Serrano Ham bone - en nu een beetje spijt

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Midas de TeckelMidas de Teckel

honden foto van Midas de Teckel

Beste allemaal,

Onze 8 maanden oude ruwhaar teckel is een redelijk actief baasje dat we zo nu en dan echt moeten uitdagen. We wisselen wandelen en uitgebreid spelen af met het knagen op een gevulde Kong of een andersoortig kauwsnackje. 

Maar vooral in dat laatste zijn we erg aan het zoeken. De gedroogde kip of zalmreepjes zijn zo op (hoewel hij ze heerlijk vindt!). Zo'n gedraaid wit staafje duurt alweer wat langer, maar die ontrafelt hij waardoor hij soms zo'n witte sliert achterin zijn strot heeft. Die moeten wij er dan als een spaghetti-sliert weer uittrekken.

Nu had ik gisteren bij de Ranzijn een vacuümverpakt 'bot' gekocht. Speciaal voor kleine honden. Een soort 'hoefjes' (Serrano Ham Knuckles). Nu gaf ik het hem zojuist en het stuk vlees viel zo uiteen. Het was heel zacht en ik kon geen hard bot ontdekken tot mijn verbazing. Een soort van Pulled Pork idee. Maar op de verpakking stond toch echt dat het voor het kauwen en knagen was. Ik kan me niet voorstellen dat het bot zo week is geworden dat het zacht aanvoelt? 

Ik gaf hem het zachte stuk. Hij vond het wel verassend en sabbelde er wat op voor hij het fijnmaalde en opat. Het klompje was echter dus zo weg, omdat er geen harde stukken aan/in zaten. 
En nu maak ik me toch een beetje zorgen... Ook na berichten op internet gelezen te hebben. Wat kan ik verwachten? Moet ik me zorgen maken? Is het wijs om preventief een bakje verse pens voor te schotelen (want licht laxerend)? Of gewoon maar even aankijken en er vanuit gaan dat het goed is en hij een traktatie aan het verteren is? 

Nog even om zijn gedrag nadien te illustreren: Als vanouds. Dartel als altijd. Heeft gedronken, maar niet bijzonder veel. 

Ik hoop dat jullie me er iets over kunnen vertellen. 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Hoi!

Dat klinkt alsof je een flinke knager hebt! Ziva is er ook zo één, maar dan flink wat groter en ik geef toe, het is niet makkelijk iets te vinden waar ze lang plezier aan heeft voor niet te veel geld.

 

Voor nu zou ik even afwachten. Waarschijnlijk is er niets aan de hand en komt het er morgen in de vorm van een grote drol weer uit. Ik denk dat je gewoon een stuk hebt gehad zonder bot erin want bot, dat herken je echt wel.

 

Voor de toekomst kun je eens runderkophuid en bullepees proberen. Bullepees is wat duurder maar runderkophuid valt best mee. Ook de witte rawhide botten zijn voor veel honden een aanrader. Of probeer eens kippenpootjes (niet te veel ivm obstiperend bot) dat kan voor een teckel ook nog wel leuk zijn.

 

Gedroogd spiervlees en long hoef je in ieder geval niet te proberen, dat is zo weg. Terwijl veel soorten bot dan weer slecht zijn voor de tanden. Of juist gevaarlijk als het ooit verhit is geweest, ivm splinteren.

 

Koop vooral niet te grote verpakkingen tot je zeker weet dat iets gewaardeerd wordt door alle partijen.

Succes!

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Kijk uit met gerookt bot, dat splintert, geeft in darm verstopping en maakt darm stuk.. Kippenbotjes?? Zeker niet gekookt of gebraden, dan splintert het zeker.

Yakmelk kluif, is hard en gaat lang mee, niet goedkoop.

De  witte rawhide heel goed, vooral niet te kkein kopen

Koffie hout, coffewood, ook om te knagen, ken in zelf niet, maar google eens op dit soort dingen.

Runderkophuid

Voor alles geldt,, er bij blijven!,,

honden page profiel JessicaJessica

honden foto van Jessica

Een kauwbot van de waterbuffel kunnen ze heel lang mee doen. Let wel op dat het bot dicht is aan de brede kant anders kan hij vast komen te zitten met zijn bek.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Je titel noemt Serrano ham bone, terwijl in je tekst buckles worden genoemd.

Deze bones zijn gerookt en splinteren. De buckles komen van de bone en splinteren dus ook, tenzij het vermalen is. Splinters veroorzaken verstopping en beschadiging van de darmen.

 

Deze ham bones komen van het varken. Ik geef mijn hond niets van het varken. Deze ham bones worden bij een temperatuur van  slechts ca. 25 graden gerookt. 

 

Parma bot is hetzelfde alleen uit Parma i.p.v. Serrano

https://www.hondenpage.com/hondenforum/139535/waarschuwing-..parmabotten-!.php

 

 

 

honden page profiel Midas de TeckelMidas de Teckel

honden foto van Midas de Teckel

@Loesje 

Dank voor je antwoord. Op de verpakking staat Serrano Ham Bone Knuckles. De 'knuckles' is denk ik de variant. Het gaat hier niet om zo'n grote kluif, maar om klompjes vlees... vermoedelijk in de verpakking ergens aan bot vast (maar dat heb ik nog niet gevonden). Het stuk wat hij heeft gegeten leek zonder bot te zijn, tenzij het volledig verweekt is. Ik vond het namelijk al gek toen ik het uit de verpakking haalde. Ik zal het zo eens uit elkaar pluizen. Ik ben namelijk niet van plan hem er nog meer van te geven. 

Ik heb de website bekeken en het gaat om gedroogde botten/stukken vlees. Ze worden niet gerookt of gekookt. Maar dan nog ben ik er niet gerust op, omdat ik er veel negatieve verhalen over lees. 

Dit staat op de website onder het product knuckles: 

https://mediterraneannatural.nl/wp-content/uploads/2017/08/SERRANO-HAM-KNUCKLES.jpg

@de rest

Dank voor jullie suggesties. Ik ga verder op zoek naar veilig en verantwoord knaagmateriaal. 

honden page profiel Midas de TeckelMidas de Teckel

honden foto van Midas de Teckel

Dat geelwitte stuk aan het donkergekleurde vlees is dus ook zacht, maar een beetje taaier dan de rest. Ik heb het net uit elkaar gehaald en alleen bij het laatste stuk in de verpakking voelde het echt hard aan. Dit was overduidelijk bot. Dit stuk was ook beduidend groter dan de rest van de stukjes in de verpakking. 

Heel apart spul. Hij lijkt (nog) nergens last van te hebben. Hij krijgt vanavond in ieder geval pens. Ik ga er vanuit dat hij geen splinterend bot heeft gegeten. In het ergste geval week been, waar hij verstopt van kan raken. Wellicht dat een maaltijd pens het een of ander tegengaat. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Wat je wel kan geven zijn o.a. botten van runderkophuid, runderoren , bullepees, buffelhuid (rawhide), gedroogde runderpens etc.

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Dat geelwitte stuk aan het donkergekleurde vlees is dus ook zacht, maar een beetje taaier dan de rest. Ik heb het net uit elkaar gehaald en alleen bij het laatste stuk in de verpakking voelde het echt hard aan. Dit was overduidelijk bot. Dit stuk was ook beduidend groter dan de rest van de stukjes in de verpakking. 
Heel apart spul. Hij lijkt (nog) nergens last van te hebben. Hij krijgt vanavond in ieder geval pens. Ik ga er vanuit dat hij geen splinterend bot heeft gegeten. In het ergste geval week been, waar hij verstopt van kan raken. Wellicht dat een maaltijd pens het een of ander tegengaat.  "

Als je de indruk hebt dat er nauwelijks echt hard bot inzat, dan zou ik me niet te druk maken. Ik weet niet hoeveel het 'bot' weegt, maar als ik bij Ranzijn op de site kijk, is het totaalgewicht zo'n 200 gram -  en als je hebt gezien dat er maar heel weinig echt hard bot inzit, dan zou er eigenlijk niets aan de hand moeten zijn.

 

Een maaltje pens of rauw runder-of lamshart bij een stuk bot geven is nooit een slecht idee. Als je BARF geeft aan je hond, is de richtlijn dat er ongeveer 20% bot in een maaltijd mag zitten. Wel beter om het dan meteen te geven, want het gaat vrij snel de darmen in en daar kan een teveel aan bot wél verstopping en keiharde ontlasting veroorzaken. Mijn honden hebben toevallig net een stukje 'knars' (borstbeen van jong rund) gehad met vrij veel vlees eraan mét daarbij een flinke hap pens.

 

Je hebt het over een 'maaltje pens'... Kan ik daar uit afleiden dat je kvv/vers vlees voert? Honden die daaraan gewend zijn hebben over het algemeen niet zo'n moeite met bot verteren als honden die alleen brokken eten.

honden page profiel Midas de TeckelMidas de Teckel

honden foto van Midas de Teckel

@careana Ja, ik denk inderdaad dat ik panikeer om niks. Net uitgeweest en had nog steeds zijn oude, vertrouwde ontlasting.  Maar misschien komt dat nog. 
Hij krijgt inderdaad kvv 1 x daags. De andere maaltijd is wel droogvoer (Teckel-brokken). 

Bedankt voor je antwoord!honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Hoe is het afgelopen met Midas? Heb je er nog iets van gemerkt?

honden page profiel IBIB

Onze Rottweiler vond het Ham Bone heel lekker, maar na een poos kluiven stopte hij ermee. Het bot zag er toen gevaarlijk uit, dunne scherpe punten, zeker niet goed voor zijn bek, laat staan ingewanden. We bestellen het dus niet meer.
Onbegrijpelijk dat ze zo'n bot nog steeds verkopen. Gevaarlijk voor de hond!
 
Review naar Ranzijn gestuurd, werd tot nu toe niet geplaatst.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^