Vetmedin

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anja van BeukelenAnja van Beukelen

honden foto van Anja van Beukelen

Hallo

IK ben nieuw hier en wil graag jullie ervaringen of mening horen.

Timo,haast 12,een grote boomer, krijgt sinds eind april Metvedin omdat er bij hem een hartruisje te horen was.Eigenlijk meer uit voorzorg,er zijn door de da geen andere onderzoeken gedaan.Ik vertrouwde mijn da erop  maar nu is Timo sinds die tijd vaker erg lusteloos,wil niet wandelen,slaapt veel.Okay,het is warm waar hij altijd al moeite mee heeft gehad en hij wordt ouder dat snap ik ook. Maar heeft iemand dit ook meegemaakt,dat door hartmedicatie waar je eigenlijk denkt,jee mijn vriendje wordt daardoor geholpen juist meer het tegenovergestelde gebeurd? Ik moet deze week nog voor nieuwe vetmedin naae de da en zal haar erop aanspreken maar misschien heeft hier iemand al eens hetzelfde mee gemaakt? Alvast bedankt van een bezorgde hondenmama

 

honden page profiel Anja van BeukelenAnja van Beukelen

honden foto van Anja van Beukelen

Sorry ik bedoel Vetmedin

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Zelf geen ervaring.

In de bijsluiter staat in verband met de door jou genoemde gedragsverandering, alleen dat honden bij overdosering apathisch kunnen worden. Vraag je dierenarts om de dosering na te kijken.

 

http://diergeneesmiddelen.info/index.php/21-bijsluiters/hart-en-niermedicatie/475-vetmedin-kauwtabletten

 

Als de hartklachten verergeren en je wilt weten wat deze klachten veroorzaakt, dan kan je het beste een hart echo kleuren doppler laten maken.

http://www.diergeneeskunde.nl/ziektebeeld/cardiologie-gezelschapsdieren/echocardiografie/

 

 

Sanne (Gast)

Ja ik ben bekend met Vetmedin en herken je verhaal maar al te goed,onze Cavalier die aangeboren lekkende hartkleppen had heeft dit middel voorgeschreven gekregen toen zij plm.acht jaar oud was.Zij kreeg al jaren als ondersteuning Fortekor,maar toen ze ouder werd en het hart langzaamaan wel erg achteruit ging wilde de dierenarts dat we er Vetmedin bij gingen geven en dat ging niet goed.Onze Cavalier werd veel te rustig om het zo maar even te noemen net als jouw hondje,toen we in overleg weer enkel Fortekor gingen geven leefde ze helemaal op en werd weer de oude.Een hart waar wat aan mankeert word nooit meer beter,het zal naar mate de tijd verstrekt beetje bij beetje erger word tot er hartfalen optreed en de hond overlijd,je kunt niet meer doen dat het zieke hart ondersteunen met medicatie.Ik snap niet dat jullie dierenarts Vetmedin als eerste keus heeft voorgeschreven,want Vetmedin word meestal gegeven als "laatste redmiddel".Helaas met drie Cavaliers die allen lekkende hartkleppen hadden dus wel veel ervaring ermee.Ik zou eens aan je dierenarts vragen of je ook Fortekor kan krijgen ipv Vetmedin en dat is ook een heel stuk goedkoper.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Ik meen me ook te herinneren dat Cavaliers met lekkende hartkleppen (mitral valve disease) pas in de laatste stadia Vetmedin krijgen voorgeschreven en zeker niet uit voorzorg; daar is de medicatie te zwaar voor.

 

Een en ander staat ook vermeld op cavalierhealth.org; zie ook het kader met ! CAUTION 

 

http://cavalierhealth.org/mitral_valve_disease.htm#medications

 

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Ik heb nog een oud topic  over Vetmedin voor je opgezocht

 

http://www.hondenpage.com/hondenforum/215491/vetmedin.php

 

en topics met ervaringen op het forum van cavalierpage.com; er zijn immers veel cavaliers (boven 5 jaar 50%) met lekkende hartkleppen, die o.a. Vetmedin krijgen toegediend:

 

http://www.cavalierpage.com/forum/topic.php?id=18637

 

http://www.cavalierpage.com/forum/topic.php?id=19084

 

http://www.cavalierpage.com/forum/topic.php?id=19042%22

 

 

Sanne (Gast)

Dat klopt helemaal Loesje.Er is vrijwel geen enkele dierenarts die dit middel als startmedicatie voorschrijft.Zeker bij een oud hondje met een ruisje is Fortekor meestal het eerste wat gegeven word.

honden page profiel Anja van BeukelenAnja van Beukelen

honden foto van Anja van Beukelen

Jee,wat ben ik blij dat ik hier mijn verhaal heb gedaan.Dus als ik het goed begrijp is Vetmedin een laatste redmiddel en Timo heeft dus echt alleen een licht ruisje!!!Ik maak gelijk een afspraak en zal het er met de da over hebben. Dank jullie voor de reacties Sanne en Loes

 

honden page profiel Anja van BeukelenAnja van Beukelen

honden foto van Anja van Beukelen

Net de da gebeld,volgens haar kan het niet dat hij erdoor lusteloos ect wordt .Volgens haar is foltekor verouderd en werkt meer op de vochthuishouding maar niet om het hart specifiek te ondersteunen.Nu was het niet mijn da maar iemand die daar ook werkt en waar ik helemaal geen vertrouwen in heb(teveel meegemaakt met haar) Ik heb nu afspraak staan voor vrijdag .Ben wel benieuwd en vooral erg boos

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Is die persoon die je de info gaf, dat Vetmedin op de vochthuishouding zou werken dierenarts?

 

Vetmedin is geen vochtafdrijver, maar een vaatverwijder

citaat

Vetmedin (pimobendan)

Dit medicijn wordt het meest gegeven bij hartspierproblemen bij de hond (DCM of dilatatoire cardiomyopathie) en klepproblemen (meestal mitralisinsufficiëntie).
Vetmedin zorgt er simpel gezegd voor dat het hart makkelijker kan werken (het verlaagt de voor- en nabelasting) en versterkt de hartspierkracht. Het dient een half uur voor de maaltijd gegeven te worden (eventueel met een klein stukje worst). Als belangrijkste bijwerking worden maag- en darmklachten gemeld.

einde citaat

Bron https://dierenziekenhuizen.nl/honden/orgaanproblemen-bij-honden/hartproblemen-hartfalen-hond/

 

Wel zie je dat dierenartsen bij vocht rond hart en longen naast de specifieke hartmedicatie ook een vochtafdrijver bijv. Furosemide voorschrijven.

 

honden page profiel Anja van BeukelenAnja van Beukelen

honden foto van Anja van Beukelen

Nee Loesje,de fortekor ,benakor werkt volgens haar op de vochthuishouding.Vetmedin ondersteund het hart. Maar ik ben na veel lezen wel erachter dat Timo haast de hoogste dosis krijgt,daar zal ik haar zeker op aanspreken!

Sanne (Gast)

Google maar eens op: Fortekor en hartfalen.Dan kom je veel meer informatie tegen dan ik je nu even kan geven en daar vind je ook de uitleg wat deze "plaspil"nu precies doet voor het hart.Maar als ik lees wat jouw dierenarts voor antwoord geeft....ahum...Nou ja daar kan jij niks aan doen en je hond is er niet mee geholpen.Wij hebben altijd onder controle gestaan bij specialistsich centrum De Kompaan in Ommen,en die weten echt wel wat ze voorschrijven.

Anoniem (Gast)

Dank je Sanne

honden page profiel Shiva Shiva

honden foto van Shiva

Mijn hondje Andy heeft enorme hartruis en die krijgt 2x per dag een tablet Vetmedin van 1,25mg. Andy is een chihuahua van bijna 7j.

Voor hij de hartmedicatie kreeg sliep hij erg veel en speelde niet meer,nu speelt hij wel weer maar wordt vlug moe wat aan zijn hartruis ligt.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Ik meen me ook te herinneren dat Cavaliers met lekkende hartkleppen (mitral valve disease) pas in de laatste stadia Vetmedin krijgen voorgeschreven en zeker niet uit voorzorg; daar is de medicatie te zwaar voor.
 
Een en ander staat ook vermeld op cavalierhealth.org; zie ook het kader met ! CAUTION 
 
http://cavalierhealth.org/mitral_valve_disease.htm#medications
  "

 Ja klopt. Althans zo ging t bij de Cavalier van een vriendin.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Hier een oude jack russell die al een tijd vetmedin slikt .

Het moet echt goed gedoseerd worden en is beslist geen vochtafdrijver ,die krijgt ze er nl apart bij en ook een bloeddrukverlager .

Ze doet het er nu al een jaar of twee goed op ,maar niet elke hond reageert goed op dit medicijn .

 

honden page profiel WvDWvD

Ook een van mijn honden, Brisca, roodbruine koningspoedel, heeft al jarenlang een lekkende hartklep. Sinds plusminus 6jr Vetmedin 5mg.
Toen ze het pas gebruikte werd ze plotsklaps zwaarder. Mijn gevoel zei dat ik de tablet moest halveren, wat ik ook tot op de dag van vandaag doe. De dierenarts vond het vreemd dat ze ineens zo zwaar werd.

Toen ik halveerde ging het overgewicht er weer vanaf. Inmiddels is ze 11,5jr.

Volgende forumvraag: Kruisband afgescheurd
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^