Aandacht afdwingen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Raiko is lief, luistert, maakt niets stuk maar wil constant onze aandacht, wij kunnen niet in de zetel zitten zonder dat hij aandacht vraagt (die krijgt hij ook, negatief weliswaar maar aandacht is aandacht) hij zit dan de hele tijd te janken, tot hij dan weer aandacht krijgt, hij houdt het echt lang vol, na wat spel en aandacht komt hij dan rustig bij ons in de zetel liggen maar o wee als hij geen aandacht gekregen heeft.. iemand tips? Negeren helpt niet, hij houdt echt gewoon vol. Hij krijgt 2 wandelingen per dag van 2x een uur en ook hersenwerk, is ook overdag nooit alleen, ik werk van thuis, dus daar ligt het niet aan... 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik lees mee. De hond van m'n moeder d'r vriend is ook zo erg qua aandacht vragen. Die hond begint dan gewoon in je arm/been of billen te nippen en dat doet soms nog zeer ook nog.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

In het geval van de TS, is er iets op tegen om de hond even aandacht te geven en dan samen lekker op de bank te gaan zitten? Hoeveel aandacht vraagt hij van je? Het lijkt erop dat hij dit tot een ritueel gemaakt heeft, een ritueel waar jij niet blij mee bent. Dat moet je dus zien te doorbreken.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Als je hond voldoende de aandacht heeft gekregen, stuur je de hond naar een vaste plaats, desnoods met een goed bot....je hond wil als ik dat van je lees de hele dag je aandacht....doe hem maar in een ruimte waar die een goed vetbed heeft en een lekker bot...

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Als je hond voldoende de aandacht heeft gekregen, stuur je de hond naar een vaste plaats, desnoods met een goed bot....je hond wil als ik dat van je lees de hele dag je aandacht....doe hem maar in een ruimte waar die een goed vetbed heeft en een lekker bot... "

 Waarom in een andere ruimte?

 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Ik kom bvb thuis van anderhalf uur wandelen, dan kook ik en rust hij en dan geef ik zijn voer in een speelbal om wat uitdaging te geven en laat ik hem nog een plasje doen en denk dan 'ik zet me ff neer in de zetel in mijn soap te kijken' en dan begint het echt als een ritueel zoals u zegt. Hij jankt, blaft, bijt in het gordijn of in onze tenen...

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Ik kom bvb thuis van anderhalf uur wandelen, dan kook ik en rust hij en dan geef ik zijn voer in een speelbal om wat uitdaging te geven, zou moe moeten zijn denk ik dan van de wandeling en het spelen en dan laat ik hem nog een plasje doen en denk dan 'ik zet me ff neer in de zetel in mijn soap te kijken' en dan begint het echt als een ritueel zoals u zegt. Hij jankt, blaft, bijt in het gordijn of in onze tenen...

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Volgens mij kunnen hier twee dingen aan de hand zijn. Ofwel het is een beetje veel voor je hond. Ofwel door na het rusten eten in een speelbal aan te bieden en weer naar buiten te gaan, haal je hem uit zijn rustmoment. En dan is hij weer klaar voor actie.

 

 

In beide gevallen zou ik eens proberen om zijn eten eens gewoon uit een bak te geven en die extra keer naar buiten achterwege te laten, tenzij hij die echt nodig heeft.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Kan ook zijn dat het gewoon een gewoonte is geworden.

Niet meer dan dat.

 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Klinkt alsof je echt de hele dag met hem bezig bent dus aandacht tekort heeft hij niet. Als hij het op vaste momenten doet dan zou ik hem rond die tijd in de bench doen met iets van een kong of bot. 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Ja ik ben de hele dag thuis (mijn winkel is aan mijn huis) dus hij is niet alleen en krijgt ook veel aandacht van klanten die over de vloer komen (winkel) hij mag in de winkel of in onze living, hij wisselt zo eens af, maar maakt niks stuk dus mag het en krijgt smorgens een uur een wandeling en s'avonds ook. En tussendoor speel ik met hem als ik even vrij ben dus aandacht genoeg, het is altijd hetzelfde moment. Mijn eten staat nu op het vuur en hij slaapt vredig, tot straks...  ik ga het proberen voorkomen. Hem naar zijn mand sturen of eerst ff spelen voor ik me straks in de zetel zet

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Het lijkt me eigenlijk dat negeren wel werkt, maar dat is wel heel lastig. Negeren betekend ook niet aankijken, niet tegen praten, etc.

 

In het begin zal het gedrag juist erger worden omdat het normaal wel werkt. Als je opgeeft op het moment dat het erger wordt en hem aandacht geeft (op welke manier dan ook) zorg je dat het gedrag erger wordt. Maar als hij merkt dat ook dat niet werkt zal hij op een gegeven moment opgeven, en dan is het gelukt. 

 

Dit kan inderdaad wel heel lang duren, en het is heel lastig. Maar moet wel kunnen lukken lijkt me. 

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Kent je hond het commando plaats? Even aandacht is prima maar als het vervelend begint te worden stuur je hond naar z'n plaats. Kent die dat niet of werkt dat niet gebruik dan iets van klaar nu. Wat betekent baasje met rust laten nu. Werkt dat ook niet en reageert hij niet op klaar nu (of wat je hond ook gewend is) zet hem dan even op de gang (of een andere ruimte) waar een lekkere mand staat. Gaat je hond daar rustig liggen doe de deur weer open en je zal zien dat die eraan toe heeft gegeven en 9 van de 10 keer daar lekker blijft liggen.

 

Je kan op zo een moment ook iets aanbieden van een kauwbot alleen dat is uitstel van het gedrag ipv het aanpakken. Net zoals negeren, dat lukte hier echt niet want dan begon die gewoon super hard te bijten en uit te dagen... 

Het kwartje zal snel vallen als je consequent bent en als hij jullie niet met rust laat nadat je dit duidelijk hebt aangegeven en als die daar niet op reageert even de gang op gaat. Ook niet boos worden maar gewoon rustig naar de gang begeleiden zonder iets te zeggen. 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Niet te geloven; toen ik me net in de zetel zette begon hij te blaffen en ik negeerde het en toen kwam hij me bijten  de deugniet, ik had toen per ongeluk mijn pen die ik vast had laten vallen doordat hij me beet en daar Verschoot hij precies van, ik raapte ze op, hij kwam voorzichtig terug en duwde toen eerst met zijn neus tegen mijn been, en beet dan weer opnieuw en ik heb toen expres mijn pen weer laten vallen  toen gaf hij het op en ging naar zijn mandje  hij gaf keisnel op, helemaal uit zichzelf ging hij weg, toen heb ik hem wel beloond voor zijn goed gedrag 

honden page profiel ElianeEliane

Geef hem iets te doen, een bezigheid.

 

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

" Niet te geloven; toen ik me net in de zetel zette begon hij te blaffen en ik negeerde het en toen kwam hij me bijten  de deugniet, ik had toen per ongeluk mijn pen die ik vast had laten vallen doordat hij me beet en daar Verschoot hij precies van, ik raapte ze op, hij kwam voorzichtig terug en duwde toen eerst met zijn neus tegen mijn been, en beet dan weer opnieuw en ik heb toen expres mijn pen weer laten vallen  toen gaf hij het op en ging naar zijn mandje  hij gaf keisnel op, helemaal uit zichzelf ging hij weg, toen heb ik hem wel beloond voor zijn goed gedrag  "

Heel goed om inderdaad het gedrag te belonen als die dan uit zichzelf in z'n mand gaat liggen. Doen wij ook nog steeds, even aaien of op de bank samen kroelen en daarna is het ook klaar. Dan gaat die naar z'n mand en belonen we met goedzo en soms een snoepje en extra aai. 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Hij deed het gisteren opnieuw, heb vandaag de raad van Vera opgevolgd en hij had toch meer rust precies, hij was in ieder geval flink deze avond..

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Even een update ; Raiko is nog steeds een aandachtstrekker  al is het de ene dag wel al beter dan de andere en duren zijn pogingen minder lang. Daarnet trok hij de hele tijd aandacht, toen hij gestopt was ben ik hem gaan borstelen en ff met hem bezig geweest, daarna een lekker beentje gegeven en nu ligt hij te maffen maar morgen is dat weer datzelfde liedje... Altijd maar aandacht afdwingen

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

Heb je hem intussen al geleerd wat rust betekent? Dus in het begin elke keer als hij rustig ergens ligt, belonen? En dan belonen dmv een koekje tussen z'n poten gooien, een aai en weer verder gaan met wat je deed? Niet 'actief' belonen zeg maar (met een bal, spelen). 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Ja, dat wel maar meestal als ik dan zeg 'flink' of ik sta recht om hem iets te geven (of soms gewoon om mezelf een cola in te schenken) springt hij meteen uit die mand omdat hij denkt 'ojeeee zij wil spelen' soms blijf ik in de zetel zitten omdat mijn hond rust...

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Klinkt alsof je echt de hele dag met hem bezig bent dus aandacht tekort heeft hij niet. Als hij het op vaste momenten doet dan zou ik hem rond die tijd in de bench doen met iets van een kong of bot.  "

 Klinkt inderdaad alsof de hond niet gewend is dat hij niet bezig wordt gehouden. Ik denk dus dat daar het probleem gezocht moet worden. 

 

Of hij krijgt aandacht of hij gaat wandelen of hij slaapt of hij krijgt een Kong. Hij moet leren zichzelf te vermaken. 

honden page profiel Jackie en Kiba:)Jackie en Kiba:)

honden foto van Jackie en Kiba:)

Een hond kan ook teveel aandacht krijgen :) Herken het een beetje van onze reu in zijn pubertijd. Wilde constant aandacht en bij ons zijn en dat was zelfs niet genoeg. Ik lees dat hij nooit alleen is.. Misschien juist een idee dit af en toe te doen. Al is het even een uurtje weg ofzo. Elke dag eventjes weg.

Af en toe even naar boven (of andere kamer) bezig dan waar hij is. En denk erom je deuren dicht te doen als je naar de wc gaat, keuken, of buiten naar de container (bijv). Leer hem alleen te zijn en zijn rust te nemen.

 

En let er eens op hoeveel je aandacht geeft. Dit kan ook door even naar hem te kijken.. Even iets zeggen.. Ik betrapte mijzelf er bijvoorbeeld op dat ik dan even keek als hij lag te spelen en hup afgeleid en met mij bezig. Of als ik langs liep, een aai over de bol of een ''dag knapperd''. Door hier op te letten en mee te stoppen, nam hij meer rust want als hij toch geen aandacht kreeg, kon hij net zo goed rustig liggen. 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

" Een hond kan ook teveel aandacht krijgen :-) Herken het een beetje van onze reu in zijn pubertijd. Wilde constant aandacht en bij ons zijn en dat was zelfs niet genoeg. Ik lees dat hij nooit alleen is.. Misschien juist een idee dit af en toe te doen. Al is het even een uurtje weg ofzo. Elke dag eventjes weg.
Af en toe even naar boven (of andere kamer) bezig dan waar hij is. En denk erom je deuren dicht te doen als je naar de wc gaat, keuken, of buiten naar de container (bijv). Leer hem alleen te zijn en zijn rust te nemen.
 
En let er eens op hoeveel je aandacht geeft. Dit kan ook door even naar hem te kijken.. Even iets zeggen.. Ik betrapte mijzelf er bijvoorbeeld op dat ik dan even keek als hij lag te spelen en hup afgeleid en met mij bezig. Of als ik langs liep, een aai over de bol of een ''dag knapperd''. Door hier op te letten en mee te stoppen, nam hij meer rust want als hij toch geen aandacht kreeg, kon hij net zo goed rustig liggen.  "

 Das waar, ook wat jij zegt, Liz, zichzelf vermaken kent hij niet echt want ik zorg dat hij zich vermaakt.. door altijd iets te geven of te doen

 

Raiko gaat overal met me mee, of met mijn man, altijd rond iemand, als ik vuilnis doe buiten, naar het toilet ga, ...

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

We hebben een van onze honden ook echt 'rust' aan moeten leren. Dat heb ik eerst gedaan met een clicker, maar omdat ze daar toch alert bij blijft en dus niet ontspant, ben ik het anders gaan doen. 

 

Als ze uit zichzelf lag -> belonen. Niet druk, gewoon een simpele aai/brave meid/koekje tussen dr benen of voor haar hoofd. Als ze daarna overeind kwam dan was het maar zo, maar dan gaf ik haar verder geen aandacht. Gewoon doen wat ik wilde doen. 


Als ze om aandacht kwam vragen -> commando liggen (dat moet hijdus wel al kennen). Zodra ze lag beloonde ik dat en dat bouwde ik uit. Dus aandacht vragen -> commando liggen -> belonen -> na 10 seconden (ik schrijf het maar even vanaf de basis) belonen -> na 20 seconden belonen en zo steeds uitbouwen tot ze uiteindelijk gewoon lag. Het kwartje viel behoorlijk snel eigenlijk. 


Wat tussendoor wel fout ging is dat ze om aandacht kwam vragen en als ik dan keek, ze ging liggen. Maar nog steeds aandacht verwachtte. Dat is eigenlijk uit zichzelf overgegaan. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Uit je andere topics heb ik onthouden dat je heel erg inzet op gehoorzaamheid en aandacht van je hond. En hem hiervoor ook flink beloont. Dan vind ik het op zich niet vreemd dat de hond deze aandacht ook op eigen initiatief gaat inzetten om zo beloning te bekomen. Je zou het een vorm van bedelen kunnen noemen, en dat kan dan erg drammerig worden.

Dus misschien helpt het om de beloningstraining eens te herbekijken of anders toe te passen?

 

 

honden page profiel ElianeEliane

Van wat ik steeds van jou lees, is er toch wel een ding dat als een paal boven water staat. En dat is jouw liefde voor je hond.

Je bent steeds op zoek naar het beste wat je kan doen, geven, aanleren,enz....

Maar ik denk dat tussen dit alles je misschien vergeet van te ontspannen, waardoor je zonder het te beseffen een signaal geeft van steeds actie, te willen ondernemen, te doen.... steeds klaar om.

Misschien is het ook niet slecht voor jullie beide om eens niets te moeten

Maar ook dat moet soms aangeleerd worden ;-)

 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Alaska en elian;

 

Jullie hebben gelijk, ik verwacht zoveel, wil zelf ook hem altijd plezieren dat het soms een verslaving lijkt haha, maar eigenlijk is dat niet om te lachen, uiteindelijk geven wij beide constant aandacht aan elkaar, op training, overdag.... En s'avonds zit ik dan in de zetel en dan kijk ik even niet naar hem om... ik ga ermee aan de slag

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Geef je hem niet te veel zijn zin?

Plaats gaan liggen en blijven is een gewoon hondenschool oefeningetje.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Alaska en elian;
 
Jullie hebben gelijk, ik verwacht zoveel, wil zelf ook hem altijd plezieren dat het soms een verslaving lijkt haha, maar eigenlijk is dat niet om te lachen, uiteindelijk geven wij beide constant aandacht aan elkaar, op training, overdag.... En s'avonds zit ik dan in de zetel en dan kijk ik even niet naar hem om... ik ga ermee aan de slag "

 Misschien beginnen met het commando 'genoeg' of 'klaar'?

Spelletje met hem doen, commando geven en stoppen met het spel en aandacht geven.

 

Als dat kwartje is gevallen kan je het ook gebruiken als hij om aandacht komt bedelen.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

" Geef je hem niet te veel zijn zin?
Plaats gaan liggen en blijven is een gewoon hondenschool oefeningetje. "

 Ja, maar die blijft echt niet lang liggen... Op de hondenschool dan weer wel. Ik heb nog eens bedacht en eigenlijk kan hij best wel alleen bezig zijn. Als mijn man bvb tv kijk en ik de was doe, of mijn man doet een boodschap en ik ben bezig in mijn winkel houdt ie zich ook alleen bezig, wel gaat ie graag in onze buurt liggen en als ik bvb vuilnis ga doen buiten komt ie mee enz, maar het gedrag doet zich eigenlijk alleen voor op de avond. Op een vrije dag kan ik gerust een boek lezen in de zetel zonder ie lastig is, enkel in de avond niet... Is het overprikkeling? Ik weet het niet. Het is wel zo dat ik ook veel aandacht vraag zoals bvb op een training enz.. maar hij is echt opdringerig

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Onverwoestbare speelgoed?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^