Neurotisch gedrag bij de bc?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .

Offtopic hoor, hahaha....smile

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny 3 doggies

honden foto van Melissa en Penny

" Nou ja... TE baasgericht.. het is maar net wat je wilt hé? Mij lijkt dat niet prettig.
Ik heb regelmatig gewandeld met onze herder en zijn honden. Hij heeft ook twee Border Collies. Die doen dan voor mijn gevoel echt niets zonder een commando van hem. Hij loopt op het pad, de honden liggen, soms staan, doodstil naar hem te staren naast het pad. En dan roept hij bijvoorbeeld: "Away!!!" en dan scheuren ze keihard tegen de klok in tot ze een heel stuk verder op 12 uur uitkomen en weer 'bevriezen' tot hij er aan komt en een nieuw commando roept.
 
Elsa heeft daar heel veel van geleerd en vond het ook altijd het leukste om met zijn honden mee te doen. Ik vond dat dan ook gaaf om te zien. Hier zie je op een foto één van die honden samen met Elsa staren naar de herder, wachtend op het volgende commando:

En een andere:

 
En nee joh; natuurlijk wordt ook een BC niet onmiddellijk een commando-junkie als je wat commando's gebruikt tijdens het wandelen. Doe ik ook. Reuze makkelijk. Komt er een fietser of hardloper aan dan laat ik ze liggen tot die voorbij zijn. Hoef ik niet allemaal moeilijke toeren uit te halen om mijn hond te pakken te krijgen en vast te houden tot ze voorbij zijn. Meestal geeft dat zo'n fietser of hardloper ook een veilig gevoel; ze horen dat de hond dat op commando doet en dus goed luistert en durven er dan soms zelfs rakelings langs op te gaan. Ik krijg dan ook geregeld complimenten daarover (behalve van wielrenners en mountainbikers; die vloeken, schelden en tieren alleen maar).
 
Verder train ik normaal gesproken ook altijd even tijdens de lange wandeling. Gewoon een paar minuutjes als er geen honden zijn om mee te spelen. Een aantal commando's uitvoeren en dan is het weer klaar en gaan ze hun eigen gang weer.
 
Ik denk dat je dit alleen voor elkaar krijgt door je hond zo op te voeden en zelf totaal niet met rust te laten met commando's. "

Bedankt voor je uitleg!

 

Ik wist niet hoe ik het moest beschrijven dus ik noemde het even 'te baasgericht'.

 

Ik wil heel graag een Border Collie later, maar liever wel een die niet constant tijdens het wandelen commando's nodig heeft. Ik was een beetje bang dat dat betekend dat ik tijdens het wandelen nooit commando's kon geven maar gelukkig valt dat dan mee.

 

Met Penny had ik het ook een periode dat ik te veel trainde en dat ze daardoor constant op commando's zat te wachten. Toen oefende ik echt meerdere keren tijdens een wandeling en op momenten dat ik niet oefende bleef ze steeds om mij heen lopen en naar mij kijken omdat ze wilde trainen.

Nu zijn oefen ik eigenlijk alleen thuis of op een groot veld (en dat weet ze, op dat veld wil ze vaak ook echt trainen en niet wandelen). Tijdens het wandelen laat ik Penny altijd zitten als er fietsers of hardlopers aan komen (en inderdaad, iedereen bedankt, behalve wielrenners en mountainbikers) om dezelfde redenen die jij noemt en Penny moet ook altijd wachten als we een fietspad oversteken. Maar ik doe niet meer hele training sessies, dat is alleen thuis of op dat veld.

Ik kan dat later dan ook op deze manier doen.

 

Mooie honden trouwens! Ik vind Border Collies met een wat kortere ook vacht heel erg mooi

 

honden page profiel RisRis 3 doggies

honden foto van Ris

" Ik vind discussiëren zo moeilijk wanneer men niet echt leest wat ik schrijf en dingen uit zijn verband gaat rukken.
Iets wat ik helaas op HP heel veel zie.
 
Ik stel niet dat een BC een oerhond is; juist niet. Lees nog eens:
>Ik houd gewoon enorm van oerhonden; dat is iets persoonlijks. Maar zij zijn een mismatch in hun rastypische eigenschappen met mij. Helaas. De Border Collie is veel meer doorgefokt op voor de mens wenselijke eigenschappen. Maar gelukkig hebben zij nog een aardig stukje 'oer' kunnen behouden omdat ze niet als huishonden en showhonden gefokt zijn.<
 
Oftewel: Een BC is geen oerhond maar heeft nog een aardig stukje oer weten te behouden. Het meeste aan de BC is dus in mijn ogen totaal geen 'oer'. Maar voor de oprecht geïnteresseerden: Het drijven wat de BC in de erfelijke aanleg doet is terug te voeren op de jachttechnieken van de wolf:
http://users.skynet.be/glhh/HappyHerding/Schapendrijven.htm

 
Dan dit stukje van je:
>En ik denk zeker niet dat eigenaren van andere honden altijd maar haat en nijd hebben naar de border als ze niet volledig houden van alle karaktertrekken van het ras.<
Dat is dan een reactie op mijn:
>Vergeet daarbij niet dat Border Collies, mits goed opgevoed en getraind, in vrijwel alles uitblinken wat een hoop haat en nijd oplevert bij sommige mensen helaas. Men voelt zich dan aangevallen omdat zij met hun hond niet kunnen bereiken wat die eigenaar van de Border Collie wel lukt. Dan draait men dat om: "De Border Collie eigenaar is hooghartig/arrogant" en gaat men niet zelden los op de Border Collie zelf: "Die is neurotisch en instabiel."<
Waar je zeker ook deze bij moet lezen:
>Wel denk ik dat de BC voor veel sporten (niet alle!!!) met de juiste handler en trainer meer kan bereiken dan veel andere rassen. Helaas ben ik die juiste handler niet... alles wat wij goed doen heb ik echt aan Mom en Elsa te danken en niet aan mijzelf. Zij hebben veel meer potentie dan ik er uit kan halen.<
 
Jij draait het hier ook om. Ik benoem een groep die om die reden een hekel heeft aan Border Collies.
Jij draait dat om naar: Wie niet volledig houdt alle karakter trekken van de  Border Collies zou volgens Liz altijd haat en nijd hebben. Maar dat zeg ik dus niet. Een appel is fruit maar niet al het fruit is een appel. Het stuk wat ik daarvoor schreef geeft dat ook al aan want daar benoem ik een andere groep:
>Voor een niet-Border Collie eigenaar is dit verwarrend. Het hele gedrag, karakter en de lichaamstaal is anders dan die van hun hond. Wanneer hun gewone hond zich zo zou gedragen dan is er iets ernstig mis in de bovenkamer. Verwarring, onbegrip en onbekendheid leidt dan vaak tot afkeer en angst. Tevens merken zij dat de Border Collie anders met hun gewone hond omgaat dan andere honden.<
 
En je laatste stuk ben ik het dus volledig mee eens. Ik vind Husky's en Malamutes fantastisch.. maar hun karakter past totaal niet bij mij. Ik vind het super om te zien, om mee te mogen maken, maar om daar nu de dagelijks zorg voor te hebben? Ik zou gek worden van de hond en de hond van mij. Een retriever zou ik wel mee kunnen leven, zeker een werklijn, maar het zou me niet gelukkig maken omdat de hond me in veel facetten gewoon niet trekt. Ik kan me niet voorstellen dat ik daar zo'n hechte band mee zou hebben, zoveel geluk uit zou putten als uit mijn BC's. Dat is dus persoonlijk. Niets mis met die honden.
 
Het zou de wereld een stuk verbeteren wanneer mensen die een hond willen aanschaffen net zo goed kijken naar andere dingen dan puur het uiterlijk, als jij en ik. Dan zouden er veel minder honden ongelukkig zijn, mishandeld of verwaarloosd worden en veel minder gedumpt worden voor de herplaatsing. Had ik een Husky of Malamute aangeschaft omdat die rassen mij zo trekken.. dan had hij ook geen jaar bij mij gezeten en we hadden elkaar tegen die tijd wel kunnen schieten. Ik mis gewoon alle skills om zo'n hond gelukkig te maken. "

Liz, even kalm alsjeblieft. Ik heb jou en ook de border nog nooit aangevallen hier op het forum en heb dat nu ook niet gedaan. En ik heb geen problemen met lezen, dankjewel. Ik heb op andere delen gereageerd die hier geschreven zijn. Maar zal het dan even toelichten.

Maar gelukkig hebben zij nog een aardig stukje 'oer' kunnen behouden omdat ze niet als huishonden en showhonden gefokt zijn.

Ok, in mijn eerste zin noemde ik het inderdaad oerhonden. In mijn tweede zin zei ik dat ik het over oergedrag had. En uit de rest van mijn stukje is het denk ik ook op te maken dat ik het over oergedrag heb. Dit is wel heel erg in de detail. Wat ik er mee bedoel: Ik vind eigenlijk niet dat de border veel 'oer' in zich heeft. Ja, de manier waarop ze drijven dat is inderdaad nog dezelfde methode. Maar verder vind ik het gedrag niet veel meer overeen komen met de oerhonden. Wat dat betreft hebben alle werkhonden nog wel een stukje 'oer' in zich als dat de definitie is. Een Mechelse herder werkt zijn prooi op dezelfde manier naar beneden bij pakwerk. Dat is hun stukje oer, etc. Het punt bij werkhonden is dat vaak een klein stukje natuurlijk gedrag (of oer) overdreven opgefokt is om ze voor een bepaald doel te laten werken, bij de border is dat het drijven, bij een mechelse herder is dat de beet en het "doodschudden" van de prooi, bij de teckel is dat de manier van een geurspoor volgen. Allemaal stukjes 'oer' die zijn uitvergroot en getweakt om voor ons als mensen het best van pas te komen. In het algemeen kun je dus misschien zeggen dat werkhonden meer 'oer' hebben dan showhonden of gezelschapshonden. Maar ik vind eigenlijk dat je dat geen oer meer kunt noemen, het is een uitvergrootte eigenschap die inderdaad nog veel lijkt op hoe de oerhonden of wolven het doen/deden. (Uitgezonderd de echte "oerhonden" als Husky's, Malamutes etc. zij hebben duidelijk nog een stuk oer in zich).

Jij draait het hier ook om. Ik benoem een groep die om die reden een hekel heeft aan Border Collies.
Jij draait dat om naar: Wie niet volledig houdt alle karakter trekken van de  Border Collies zou volgens Liz altijd haat en nijd hebben. Maar dat zeg ik dus niet. Een appel is fruit maar niet al het fruit is een appel. Het stuk wat ik daarvoor schreef geeft dat ook al aan want daar benoem ik een andere groep:

>Voor een niet-Border Collie eigenaar is dit verwarrend. Het hele gedrag, karakter en de lichaamstaal is anders dan die van hun hond. Wanneer hun gewone hond zich zo zou gedragen dan is er iets ernstig mis in de bovenkamer. Verwarring, onbegrip en onbekendheid leidt dan vaak tot afkeer en angst. Tevens merken zij dat de Border Collie anders met hun gewone hond omgaat dan andere honden.<

En dit vind ik wel een beetje vervelend. IK heb helemaal niks gezegd dat ik zeg dat je alle mensen beschuldigd van het haat en nijd hebben naar border collies. Ik licht hier enkel het volgende toe:

Vergeet daarbij niet dat Border Collies, mits goed opgevoed en getraind, in vrijwel alles uitblinken wat een hoop haat en nijd oplevert bij sommige mensen helaas. Men voelt zich dan aangevallen omdat zij met hun hond niet kunnen bereiken wat die eigenaar van de Border Collie wel lukt. Dan draait men dat om: "De Border Collie eigenaar is hooghartig/arrogant" en gaat men niet zelden los op de Border Collie zelf: "Die is neurotisch en instabiel."<
Waar je zeker ook deze bij moet lezen:
>Wel denk ik dat de BC voor veel sporten (niet alle!!!) met de juiste handler en trainer meer kan bereiken dan veel andere rassen. Helaas ben ik die juiste handler niet... alles wat wij goed doen heb ik echt aan Mom en Elsa te danken en niet aan mijzelf. Zij hebben veel meer potentie dan ik er uit kan halen.<

Ik reageerde hier op, en ik draai het niet om, want de groep die je benoemt is de "niet-border collie eigenaar". En laat ik nou ook net onder die groep vallen als Lab eigenaar. Terwijl ik wilde uitleggen dat ik nooit haat en nijd heb getoond richting de Border of hun eigenaars. Ik geef toe. Het onder appel staan zoals veel border handlers dat altijd lukt bijvoorbeeld, dat krijg ik met mijn lab (in ieder geval buiten "werktijd") niet voor elkaar. Baal ik daar soms van: ja en nee. Ik wil het ook niet hebben dat mijn Lab op iedereen afstormt. Gebeurt dat soms? Ja, want mijn Lab is een Lab en een beetje te enthousiast als ie zijn vrienden ziet. Maar van de andere kant geniet ik juist ook enorm van het allemandsvriend karakter van mijn Lab en dat anderen dan soms even wat interessanter zijn dan ik... Als het onder werktijd maar niet gebeurt is dat prima. Het is kiezen of delen en dan ga ik toch voor de Lab. Is dat dan haat en nijd naar de border? Zeker niet. Net zoals ik benadruk dat als ik zeg dat mijn Lab toch echt beter is in het waterwerken dan de Border dat ik daar echt de Border niet op aanval, want de Border is daar niet voor gefokt. En toch zeg ik hier dat de border dus niet in alles uitblinkt. Dat de Border over het algemeen het meest uitblinkt in Agility, Drijven etc.: eens, daar hebben ze dan ook het beste fysiek voor. Maar dat ze meer kunnen bereiken dan andere rassen: nee. Ik denk dat er voor iedere hond een perfecte handler bestaat. "Ieder" werkras kan in zijn of haar vakgebied uitblinken door de juiste hond/handler combinatie. En niet specifiek de Border. En dat wilde ik uitleggen. Mensen die dit statement maken, hebben niet per definitie haat en nijd naar jou als Border eigenaar of de Border als ras. En het heeft ook niets met jaloezie te maken. Het gaat erom dat ze het gewoon niet eens hoeven zijn met je statement over dat de Border altijd overal of bijna overal beter in is.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

" Maar je 2 zinnen spreken elkaar tegen.

Als hij zijn rust zelf kan vinden, hoeft een eigenaar er toch niet speciaal op te letten?

Denk zelf dat eigenaren dikwijls zelf schuld hebben aan het neurotisch gedrag van hun Borders.

"Het is een werkhond mevrouw en hij gooide voor de 10 000 keer een bal ". "

 

Hahahaa ja daar heb je gelijk ;-)

Maar wat ik eigenlijk bedoelde bij het rust leren is dat een border collie ook maar gewoon een hond is en dat ie dus niet als 8 weken oude pup achter ballen aan moet zitten en dergelijke ;-)

Vind het altijd zo verschrikkelijk als ik sommige mensen hoor die me dan zeggen “ ja tis een border collie en die hebben veelbeweging nodig” en dan beginnen ze met een pup al achter ballen aan laten rennen en dergelijke ;-)

Zoals ik hierboven al schreef een BC is gewoon een hond en als je die als pup gewoon lekker op laat groeien net als elke andere pup krijg je dr een heerlijk hondje voor terug :-)

honden page profiel OsumiOsumi 3 doggies

honden foto van Osumi

Ik denk dat een BC vooral uitdaging nodig heeft om zijn instincten onder controle te houden (ook al is het een huishond) een BC werkt graag samen met de baas, bvb agility beoefenen. Iemand die ik ken heeft haar BC herplaatst wegens te weinig tijd... Als ik op bezoek kwam was die hond dwangmatig bezig met zijn bal, als je die dan wou weggooien had hij een glazige blik in zijn ogen en focus 100% op die bal, zo de hele dag kwam hij overal zijn bal brengen, bij hun, bij bezoek... Niet echt gezond want het was dwangmatig. Het was dan ook de enige fysieke activiteit die hij had... Het is een ras dat onderschat wordt, ze hebben energie, die moeten ze kwijt kunnen, dat kan met sport, hersenwerk... Je hoeft daarom geen uren een bal te gooien maar hem eventjes aan het werk zetten is wel een must, ik heb het dan niet over pups, die moeten vooral pup zijn, wel bewegen maar ook rusten en opgevoed worden. Gelijk welke pup achter ballen laten hollen is heel slecht voor de ontwikkeling van gewrichten

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Ik ben vorig jaar gaan oppassen op een stel bc's,  6 in totaal.  Ontzettend makkelijke honden. 

 

Beetje seutjes van honden in 'gewone' situaties.  Onderdanig,  niet echt op hun gemak.  Ze zijn er ook puur voor de schapen,  eenmaal in de weide transformeren ze in hand andere honden,  volledig tot hun recht en dan stralen ze echt ontzag uit.  Er is helemaal niets neurotisch aan hun.  Het enige dat die deden was eigenlijk wachten tot ze bij de schapen kunnen werken.  Wat ze bij mij uiteraard niet mochten haha.  

pagina 3 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Welke stevige speeltjes?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^