Beginnend!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LisaLisa

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Is dat niet iets om met de fokker te bespreken? Of met de rasvereniging?

 

Ik zal een fokker hier voor je vragen.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik zie bij de rasvereniging dat je in ieder geval moet testen op een oogaandoening die lijkt op PRA.

 

Deze fokker zit in Nederland.

 

https://www.scandia-rasvereniging.nl/fokkers-zweedse-lappenhond/

honden page profiel DidyDidy

honden foto van Didy

Als je echt een kennel wilt beginnen, is de eerste stap een kennelnaam aan vragen bij de Raad van Beheer.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

 

Info van de Raad van Beheer over fokken

 

https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/

 

Kennelnaam is niet noodzakelijk.

 

Hier vind je het kynologisch en fokreglement

 

https://www.scandia-rasvereniging.nl/fokregelementen/

 

Qua karakter zou ik met de rasvereniging en fokker overleggen.

 

 

honden page profiel LisaLisa

@Kees

Bedankt voor je reactie! Ik weet welke testen ik moet uitvoeren bij de dierenarts, maar toch bedankt :) en ja, zoals in mijn eerste bericht heb ik het besproken met de fokker en die vindt het juist een goed idee. Ik was gewoon benieuwd of fokkers hier ervaringen mee hadden :)

 

@Didy

Mij leek het belangrijker om eerst te kijken of mijn teef geschikt is! Gezondheids testen doen etc. Daarna gaan we meteen de kennelnaam aanvragen :) 

 

@Loesje

Dankjewel voor de link, die heb ik al gelezen. Alleen kreeg ik niet echt een duidelijk antwoord op mijn vraag en was ik vooral benieuwd naar de ervaringen van fokkers zelf :) 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Bouw eerst een goed (internationaal) netwerk uit. Dus: leer veel verantwoorde fokkers kennen, hun visie en fokbeleid. Maak kennis met hun honden: lichaamsbouw, karakter, werklust,... Tenslotte moet je (als je teefje geschikt zou zijn) op zoek naar een geschikte dekreu. Door een goed netwerk uit te bouwen, leer je de kwaliteiten en de mindere kantjes van andere honden of familielijnen kennen en kan je veel doordachter je combi maken. Meteen leer je ook waar andere fokkers op letten, wat zij belangrijk vinden om in het ras te behouden. 

 

Is je teefje al gekeurd door een keurmeester? Die keurt op rasstandaard. Voor een werkend ras is dat belangrijk omdat lichaamsbouw functioneel moet zijn. Je teef moet deze kwaliteiten en kenmerken dus kunnen doorgeven aan de pups.

Als dit goed is, kan je de gezondheidstesten laten doen die de rasvereniging voorschrijft.

 

Dan bekijk je het karakter van je hond, of je haar een geschikte moeder zou vinden én of je haar karakter ook zou willen doorgeven aan pups. 

Kies in combi met je teef dan een reu die haar kan aanvullen of bepaalde kwaliteiten kan versterken, op alle vlakken dus niet alleen lichamelijk maar ook mentaal en qua drive.

 

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Los van de tips die TS heeft gekregen, vraag ik mij toch ook af wat het antwoord op haar vraag is.

 

Hoe bepaal je of je teefje een goed karakter heeft om ermee te fokken?

 

Ik ben ook wel eens benieuwd, veel mensen vinden Ziva een mooi hondje. Nu is ze gesteriliseerd maar ik vraag me wel eens af, als dat nou niet zo was en ik nou alle tests ed gedaan had en alles was fysiek in orden, zou ik dan haar karakter ook goedkeuren? Ze is ontzettend lief, vindt alles prima en is ontzettend baasgericht en goed te trainen. Maar gedrag naar onbekende mensen is wel echt een minpunt aan haar karakter.

Elke hond heeft natuurlijk plus- en minpuntjes, hoe bepaal je of je hond een geschikt karakter heeft om mee te fokken?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Elke hond heeft natuurlijk plus- en minpuntjes, hoe bepaal je of je hond een geschikt karakter heeft om mee te fokken? 

Als je een bepaald ras wil fokken, is het logisch dat de ouderhond zelf rastypisch is qua karakter. Want dat is net wat je wil doorgeven aan volgende generaties en wat een ras een ras maakt.

Verder vind ik het belangrijk dat de ouderhond (en zijn voorouders) stabiel is, geen agressie- of angstproblemen heeft. Een assertieve, vriendelijke en betrouwbare hond dus. 

Of je hond een goeie moeder zou zijn, dat voel je zelf een beetje aan. Je kent je hond goed genoeg om in te schatten of zij zorgzaam, rustig, en rechtvaardig haar pups zou kunnen opvoeden.

honden page profiel ferryferry

honden foto van ferry

Ik heb een teef die sociaal is naar mensen maar problemen heeft met vreemde honden er ook nooit zomaar op af gaat.

ze heeft een super sociaal nest pups gekregen geen van alle problemen , maar ook iedere hond heeft ze eigen karakter 

ik zelf zou nooit fokken met teef die extreem bang is of agressief want dat ga je echt terug krijgen in je pups . 

heb in de jaren al heel wat nestjes gehad altijd super sociaal , moeder honden verschilde wel van karakter sommige zijn niet weg te krijgen bij de pups en de ander brengt ze groot maar niet extreem moederlijk maar relax 

 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Los van de tips die TS heeft gekregen, vraag ik mij toch ook af wat het antwoord op haar vraag is.
 
Hoe bepaal je of je teefje een goed karakter heeft om ermee te fokken?
 
Ik ben ook wel eens benieuwd, veel mensen vinden Ziva een mooi hondje. Nu is ze gesteriliseerd maar ik vraag me wel eens af, als dat nou niet zo was en ik nou alle tests ed gedaan had en alles was fysiek in orden, zou ik dan haar karakter ook goedkeuren? Ze is ontzettend lief, vindt alles prima en is ontzettend baasgericht en goed te trainen. Maar gedrag naar onbekende mensen is wel echt een minpunt aan haar karakter.
Elke hond heeft natuurlijk plus- en minpuntjes, hoe bepaal je of je hond een geschikt karakter heeft om mee te fokken? "

Vind dit idd een hele goede vraag. Ik wil in de toekomst ook gaan fokken en wilde dit eigenlijk al met Maybe. Maybe is een echte border collie in haar doen en laten. Ze werkt geweldig aan de schapen en heb al van meerdere mensen de vraag gehad waaronder mijn trainer of ik geen nestje met haar ging doen.

 

Nu ben ik helemaal weg van haar en kunnen we lezen en schrijven met elkaar, maar haar gedrag naar voor haar vreemde mensen in huis was voor mij toch echt een don't en de angst die er in zat en in sommige situaties nog steeds in zit wil ik niet doorgeven.

 

Ik heb mezelf gewoon de vraag gesteld zou ik een pup willen uit deze hond los van het feit dat ze m'n meisje is en ik helemaal gek op haar ben. Het antwoord was nee dan moet je ook niet gaan fokken met zo'n hond.

 

Denk dat je gewoon ten alle tijden objectief naar je hond moet kijken als je wil gaan fokken is het karakter een aanwinst voor het ras en zou ik zelf een pup nemen uit deze hond is de vraag ja doen, maar is de vraag nee stel je droom dan nog wat langer uit ;)

honden page profiel LisaLisa

honden page profiel RickRick

Ik heb hier ook een teefje dat super gereserveerd is naar mensen en honden ze heeft nu 2x een nest gehad en wat denk je alle pups stabiel en allemaal open en vrolijk naar mens en dier socialisatie in het nest doet ook heel veel mer een pup en dus later een volwassen hond en ik heb hier ook een ander teefje van een totaal andere Fokker die naar scholen en speeltuintjes gaat met de pups die hond is nergens bang voor gaat ook al als pup van 4 maanden mee naar shows en kijkt nergens meer vam op is altijd vrolijk ik ben van mening combinatie moet er ook naar zijn maar zeker socialisatie is veel belangrijker.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Zit het argwanende of wat terughoudende niet in het karakter van de Zweedse lappenhond ?

Ik weet niet hoe ze zijn hoor qua karakter ,maar mijn ervaring met mijn gossen is dus zo .

Een gos kan wantrouwend en wat terughoudend zijn naar vreemde mensen ,is gewoon een karakter eigenschap ,het is een ras wat vrij zelfstandig is verder .

 

Nu heb ik er hier bij die elk mens willen zoenen en ik heb erbij die het van een afstandje bekijken ,wat dus meer bij het ras past .

Degene die wat afstandelijk waren naar mensen toe en een nestje gekregen hebben ,dat is allemaal goed verlopen als er mensen kwamen .

De mensen die voor dat ras gaan weten hoe het karakter is en ik liet dan eerst de mensen bij de pups en later de moeder ,en dat ging prima ,niet dat ze zich door iedereen aan lieten halen maar dat hoeft ook niet .

Nu moet ik wel zeggen dat wij de eerste vier weken geen vreemde bij onze nesten laten ivm de rust van de moeder ,Daarna mondjesmaat vreemde erbij en dat gaat altijd goed .

 

Succes met jullie beslissing .

 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Super bedankt voor jullie reacties! Daar heb ik zeker wat aan :-) 
 
Freya is een lieverd en ik zie zeker geen extreme angst bij haar.. ze is wel voorzichtig. Als ik het vergelijk met onze nieiwe pup zie je wel verschil. Onze pup stuift op mensen af en vind alles prima, Freya komt wat langzamer/voorzichtiger op vreemde af.. 
Binnen in huis is het even blaffen als er een vreemde binnen komt maar daarna gaat ze op dr plek liggen of als ze er zin in heeft toont ze wel een beetje interesse en komt ze snuffelen. Maar zij zal nooit als een gek op een vreemd iemand springen, lijkt mij ook niet nodig.
Ik moet ook toegeven dat wij niet vaak mensen over de vloer hebben, en heel weinig vreemde mensen.. dus ze is het ook niet echt gewend..
 
Wat ik mij ook afvraag, in een nest puppies zie je zoveel verschillende karakters. Je ziet de stoere pup, de hoge energie pup, je ziet de pup die alles best vind, de pup die het allemaal wat spannender vind, de pup die afwachtend is... En zo'n nest komt gewoon uit 2 super sociale honden.. dus wat zegt dat dan eigenlijk over de karakters van je puppen tegenover de ouders..? Hoe zit dat? 
En ik ben er ook zeker mee eens dat je niet met extreme probleem honden moet fokken!  "

Karakters van pups kunnen soms met de week veranderen, wie eerst wat brutaal is kan na een paar dagen ineens andere reactie geven .

Ook als de pups uit het nest naar de nieuwe eigenaar gaat ,kan de meest verlegen pup zich als een bijdehandje ontpoppen of andersom .

De mate van opvoeding na de acht weken zegt ook veel ,

ik zeg altijd ,doe het de eerste tijd rustig aan ,sleep ze niet overal mee naar toe en gun ze hun rust ,verhuizing vanuit het nest naar een nieuw gezin is de eerste tijd al genoeg socialisatie .

honden page profiel KlaraKlara

Ik heb ook een ras (aussie) dat van nature wat terughoudend is naar vreemden en waaks. Het zijn dingen die erbij horen en ik vind het zelf juist een fijne eigenschap. Echter is het ras populair aan het worden en wordt en dat maakt helaas dat veel fokkers er steeds meer een allemansvriendje van willen maken. Gevolg: ik zie steeds meer opdringerige lastig te hanteren stuiterballen. Juist voor de zaken waarvoor ze gefokt zijn hebben ze te weinig focus. Werken lukt niet, en dat maakt ze gefrustreerd. Want die oorspronkelijke raseigenschappen hadden wel degelijk een functie. Niemand wil een vrolijke ongecontroleerde stuiterbal bij het vee. En een werkhond heeft een uitknop nodig en moet zich kunnen focussen. Ik vind het dus vooral belangrijk dat het karakter van de hond dicht bij de oorsprong staat. En dat je als fokker goed selecteerd bij je pupkopers en ze vertelt over de eigenschappen het ras. Geloof me, er zijn heel veel mensen die terughoudend juist een heerlijke eigenschap vinden. 

honden page profiel LisaLisa

Ja het hoort bij het ras. Het ras zijn waakhonden, jagers en rendierenhoeders van oorsprong en vooral zelfstandig werken. Voor ons doet ze alles echt een top hond!

Ik ben zo blij dit te lezen! Sommige informatie is zo verwarrend en er wordt alleen maar gepraat over "positieve" (is het wel zo positief?) punten van het gedrag, het stuiterbal gedrag zoals jij dat mooi verwoord Klara haha! Terwijl mensen helemaal vergeten te kijken naar het ras zelf..  ik hou er van dat mijn meisje lekker rustig is en ben ook blij dat ze niet op iedereen af springt maar lekker rustig benadert.

 

Echt bedankt, het is zo veel duidelijker allemaal!

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Terwijl mensen helemaal vergeten te kijken naar het ras zelf.. Anne

Verantwoorde fokkers van een bepaald ras (en zeker een ras met specifieke taak of oorsprong) zullen altijd kijken naar het ras zelf. Want daar ligt net hun hart en passie: de talenten en kenmerken van het ras bewaren en doorgeven.

honden page profiel KlaraKlara

" Verantwoorde fokkers van een bepaald ras (en zeker een ras met specifieke taak of oorsprong) zullen altijd kijken naar het ras zelf. Want daar ligt net hun hart en passie: de talenten en kenmerken van het ras bewaren en doorgeven. "

Was het maar altijd zo. Merk dat bij veel rassen de talenten en kenmerken verdwijnen. Omdat fokken op karakter bij veel fokkers toch vooral slaat op het fokken van een makkelijk te hanteren karakter. Niet het oorspronkelijke karakter dat bij het ras hoort. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Was het maar altijd zo. Merk dat bij veel rassen de talenten en kenmerken verdwijnen. Omdat fokken op karakter bij veel fokkers toch vooral slaat op het fokken van een makkelijk te hanteren karakter. Niet het oorspronkelijke karakter dat bij het ras hoort.  "

Ah, maar dat zijn dan ook geen verantwoorde fokkers, toch? Dat zijn vermeerderaars. Die willen gewoon geld verdienen door pups te fokken, als ze maar nesten kunnen verkopen...

honden page profiel KlaraKlara

" Ah, maar dat zijn dan ook geen verantwoorde fokkers, toch? Dat zijn vermeerderaars. Die willen gewoon geld verdienen door pups te fokken, als ze maar nesten kunnen verkopen... "

Nee hoor gewoon fokkers die keurig de lijnen uitpluizen  en alles testen.  En die maar afentoe een nestje hebben dus er vaak genoeg geld op toeleggen. Maar vaak, niet altijd, is een relaxed en open karakter belangrijker dan werklust en drive. En dat zie ik bij heel veel rassen. De rastypische eigenschappen van een aussie zijn handig op een ranche maar passen minder in een rijtjeshuis. Bij veel rassen worden de scherpe randjes eraf gefokt.  Maar ik vind dat moeilijke juist leuk en dan moet je zorgvuldig zoeken.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Nee hoor gewoon fokkers die keurig de lijnen uitpluizen  en alles testen.  En die maar afentoe een nestje hebben dus er vaak genoeg geld op toeleggen. Maar vaak, niet altijd, is een relaxed en open karakter belangrijker dan werklust en drive. En dat zie ik bij heel veel rassen. De rastypische eigenschappen van een aussie zijn handig op een ranche maar passen minder in een rijtjeshuis. Bij veel rassen worden de scherpe randjes eraf gefokt.  Maar ik vind dat moeilijke juist leuk en dan moet je zorgvuldig zoeken. "

Maar zo iemand is dan toch helemaal niet passioneel bezig met het ras? Want die wil het ras net niét het ras houden, maar er een eenheidsworst van kneden...

Voor mij valt dat absoluut niet onder verantwoord fokken van een specifiek ras, want de aard en oorsprong is de basis van alles. Als die er al niet meer is, kan je net zo goed voor eender welke willekeurige hond gaan, zolang ie maar 'makkelijk' is... dan hoef je helemaal niet voor een bepaald ras te kiezen.

honden page profiel KlaraKlara 2 doggies

" Maar zo iemand is dan toch helemaal niet passioneel bezig met het ras? Want die wil het ras net niét het ras houden, maar er een eenheidsworst van kneden...
Voor mij valt dat absoluut niet onder verantwoord fokken van een specifiek ras, want de aard en oorsprong is de basis van alles. Als die er al niet meer is, kan je net zo goed voor eender welke willekeurige hond gaan, zolang ie maar 'makkelijk' is... dan hoef je helemaal niet voor een bepaald ras te kiezen. "

Ben ik helemaal met je eens hoor.

Volgende forumvraag: Lege echo
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^