Neurotisch gedrag bij de bc?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Hoii

 

Ik zie regelmatig voorbij komen dat border collies vaak neurotisch gedrag kunnen vertonen. Kan iemand mij vertellen wat hier precies mee bedoeld word?

 

Ik ken een hoop borders waaronder ik er zelf 1 heb en mijn vriend 1 heeft. Beide honden zijn totaal tegen over gesteld van elkaar. Maar als ik zo lees en nadenk ken ik eigenlijk geen enkele neurotische border collie, ondanks dat ik er tientallen ken.

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Ten eerste ben ik ook benieuwd wat mensen precies bedoelen met ‘neurotisch’ bij de Border Collie smile Misschien het drijven? De focus door de ‘eye’? Geen idee. Ik denk dat het iets is dat heel lang is (door)verteld van mens op mens door mensen die geen geen verstand hebben van het ras, waardoor andere mensen Borders zijn gaan associëren met neurotisch. Een ras heeft nu eenmaal raskenmerken en als je deze niet kent of begrijpt, dan gaan er al snel bijzondere berichten in de rondte.

 

Hoe wordt zoiets dan verspreid? Een gedachte van mij: Mensen die hun Border herplaatsen omdat zij vinden dat hij ‘te druk’ of te ‘neurotisch’ is, blijken zich door de huidige populariteit van het ras vaak niet goed ingelezen te hebben in de behoeftes van het ras. Ze zien een filmpje op Facebook en willen direct ook zo’n slimmerik. Oef, dan is het balen als blijkt dat de Border een actieve hond is die ook nog eens mentale uitdaging nodig heeft. De hond krijgt geen uitdaging en kwijnt weg. Wordt mieperig, raakt snel geïrriteerd, weet niet goed wat hij met zijn energie moet doen. BAM! Deze Border krijgt de stempel ‘neurotisch’, en in de ogen van vele mensen die deze hond kennen zijn Border Collies ineens allemaal neurotisch, want die ene... 

 

 

 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Precies. Heb net een verhaal gelezen over een echt neurotische hond, jeetje wat een ellende is dat en wat had ik het met die mensen te doen, maar nog nooit een border zo mee gemaakt. 

 

Misschien bedoelen mensen wel het hele gevoelige van een border. Idk ik dacht laat ik de vraag eens hier stellen. Wat mensen onder neurotisch verstaan binnen de borders.

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Het blijft wel stil op je vraag hé? De BC met regelmaat afkraken maar niet de discussie inhoudelijk aan willen gaan..

 

Persoonlijk denk ik: Je hebt honden en Border Collies.

Juist  omdat Border Collies puur gefokt zijn op hun werkvermogen en de kwaliteiten die ze daarvoor nodig hebben, heeft de Border Collie echt een afwijkend karakter en gedrag. Zelf zie ik ze vooral als heel 'puur' en 'oer'.

 

Ze zijn alert; reageren snel op alles wat om hen heen gebeurt. Dat is ook nodig. In het echte werk doen ze vooral... niets. Urenlang liggen ze te rusten in de buurt van de herder terwijl de kudde graast. Maar vanuit die 'stand' moeten ze wel van 0 tot 100 in een fractie van een seconde om een schaap dat zichzelf in een gevaarlijke positie brengt terug te halen.

Bij de Border Collie buiten het werk zie je dat ook terug. Ze kunnen uren op de bank of voor de openhaard liggen dutten maar zodra de baas beweegt zijn ze klaarwakker en klaar voor actie.

 

Voor het werk gebruiken zij niet hun neus zoals de meeste honden wel doen. Ze doen veel op zicht; het detecteren van beweging op grote afstand en daar dan onmiddellijk op reageren om de juiste actie te ondernemen. Dat zie je ook terug bij een Border Collie op bv een doorsnee wandeling. Ze reageren onmiddellijk op beweging in de verte, of het nu een andere hond is, een wandelaar, wild of bijvoorbeeld een auto.

 

Voor de samenwerking met de handler/herder moet de Border Collie vooral vertrouwen op zijn gehoor. Op enorme afstanden moeten zij onmiddellijk commando's kunnen opvoeren. Ook als het donker of mistig is of als zij bij hun werk net over de rand van de heuvel (fell) gaan en dus uit het zicht van de herder verdwijnen. Ook dat zie je terug bij de Border Collie buiten het werk. Ze reageren op geluiden die wij niet kunnen horen. Geritsel van een vogel in een weiland, een bekende auto die nog een straat verderop rijdt.. aan het gedrag van je Border Collie zie je, weet je, dat er iets gebeurd in de omgeving.

 

De samenwerking met de handler/herder is enorm belangrijk. Wat er ook in de omgeving gebeurt; de Border Collie moet zich richten op de baas. Hierdoor zijn veel Border Collies eenkennig en hangen soms extreem aan één persoon, zeker als die nog binnen het bereik van hun zintuigen is.

 

Eigenlijk is schapendrijven een saai spelletje dat vooral bestaat uit urenlang gefocust opletten zonder de aandacht een seconde te laten verslappen. En in actie is het vooral een herhaling van zetten. Weer en weer en weer. En dat toch al snel 10 jaar achter elkaar. Zonder die focus, die drive, is een schaapshond geen cent voor de neus waard. Exact dát is dan ook wat 'we' testen bij een aanlegtest. Heeft de hond die focus op schapen? Die drive om te willen werken? De genetische aanleg om de 12 uur positie op te zoeken? Dit kan je een hond niet aanleren, dat moet er in zitten. Uit onderzoek blijkt dat die aanleg voor maar 5% erfelijk is. Zonder die aanleg kan je niets. Daarom is het voor het behoud van het ras zo belangrijk om er voor te zorgen dat er alleen gefokt wordt met honden die die erfelijke 5% hebben. De overige 95% bestaat bijvoorbeeld uit sheepsense; de natuurlijke aanleg om het gedrag van een schaap te herkennen en te voorspellen. De honden waarmee op hoog niveau gewerkt wordt hebben dat maar men weet nog niet precies waar dat vandaan komt. Ook dat zit in de hond en kan niet aangeleerd worden.

Deze kwaliteiten zie je terug bij het apporteren; de focus op een bal of een frisbee. Een Border Collie die uren naar een bal kan staren; wachtend tot de baas die wil gooien.

 

Een hoge intelligentie. Het lijkt erop dat een Border Collie een soort robotje is die blind de commando's van zijn baas opvolgt. Toch is dat niet helemaal waar. Een Border Collie moet ook zelf nadenken en het is niet uitzonderlijk dat de hond een commando van de baas negeert omdat hij iets ziet gebeuren wat de baas nog niet ziet. Ook wanneer de hond buiten het zicht van de handler/herder moet werken zal hij uiteraard zelf beslissingen moeten nemen.

Maar die hoge intelligentie is niet alleen zo positief als veel mensen denken; ze leren daardoor net zo snel slecht gedrag aan als goed gedrag en zie dat er maar eens uit te krijgen. Ook kunnen ze door hun intelligentie heel manipulatief worden. Ze leren snel genoeg hoe zij anderen, honden, dieren én mensen voor hun karretje kunnen spannen om hun zin te krijgen. 

 

En last but not least; Dóórgaan! Stel je voor.. lammeren op de heuvels en dan toch nog die onverwachte en zware sneeuwval. Het grote drama dat een herder kan overkomen. Lammeren maar ook schapen die vast komen te zitten in gaten in de sneeuw en er niet meer uit kunnen komen. Dit kan een herder een groot deel van zijn kudde kosten. Tja.. en dan kost het vele uren om de dieren te vinden, te redden en in veiligheid te brengen. 24 uur aan één stuk constant in beweging in extreme weersomstandigheden is voor herder en  Border Collie dan niet ongebruikelijk. En dan moet die herder op zijn Border Collie kunnen bouwen. Zonder hond is de herder dan machteloos. De Border Collie is daar op gefokt. Dagen, weken, maanden niets tot weinig doen en dan zo'n dag aankunnen; dwars door vermoeidheid, dwars door pijn; niet opgeven tot ze er letterlijk dood bij neervallen.

En daar komt dan de fabel vandaan dat je een Border Collie niet moe kunt krijgen. Na een urenlange wandeling of een intensieve sport komt de Border Collie met zijn balletje aan om te vragen om een spel... Maar hij is WEL moe.. maar is er op gefokt om dat te negeren. Aan jou als baas dus de taak om je hond dan toch rust te geven. Zo belangrijk dus ook om een pup meteen te leren; op commando uitrusten.

 

Daarnaast zie ik ook ander opvallend gedrag bij de Border Collie. De bekende 'eye' natuurlijk maar ook een veel meer uitgesproken lichaamstaal. Onderdanig gedrag naar de baas; lage houding, platte oren... Tekenen die bij gewone honden vaak op angst duiden waar dat bij de Border Collie een manier is om de verhoudingen aan te geven. De staart tussen de achterpoten tijdens het werk wat concentratie en drive weergeeft wat bij gewone honden ook een teken van angst is. Wie de echte Border Collies goed kent en weet te lezen ziet echter een groot verschil tussen de 'werkstaart' tussen de poten en de 'angststaart' tegen de buik.

 

Voor een niet-Border Collie eigenaar is dit verwarrend. Het hele gedrag, karakter en de lichaamstaal is anders dan die van hun hond. Wanneer hun gewone hond zich zo zou gedragen dan is er iets ernstig mis in de bovenkamer. Verwarring, onbegrip en onbekendheid leidt dan vaak tot afkeer en angst. Tevens merken zij dat de Border Collie anders met hun gewone hond omgaat dan andere honden en dat levert hen ook angst op die zij veelal overbrengen op hun honden.

Vergeet daarbij niet dat Border Collies, mits goed opgevoed en getraind, in vrijwel alles uitblinken wat een hoop haat en nijd oplevert bij sommige mensen helaas. Men voelt zich dan aangevallen omdat zij met hun hond niet kunnen bereiken wat die eigenaar van de Border Collie wel lukt. Dan draait men dat om: "De Border Collie eigenaar is hooghartig/arrogant" en gaat men niet zelden los op de Border Collie zelf: "Die is neurotisch en instabiel."

 

Dus nee. Normaliter is de Border Collie niet neurotisch en instabiel. Hij is exact zoals hij bedoeld is. Gevoelig, alert, actief, gefocust, gericht op zicht en geluid, een enorme drive, werkwillend, van 0 tot 100 in een fractie van een seconde, intelligent, heeft één baas en geeft niet op.

 

Echter; Bij de verkeerde baas, zonder consequente opvoeding en zonder een 'taak' die zowel fysiek als mentaal uitdagend is kunnen deze kwaliteiten ook ontsporen en krijg je een 'problem dog'. Helaas niet zeldzaam; er worden ongelooflijk veel Border Collies aangeboden ter herplaatsing door mensen die zich hebben verkeken op het mooie uiterlijk en het idee dat de Border Collie gehoorzaam wordt geboren.

 

Bij de showlijnen probeert men de basis kwaliteiten van de Border Collie er uit te fokken en het klassieke uiterlijk uit te vergroten zodat het houden van een Border Collie binnen het bereik komt van de ongeschikte eigenaar. Wat mij betreft een doodzonde. Dat zijn geen Border Collies meer maar harige "My Little Pony's" in toverbalkleurtjes en het karakter van een deurmat.

Ik vind er niets aan; dooie honden, sjokbeesten zonder enig initiatief of karakter. Alsof ze zwaar onder de antidepressiva zitten. wink

honden page profiel RockyRocky 3 doggies

honden foto van Rocky

Een dier dat “neurotisch” is (losstaand kunnen hier verschillende vormen onder genoemd worden) reageert afwijkend op (normale) prikkels, in combinatie met stress, angsten en vaak stereotiep gedrag. Denk hierbij aan ongewenst onophoudelijk drijfgedrag, gesnep, luchtbijten, extreme fixaties op bepaalde prikkels of overduidelijke uitingen van spanning of zenuwen.

 

De grote sensitiviteit/gevoeligheid van het ras maakt het vatbaarder voor over- en onderprikkeling, wat uiteindelijk de mentale staat van de hond kan schaden en kan zorgen voor stereotiep gedrag, enigszins vergelijkbaar met obsessieve-compulsieve stoornissen, het dwangmatig herhalen van bepaalde handelingen. Nervositeiten, het onvermogen rust te vinden, dat soort dingen horen er ook bij. 

 

Misschien vinden jullie het interessant het boek “Collie Psychology: Inside the Border Collie mind” te lezen van Carol Price. Zij is naast gedragsdeskundige en trainer ook een groot liefhebster van de border collie en wordt vaak genoemd als expert binnen het ras. Hier, KLIK, kunnen jullie een soort preview lezen van het boek (blauwe tekst). Ook zij noemt het ontwikkelen van o.a. neuroses, obsessief gedrag, constante angsten e.d. een klassiek voorbeeld van een overprikkelde border, een mentale staat waar dit ras gevoeliger voor is dan veel andere rassen.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Heb er zelf nooit een gehad, maar degene die ik ken en tegen kom zijn constant "bezig".

Inderdaad, denk dat constante drijven. ook bij hun eigenaren.

Een stom voorbeeldje: we zijn in een grote hondenuitlaatweide (iets anders hebben we niet in België), honden hebben goed gelopen en baasjes gaan gezellig op banken zitten.

Andere honden (ook de werkhonden) gaan gewoon ontspannen in de nabijheid van hun baas liggen.

De Borders niet: beginnen te keffen of te fixeren om iets te doen of om door te gaan.

Eigenaren moeten al een bevel geven zodat de honden gaan liggen, maar ontspannen niks hoor.

 

Ik heb het nu niet over 1 Border, maar over alle Borders die ik tegen kom.

Als het "werken met schapen"er zo fel is in gefokt, dan moeten die honden zich toch kunnen ontspannen als er geen schapen in de buurt zijn.

Maar neen hoor, zij drijven altijd...pfff ( en de eigenaren vinden dat normaal) vermoeiende beestjes.

Mijn jachthonden jagen toch ook niet als er niks te jagen valt.

Nochtans zijn die ook gefokt puur op werkdrift.

Moeten ook van 0 tot 100 reageren ALS er iets te werken valt, anders niet.

En nee hoor, absoluut geen haat en nijd: ik zou niet kunnen leven met zo'n opgedraaide wekker.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Heb er zelf nooit een gehad, maar degene die ik ken en tegen kom zijn constant "bezig".
Inderdaad, denk dat constante drijven. ook bij hun eigenaren.

Wat bedoel je hier precies mee?

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Wat bedoel je hier precies mee? "

Dat ze het drijven ook doen bij hun baasjes, ipv normaal te wandelen.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

" Heb er zelf nooit een gehad, maar degene die ik ken en tegen kom zijn constant "bezig".

Inderdaad, denk dat constante drijven. ook bij hun eigenaren.

Een stom voorbeeldje: we zijn in een grote hondenuitlaatweide (iets anders hebben we niet in België<img class=" />, honden hebben goed gelopen en baasjes gaan gezellig op banken zitten.

Andere honden (ook de werkhonden) gaan gewoon ontspannen in de nabijheid van hun baas liggen.

De Borders niet: beginnen te keffen of te fixeren om iets te doen of om door te gaan.

Eigenaren moeten al een bevel geven zodat de honden gaan liggen, maar ontspannen niks hoor.

 

Ik heb het nu niet over 1 Border, maar over alle Borders die ik tegen kom.

Als het "werken met schapen"er zo fel is in gefokt, dan moeten die honden zich toch kunnen ontspannen als er geen schapen in de buurt zijn.

Maar neen hoor, zij drijven altijd...pfff ( en de eigenaren vinden dat normaal) vermoeiende beestjes.

Mijn jachthonden jagen toch ook niet als er niks te jagen valt.

Nochtans zijn die ook gefokt puur op werkdrift.

Moeten ook van 0 tot 100 reageren ALS er iets te werken valt, anders niet.

En nee hoor, absoluut geen haat en nijd: ik zou niet kunnen leven met zo'n opgedraaide wekker. "

 



Slecht opgevoede borders dus ;-) Een goed opgevoede border kan heel goed zelf zijn rust nemen en zal dit ook zeker doen, zonder commando. Helaas zie je dit - zoals jij het omschrijft - vaak bij mensen die hun border geen rust hebben gegeven bij het opgroeien.... Jammer.....

Denk dat velen die zich van tevoren gericht een border collie uit werklijnen uitzoeken...zich degelijk bewust zijn van het juist opvoeden, beter gezegd begeleiden bij het volwassen worden. Dit zijn vaak fijne werkhonden die zeker niet hun baasjes drijven ;-)

Ook een border hoort opgevoed te worden...helaas vergeten dit velen :(

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Een dier dat “neurotisch” is (losstaand kunnen hier verschillende vormen onder genoemd worden) reageert afwijkend op (normale) prikkels, in combinatie met stress, angsten en vaak stereotiep gedrag. Denk hierbij aan ongewenst onophoudelijk drijfgedrag, gesnep, luchtbijten, extreme fixaties op bepaalde prikkels of overduidelijke uitingen van spanning of zenuwen.
 
De grote sensitiviteit/gevoeligheid van het ras maakt het vatbaarder voor over- en onderprikkeling, wat uiteindelijk de mentale staat van de hond kan schaden en kan zorgen voor stereotiep gedrag, enigszins vergelijkbaar met obsessieve-compulsieve stoornissen, het dwangmatig herhalen van bepaalde handelingen. Nervositeiten, het onvermogen rust te vinden, dat soort dingen horen er ook bij. 
 
Misschien vinden jullie het interessant het boek “Collie Psychology: Inside the Border Collie mind” te lezen van Carol Price. Zij is naast gedragsdeskundige en trainer ook een groot liefhebster van de border collie en wordt vaak genoemd als expert binnen het ras. Hier, KLIK, kunnen jullie een soort preview lezen van het boek (blauwe tekst). Ook zij noemt het ontwikkelen van o.a. neuroses, obsessief gedrag, constante angsten e.d. een klassiek voorbeeld van een overprikkelde border, een mentale staat waar dit ras gevoeliger voor is dan veel andere rassen. "

Aan het vetgedrukte wil ik wel toevoegen dat die reactie dus afwijkend moet zijn voor een Border Collie wat niet automatisch hetzelfde is als 'afwijkend voor een gewone hond'.

 

Verder een helder 'boek' al moet ik wel zeggen dat dit dus "psychologie" is van een ervaringsdeskundige wat dus niet in steen gegrift is (ondanks dat ik het ook zo ervaar). Psychologie komt tenslotte zelfs bij mensen die daarvoor gestudeerd hebben nogal eens terug op eerdere visies.

honden page profiel AnkeAnkegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Anke

Wat ik veel zie bij border collies is dat er te weinig mee word gedaan in de zin van ze moeten werken. Waardoor ze mensen of andere honden gaan drijven. Komen ze van kei ver aan lopen om mijn hond even te vertellen hoe en waar hij moet lopen. Om vervolgens ook mij maar even proberen te drijven. Ze nooit hebben geleerd hoe ze rust moeten nemen. Dus ze blijven doorgaan. En dan met name in huis heel de tijd ijsberen door de kamer. Ik vind dat sneu voor zo’n hond dat ze hem niet hebben geleerd hoe hij ook zijn rust kan nemen.

 

Mijn paarden hebben een tijdje bij iemand op de wei gestaan die ook een border collie werklijn had. Vreselijk die hond. Werd niet meer mee gedaan dan iedere dag een rondje fietsen. Hond ging vervolgens als ie tussen de paarden liep de paarden drijven en hapte daarbij ook raak op de benen. Nou ik hield Mn hart vast want mijn paard haalde uit niet te zuinig. En dan doen alsof dat gewoon mag en normaal is. Totdat mijn paard een keer raak zou trappen. 

 

Ja ze zijn vaak misgegrepen maar het is ook de aanleg die maakt dat border collies toch sneller naar dit soort gedrag neigen. Bij een goede eigenaar zullen het wereld honden zijn maar ik zie het hier in de buurt toch erg vaak mis gaan. 

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Heb er zelf nooit een gehad, maar degene die ik ken en tegen kom zijn constant "bezig".
Inderdaad, denk dat constante drijven. ook bij hun eigenaren.
Een stom voorbeeldje: we zijn in een grote hondenuitlaatweide (iets anders hebben we niet in Belgi&euml;-), honden hebben goed gelopen en baasjes gaan gezellig op banken zitten.
Andere honden (ook de werkhonden) gaan gewoon ontspannen in de nabijheid van hun baas liggen.
De Borders niet: beginnen te keffen of te fixeren om iets te doen of om door te gaan.
Eigenaren moeten al een bevel geven zodat de honden gaan liggen, maar ontspannen niks hoor.
 
Ik heb het nu niet over 1 Border, maar over alle Borders die ik tegen kom.
Als het "werken met schapen"er zo fel is in gefokt, dan moeten die honden zich toch kunnen ontspannen als er geen schapen in de buurt zijn.
Maar neen hoor, zij drijven altijd...pfff ( en de eigenaren vinden dat normaal) vermoeiende beestjes.
Mijn jachthonden jagen toch ook niet als er niks te jagen valt.
Nochtans zijn die ook gefokt puur op werkdrift.
Moeten ook van 0 tot 100 reageren ALS er iets te werken valt, anders niet.
En nee hoor, absoluut geen haat en nijd: ik zou niet kunnen leven met zo'n opgedraaide wekker. "

Dit doet me denken aan de standaard opmerkingen van neo-liberalen dat "armoede niet bestaat in Nederland want het is druk op Schiphol".. Oftewel; Men meet de rijkdom van DE Nederlander op een plek waar alleen mensen komen die iets te besteden hebben.

Jij 'meet' het 'druk-zijn' van Border Collies op de plek waar zij druk zijn en verbindt daar de conclusie aan dat Border Collies altijd druk zijn.

 

Dit zie jij bijvoorbeeld niet:

494044.jpg

Of dit:

489296.jpg

En dat terwijl mijn BC's het grootste deel van de dag én de hele nacht, zo doorbrengen.

 

Overigens vindt ik dat je die 'werkdrift' van de meeste huidige "jachthonden" op geen enkele manier kunt vergelijken met de focus en drive van een werklijn Border Collie. Ik ben wel benieuwd naar welk ras jachthond je het dan over hebt.

 

Zit er een bug op het forum of heeft Luz haar profiel verwijderd???

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Wat ik veel zie bij border collies is dat er te weinig mee word gedaan in de zin van ze moeten werken. Waardoor ze mensen of andere honden gaan drijven. Komen ze van kei ver aan lopen om mijn hond even te vertellen hoe en waar hij moet lopen. Om vervolgens ook mij maar even proberen te drijven. Ze nooit hebben geleerd hoe ze rust moeten nemen. Dus ze blijven doorgaan. En dan met name in huis heel de tijd ijsberen door de kamer. Ik vind dat sneu voor zo’n hond dat ze hem niet hebben geleerd hoe hij ook zijn rust kan nemen.
 
Mijn paarden hebben een tijdje bij iemand op de wei gestaan die ook een border collie werklijn had. Vreselijk die hond. Werd niet meer mee gedaan dan iedere dag een rondje fietsen. Hond ging vervolgens als ie tussen de paarden liep de paarden drijven en hapte daarbij ook raak op de benen. Nou ik hield Mn hart vast want mijn paard haalde uit niet te zuinig. En dan doen alsof dat gewoon mag en normaal is. Totdat mijn paard een keer raak zou trappen. 
 
Ja ze zijn vaak misgegrepen maar het is ook de aanleg die maakt dat border collies toch sneller naar dit soort gedrag neigen. Bij een goede eigenaar zullen het wereld honden zijn maar ik zie het hier in de buurt toch erg vaak mis gaan.  "

De link van Ushanka legt veel uit. Het is zowel overprikkeling als onderprikkeling waar een BC gevoelig voor is.

 

De fabel dat een BC heel erg veel beweging nodig heeft doet erg veel kwaad en veel BC's in de herplaatsing belanden.

Anderzijds is er de groep die een huis en gezinshond zoekt en helemaal verliefd wordt op de BC.. die de tuin in wordt geschopt voor een poep en een plas en dat was het dan zo'n beetje.

 

Het is bij een BC wel echt zoeken naar de juiste balans en de juiste activiteiten. Ik baal nu ook als een stekker dat ik Elsa met dit weer wel heel erg weinig kan bieden en merk dat ook aan haar gedrag. Maar komt goed. Eens MOET die tempratuur toch naar beneden?

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"  

Slecht opgevoede borders dus ;-) Een goed opgevoede border kan heel goed zelf zijn rust nemen en zal dit ook zeker doen, zonder commando. Helaas zie je dit - zoals jij het omschrijft - vaak bij mensen die hun border geen rust hebben gegeven bij het opgroeien.... Jammer....


Maar je 2 zinnen spreken elkaar tegen.

Als hij zijn rust zelf kan vinden, hoeft een eigenaar er toch niet speciaal op te letten?

Denk zelf dat eigenaren dikwijls zelf schuld hebben aan het neurotisch gedrag van hun Borders.

"Het is een werkhond mevrouw en hij gooide voor de 10 000 keer een bal ".

honden page profiel pim pim 3 doggies

honden foto van pim


  
Ik zie regelmatig voorbij komen dat border collies vaak neurotisch gedrag kunnen vertonen. Kan iemand mij vertellen wat hier precies mee bedoeld word?
  

Mijn vertaling van een neurotische border collie is inderdaad onophoudelijk drijfgedrag en extreme fixaties wat ik soms wel tegen kom. Even los van een mogelijke oorzaak zoals opvoeding en beweging (behoeftestelling) want dat kan ik van een vreemde hond natuurlijk niet inschatten.  

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Maar je 2 zinnen spreken elkaar tegen.
Als hij zijn rust zelf kan vinden, hoeft een eigenaar er toch niet speciaal op te letten?
Denk zelf dat eigenaren dikwijls zelf schuld hebben aan het neurotisch gedrag van hun Borders.
"Het is een werkhond mevrouw en hij gooide voor de 10 000 keer een bal ". "

Een hond vindt het heel normaal om in huis te plassen en zeker om in de tuin te plassen.

Leer je je pup aan om dat niet te doen, dan zal hij dat later ook niet doen.

 

Een Border Collie vindt het doodnormaal om vermoeidheid e.d. te negeren.

Leer je je Border Collie als pup aan om rust te nemen, dan zal hij dat later ook doen.

 

Vorig jaar hadden we ook een paar warme dagen en dan liet ik Elsa steeds de schaduw opzoeken en daar te rusten. Dat doet ze nu nog steeds uit zichzelf. Toen Momo pup was, was de zomer net voorbij en de volgende zomer was het niet warm. Momo moet ik wel de schaduw in sturen of van het balkon afhalen met dit weer.

 

En die eigenaar die je beschrijft snapt er dus niets van. Dat het een BC is wil niet zeggen dat die zijn zin altijd maar moet hebben. Ja, dat vinden ze leuk.. zo'n bal, als je dat aangeleerd hebt. Maar je geeft een Labrador toch ook niet de hele dag door te eten omdat zij op voedsel gericht zijn?!?

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Mijn vertaling van een neurotische border collie is inderdaad onophoudelijk drijfgedrag en extreme fixaties wat ik soms wel tegen kom. Even los van een mogelijke oorzaak zoals opvoeding en beweging (behoeftestelling) want dat kan ik van een vreemde hond natuurlijk niet inschatten.   "

Wat bedoel je met 'onophoudelijk drijfgedrag'?

En met 'extreme fixaties' bedoel je The Eye? Dat is gewoon een manier van benaderen en bekijken.. net zoals de meeste 'gewone' honden dat doen met een hooggehouden hoofd, oren gespitst naar voren en een hooggeheven staart.. en dan vaak een 'stampend' loopje..  Wat ik dan weer een heel vervelende, extreem dominante houding vindt wink

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

elke hond waar de basis behoefte niet van wordt  voorzien loopt risico op neurotisch gedrag

een slimme  gevoelige hond als border collie is daar zeker kwetsbaar voor

maar ook mijn spanjaarden hebben genoeg neuroses gehad ivm tekort komingen

 

Liz... een border collie is een hond en geen buiten aards wezen

Ik erger me rot dat je jezelf zo op een voetstuk zet

en vind jou eigenlijk wel een voorbeeld van neurotische eigenaar

zo bang dat je geliefde bc van zijn sokkel wordt gegooid..ivm speciaal

 

elke hond heeft een passend mens/situaties nodig  voor stabiel leven

In jou leven past bc heel goed

In mijn leven the underdog

en zo zijn er nog veel meer ideale matches

en in andere gevallen loopt het  hopeloos mis ivm situatie niet klopt

maar echt ik  vind het voetstuk waarop je "de bc "plaatst beetje eng

elk dier heeft zeer specifieke behoeftes

en jij had mijn waldo een complete neuroot gemaakt waarschijnlijk...en  ik misschien neurose gekregen van jou honden..wie weet

de korte les is: kies een dier dat bij je levenstijl past

een hond waarvan aan basis behoeftes is voorzien ontwikkeld geen neuroses...

 

 

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Liz... een border collie is een hond en geen buiten aards wezen
Ik erger me rot dat je jezelf zo op een voetstuk zet
en vind jou eigenlijk wel een voorbeeld van neurotische eigenaar
zo bang dat je geliefde bc van zijn sokkel wordt gegooid..ivm speciaal
  

maar echt ik  vind het voetstuk waarop je "de bc "plaatst beetje eng
 

de korte les is: kies een dier dat bij je levenstijl past
een hond waarvan aan basis behoeftes is voorzien ontwikkeld geen neuroses..."

En daar hebben we dan de haat, nijd en afgunst.

 

Om iets of iemand op een voetstuk te plaatsen, moet je dat iets of iemand verheven achten boven al het andere.

Ik stel nergens dat ik een BC als hond zijnde beter vindt, wel anders. En anders is niet altijd beter.

 

Wel denk ik dat de BC voor veel sporten (niet alle!!!) met de juiste handler en trainer meer kan bereiken dan veel andere rassen. Helaas ben ik die juiste handler niet... alles wat wij goed doen heb ik echt aan Mom en Elsa te danken en niet aan mijzelf. Zij hebben veel meer potentie dan ik er uit kan halen.

 

En net zoals jij zegt moet dat dan bij je passen. Ik heb al vaker gezegd dat mijn hart meer naar de Husky en de Malamute uitgaat dan naar de Border Collie. (Hee... raar hé voor iemand die de BC op een voetstuk zou plaatsen..) Ik houd gewoon enorm van oerhonden; dat is iets persoonlijks. Maar zij zijn een mismatch in hun rastypische eigenschappen met mij. Helaas. De Border Collie is veel meer doorgefokt op voor de mens wenselijke eigenschappen. Maar gelukkig hebben zij nog een aardig stukje 'oer' kunnen behouden omdat ze niet als huishonden en showhonden gefokt zijn.

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

" En daar hebben we dan de haat, nijd en afgunst.
 

waar maak je dat uit op ?... als ik mag vragen

ik heb niks tegen het ras hoor...al wil ik er geen zelf

er staat meer  in mijn bovenstaande reactie

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Mijn vertaling van een neurotische border collie is inderdaad onophoudelijk drijfgedrag en extreme fixaties wat ik soms wel tegen kom. Even los van een mogelijke oorzaak zoals opvoeding en beweging (behoeftestelling) want dat kan ik van een vreemde hond natuurlijk niet inschatten.   "

Maar zijn er dan zoveel borders die dit doen? Ik ken er een hoop maar ik ken er eigenlijk maar 1 die zulk gedrag vertoonde. De border van mijn moeder haar oude buurvrouw die vast geknoopt zat aan een boom in de tuin...

 

Lees met regelmaat aanvaringen met borders en andere honden, maar komt dit niet omdat de honden elkaar niet begrijpen. Maybe bijvoorbeeld speelt alleen maar leuk met andere borders. Sommige honden wil ze drijven, sommige negeert ze en een enkeling vind ze leuk om mee te spelen. Ik weet dit en speel hier ook altijd op in, maar ze is alles behalve neurotisch naar mijn mening.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Het is maar hoe je het bekijkt.  

 

 

Op de uitlaatservice loopt een bc mee die constant rondjes rent/sluipt om de groep heen. Waar de andere honden een beetje in het gras rollen en met elkaar aan het klieren zijn, is de bc alles van een afstand aan het observeren. Hij ligt plat, sluipt op ze af, rent een rondje enz enz.  Hij speelt niet, rolt niet, maar neemt zijn opdracht (die hem niet eens opgedragen is, het zijn honden en geen schapen) ongelofelijk serieus.  Eigenlijk wel lekker rustig, aan Herman -zo heet hij, ja- heb je geen kind.  Maar ja, die constante focus is voor sommigen wel irritant.  

 

Beer daarentegen..... die zocht 1 slachtoffer uit en begon daar constant op in te beuken. Hij moest sneller zijn dan die hond. Beter. Hoger springen. Scherpere bochten draaien.  (Loopt nu uiteraard niet meer mee op de groep). Geef je Beer een bal op een bepaalde plaats, is hij de komende 3 weken compleet gefixeerd op die plaats. Hij móet de bal hier weer hebben. Ga ik met hem zwemmen op een bepaalde plaats, kan ik daar nooit meer lopen zonder te gaan zwemmen. Hier heeft hij gezwommen dus er is geen andere optie meer. Alles wat hij boeiend vindt verandert in een obsessie.  Dat is pas neurotisch en irritant.  Ik kan hem natuurlijk de opdracht geven om te gaan liggen, maar ontspannen is het niet. Hij is makkelijk afgeleid, kan niet tegen  verandering, houdt niet van emoties, zelfs slecht weer brengt hem van de wijs. Of het te maken heeft met het ras, geen idee, ik heb in ieder geval bij de opvoeding flinke steken laten vallen, dat is een ding dat zeker is en ik denk dat dat bij de bc ook een grote rol speelt. Verder  is hij ontzettend lief en ik zou hem voor geen goud ruilen voor wat anders, echt nóóit, maar niet alleen een bc vertoont neurotisch gedrag. Denk alleen dat hun enorme focus sommige mensen wel op hun zenuwen kan werken. 

 

Hier op stal zijn 2 werklijn bc's. Als je ze loslaat zijn ze inderdaad altijd op zoek naar actie, maar ze liggen nu al de hele dag in het stro in de schaduw en hebben geen poot verroerd. Ze rennen wel constant met je paard mee in de bak als ze loslopen. 

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik kom wel eens borders tegen die constant op hun baas blijven letten, ook tijdens een wandeling waarbij de baas de hond "vrij" heeft gegeven. En dan niet zo van dribbel, dribbel, dribbel, stukje lopen naar een interessant plekje, waar is de baas, okee, snuif, snuif. Maar een hond die op de baas blijft letten alsof die constant met een bal in de aanslag heeft zo van "gooi dan, gooi dan". Ook al heeft de baas geen bal bij zich en loopt die rustig zijn rondje, of even met een andere hondeneigenaar staat te praten. Die hond gunt zichzelf tijdens de wandeling bijna niet de rust om even te plassen of poepen, want hij moet van zichzelf de baas in de gaten houden.

In de context van werken lijkt me dag gedrag handig, bijv. agility of inderdaad schapen drijven. Maar het lijkt net alsof sommige borders, en af en toe een aussie ook, niet "uit" te zetten zijn en even relaxt een wandelingetje kunnen doen.

Maar: ik zou van dag gedrag zélf neurotisch worden. Of zo'n hond dat is, geen idee. tongue-out

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Ik kom wel eens borders tegen die constant op hun baas blijven letten, ook tijdens een wandeling waarbij de baas de hond "vrij" heeft gegeven. En dan niet zo van dribbel, dribbel, dribbel, stukje lopen naar een interessant plekje, waar is de baas, okee, snuif, snuif. Maar een hond die op de baas blijft letten alsof die constant met een bal in de aanslag heeft zo van "gooi dan, gooi dan". Ook al heeft de baas geen bal bij zich en loopt die rustig zijn rondje, of even met een andere hondeneigenaar staat te praten. Die hond gunt zichzelf tijdens de wandeling bijna niet de rust om even te plassen of poepen, want hij moet van zichzelf de baas in de gaten houden.In de context van werken lijkt me dag gedrag handig, bijv. agility of inderdaad schapen drijven. Maar het lijkt net alsof sommige borders, en af en toe een aussie ook, niet "uit" te zetten zijn en even relaxt een wandelingetje kunnen doen.Maar: ik zou van dag gedrag zélf neurotisch worden. Of zo'n hond dat is, geen idee. "

Hahaha dat herken ik. Maybe is dan niet gefixeerd op mij maar op het verzamelen van dennenappels tijdens een boswandeling. Je hebt er geen kind aan. Vind het ook niet vervelend want als we ergens anders gaan wandelen doet ze dit niet.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Het is maar hoe je het bekijkt.  
 
 
Op de uitlaatservice loopt een bc mee die constant rondjes rent/sluipt om de groep heen. Waar de andere honden een beetje in het gras rollen en met elkaar aan het klieren zijn, is de bc alles van een afstand aan het observeren. Hij ligt plat, sluipt op ze af, rent een rondje enz enz.  Hij speelt niet, rolt niet, maar neemt zijn opdracht (die hem niet eens opgedragen is, het zijn honden en geen schapen) ongelofelijk serieus.  Eigenlijk wel lekker rustig, aan Herman -zo heet hij, ja- heb je geen kind.  Maar ja, die constante focus is voor sommigen wel irritant.  
 
Beer daarentegen..... die zocht 1 slachtoffer uit en begon daar constant op in te beuken. Hij moest sneller zijn dan die hond. Beter. Hoger springen. Scherpere bochten draaien.  (Loopt nu uiteraard niet meer mee op de groep). Geef je Beer een bal op een bepaalde plaats, is hij de komende 3 weken compleet gefixeerd op die plaats. Hij móet de bal hier weer hebben. Ga ik met hem zwemmen op een bepaalde plaats, kan ik daar nooit meer lopen zonder te gaan zwemmen. Hier heeft hij gezwommen dus er is geen andere optie meer. Alles wat hij boeiend vindt verandert in een obsessie.  Dat is pas neurotisch en irritant.  Ik kan hem natuurlijk de opdracht geven om te gaan liggen, maar ontspannen is het niet. Hij is makkelijk afgeleid, kan niet tegen  verandering, houdt niet van emoties, zelfs slecht weer brengt hem van de wijs.  Hij loopt constant rondjes. Kortom, onstabiel, obsessief en neurotisch. Verder ontzettend lief en ik zou hem voor geen goud ruilen voor wat anders, echt nóóit, maar niet alleen een bc vertoont neurotisch gedrag.  "

ik bedoelde ook niet dat alleen borders neurotisch zouden zijn, maar hoor het eigenlijk overal terug komen zonder dat ik dit eigenlijk echt ervaar.

 

Daardoor begon ik me af te vragen wat mensen dan neurotisch gedrag vinden bij de bc.

honden page profiel AnkeAnkegoedgekeurde fokker

honden foto van Anke

" ik bedoelde ook niet dat alleen borders neurotisch zouden zijn, maar hoor het eigenlijk overal terug komen zonder dat ik dit eigenlijk echt ervaar.
 
Daardoor begon ik me af te vragen wat mensen dan neurotisch gedrag vinden bij de bc. "

Iedereen bekijkt t anders. Ik ken ook mensen en die hebben 4 Staffordshire bull terriërs die hun gedrag is zo mega neurotisch. Alleen komen deze amper buiten dus zal de buiten wereld het niet zien. Draaien helemaal door als er bezoek komt, blijven dan ook gewoon heel de tijd dat je daar bent echt maf doen ookal ben je er 5 uur. Ze worden echt niet rustiger. Een vreet zich zowat door de bench. Als er speelgoed bij gehaald word nou dan zet je maar schrap want dan keert er helemaal geen rust meer terug. Want overal waar dat speeltje is geweest blijven ze checken want ze willen dat speeltje terug. Als ze gaan wandelen is er maar een optie rennen en trekken allemaal met zo’n gekke wilde blik in hun ogen. Daar word ik ook niet blij van. 

 

Bij ieder ras zitten er van dit soort exemplaren ertussen. Denk dat het erg ligt aan de aanleg, opvoeding en dagelijkse dingen die je onderneemt. Als je daarin balans hebt zal t meevallen maar die balans vinden is voor veel mensen zo makkelijk nog niet.

honden page profiel Aedon & Senán Aedon & Senán 3 doggies

honden foto van Aedon & Senán

Ik volg even mee

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

" Ik kom wel eens borders tegen die constant op hun baas blijven letten, ook tijdens een wandeling waarbij de baas de hond "vrij" heeft gegeven. En dan niet zo van dribbel, dribbel, dribbel, stukje lopen naar een interessant plekje, waar is de baas, okee, snuif, snuif. Maar een hond die op de baas blijft letten alsof die constant met een bal in de aanslag heeft zo van "gooi dan, gooi dan". Ook al heeft de baas geen bal bij zich en loopt die rustig zijn rondje, of even met een andere hondeneigenaar staat te praten. Die hond gunt zichzelf tijdens de wandeling bijna niet de rust om even te plassen of poepen, want hij moet van zichzelf de baas in de gaten houden.In de context van werken lijkt me dag gedrag handig, bijv. agility of inderdaad schapen drijven. Maar het lijkt net alsof sommige borders, en af en toe een aussie ook, niet "uit" te zetten zijn en even relaxt een wandelingetje kunnen doen.Maar: ik zou van dag gedrag zélf neurotisch worden. Of zo'n hond dat is, geen idee. "

Zo ken ik ze ook.

Zal het laten weten als ik er eens ooit eentje tegen kom die het niet doet.

 

 

 

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Ik kom wel eens borders tegen die constant op hun baas blijven letten, ook tijdens een wandeling waarbij de baas de hond "vrij" heeft gegeven. En dan niet zo van dribbel, dribbel, dribbel, stukje lopen naar een interessant plekje, waar is de baas, okee, snuif, snuif. Maar een hond die op de baas blijft letten alsof die constant met een bal in de aanslag heeft zo van "gooi dan, gooi dan". Ook al heeft de baas geen bal bij zich en loopt die rustig zijn rondje, of even met een andere hondeneigenaar staat te praten. Die hond gunt zichzelf tijdens de wandeling bijna niet de rust om even te plassen of poepen, want hij moet van zichzelf de baas in de gaten houden.In de context van werken lijkt me dag gedrag handig, bijv. agility of inderdaad schapen drijven. Maar het lijkt net alsof sommige borders, en af en toe een aussie ook, niet "uit" te zetten zijn en even relaxt een wandelingetje kunnen doen.Maar: ik zou van dag gedrag zélf neurotisch worden. Of zo'n hond dat is, geen idee. "

Die ken ik wel ja. Momo heeft wel geleerd te spelen met een bal en als ik die eenmaal uit mijn zak had gehaald duurde het lang voordat ze weer gewoon kon wandelen die wandeling. Dan liep ze steeds "ik weet dat je een bal hebt, ik weet dat je een bal hebt..." zucht

Ook ken ik iemand die zijn BC's commando's geeft tijdens het wandelen.  Die kunnen inderdaad ook niet meer normaal wandelen maar wachten steeds op een commando van hem.

Maar dat is dus aangeleerd gedrag.. Je weet wel; Een intelligente hond leert net zo snel fout gedrag als goed gedrag aan.

 

Momo en Elsa letten wel op mij tijdens het wandelen, in de zin van me niet kwijt raken. Maar ze gaan verder gewoon hun eigen gangetje.

Met het spel met andere honden zie ik wel dat ze anders spelen. Beetje drijven en blocken zit daar, niet extreem, wel in vaak. Maar andere honden lijken daar doorgaans geen last van te hebben; voor hen is het ook een spelletje.

honden page profiel luzluz 1 doggies

honden foto van luz

" Maar gelukkig hebben zij nog een aardig stukje 'oer' kunnen behouden omdat ze niet als huishonden en showhonden gefokt zijn. "

Da's dan toch al heel lang geleden...

Er is heel weinig oer te zien in een Border, maak jezelf niks wijs.

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Welke stevige speeltjes?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^