Giardia en overstappen van brok -vlees

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RikiRiki

Ik heb al twee topics over brokken en giardia geopend. Ik zit nu echt met de handen in het haar. Maandag overgestapt op de dog lovers gold brok. Van di tm morgen moet mijn pup van bijna 4 maanden aan de panacur en dan een paar dagen stoppen en vervolgens weer 5 dagen panacur. Zijn ontlasting is in de ochtend heel donker, diarree met een zachte stuk ertussen. Later op de dag wordt de ontlasting lichter van kleur maar niet vast. Is het misschien beter om hem over te zetten op vers vlees? Hij is bijna 10 kilo, hoeveel zou hij moeten krijgen? 

Ik wil ook niet al te vaak switchen om zin darmen niet nog meer in de war te schoppen. Maar ik weet gewoon niet hoe ik het weer stabiel krijg. Ik heb in de tussentijd al twee verschillende dierenartsen benaderd. Hij is verder wel een vrolijke pup, eet en drinkt wel. Heb alleen het gevoel dat het niet de betere kant opgaat. 

 

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

Vers is goed voor de darmen..al kan overschakelen ook wel wat klachten geven ivm de darmflora nog niet geschikt voor versvoer ontgiften ect

 

Je zou je hond kunnen ondersteunen met een goede probiotica om de darmflora goed te  helpen herstellen

phytonics probiotica

en eens vuile pens te gaan geven  2x een maaltje per week

Kvv en pens kan je in begin ook overgieten met kokend water om bacterien wat in te dammen om te wennen

Een volwassen hond van 10 kg eet 250 gr per dag (2.5 % lichaams gewicht)

een pup krijgt meer ...dacht 4%(dus 400 gr bij pup 10 kg)...maar ben daar niet zeker van ivm ik nooit pups heb

 

 

Je kan ook voedingsadvies vragen bij medipet

honden page profiel RikiRiki

Dank je voor het reageren! Ik maak me gewoon druk, wil dat het weer stabiel wordt.

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

Hoi Riki, wat vreselijk naar dat je pup giardia heeft. De darmen zijn door de giardia flink van slag, en de diarree kan helaas nog lang aanhouden zelfs als de parasiet uitgeroeid is. Ik zou op dit moment dan ook geen voerwisseling naar vers vlees aanraden, dat ontregelt de darmen alleen maar meer. Dog Lovers Gold is een prima brok. Wat je eventueel wel zou kunnen doen is een periode lichtverteerbaar voer geven waar FOS en MOS (prebiotica) inzit voor de darmen - bij mijn hond met giardia was Simpsons Premium Sensitive bijvoorbeeld ideaal. Giardia is jammer genoeg hardnekkig en zeer besmettelijk, dus het kan even duren voordat je hondje er volledig vanaf is. Helaas zijn antibiotica en wormenkuren een extra aanslag op de darmen, maar om van de giardia af te komen doorgaans wel noodzakelijk. Zet de kuur gewoon door, zorg dat je hondje voldoende drinkt en om de darmen te ondersteunen zou ik probiotica en prebiotica bij geven. Bijvoorbeeld die van het merk Puur (daar heb ik zelf goede ervaringen mee): Puur Probiotica en Puur Digest (prebiotica). Dit helpt de darmflora te herstellen en is zeker omdat het om een pupje gaat aan te raden. En heb geduld, het kan echt een aantal weken tot zelfs maanden duren voordat het allemaal weer hersteld is. De overstap naar vers vlees zou ik eventueel pas doen als je hondje genezen is. 

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

" Dank je voor het reageren! Ik maak me gewoon druk, wil dat het weer stabiel wordt. "

 Ja terecht dat je dat wil en je je zorgen maakt

Het begint bij de weerstand weer op orde krijgen  en dat is niet in 1 dag gebeurd

dat heeft tijd nodig maar kan je gericht ondersteunen

versvoer geeft  een zuurder milieu in maag en darmen dan brok en daar kunnen ziekteverwekkers minder goed tegen 

dus ik zou het zeker gaan proberen..maar je moet het ook even tijd geven

begin eens paar weken met hier en daar een pensmaaltijd met heet water overgoten

dan krijgt je hond al wat van de juiste darmbacterieen binnen

Schrik ook niet van foute ontlasting meteen als je op vers overgaat

Het lichaam moet zich ook aanpassen

 

Ik ben overigens zelf met mijn honden gewoon van de ene op andere dag overgeschakeld op kvv en dat ging prima

wel eerste 3 dagen overgoten met kokend water

Maar een voorzichtige manier is dus eerst paar keer pens tussendoor geven en dan omschakelen als dat goed gaat

 

 

 

 

honden page profiel RikiRiki

Bedankt voor de reacties. Pff ik lijk wel panisch te worden. Pff.

Ik hoop echt dat het snel weer beter gaat. 

Bedankt!

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" Bedankt voor de reacties. Pff ik lijk wel panisch te worden. Pff.
Ik hoop echt dat het snel weer beter gaat. 
Bedankt! "

Heel begrijpelijk, het is ook een hele vervelende parasiet en voor pups niet ongevaarlijk - ik wens je pup veel beterschap en sterkte! Hopelijk kun je iets met de adviezen en is je hondje er snel weer bovenop. 

honden page profiel Manon - Suus & IsaManon - Suus & Isa

honden foto van Manon - Suus & Isa

Ik zou gaan voor een voer dat makkelijk opneembaar is. Dat kan vers vlees zijn, echter wanneer de hond hier niet aan gewend is/ cq nog niet de juiste darmflora heeft, lijkt me overstappen met deze giardia infectie geen slim plan. Extra punt hiervoor is de dysbalans die nu al plaatsvindt in de darm omdat je met alle noodzakelijke medicatie de darmflora ook al behoorlijk in de war schopt.

 

Bij een giardiasis wordt de dunne darmwand beschadigd; de villi (ofwel darmvlokken) worden afgebroken door het hechten van de parasiet op de wand en de immuunreactie van het lichaam hierop. Darmvlokken in de dunne darm, alwaar de infectie veelal plaatsvind, nemen de meeste voedingsstoffen op. Zo ook mineralen en zouten zoals ijzer. Omdat het eten deels de darmwand niet kan passeren krijgt de hond (of mens) diarree. Dit kan dus gepaard gaan met velerlei tekorten. Het is eigenlijk te vergelijken met coeliakie bij mensen (alleen ander onderliggend mechanisme). Kan een hele tijd duren helaas, ook na uitroeiing van de parasiet, omdat oa de darmvlokken weer moeten herstellen. Behandeling zou ik wel afmaken!!

 

Helaas heb ik geen advies tav hondenvoer. Ik zou aanraden licht verteerbaar voer en vooral voldoende drinken.

 

Heel veel beterschap met je hondje! 

honden page profiel RikiRiki

Bedankt voor jullie reacties! Vandaag heeft hij zijn eerste panacur kuurtje achter de rug. Volgende week weer beginnen. Hopelijk gaat het dan ook beter.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Hoi! 

Ziva had ook giardia en ik heb ook als onderdeel van de behandeling de overstap naar vers vlees (kvv) gemaakt. Ik deel graag mijn verhaal met je, hopelijk heb je er iets aan.

 

Er zijn verschillende voordelen van kvv als het gaat om giardia. De belangrijkste zijn:

1. Als je vlees geeft is de ph van de maag een stuk zuurder dan wanneer je brok geeft. Giardia overleeft dat vaak niet.

2. Als giardia de lage ph van de maag overleeft, komt het aan in een darm die tjokvol zit met honderden verschillende soorten bacteriën. Die zijn namelijk nodig om dat vlees te kunnen verteren. Zie je daar als nieuwkomer maar eens tussen te vestigen.

3. Giardia leeft op koolhydraten, die zitten er in vlees niet. Let wel op dat je dus kvv kiest zonder granen, aardappel, fruit en liefst ook geen groenten voor de eerste tijd. Anders heb je alsnog die koolhydraten. Na een tijdje kun je deze dingen wel weer geven.

 

De kans op herinfectie wordt dus veel kleiner. Áls de giardia al door de maag heen komt, kan het zich niet vestigen omdat er geen ruimte is en krijgt het ook nog eens veel minder goed 'eten'.

 

Hoe heb ik de overstap aangepakt? 

Na de eerste twee panacur-kuren kwam de giardia weer terug. Toen kreeg Ziva antibiotica. Na de laatste dag antibiotica (eerder had geen zin want dan zou de antibiotica meteen alle bacterien weer kapot maken) ben ik heel langzaam overgegaan op vlees. Waarschijnlijk had ik sneller kunnen gaan. 

De eerste paar dagen gaf ik haar probiotica bij. Haar darmen waren immers zo goed als schoon na tien dagen antibiotica. De eerste dag kreeg Ziva een beetje gekookt vlees naast haar gewone brokmaaltijd. De volgende dag iets meer. De dag erna weer iets meer. Toen werd haar avondmaaltijd vervangen door gekookt vlees. Een paar dagen later ook haar ochtendmaaltijd.

Na weer een paar dagen ben ik haar vlees gaan overgieten met gekookt water. En dat steeds korter. Na ongeveer twee weken zat ze op volledig rauw kvv.

 

Let erop dat bot van structuur veranderd als het verhit wordt. Het gaat dan splinteren en krijgt scherpe randjes. Dit is de reden dat je honden ook geen gerookt bot moet geven. Het is dus belangrijk dat als je kvv gaat koken of er kokend water overheen giet, dat de stukjes bot erg klein zijn. Ik heb de eerste twee weken een puppymix gegeven. Daar zit hetzelfde in als in gewone kvv, maar het is fijner gemalen. Dus minder kans op grote botstukjes die problemen veroorzaken.

 

Bij Ziva is de giardia niet meer terug gekomen of dat komt door de antibiotica, het vlees of een combinatie van beiden, weet ik niet. 

Er was laatst nog een topic over giardia waar iemand een hele interessante link had gepost. Ik zal even zoeken of ik hem nog kan vinden.

Edit: dat topic is een van je eerdere topics dus de info in de link heb je waarschijnlijk al gelezen.

honden page profiel RikiRiki

Hoi, Bedankt voor de tips. Ik was vandaag weer naar de dierenarts geweest. Hij krijgt nu diarree-remmers en moet even op macaroni met kip om de darmen even rust te geven. 3 dagen weer ff aankijken hoe dat gaat. Aanstaande donderdag weer de tweede panacur kuur. Hij eet en drinkt wel. 2x per dag doe ik wat probiotica door zijn eten. Vervolgens als de diarree weg is dan kan ik de macaroni met kip gaan mengen met het voer dat ik hem wil geven. Ik vind dit echt vreselijk. Word er moedeloos van. (Ook wel oververmoeid). Gelukkig drinkt hij goed en is verder wel vrolijk en speels. 

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

" Hoi, Bedankt voor de tips. Ik was vandaag weer naar de dierenarts geweest. Hij krijgt nu diarree-remmers en moet even op macaroni met kip om de darmen even rust te geven. 3 dagen weer ff aankijken hoe dat gaat. Aanstaande donderdag weer de tweede panacur kuur. Hij eet en drinkt wel. 2x per dag doe ik wat probiotica door zijn eten. Vervolgens als de diarree weg is dan kan ik de macaroni met kip gaan mengen met het voer dat ik hem wil geven. Ik vind dit echt vreselijk. Word er moedeloos van. (Ook wel oververmoeid). Gelukkig drinkt hij goed en is verder wel vrolijk en speels.  "

 sorry  dat ik het zeg ,maar dat is echt een slecht dieet advies diep uit de vorige eeuw 

Macaroni is niet licht verteerbaar voor een hond  het is een bom koolhydraten

 

Hou er even rekening mee dat meeste dierenartsen niks weten over voeding

Simpelweg ivm dat niet in hun opleiding voorkomt,op paar middagen na...

..gesponsord door hills en royalcanine,en de denta sticks

Lees even het antwoord boven je bericht waarop ik reageer

Vera is ook overgeschakeld op vers met Giardia

 

Verder zijn diarree remmers geen goed idee ivm de hond een parasiet probeert uit te poepen...zijn lijf zegt weg ermee...en wel nu

Dat wil je niet afremmen ...je wil dat het stopt ivm je hond weerstand krijgt tegen de parasiet door de juiste ondersteuning

 

dat is vers voer en probiotica 

 

 

Je kan beter investeren in de weerstand

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy, Bam en Harry

Leuk dat iedereen meteen vers vlees aanraadt, maar dat moet je ook maar net willen en kunnen aanbieden. 

 

Ik zou nu met giardia niet te veel aan de voeding sleutelen. De darmen hebben het al zwaar genoeg nu. 

honden page profiel RikiRiki

Volgens de dierenarts zou vers vlees op het moment te zwaar voor hem zijn. Het is nu al bijna een maand dat het speelt en heb in de tussentijd al drie dierenartsen geraadpleegd. Andere brokken en vers vlees geprobeerd. Ik kijk het weer aan hoe het gaat. Over een paar dagen weer de panacur. 

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

" Leuk dat iedereen meteen vers vlees aanraadt, maar dat moet je ook maar net willen en kunnen aanbieden. 
 
Ik zou nu met giardia niet te veel aan de voeding sleutelen. De darmen hebben het al zwaar genoeg nu.  "

 Jeetje vers is niet zo moeilijk hoor en hoeft ook niet  een rib uit je lijf te kosten

het heeft hier heel wat ritjes naar de dierenarts gescheeld

Niet willen vind ik slap excuus..als je hond klachten heeft

 

al herken ik het wel hoor..ik wilde er ook niet aan..(teveel gedoe noemde ik het)

Tot ik het verschil zag nadat ik wel moest ivm door 1 hond de beste brok nog niet verdragen werd

Hij had intolleranties voor veel die binnen no time wisselde..

mijn andere hond liftte gewoon mee op zijn dieet

en ook die werd  duidelijk gezonder dan ooit

Zonder klachten moet iedereen doen wat hij/zij wil

Maar met klachten...kan het een boel geld schelen als je de goede voeding kiest

 

En denk jij...ohh ik ben aan de diarree...laat ik macaroni  met kip eten?(denk het niet...)

Geef dan de brok die je altijd gaf

Daar zijn de darmen aan gewend en kost de minste inspanning daar naar terug te gaan

Ivm darflora al dood nu....geen beter moment om te schakelen naar licht verteerbare voeding  voor een hond

vlees..en dan ook nog is gevuld met goede darmbacterien

 

 

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Maaike, de Rki vraagt specifiek naar vers vlees. Best logisch dat de antwoorden daar dan ook aan gerelateerd zijn  Ik snap dat het moet passen en de eigenaar het ook moet willen, maar als er specifiek naar gevraagd wordt ga ik er van uit dat dat zo is.

 

Riki, macaroni met kip geven vind ik een vreemd advies. Macaroni bevat veel koolhydraten die voor de hond nauwelijks tot niet te verteren zijn en de hond niet de voedingsstoffen geven die hij nodig heeft om beter te worden. Terwijl diezelfde koolhydraten wel een prima voedingsbodem zijn voor de giardia. Met de kennis die ik nu heb zou ik direct op vers overstappen. Ik snap dat jij die kennis niet hebt en het daarom nog niet wilt en/of durft. Blijf dan zijn gewone voer geven zou ik zeggen, zodat je hondje niet nóg meer voerveranderingen krijgt. En ga eens op zoek naar informatie over giardia en informatie over vers voeren. Dat deed ik toen ook en hoe meer ik las, hoe meer ik overtuigd was dat Ziva per direct overgezet moest worden.

 

Mocht je er toch voor kiezen het advies van je dierenarts te volgen en je hond macaroni te gaan geven, kook het dan zonder zout. Een hond heeft maar héél weinig zout nodig omdat ze nauwelijks zweten, in een normale situatie krijgen ze het ook maar heel weinig binnen. De nieren van een hond zijn er daarom niet op gemaakt om te gaan met overtollig zout. Aangezien je pup al hard moet vechten tegen de giardia, zou ik het de nieren makkelijk houden.

honden page profiel LoesLoes

honden foto van Loes

Jet, inmiddels ruim 2 jaar, heeft als pup giardiabesmettingen gehad. 
Ze kreeg net als mijn vorige honden biologisch kvv maar ik denk dat de darmen door die giardia een klap hebben gekregen en ze bleef op kvv slechte ontlasting houden. Ben overgestapt op Renske natvoer, dat is gestoomd en ze verdraagt dat beter. Daarbij geef ik door bijna iedere maaltijd een schepje Clear Intestine. Jet is helaas een hondenpoep eter en dat kan nog wel eens invloed hebben op haar ontlasting.

honden page profiel RikiRiki

Het is niet dat ik niet wil overstappen van brok naar kvv. Mijn andere hond van bijna twee krijgt kvv en geen brokken. Had kvv al geprobeerd maar mijn pup bleef aan de diarree. Ik heb hem ff op de macaroni met kipfilet gezet en diarreeremmers en nu begint hij weer vaste ontlasting te krijgen met een beetje zacht. Morgen krijgt hij weer de panacur. Het gaat mij erom dat zijn darmen tegen de voeding kan en dat de giardia weggaat en wegblijft. Als ik merk dat hij goed tegen kvv kan dan blijft hij daarop. Zo niet en hij doet het beter op brokken dan wordt dat het. Ik wil ook niet veel gaan switchen van voeding maar moet wel gaan uitzoeken waar hij goed tegen kan. 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Hallo Riki, hoe gaat het nu?

honden page profiel RikiRiki

Hoi,

Hij heeft vandaag zijn laatste tablet van de 2e panacur behandeling gekregen. Ik merkte dat zijn ontlasting weer begon te stinken. Alles gewassen, schoongemaakt etc. Sinds gisteren heb ik hem op vuile pens gezet en krijgt hij nog 2x een half tabletje van de diarreeremmers. Eerlijk gezegd denk ik dat het nog niet weg is en daar baal ik enorm van. Van de week laat ik weer een giardia-test doen. 

Volgende forumvraag: graanvrije brokken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^