Vage klachten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Tatime (Gast)

Hallo allemaal, Ik ben ten einde raad, onze Jack Russel van bijna 6 vertoont sinds een week of 5 een vreemd ziektebeeld. Hij heeft een opgezwollen buik (sinds vandaag ook gezwollen achterpootjes). Uiteraard zijn we al meerdere malen bij de dierenarts geweest. We dachten eerst aan verstopping (foto gemaakt, geen verstopping), wel bleek er enorm veel vocht in zijn buikholte te zitten. Aan de vochtafdrijvers, geen resultaat. Aangezien het effect 0 was hebben we een echo laten maken van zijn buikholte, hierop was alleen het enorm teveel aan vocht te zien, helder vocht geen bloed o.i.d.. Wel was er op de darm een klein stukje verdikte wand te zien, maar niet dusdanig dat het deze klachten mag veroorzaken. We hebben bloed afgenomen en een punctie laten nemen van het vocht uit zijn buikholte. Hierop kwam naar voren dat de bloedwaardes, eiwitten aan de lage kant waren (score 1 bij een gezonde score hoger dan 5 en de lymfecieten (witte bloedcellen) aan de hoge kant waren score 11.5 bij een gezonde score van maximaal 11.3) dit kan wijzen op kanker, maar verder zijn hier geen aanwijzingen voor en de scores van de lymfecieten zouden dan veel hoger moeten liggen. Wat ook raar is dat er geen gezwellen zijn gevonden tijdens de echo, dus dan zou het gaan om een bloedkankersoort. Echter dit is niet uit te sluiten met het bloedonderzoek wat gedaan is. Omdat de vervolgstap of een hartecho of openmaken is (erg kostbaar beide) zijn we naar een alternatieve geneeskundige geweest. Zij wist ons vermoeden te bevestigen dat het te maken heeft met zijn dunne darm. We zijn op haar advies overgegaan op vers vlees voeding van Duck (de pensvariant), echter geen gewenst effect. Nog steeds opgeblazen. Morgen breng ik nog ontlasting van hem weg (urine reeds onderzocht, geen afwijkingen), maar daarna houdt het wel zo'n beetje op qua "goedkopere" onderzoeken. Mijn vraag: is er iemand die dit ziektebeeld herkent en hiervoor een tip weet? Ons gevoel zegt dat het met zijn darmen niet goed is, altijd moeizame ontlasting, weinig eetlust etc. Ik kan en wil niet een verder gezond ogende hond in laten slapen, zonder dat we de reden weten.. Vreselijk dit! Ik hoop op de juiste tip! Alvast bedankt!

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Moet vreselijk zijn die angst die je nu doormaakt. 

Neen ik heb geen tip, spijtig genoeg.

ik zou gaan voor een tweede consult ergens anders ?

 

ik zie het ook niet goed in hoor, die opgezwollen buik...arm dier...heeft hij pijn vd zwelling ook ? Kunnen ze geen water wegtrekken om hem te verlichten ? 

 uiteraard wil je weten wat er scheelt.

 

sterkte en hopelijk komt het nog goed.

 

 

honden page profiel TatimeTatime

Bedankt voor je bericht, inderdaad een second opinion misschien een goed idee.

Hij lijkt verder geen pijn te hebben, alleen wat ongemak met lopen. Hij speelt gewoon nog met de riem etc. Is alleen wat rustiger omdat alles minder gemakkelijk gaat.

Ik ben er al 2 weken zo'n beetje ziek van, ik wil graag weten wat er aan de hand is dan kan ik er eventueel vrede mee hebben.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Is de buik gepuncteerd en het vocht onderzocht? 

Tatime (Gast)

Ja ze hebben een punctie genomen, geen rare zaken aan het licht gekomen. 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

" Ja ze hebben een punctie genomen, geen rare zaken aan het licht gekomen.  "

 Het zou een aanwijzing moeten geven in welke richting verder te zoeken. 

Als ze aan een hartecho denken zal daar wel aanleiding voor zijn. Is niet zo duur. Misschien 200€?

 

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

"  Het zou een aanwijzing moeten geven in welke richting verder te zoeken. 
Als ze aan een hartecho denken zal daar wel aanleiding voor zijn. Is niet zo duur. Misschien 200€?
  "

 Bij hartproblemen komt er toch vocht op de longen en niet in de buikholte? Of heb ik het fout?

honden page profiel TatimeTatime

Ja en verder is aan zijn hart ook geen ruis oid te horen. Ze vermoeden een te krachtige slag van het hart waardoor het vocht door de bloedvaten gepompt wordt.. Maar naar mijn idee moet zijn hart dan niet klinken als die van een jonge hond.. 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

"  Bij hartproblemen komt er toch vocht op de longen en niet in de buikholte? Of heb ik het fout? "

 Vocht in de buikholte door hartproblemen is heel goed mogelijk. Ik zou voor een dopplertest (uitgebreide hartecho) gaan. Ons teefje ondergaat deze elke 2 jaar en dat kost ons 140 euro. Ik vind het eerlijk gezegd wel belangrijk om dit uit te zoeken. Allelei goedkope alternatieve worden op een gegeven moment ook een hoog kostenplaatje en daar schiet je dus schijnbaar ook niet veel mee op. En daarbij het gaat om het welzijn van de hond.

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

" Ja en verder is aan zijn hart ook geen ruis oid te horen. Ze vermoeden een te krachtige slag van het hart waardoor het vocht door de bloedvaten gepompt wordt.. Maar naar mijn idee moet zijn hart dan niet klinken als die van een jonge hond..  "

 Ik zou zot worden van ongerustheid. En het is ook niks voor dat beestje om zich zo opgeblazen te voelen.

Veel beterschap en hopelijk snel hulp voor je kleine!

honden page profiel TatimeTatime

"  Vocht in de buikholte door hartproblemen is heel goed mogelijk. Ik zou voor een dopplertest (uitgebreide hartecho) gaan. Ons teefje ondergaat deze elke 2 jaar en dat kost ons 140 euro. Ik vind het eerlijk gezegd wel belangrijk om dit uit te zoeken. Allelei goedkope alternatieve worden op een gegeven moment ook een hoog kostenplaatje en daar schiet je dus schijnbaar ook niet veel mee op. En daarbij het gaat om het welzijn van de hond. "

 En waar laat je deze test doen? Wij zijn doorverwezen naar Wageningen, kosten vanaf 250 incl. internist...

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

"  En waar laat je deze test doen? Wij zijn doorverwezen naar Wageningen, kosten vanaf 250 incl. internist... "

 Dat is een stuk duurder en waarschijnlijk wordt de doppler door dezelfde radiologe uitgevoerd als door degene die bij ons komt. Melinda Schmidt werkt namelijk ook in de wagenrenk. 

http://www.dierenkliniek-schagen.nl/index.php/team/specialisten

En ook nog eens een vanaf prijs....

Ik heb het net nog even gecontroleerd en ik heb in juni verleden jaar precies 140 euro betaald.

 

honden page profiel TatimeTatime

Is zij ook internist?

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

Voor zo ver ik weet niet, zij is specialist radiologie. Zij onderzoekt of er een hartafwijking is en niet de internist. Een internist lijkt mij pas nodig als blijkt dat er daadwerkelijk een afwijking is. Eigenlijk een cardioloog i.p.v. internist. Stel als er niets uitkomt, moet je toch betalen voor die internist die er bij staat te kijken.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Als je een (kleuren)doppler echo wilt laten maken, kan je o.a. op de volgende adressen terecht:

 

http://www.gencouns.nl/pdf/Radiologische_Klinieken.pdf

 

Drs. M.L. Schmidt veterinair radioloog doet ook echografisch onderzoek op verschillende lokaties o.a. bij de Wagenrenk in Wageningen

http://www.wagenrenk.com/drs-m-l-schmidt/

 

Uitleg onderzoek:

http://www.diergeneeskunde.nl/ziektebeeld/cardiologie-gezelschapsdieren/echocardiografie/

 

 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

"  En waar laat je deze test doen? Wij zijn doorverwezen naar Wageningen, kosten vanaf 250 incl. internist... "

 De hond van bulleke heeft al een diagnose, dus al een consult bij een internist/cardioloog achter de rug.

Bij jullie hond is nog niet bekend wat er aan de hand is,mdus daar hoort een consult bij. 250€ is een redelijk bedrag voor een echo + consult. 

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Ik moest aan dit topic denken van een tijdje geleden. Hier was ernstige wormbesmetting de oorzaak.

http://www.hondenpage.com/hondenforum/205918/onze-milou-heeft-een-dikke-buik-aan-een-kant.php

 

De symptomen die je beschrijft doen wel wat denken aan PLE. PLE is een aandoening van de dunne darm die gepaard gaat met een te groot verlies van eiwitten via de darmen en gevolg kan zijn van diverse oorzaken. In de link hieronder meer over PLE en ontstaansfactoren.

http://www.dierenziekenhuis.nl/Bibliotheek/tabid/69/ItemID/89/Default.aspx

 

Ik heb me hier onlangs iets meer in verdiept omdat mijn hond (na aantal jaren gekwakkel) na labonderzoek van genomen darmbiopten, tijdens endoscopie (wat tevens de enige mogelijkheid is om hier uitsluitsel over te krijgen), gediagnosticeerd is met IBD eosinofiele variant (auto immuun gerelateerde aandoening).

Meer over IBD (Inflammatoire darmontsteking) >> http://www.rzwh.nl/het-ras/gezondheid/ibd-of-inflammatory-bowel-disease

 

Veel leesvoer om in te duiken. Wens je dat je samen met een kundig dierenarts de juiste diagnostische/behandel- wegen erin vindt. Altijd naar niet wetende wat er loos is, maar wel geconfronteerd worden met de zorgelijke gevolgen.

 

NB: ik ben geen arts he, dus PLE (en overige info) is geen diagnose, maar uitsluitend door mij geplaatst om eens in te verdiepen op herkenningspunten en vooral om te bespreken met behandelend arts.

Sterkte

 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

"  De hond van bulleke heeft al een diagnose, dus al een consult bij een internist/cardioloog achter de rug.
Bij jullie hond is nog niet bekend wat er aan de hand is,mdus daar hoort een consult bij. 250€ is een redelijk bedrag voor een echo + consult.  "

 Daar heb je gelijk in. De eerste doppler is 8 jaar geleden gedaan in het MCD in Amsterdam, die was duurder, weet alleen de exacte prijs niet meer. De vervolg-dopplers zijn allemaal ter controle om na te gaan of de afwijking zich niet verder ontwikkeld.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

"  Bij hartproblemen komt er toch vocht op de longen en niet in de buikholte? Of heb ik het fout? "

 Links slecht geeft oa longoedeem.

Rechts slecht geeft oa ascites, vrij vocht in de buikholte. 

 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Ik hoop dat je snel erachter komt wat er aan de hand is, hou je ons op de hoogte?

honden page profiel TatimeTatime

We hebben navraag gedaan over PLE, de dierenarts wist ons te vertellen dat hij dit nog niet eerder vast heeft kunnen stellen bij een hond en verwachtte dit dan ook niet bij onze Ed te vinden. 

Vanmorgen heb ik ontlasting weggebracht om parasieten en dergelijke uit te sluiten hiervan krijg ik als het goed is morgen of donderdag uitslag van. Ik ga morgen op verder onderzoek uit met alle links die zijn doorgegeven. Inmiddels denk ik ook aan een second opinion aangezien ik graag wil dat er meegedacht wordt en niet afgewacht wordt tot ik weer contact opneem.. 

Bedankt tot nu toe voor alle reacties! 

Volgende forumvraag: Castreren of niet?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^