Fokken of niet?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

Als allereerst; nee ik ga niet met Joy of Wolf fokken haha.

 

Oké, we zijn dus aan het rondkijken voor een huis. We doen alles in een rustig tempo, dit jaar gaat hem niet worden. Wij willen naar een rijtjes/hoek eengezinswoning. Met een leuke tuin en een ruime woonkamer. 

 

Ikzelf werk nu parttime. Van 7 tot 9 in de ochtend en 3 tot 5 in de middag. In het weekend vrij. Erg leuk en heerlijk tijden maar als er kinderen komen is het niet handig. Valt precies op schooltijd. Nu kan mijn baan gewoon wegvallen, zelfs nu, maar wil hem nog houden tot we het huis hebben haha.

 

Nu zat ik er dus aan te denken, omdat ik toch geniet om honden om me heen te hebben om wat met honden te doen, thuis. Dan kan ik voor het huis/kinderen zorgen. Nu lijkt het me heel leuk om fokker te worden. Ja, zelfs de nadelen vind ik niet opwegen tegen de voordelen.

 

Maar nu vraag ik me af; wat moet je doen? Als in; shows lopen? Fokker inlichten dat je gaat fokken? Hoe is het in combinatie met kinderen? Hoeveel teven/reuen? Is het mogelijk om mama en zoon te hebben als fokteef/dekreu in 1 huis? En het allerbelangrijkste; welk ras? Ik snap dat het bij je moet passen, maar ik wil een wat minder bekend ras verder verbeteren/goede gezondheid en uiterlijk in stand houden. 

 

Is zoiets haalbaar of zeggen jullie gelijk; begin er nou niet aan.

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

Volg. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Waarom zouden die tijden niet handig zijn als er kinderen komen? Je kan toch oppas zoeken van 7 tot 9 en van 3 tot 5? Van 3-5 kan je zelfs nog de kinderen naar de naschoolse opvang doen als de nood aan de man is.

Ik denk dat je juist veel thuis kunt zijn voor ze.

Evt een moeder/ of schoonmoeder/vader die kan en wil oppassen in die tijden?

 

Weet dat je geen goud geld verdient als fokker. Ik denk juist dat je je vaste inkomen wat je nu hebt beter kan houden. In deze tijden moet je haast wel met z'n tweeën werken als je kinderen wilt.

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

 Als het aan mij ligt haal ik een goed gefokte teef met goede papieren en dan pas inlezen welke testen bij het ras etc haha. Maar het is meer dat het fijner is om eerst even te weten hoeveel honden je kan houden, of het wel te combineren valt met kinderen en hoe je dan familie uit elkaar houd. Wil sowieso 1 pup aanhouden uit eerste nest, is dan toch je trots en kun je zien hoe iig 1 uitgroeit.

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

" Waarom zouden die tijden niet handig zijn als er kinderen komen? Je kan toch oppas zoeken van 7 tot 9 en van 3 tot 5? Van 3-5 kan je zelfs nog de kinderen naar de naschoolse opvang doen als de nood aan de man is.
Ik denk dat je juist veel thuis kunt zijn voor ze.
Evt een moeder/ of schoonmoeder/vader die kan en wil oppassen in die tijden?
 
Weet dat je geen goud geld verdient als fokker. Ik denk juist dat je je vaste inkomen wat je nu hebt beter kan houden. In deze tijden moet je haast wel met z'n tweeën werken als je kinderen wilt. "

 Omdat ik ze dus naar school breng en haal. Noem me ouderwets maar ik wil ze dus ik heb er de zorg over. Dagje weg of avond uit is iets anders dan elke dag een ander opzadelen met m'n kind(eren).

En zoals ik al zei, m'n inkomen kan wegvallen, ik verdien al niet veel. Is ook zeker niet zo dat ik de honden als inkomen ga zien ofzo. Het word dan puur een hobby maar dan wel met de belastingdienst (hoe dat nou precies zit weet ik nu nog niet natuurlijk, maar bedoel dat ik mn 'inkomsten' wel opgeef maar niet de honden als ze te oud zijn voor pups te maken)

honden page profiel bentebente

Ik zou ook graag even volgen.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Dan zou ik eerst véél gaan sparen... fokken is een hele, hele dure hobby (spullen voor de bevalling, werpkist, heel veel voer voor mams en voor de pups. Dekgeld, gezondheidstesten. Ontworming, entingen, papieren voor de pups. Puppypakket...) die je duur kan komen te staan als er iets fout gaat tijdens de bevalling. Je teef kan komen te overlijden.. fokken kost meer dan dat het oplevert. Zeker als je baan zomaar weg kan vallen lijkt het mij een risico. 

 

Ik zou ook eerst  uit gaan zoeken bij welk ras écht je hart ligt.  Fokken doe je om met je ziel en je zaligheid een ras te verbeteren waar je helemaal weg van bent. Ik zou niet gewoon een ras uitzoeken dat je wel leuk lijkt om te fokken, dat is voor mij niet de juiste insteek. 

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

" Dan zou ik eerst véél gaan sparen... fokken is een hele, hele dure hobby (spullen voor de bevalling, werpkist, heel veel voer voor mams en voor de pups. Dekgeld, gezondheidstesten. Ontworming, entingen, papieren voor de pups. Puppypakket...) die je duur kan komen te staan als er iets fout gaat tijdens de bevalling. Je teef kan komen te overlijden.. fokken kost meer dan dat het oplevert. Zeker als je baan zomaar weg kan vallen lijkt het mij een risico. 
 
Ik zou ook eerst  uit gaan zoeken bij welk ras écht je hart ligt.  Fokken doe je om met je ziel en je zaligheid een ras te verbeteren waar je helemaal weg van bent. Ik zou niet gewoon een ras uitzoeken dat je wel leuk lijkt om te fokken, dat is voor mij niet de juiste insteek.  "

 Dat mijn baan kan wegvallen voor kinderen etc is juist een goede, lijkt mij. Bedoel, stel dat ik parttime blijf werken en hij valt zomaar weg is anders dan dat ik hem op kan geven. En natuurlijk ga ik niet zonder spaarpot beginnen en zal ik alles rustig aan doen (begint al met zo vroeg mogelijk hier informatie over vinden maar ook een juiste combinatie pup, de testen van de teef, de zakelijk kant als papierwerk) voor ik überhaupt denk aan een dekking. 

 

Ik vind de weimeraner heel leuk. Zelfs zo leuk dat als fokken er niet van komt dat die iig als huishond erbij komt. Maar hoe weet ik of dat echt bij me past? Ik zou ook Duitsers of Mechelse kunnen fokken, gegarandeerd pupkopers, mensen in de buurt met verstand van de rassen enzo, maar ik vind de Duitsers toch verpest met de heupen. En de Mechelaar vind ik gewoon niet mooi (Sorry). Deze 2 rassen zie je ook heel veel. Ik wel iig.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Je gaat er geen maandloon mee verdienen... laat dat duidelijk zijn.... 

hoeveel teven je wil en hoeveel reuen ligt aan jezelf lijkt mij? Je kan al fokken met 1 teef.... 

 

echter je hebt twee honden... je moet nog naar een ander ras zoeken? Vind dat een beetje vreemd. Meeste mensen worden eerst verliefd op een ras en beslissen dan om te gaan fokken. Je moet eerst wat ervaring opdoen binnen het ras zegmaar. Je "moet" gepassioneerd zijn door een bepaald ras. 

 

Je kan teven aankopen maar je weet opvoorhand niet of die werkelijk goed gaan zijn voor de fok dus staar je niet blind op ik wil fokken. Want de honden/ras moet ook bij je gezin/levensstijl passen. 

 

 

honden page profiel Witte DraakWitte Draak

honden foto van Witte Draak

Het allereerste wat je moet doen, is uitzoeken wat je zou willen fokken en waarom; stel je doel vast. 

 

Zoek contact met allerlei fokkers en vind een mentor die je alle ins en outs kan vertellen en die je kan begeleiden bij het fokken. Vervolgens begin je met de zoektocht naar een geschikte teef waarmee je jouw fokprogramma begint. Je mentor kan je daarbij helpen, want die heeft ervaring in het ras en weet waar je op moet letten. 

 

Je kunt beginnen met een volwassen teef, een jongvolwassen teef of een pup. Het voordeel van een volwassen of jongvolwassen hond is dat je al een goed idee hebt of ze geschikt is voor de fok. Van een pup is dat allemaal nog maar afwachten. Vaak hebben fokkers niet de mogelijkheid om elke hond te houden of voor de fok in te zetten die ze eigenlijk wel in hun programma zouden willen gebruiken. Ze zoeken daar dan co-own eigenaren voor. Daar kun je ook aan denken om mee te beginnen. 

 

En dan begint het balletje te rollen. Testen op erfelijke aandoeningen, shows lopen, dekreu uitzoeken... 

Belangrijkste tip is: vind een mentor! 

 

Succes. 

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

" Je gaat er geen maandloon mee verdienen... laat dat duidelijk zijn.... 
hoeveel teven je wil en hoeveel reuen ligt aan jezelf lijkt mij? Je kan al fokken met 1 teef.... 
 
echter je hebt twee honden... je moet nog naar een ander ras zoeken? Vind dat een beetje vreemd. Meeste mensen worden eerst verliefd op een ras en beslissen dan om te gaan fokken. Je moet eerst wat ervaring opdoen binnen het ras zegmaar. Je "moet" gepassioneerd zijn door een bepaald ras. 
 
Je kan teven aankopen maar je weet opvoorhand niet of die werkelijk goed gaan zijn voor de fok dus staar je niet blind op ik wil fokken. Want de honden/ras moet ook bij je gezin/levensstijl passen. 
 
  "

 Het gaat mij ook niet om te verdienen. Dat had ik wel een uitlaatservice of oppasservice aangeboden. 

 

Bedoelde meer, aangezien je familie apart moet zetten, qua teven met loopsheid, en heb natuurlijk op dat moment ook nog een (als het goed is) intacte Wolf lopen. Hoe zou je dat oplossen met dan een teef en een zoon van haar? Zou dat gewoon lukken? Of denk ik daar te simpel in?

 

En zoals ik al zei.. weimeraner wil ik eigenlijk sowieso. Lijkt me leuk om dan daar voor te gaan dan 'simpel' een Golden of labrador te nemen. Daarnaast zie ik die ook bijna nooit lopen in het bos/op straat. Dus die lijken me niet kapot gefokt zoals een Duitser of mopshond ofzo. 

 

We praten wel over een jaar of 5 he! En met Wolf nemen we ook een gok, pup uit werklijn maakt hem nog geen goede collega. Pup uit mooie combinatie maakt nog geen goede fokteef. Maar dan is ze er toch voor de gezelligheid? Het is geen must.. Leven loopt niet altijd over rozen en een hond is altijd een risico dat het anders uitpakt.

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

" Het allereerste wat je moet doen, is uitzoeken wat je zou willen fokken en waarom; stel je doel vast. 
 
Zoek contact met allerlei fokkers en vind een mentor die je alle ins en outs kan vertellen en die je kan begeleiden bij het fokken. Vervolgens begin je met de zoektocht naar een geschikte teef waarmee je jouw fokprogramma begint. Je mentor kan je daarbij helpen, want die heeft ervaring in het ras en weet waar je op moet letten. 
 
Je kunt beginnen met een volwassen teef, een jongvolwassen teef of een pup. Het voordeel van een volwassen of jongvolwassen hond is dat je al een goed idee hebt of ze geschikt is voor de fok. Van een pup is dat allemaal nog maar afwachten. Vaak hebben fokkers niet de mogelijkheid om elke hond te houden of voor de fok in te zetten die ze eigenlijk wel in hun programma zouden willen gebruiken. Ze zoeken daar dan co-own eigenaren voor. Daar kun je ook aan denken om mee te beginnen. 
 
En dan begint het balletje te rollen. Testen op erfelijke aandoeningen, shows lopen, dekreu uitzoeken... 
Belangrijkste tip is: vind een mentor! 
 
Succes.  "

 Super! Dat van een mentor zoeken is een hele goede. Zijn fokkers over het algemeen zo vrij en open als je wilt fokken met een pup van ze?

 

En een teef van een fokker nemen of een volwassen teef vind ik niks. Als de hond later geschikt is, is het mooi meegenomen, zo niet, tja dan niet. Niks mis mee. 

 

Moet je bij elk ras shows lopen of is dat verschillend? 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  Het gaat mij ook niet om te verdienen. Dat had ik wel een uitlaatservice of oppasservice aangeboden. 
 
Bedoelde meer, aangezien je familie apart moet zetten, qua teven met loopsheid, en heb natuurlijk op dat moment ook nog een (als het goed is) intacte Wolf lopen. Hoe zou je dat oplossen met dan een teef en een zoon van haar? Zou dat gewoon lukken? Of denk ik daar te simpel in?
 
En zoals ik al zei.. weimeraner wil ik eigenlijk sowieso. Lijkt me leuk om dan daar voor te gaan dan 'simpel' een Golden of labrador te nemen. Daarnaast zie ik die ook bijna nooit lopen in het bos/op straat. Dus die lijken me niet kapot gefokt zoals een Duitser of mopshond ofzo. 
 
We praten wel over een jaar of 5 he! En met Wolf nemen we ook een gok, pup uit werklijn maakt hem nog geen goede collega. Pup uit mooie combinatie maakt nog geen goede fokteef. Maar dan is ze er toch voor de gezelligheid? Het is geen must.. Leven loopt niet altijd over rozen en een hond is altijd een risico dat het anders uitpakt. "

 Ik ken fokkers die enkel teven hebben en ik ken fokkers die zowel reuen als teven hebben (ook zonen van de fokteven). Apart houden en je moet wel de ruimte hebben hiervoor. 

 

Als je een bepaald ras voor ogen hebt moet je beginnen met inlezen in dat ras. Kijken waar de zwakte zit. En zoeken naar een fokker die fokt hoe jij zou fokken. 

honden page profiel Witte DraakWitte Draak

honden foto van Witte Draak

"  Super! Dat van een mentor zoeken is een hele goede. Zijn fokkers over het algemeen zo vrij en open als je wilt fokken met een pup van ze?
 
En een teef van een fokker nemen of een volwassen teef vind ik niks. Als de hond later geschikt is, is het mooi meegenomen, zo niet, tja dan niet. Niks mis mee. 
 
Moet je bij elk ras shows lopen of is dat verschillend?  "

 Shows lopen verschilt per ras en vereniging en hangt af van jouw fokdoel. Over het algemeen wordt 2x minimaal een 'zeer goed' beoordeling verlangd, als minimumeis qua show. 

Bij jonge honden zijn er drie beoordelingen mogelijk: 

  • Veel belovend
  • Belovend
  • Weinig belovend

Bij volwassen honden zijn er zes beoordelingen mogelijk: 

  • Uitmuntend
  • Zeer goed
  • Goed
  • Matig
  • Niet te beoordelen 
  • Diskwalificatie 

De dikgedrukt groene tekst geeft aan welke beoordelingen je graag wil zien op show. 

 

Veel fokkers zijn heel meewerkend als je aangeeft dat je van plan bent te gaan fokken, vooral als je zegt dat je graag begeleid wil worden. Fokkers houden van hun honden en zijn trots op wat ze geproduceerd hebben, dat iemand juist van hen wil leren en met een van hun pups wil starten met fokken is erg leuk en vleiend. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Je kunt er ook voor kiezen om een ras in opbouw te helpen. In Nederland is dat de Hollandse Smoushond en het Markiesje.

 

https://markiesjesvereniging.nl/nl/

 

http://www.smoushond.nl

honden page profiel Witte DraakWitte Draak

honden foto van Witte Draak

Of een ras dat broodnodig meer fokkers zoekt, de Wetterhoun Als we dan toch rassen gaan adverteren haha. Of de Saarloos wolfhond

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

" Of een ras dat broodnodig meer fokkers zoekt, de Wetterhoun.  Als we dan toch rassen gaan adverteren haha. Of de Saarloos wolfhond.  "

 Hahahaha, super leuk. Maar aangezien ik idd wel een hond zoekt die bij mij/ons past zullen kleine hondjes al niks worden. Waarloos wolfhond lijkt mij wel weer wat, maar het is nog in opbouw. Ik ben meer van een ras wat nog niet kapot is staande houden. Voor de Duitsers ben ik te laat, zijn weinig lijnen met gezonde honden. Anders had ik zeker voor de Duitsers gegaan. 

 

Kijk, ik klink heel simpel en als een leek. Maar dat ben ik ook haha. Maar iemand moet ergens beginnen. Heb liever dat ik nu alles uitzoeken en er echt voor gaan zodra de mogelijkheid er is (bijvoorbeeld over 5 jaar) dan dat ik nu alleen denk; oooh leuk over een paar jaar puppen in huis en het zwaar tegen valt allemaal. Als in; een teef die lastig gevallen word door Wolf terwijl er 12 pups en 3 kinderen aan me kop zeuren hahaha.

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Zou ook goed kijken naar de fokreglementen van het ras wat je dan aanspreekt. 

Heb toevallig een hele mooie boxer. Hoor vaak de vraag, gaan jullie ermee fokken. Hebben een show gelopen en is 2e geworden met zeer goed. Heb me erin verdiept... maar de nieuwe regels (sinds januari dit jaar) spreken me totaal niet aan. 

 

Om volgens de vereniging met een boxer te mogen fokken moet je een ztp afnemen: http://www.nederlandseboxerclub.nl/bestanden/boxer/fokkers/zuchttauglichkeit_alv191215.pdf

Daarin staat bij het pakwerk: 

De gehoorzaamheid van de hond t.o.v. de begeleider is hierij ondergeschikt belang. De honden dienen moed en hardheid te bewijzen. Zij moeten de pakwerker aanvallen. Daarbij is vereist dat de hond 2 stokslagen krijgt - kort maar krachtig – met een buigzame stok op minder gevoelige lichaamsdelen.

 

Dan ben ik al geweest. Zou voor mij ook een reden zijn om in de toekomst geen boxer meer te nemen...wil juist een gemoedelijke sportieve gezinshond, geen hond speciaal geselecteerd in de fok met veel moed om aan te vallen.... 

honden page profiel bentebente

Als je de saarloos leuk vind zou je ook kunnen kijken naar andere wolfshonden als de tsjechoslowaakse wolfshond of de tamaskan, de tamaskan is sowieso nog gezond omdat er nog veel ingegokt mag worden.

honden page profiel Tamara & the A-TeamTamara & the A-Teamgoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara & the A-Team

Zoek eerst een ras dat echt bij je past. Want je moet er wel iedere dag mee omgaan. 

 

Ikzelf wilde graag fokken en was zo enorm gericht op een teef hebben. Ik kreeg uiteindelijk een reu. 

En wat een geluk, want iedereen binnen mijn ras die wil gaan fokken, neemt een teef. Dus een reuentekort!  

 

 

Dus ook daar moet je rekening mee houden. 

 

Daarnaast wat hierboven genoemd is: fokken kost geld. 

Testen, shows, naambekendheid maken, nestjes, cursussen, dierenarts, alles kost geld. 

 

 

Verder zou ik ook (als je het ras weet) rekening houden met geslacht. Bij wolfhonden (de Tsjech, Saarloos en ook de Tamaskan) komt same-sex agressie voor. Wat inhoudt dat (als je pech hebt) je bij twee teven in 1 huis al honden hebt die elkaar willen vermoorden. Dan houdt een stevig hek ze ook niet tegen. 

 

 

Ik heb een reu en een teef in huis, maar 1 van de 2 gaat uit huis wanneer mijn teef loops wordt. Bij sommige fokkers gaat het prima, maar ik wil niet dat mijn reu onrust ervaart of zelfs gefrustreerd raakt. 

 

 

Om ook over na te denken: wat maakt jou anders dan andere fokkers van jouw gekozen ras? Waarom moeten pupkopers bij jou kopen en niet bij je collega-fokker?

honden page profiel BaileyBailey

honden foto van Bailey

 

ik zou ook eens het uitzoeken wat de aansprakelijkheid en regels zijn voor de fokker bij verkoop van een zieke pup of volwassen hond.

Natuurlijk ga je ervan uit dat je mooie en gezonde pups hebt en verkoopt.

Maar stel dat..

Niet dat je bewust er voor kiest om een zieke pup of hond te verkopen maar stel dat er achteraf een zieke pup bij zit zonder dat je het weet kan de verkoper je aansprakelijk stellen..

Kun je je daar als fokker voor verzekeren of heb je daar ook een spaarpot voor nodig.(geld achter de hand voor tegen slagen als fokker)

Volgens mij las ik net dat tegenwoordig de fokker aan moet tonen dat de pup gezond was bij aankoop.

Sommige fokkers nemen in het contract ook op dat de nieuwe eigenaar de hond verzekerd.

Er zijn fokkers die ook in het verkoopt contract laten opnemen dat de pup/hond nooit  zonder dat de fokker het weet herplaatst worden.

 

bv

Een boerboel eigenaar heeft een rechtszaak tegen een(hobby) fokker gewonnen.

De (hobby) fokker moest 3300,00 euro betalen.

Ondanks dat de fokker zei dat ze een hobby fokker was..de rechter gaf haar geen gelijk.

Er is ook zo een rechtszaak geweest bij Newfoundlanders..ivm erfelijke gebreken van pups uit 1 nest.  

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

"  
ik zou ook eens het uitzoeken wat de aansprakelijkheid en regels zijn voor de fokker bij verkoop van een zieke pup of volwassen hond.
Natuurlijk ga je ervan uit dat je mooie en gezonde pups hebt en verkoopt.
Maar stel dat..
Niet dat je bewust er voor kiest om een zieke pup of hond te verkopen maar stel dat er achteraf een zieke pup bij zit zonder dat je het weet kan de verkoper je aansprakelijk stellen..
Kun je je daar als fokker voor verzekeren of heb je daar ook een spaarpot voor nodig.(geld achter de hand voor tegen slagen als fokker)
Volgens mij las ik net dat tegenwoordig de fokker aan moet tonen dat de pup gezond was bij aankoop.
Sommige fokkers nemen in het contract ook op dat de nieuwe eigenaar de hond verzekerd.
Er zijn fokkers die ook in het verkoopt contract laten opnemen dat de pup/hond nooit  zonder dat de fokker het weet herplaatst worden.
 
bv
Een boerboel eigenaar heeft een rechtszaak tegen een(hobby) fokker gewonnen.
De (hobby) fokker moest 3300,00 euro betalen.
Ondanks dat de fokker zei dat ze een hobby fokker was..de rechter gaf haar geen gelijk.
Er is ook zo een rechtszaak geweest bij Newfoundlanders..ivm erfelijke gebreken van pups uit 1 nest.   "

 

Een fokker is wettelijk aansprakelijk voor alle kosten, die voortvloeien uit erfelijke aandoeningen bij door hem/haar verkochte pups/honden. Een fokker moet kunnen aantonen dat hij/zij er alles aan gedaan heeft om deze aandoeningen te voorkomen, bijv. door middel van testen.

 

Een extreem voorbeeld: een Boerboel fokker is veroordeeld tot een totale schadevergoeding van bijna € 19.000 te betalen aan 3 eigenaren.

https://www.dierenrecht.nl/nieuwsartikelen/fokster-van-rashonden-veroordeeld-tot-hoge-schadevergoeding

 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Even een volg

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

Ik ga morgen even wat uitgebreider reageren! Het het wel gevolg en zitten zeker goede tips tussen!

 

Ik zoek ook een beetje ervaring met Dus meerdere (niet) fokhonden in huis en fokken in combinatie met kinderen. Dus als iemand daar nog wat aan toe te voegen heeft zou dat ook fijn zijn haha.

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

Ik volg ook even

honden page profiel BaileyBailey

honden foto van Bailey

"  
Een fokker is wettelijk aansprakelijk voor alle kosten, die voortvloeien uit erfelijke aandoeningen bij door hem/haar verkochte pups/honden. Een fokker moet kunnen aantonen dat hij/zij er alles aan gedaan heeft om deze aandoeningen te voorkomen, bijv. door middel van testen.
 
Een extreem voorbeeld: een Boerboel fokker is veroordeeld tot een totale schadevergoeding van bijna € 19.000 te betalen aan 3 eigenaren.
https://www.dierenrecht.nl/nieuwsartikelen/fokster-van-rashonden-veroordeeld-tot-hoge-schadevergoeding
  "

 dankjewel Loesje,

Ik begrijp ook dat je als hobby fokker ook (zeer hoge)claims kunt verwachten wanneer het niet goed gaat.

Weet ook niet of een (hobby)fokker zich kan laten verzekeren. 

 

 

Anoniem (Gast)

Als deze rassen je zo aan het hart liggen dan had je ze nu al gehad ipv twee kruisingen.En als je eerst kinderen hebt,heb je dan ook een paar duizend euro over voor de aanschaf van rashonden die toch al gauw meer dan 1000 euro kosten?En met 1 fokhond kom je ook niet ver.Showen kost ook geld,dekken als je zelf geen reu hebt kost geld,alle vooraf gaande dierenartsbezoeken en ook weer na de bevalling.En de Weimaraner zie je idd niet veel dus moet je die dan wel gaan fokken?Want het gaat hoe dan ook om vraag en aanbod.Wat als je met een paar puppen blijft zitten in je rijtjeshuis?Plus hoe vinden je buren het om een kennel naast zich te hebben?Als je er je geld mee wilt verdienen zul je meerdere nesten per jaar moeten fokken en heb je dus ook meerdere teven nodig.Ik zou het lekker als droom houden en genieten van de hondjes die je hebt.Fokken klinkt allemaal heel ideaal en geweldig maar valt in de praktijk tegen als je niet erg veel spaargeld hebt en in jouw geval misschien kinderen die ook veel kosten.

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

" Als deze rassen je zo aan het hart liggen dan had je ze nu al gehad ipv twee kruisingen.En als je eerst kinderen hebt,heb je dan ook een paar duizend euro over voor de aanschaf van rashonden die toch al gauw meer dan 1000 euro kosten?En met 1 fokhond kom je ook niet ver.Showen kost ook geld,dekken als je zelf geen reu hebt kost geld,alle vooraf gaande dierenartsbezoeken en ook weer na de bevalling.En de Weimaraner zie je idd niet veel dus moet je die dan wel gaan fokken?Want het gaat hoe dan ook om vraag en aanbod.Wat als je met een paar puppen blijft zitten in je rijtjeshuis?Plus hoe vinden je buren het om een kennel naast zich te hebben?Als je er je geld mee wilt verdienen zul je meerdere nesten per jaar moeten fokken en heb je dus ook meerdere teven nodig.Ik zou het lekker als droom houden en genieten van de hondjes die je hebt.Fokken klinkt allemaal heel ideaal en geweldig maar valt in de praktijk tegen als je niet erg veel spaargeld hebt en in jouw geval misschien kinderen die ook veel kosten. "

 Ik heb 1 kruizing en een volle duitser. Een kennel in de tuin komt er sowieso, want er komt over een paar jaar een 2e diensthond bij die wolf vervangt bij ziekte. Want met een zieke hond kun je geen geld verdienen. En dan word het idd heel druk in huis. Dit word trouwens een kant en klare hond en geen pup.

 

Daarnaast wil ik niet mijn parttime baantje vervangen voor nesten pups. Het gaat mij ook niet om verdienen. Ik vind dat sowieso een verkeerde insteek om te fokken, geld verdienen over de rug van je hond. Zoals mn vriend is al beveiliger, heeft al werk, maar vind met honden werken ook leuk, dus is een toevoeging om zo'n leuke partner erbij te nemen. Nu nemen we ook een groot risico door wolf te kopen, op te leiden en te testen terwijl we nog niet weten of hij geschikt is. En lukt het met hem niet, dan word het een huishond. Net als de toekomstige fokteef, is ze ongeschikt dan hoeft ze geen pups te hebben of de deur uit.

 

Voor zover ik al een beetje heb uitgezocht moet er minimaal 1 loopsheid tussen de dracht zitten. Dus komt dat neer op om het jaar een nestje. Een dekreu mag 3 keer per jaar dekken. Ik wil mn teef ook rond de 2-3 jaar voor het eerst dekken. Mn reu pas met 2. Is het eerste nest een keizersnee of veel problemen komt er ook geen nest 2. Ik wil wel fokken met belang voor iig mijn honden. Zijn de testen niet 100% goed, neem ik ook geen risico's.

 

Ik snap best dat de weimeraner niet populair is en je dus met pups kan blijven zitten. Masr het punt is, een labrador of een golden retriever is zo populair, waarom zouden ze een pup van (bijvoorbeeld) 1000 halen als ze het bij een slechte fokker voor 200 kunnen. Ben dan eerder bang dat ik met pups van een populair ras blijf zitten. Daarnaast moet je, zoals er al gezegd werd, leven met dat ras in huis. Ik wil sowieso een weimeraner als volgend ras. Ze hebben gewoon het karakter wat ik zoek in een hond, op papier dan. Waarom dan ook niet daarmee fokken? Als de teef aan alles voldoet...

 

Omdat bij mij gezondheid het hoogst staat wil ik niet met duitsers fokken. Ons plan was ook dat als wolf succesvol slagt en aan het werk gaat om hem in te zetten als dekreu. Maar omdat ie 1 niet ingedaalde bal heeft doen we dat niet vanwege dat ie het door kan geven aan zn pups. De reden dat er ook een duitser loopt en geen mechelse is omdat ik ze niet bij ons vind passen. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

"  dankjewel Loesje,
Ik begrijp ook dat je als hobby fokker ook (zeer hoge)claims kunt verwachten wanneer het niet goed gaat.
Weet ook niet of een (hobby)fokker zich kan laten verzekeren. 
 
  "

 

Deze voorwaarden gelden ook voor hobbyfokkers, gelegenheids- en oepsnesten fokkers. Dus voor iedereen die pups op de wereld zet. Deze wet geldt trouwens voor alle dieren.

 

Ik denk niet dat fokkers zich kunnen verzekeren tegen medische kosten door erfelijke aandoeningen bij honden, die zij gefokt hebben. Zou een dergelijke verzekering wel bestaan dan zou de premie torenhoog zijn.

honden page profiel bentebente

Ik denk dat het juist een plus is dat je kinderen hebt. Het kan je wel eens teveel worden.. maar als je iets echt wil zet je door. Doordat je kinderen hebt groeien de pups niet alleen op in huiselijke omgeving, maar wennen ze ook aan kinderen. Dit is een stukje extra socialisatie die makkelijker kan zijn voor je omdat je je eigen kids al in huis hebt. 

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: block, of toch niet?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^