Border Collie pup voorbereiding/opvoeding

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Nadine Nadine

honden foto van Nadine

Hallo allemaal laughing,

Ik (14 jaar) ben van plan een pup te nemen vanaf het begin v/d zomervakantie (7 weken), zodat ik een goede start kan maken. De Border Collie lijkt me een heel leuk ras, maar ik weet ook dat het niet zomaar een ras is voor beginners. Ik heb al wel 2 dwergkeesjes gehad, maar dat waren herplaatsers van een paar jaar. ik vroeg me af hoe en wat nu allemaal belangrijk is bij de aanschaf en opvoeding van een BC pup, en of mijn situatie goed is hiervoor:

- Wij wonen buitenaf, met een groot terrein (groot grasveld, veel straat), dus daar kan ik prima de pup uitlaten en trainen

- Wij zijn gewend dat onze honden grotendeels buiten leven, wel met natuurlijk een warm plekje  voor de nacht. Ook waarschijnlijk met gezelschap van een jack russel pup die mijn ouders aanschaffen, en onze hondvriendelijkehp-thumbsup poezen. 

-Ik wil de pup, als ik weer naar school ga, 3 keer, soms 4 keer uitlaten: 7 uur 's morgens,  rond 4 uur, en 's avonds 8 uur. Is dit genoeg en hoe lang?

-Qua opvoeding wil ik na schooltijd de middag mee oefenen, en evt. 's avonds. Waar kan ik dan al mee trainen/oefenen, en hoe lang?

- Onder schooltijd kan de pup op een groot grasveld waarschijnlijk met de andere pup lopen, met speeltjes, en zullen mijn ouders ze verder van aandacht voorzien :-)

Is deze situatie prima, en wat moet ik allemaal inkopen voor de pup, en zijn er nog specifieke dingen die belangrijk zijn bij een BC? 

 

Ben benieuwd naar jullie reacties, hoop vooral van Border Collie eigenaars :-)

 

Groetjes,

 

Nadine 

 

 

honden page profiel Ruby88Ruby88

honden foto van Ruby88

Jullie hebben al een fokker op het oog die rond die tijd een nestje heeft? Zowel voor de jack russel als de border collie? 

 

Wat ben je van plan verder nog met de hond te gaan doen? Weet dat honden eender welk ras, graag wat doen in de vorm van 'werken' of sport en geestelijke uitdaging. 

 

honden page profiel Nadine Nadine

honden foto van Nadine

Ik heb al wel wat rondgekeken, maar tot nu toe nog niet echt eentje op het oog die bij ons past. Ook is het nog allemaal niet 100 % zeker, of het wel doorgaat en het echt een BC wordt.  We willen wel goed voorbereid zijn. 

Qua uitdaging wordt het vooral het trainen van trucjes, geestelijke uitdaging, en behendigheid zou ik dan ook willen doen, alleen wordt het wel echt puur voor plezier,  de hond  en natuurlijk voor de band tussen mij en de hond, en niet voor het meedoen aan de sport.  Het worden wel echt gezinshonden, die we overal mee naar toe willen nemen, zoals vakanties en uitjes.  

 

honden page profiel Ruby88Ruby88

honden foto van Ruby88

Ga kijken bij goede fokkers, zij zijn doorgaans aangesloten binnen een rasvereniging, behoren de ouderdieren te testen op erfelijke afwijkingen en fokken met een zo gezond mogelijke combinatie ouderdieren. 

 

Blijf ver weg van marktplaats en soortgelijke verkoopsites, daar handelen voornamelijk de broodfokkers. 

Ook de welbekende huis en oeps nestjes behoren tot de slechte fok. De ouderdieren zijn niet getest op erfelijke afwijkingen, komen zelf veelal uit de broodfok of andere slechte fok. 

Als jullie daar een pup kopen dan is die goedkoop op het moment van aanschaf maar ga je in de toekomst flink veel geld kwijt zijn aan erfelijke afwijkingen, misschien gedragsproblematiek en dergelijke. Dat wil je niet natuurlijk. 

honden foto van Angelique & Kleine Maybe <3

Hoi Nadine

 

Leuk dat jullie een pup willen aanschaffen (: Wat mijn grootste vraag is waarom een BC. Besef je goed dat dit werkhonden zijn (ik heb er zelf 1 en de 2e is pas geboren) en ze hierdoor ook flink wat meer uitdaging nodig hebben dan dat je hier nu beschrijft ;)

 

Ga je de hond helmaal alleen opvoeden of helpen je ouders mee? 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Komen jullie dan wel binnen in huis, of is het de bedoeling dat ze buiten in de tuin leven en 's nachts op hun nachtplek verblijven?

Verder worden ze dan zo'n 3 a 4 x per dag uitgelaten en dan?

Gaan ze dan mee met je in huis of blijven de honden dan weer buiten?

Ik kan me daar verder niets bij voorstellen, maar ik denk dat als honden met elkaar in een roedeltje leven met elkaar, dat ze het wel prima vinden?

Alleen met werkhonden zoals de border collie lijkt het me wel dat je die hond dan te weinig activiteiten biedt.

 

honden page profiel Renée met TroyRenée met Troy

honden foto van Renée met Troy

Hoi. Leuk dat je op zoek bent naar een pup. Onze pup (een whippet) is nu 6 maanden. Ten eerste moet je weten dat border collies enorm veel uitdaging nodig hebben! Je komt absoluut niet toe met dat dier alleen maar in de tuin houden. Schapendrijven, agility, flyball.. een BC moet uitgedaagd worden! Hoelang ben je van plan te wandelen? 

honden page profiel Nadine Nadine

honden foto van Nadine

Angelique & kleine Maybe ik heb daar dus nog geen ervaring mee gehad, al heb ik dan wel 2 dwergkeesjes gehad en mijn ouders wat Jack Russels. Het gaat dus niet erom dat ik het echt niet zou lukken qua indelen van tijd  :-) maar ik weet niet wat een BC allemaal nodig heeft qua training, uitdaging? Dan zou ik dat graag willen gaan doen!

Sylvia de bedoeling is eigenlijk dat de honden zeg maar het eerste jaar uitgelaten wordt, maar vaak zullen ze, en na dat jaar ook, hele middagen binnen zijn, avonden, binnen zijn hoor :). Sorry, heb dat niet goed uitgelegd. Ze zullen dus ook buiten rondlopen, en 's nachts in de schuur slapen, maar overdag ook heel vaak tussen de trainingen en wandelingen door, gezellig binnen zijn. 

 

 

honden page profiel Nadine Nadine

honden foto van Nadine

" Hoi. Leuk dat je op zoek bent naar een pup. Onze pup (een whippet) is nu 6 maanden. Ten eerste moet je weten dat border collies enorm veel uitdaging nodig hebben! Je komt absoluut niet toe met dat dier alleen maar in de tuin houden. Schapendrijven, agility, flyball.. een BC moet uitgedaagd worden! Hoelang ben je van plan te wandelen?  "

Schapen hebben we niet :), dus dat wordt echt meer agility en flyball, en ik ben ook van plan daar dingen voor aan te schaffen, ik heb hier dus nog geen ervaring mee. En het wandelen... elke wandeling 20 min-half uur ongeveer, of is dat te kort. Mijn ouders willen me er natuurlijk  ook mee gaan helpen.

honden page profiel Renée met TroyRenée met Troy

honden foto van Renée met Troy

" Schapen hebben we niet :-), dus dat wordt echt meer agility en flyball, en ik ben ook van plan daar dingen voor aan te schaffen, ik heb hier dus nog geen ervaring mee. En het wandelen... elke wandeling 20 min-half uur ongeveer, of is dat te kort. Mijn ouders willen me er natuurlijk  ook mee gaan helpen. "

Ik raad je aan om agility of flyball op een hondenschool te beoefenen. Daar zijn mensen met ervaring die je op kunnen leiden en helpen. Ik wandel met mijn pup soms al een uur dus ja, ik vind maximum een halfuur al te kort.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"
Sylvia de bedoeling is eigenlijk dat de honden zeg maar het eerste jaar uitgelaten wordt, maar vaak zullen ze, en na dat jaar ook, hele middagen binnen zijn, avonden, binnen zijn hoor :-). Sorry, heb dat niet goed uitgelegd. Ze zullen dus ook buiten rondlopen, en 's nachts in de schuur slapen, maar overdag ook heel vaak tussen de trainingen en wandelingen door, gezellig binnen zijn. 
 
  "

Waarom mogen ze niet gezellig binnen bij jullie slapen ?

honden foto van Angelique & Kleine Maybe <3

Maar waarom spreekt de bc je aan? Wat vind je leuk aan het ras. Als je een goed gefokte pup wil zou ik nu al vast rond gaan zoeken. Wat voor lijn wil je show, werk, sport?

 

Schapen hoef je thuis niet te hebben hoor wij hebben ze ook niet en doen toch aan schapendrijven. Het is prachtig om te zien hoe het instinct het overneemt. Schapendrijven doe je gewoon bij iemand die daar les in geeft ik zou vooral zelf niet te veel aan modderen.

 

Ik wandel met mijn bc ongeveer 5 keer per dag ze is een werklijn en we gaan ongeveer 2 a 3 keer in de week naar de schapen daarnaast doen we een hoop hersenspelletjes en gaat ze overal mee naar toe. Ik weet niet of je hondje het leuk vind om alleen buiten te zijn. Mijn bc en 99% andere die ik ken zijn het liefst de hele dag bij de baas. Samenwerken dat is waar deze honden voor gemaakt zijn.

 

Ik weet niet hoe verstandig het is no offense om zo'n uitdagend ras aan een meisje van 14 te geven. 

honden page profiel May May

honden foto van May

ik lees ff mee :)
ik ben zelf ook een tiener en gek op bc'shp-shiny

honden page profiel De 3 musketiersDe 3 musketiers

honden foto van De 3 musketiers

Wat je je af moet vragen is, waarom perse een BC? Waarom perse een werkhond? 

 

Het worden niet voor niks werkhonden genoemt. Dat moet je dus echt aanspreken, want die honden zijn en blijven werkhonden dag na dag na dag. Moet dus echt iets zijn wat je wilt van een hond. 

 

Als je gewoon een leuke hond wilt, waarmee je leuke dingen kan ondernemen, dan zijn er nog een heleboel andere rassen. Rassen die wat minder heftig zijn. 

honden page profiel LisaLisa

Hee,

Leuk dat je je aan het oriënteren bent op het nemen van een hond :D
Ik sluit me bij de rest aan over Border Collies, ik zou eerst beginnen met een ´makkelijker ras´. Misschien heb je zelf heel duidelijk waarom je een border collie wilt, maar anders zou ik beginnen met een open houding en hier bijvoorbeeld eens laten weten wat je zoekt in een ras. Mensen hier kunnen je dan verder helpen om het perfecte ras voor jou te nemen.

Ik ben zelf ook nog vrij jong (10 jaar ouder dan jij haha, dus misschien wel oud voor jou), maar merkte dat alle activiteiten en tijd die ik dacht aan mijn hond (ook een werkhond) te geven in praktijk best lastig zijn in te plannen. Vooral in jouw geval, als je naar school gaat, met vrienden wil afspreken en ook nog wil genieten van een periode zonder al teveel verplichtingen :) Gelukkig heb je zo te horen ook hulp van je ouders en misschien heb je in praktijk heeel veel tijd over :)

honden page profiel Nadine Nadine

honden foto van Nadine

" Wat je je af moet vragen is, waarom perse een BC? Waarom perse een werkhond? 
 
Het worden niet voor niks werkhonden genoemt. Dat moet je dus echt aanspreken, want die honden zijn en blijven werkhonden dag na dag na dag. Moet dus echt iets zijn wat je wilt van een hond. 
 
Als je gewoon een leuke hond wilt, waarmee je leuke dingen kan ondernemen, dan zijn er nog een heleboel andere rassen. Rassen die wat minder heftig zijn.  "

Ja ik snap dat een BC veel nodig heeft, en ik denk dat, nu ik ook nog wat meer geïnformeerd heb, toch naar een ander ras ga zoeken, maar welk ras? Ik zou het wel heel leuk vinden als de honden goed te trainen zijn,  omdat ik wel echt van plan was om in die dingen verder te gaan. Hebben jullie een idee? Hoe zit dat met een Australian shepherd, zijn die minder "heftig" :-), of niet? 

 

honden page profiel Nadine Nadine

honden foto van Nadine

In ieder geval super bedankt voor de leuke reacties en het meedenken :-), want ik wil natuurlijk wel een goed baasje kunnen zijn, dus niet te kort doen aan de hond.

honden page profiel JacquelineJacqueline

honden foto van Jacqueline

Op je vraag: nee, een australian shepherd is niet "gemakkelijker" als een border collie.

Ik heb een aantal border collies uit werklijn, heb het geluk daar ook mee aan de schapen te kunnen werken, en heb vroeger ook een aussie gehad, die vond ik zelfs moeilijker als de borders.

 

Kijk eerst eens goed naar wat je graag wil doen met je hond, probeer inzichtelijk te krijgen of dat ook haalbare kaart is, en beslis dan welk ras het evt. gaat worden.

Kijk, het kan best zo zijn dat jij graag 3 keer in de week iets wil gaan trainen, maar kun je dan ook tot daar komen zonder dat je ouders je moeten gaan brengen? Hoe staat de rest van de familie in het hele verhaal?

Ik denk dat dat een belangrijk punt is wat je eerst duidelijk zou moeten hebben.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Sheltie kan een optie zijn. Echter zijn deze hondjes niet graag alleen buiten en zitten ze heel graag bij hun baasje. Dus ik denk dat ook de sheltie dan geen optie is.

honden page profiel Nadine Nadine

honden foto van Nadine

Ik heb dus al wel 2 keesjes gehad, en ze zullen ook eigenlijk haast niet alleen zijn, want als ik naar school ben, zullen mijn ouders hem/haar wss vaak naar binnen nemen, net zoals met mijn vorige hondjes en onze vorig Jack Russeltje :-). Maar ik snap dat een BC een beter plan zou zijn voor later :-)  Ik ga dus de komende tijd goed rondkijken, welke honden wel actief en goed te trainen zijn.  

honden page profiel KlaraKlara

Een australian shepherd en een border collie zijn qua karakter wel anders maar in behoeftes precies hetzelfde. Dus ik zou dat ook niet doen. 

honden page profiel Nadine Nadine

honden foto van Nadine

Een Zwitserse herdershond heb ik ook al wel een poosje in gedachten, dus dat is misschien een optie :-)

 

honden page profiel DD

honden foto van D

" Een Zwitserse herdershond heb ik ook al wel een poosje in gedachten, dus dat is misschien een optie :-)
  "

Is een grote hond niet teveel voor je? Ik heb zelf als 26 jarige soms moeite met het houden van de honden van mijn ouders, en die zijn 20 en 30kg. En dan bedoel ik er eentje afzonderlijk aan de lijn hebben. Als ze trekken, heb ik moeite met hen houden. Maar wie weet zegt dat ook meer over mij hoor hp-angel Heb spierballen van likmevestje, en dus een hondje an 6kg XD haha

honden foto van Angelique & Kleine Maybe <3

Oke wat zoek je in een hond?

honden page profiel LisaLisa

" Is een grote hond niet teveel voor je? Ik heb zelf als 26 jarige soms moeite met het houden van de honden van mijn ouders, en die zijn 20 en 30kg. En dan bedoel ik er eentje afzonderlijk aan de lijn hebben. Als ze trekken, heb ik moeite met hen houden. Maar wie weet zegt dat ook meer over mij hoor  Heb spierballen van likmevestje, en dus een hondje an 6kg XD haha "

Ik  ben door mijn Duitse herder (toen pup) twee keer omver getrokken haha, en doe aan krachttraining en ben ook niet een iel meisje ofo :P Dus ligt niet aan jou.

Maar denk uiteindelijk dat je de hond vooral mentaal moet kunnen sturen. Ik weet dat ik mijn hond waarschijnlijk niet ga stoppen als hij echt ergens naartoe wil, maar ik weet ook dat ik hem af kan leiden of bij me kan houden met een commando. Dus zou daar de afweging grote vs kleine hond niet op maken.

Denk dat Nadine vooral moet kijken wat ze zoekt in een hond qua eigenschappen idd :)
honden page profiel DD

honden foto van D

" Ik  ben door mijn Duitse herder (toen pup) twee keer omver getrokken haha, en doe aan krachttraining en ben ook niet een iel meisje ofo :P Dus ligt niet aan jou.Maar denk uiteindelijk dat je de hond vooral mentaal moet kunnen sturen. Ik weet dat ik mijn hond waarschijnlijk niet ga stoppen als hij echt ergens naartoe wil, maar ik weet ook dat ik hem af kan leiden of bij me kan houden met een commando. Dus zou daar de afweging grote vs kleine hond niet op maken.Denk dat Nadine vooral moet kijken wat ze zoekt in een hond qua eigenschappen idd :-) "

Behalve weinig spieren, vind ik een beetje ‘eigen koppie’ wel leuk, wat ook niet helpt. Maar ik kom er mee weg bij zo’n kleintje innocent Als zij haar kont neerzet, luister ik soms naar d’r, maar soms moet ze ook gewoon doorlopen of til ik haar desnoods op. Daar kom ik idd niet mee weg bij grotere honden tongue-out

Ja, iedereen heeft een eigen smaak en wensen. Maar dacht, noem het wel op, want ik wist niet dat een hond van maar eenderde van mijn gewicht mij zoveel moeite zou geven met haar houden. Ik dacht dat dat alleen bij honden van mijn gewicht zou zijn. Ik vergat dat ze met vier geklauwde poten natuurlijk betere grip en beter evenwicht dan een tweebener hebben hp-angel 

honden page profiel Ruby88Ruby88

honden foto van Ruby88

Wat zoek je in een hond?

 

Groot, middelmaat, klein?

 

Wat heb je de hond te bieden? Hondencursus, trainingen op een club voor een bepaalde sport, alleen maar een blokje om?

 

Volgende forumvraag: Pup graaft op de bank
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^