar moet geven. Hou je genoeg in je hand dat je niets moet onderbreken om het lekkers te nemen.
De bedoeling is om de oefening in tijd uit te breiden (dus dat ze langer blijft zitten en minder snel op elkaar volgend de beloning krijgt). Als je tijdens de opbaouw merkt dat ze ongedurig wordt, of ze recht staat. Betekent dit dat je te snel gaat met de oefening.
Uiteindelijk krijg je een hond die geduldig en braaf wacht. (Indien niet? Dan is de oefening niet goed aangeleerd of er zijn teveel prikkels). Eens het binnen goed gaat? Kan je dit buiten gaan oefenen, eerst kort en dan ook opbouwend. Eerst ergen s waar het rustig is. En dan als dat goed lukt? Beetje meer prikkels toevoegen en opbouwen.
Als ze daar in geoefend is, kan je haar thuis laten zitten en de riem ernaast leggen. Hou in elk geval het lekkers op voorhand in je hand. De riem brengt spanning mee.
 
Je kian binnen ook eens proberen met de riem (zonder enige bedoeling om te gaan wandelen) op de grond te leggen en er meteen een aantaal stukjes lekkers bij te leggen. En dan de riem weg....
 
Nu op zich is dit een standaard oefeninig. Alleen bestaan er geen standaard honden. Omdat spanning niet goed is ivm de epilepsie, maakt dit het er ook al niet eenvoudiger op. Het nadeel is dat ik de training niet visueel kan volgen en bijgevolg ook niet kan bijsturen, indien nodig.
Dus ik zou voorstellen, begin met de oefening thuis om haar te laten zitten en het lekkers te geven. Wacht nog effe met het lekkers en de riem op de grond. Oefen eerst gewoon zonder riem. Stuit je op een probleem? Laat dan maar iets weten dmv een PBtje te sturen. En indien nodig weet Soraya mij ook wel te vinden.
Succes!
  "

 

Huh? Ik vroeg wat de GT haar had geadviseerd en niet heeft geholpen? Niet wat ze moet gaan doen. Ik ben echt benieuwd wat zo’n GT adviseert. Dit omdat ze best wat geld vragen en ik vaak lees dat het niet helpt. Dus daar was ik benieuwd naar.

honden page profiel ElianeEliane

"  

Huh? Ik vroeg wat de GT haar had geadviseerd en niet heeft geholpen?
Niet wat ze moet gaan doen.
Ik ben echt benieuwd wat zo’n GT adviseert. Dit omdat ze best wat geld vragen en ik vaak lees dat het niet helpt. Dus daar was ik benieuwd naar. "

@ Janine....de eerste zin was aan jouw gericht. De rest aan TS. Sorry als dat onduidelijk was.

Maar inderdaad er zijn veel GT's die, behalve de mensen hun geldbeugel leger te maken, niet tot veel meer in staat zijn.

honden page profiel JanineJanine

honden foto van Janine

" @ Janine....de eerste zin was aan jouw gericht. De rest aan TS. Sorry als dat onduidelijk was.
Maar inderdaad er zijn veel GT's die, behalve de mensen hun geldbeugel leger te maken, niet tot veel meer in staat zijn. "

Geen probleem, snapte em even niet ;)

Volgende forumvraag: Enkele vragen over onze puber
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^