B

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby

honden foto van Wilma en Dobby

Ik vind 1500 euro echt de max voor een pup. TS heeft geen garantie dat de hond inzetbaar zal zijn als dekreu, dus is meer geld vragen daarvoor echt van de zotten.

Ik kan maar niet helpen om te denken dat 3000 euro bijna een halve nieuwe motorscooter is van het type dat ik wil hebben. Of een ouder klein autootje. Of een vliegreis naar Australië en een paar weken autohuur. Of een heel groot deel vliegreis naar VS en autohuur/hotels. En voor sommige mensen is het 1 of 2 dure merktassen, gok ik (geen idee hoe duur die zijn), die je bij een goede behandeling nog aan je kleinkinderen kunt geven.

Maar voor iets wat zal overlijden na een onbekende tijd, echt niet, ammenooitnie.

honden page profiel KatinkaKatinka

honden foto van Katinka

Dat is een heel persoonlijke vraag natuurlijk... Persoonlijk zou ik nooit 3000 euro over hebben voor een hond. 
Hoewel ik ook wel eens bijna 1000 euro heb gegeven voor mijn favoriete ras, terwijl die ook wel goedkoper (en gezond) te vinden zijn. Maar dat kwam omdat ik de fokker en de hond uiteindelijk heel leuk vond. 

 

Maar als ik het goed begrijp is dit een zeldzaam ras en zit er in deze lijn weinig inteelt? Dan kan ik nog wel begrijpen dat de prijzen zo hoog zijn, aangezien de meeste honden uiteindelijk ook misschien zullen weggaan met het doel om te fokken. 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Ik vind 1500 euro echt de max voor een pup. TS heeft geen garantie dat de hond inzetbaar zal zijn als dekreu, dus is meer geld vragen daarvoor echt van de zotten.Ik kan maar niet helpen om te denken dat 3000 euro bijna een halve nieuwe motorscooter is van het type dat ik wil hebben. Of een ouder klein autootje. Of een vliegreis naar Australië en een paar weken autohuur. Of een heel groot deel vliegreis naar VS en autohuur/hotels. En voor sommige mensen is het 1 of 2 dure merktassen, gok ik (geen idee hoe duur die zijn), die je bij een goede behandeling nog aan je kleinkinderen kunt geven.Maar voor iets wat zal overlijden na een onbekende tijd, echt niet, ammenooitnie. "

Sorry als ik je verkeerd begrijp, maar ik krijg echt de kriebels dat jij je hond of je toekomstige pup vergelijkt met een motorscooter, een klein oud autootje, een paar weken autohuur etc. En ook hoe je een toekomstige pup benoemd: aan "iets" wat zal overlijden na een onbekende tijd. Je hebt het hier ten eerste wel over een geliefd huisdier en niet over een ding. Een auto of scooter kan je ook binnen zeer korte tijd total loss rijden, die autohuur is zelfs voor maar een paar weken. Dat jij geen 3000 euro over hebt voor een hond, prima.

Maar van je vergelijking word ik echt wel een beetje naar.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

" Zeker als je hem als dek reu wil aanbieden zou ik niet zo schrikken van het bedrag. Het is veel maar het is ook een investering. Ik neem aan dat je voor een dekking ook geld vraagt. Dus je verdient iets en draagt bij aan het voortbestaan van een mooie lijn.
 
Als je hart echt ligt bij dit ras dan zou ik er voor gaan. Die 500,- extra is dan (er vanuit gaande dat hij zo’n 15 jaar wordt) nog geen 10 cent per dag meer. "

Mijn reu dekt ook en heeft zijn aankoopbedrag al ruim terug verdient,  maar geen denken aan dat ik daarom hem even duur zou betalen hoor. 

 

Hij dekt doordat ik hem zo goed af gericht heb en er al mijn geld ingestoken heb voor gezondheidsonderzoeken.  Daar heeft de Fokker geen zaken meer mee.  Enige dat ik daar aan toe geef,  is dat vorig jaar de Fokker hel gebruikt heeft voor een nest en ik daar geen geld voor gevraagd heb.  

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

honden page profiel RickRick

Als jij zo graag van die Fokker pup wilt en je kan her betalen waarom dan twijfelen en je verdient hem terug als die gaat dekken duurt wel 2 tot 3 jaar maar terug verdienen doet die zich zelf. Dus als je iets speciaals wil ga er dan gewoon voor.

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby

honden foto van Wilma en Dobby

" Sorry als ik je verkeerd begrijp, maar ik krijg echt de kriebels dat jij je hond of je toekomstige pup vergelijkt met een motorscooter, een klein oud autootje, een paar weken autohuur etc. En ook hoe je een toekomstige pup benoemd: aan "iets" wat zal overlijden na een onbekende tijd. Je hebt het hier ten eerste wel over een geliefd huisdier en niet over een ding. Een auto of scooter kan je ook binnen zeer korte tijd total loss rijden, die autohuur is zelfs voor maar een paar weken. Dat jij geen 3000 euro over hebt voor een hond, prima.
Maar van je vergelijking word ik echt wel een beetje naar. "

Ik heb waarschijnlijk minder geld dan de meesten hier, dus misschien kijk ik er anders naar. Geld kun je maar een keer uitgeven. En stilstaan bij wat je ook met een bepaald bedrag kan doen, doe ik eigenlijk altijd. Sommige mensen kopen voor 100 euro een spijkerbroek, maar voor mij is dat 3x uit eten, of 2 maanden voer voor Dobby, of 2x naar de sauna.

Als ik 200 voor een herplaatser of 1000-1500 voor een pup uitgeef, betekent dat een potje van 2800 (of 1500-2000) euro voor eventuele medische kosten, vergeleken met die 3000 voor alleen aanschaf pup.

3000 euro is wel heel veel geld waar de gemiddelde mens zoveel meer mee kan, zeker achteraf gezien. Men moet zeker niet uitgaan van het beste scenario qua toekomst. Ik verdiende best aardig en toen werd ik geveld door een ziekte waardoor ik waarschijnlijk nooit meer zal kunnen werken. Het mantra meer werken of een betere baan vinden om inkomen te verbeteren gaat voor mij niet op. En dat kan iedereen overkomen. Terugkijkend heb ik ook wel geld uitgegeven waarvan ik nu denk "stom", en dat gaat dan over veel kleinere bedragen dan 3000 euro.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Is het eigenlijk niet gewoon de plicht van een fokker om voor een zo goed mogelijke combinatie te gaan en alles uit te pluizen? Dat kost nu eenmaal geld, zoals elke hobby.

Fokken doe je toch uit liefde voor het ras en niet om er extreem veel geld uit te halen, ook al heb je het perfecte koppel gevonden. Alle moeite mag van mij best iets kosten maar 3000 Euro zou ik teveel vinden. 

honden page profiel JeannetJeannet

" Ik heb waarschijnlijk minder geld dan de meesten hier, dus misschien kijk ik er anders naar. Geld kun je maar een keer uitgeven. En stilstaan bij wat je ook met een bepaald bedrag kan doen, doe ik eigenlijk altijd. Sommige mensen kopen voor 100 euro een spijkerbroek, maar voor mij is dat 3x uit eten, of 2 maanden voer voor Dobby, of 2x naar de sauna.Als ik 200 voor een herplaatser of 1000-1500 voor een pup uitgeef, betekent dat een potje van 2800 (of 1500-2000) euro voor eventuele medische kosten, vergeleken met die 3000 voor alleen aanschaf pup.3000 euro is wel heel veel geld waar de gemiddelde mens zoveel meer mee kan, zeker achteraf gezien. Men moet zeker niet uitgaan van het beste scenario qua toekomst. Ik verdiende best aardig en toen werd ik geveld door een ziekte waardoor ik waarschijnlijk nooit meer zal kunnen werken. Het mantra meer werken of een betere baan vinden om inkomen te verbeteren gaat voor mij niet op. En dat kan iedereen overkomen. Terugkijkend heb ik ook wel geld uitgegeven waarvan ik nu denk "stom", en dat gaat dan over veel kleinere bedragen dan 3000 euro. "

Zo sta ik er ook in hoor. Ik heb wel 3000 euro om voor een hond uit te geven, maar ik sta ook stil wat een bepaald bedrag doet. Ik bekijk het inderdaad ook praktisch. Voor het zelfde geldt dat hond maar een jaar leeft of toch mankementen heeft. Voor 3000,= euro verwacht ik dan ook een perfect exemplaar waar niets aan mankeert. En dat kan men niet garanderen. Maar ja ik ben dan ook niet zo ras vast. Ik koop net zo lief een goedkoper hondje. Als een ander het er wel aan uit wil geven, moet hij/zij dat vooral doen

 

honden foto van Marijke + (Aila & Dinja)

Mijn eerste reactie zou ook zijn, wat een geld ! Maar als ze duizenden euro's kwijt is aan een dekking ( reis naar China ? dekgeld 3000 euro? ) dan kan ik het mij wat beter voorstellen. 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Is het eigenlijk niet gewoon de plicht van een fokker om voor een zo goed mogelijke combinatie te gaan en alles uit te pluizen? Dat kost nu eenmaal geld, zoals elke hobby.
Fokken doe je toch uit liefde voor het ras en niet om er extreem veel geld uit te halen, ook al heb je het perfecte koppel gevonden. Alle moeite mag van mij best iets kosten maar 3000 Euro zou ik teveel vinden.  "

Je hebt helemaal gelijk ,Maar helaas zijn er veel fokkers die het grote geld ruiken ,

Dekprijzen schieten omhoog of het zaad van goud is ,Pupkosten rijzen de pan uit ,Fokker (ook bij mijn rassen ) zeggen dat ze er veel meer voor doen doordat ze meer shows lopen in binnen en buitenland ,maar dat doen ze zelf want bij de meeste rassen is 2x showen voldoende en veel rasverenigingen schaffen de show kwalificatie af ,dus dan doe je het of voor eigen ego of voor de bekendheid van je kennel.

Daarbij werk je met dit soort prijzen voor een pup wel in de hand dat mensen die ook gek zijn van een bepaald ras ,het via andere wegen proberen aan te schaffen en daar zijn de broodfokkers dan weer goed mee .

Zelfs 2500 voor een jack russell pup is al geen uitzondering meer en die kom je zowat op elke straathoek tegen ,Verdienen aan een nest okay ,maar je verdient ook als je er 800 euro voor vraagt ,en dan doe je ook nog alle gewenste gezondheidsonderzoeken ,entingen  ontwormingen ,DNA profiel ,chippen en stamboomaanvraag ,dus hetzelfde als wat de fokkers doen die die hoge bedragen willen .Maar zolang mensen dat betalen zal die prijs over een jaar wellicht 4000 zijn ,want het is snel verdient .

 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Ik heb waarschijnlijk minder geld dan de meesten hier, dus misschien kijk ik er anders naar. Geld kun je maar een keer uitgeven. En stilstaan bij wat je ook met een bepaald bedrag kan doen, doe ik eigenlijk altijd. Sommige mensen kopen voor 100 euro een spijkerbroek, maar voor mij is dat 3x uit eten, of 2 maanden voer voor Dobby, of 2x naar de sauna.Als ik 200 voor een herplaatser of 1000-1500 voor een pup uitgeef, betekent dat een potje van 2800 (of 1500-2000) euro voor eventuele medische kosten, vergeleken met die 3000 voor alleen aanschaf pup.3000 euro is wel heel veel geld waar de gemiddelde mens zoveel meer mee kan, zeker achteraf gezien. Men moet zeker niet uitgaan van het beste scenario qua toekomst. Ik verdiende best aardig en toen werd ik geveld door een ziekte waardoor ik waarschijnlijk nooit meer zal kunnen werken. Het mantra meer werken of een betere baan vinden om inkomen te verbeteren gaat voor mij niet op. En dat kan iedereen overkomen. Terugkijkend heb ik ook wel geld uitgegeven waarvan ik nu denk "stom", en dat gaat dan over veel kleinere bedragen dan 3000 euro. "

Ik zal ook de laatste zijn die oordeelt dat jij niet meer wil/kan uitgeven voor een pup/hond. Ik kan inderdaad niet in iemands portemonnee kijken. Als ik alleen zou zijn, zou ik ook niet in staat zijn om een pup van 3000 euro te kopen, ook ik heb te kampen met een chronische ziekte. Daar gaat het mij ook niet om. Ik vind de vergelijkingen heel naar overkomen. Keuze voor eventueel vervoer, kan ik zeker begrijpen hoor, zeker met eventuele aandoeningen, dat kan noodzakelijk zijn. Maar vakanties naar de VS en Australië, dus de luxe uitgaves vergelijken met het hebben van een hond, je maatje. Nee, dat begrijp ik niet. Maar goed, dat is mijn mening en iedereen heeft hier zijn eigen mening over.

Maar dan de zin wat mij dus echt verkeerd schoot, dat je jouw hond of toekomstige hond "iets" noemt, wat zal overlijden na onbekende tijd.........

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

" Mijn eerste reactie zou ook zijn, wat een geld ! Maar als ze duizenden euro's kwijt is aan een dekking ( reis naar China ? dekgeld 3000 euro? ) dan kan ik het mij wat beter voorstellen.  "

Ze reizen door Tibet om de beste exemplaren mee te nemen waarmee ze gaan fokken. Ze houden er ook rekening mee dat ze de honden uit verschillende gebieden halen. Het is dus wel te begrijpen dat de prijs van zo'n pup hoger is dan het "normale" type, ze hebben er niet alleen veel werk aan om het plan uit te voeren, het is ook behoorlijk prijzig.
Toch blijft het voor mij nog altijd €3000,-... 

Maar als het ze echt alleen om het geld zouden doen, dan is het ontzettend dom om al die moeite en geld erin te investeren terwijl Chinese mastiffs voor het oprapen liggen. Die pups worden voor het dubbele verkocht, vreselijk.
honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby

honden foto van Wilma en Dobby

"Maar dan de zin wat mij dus echt verkeerd schoot, dat je jouw hond of toekomstige hond "iets" noemt, wat zal overlijden na onbekende tijd......... "

Levensduur zal altijd een onbekende factor blijven. Voor hetzelfde geld (letterlijk) blijft een hond van 3000 euro na 3 jaar dood door een afwijking, of andere niet-ongeluk gerelateerde fysieke pech.

En wat betreft "iets", ik snap het net zo goed niet als mensen veel geld uitgeven aan een Perzische kat, papegaai, een koi karper, python, of wat dan ook. Het is bijna een risicovolle belegging - je investeert een smak met geld en je mag maar hopen dat je daar een gemiddeld lang leven zonder problemen voor terug krijgt.

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

" De honden die deze fokker gebruikt komen rechtstreeks uit het gebied van oorsprong. Geen koopjes die honden. Het ras op zich is al prijzig. In het buitenland ben ik ze niet tegenkomen voor minder dan €1500,-. Deze fokker investeert er veel in, dus het is logisch dat de prijs omhoog schiet. Garantie op gezondheid is ook het hoogst, het karakter kan wat pittiger zijn. Het contact bevalt me; ze denken met me mee, weten welke combinaties het beste voor mij zijn en ze weten heel duidelijk waar ze mee bezig zijn en wat ze willen bereiken met hun fokprogramma. Ze zijn overigens niet de enige die variëren in bedragen bij de Tibetaanse mastiff. Ik heb al eerder een fokker gecontacteerd die me vertelde €1500,- te vragen voor een black & tan en €2000,- voor gold/red. De vader van het huidige nest heeft ook een zeldzame kleur (één en al perfectie). Het nest bestaat uit zeven pups. 
Toch is €3000,- voor mij te veel, althans voor nu. €2000,- is eerlijk gezegd voor mij de max voor een TM, maar voor deze fokker (maar ook alleen voor deze fokker) wil ik best €500,- extra bijleggen. En natuurlijk kan ik het doen met de gedachte dat mijn fokplan het aankoopbedrag zal compenseren, maar na de aankoop moeten er eerst nog jaren overheen komen voor ik het plan in werking kan zetten. Dan nog maar hopen dat de hond geschikt is. Straks heb ik het universum tegen me... Daar wil ik ook op voorbereid zijn.Ik kan kiezen om wat meerdere jaartjes te wachten, zodat €3000,- al minder klinkt of zo, maar ik merk echt aan mezelf dat ik behoefte heb aan het gezelschap van een tweede hond. Het plaatje in mijn hoofd maakt het ook niet makkelijk. Ik ben zeer perfectionistisch wat zo zijn voor- en nadelen heeft.Er zijn ook wel Nederlandse lijnen die niet zo'n abnormaal, hoog inteeltpercentage hebben. Dan kan ik vaker op bezoek, de karakters zijn waarschijnlijk wat milder, de socialisatie heb ik zelf in de hand en ja, het is goedkoper. Mijn plaatje van een Tibetaanse mastiff is imposant, veel vacht etc. De fokhonden in NL voldoen daar niet aan, niet de honden die ik heb gezien. Imposante uitstraling, veel vacht.. het zijn kleine dingetjes die voor mij toch zwaar wegen en ervoor kunnen zorgen of er een vonk overslaat of niet. Het zou zoveel makkelijker zijn als ik dat plaatje wat los kan laten om breder te kunnen kijken. Want voor nu is deze fokker voor mij de beste keuze als het om de TM gaat. Maar ja, de prijs... Maar ja, wil je echt iets bijzonders, dan moet je je portemonnee ook wat meer opentrekken. Je kan niet alles hebben.En zo zit ik heerlijk te discussiëren met mezelf. Ik vind het wel prettig dat jullie je mening hierover delen, bedankt.  "


Hahahaha, dat je er serieus over nadenkt. Je komt ze in het buitenland niet tegen voor minder dan 1500 euro, maar de fokker waar jij een pup van wilt vraagt 3000? Dat is 2x zoveel, op een sowieso al behoorlijke prijs.  En gebaseerd op wat precies? 

 

Het allerliefst zou ik zien dat een rasvereniging een maximumprijs stelt ipv een adviesprijs, maar ik snap dat dat niet overal goed valt. Aan de ene kant, waarom betaal je bij het ene ras minimaal 1x de pup prijs voor een dekking en bij het andere maar 1/4? Ongeacht waar die reu vandaan komt. 

 

Heb je enig idee hoevaak die ouders al gebruikt is en wat zijn de redelijke kansen mbt toekomstige dekkingen? Ik zou er nooit zoveel geld voor geven, die pup pist toch geen goud toch? Stel dat het 1) een pup is uit super speciale lijnen en 2) die lijnen komen hier bijna niet voor (haha, hoe vaak komt er zo'n combinatie voor!), dan zou ik er nog niet 2x de vraagprijs voor geven. Echt niet. 


Liefde voor m'n ras gaat ver, maar die fokker kiest toch echt zelf voor z'n teven, reuen, pups en weet ik wat. 

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

"  Ik ben zeer perfectionistisch wat zo zijn voor- en nadelen heeft.Er zijn ook wel Nederlandse lijnen die niet zo'n abnormaal, hoog inteeltpercentage hebben. "


Wacht even. Hoe hoog is dat percentage bij die perfecte fokker? Op zich is inteelt niet erfelijk en als die hele lijnen hier niet voorkomen dan heb je een punt. Maar komen die honden in die geïnteelde lijnen hier helemaal niet voor of wel? 

 

Ik betaal makkelijk meer voor een pup uit lijnen die hier niet voorkomen. Helaas bestaan die niet. Staat een reu/pup zo ver mogelijk van de al aanwezige lijnen dan betaal ik met liefde meer. Maar echt niet, nooit, zoveel. 

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

Mita, het is geen gevalletje border collie/labrador/jack russell die je op elke straathoek kan vinden. Het is van zichzelf al een minder vaak voorkomend ras, dus de opties zijn beperkt.

 

Die hele lijn komt hier niet voor. Het gaat om aboriginal lijnen, pups van ofwel nakomelingen van honden rechtstreeks uit Tibet ofwel directe imports uit Tibet uit verschillende stammen van de oorspronkelijke bevolking. Van een fokker die zijn leven wijdt aan deze honden, bizar verre reizen maakt voor het ras en een uniek project heeft opgezet binnen het ras. Deze honden hebben niets te maken met de bottleneck van de gehele westerse Tibetaanse mastiff en dit bloed zou dus ontzettend waardevol zijn voor de fok in Nederland.

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Tsja. Dat kan. Ik geloof het zo.

Maar het doet mij toch iets te veel denken aan handel in exoten.

Hoe zeldzamer het dier, hoe duurder.

Een bedreigde diersoort zal deze hond nog niet zijn( dan was het nu al een ander verhaal!) maar een zeldzaam soort hond dus blijkbaar. Een soort panda beer......

Zolang het geen bedreigde diersoort is en er vrijelijk mee gefokt mag worden is het toch' wat de gek er voor geeft'.

Dus ja.

Maar besef wel dat het nog steeds om een levend wezen gaat. Een hond zelfs. Intelligent. Lief waarschijnlijk.Maar toch.

Hij kan ziek worden. Onder de bus terecht komen( bij wijze van spreken) . Niet voor voldoende nageslacht kunnen zorgen.

En dan?

Blijft hij een maatje? Een hondje vriendje? Of een ' money maker'.....niet langer nuttig.....

 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Ze reizen door Tibet om de beste exemplaren mee te nemen waarmee ze gaan fokken. Ze houden er ook rekening mee dat ze de honden uit verschillende gebieden halen. Het is dus wel te begrijpen dat de prijs van zo'n pup hoger is dan het "normale" type, ze hebben er niet alleen veel werk aan om het plan uit te voeren, het is ook behoorlijk prijzig.Toch blijft het voor mij nog altijd €3000,-... Maar als het ze echt alleen om het geld zouden doen, dan is het ontzettend dom om al die moeite en geld erin te investeren terwijl Chinese mastiffs voor het oprapen liggen. Die pups worden voor het dubbele verkocht, vreselijk. "

Ze zullen het niet alleen om het geld doen ,maar ook om door Tibet te reizen ,Soort van vakantie dus ,wat de pupkoper dan betaald .Gossen liggen ook niet voor het oprapen ,maar als ik er een laat komen uit het buitenland,of ik haal pup op , dan hoeft mijn pupkoper daar toch niet extra voor te betalen ? 

Het is hobby ,dat  kost geld .

Maar ik verwacht dat hun prijzen de komende jaren flink omhoog gaan ,dus is het misschien toch verstandig om dit jaar toe te happen .

Heb je er niet aan gedacht om zelf een pup uit bepaalde lijnen te laten komen direct van een fokker daar vandaan?  Dat zou best flink goedkoper kunnen zijn ,en dan heb je ook de afstamming die je wilt hebben.

 

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

" Tsja. Dat kan. Ik geloof het zo.
Maar het doet mij toch iets te veel denken aan handel in exoten.
Hoe zeldzamer het dier, hoe duurder.
Een bedreigde diersoort zal deze hond nog niet zijn( dan was het nu al een ander verhaal!) maar een zeldzaam soort hond dus blijkbaar. Een soort panda beer......
Zolang het geen bedreigde diersoort is en er vrijelijk mee gefokt mag worden is het toch' wat de gek er voor geeft'.
Dus ja.
Maar besef wel dat het nog steeds om een levend wezen gaat. Een hond zelfs. Intelligent. Lief waarschijnlijk.Maar toch.
Hij kan ziek worden. Onder de bus terecht komen( bij wijze van spreken) . Niet voor voldoende nageslacht kunnen zorgen.
En dan?
Blijft hij een maatje? Een hondje vriendje? Of een ' money maker'.....niet langer nuttig.....
  "

Pardon? Ik schaf die hond in de eerste plaats aan als maatje, een vriend voor het leven, die deels een beschermings/waakfunctie krijgt.
Omdat ik het ras een warm hart toedraag zou ik hem (indien hij door de mallemolen van testen heenkomt) graag inzetten als dekreu. Niet omdat ik wil cashen, maar omdat het gaat om waardevol bloed dat het oorspronkelijke type kan helpen behouden en inteelt tegengaat. Mócht het allemaal perfect gaan, dan laat ik hem ook niet meer dan 3-5 keer dekken, ik heb er geen zin in dat men over een paar generaties op hem gaan intelen en ik hoef geen gevalletje ‘popular sire syndrome’ aan mijn broek. En nee, ik zou ook echt geen €3000,- per dekking vragen. Dus “money maker”, alsjeblieft zeg. Bah.

Wat je exotengedachte betreft, daar sla je de spijker mis. Dat komt nog het meeste overeen met de situatie van de Tibetanen uit Chinese lijnen (aka Chinese mastiff) die zo doorgefokt zijn als maar kan en waar allerlei andere rassen ingegooid zijn om een zo groot, zwaar, harig en hanglippig beest te creëeren met vaak hangende oogleden van hier tot Tokyo. Met een boel gesjoemel in de papieren ook. Een bijzonder rood kleurte? Die gaan zonder blikken of blozen voor €6000,- over de toonbank. Laat dit nou net zijn wat ik  niet wil.

Ik twijfel niet over de oprechtheid van deze fokker. Zou ik 4K in de maand maken, dan was ik hier zonder nadenken voor gegaan. Helaas is dat niet zo, de pupprijs is gewoon echt een hoog bedrag voor me en dan komen er natuurlijk nog reiskosten bij, een potje voor noodgevallen, enzovoort. Dat maakt het voor mij zo lastig.

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

"
Maar ik verwacht dat hun prijzen de komende jaren flink omhoog gaan ,dus is het misschien toch verstandig om dit jaar toe te happen .
Heb je er niet aan gedacht om zelf een pup uit bepaalde lijnen te laten komen direct van een fokker daar vandaan?  Dat zou best flink goedkoper kunnen zijn ,en dan heb je ook de afstamming die je wilt hebben.
  "

Voor iemand die voor het eerst een TM aanschaft is het niet handig om naar Tibet te gaan om de eerste de beste verwilderde pup op te halen. Je hebt dan juist de hulp nodig van een westerse fokker. Voor socialisatie, hulp bij pupkeuze etc.
Ik weet daar ook helemaal niet waar ik op moet letten om niet gescamd te worden of whatever. Je moet wel weten wat je doet en wat je zoekt. Bij deze fokker weet ik dat het goed zit.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Voor iemand die voor het eerst een TM aanschaft is het niet handig om naar Tibet te gaan om de eerste de beste verwilderde pup op te halen. Je hebt dan juist de hulp nodig van een westerse fokker. Voor socialisatie, hulp bij pupkeuze etc.Ik weet daar ook helemaal niet waar ik op moet letten om niet gescamd te worden of whatever. Je moet wel weten wat je doet en wat je zoekt. Bij deze fokker weet ik dat het goed zit. "

Als je veel vertrouwen in die fokker hebt ,

Als je zo graag een pup uit die lijnen wil ,

Als je zelf bezig bent met het ras ,en dan bedoel ik goed bezig ,wat bij mij vooral om gezondheid en karakter gaat .

Als je een bijdrage wilt leveren mettertijd aan de populatie binnen dit ras .

Dan zou ik het niet af laten hangen op 500 euro  ,het is je droom ,je leeft maar 1 x ,dus doen joh .

Dat neemt niet weg dat ik nooit zo'n bedrag zou geven voor wat voor bloedlijn ook .hp-smile

honden page profiel RickRick

" Voor iemand die voor het eerst een TM aanschaft is het niet handig om naar Tibet te gaan om de eerste de beste verwilderde pup op te halen. Je hebt dan juist de hulp nodig van een westerse fokker. Voor socialisatie, hulp bij pupkeuze etc.Ik weet daar ook helemaal niet waar ik op moet letten om niet gescamd te worden of whatever. Je moet wel weten wat je doet en wat je zoekt. Bij deze fokker weet ik dat het goed zit. "

Zoals ik al eerder zei je zegt dat die super waardevol zou zijn voor her fok programma en heb je het geld ervoor.

Zo ja niet twijfelen en doen Voor een shih tzu paar weken geleden heb ik hier in Nederland 1000 euro betaald wou er eentje van een hele goede kennel in Polen kopen was ik met reis 2000 euro kwijt dus 3000 euro voor een hond die direct van de wilde types afstamt en een aanwinst zou zijn voor het in stand houden van het gezonden tm ras waarom twijfel je dan.

Als ik een shih tzu zou moeten kopen omdat die direct afstamt van bijvoorbeeld de beste kampioen ter wereld en ik moet daar 3000 voor betalen wat maakt het dan uit. Zolang je maar vertrouwd voelt met de Fokker en gooi ze gewoon een paar gedurvde vragen voor de voeten en als ze daar raar op reageren dan weet je zelf ook genoeg.

En als hun er zoveel moeite voor doen mag zn pup opzicht ook wel wat kosten bereken maar is import reis en al die kosten die hun maken om 1 ras in stand te houden en niet zn lijnteelt hond hebben en je zegt zelf die lijnen zijn hier niet bekend. Ga er voor mits je het kan en spreek af wat als hij dus niet voldoet of iers mis mee is en laar dit op papier zetten.

honden page profiel RickRick

" Voor iemand die voor het eerst een TM aanschaft is het niet handig om naar Tibet te gaan om de eerste de beste verwilderde pup op te halen. Je hebt dan juist de hulp nodig van een westerse fokker. Voor socialisatie, hulp bij pupkeuze etc.Ik weet daar ook helemaal niet waar ik op moet letten om niet gescamd te worden of whatever. Je moet wel weten wat je doet en wat je zoekt. Bij deze fokker weet ik dat het goed zit. "

Zoals ik al eerder zei je zegt dat die super waardevol zou zijn voor her fok programma en heb je het geld ervoor.

Zo ja niet twijfelen en doen Voor een shih tzu paar weken geleden heb ik hier in Nederland 1000 euro betaald wou er eentje van een hele goede kennel in Polen kopen was ik met reis 2000 euro kwijt dus 3000 euro voor een hond die direct van de wilde types afstamt en een aanwinst zou zijn voor het in stand houden van het gezonden tm ras waarom twijfel je dan.

Als ik een shih tzu zou moeten kopen omdat die direct afstamt van bijvoorbeeld de beste kampioen ter wereld en ik moet daar 3000 voor betalen wat maakt het dan uit. Zolang je maar vertrouwd voelt met de Fokker en gooi ze gewoon een paar gedurvde vragen voor de voeten en als ze daar raar op reageren dan weet je zelf ook genoeg.

En als hun er zoveel moeite voor doen mag zn pup opzicht ook wel wat kosten bereken maar is import reis en al die kosten die hun maken om 1 ras in stand te houden en niet zn lijnteelt hond hebben en je zegt zelf die lijnen zijn hier niet bekend. Ga er voor mits je het kan en spreek af wat als hij dus niet voldoet of iers mis mee is en laar dit op papier zetten.

honden page profiel LokiLoki

honden foto van Loki

" Je hebt helemaal gelijk ,Maar helaas zijn er veel fokkers die het grote geld ruiken ,
Dekprijzen schieten omhoog of het zaad van goud is ,Pupkosten rijzen de pan uit ,Fokker (ook bij mijn rassen ) zeggen dat ze er veel meer voor doen doordat ze meer shows lopen in binnen en buitenland ,maar dat doen ze zelf want bij de meeste rassen is 2x showen voldoende en veel rasverenigingen schaffen de show kwalificatie af ,dus dan doe je het of voor eigen ego of voor de bekendheid van je kennel.
Daarbij werk je met dit soort prijzen voor een pup wel in de hand dat mensen die ook gek zijn van een bepaald ras ,het via andere wegen proberen aan te schaffen en daar zijn de broodfokkers dan weer goed mee .
Zelfs 2500 voor een jack russell pup is al geen uitzondering meer en die kom je zowat op elke straathoek tegen ,Verdienen aan een nest okay ,maar je verdient ook als je er 800 euro voor vraagt ,en dan doe je ook nog alle gewenste gezondheidsonderzoeken ,entingen  ontwormingen ,DNA profiel ,chippen en stamboomaanvraag ,dus hetzelfde als wat de fokkers doen die die hoge bedragen willen .Maar zolang mensen dat betalen zal die prijs over een jaar wellicht 4000 zijn ,want het is snel verdient .
  "

Je hebt gelijk he dat er veel zijn die er echt veel aan verdienen maar dat laatste vind ik wel kort door de bocht hoor. Mijn fokker had een nestje van 4, eentje was zo mager dat de DA dacht dat er maar 3 waren, 2 weken lang heeft ze die om de twee uur (!) met de hand gevoed. Ze is overleden na 2 weken. Zelfs zonder dit probleemhondje had ze de handen vol met de overige 3 pups, ze was er hele dagen mee bezig en hield ook nog eens ontzettend goed en heel uitgebreid contact met de kopers. De dekking kost de prijs van 1 pup, dus nog 2 pups over om aan te verdienen. Daarvan gaat bijna alles naar kosten.... Ze doet het vooral omdat ze het leuk vindt, zeheeft een nest 1x/jaar of om de anderhalf jaar. Ik vind dat je best iets mag verdienen hoor aan al dat harde werk als je het goed doet. Ze had maar 3 van die pluizeballetjes rondlopen, dus nog relatief weinig werk. Ze knipte de nageltjes vaker dan ik het zelf doe momenteel. Ik lan me best voorstellen als je een nest van 8 hebt, dat de omzet dan de hoogte inschiet, maar als je het goed doet is dat dus wel 2 maanden hele dagen ermee bezig zijn.

 

Edit: is trouwens helemaal niet kwaad bedoeld he! Las net mn post nog eens en besefte dat het wel fout kan overkomen

honden page profiel LokiLoki

honden foto van Loki

" Tsja. Dat kan. Ik geloof het zo.
Maar het doet mij toch iets te veel denken aan handel in exoten.
Hoe zeldzamer het dier, hoe duurder.
Een bedreigde diersoort zal deze hond nog niet zijn( dan was het nu al een ander verhaal!) maar een zeldzaam soort hond dus blijkbaar. Een soort panda beer......
Zolang het geen bedreigde diersoort is en er vrijelijk mee gefokt mag worden is het toch' wat de gek er voor geeft'.
Dus ja.
Maar besef wel dat het nog steeds om een levend wezen gaat. Een hond zelfs. Intelligent. Lief waarschijnlijk.Maar toch.
Hij kan ziek worden. Onder de bus terecht komen( bij wijze van spreken) . Niet voor voldoende nageslacht kunnen zorgen.
En dan?
Blijft hij een maatje? Een hondje vriendje? Of een ' money maker'.....niet langer nuttig.....
  "

Ik vind het eigenlijk best goed dat fokkers zich wijden aan rasverbetering voor er toestanden komen zoals de cavaliers... Niet? Dan komt er steeds commentaar dat het onverantwoord is zo'n ras te kopen. Als er veel werk in fokken gestoken wordt, dan is het weer geldklopperij, het ras is toch niet bedreigd?

 

Ik snap het toch niet zo goed hoor... 

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Zeldzame rassen zijn in principe op de rand van bedreigde diersoort. Omdat ze zo zeldzaam zijn.

Dan zou je al voor zeer gereguleerde fok moeten gaan en geen nakomelingen random verkopen aan particulieren die het wel een leuke hond vinden, of een mooi statussymbool of er ( ook) veel geld mee willen verdienen met ongecontroleerd verder fokken met ws. kruisingen.

Waarbij ik hier nadrukkelijk zeg dat ts absoluut niet met deze zaken bezig zal zijn! En te goeder trouw zal zijn.

Het gaat mij om het principe van verantwoord fokken met zeldzame dieren.

honden foto van Angelique & Kleine Maybe <3

Gewoon doen aan de hand van je reacties heb je er al goed over nagedacht en wil je het eigenlijk wel heel graag. Dan zou ik het echt niet af laten hangen van die 500 euro ;)

 

Als ik een hele leuke pup uit super werklijnen kon halen en een super gevoel heb bij de fokker. zou ik dat ook doen (:

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Gewoon doen aan de hand van je reacties heb je er al goed over nagedacht en wil je het eigenlijk wel heel graag. Dan zou ik het echt niet af laten hangen van die 500 euro ;-)
 
Als ik een hele leuke pup uit super werklijnen kon halen en een super gevoel heb bij de fokker. zou ik dat ook doen (: "

Precies dat. Als wij zeggen Niet doen dan zegt zij Ja maar.

Ze wil het dus wel heel graag. Doen dan.

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Malamute fokker Ens, Flevoland
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^