Pup loopt weg!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Lieke en Luna (Gast)

Mij lieve pup can 15 weken kan al los van de riem als onze andere hond Kyra ook los van de riem is, overal waar Kyra gaat, daar gaat de pup Luna ook heen. Een groot voordeel van een 2e hond hebben. Maar helaas vandaag in het bos een stuk werkhandschoen te pakken gekregen en rende hard weg, roepen, met snoepjes lokken, niks hielp! Zodra ik in de buurt kwam rende ze weer heel hard weg. En dit gedrag vertoont ze bij alles wat ze  niet in de bek mag hebben, omdat het gewoon gevaarlijk is! Heeft er hier iemand tips hoe ik dit gedrag kan afleren, plus als ik er dan bij ben en haar letterlijk heb gevangen, gromt ze als een bezetene....help...wat te doen?

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Pup aan de lijn houden misschien?

Je pup is nog heel jong en moet nog heel veel leren.

En je pup gaan 'vangen' is natuurlijk helemaal leuk! 

 

Leer eerst je pup 'los' en 'hier' voor je de pup los laat lopen. 

 

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

pups komen niet in een kant en klaar pakket, helaas ;-)

Je pup is je eigenlijk gewoon aan het uitdagen, beste is om er dus niet achter aan te gaan.. Als jij erachter gaat, beleeft je pup er dus nog meer plezier aan.

Heb je het hier komen, los van je andere hond al geoefend op een veilige plaats?
Ik zou de pup enkel los laten op plaatsen waar het dus veilig is, jij dus de andere kant op kan lopen wanneer je pup het weer in het koppie krijgt.
Ikzelf vind dat je de pup een kans moet geven, altijd maar aan de riem houden hou ik persoonlijk niet van. Maar doe het wel op een veilige plaats. Wij hebben onze vorige en huidige hond vanaf 8 weken al regelmatig los laten lopen, ze luisterden na de puberteit perfect.

Wij hebben zo een beetje het zelfde gehad, hij wist het maar donders goed dat als hij iets pakte dat wij het zouden afpakken. Wij hebben hem de dingen die hij wel mocht pakken (eigenlijk ook liever niet, maar hebben ons daar maar bij neergelegd..) om die te geven ipv de dingen die hij niet mocht. Dus stokken zijn ze beste vriend ondertussen, niks anders is nog belangrijk.

Hij moet dan ook af en toe bij ons komen, om te laten zien wat hij heeft zeg maar ;-) Dan krijgt hij de stok terug, we pakken het dus niet af. Hij hoeft dus niet weg te rennen :-)

Lieke en Luna (Gast)

Aan de lijn in het bos hangt ze zichzelf zowat op, aan de lijn lopen met gewoon uitlaten gaat heel goed! En speelgoed loslaten doet ze ook heel goed, en hier komen ook...ze leert heel erg snel...ze word alleen opstandig en luistert naar niks als ze iets in haar bek heeft wat totaal niet mag en wat wat ook echt gevaarlijk kan zijn... En ik heb dr van achter gevangen, me vader riep, en reageerde niet eens, en ben zachtjes van achter aan komen lopen zonder dat ze me zag, en heb dr toen dus gevangen, ze zetten haar kaken op slot toen ik los zei, en gromde als een bezetene, ik gaf niet op, maar voordat ik haar bek uiteindelijk los kreeg met het gewring  van  e vingers in haar bek heb ik het uiteindelijk af kunnen pakken, maar heet ze de duim van de handschoen wel op.....ik ben ten einde raad...ze luistert dus wel heel goed, en leert snel....behalve als ze iets heeft wat niet mag

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Waarschijnlijk ben je al boos geworden als de pup iets in de bek heeft wat niet mag.

Pup heeft geleerd afstand te houden en maakt er nu nog een leuk spel van door ook weg te lopen en jij er achter aan hoe gaaf is dat.

Voor thuis word niet meer boos als ze met iets aan komen lopen wat niet mag, maar word enthousiast en blij als ze bij je komt en beloon het gedrag voor het bij je brengen.

In het vervolg ruim je dus die spullen op die de pup niet mag hebben.

Ga daarnaast leren dat iets afgeven iets heel leuks op levert bij de baas.

Neem bv 2 speeltjes met de ene ga je samen met je pup spelen, als je pup lekker vast heeft laat jij het speeltje los en ga jij met het andere speeltje spelen en interessant maken vaak zul je zien dat ze snel hun speeltje los laten en weer met jou speeltje willen spelen.

Bij het spontaan los laten ga je na een aantal keer een commando er aan toevoegen bv los zodat ze leert het woordje los levert me iets heel leuks op.

Ga ook niet meer achter je pup aanrennen want dat win je zeker met iets "leuks" in de bek toch niet en maak je het "spel" alleen maar leuker 

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Heb je het al geprobeerd met ruilen? 

Dus iets lekkers in ruil voor wat je pup in zijn bek heeft?

Nadeel als je dingen gaat afpakken is dat ze het de volgende keer misschien nog sneller naar binnen werken.

 

honden page profiel ElianeEliane

Ik heb daarstraks bij een ander item volgend voorbeeld gebruikt.

 

Stel jij hebt een ring met een diamant.

Als ik jouw vraag om die aan mij te geven, ga jij ook niet bereidwillig zijn om die af te staan.

Als ik dan een ring aanbied met een glazen steen, ga je me ook naar huis sturen.

Dus ik moet minstens iets evenwaardig of beter aanbieden.

En dan zal er helemaal geen strijd ontstaan. Zie dus dat je steeds iets HEEL lekkers bij hebt (bvb rauw stukje rundsstoofvlees)

Ze zal de handschoen (of andere trofee) dan wel netjes lossen 

Lieke en Luna (Gast)

Plus er niet achteraan gaan, betekent  dat ze de hele werkhandschoen gewoon opvreet, en dat lijkt me erg gevaarlijk vooral voor een pup! Dus wat doe je dan handschoen gewoon op laten eten? Nee ik niet, ik ren erachter aan....En was dr ook kwijt, nergens te bekennen, reageerde niet eens om het gekraak van me zakje met snoepjes erin...niet op hier komen, nergens op....En nee een pup komt niet met een handleiding, aardig wat hondjes gehad dus de ervaring is er wel gelukkig....maar dit ken ik niet....

Lieke en Luna (Gast)

De mannen,

Ja ik word inderdaad boos als ze iets in haar bek heeft wat niet mag...En trek het uit haar bekje, als dat lukt...alleen waarom speelgoed wel netjes komen brengen en loslaten...En dingen die ze niet mag mee wegrennen en niet meer terug komen, wat je ook doet? Ik weet niet zo goed wat ik hiermee moet, bedoel gevaarlijke dingen opeten brengt  op den duur gezondheidsproblemen  met zich mee...En ze heeft al heel wat moeten doorstaan,  giardia gehad, daarna spoelwormen...ze is nu weer beter gelukkig, alleen nog even dit zien af te leren, en dan heb ik eigenlijk al zo goed  als een hele goed luisterende pup, want zoals ik al zei ze leert erg snel....

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

" De mannen,
Ja ik word inderdaad boos als ze iets in haar bek heeft wat niet mag...En trek het uit haar bekje, als dat lukt...alleen waarom speelgoed wel netjes komen brengen en loslaten...En dingen die ze niet mag mee wegrennen en niet meer terug komen, wat je ook doet? Ik weet niet zo goed wat ik hiermee moet, bedoel gevaarlijke dingen opeten brengt  op den duur gezondheidsproblemen  met zich mee...En ze heeft al heel wat moeten doorstaan,  giardia gehad, daarna spoelwormen...ze is nu weer beter gelukkig, alleen nog even dit zien af te leren, en dan heb ik eigenlijk al zo goed  als een hele goed luisterende pup, want zoals ik al zei ze leert erg snel.... "

 

Omdat waarschijnlijk met speelgoed jij de leuke vrolijke baas bent en de beloning is dat jij of speelt of ze krijgt een lekker voertje als ze "ruilt" of een vrolijke stembeloning.

 

Terwijl met iets wat je niet mag hebben de baas boos word........oei afstand houden........het levert enkel maar stress op de baas pakt het af en word ook nog eens boos.

 

Dus voor welke optie zou je kiezen??

 

Optie 1 is voor je pup het fijnst want het levert hem iets leuks op dus zal hij dat gedrag steeds laten zien.

 

Optie 2 is weg wezen want wat er nu komt wil ik niet........

 

Aan jou dus de keuze om ook met andere dingen te gaan oefenen en niet meer boos te worden maar steeds zorgen dat er iets super leuks tegen over staat.

 

Je kan thuis met allerlei materialen en spullen oefenen en trainen en gaat dat goed dan ga je buiten aan de gang met een lange lijn.

Steeds een stapje moeilijker maar probeer het boos worden achterwege te laten want het werkt in veel gevallen enkel maar averechts.

honden page profiel nora jazzy en poppynora jazzy en poppy

honden foto van nora jazzy en poppy

jazzy is een kruising Basenji-Jack russell.dus een hond met bananen in zijn oren.als pup liet ik hem gewoon los.ik weet niet hoe veel uren ik voor aap in het park stond,maar ik ben nooit boos geworden.nu is hij bijna 7 en hij luisterd als zijn Basenji-kant niet omhoog komt.en wat ik toen ook deed,gewoon met een heel laag stemmentje roepen en lekkers,geduld doet heel wat.dit probleem heb ik met poppy een jack russeltje nooit gehad.zij is bijna 6 en vanaf het 1e ogenblik dat ik haar als pup losliet,luisterde ze gewoon.dus die mazzel moet je ook hebben.

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

" Plus er niet achteraan gaan, betekent  dat ze de hele werkhandschoen gewoon opvreet, en dat lijkt me erg gevaarlijk vooral voor een pup! Dus wat doe je dan handschoen gewoon op laten eten? Nee ik niet, ik ren erachter aan....En was dr ook kwijt, nergens te bekennen, reageerde niet eens om het gekraak van me zakje met snoepjes erin...niet op hier komen, nergens op....En nee een pup komt niet met een handleiding, aardig wat hondjes gehad dus de ervaring is er wel gelukkig....maar dit ken ik niet.... "

 Dan ben je een gelukkig persoon dat je dit nog nooit hebt meegemaakt.  Ik vermoed dat je steeds als je pup iets heeft dat hij niet mag hebben het gewoon afpakt, al dan niet vergezeld van boze woorden.

Jouw pup heeft geleerd je niet te vertrouwen als hij iets "leuks" heeft.

Wat jij kan doen is aan de slag gaan, oefenen, geef je pup iets en ruil met hem voor iets héél lekkers, daarna geef je het terug en laat je hem gewoon spelen.  Oefen met verschillende dingen en zorg ervoor dat je zijn naam enkel en alleen gebruikt in de positieve zin.

"Max" en een koekje, elke keer je zijn naam zegt, zo zal hij met plezier naar je toe komen en dus ook als je je ruilspelletje wil doen.  Dat is de enige manier om je pup op een positieve wijze te leren dat jij alleen maar fun bent en als hij iets afgeeft hij er ook iets voor in de plaats krijgt of het terug krijgt.

honden page profiel ......

honden foto van ...

Onze pup van nu 18 weken gromde eerst ook als een idioot naar me als die dacht daar komt ze weer wat van me afpakken.... En echt dan kreeg ik t ook bijna niet. Speeltjes ja met gemak liet los en klaar. Kleren ho maar, speelgoed van de kinderen echt niet en andere dingen die ik liet slingeren waar die net bij kon hoppa weg. Zelfs als ik nu de dingen nog niet goed opruim pakt die ze.

Ik kan er wel meteen op af sprinten maar na veel leZen hier nu een andere methode . Heel vrolijk zeggen wat heb je nu dan dan en dan kom is. komt ie bij me zeg ik los en krijgt die wat lekkers. Vandaag stukje rookworst nou hij kwam daarna met meer bij me haha...

Natuurlijk zal ik t straks ook is met een aai een beloning geven maar voor nu is dit wel zo fijn...

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Je pup heeft inmiddels geleerd, dat als ze wat in haar bek heeft, ze heeeeel hard van je weg moet rennen, want je pakt het af.

Zo krijgt ze ook je aandacht.

Door het af te pakken, maak je het belangrijk en dus zal je pup het willen verdedigen, daarom grommen. 

Zo werkt dat bij een pup.

Als je er totaal geen aandacht aan besteed, wordt het vanzelf minder leuk om iets te pakken, geen aandacht van de baas meer. 

Pups ontdekken van alles, met hun bek. Meestal laten ze het van zelf weer los, tenzij, de baas er een spelletje van maakt. 

Wat je kan doen als ze iets in haar bek heeft, of geen aandacht aan besteden, of ruilen voor iets heel erg lekkers.

Zo zal ze het vrijwillig afstaan ruilen voor iets lekkers en geef je er niet te veel aandacht aan. 

Snap dat het vervelend is als ze alles in hun bek doen.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Om het loslaten er stevig in te krijgen (met een nieuwe cue aanleren, die je nu gebruikt is "poisoned")

https://m.youtube.com/watch?v=ndTiVOCNY4M

 

honden page profiel Chyta Chyta

honden foto van Chyta

Heb al m'n honden eerst getraind aan een lange lijn , samen met iemand erbij . Lekker los laten , commando 'PLAATS'  Niet luisteren haalt diegene die de lange lijn heeft pup binnen .

Het laatste stukje pakte ikzelf , achter me langs en links van me commando 'Halt' 

Pup verbaasd , wie haalt mij binnen ????? En dan super prijzen !

In huis , iets pakken gelijk 'Los' en direct iets geven wat wel mag .Heb met Amber Rottweiler een speciale cursus gedaan en daar heel veel dingen geleerd waarmee menigeen al mee geholpen is .

Los en Plaats zijn zulke belangrijke dingen om te leren .

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Ten eerste haal jij alles uit de kast om de aandacht van je pup te krijgen. Loop eens de andere richting op... Meeste pups zullen achter je aanrennen. 

 

Ga werken aan het loslaten. Maar neem nooit iets hoogwaardigs af. Probeer dit altijd te ruilen. 

 

Ik zou dan ook gaan werken aan een lange lijn. Dan ben je toch safe dat je pup niet weg kan. 

Lieke en Luna (Gast)

bedankt voor de tips, ik ga het eens proberen met ruilen.... Al slokt ze het zo op wat ze ook in haar bek heeft, het zal me dan ook niks verbazen als ik dit ga doen, dat ze hetgeen wat ze in de bek heeft doorslikt en dan het snoepje wilt....ik ben benieuwd....het is ook het alpha-tje van het nest geweest, dus dat word veel geduld hebben... We zijn er bij haar ook achter gekomen dat 'straffen' geen zin  heeft.. Alleen in dit geval heeft negeren geen zin, want ze Kwam ook echt niet terug, reageerde op niets...dus ik ga het een kans geven met ruilen, al ben ik er bang voor dat als ik eenmaal bij haar ben ze gewoon wegrent en ik niet eens de kans krijg om te ruilen...we zullen het zien...een gehaaide tante is het...maar de aanhouder wint, is me tot nu toe met de hel opvoeding gelukt, nu dit nog...en dan ben ik een erg tevreden baasje

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

" bedankt voor de tips, ik ga het eens proberen met ruilen.... Al slokt ze het zo op wat ze ook in haar bek heeft, het zal me dan ook niks verbazen als ik dit ga doen, dat ze hetgeen wat ze in de bek heeft doorslikt en dan het snoepje wilt....ik ben benieuwd....het is ook het alpha-tje van het nest geweest, dus dat word veel geduld hebben... We zijn er bij haar ook achter gekomen dat 'straffen' geen zin  heeft.. Alleen in dit geval heeft negeren geen zin, want ze Kwam ook echt niet terug, reageerde op niets...dus ik ga het een kans geven met ruilen, al ben ik er bang voor dat als ik eenmaal bij haar ben ze gewoon wegrent en ik niet eens de kans krijg om te ruilen...we zullen het zien...een gehaaide tante is het...maar de aanhouder wint, is me tot nu toe met de hel opvoeding gelukt, nu dit nog...en dan ben ik een erg tevreden baasje "

 Maak eerst haar naam positief, leer haar dat haar naam zeggen, komen is, en dán kan je beginnen met ruilen.  Als je nu naar haar toe komt zal het resultaat hetzelfde zijn.  Ze vertrouwt je niet met haar "schat".  Zorg dat ze eerst heel blij naar je toekomt telkens je haar naam zegt.  Dan pas kan je de volgende stap nemen.

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Doe je lekkers in een ritsel zakje of in een rammelend bakje ofzo. Als ze eenmaal de link heeft gelegd als ze dat zakje/bakje hoort dat ze dan echt iets heel lekkers krijgt dan zal ze eerder naar je toe komen. 

 

Je hebt je pup, die snel leert, 2 dingen geleerd.

1. Pup heeft speelgoed,  baasje roept vrolijk ''los'' en krijgt een beloning en hoogst waarschijnlijk zijn speeltje daarna ook.

2. Eenmaal iets in de bek wat echt niet mag, baasje zegt ''los'' met paniek of boosheid in de stem, er zijn geen koekjes in de buurt en dat wat je pup in de bek had is ze kwijt.

Dus als je als pup iets hebt,niet wetende dat het gevaarlijk is en je hoort je baasje boos of in paniek ''los'' roepen en loopt je af.  Dan is het kaken op elkaar en rennen want blijkbaar wordt het afgepakt.

 

Dit moet je proberen te doorbreken. Dus ga goed oefenen ook buiten met los laten en iets veel leukers of heel lekkers aanbieden. En allerbelangrijkste is, loop/ren er niet achteraan (dit kan ze namelijk ook als spel zien)

 

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

Oh en maak haar daarna ook niet direct vast ;-)
Als ze dan komt en direct aan de riem moet.. Dan heeft ze ook snel door ;-)

Volgende forumvraag: 52 weeks of Loco. 9 weken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^