Patella luxatie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Willemijn & ChicoWillemijn & Chico

honden foto van Willemijn & Chico

Hallo allemaal, ik kom al ruim anderhalf jaar via google op dit forum terecht, en heb nu zelf een vraag.

Chico hinkt al sinds we hem hebben (ruim anderhalf jaar) met zijn linker achterpootje. Volgens de DA zat er wat extra ruimte bij zijn knieschijf, maar ze kreeg de knieschijf er niet uit. Ook bij volgende controles kreeg de DA de knieschijf er niet uit. Een paar maanden terug begon Chico ook met rechts achter te hinkelen. De DA voelde ook daar wat speling bij de knieschijf, maar wederom kreeg hij geen van beide knieschijven eruit. Toen verwees hij ons door naar een ostheopaat, omdat het misschien ook een neurologische aandoening kon zijn die bij Jack Russels voorkomt. Dat vonden mijn vriend en ik zo onlogisch, dat we naar een andere DA zijn gegaan.

 

Ook deze DA kreeg Chico's knieschijven er niet uit, maar zou overleggen met een orthopeed. Uiteindelijk ben ik teruggebeld dat we op consult kunnen bij de othopeed, en dat Chico als het nodig is dan direct geopereerd kan worden (€935 per knie, inclusief narcose, exclusief nazorg, direct afrekenen). Alleen een consult bij de orthopeed, zonder gelijk te opereren, zou duur zijn omdat deze vanuit Amsterdam naar Arnhem moet komen. Nu heb ik afgesproken van me te laten horen als ik zeker weet of ik dit wil.

 

Ik weet nu niet goed wat ik moet doen. Ik weet eigenlijk niet eens goed wat er aan de hand is. Voor zover ik weet word patella luxatie geconstateerd door de knieschijf eruit te drukken. Daarnaast twijfel ik of opereren wel de beste optie is, omdat de slagingskans afhankelijk is van de revalidatie. Chico is een erg bewegelijk en soms schrikachtig hondje, en zou zich alleen maar verzetten als hij in een bench moet. Verder lijkt hij er niet echt last van te hebben, het is alleen soms lastig als hij met beide pootjes tegelijk wil hinkelen.

 

Nou zou ik graag naar een DA/orthopeed gaan die ons goed kan uitleggen wat er met Chico's knietjes aan de hand is, en samen met ons kijkt naar wat de beste oplossing zou zijn voor Chico. Weet iemand waar ik daarvoor terecht zou kunnen? Liefst in de omgeving van Arnhem? Of heeft iemand misschien nog andere ideeën of inzichten voor me?

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Als 2 dierenartsen beide knieën van je hondje niet uit de kom krijgen, is het geen hoge graad van patella luxatie. Afspraak met orthopeed en dan gelijk opereren, lijkt me wat te hard van stapel lopen. Bovendien voel je je dan onder druk gezet, omdat die orthopeed speciaal voor jouw hondje naar de kliniek van je dierenarts is gekomen.

 

 

Je kunt ook zelf naar een dierenkliniek gaan, waar een dierenarts/specialist in orthopedie aan verbonden is. Je hebt wel een verwijzing van je dierenarts nodig. Let op; er zijn veel dierenartsen die zich specialist noemen, doch niet afgestudeerd zijn als specialist.

 

Laat alleen opereren als het echt noodzakelijk is en laat je informeren wat er in de toekomst gebeurt, als je niet laat opereren. 2 x opereren betekent ook 2 x een revalidatieperiode van 6 weken.

 

Orthopedisch chirurgen doen deze operaties als het ware aan de lopende band en beseffen niet altijd, dat de revalidatieperiode voor hond en baas best zwaar is. Er moet veel geregeld worden, omdat de hond zeer goed in de gaten moet worden gehouden en er bijv. ook therapeutisch zwemmen geregeld moet worden.

 

Ik zie regelmatig jacks en ken er ook een paar, die met een of twee achterpoten met een huppeltje lopen. Deze hebben verder geen last of pijn.

 

In Wageningen is een  veterinair specialistisch centrum waar een orthopedisch dierenarts/specialist aan verbonden is.

http://www.wagenrenk.com/orthopedie/

 

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Indien hij de knieschijven er echt niet uit krijgt moet je er verder niet aan maten prutsen en zekers niet laten opereren.

Dan is het inderdaad een neurologisch huppeltje dat bij de Jack Russel en zelfs bij sommige andere rassen voorkomt.

honden page profiel ElianeEliane

Ik zou eventueel wel eens naar de heupen laten kijken. Iets wat bij een JR niet echt voor de hand liggend is. Maar ik herinner mij eentje die problemen had met z'n heupkom en die ook al lang en steeds erger begon te maken.

Want als ze al met z'n 2 de knieschijf er niet uit krijgen zou ik ook net zoals hierboven reeds aangegeven niet laten opereren. Het zijn gewoon idiote belachelijke prijzen. 

Desnoods eens horen in België, ik hoor regelmatig dat ze in Nederland een pak duurder zijn. En ook hier hebben we goede specialisten.

honden page profiel Willemijn & ChicoWillemijn & Chico

honden foto van Willemijn & Chico

Bedankt voor jullie reacties. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben met twijfels over gelijk opereren.

 

Ik denk zelf niet dat het een neurologische afwijking is. Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar Chico heeft volgens mij niks Jack Russell-achtigs in zich. Qua uiterlijk vind ik hem wel passen in het plaatje kruising chihuahua dwergpincher. Ik denk ook niet dat het aan zijn heupen ligt, die zijn ook gecheckt door alle dierenartsen. Maar misschien is het wel een idee die ook te laten controleren bij een othopeed.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

" Bedankt voor jullie reacties. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben met twijfels over gelijk opereren.
 
Ik denk zelf niet dat het een neurologische afwijking is. Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar Chico heeft volgens mij niks Jack Russell-achtigs in zich. Qua uiterlijk vind ik hem wel passen in het plaatje kruising chihuahua dwergpincher. Ik denk ook niet dat het aan zijn heupen ligt, die zijn ook gecheckt door alle dierenartsen. Maar misschien is het wel een idee die ook te laten controleren bij een othopeed. "

 Het komt niet alleen voor bij jack russels maar ook vaak bij andere kleine rassen.

 

Even een vraagje,als je hondje hard rent,huppelt hij dan ook?

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Probeer je niet blind de staren op het idee dat alleen Jack Russells PL kunnen hebben :). PL is een aandoening die bij veel kleine rassen voor komt, en zelfs bij een aantal medium rassen. Alleen is de aandoening bij de JR uit de voegen gebarsten waardoor nu zo ongeveer elke gefokte JR het heeft (even de verantwoord gefokte honden daargelaten). 

 

Als de dierenartsen de knie niet uit de kom krijgen, maar er wel speling op zit, betekent het waarschijnlijk dat je hond een lichte vorm van PL heeft. Dus niet zwaar genoeg om echt de kop uit de kom te trekken. Van wat ik er van gehoord heb, is de lichte versie van PL vaak relatief pijnloos, maar dat zal ook af hangen van je hond zelf. 

 

Ik hoop dat de PL niet verder doorgaat, want het kan meende ik verergeren zo lang de hond nog niet uitgegroeid is/ouder word. Bedenk je wel dat het niet aansluiten van de kop op de kom ervoor kan zorgen dat er slijtage optreed. Dus dat Chico na verloop van tijd alsnog geopereerd moet worden aan botwildgroei en slijtage van het gewricht. Met de bijbehorende kosten... Ik wil je niet bang maken, maar dit kan wel een reëel gevolg zijn van PL.

 

Overigens is die 900+ euro niet overdreven duur, voor zover ik weet zijn dat wel de gangbare prijzen voor deze operatie. En zo blijkt maar weer dat het belangrijk is voor een fokker om te fokken met gezonde honden. Want had deze fokker gewoon zijn voorwerk gedaan, dan had hij de ouderdieren van je hond laten testen op deze aandoening. Dat kost dan eenmalig iets van 100 euro, ipv nu ±1800 euro voor een paar operaties :(. En mocht je besluiten om niet te opereren, dan kun je op latere leeftijd nog voor grote kosten komen te staan vanwege slijtage e.d. Dus het is hoe dan ook een lastige afweging die je moet maken. En dit had allemaal voorkomen kunnen worden als de fokker zijn werk goed gedaan had :(.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Bij lichte patella luxatie kan hydrotherapie helpen om de spieren te versterken en daardoor minder speling in het kniegewricht te geven en daardoor ook minder artrose.

http://hydrotherapiehond.nl/hydrotherapie/

 

honden page profiel Willemijn & ChicoWillemijn & Chico

honden foto van Willemijn & Chico

Als Chico normaal loopt hinkt hij niet. Als hij iets harder loopt, trekt hij bijna standaard zijn linker pootje op. Sinds een tijdje hupst hij soms ook met rechts. Als hij rent gebruikt hij beide achterpoten.

 

Helemaal eens met dat het een verantwoordelijkheid is van de fokker. Chico is een herplaatsertje, en komt vermoedelijk uit de broodfok. Maarja, nu zal ik de verantwoordelijkheid voor hem moeten nemen, wat ik met alle liefde doe natuurlijk. Ik wil ook best betalen voor datgene wat nodig is, maar ik weet op dit moment niet of opereren wel de beste oplossing is voor Chico. Ik heb het idee dat de DA nu alleen kijkt naar het probleem, PL, en de meest voor de hand liggende oplossing, opereren. Zonder te kijken of het wel de beste oplossing voor de hond Chico is. En ook zonder mij goed te informeren over wat nu precies het probleem is, wat eventuele andere opties zijn, en wat er allemaal bij zo'n operatie en revalidatie komt kijken.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Ik stelde die vraag omdat ik hier een hond heb gehad,die altijd huppelde bij het langzaam lopen maar éénmaal volop in de ren niks aan de hand. Heb nooit niks aan die poot laten doen,is altijd goed blijven gaan.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Mijn chihuahua hinkte ook en ik ben met hem naar een orthopeed geweest. Deze vertelde dat veel kleine gespierde rassen een soort hupje kunnen maken als ze van lopen naar draf of van draf naar rennen gaan, zeg maar. Dit hoeft niks ernstigs te zijn.

 

Toen een paar maanden later mijn hondje na een vertapping wel degelijk een los schietende knieschijf had zag ik duidelijk verschil. Met PL wilde hij vaak niet gaan zitten omdat hij z'n knie niet wilde buigen. Ook stond hij vaak met z'n poot opgetrokken als hij stil stond.

honden page profiel Marjolein & Toby Marjolein & Toby

honden foto van Marjolein & Toby

Ik ben onlangs met mijn Jack Russell bij Dr Govers geweest. Zij is orthopeed bij het VSC de Wagenrenk in Wageningen. Fijne en kundige vrouw.
Ik kwam daar voor iets anders, maar dacht nu ben ik er toch... Mijn Jack loopt zowel in telgang als in draf en bij het overspringen naar draf huppelt hij. Ze heeft wat testjes gedaan, maar geen PL.

Volgende forumvraag: Stomorgyl
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^