Help! mijn puppy jaagt op muizen.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Hanny (Gast)

Onze puppy jaagt op muizen in onze boerderij. ze gaat dan graven en dan rennen er een paar kleine muizen weg, ze gaat achter ze aan pakt ze met der mond en schut ze heen en weer. daarna loopt ze gewoon naar binnen ermee en gaat ermee spelen. wellicht heeft ze dit van de katten geleerd, maar is dit wel goed? bedoel zo'n muis heeft vast veel ziektes enzo bij zich vooral aangezien ze er echt in bijt. hoe moet je zoiets afleren?

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Mijn hond  (ondertussen 4 jaar) doet dit ook. Ik probeer het zoveel mogelijk tegen te gaan, maar meestal gaat dit niet. Soms eet ze ze op, maar meestal jaagt ze puur om achter iets aan te rennen.

 

Wat ziektes betreft valt het meestal wel mee, waar muizen het meest ziek van worden is gif dat door mensen is neergezet. Als jij dus gif op je boerderij hebt, en je hond een dan een muis, kan het gevaarlijk zijn. 

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca +

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Het is haar jachtinstinct. Het is moeilijk af te leren. Romeo is een Jack Russell Terrier en jaagt op alles wat maar snel beweegt: muizen, konijnen, zelfs katten, als hij de kans krijgt. Dat deed hij eigenlijk meteen al en is ook nooit overgegaan. Welk ras is het?

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Bij sommige rassen staat het zelfs in de rasbeschrijving; bijv.

citaat

Van huis uit is het kooikerhondje een werkhondje: assistent van de kooibaas, bewaker van huis en erf, verdelger van muizen, mollen en ratten.

einde citaat

http://www.kooikerhondje.nl/ras/

 

Mijn Kooikerhondje heb ik nooit kunnen betrappen op het vangen van muizen, mollen en ratten. Ik zou er ook niet blij mee geweest zijn; m.n. de ratten kunnen akelige ziektes overbrengen o.a. Weil.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Onze puppy jaagt op muizen in onze boerderij. ze gaat dan graven en dan rennen er een paar kleine muizen weg, ze gaat achter ze aan pakt ze met der mond en schut ze heen en weer. daarna loopt ze gewoon naar binnen ermee en gaat ermee spelen. wellicht heeft ze dit van de katten geleerd, maar is dit wel goed? bedoel zo'n muis heeft vast veel ziektes enzo bij zich vooral aangezien ze er echt in bijt. hoe moet je zoiets afleren? "

 Je pup binnenhouden en aangelijnd naar buiten.

honden page profiel Nanook, Satu & Suvi.....Nanook, Satu & Suvi.....bijna goedgekeurde fokker

honden foto van Nanook, Satu & Suvi.....

Onze honden jagen ook op muisjes........soms hebben ze er een te pakken...zit in het latente jachtinstinct van "mijn" ras

honden page profiel bentebente

Wij hadden twee jack russells, nu nog maar een. Toen ze beide jong waren renden ze achter alles aan, konijnen, vossen, schapen, vogels (die ze zo uit de lucht pakten) en zelfs egels hebben ze verscheurd... dat is helaas de waarheid als je een roofdier in huis hebt, al helemaal een jachthond. 

 

Ik zou me er niet al te veel zorgen over maken, gewoon goed blijven controleren op bv wormen zodat de pup niet ziek word. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Ik heb newfoundlanders, bams deed het ook, de laatste jaren niet meer, maar....heb nu ogin en bij iedere wandeling gaat ze op muizen jacht, bams vind het prachtig en doet weer lekker mee.......ze blijven gelukkig op een plaats dus hoef ik niet achter de honden aan....vind het niet erg, niemand heeft er last van en het geeft veel energie...na een poos roep ik ze en lijn ze aan en ga dan verder...tot het volgende hol.

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Hier een Parson Russell terriër en ook dat is een jachthond en ook die heeft al 3 muisjes te pakken gehad.

 

Hij jaagt alleen op ze als ze daadwerkelijk bij ons thuis zitten (en 1x bij mijn broer). Hem stoppen lukt bijna niet. Buiten doet hij het niet terwijl wij in een gebied wonen met veel veldmuizen. Buiten wil ik dat liever ook niet. 

 

En soms gaat hij sporadisch achter de konijnen of katten aan. Katten is erger dan de konijnen en daar let ik dan heel erg op. Ik zie meteen als hij iets ruikt wat niet klopt. Dan gaat hij meteen (als hij los is) aan de lijn. Want dat wil ik absoluut niet dat hij achter andermans huisdieren gaat. 

 

Maar muizen....tja als hij ze maar niet opeet. 

 

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

Hallo Hanny, heb jij toevallig een Boerenfox? 

Ik heb zelf een Boerenfox en weet toevallig dat deze honden experts zijn in het verdelgen van ongedierte. 

Sterker nog; zij werden speciaal gefokt om op boerderijen ratten, muizen en mollen te vangen en dood te bijten.

In Amerika heb je een aanverwant ras (net als Boerenfox niet erkend geloof ik) die door het leven gaat onder de naam "Rat Terriër".

Gr, Peter

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Wij hadden twee jack russells, nu nog maar een. Toen ze beide jong waren renden ze achter alles aan, konijnen, vossen, schapen, vogels (die ze zo uit de lucht pakten) en zelfs egels hebben ze verscheurd... dat is helaas de waarheid als je een roofdier in huis hebt, al helemaal een jachthond. 
 
Ik zou me er niet al te veel zorgen over maken, gewoon goed blijven controleren op bv wormen zodat de pup niet ziek word.  "

 niet teveel zorgen over maken? gezellige instelling. misschien is het niet zo leuk voor die andere dieren om opgejaagd en verscheurd te worden?

 

tsja, mijn hond jaagt achter alles aan, joh, laat hem lekker gaan, het is toch een roofdier

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

" Wij hadden twee jack russells, nu nog maar een. Toen ze beide jong waren renden ze achter alles aan, konijnen, vossen, schapen, vogels (die ze zo uit de lucht pakten) en zelfs egels hebben ze verscheurd... dat is helaas de waarheid als je een roofdier in huis hebt, al helemaal een jachthond. 
 
Ik zou me er niet al te veel zorgen over maken, gewoon goed blijven controleren op bv wormen zodat de pup niet ziek word.  "

 

Dat lijkt me ook niet echt de bedoeling.

Je kan wel een roofdier in huis hebben, maar niet dat ze zo lukraak achter alles mogen aanrennen en mogen verscheuren, dat slaat nergens op.

 

Achter konijnen, vossen en schapen aanrennen?

Dan kwamen ze op plekken waar ze absoluut niet mochten komen, bij schapen in het weiland?

 

Als je 'roofdieren' hebt en je weet er niet mee om te gaan.

Dan moet je ze altijd aan de lijn houden, of kiezen voor een ander dier dan een roofdier.

 

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca +

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Jachtinstinct is heel moeilijk in te tomen. Luca ging ook meteen jagen en hij was ook een Jack Russell Terrier. Hij luisterde prima, totdat hij een muisje of konijn zag en hij er meteen tussenuit piepte. Of dat de kat van de overburen in de tuin rondliep. Dat is bij Romeo net zo. Het komt geregeld voor, dat de kat van de overburen op mijn serre gaat liggen zonnen, terwijl de schaduw heel duidelijk te zien is, of tergend langzaam over de serre loopt, vlak voor de neus van mijn ventje, ja, dan is hij bijna niet te houden. Ik krijg er wel eens bijna een hartverzakking van.

 

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

Mijn hondje jaagt ook op muizen. 'Gelukkig' bespringt ze ze alleen maar en maakt ze ze niet meteen dood en eet ze niet op. Ik kan het dus wel tegengaan door op de momenten dat ze begint te springen haar bij mij te roepen. 

Ik vind het zelf heel grappig om haar zo te zien springen zoals een kat, maar ik probeer het toch te voorkomen.  

honden page profiel JMJM

honden foto van JM

Ons hondje jaagt op alles: het eekhoorntje dat noten verzamelt, de lawaaierige egel, de dikke duif, de marter (gelukkig), de fazant, de kip, de katten. Just for fun niet om te pakken. We wonen tegenover een beschermd natuurgebied en de hele nest komt hier gezellig eten of wonen. De kastanjes,noten, hazelnoten, appelen , peren , kersen enz... liggen er toch maar.

Spijtig dat libelles, vlinders, delicater zijn.

honden page profiel bentebente

" Jachtinstinct is heel moeilijk in te tomen. Luca ging ook meteen jagen en hij was ook een Jack Russell Terrier. Hij luisterde prima, totdat hij een muisje of konijn zag en hij er meteen tussenuit piepte. Of dat de kat van de overburen in de tuin rondliep. Dat is bij Romeo net zo. Het komt geregeld voor, dat de kat van de overburen op mijn serre gaat liggen zonnen, terwijl de schaduw heel duidelijk te zien is, of tergend langzaam over de serre loopt, vlak voor de neus van mijn ventje, ja, dan is hij bijna niet te houden. Ik krijg er wel eens bijna een hartverzakking van.
  "

 Exact dit dus. Je probeert het altijd te voorkomen maar wij wonen in een enorm bosrijk gebied dus 's avonds laat lopen overal beesten.. dat mis je dan in het donker.

 

De schapen kwam door kapotte hekken, en het gebeurde niet dagelijks ofzo. 

 

@sylvia en joop, hebben jullie ooit een jachthond gehad met zo'n fel karakter als de jack? Als zij iets zien of ruiken gaan ze er achteraan. Of ik dat "zielig vind voor de diertjes" ? Nee, niet echt. Schapen is natuurlijk niet de bedoeling, dat zijn immers veedieren, maar of ik ga zitten janken als mijn hond een keertje een vogel, egel of muisje pakt? Nee, sorry, dat doe ik niet.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Ik zou het wel erg vinden als ze een ander dier zouden pakken, maakt me niet uit wat...het is gelukkig nog nimmer gebeurd...ze ruiken wat dat is alles, wel heb ik een newfoundlander gehad die een mus in dr bek had...riep los, en de bek ging open en de mus vloog weg, mijn honden doden niets....en als ik dat zou merken zou ik het niet goed vinden.....graven mag, dat doen ze ook in het zand...zou er echt een mol konijn of wat dan ook zitten haal ik ze er bij weg...

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

Of ik dat "zielig vind voor de diertjes" ? Nee, niet echt. Schapen is natuurlijk niet de bedoeling, dat zijn immers veedieren, maar of ik ga zitten janken als mijn hond een keertje een vogel, egel of muisje pakt? Nee, sorry, dat doe ik niet. "

 fijn dat jij zoveel empathie hebt voor de levende wezens om je heen. vossen, konijnen, schapen, vogels en egels ervaren ook angst, stress, en pijn hoor. evengoed als jouw hond

 

en in plaats van "zitten janken" zijn er natuurlijk genoeg andere (en betere) opties, om te voorkomen dat je hond achter wild aangaat. alles maar onder de noemer "tsja, mijn hond heeft nou eenmaal jachtinstinct" plaatsen is gewoon erg makkelijk

 

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

"   
@sylvia en joop, hebben jullie ooit een jachthond gehad met zo'n fel karakter als de jack? Als zij iets zien of ruiken gaan ze er achteraan. Of ik dat "zielig vind voor de diertjes" ? Nee, niet echt. Schapen is natuurlijk niet de bedoeling, dat zijn immers veedieren, maar of ik ga zitten janken als mijn hond een keertje een vogel, egel of muisje pakt? Nee, sorry, dat doe ik niet. "

 

Nee, geen jack russel hier.

Ik ken ze wel, maar die zijn waarschijnlijk beter opgevoed dan, of ze lopen niet los, juist omdat ze baasjes hebben die hun jachtinstinct kent.

 

Eigenlijk vind ik met zo'n instelling als jij hebt, je geen hond moet hebben.

Je hoeft ook niet te janken om een vogel, egel of muis (hoewel het evengoed levende wezens zijn).

Maar met zo'n onverschillige en egoïstische instelling als jij hebt, is de stap naar katten, schapen en andere kleine huisdieren erg klein.

 

Het gaat jou er voornamelijk om, dat jij jouw hond als roofdier beschouwt en vindt dat koste wat kost, jouw hond moet kunnen jagen en andere dieren moet kunnen verscheuren.

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Wij hadden twee jack russells, nu nog maar een. Toen ze beide jong waren renden ze achter alles aan, konijnen, vossen, schapen, vogels (die ze zo uit de lucht pakten) en zelfs egels hebben ze verscheurd... dat is helaas de waarheid als je een roofdier in huis hebt, al helemaal een jachthond. 
 
Ik zou me er niet al te veel zorgen over maken, gewoon goed blijven controleren op bv wormen zodat de pup niet ziek word.  "

 Tsssss. Je hebt toch geen leeuw in huis? 

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

Ik wil helemaal niets goedpraten maar denk wel dat het lastig is bepaald gedrag uit te bannen.

 

Zelf heb ik een boerenfox en ik weet van deze honden dat ze vroeger juist gebruikt werden op boerderijen om ratten, muizen en mollen te verdelgen. Kortom; het is in de loop van honderden jaren ook gewoon een aangeboren ras-eigenschap geworden (zoals het drijven van een border collie b.v.).

Daarmee zeg ik niet dat je het maar goed moet vinden, maar lastig is het wel.

 

Mijn boerenfox doet het overigens niet meer inmiddels.

Hij is nu bijna 17 en slaapt vooral veel : )

honden page profiel bentebente

@kees geen leeuw, wel een mini wolf

 

@Joop, vossen gaan ze alleen achteraan. Dat zijn sowieso al schichtige dieren die wegschieten. Klein gedierte, tsja, het is niet alsof ik het leuk vind dat ze het doen (deden) maar voorkomen is ook niet altijd even makkelijk. Afleren gaat gewoonweg niet, wat ik ook probeer. Ik ben allang blij dat ik de vogel los in de kamer kan doen en zij in de mand blijft liggen.. dat is voor mij al zo ontzettend knap. Meer ga ik niet van haar vragen, dan jaagt ze maar af en toe achter een beest aan die ze 9 van de 10 keer toch niet heeft omdat ze ongetraind is.

 

@sylvia mijn hond luistert als de beste. Daarom laat ik haar los. Ze is nu ook al oud, vroeger mochten ze lang niet overal los. (Het is dus niet zo dat ze maar gewoon overal achteraan mochten gaan en wij nergens naar om keken).

Tsja, ik vind dat zoveel mensen geen hond zouden moeten hebben. Gelukkig gaan we daar lekker zelf over.

 

Mijn honden gaan er ACHTER AAN. Ze hebben enkel kleiner gedierte gedood, dat is immers waar de jack om gefokt is.

 

" Het gaat jou er voornamelijk om, dat jij jouw hond als roofdier beschouwt en vindt dat koste wat kost, jouw hond moet kunnen jagen en andere dieren moet kunnen verscheuren. "

 

omdat mensen zoals jij dit soort reacties plaatsen worden hondeneigenaren als gekken beschouwd. Beschouw jij je hond niet als roofdier? Dat is dan dom. Een hond IS namelijk een roofdier, hoe je het ook went of keert. Doordat mensen dat ontkennen krijg je problemen. Een hond eet toch ook kvv om een reden. Is een carnivoor om een reden. 

 

Mijn hond MOET niet kunnen jagen, dan was ik wel naar jachtcursus met haar gegaan. Jagen is iets wat ze gewoon DOET. 

 

 

 

Kortom, jagen is niet iets wat ik aanleer, niet iets wat ik wil dat mijn hond doet. Ze doet het gewoon. Tegenwoordig trouwens nauwelijks meer, ze is ook al een dame op leeftijd. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

"  
omdat mensen zoals jij dit soort reacties plaatsen worden hondeneigenaren als gekken beschouwd. Beschouw jij je hond niet als roofdier? Dat is dan dom. Een hond IS namelijk een roofdier, hoe je het ook went of keert. Doordat mensen dat ontkennen krijg je problemen. Een hond eet toch ook kvv om een reden. Is een carnivoor om een reden. 
 
  "
 

 

Ik begrijp weinig van wat je hier schrijft.

Maar zal wel een verschil van mening zijn.

 

honden page profiel bentebente

"  
Ik begrijp weinig van wat je hier schrijft.
Maar zal wel een verschil van mening zijn.
  "

 Een hond is een carnivoor. Een carnivoor is een roofdier. Dat zijn geen meningen, maar feiten.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

"  Een hond is een carnivoor. Een carnivoor is een roofdier. Dat zijn geen meningen, maar feiten. "

 Als mijn hond actief de carnivoor gaat uithangen gaat ie gewoon aan de lijn. Punt.

 

Maar jij vond t ook niet zo'n probleem dat jouw honden de schapen opjaagden dus ik hou t hier verder bij, we zullen t nooit eens worden. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

"  Een hond is een carnivoor. Een carnivoor is een roofdier. Dat zijn geen meningen, maar feiten. "

 

Nou ja, feit is dat jij het heel normaal vindt dat jouw hond andere dieren opjaagt en zelfs verscheurt.

Daar laat je geen traan om, zeg je zelf.

Als het roofdier instinct in jouw hond zo sterk is, zou hij nooit een pas los mogen lopen.

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel bentebente

"  
Nou ja, feit is dat jij het heel normaal vindt dat jouw hond andere dieren opjaagt en zelfs verscheurt.
Daar laat je geen traan om, zeg je zelf.
Als het roofdier instinct in jouw hond zo sterk is, zou hij nooit een pas los mogen lopen.
 
 
 
 
 
 
  "

 Tsja, een egel of vogel.. kan niet zeggen dat ik dat een extreem probleem vind nee. 

 

Zoals ik al zei is het tegenwoordig een stuk minder en mochten ze vroeger niet overal los. Echter zit een ongeluk in een klein hoekje, dus ja, mijn honden hebben wel eens klein gedierte doodgebeten. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

"  Tsja, een egel of vogel.. kan niet zeggen dat ik dat een extreem probleem vind nee. 
 
Zoals ik al zei is het tegenwoordig een stuk minder en mochten ze vroeger niet overal los. Echter zit een ongeluk in een klein hoekje, dus ja, mijn honden hebben wel eens klein gedierte doodgebeten.  "

 

Oke?

Nou wat een walgelijke instelling is dat, zeg.

 

En verder geloof ik het nu wel, zo'n opvatting begrijp ik gewoon niet, zal ook niet gebeuren.

 

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Tja ik ben het ook niet met je eens Bente en ik heb ook een jachthond. Daarbij is de Parson nog een meer een volhardende jager dan een Jack. 

 

Maar ik vind het niet 'van zelf spreken' dat hij achter dieren achter gaat en doodt omdat hij een jachthond, carnivoor of jachtinstinct heeft. Hij heeft in die 5 jaar 3 muisjes dood gebeten en die zaten nota bene bij ons in huis. 

 

Buiten dient hij gewoon van andere dieren af te blijven en hij mag er van mij ook niet na gaan zoeken. Schapen enz. Zijn sowieso uit ten boze. Deed hij dat wel dan kwam hij niet eens los. 

 

 

Onze vorige Parson kwam uit een jachtlijn en is nog nooit achter een konijn aan gegaan of iets dergelijks. 

 

Nee dat een hond een jachthond, jachtinstinct of carnivoor is geeft ze geen vrijkaart dat ze iets mogen doden. Vind ik voor katten net zo.....katten zouden van mij fijn binnen gehouden mogen houden. 

 

 

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Kinderen bang voor pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^