Hoeveel bewegen is goed?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Len@ en Jazz[email protected] en Jazz

honden foto van Len@ en Jazz

Het fenomeen overmatige bezigheid

Forums en relevante hondenmedia worden overspoeld met berichten en verzoeken om advies en hulp van hondenbezitters wiens viervoetige vrienden 'volledig doordraaien', hypernerveus zijn en soms zelfs de hele woninginrichting slopen. Waaraan ligt dat?

Al snel wordt dan van 'niet voldoende fysieke en mentale bezigheid' gesproken. En het regent goedbedoelde trainings- en cursusaanbevelingen. In plaats van de oorzaak van het hectische gedrag van de niet verwaarloosde viervoeter grondig uit te zoeken, worden door de advieszoekers telkens nieuwe bezigheidstips toegepast. Zonder onderscheid en steeds wisselend. De uitlaatrondes worden verlengd, het aantal apporten bij de dummytraining wordt verhoogd, het aanbod van hondenspeelgoed in huis uitgebreid. Met matig tot geen succes. De hond blijft onrustig en wordt steeds veeleisender. En de groeiende wanhoop van de lastiggevallen eigenaar is duidelijk zichtbaar in elke nieuwe posting, in iedere nieuwe reactie.

In toenemende mate wordt sinds kort ook gewezen op "bevindingen in de Verenigde Staten", volgens welke de hyperactieve en zich manisch gedragende 'sloopballen op vier poten' "waarschijnlijk" aan ADHD lijden, wat echter "net als bij mensen" met medicatie zeer goed behandelbaar zou zijn. Ritalin voor honden? Chemische kalmmakers voor gefrustreerde Labs en anarcho-Aussies? Op dit punt op z'n laatst begint de innerlijke alarmbel bij de meeste lezers te rinkelen. Terecht.

Tijd om stil te staan en na te denken

Wanneer en hoe is het begonnen? Bij ons mensen loopt het vaak ongeveer als volgt: Voordat de nieuwe tweevoeter het daglicht ziet, is het babyzwemmen al geboekt en de aanmelding voor de peuterspeelzaal al ingediend. Voor de bolle buik wordt klassieke muziek afgespeeld, hoewel moeder eigenlijk van Heavy Metal houdt en zich zeer ongemakkelijk voelt bij Brahms en Chopin (wat de in letterlijk zin meevoelende ongeborene conditioneert op de link "klassiek = braken"). Een soortgelijke "intelligentiebevordering" blijft de pup, fokkers zij dank, bespaard. Maar vergelijkbaarder wordt het bij de vroegstimulering: Terwijl het minimensje al lessen Engels krijgt voordat hij "dada" kan zeggen in zijn moedertaal, is ook voor de nog niet aangekomen miniwoef elke weekdag perfect getimed. Van de afspraken in de puppyspeelgroep, de basisgehoorzaamheidscursus, de eigen agility cursus in de tuin, de 'clicker vanaf het begin'-training tot het twee keer per week 'trailen voor de vroege beginners'.

En niet alleen jonge jachthonden zoals de Weimaraner, Labrador Retriever of Hongaarse Vizsla zitten dus vanaf dag 1, samen met hun al te gemotiveerde eigenaren, in de turbo-bezigheidsval. Ook zeer actieve herdershondenmini's met tamelijk lage frustratietolerantie haasten zich in toenemende mate van de ene 'sneller, hoger, verder'- puppyafspraak naar de volgende. Australian Shepherd, Border Collie en Co worden geclickerd, klimmen, huppen, springen, vangen – steeds meer, meer en meer. Bewegingsprikkels in overmaat. Zit, volg, plaats. Ruimte? Hooguit voor steeds toenemende activiteit. Ruimte voor opgroeien, honds rondscharrelen, nieuwsgierig de groter wordende hondenwereld te verkennen, spontane dutjes? Geen tijd, geen tijd...

Het is gekmakend

Aangespoord door het snel groeiende legioen van zelfbenoemde hondendeskundigen en in een streven om de 'existentiële' behoeften van hun hond te vervullen in de vorm van allerlei activiteitenaanbod, zien het baasje en vrouwtje over het hoofd dat het omgaan met normale situaties van het gebruikelijke dagelijkse gezinsleven miniwoef vooreerst volledig voldoende uitdagingen biedt. Aangespoord door het eigen wensbeeld een model hondenbezitter te zijn, biedt de tweevoeter zijn miniwoef een regelrechte bezigheidsmarathon, die voortdurend de volle aandacht en de hoogste concentratie van zowel mens als dier vraagt. Uiteraard worden ook de nu actuele gecombineerde hondensporten nog toegevoegd aan het "zeer aanbevolen" puppy-ontwikkelingsprogramma. Het resultaat: vertwijfelde hondenbezitters die berichten over hun hondse zenuwpezen, wiens niet of nauwelijks nog aanwezige frustratietolerantie ook hun lastiggevallen mensen tot waanzin drijft.

"Mijn hond komt helemaal niet tot rust!" is een van de meest gebruikte formuleringen. Geen wonder - hij heeft daarvoor toch nooit tijd. Hoewel hij het gekund zou hebben, als ze hem eerst eens gelaten hadden. Met rust gelaten hadden! Want eten, drinken, verteren, ravotten en uitgebreid rondhangen behoren eigenlijk tot het goed uitgebalanceerde startprogramma waarmee de minihond zijn weg in het leven begint. Weggerukt uit deze relaxte laissez faire-modus en met steeds nieuwe bewegingsstimulansen geconfronteerd, worden de vierpotige nieuwkomers snel doldraaiende en stressgevoelige druktemakers, die deels zelfs met toenemende agressie op permanente bezigheid aandringen.

Uitschakelen en verdragen

Is de eigenaar zich er eenmaal van bewust dat zijn goedbedoelde activiteiten verantwoordelijk zijn voor het door hem beklaagde gedrag van zijn beruchte 'altijd druk', dan is daarmee al een grote stap op weg naar verbetering gezet. Met onmiddellijke ingang wordt het programma ingekort tot maximaal één vaste cursusdatum per week. Thuis zijn er geen hectische sjor- en gooispelletjes meer, maar gezellig samenzijn. Ook met lekkers gevuld kauwspeelgoed is taboe (afgezien van het met hectiek verbonden voer zoeken, wil je sowieso vermijden dat je hond voortdurend de vloer - binnen of buiten - scant voor eten en daarmee misschien ook dingen opneemt die minder goed vallen).

De echte uitdaging is om de zich snel oplierende viervoeter niet alleen extra dagelijkse rusttijden 'zonder iets' voor te schrijven, maar vooral om te zorgen dat deze consequent in acht worden genomen. Ochtendwandeling en voeding afgerond? Vervolgens op naar de mand, achter het puppyhekje, of in de bench en minstens een uur niets doen. Negeer gepiep en gejoel consequent. Doe indien nodig oordopjes in, maar laat je hond niet in de kamer alleen. Uiteindelijk moet die in het bijzijn van zijn mensen tot rust komen en leren om de non-reactie te accepteren. "Ik, je mens, ben daar, maar ik kom niet gelijk in de benen alleen maar omdat jij dat nu wilt."

(Eigenhuisbezitters zijn in deze trainingen natuurlijk in het voordeel, terwijl hurende hondeneigenaren het moeten hebben van hun tot nu toe goede relatie met hun medehuurders. Of zelfs voor hun huurcontract moet vrezen, wanneer de mini-huiswolf luidkeels zijn protest laat horen tegen het ongewone geen aandacht krijgen. Tip: je kunt de ontspanningstraining ook naar een vakantieappartement in een landelijk 'Nergenshuizen' verplaatsen).

De eigenaren moeten nog meer rusttijden per dag vaststellen, die overeenkomen met het activiteitenritme van de familie. En niet omgekeerd het familieleven afstemmen op elke kleine emotie van de in bont gehulde 'terrorist'. Omdat die moet begrijpen: "Wanneer ik slaap, mis ik niets. Ze zeggen me wel wanneer er iets voor mij is. "

Zo verbazingwekkend snel als een consistente toepassing van de nieuwe rusttijden kan leiden tot een positieve verandering in het gedrag, zo lang en hardnekkig kan de strijd zijn met een of andere bijzonder dikkoppige kandidaat. Er is maar één regel: Wie toegeeft, heeft verloren! Haal je de huilende, jankende of jammerlijk piepende bontdwerg uit de rustruimte (mand, puppyren, bench of soft box) dan kun je weer van voren af aan beginnen. Wie daarentegen dapper volhoudt, zal worden beloond.

Duimen voor al diegenen die nu een paar versnellingen moeten terugschakelen, zodat ze eindelijk een volledig ontspannen mens-hond team worden.

Hondengeluk

Tegen alle nieuwe puppy-eigenaren moet het worden gezegd: doe het rustig aan! Veel hondenrassen zijn pas met drie jaar volledig ontwikkeld in hun lijf en vooral in hun skelet. Urenlange bergtochten of naast de fiets rennen van jonge honden leidt niet zelden tot gewrichts- en wervelbelastingen en daarmee verbonden afwijkingen, die de volwassen hond aanzienlijke problemen kunnen geven.

Geef jezelf en je miniwoef goed een jaar om jullie zelf en jullie leven te leren kennen. Ontdek in alle rust waarvan je minihond blij wordt en oriënteer je dan welke sportieve activiteit geschikt zou kunnen zijn. Kijk naar je viervoetige vriend, hoe hij zijn omgeving tegemoet treedt en zijn sociale contacten opbouwt en bevestigt. Natuurlijk, het is niet de bedoeling dat hij op jouw spullen kauwt en met zes maanden kan hij echt al basiscommando's zoals 'zit', 'volg' en 'hier' uitvoeren. Speelgoed voor de hond mag er vanzelfsprekend ook zijn.

Tip: doe het hondenspeelgoed in een doos. Bied het niet allemaal tegelijk aan, maar ruil van tijd tot tijd het een om voor het ander. Zo ontstaat er geen stress ontlokkend overaanbod.

En vooral: laat je niet gek maken! Noch door je hond, noch door goedwillende hondenliefhebbers die denken dat "gewoon wandelen" hetzelfde is als verwaarlozen. Heb geen stress! Je miniwoef heeft namelijk genoeg te doen: hij groeit. Hij groeit in zijn bontjasje èn in jullie leven samen. Alles heeft tijd nodig. Tijd voor jou en een hond om gelukkig te worden.

Katherine Silbermann, Hund-Unterwegs-Magazin, 7 oktober 2013.

http://www.hund-unterwegs.de/hunde-blog/wie-viel-beschaeftigung-braucht-hund/

Met dank aan Cinderella Siereveld, die me op deze tekst attendeerde.
 
 
 
 
 
Vind ik leuk · Reageren
 
7
 
1
 
Vind ik leuk · Reageren
 
7
 
1
 
 

honden page profiel Len@ en Jazz[email protected] en Jazz

honden foto van Len@ en Jazz

Op dit forum wordt regelmatig aandacht besteed hoeveel de hond moet en mag bewegen. Ik vond dit op facebook en vond het wel wat om te lezen.

Hier neergezet,die fotos die je nu niet ziet krijg ik niet weg sorry daarvoor.

 

Maar zelf ben ik het wel eens,mijn honden worden rustig volwassen. Voor Jazz de mini aussie heb ik hier al eens om raad gevraagd omdat hij druk werd toen hij pup was.En we teveel met hem deden.

Ben inderdaad minder met hem gaan doen en het ging beter.

Door dit bovenstaande stuk dacht ik,zie je wel.

honden page profiel Inge, baasje van Sasha en Myra <3Inge, baasje van Sasha en Myra <3 3 doggies

honden foto van Inge, baasje van Sasha en Myra <3

Heel goed stuk! Zeker voor mensen met rassen waar iedereen van zegt oh daar moet je heel de dag mee bezig zijn. Ik heb een border collie, je zou denken dat ik minste twee keer per week bij de hondenschool moet staan om haar tevreden te houden en uren beweging geef aan haar per dag. Nou zo word ze dus juist niet gelukkig ze is heel prikkel gevoelig en teveel prikkels op een dag betekend een heel chagrijnige Myra???? hondenschool zijn wij na twee jaar mee gestopt deed ik haar geen plezier mee teveel prikkels wat ze niet zo snel kon verwerken. Nu doen we dagelijks een lange wandeling aan het IJsselmeer paar keer per week fietsen en denkspelletkes. Ook plan ik veel rust in in een dag. En een extreem drukke dag betekend dag erna echt een rustdag. En ik kan met overtuiging zeggen dat ik een super gelukkige border heb zo! Mijn tip kijk niet naar het ras maar naar je hond zelf!

honden page profiel s@nt@[email protected]@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Mooi stuk.

Ik ben lang onzeker geweest of ik wel voldoende doe etc.

Hier geen clubjes, agility, jachttraining en dergelijke.

Soms lijkt het ook wel een beetje een "ratrace" hoor, je ziet het hier ook, wat mensen allemaal soms opsommen aan dagelijkse activiteiten.

Wandelen doe ik wel bovengemiddeld denk ik, maar ook daarin begin ik steeds makkelijker te worden.

Ik legde mezelf echt een minimum op, terwijl als ik nu een dagje wat minder lang loop, ik echt geen ontevreden hond zie.

honden page profiel Loco en ikLoco en ik 3 doggies

honden foto van Loco en ik

Goed stuk! Hier een jonge labrador kruising van 6 maanden. Tis mijn eerste pup, vorige hond was een volwassen herplaatser. Eerste 2 weken heb ik ook de fout gemaakt om in het snelle ritme mee te gaan... want hey, je wilt tenslotte wel een fijne hond die opgevoed is. Loco veranderde van een schattig pupje in een echte terrorpup.

 

Besloten om het maar op onze manier te doen. Loco hoef niet zo nodig mee de bus in of mee naar de markt voor zijn socialisatie... als volwassen hond zal hij ook nooit in een bus komen. Wandel liever met hem in het bos of in het park dan over de markt. Wil ik naar de markt mag Loco lekker bankhangen. Zie het nut er niet van in om hem mee naar plekken te sleuren waar hij toch nooit zal komen als volwassen hond. Laat mij dan maar tijd steken om te leren hardlopers en fietsers te negeren.

 

Met cursus zijn we nog steeds niet begonnen. Wat volgens vele in mijn omgeving zo verkeerd is. Op 9 april begint er een nieuwe cursus gehoorzaamheid/behendigheid. Tegen die tijd is het tijd zat om er mee te beginnen. Basiscommando's ken hij. Hier, volgen, zit.  

 

Loco is een heerlijke jonge hond, die voor een puber goed luister. We hebben ons ritme gevonden. Hij weet dat na het  uitlaten het tijd is om te rusten. Hij zoek zelf gelijk zijn plekje op om neer te ploffen. Hij gedraagt zijn eigen prima in huis. Kan prima los alleen zijn. Van die terrorpup is niets meer over, door een rustig tempo en alleen maar bezig te zijn met dingen die wel belangrijk zijn.

 

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii 3 doggies

honden foto van Hettie & Charlii

Mooi en duidelijk stuk. 

Charlii is nu bijna anderhalf. Ja, de puppycursus en 2 gehoorzaamheidscursussen zijn afgerond, zij het met hakken over de sloot. Erg? Absoluut niet. Het werd voor mij heel duidelijk dat mijn grote-hond-in-een-klein-jasje niet erg gemotiveerd was. Luisteren doet ze wel degelijk. 

Wat doen we nu? Wandelen, mensen ontmoeten, soms ook honden ontmoeten, beetje spelen, veel slapen, oftewel: relaxt bezig zijn. Het bevalt ons beide uitstekend. En ik denk dat we op deze wijze nog wel een tijdje samen doorgaan. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Je moet proberen een balans te vinden tussen voldoende rust en beweging. Dit is per ras en ook nog eens per individu verschillend. Wij proberen die balans te vinden. 

honden page profiel ninnino en Simson & uitlaathond Laylaninnino en Simson & uitlaathond Layla 3 doggies

honden foto van ninnino en Simson & uitlaathond Layla

Zeker een mooi stuk! Zoals ook degenen boven mij al zeggen: kijken naar het karakter van de individuele hond lijkt me belangrijker dan uitgaan van puur het ras en dan heel veel gaan doen (of juist niet), wat wel eens tot ongewenste resultaten kan leiden... Gewoon kijken wat werkt (en wat niet) voor jou en jouw hond(en).

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

"Zo verbazingwekkend snel als een consistente toepassing van de nieuwe rusttijden kan leiden tot een positieve verandering in het gedrag, zo lang en hardnekkig kan de strijd zijn met een of andere bijzonder dikkoppige kandidaat. Er is maar één regel: Wie toegeeft, heeft verloren! Haal je de huilende, jankende of jammerlijk piepende bontdwerg uit de rustruimte (mand, puppyren, bench of soft box) dan kun je weer van voren af aan beginnen. Wie daarentegen dapper volhoudt, zal worden beloond."

 

Ik ben van mening dat het bovenstaande (het afdwingen van verplichte rust) evenveel 'druk' kan leggen op een hond als de overvloed aan activiteiten die de schrijver vh artikel aanklaagt.

Ook hier ga je de hond dwingen in een ritme dat niet het zijne is. Dat geeft evenzeer mentale druk voor het dier, en is in mijn ogen dus niet beter of gezonder voor hem.

 

In mijn ogen is het niet zozeer 'beweging' dat zorgt voor drukke honden, maar wel de mentale druk die we opleggen: er moet aan zoveel beantwoord worden (ze mogen niet dit, ze mogen niet dat, ze moeten dit, ze moeten dat, en dat allemaal precies op het moment dat wij willen bepalen)

honden page profiel KathKath 3 doggies

honden foto van Kath

" "Zo verbazingwekkend snel als een consistente toepassing van de nieuwe rusttijden kan leiden tot een positieve verandering in het gedrag, zo lang en hardnekkig kan de strijd zijn met een of andere bijzonder dikkoppige kandidaat. Er is maar één regel: Wie toegeeft, heeft verloren! Haal je de huilende, jankende of jammerlijk piepende bontdwerg uit de rustruimte (mand, puppyren, bench of soft box) dan kun je weer van voren af aan beginnen. Wie daarentegen dapper volhoudt, zal worden beloond."
 
Ik ben van mening dat het bovenstaande (het afdwingen van verplichte rust) evenveel 'druk' kan leggen op een hond als de overvloed aan activiteiten die de schrijver vh artikel aanklaagt.
Ook hier ga je de hond dwingen in een ritme dat niet het zijne is. Dat geeft evenzeer mentale druk voor het dier, en is in mijn ogen dus niet beter of gezonder voor hem.
 
In mijn ogen is het niet zozeer 'beweging' dat zorgt voor drukke honden, maar wel de mentale druk die we opleggen: er moet aan zoveel beantwoord worden (ze mogen niet dit, ze mogen niet dat, ze moeten dit, ze moeten dat, en dat allemaal precies op het moment dat wij willen bepalen) "

Helemaal mee eens.

 

Ik vraag me ook af wat de hond precies moet leren uit dat "laten huilen". In mijn ogen, je moet niet huilen, hulp komt er toch niet. Dus je moet niet proberen aan te geven dat je een probleem hebt, ik help je toch niet. Dat vind ik absoluut .... verkeerd!

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" "Zo verbazingwekkend snel als een consistente toepassing van de nieuwe rusttijden kan leiden tot een positieve verandering in het gedrag, zo lang en hardnekkig kan de strijd zijn met een of andere bijzonder dikkoppige kandidaat. Er is maar één regel: Wie toegeeft, heeft verloren! Haal je de huilende, jankende of jammerlijk piepende bontdwerg uit de rustruimte (mand, puppyren, bench of soft box) dan kun je weer van voren af aan beginnen. Wie daarentegen dapper volhoudt, zal worden beloond."
 
Ik ben van mening dat het bovenstaande (het afdwingen van verplichte rust) evenveel 'druk' kan leggen op een hond als de overvloed aan activiteiten die de schrijver vh artikel aanklaagt.
Ook hier ga je de hond dwingen in een ritme dat niet het zijne is. Dat geeft evenzeer mentale druk voor het dier, en is in mijn ogen dus niet beter of gezonder voor hem.
 
In mijn ogen is het niet zozeer 'beweging' dat zorgt voor drukke honden, maar wel de mentale druk die we opleggen: er moet aan zoveel beantwoord worden (ze mogen niet dit, ze mogen niet dat, ze moeten dit, ze moeten dat, en dat allemaal precies op het moment dat wij willen bepalen) "

 

honden page profiel Len@ en Jazz[email protected] en Jazz

honden foto van Len@ en Jazz

Maar..druk leg je er dan toch steeds op? Of verplichte rust waar eventueel dat janken bijkomt. Niet iedere hond of pup zal dat denk ik doen. Of als de hond bezig blijft met dingen doen verplicht of vrijwillig?

 

 

honden page profiel Len@ en Jazz[email protected] en Jazz

honden foto van Len@ en Jazz

"
 
Besloten om het maar op onze manier te doen. Loco hoef niet zo nodig mee de bus in of mee naar de markt voor zijn socialisatie... als volwassen hond zal hij ook nooit in een bus komen. Wandel liever met hem in het bos of in het park dan over de markt. Wil ik naar de markt mag Loco lekker bankhangen. Zie het nut er niet van in om hem mee naar plekken te sleuren waar hij toch nooit zal komen als volwassen hond. Laat mij dan maar tijd steken om te leren hardlopers en fietsers te negeren.
 
Met cursus zijn we nog steeds niet begonnen. Wat volgens vele in mijn omgeving zo verkeerd is. Op 9 april begint er een nieuwe cursus gehoorzaamheid/behendigheid. Tegen die tijd is het tijd zat om er mee te beginnen. Basiscommando's ken hij. Hier, volgen, zit.  
 

  "

 Dat vind ik ook wat heeft het voor zin je pup mee te nemen als dat daarna nooit meer doet.Pup cursus heb ik met Jazz ook niet gedaan ja 4 keer ofzo. Sdteeds een andere groep ander tijdstip. Hij vond het niet leuk ik nog minder. Misschien omdat ik een aantal pupcursussen heb gedaan met mijn honden en weet hoe het hoort te gaan.

 

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Blij dat het ook eens vanuit een andere hoek komt.

Het enige waar ik het in dit artikel niet mee eens ben, is de hond gaan opsluiten om zijn rust te nemen. Ik heb hier nu 6 honden en toch moet ik geen enkele hond dwingen of ergens in opsluiten om zijn rust te nemen. Ook niet in het verleden toen ze nog pup of niet volwassen waren. Maar ook andere honden in het verleden.

 

En ik weet dat er mensen zijn die zeggen, ja maar.... mijn hond / pup neemt hier echt zijn rust niet.

Als een hond zijn rust niet neemt, is dit omdat hij geen rust heeft. Soms zijn mensen zich niet bewust van bepaalde zaken waardoor de hond geen of niet voldoende rust krijgt.

Er zijn meerdere mogelijkheden waarom de hond zijn rust niet neemt.

Te veel prikkels in leef of woon omstandigheden. Onzekerheid. Verlatingsangst..... Om er een paar op de noemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" Blij dat het ook eens vanuit een andere hoek komt.
Het enige waar ik het in dit artikel niet mee eens ben, is de hond gaan opsluiten om zijn rust te nemen. Ik heb hier nu 6 honden en toch moet ik geen enkele hond dwingen of ergens in opsluiten om zijn rust te nemen. Ook niet in het verleden toen ze nog pup of niet volwassen waren. Maar ook andere honden in het verleden.
 
En ik weet dat er mensen zijn die zeggen, ja maar.... mijn hond / pup neemt hier echt zijn rust niet.
Als een hond zijn rust niet neemt, is dit omdat hij geen rust heeft. Soms zijn mensen zich niet bewust van bepaalde zaken waardoor de hond geen of niet voldoende rust krijgt.
Er zijn meerdere mogelijkheden waarom de hond zijn rust niet neemt.
Te veel prikkels in leef of woon omstandigheden. Onzekerheid. Verlatingsangst..... Om er een paar op de noemen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  "

 Eens hier nemen ze ook hun rust. Nog nooit een hond moeten verplichten.

honden page profiel HondenboelHondenboel 3 doggies

honden foto van Hondenboel

Ik heb het stuk ook of fb gelezen. Ik ben het ook niet met het verplichte rust stuk eens. Ik vind ook dat het net zo veel druk op een hond kan leggen als alles moeten.

Het verschilt per ras en individu hoeveel rust en activiteiten er nodig zijn om een tevreden hondje te hebben.

Hier is het zo dat indy de sheltie het gelukkigst is als ze 1 of 2x een goede wandeling heeft kunnen maken in een rustig park of bos. Ze heeft niks met spelen met vreemde honden. Ze wil gewoon zelf snuffelen of soms effe racen. Ze krijgt wel meer plas poep momenten op een dag natuurlijk.
De puppycursus paste niet bij ons. Ze haalde er weinig voldoening uit. Het was verl wachten en vooral veel spelen met je hond. Ze speelt best graag met mij alleen geen 6xper uur. Kwam ze thuis dan had ze zoiets van zo gaan we nou eindelijk iets doen.
Ze vind het wel leuk om haar voer in de kong tuimelaar of voerbal te krijgen. Ze is avonds tevreden.

Jaimy is het gelukkigst als hij maar mee mag. Hij vond de basiscursus geweldig maar had teveel last van alle prikkels. De oefeningen deed hij wel erg graag. Hij kauwt graag botjes.maar echt een wandeling zorgd voor teveel medische klachten maar vaak een te vol emmertje.

Angel houd niet van wandelen. Of niet elke dag. Soms aks ze er zin heeft staat ze bij de deur maar meestal blijft ze liggen in haar mandje.
Neem haar mee naar de dierenwinkel en ze vind het prachtig. Natuurlijk moet ze wel bewegen maar moet ze perse naar het bos of park mee terwijl ze er duidelijk geen lol in heeft. Van mij niet. Als ze mee naar cursus mag vind ze dat geweldig. Alleen gehoorzaamheid vind ze niks aan. Maar hoopers is dan weer het einde. Een heel ander hondje. Als ik ern hersenwerkje doe met haar is ze happy. Geef ik haar een voerbal en neem ik indy mee naar het park is ze veel blijeren dan als ze ook mee nar het park moet.

Ik was altijd zo'n mens dat vond dat er zoveel gelopen moest worden en zoveel gedaan. Benji vond dat allemaal leuk. In het begin heb ik me er druk om gemaakt maar nu denk ik dit is mijn hond en als ze zo gelukkig is dan vind ik het prima.
Net zo gped als dat iemand een gelukkige hond heeft als hij wel 3 uur loopt per dag. ;-)

honden page profiel Loco en ikLoco en ik 3 doggies

honden foto van Loco en ik

" Blij dat het ook eens vanuit een andere hoek komt.
Het enige waar ik het in dit artikel niet mee eens ben, is de hond gaan opsluiten om zijn rust te nemen. Ik heb hier nu 6 honden en toch moet ik geen enkele hond dwingen of ergens in opsluiten om zijn rust te nemen. Ook niet in het verleden toen ze nog pup of niet volwassen waren. Maar ook andere honden in het verleden.
 
En ik weet dat er mensen zijn die zeggen, ja maar.... mijn hond / pup neemt hier echt zijn rust niet.
Als een hond zijn rust niet neemt, is dit omdat hij geen rust heeft. Soms zijn mensen zich niet bewust van bepaalde zaken waardoor de hond geen of niet voldoende rust krijgt.
Er zijn meerdere mogelijkheden waarom de hond zijn rust niet neemt.
Te veel prikkels in leef of woon omstandigheden. Onzekerheid. Verlatingsangst..... Om er een paar op de noemen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  "

 Mee eens. Als je hond geen rust pak kan je beter de oorzaak aanpakken, dan een eeuwigheid laten huilen in een bench.

 

Loco had ook moeite om zijn rust te pakken, maar hij is nooit opgesloten geweest in een bench. Voor hem waren er ook te veel prikkels in huis. Heb voor Loco een plekje gemaakt in de keuken. Waar we verschillende keren op een dag gingen zitten. Loco met een kluif en ik aan tafel met een krant/boek of de laptop. Ging ik gelijk iets in het huishouden doen of wat dan ook, kwam hij constant achter me aan. Als ik er bij bleef zitten sliep hij vaak binnen een kwartier. En kon ik mijn ding gaan doen. Vaak bleef hij gewoon op zijn kussen liggen maar hij zocht ook wel eens een ander plekje om verder te slapen.

 

Binnen een paar weken was hij zo gewend in huis dat het hem wel lukt om zelf zijn rust te pakken. Ook in de woonkamer, hoewel de kussen in de keuken nog steeds 1 van zijn favoriete plekjes is.

 

 

 

 

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi 3 doggies

honden foto van S met L&B, † Bifi

Voor het bezighedengedeelte ben ik het helemaal eens met dit stuk!
Mijn dame krijgt minder beweging dan het grootste deel hier, aar daar doet ze ht  prima op. Het was meer, maar ze heeft nou eenmaal een baas met een fysieke beperking dus dan kunnen de wandelingen maar zo 4x per dag 10-15 min worden ipv lang. Merk in haar dat ze nu rustiger is dan met een wandeling van 40-60 min erbij op een dag dagelijks. Ze zit nu helaas al bijna een jaar op korte wandelingen, en 1x per week (soms 2x) neemt mijn vader haar een uur mee wandelen. Zo is het voor haar perfect. Ze kan haar ei dan kwijt (10 min los racen en 55 is toch een verschil), maar raakt ze niet overprikkeld met alle activiteiten. In huis doen we gedragsoefeningen om het hoofdje wat te doen te geven, 1x per dag 10 minuten, en soms ook gewoon niet. En verder lekker wat we zelf willen. Spelen slapen knuffelen en eten.

Zij doet het dus beter op minder

honden page profiel s@nt@[email protected]@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

" Blij dat het ook eens vanuit een andere hoek komt.
Het enige waar ik het in dit artikel niet mee eens ben, is de hond gaan opsluiten om zijn rust te nemen. Ik heb hier nu 6 honden en toch moet ik geen enkele hond dwingen of ergens in opsluiten om zijn rust te nemen. Ook niet in het verleden toen ze nog pup of niet volwassen waren. Maar ook andere honden in het verleden.
 
En ik weet dat er mensen zijn die zeggen, ja maar.... mijn hond / pup neemt hier echt zijn rust niet.
Als een hond zijn rust niet neemt, is dit omdat hij geen rust heeft. Soms zijn mensen zich niet bewust van bepaalde zaken waardoor de hond geen of niet voldoende rust krijgt.
Er zijn meerdere mogelijkheden waarom de hond zijn rust niet neemt.
Te veel prikkels in leef of woon omstandigheden. Onzekerheid. Verlatingsangst..... Om er een paar op de noemen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  "

 

Ik ben er eentje die dat 5 jaar geleden zei, want het gebeurde ook echt niet. Maar dan hrb ik het ook over een hond die gevonden is, dus helaas geen achtergrond informatie.

Stond elke keer al op als ik iets naar voren reikte om m'n kopje te pakken, laat staan dat ik opstond om wat dan ook te doen.

Hem dus echt regelmatig verplicht op zijn plaats gelegd om rust te gaan pakken, want hij was echt doodop, maar kon niet anders dan toch reageren.

Nu gaat ie gewoon liggen, waar dan ook en lekker slapen, maar dat kon hij echt niet uit zichzelf.

 

 

honden page profiel Danny en laikaDanny en laika 3 doggies

honden foto van Danny en laika

Wauw wat een mooi stuk, ben zelf in het begin ook in deze valkuil gelopen want een herder daar moet je wat mee doen, tot ze inderdaad gefrustreerd begon te slopen en uitval gedrag vertoonde op straat. Toen alleen maar gaan wandelen en thuis haar zoveel mogelijk rust geven en ook aan mezelf. Als ik nog druk bezig was met het huishouden kreeg ze ook geen rust dus na het wandelen nog even snel wat doen terwijl ze zichzelf aan het verzorgen was en daarna rustig op de bank film  kijken of een boek lezen en dan ging ze lekker slapen. Onze levens zijn vol genoeg met werk, hond, huishouden, hobby's ed. Laika heeft me geleerd om dagelijks tijd voor mezelf te nemen en meer te genieten van het leven ipv er doorheen te racen.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Ik herken er dus totaal niks van  

 

Gijs kent maar een paar basiscommando's, niet eens af, haha

honden page profiel Len@ en Jazz[email protected] en Jazz

honden foto van Len@ en Jazz

" Ik herken er dus totaal niks van  
 
Gijs kent maar een paar basiscommando's, niet eens af, haha "

 Haha Jazz ligt ook niet op commando af. Veel te moeilijk. Als het moet om het 1 of ander van mij doet hij het wel

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

"  Haha Jazz ligt ook niet op commando af. Veel te moeilijk. Als het moet om het 1 of ander van mij doet hij het wel "

 Ik doe met een snoepje, dan wel. Ik doe met een handbeweging, dan ook. Zeg ik alleen af kijk hij van wanneer krijg ik mn snoep?? Hij leert het niet dus ik heb het maar gelaten want ik gebruik het ook nooit, dan zeg ik wel zit

honden page profiel s@nt@[email protected]@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

" Ik herken er dus totaal niks van  
 
Gijs kent maar een paar basiscommando's, niet eens af, haha "

 Nou ja zeg, en die tweedehandse van mij wel? 

Wij hebben destijds de basiscursus bij Gaus gedaan. Moest ie op afstand zit af wacht en blijf met gebaren.

Ik vind af wel handig, bv als ik op een terrasje zit. Maar goed, daar komt dan ook weer dat prikkelgevoelige om de hoek.  

 

honden page profiel Danny en laikaDanny en laika 3 doggies

honden foto van Danny en laika

Het is bij laika niet eens dat ze veel moest doen maar dat ze zelf de rust niet pakte omdat ik ook druk was met alles. Ik noem laika wel eens mijn 2e schaduw. Als ik aan het koken ben ligt ze in de keuken, als ik op de bank zit dan ligt ze bij mijn voeten, ze zou zelfs naast me willen zitten op de wc als ze er de kans voor kreeg maar wat privacy stel ik wel op prijs :-) Een goede gt liet me inzien wat het probleem was en sinds ik alles aangepast heb gaat het veel beter met haar en met mij.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

"  Nou ja zeg, en die tweedehandse van mij wel? 
Wij hebben destijds de basiscursus bij Gaus gedaan. Moest ie op afstand zit af wacht en blijf met gebaren.
Ik vind af wel handig, bv als ik op een terrasje zit. Maar goed, daar komt dan ook weer dat prikkelgevoelige om de hoek.  
  "

 Eigenlijk is Gijs zo'n onopgevoed wild rondrennend projectiel waar iedereen hier op HP zich zo aan ergert, maar ssssst, niet verder vertellen

honden page profiel s@nt@[email protected]@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

"  Eigenlijk is Gijs zo'n onopgevoed wild rondrennend projectiel waar iedereen hier op HP zich zo aan ergert, maar ssssst, niet verder vertellen "

 Da's wel gezellig want je weet inmiddels Santa's reputatie. 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Wat een goed stuk, zo vaak lees en hoor, ik vanavond die cursus, overmorgen dat, en dan weer dit, en tussendoor moet er getraind worden want hij/zij gedraagt zich zo slecht.

ja maar...de hond vind het zo leu...ik denk nee het baasje vind het leuk, een hond is ook gewoon blij met een lange wandeling.

Zo zie ik honden die bekers hebben gewonnen, 4 keer in de week trainen, in het weekend wedstrijden, en die honden zijn helemaal gek, op en top overprikkeld.

Bijt mensen, bijt honden, bijt autobanden, fietsers, maar ze heeft wel bekers gewonnen pfff

En dan de mensen die van die leuke cursussen doen, maar hun hond weet nog niet eens de basis, zoals bij je komen, is handig voor de veiligheid, alleen dat al, zegt mij genoeg.

Ik erger me er kapot aan..laat een hond lekker hond wezen..

 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Het gaat soms mis in de socialisatie periode.

Ook al doen mensen na die eerste maanden weinig meer met hun hond.

Socialisatie tot 12 weken wordt zo op gehamerd dat mensen het verkeerd gaan begrijpen.

Ze denken dat in die eerste 4 weken een pup alles gedaan en gezien moet hebben.

Met als gevolg dat ze veel te veel doen, en de pup continue overprikkeld raakt, en ze dan nog meer gaan doen etc.

Dan krijg je geen rustige stabiele volwassen hond van, maar een nerveuze prikkelgevoelige hond.

Zelfs al doe je er verder niet eens meer zoveel mee.

Die eerste 8 weken in het nest en de eerste weken thuis, daar kan het goedbedoeld helemaal misgaan.

Wat te denken van de br00dfokhondjes die uit schuren worden gehaald, niks gewend zijn en dan volop in een 'socialisatie programma' worden gezet.

Het allerbelangrijkste is een goede fokker en een goede start van 8 weken in het nest bij moeder, broertjes en zusjes.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Sylvia  

 

Ook zie je heel veel dat als ze pup zijn ze overal heen gaan, is de hond wat ouder dan ziet hij niet meer dan zijn eigen wijk

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Nachtelijk plasje (pup)
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^