Moeilijke keuze

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel K.K.

Al jaren is het voor mij duidelijk dat ik een hond ga nemen. Mijn familie heeft altijd border collies gehad en ik ben verliefd op de energie van deze honden. Het probleem is alleen: ik woon midden in Amsterdam en ik werk 5 dagen per week. 

 

Nu heb ik de afgelopen jaren mijn leven zo geprobeerd te krijgen dat een border collie er in zou passen: ik heb inmiddels een huis met een tuintje, ik woon dicht bij een park. Ik ben ondernemer en kan mijn tijd zelf indelen (maar ik werk wel lange dagen). Hij zou als het nodig is elke dag mee kunnen naar kantoor, wat ook naast een park ligt. Ik woon niet alleen, mijn vriend wil ook graag een hond en hij zou dus niet elke dag mee naar kantoor hoeven. 

 

Ik zou graag meer doen met mijn hond dan het standaard rondje lopen. Ik zou bijvoorbeeld graag clicker training doen en heb voor training en wandelen overdag genoeg tijd. Er zit een hondenschool met agility parcours om de hoek, lijkt me heel tof om daar iets mee te doen. Om me te verdiepen in de mogelijkheden ben ik al bij fokkers aan het informeren en heb met mensen afgesproken die in de stad een border collie houden. 

 

Mijn angst is: mijn hond moet om kunnen gaan met de stad. Het moet kunnen om hem af en toe een paar uurtjes alleen te laten 's avonds. Hij moet dan rustig blijven als er mensen langs het huis lopen (ik woon in een rustige straat, maar het blijft de stad). Er is natuurlijk veel verkeer hier en ik ben bang voor intens drijfgedrag, waardoor hij snel gewond zou kunnen raken. Ook ben ik bang voor sloopgedrag, en algehele nervositeit, als gevolg van separatie angst, of omdat het een te intens hondje is. 

 

Lang verhaal kort: dit is altijd mijn grootste wens geweest, maar ik hoop niet dat als ik er voor kies dat het mijn grootste nachtmerrie wordt.

 

Ik heb er over nagedacht om een ander ras te kiezen: iets als een toller bijvoorbeeld, maar ik zou het toch wel jammer vinden.

 

Wat vinden jullie? Ik ben ook heel benieuwd naar de mening van mensen die een border collie hebben, of een hond hebben in de stad. 

 

Alvast heel erg bedankt!

M.

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word 3 doggies

honden foto van Love is a four-legged word

Allereerst dat je je zo verdiept in de aanschaf van een hond!

Een hond in de stad houden is in veel gevallen prima mogelijk (niet voor ieder ras natuurlijk), het allerbelangrijkste is dat je je hond genoeg beweging en uitdaging te bieden hebt.

Als de border collie jouw droomhond is zou ik niet voor een ander ras gaan. Sterker nog, ik geloof niet dat een toller een betere 'stadshond' is dan een border collie. Ik woon overigens ook in Amsterdam en er loopt hier van alles, waaronder verbazend veel herdershonden en drijvers. Zelf heb ik een clumber spaniël, en hoewel hij niet is opgegroeid in een stedelijke omgeving doet hij het voorbeeldig, ik kan hem zelfs gerust meenemen naar het centrum van Amsterdam.
Wel kan het dan verstandig zijn om naar een stabiele, wat kalmere oudercombinatie (uit showlijnen) te zoeken. Wellicht zijn er fokkers die in een stad wonen?

Iedere hond kan leren een paar uurtjes alleen te blijven (ook 's avonds). Zeker als dit weinig voorkomt hoeft dit echt niet voor problemen te zorgen. Het is een kwestie van het alleen zijn rustig opbouwen en dit op een goede manier aanleren. Ditzelfde geldt voor wennen aan het 'stadsleven': als je de pup van jongs af aan voldoende socialiseert met verkeer zal dit geen reden worden om nerveus van te worden. In de stad is het natuurlijk wel van groot belang je hond altijd aangelijnd te houden en de hond enkel los te laten lopen in veilige losloopgebieden (en in dat opzicht heeft Amsterdam best veel te bieden). Je zou kunnen overwegen een sport met de hond te beoefenen waar de hond z'n ei in kwijt kan, bijvoorbeeld Treibball.

Ik weet niet of het toevallig in de buurt is, maar ik kan je hondenschool De Gabber van harte aanbevelen voor allerlei leuke cursussen en activiteiten. :-)

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Een Border Colli...prachtdieren en zó slim.

 

Onze allereerste hond was een Colli, toen ook in de stad gewoond en nooit geblaft als hij alleen thuis was.

Dat is wel iets dat je geleidelijk moet aanleren , met een beentje als je doorgaat deden wij het bij AL onze latere honden. Nooit lastpakken gehad. 

 

Gesloopt....in t begin wél,  maar dat doet haast iedere jonge hond, of je moet hem constant in de bench sluiten. 

 

Ik denk dat jouw situatie uitstekend is zoals je het beschrijft. 

 

Als je er ook maar tijd voor opvoeden kan aan geven dan zal het zeker een tophuisgenoot bij worden.

Dus doen zou ik zeggen .....

 

 

 

 

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

Ik heb 3 stadsborders ;) om ze zo maar te noemen. Lopen gewoon relaxt aan de lijn door de stad. Geen moeite met verkeer, met drukte enz. 

Als ik zo je verhaal lees: ga lekker bij fokkers kijken! Als ik zou fokken had je zo op de lijst gemogen met zo'n instelling :) 

honden page profiel amsteramster 3 doggies

honden foto van amster

Ik denk dat de stadse omgeving geen probleem is, daar wennen ze snel aan. Er wonen echt heel veel honden in Amsterdam. Ga maar eens een rondje door t Vondelpark, en die komen allemaal uit de drukke wijken ere omheen.

Ik geloof dat bijna alle parken helemaal of gedeeltelijk losloopgebied zijn, dus je kunt echt genoeg doen met je hond binnen Amsterdam.

Ik zou vooral goed nadenken hoe je het gaat doen als je een pup hebt, of ga je voor een oudere hond?

Je zegt dat je hond mee kan naar het werk maar dat je wel lange dagen maakt. Heb je dan echt genoeg tijd voor alle dingen die je met de hond wil doen? En kun je met je hond tussen je werk door naar buiten?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

als ik zo lees nemen jullie de tijd voor jullie huisgenootje als deze er is... een goed punt, ook al werk je dan kan je zeker een hond nemen, en je vriend vind het ook goed en heerlijk, nou geen probleem, wat betreft de omgeving, het gros van de honden woont in de stad dorp, in de drukte.... je kan je hond goed soicialiseren met deze drukte, vooral een pup, weet niet waar je voor kiest... een pup heeft wel de eerste tijd ontzettend veel aandacht nodig, maar als jullie met zijn tweetjes dit willen aangaan....... zie ik geen probleem, het ras waar je voorkeur voor uitgaat super ras , leergierig, wel vol energie, maar een Toller waar je over schrijft heeft ook veel energie....

honden page profiel K.K.


Je zegt dat je hond mee kan naar het werk maar dat je wel lange dagen maakt. Heb je dan echt genoeg tijd voor alle dingen die je met de hond wil doen? En kun je met je hond tussen je werk door naar buiten? 

 

Goede vraag :)

In totaal denk ik dat we 1,5 a 2 uur hebben per dag doordeweeks. Mijn kantoor ligt naast het Vondelpark. Ik kan mijn tijd zelf indelen, wat betekent dat ik makkelijk overdag een half uur en vaak een uur het park in kan. Voor mijn werk, maar vooral na mijn werk heb ik ook genoeg tijd om naar buiten te gaan; er is dan zeker tijd voor een wandeling van weer een uur. Daarnaast ben ik natuurlijk niet alleen.

 

Het zal eens in de twee weken voor komen dat hij eens een dag niet meer dan een uur buiten kan lopen, maar ik ga er van uit dat dat geen probleem is.

 

Wat niet zou kunnen is echt 3 uur per dag buiten lopen en trainen. In het weekend kan dat wel af en toe, en dat lijkt me ook heerlijk, maar doordeweeks is die tijd er niet. Maar wat ik lees online en wat ik hoor van mensen met border collies is het juist niet verstandig om 3 uur per dag te trainen en te rennen, want dan creeer je juist een hond met veel te veel energie.. 

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Er staat een kruising bc op een mandje te wachten bij herpaatsingshonden nederland. Mischien wat voor jou?

 

http://hhin.nl/honden-met-spoed/hond/all/256-max2.html

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

"  
In totaal denk ik dat we 1,5 a 2 uur hebben per dag doordeweeks. Mijn kantoor ligt naast het Vondelpark. Ik kan mijn tijd zelf indelen, wat betekent dat ik makkelijk overdag een half uur en vaak een uur het park in kan. Voor mijn werk, maar vooral na mijn werk heb ik ook genoeg tijd om naar buiten te gaan. 
  "

1,5-2 uur per dag vind ik persoonlijk al veel te weinig voor het soort hond wat ik heb (nou ja goed, ik heb er 2, maar laten we voor het gemak eventjes de hond nemen die qua lichaamsbeweging het minst nodig heeft; onze Leonberger), laat staan voor een actiever ras. Anderhalf uur betekent 30 minuten 's ochtends, 30 minuten 's middags en 30 minuten 's avonds een wandelingetje. Meer een klein ommetje dan een echte wandeling, want een half uur is echt niks. Bijna zo'n beetje de straat uit en weer terug.

Het kan ook zijn dat ik je uitleg verkeerd begrijp hoor  Want je spreekt over een half uur tot een uur tussen de middag en dan nog vóór en na je werk. Dan kom je op toch wel meer dan 1,5-2 uur per dag?

 

Als ik het verkeerd heb begrepen en je meer dan 1,5 per dag de tijd hebt voor je hond, dan denk ik dat je prima je droomras zou kunnen hebben. Leuke hersenwerkjes doen, daar houd je ze mentaal fijn mee bezig en daarnaast heerlijk wandelen, evt. bezig zijn op een hondenschool, etc.

Als je echt alleen maar die 1,5-2 uur per dag hebt, dan zou ik een actieve hond, en eigenlijk een hond in het algemeen, toch wel afraden, want dat is niet genoeg. En als een hond zich gaat vervelen, gaat 'ie meestal z'n eigen activiteiten bedenken (lees: plinten zijn leuk om op te kauwen, op de bankkussens kun je heerlijk graven, de binnenkant van het hondenkussen is aan een inspectie toe, etc...) en daar ben je als eigenaar vaak niet al te blij mee 

honden page profiel K.K.


 
Als ik het verkeerd heb begrepen en je meer dan 1,5 per dag de tijd hebt voor je hond, dan denk ik dat je prima je droomras zou kunnen hebben. Marlies met Taika & Frøya

 Het verschilt: ik heb gemiddeld 2 uur per dag, soms iets meer, soms iets minder. Al met al komt dat neer op 1 lekkere grote wandeling per dag met daarin wat training verwerkt, en dan wat kortere 'plasrondjes', waaronder overdag even een half uurtje het park in. In het weekend is er natuurlijk meer tijd. 

 

Die 2 uur is wel onverdeelde aandacht: het betekent niet dat mijn hond de rest van de tijd alleen is. het grootste deel van de tijd zal de hond mee zijn naar kantoor of thuis zijn bij ons. Ik ben met je eens dat 30 minuutjes lopen niks is en lang niet genoeg voor een werkras. Maar eerlijk is eerlijk: 3 uur per dag doordeweeks zou ik qua tijdsinvestering niet halen. 

 

 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik denk dat het prima zou gaat, 1,5 a 2 uur flink wandelen en laten bewegen is kwa beweging voldoende. Tussendoor kun je je hond namelijk ook goed vermaken met hersenspellen, wat ook een hoop energie kost. 

honden page profiel amsteramster 3 doggies

honden foto van amster

Ik denk dat je een nogal drukke bordercollie op kantoor krijgt als je hem s ochtends alleen voor een plasronde meeneemt en hij het qua uitdaging overdag moet doen met alleen de lunchpauze in t park.

Jij zult ook wel moeten eten in die pauze en toonbaar terug op kantoor moeten komen dus echt samen hardlopen of dollen op t veld zit er dan ook niet in lijkt me.

Ik heb even op een rijtje gezet hoe ik het ga doen met mijn pup, die ook mee mag naar t werk. Misschien helpt het.

 

Ik weet niet zo goed hoe jouw werk eruit ziet natuurlijk en wat er van jou verwacht wordt en of de hond op kantoor in de Bench moet of wat rond kan scharrelen. Maar denk daar heel goed over na of het echt wel zo makkelijk gaat. Let op dat je je hond ook moet leren hoe hij zich moet gedragen oo kantoor dus dat je daar best even wat tijd in moet steken terwijl je op kantoor bent

 

Mijn pup mag ook mee naar het werk. Ik heb eerst twee weken vrij genomen in de hoop de zindelijkheid zo goed mogelijk op gang te krijgen en dat ze in iede geval al luistert naar haar naam voordat ik met pup op mijn werk verschijn.

Ik werk als individueel begeleider bij kinderen thuis. Ik heb er goed over nagedacht en ook nagevraagd bij mijn cliënten of dit kon en mocht. Mijn werk mag er uiteraard niet onder te lijden hebben.

 

Ik ga 's ochtend voor het werk juist even trainen of een lange wandeling maken, zodat ze als we op t werk aankomen even rustig in de Bench kan bijkomen, eten en ik tijd heb om mijn cliënten te helpen met verzorging.

Dan even koffie drinken aan tafel en cliënten een spelletje kiezen en mag de hond uit de bench. Hierna kan ik voor een klein plasrondje gaan.

Dan ga ik meestal een half uurtje serieus werken met de client en zal ze als pup cd in de Bench moeten omdat ik d'r dan niet nauwlettend in de gaten kan houden.

Dan is t lunchpauze en eet ik even een broodje aan tafel terwijl er een kort filmpje gekeken wordt in de huiskamer. Hond mag nu los in de woonkamer.

Na het eten gaan we altijd lekker buiten wandelen, hond mag mee. Soms ben ik wel twee uur aan t wandelen, vinden de cliënten heerlijk. Als pup zullen we even wat meerdere korte wandelingen moeten maken of pup na verloop van tijd moeten dragen. 

Waar ik werk is ook een omheinde ruime tuin waar ze in kan, mocht ze haar dolle 10 minuten en hebben en ik even geen aandacht voor haar kan hebben. Ook is dit mijn noodoplossing voor mocht het nu heel bar en boos weer zijn of ivm ziekte niet met de cliënten naar buiten gaan.

Na die grote wandeling gebeurt er niet zoveel meer op t werk. Cliënten mogen zelf kiezen wat te doen en meestal is dat tv kijken en ik wat opruimen. De hond kan nu gewoon los rondscharrelen in de huiskamer en ik kan opletten hoe alles gaat.

 

Ik ben afwisselend om 16.30 of 17.30 klaar met werken. Dan loop ik even nog een rondje met de hond daar voor we in de auto naar huis stappen. Thuis lekker eten en dan 's avonds nog een plasrondje

IK heb het vrij goed wat werk betreft en werk op maandag en woensdag halve dagen en ben 1 keer in de twee weken vrijdags vrij. Dus het gaat maar om twee tot drie lange dagen in de week in mijn geval. Zodra ze lang genoeg alleen thuis kan blijven zal ze op de halve dagen ook niet meer meegaan naar t werk maar lekker thuisblijven denk ik. Ligt eraan hoe t loopt. Ik kan me voorstellen dat de cliënten het ook heel leuk vinden dat de hond er is. Die vragen er nu al naar.

 

honden page profiel K.K.

" Ik denk dat je een nogal drukke bordercollie op kantoor krijgt als je hem s ochtends alleen voor een plasronde meeneemt en hij het qua uitdaging overdag moet doen met alleen de lunchpauze in t park.
 
Ik weet niet zo goed hoe jouw werk eruit ziet natuurlijk en wat er van jou verwacht wordt en of de hond op kantoor in de Bench moet of wat rond kan scharrelen. amster

 Wow, bedankt voor de uitgebreide uitleg.

 

Ik heb mijn eigen bedrijf: het kantoor is groot en open, en heel informeel. Mijn hond hoeft daar niet in een bench. 

 

Ik kan gemakkelijk even een uurtje tussendoor weg, daar zal niemand iets van zeggen. In de puppyfase kan ik vrij plannen wanneer ik wil. Maar ik ben met je eens dat het schema misschien meer naar de ochtend verplaatst zou moeten worden om ervoor te zorgen dat mijn hond zich kan ontspannen als ik aan het werk ben. 

 

De vraag is meer: is het zo dat border collies gewoon te heftig zijn voor iemand die 5 dagen werkt en eerder 2 uur per dag heeft en niet 3 of 4 uur. En zijn ze te heftig om thuis te laten op een avond eens in de paar weken als het even niet anders kan. 

 

Voor een geweldige hond ben ik bereid heel veel op te geven, maar het moet wel leefbaar zijn.. 

 

 

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

" Ik denk dat je een nogal drukke bordercollie op kantoor krijgt als je hem s ochtends alleen voor een plasronde meeneemt en hij het qua uitdaging overdag moet doen met alleen de lunchpauze in t park.
Jij zult ook wel moeten eten in die pauze en toonbaar terug op kantoor moeten komen dus echt samen hardlopen of dollen op t veld zit er dan ook niet in lijkt me.
 

 Die drie van mij zouden dat wel kunnen hoor (mits niet dagelijks). Ze zitten nu gewoon alleen thuis als iedereen gaat werken, soms best lang. En dan liggen ze gewoon de hele dag te slapen. Of ze dat nou thuis doen of op kantoor, maakt weinig uit denk ik ;) het is maar wat je ze aanleert :)

honden page profiel amsteramster 3 doggies

honden foto van amster

"  Wow, bedankt voor de uitgebreide uitleg.
 
Ik heb mijn eigen bedrijf: het kantoor is groot en open, en heel informeel. Mijn hond hoeft daar niet in een bench. 
 
Ik kan gemakkelijk even een uurtje tussendoor weg, daar zal niemand iets van zeggen. In de puppyfase kan ik vrij plannen wanneer ik wil. Maar ik ben met je eens dat het schema misschien meer naar de ochtend verplaatst zou moeten worden om ervoor te zorgen dat mijn hond zich kan ontspannen als ik aan het werk ben. 
 
De vraag is meer: is het zo dat border collies gewoon te heftig zijn voor iemand die 5 dagen werkt en eerder 2 uur per dag heeft en niet 3 of 4 uur. En zijn ze te heftig om thuis te laten op een avond eens in de paar weken als het even niet anders kan. 
 
Voor een geweldige hond ben ik bereid heel veel op te geven, maar het moet wel leefbaar zijn.. 
 
  "

 Ik denk dat het zeker niet onmogelijk is hoor. Ik wilde ook graag een hond en eigenlijk alleen een Duitse Herder. Als je iets heel graag wil is er altijd een mouw aan te passen. Alleen moet je goed zoeken naar een manier waarop het voor iedereen haalbaar is.

Probeer op papier te schrijven hoeveel uur je op een kantoordag weg kan op de lange termijn zonder dat je in de problemen komt. Dus niet alleen in de ideale situatie maar echt gemiddeld van de drukke hectische weken en de normale weken.

honden page profiel maxlisamaxlisa

honden foto van maxlisa

"  Wow, bedankt voor de uitgebreide uitleg.

 


De vraag is meer: is het zo dat border collies gewoon te heftig zijn voor iemand die 5 dagen werkt en eerder 2 uur per dag heeft en niet 3 of 4 uur. En zijn ze te heftig om thuis te laten op een avond eens in de paar weken als het even niet anders kan. 

 

Voor een geweldige hond ben ik bereid heel veel op te geven, maar het moet wel leefbaar zijn.. 

 

  "

 




in mijn leven zou het te heftig zijn, er zijn nog verjaardagen en andere dingen om zonder hond te doen. en soms ben je als mens zijnde gewoon op.
maar niemand kan in jouw schoenen staan en weten wat jij kan en wilt.

mijn honden, jonge hond(mag nog niet meer lopen) en 2 oudjes lopen nu 1,5-2 uur per dag ( dan zijn knuffelsessies en spelletjes, trainingen niet in berekend ) en natuurlijk moet een hond ook weleens een dag niks kunnen doen maar kijk uit dat je hier niet te gemakkelijk in wordt. wellicht is een uitlaat service een idee, dan kan jij die tijd weer stoppen in samen trainen of sporten??

deze vraag kan dus niemand voor jou beantwoorden.

Volgende forumvraag: Welk ras is geschikt?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^