Hulp nodig!!!!!!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

ik ben ten einde raad en inmiddels ook erg verdrietig..... Wat is er aan de hand? Onze Stabij van 4 jaar is extreem angstig voor (harde) geluiden. Dit is begonnen toen ze als pup van 3 maanden erg geschrokken is van vuurwerk wat achter ons aan werd gegooid. Ze vertoont sindsdien vluchtgedrag buiten en binnen verdwijnt ze gelijk onder de gordijnen. We negeren dit gedrag zoveel mogelijk. Binnen is dit goed te doen maar buiten is het een stuk moeilijker omdat ze dan trekt als een gek. Sinds 2 jaar begin ik in september met Rescuedruppels en eindig in februari/maart. Ik kan zeggen dat ze hiermee een heel eind komt; is sneller uit de paniekaanval te halen. Maar ze blijft buiten superallert en niet ontspannen tijdens de wandelingen. Zo zielig want ze kan er zó van genieten....! Het probleem wat zich nu voordoet is dat ze savonds níet meer wil wandelen. Je krijgt haar met geen mogelijkheid mee. Laat zich nog wel de riem omdoen maar eenmaal buiten gaat ze liggen en kijkt me dan heel angstig aan. Alles hebben we al geprobeerd; iets lekkers/leuks mee, positief zijn en rustig noem maar op. Niets helpt. Eerst dachten we aan het donker maar smorgens heeft ze er geen problemen mee.... Ook breidt de angst zich uit. Als er regen of hagel tegen de rammen klettert schiet ze ook gelijk onder de gordijnen. Zo ook bij het fluitje van de scheidsrechter als er voetbal op t.v is......

Heeft iemand dit ook meegemaakt en wat hebben jullie er aan gedaan dit probleem op te lossen? Álle tips zijn heel erg welkom!!!!

groetjes Aukje (een verdrietig baasje)

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe 3 doggies

honden foto van Doortje & Tibbe

Ach wat enorm naar... :(

Wat een *&$#% met dat stomme vuurwerk...

 

Ik heb hier geen ervaring mee. Hopelijk hebben andere hier nog tips.

Wat gebeurd er als je het vluchtgedrag niet negeert maar haar steunt in zo'n situatie?

 

Misschien zou je ook nog hulp hebben aan een (goede) gedragstrainer.  Die samen met jullie aan de slag kan en daarbij je hond ook echt ziet. 

 

 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

Ik sluit me aan bij doortje en zou ook goede begeleiding zoeken als het zo ernstig is.  

 

Zelf steun ik mijn hond bij extreme angst, hier voelt ze zich beter bij. 

 

Ook geef ik haar de keuze of ze wil lopen. In de periodes met vuurwerk lopen we dus ook echt een stuk minder. Maar ik dwing haar niet. 

Meestal wil ze het nu dan wel weer proberen, maar zodra ze in paniek raakt gaan we terug naar huis (echt paniek dan hè).

Dan wachten we binnen of in de tuin even en proberen we het later weer. 

Maar het feit dat ze een keuze heeft doet haar enorm goed. 

 

En echt niet dat ze nu niet meer bang is hoor, maar het 'dwingen' heeft het bij haar alleen maar erger gemaakt.

De af en toe een knal kan ze nu handelen, maar de vuurwerk periode is een hel. 

 

Overigens had ik het idee dat de adaptil verdamper haar vorig jaar in huis wel wat hielp. 

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

Dank voor jullie reacties. Het vluchtgedrag buiten: we gaan wat rustiger lopen en ondertussen zeggen we: is goed Hiske, rustig maar. Als ze nog wel gaat zitten bij het oversteken belonen we haar: góedzo! Dát is flink!! Binnen zeggen we ook tegen haar ís goed, kom maar. Dit heeft geen effect. Ze komt onder de gordijnen vandaan als ze er klaar voor is.

een gt hebben we naar haar laten kijken en met haar laten wandelen. Later zijn we samen wezen wandelen. Het trekken is hierdoor wel beter geworden. Maar hij zei ook al dat de angst zó diep zit dat dit niet te herstellen is....

Yara: wat is de adatil verdamper en wat doet deze?

honden foto van Manon en de meiden, Vera*, Lexi*, Pientje* en Mara

Vreselijk!

Ik heb hetzelfde met Lexi, haar leven lang al.

En sinds vorig jaar de andere meiden ook, sinds ze hier complete bommen afstaken.

En met mijn vorige hond jaaaaren geleden precies hetzelfde.

Ik zit al 25 jaar met dat probleem.

En was het nou alleen oudjaarsavond.

Maar hier zijn ze al begonnen met knallen.

En ook alles wat op vuurwerk lijkt vindt ze net zo eng.

Zo zielig.

Ik heb alles al geprobeerd.

De laatste 3 dagen van het jaar, als de vuurwerkverkoop begonnen is krijgt ze wel alprozalam, dat haalt een tikkeltje weg, maar blijft panisch dan hoor.

En je kunt toch moeilijk je hond maandenlang xanax geven.

Ik heb het niet kunnen oplossen.

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes 3 doggies

honden foto van 3 muisjes

Hebben jullie wel eens een vuurwerk cd geprobeerd? 

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe 3 doggies

honden foto van Doortje & Tibbe

Hier staat wel een fijn stukje over vuurwerkangst (en angst voor geluiden) op de site van de nvsw.

https://www.nvsw.nl/index.php?sp=235 

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Een probleem dat genegeerd wordt heeft meestal de eigenschap om alleen maar groter te worden ipv zomaar poef te verdwijnen.

Uiteraard werd en wordt het advies gegeven om een hond die angst heeft,  te negeren. Helaas gaat op deze manier het probleem niet over.

 

Als je haar uitlaat, ga dan ergens naartoe waar je alleen bent. In alle rust en stilte. Als je hond bang is, blijf dan rustig staan. Zolang er spanning op de lijn staat (je gebruikt best wel een langere lijn) blijf je rustig staan. Je kan proberen met haar af te leiden met voedsel (niet gezegd dat dit gaat lukken. Maar maak wel gebruik van iets dat de hond heel, maar dan ook echt heel lekker vindt). Van zodra de spanning van de lijn is, ga je door. In het begin ga je echt niet veel stappen want ze gaat steeds trekken om weg te willen. 

En in het begin ook niet langer dan 10 à 15 min. 

 

Belangrijk is dat je de hond kan lezen, zien wat het lichaam vertelt. Zodat je daar kan op inspelen. Zo'n honden hebben begeleiding nodig op maat. En is ook iets dat je beetje bij beetje stapgewijs opbouwt. Er bestaan voor zoiets geen standaard oefeningen.

 

Onlangs had ik een hond in behandeling, die in beslag was genomen bij een broodf..kker. Om dan naar het asiel te gaan. Ondertussen is ze zo geëvolueerd dat ze heel goed mee kan op wandeling.

 

Nu heb ik weer een pup van 16 à 17 weken in behandeling. 

Elke hond is anders. Dus voor zoiets is ook elke aanpak anders.

En als je op zoek gaat naar hulp, doe dit dan zeker grondig. Want er zijn helaas heel wat mensen die zich graag specialist ter zake noemen, maar soms meer ellende dan vooruitgang veroorzaken.

 

 

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

Och Manon, dat voorspelt niet zoveel goeds. Hier is het knallen idd ook alweer begonnen.... En daarna begint ook gelijk het probleem. Zomers is er niets aan de hand!

Jenny en Molly: ook de cd geprobeerd maar de paniek komt voort uit het onvoorspelbare. De cd is steeds hetzelfde..

honden page profiel Gio en KyraGio en Kyra 3 doggies

honden foto van Gio en Kyra

Onze Kyra is ook erg bang voor vuurwerk, onweer en andere harde geluiden. Sinds vorige maand zijn nieuwe buren het huis aan het verbouwen en dit is echt een ramp, vooral met boren.
We hebben nu Zylkène van de dierenarts gehad. Ik heb niet het idee dat het veel helpt, maar bij sommige honden schijnt het wel veel verschil te maken.

Wij steunen Kyra overigens wel, desnoods gaan de hondjes mee naar bed bij bijvoorbeeld onweer, dan wordt ze wel rustiger. Soms kiest ze ervoor om in de tuin onder de struiken te gaan liggen, of in een kleine omgeving, onder de trap of een tafeltje, zelfs in de kast op onze schoenen. Dat mag ze zelf weten. We gaan dan regelmatig kijken.

Ze heeft helaas soms de neiging om ook bij hele kleine geluidjes al zielig te gaan doen, dan negeren we dit gedrag.

Ze wil ook niets eten als ze bang is, en helaas blijft ze nog lange tijd na het lawaai bang.

Ik volg ik dit topic graag voor tips.

honden page profiel lyannelyanne 3 doggies

honden foto van lyanne

Het klinkt mij alsof ze er een keer doorheen moet. Ze zoekt nu iedere keer dekking met een vals idee van veiligheid. Daardoor zal ze denk ik dit ook niet aanpassen want ze denkt dat vluchten helpt.

Misschien moet ze een keer in een gecontroleerde omgeving geconfronteerd moeten worden met 1 geluid dat ze eng vind (eerst een mild eng geluid voordat je overstap op een groot eng geluid) en dan geen aandacht geven aan huilen en trekken maar ook geen mogelijkheid tot vluchten bieden. Dan leert ze uiteindelijk dat het toch niet eng is. Niet eerder stoppen want dan leert ze juist dat het eng is en zal het erger worden.

Dit zal ik niet doen zonder begeleiding.

 

 

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

Lyanne, wat bedoel je precies met een gecontroleerde omgeving? En ik ben bang dat, als ze geen kans tot vluchten heeft, de paniek groter wordt?

honden page profiel lyannelyanne 3 doggies

honden foto van lyanne

Ik bedoel ermee te zeggen, dat je dit niet even zelf moet proberen wanneer je er geen ervaring mee hebt en gecontroleerd dat het bijvoorbeeld binnen is bij een hondenschool en ze bloot word gesteld aan 1 geluid en niet dat er op straat nog 10 enge prikkels voorbijkomen.

Ik denk dat paniek er zeker zal zijn maar wanneer er niet opgegeven word op zo'n moment en niet ingelaten word met de angst dit minder zal worden wanneer ze realiseerd dat het geluid niks doet. uiteindelijk zal ze het geluid gaan accepteren. Wanneer je ophoudt wanneer ze nog in paniek is, dan zal het inderdaad erger zijn als dat je er mee begint.

honden foto van Manon en de meiden, Vera*, Lexi*, Pientje* en Mara

" Och Manon, dat voorspelt niet zoveel goeds. Hier is het knallen idd ook alweer begonnen.... En daarna begint ook gelijk het probleem. Zomers is er niets aan de hand!
Jenny en Molly: ook de cd geprobeerd maar de paniek komt voort uit het onvoorspelbare. De cd is steeds hetzelfde.. "

 Dramatisch, echt alles geprobeerd, niks helpt.

Tegen oudjaar heb ik dan ook echt wurgneigingen (nu al eigenlijk )

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

Over wurgneigingen gesproken.. Vanmiddag voor de maaltijd eens een wandeling geprobeerd. Erg positief gemaakt: ga je mèè? Joepiedepoepieeee!! Lekkers mee en gegeven, góedzo!! Ging goed tot aan de hoek; Knal!! Mis; gelijk naar huis willen. Eerst nog blijven staan, lijn slap; goedzó!! Lekkers geven en kom maar, is goed. Maar nee hoor. Grrrrr. Rotjeugd!! Vanavond moesten we met z'n 2en. Toen ging het beter.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

" Het klinkt mij alsof ze er een keer doorheen moet. Ze zoekt nu iedere keer dekking met een vals idee van veiligheid. Daardoor zal ze denk ik dit ook niet aanpassen want ze denkt dat vluchten helpt.

Misschien moet ze een keer in een gecontroleerde omgeving geconfronteerd moeten worden met 1 geluid dat ze eng vind (eerst een mild eng geluid voordat je overstap op een groot eng geluid) en dan geen aandacht geven aan huilen en trekken maar ook geen mogelijkheid tot vluchten bieden. Dan leert ze uiteindelijk dat het toch niet eng is. Niet eerder stoppen want dan leert ze juist dat het eng is en zal het erger worden.

Dit zal ik niet doen zonder begeleiding.

 

  "

 



Ik vrees dat dat lastig wordt. Geen mogelijkheid tot vluchten, hoe wil je dat creëeren? Een hond die zo ontzettend bang is dat er geen contact meer mogelijk is en alleen maar wil vluchten, lijkt op zo'n vluchtmoment niet helder na te kunnen denken en komt dus niet tot het besef van: "oh ik kan niet vluchten, zo eng is het helemaal niet". Die zal hoogstwaarschijnlijk in zichzelf keren en totaal gestrest raken. Lijkt me alleen maar zielig.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

"  

Ik vrees dat dat lastig wordt. Geen mogelijkheid tot vluchten, hoe wil je dat creëeren? Een hond die zo ontzettend bang is dat er geen contact meer mogelijk is en alleen maar wil vluchten, lijkt op zo'n vluchtmoment niet helder na te kunnen denken en komt dus niet tot het besef van: "oh ik kan niet vluchten, zo eng is het helemaal niet". Die zal hoogstwaarschijnlijk in zichzelf keren en totaal gestrest raken. Lijkt me alleen maar zielig. "

 Dat lijkt mij ook. De hond zal zich er ongetwijfeld aan over geven doordat hij niet anders kan. 

Maar de angst zal niet minder worden.

En ik vraag me dus af wat dat verder dan voor impact gaat hebben op het gedrag.

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Misschien helpt het als je gaat wandelen in een andere omgeving?

In het bos of zo, in ieder geval ergens achteraf waar je geen knallen hoort.

 

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

"  Dat lijkt mij ook. De hond zal zich er ongetwijfeld aan over geven doordat hij niet anders kan. 
Maar de angst zal niet minder worden.
En ik vraag me dus af wat dat verder dan voor impact gaat hebben op het gedrag. "

 Als ik er aan denk hoe Hiske zal reageren als ze niet kan vluchten naar een veilige plek?.. Maak je er dan niet een nóg angstiger hondje van? 

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

" Misschien helpt het als je gaat wandelen in een andere omgeving?
In het bos of zo, in ieder geval ergens achteraf waar je geen knallen hoort.
  "

 Dat helpt wel maar ik heb geen auto overdag dus zal ze het met wandelingen moeten doen en voordat ik bij het bos ben hebben we dat al heel wat (moeilijke) kilometers voor de boeg....

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

"  Als ik er aan denk hoe Hiske zal reageren als ze niet kan vluchten naar een veilige plek?.. Maak je er dan niet een nóg angstiger hondje van?  "

 Ja dat denk ik dus wel. 

Ik denk dat het erg belangrijk is dat de hond het gevoel heeft zelf invloed te hebben op een situatie. 

 

Wil niet zeggen dat het daarmee opgelost is, want harde knallen is gewoon echt vreselijk ,  maar ik merk wel duidelijk verschil bij yara (in het dagelijks leven) sinds zij zelf meer invloed op een situatie heeft. 

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

"  Ja dat denk ik dus wel. 
Ik denk dat het erg belangrijk is dat de hond het gevoel heeft zelf invloed te hebben op een situatie. 
 
Wil niet zeggen dat het daarmee opgelost is, want harde knallen is gewoon echt vreselijk ,  maar ik merk wel duidelijk verschil bij yara (in het dagelijks leven) sinds zij zelf meer invloed op een situatie heeft.  "

 Op korte termijn lijkt me dit een betere oplossing dan een dier "opsluiten" en dan laten blootstellen aan haar grootste angst zonder mogelijkheid tot vluchten/ schuilen.....

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Kan je er een gedragstherapeut bij halen; die met name ook 's avonds met je wil oefenen?

Heb je met Hiske op training gezeten? Heeft die club of vereniging een vaste gedragstherapeut, die je zou kunnen inschakelen.

Dit is heel vervelend en voor Hiske en voor jou.

 

http://www.doggo.nl/artikelen/probleemgedrag/is-jouw-hond-bang-voor-vuurwerk.php

 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Dat is zo sneu. Arme hond, gevangen in haar angst.

Het gaat dus vooral om geluid. Daar schiet ze van in de paniek. En nu associeert ze het ' buiten' en donker met nare geluiden.

Je zou kunnen proberen om haar juist rustgevende geluiden te laten horen, in een poging haar fixatie en angst te doorbreken.

Zet overdag eens wat klassieke muziek op. Rustige, instrumentaal. Niet te hard. Doe er zelf ook ontspannen en rustig bij: beetje de afwas doen of zo.

Als het goed is, zie je je hond langzaam ontspannen en in slaap vallen.

Dan kun je deze muziek gaan gebruiken als tegenwicht voor ongewenste herrie buiten. Verwacht je geknal of herrie?

Zet je klassieke zender aan, draai het volume iets hoger en doe zelf iets ontspannends zonder veel aandacht aan je hond te besteden.

Die gaat toch relaxen dan.....

Voor s avonds naar buiten gaan kun je je eigen stem gebruiken: zing bv een rustig liedje( wat je overdag al had uitgeprobeerd met rustgevend resultaat) en blijf dat zachtjes zingen terwijl je je hond meeneemt naar buiten.

Accepteer geen getreuzel, neem haar mee maar blijf rustig.

De truc is hier dat je je hond als het ware opnieuw programmeert op geluid: maar je zorgt nu dat jóuw geluid duidelijker is en meer impact heeft.

De nare geluiden waar van geschrokken moet worden komen er niet meer door zodoende......

Geluid= rustgevend en niet iets om bang voor te zijn.....

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

"  

Ik vrees dat dat lastig wordt. Geen mogelijkheid tot vluchten, hoe wil je dat creëeren? Een hond die zo ontzettend bang is dat er geen contact meer mogelijk is en alleen maar wil vluchten, lijkt op zo'n vluchtmoment niet helder na te kunnen denken en komt dus niet tot het besef van: "oh ik kan niet vluchten, zo eng is het helemaal niet". Die zal hoogstwaarschijnlijk in zichzelf keren en totaal gestrest raken. Lijkt me alleen maar zielig. "

 Eens hoor, ik denk ook niet dat t gaat werken. Bij Paddy niet in ieder geval, juist door de onvoorspelbaarheid van de geluiden.

 

Ik volg dit topic wel, tips heb ik niet voor je ts, ik klooi zelf ook maar een beetje aan, en rond oud en nieuw gaan mijn honden naar t pension, dat scheelt enorm veel stress.

honden page profiel davendaven 3 doggies

honden foto van daven

" Over wurgneigingen gesproken.. Vanmiddag voor de maaltijd eens een wandeling geprobeerd. Erg positief gemaakt: ga je mèè? Joepiedepoepieeee!! Lekkers mee en gegeven, góedzo!! Ging goed tot aan de hoek; Knal!! Mis; gelijk naar huis willen. Eerst nog blijven staan, lijn slap; goedzó!! Lekkers geven en kom maar, is goed. Maar nee hoor. Grrrrr. Rotjeugd!! Vanavond moesten we met z'n 2en. Toen ging het beter. "

 Waarom al die pos aandacht ( de verkeerde aandacht )erop vestigen , het is maar een wandeling  Hierdoor maak je je hond al  extra alert en dan hoef er idd maar 1 knal te zijn en het is mis

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

Je probeert van álles Daven....

honden page profiel Brigitte, Zebee & ZabaaBrigitte, Zebee & Zabaa 3 doggies

honden foto van Brigitte, Zebee & Zabaa

"  

Ik vrees dat dat lastig wordt. Geen mogelijkheid tot vluchten, hoe wil je dat creëeren? Een hond die zo ontzettend bang is dat er geen contact meer mogelijk is en alleen maar wil vluchten, lijkt op zo'n vluchtmoment niet helder na te kunnen denken en komt dus niet tot het besef van: "oh ik kan niet vluchten, zo eng is het helemaal niet". Die zal hoogstwaarschijnlijk in zichzelf keren en totaal gestrest raken. Lijkt me alleen maar zielig. "

 Helemaal mee eens.

Ik weet zeker na alles geprobeerd te hebben dat Zebee in die situatie zou door draaien en dan heb je zeer zeker een nog veel groter probleem. ( spreek uit ervaring met een soort gelijke situatie)

 

Ze is bang voor insekten. Vlucht daarvoor weg. Panisch.

Ze zat een keer in de benche en ze hoorde een dikke hommel zoemen. PANIEK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ze kon nergens heen.

Daarna was de angst voor zoemende insekten nog erger......ze bleef maar zoeken of ze misschien iets hoorde.

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Ik kan je clomicalm met gt aanraden. Met zo een extreme angst, kan je haar niet meer bereiken.
De medicatie, zorgt dat je dat wel kan en dan kan je met een gt aan de angst gaan werken.

Ken een hond met ook zulke angst, wat steeds erger werd.
Gaat nu heel erg goed!

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

" Ik kan je clomicalm met gt aanraden. Met zo een extreme angst, kan je haar niet meer bereiken.
De medicatie, zorgt dat je dat wel kan en dan kan je met een gt aan de angst gaan werken.

Ken een hond met ook zulke angst, wat steeds erger werd.
Gaat nu heel erg goed! "

 Ik zal het morgen met de da bespreken. Dank voor de tip

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Hond heeft andere hond gebeten.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^