Welk ras is geschikt?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LoreLore

Al een hele tijd ben ik aan het overwegen om een nieuwe pup aan te schaffen.

Nu, een 4-tal jaar geleden heb ik mijn eerste hond voor mezelf gekocht en opgevoed, dit was een Duitse Staande Langhaar, een schat van een hond maar ze luistert enkel naar mij wanneer het haar uitkomt wat komt omdat in het begin dat ze bij me was, te veel mensen zich bemoeid hebben met de opvoeding waardoor ze inderdaad in de war is, wat ik heel goed snap. Vooral in haar thuisomgeving is ze heel verward en weet ze het niet goed meer, op verplaatsing heeft ze dat weer niet. Ook omdat mijn tweede hond enkele maanden geleden overleden is, zij is met hem opgegroeid en ik zie dat ze er erg om treurt omdat ze haar speelkameraadje kwijt is. Daarom overweeg ik  met een familielid dat hij haar eventueel kon overnemen, omdat hij nog een hond heeft waarmee mijn hond het uitstekend kan vinden, wat de pijn misschien kan verzachten van het overlijden van mijn vorige hond en ook omdat zij opgevoed is als jachthond op kleinwild en dat doet mijn familielid meer dan ik. Wat ook gezegd moet worden is dat ze haar beter 'gedraagd' zeg maar in die andere omgeving. Op deze manier blijf ik ook nog de mogelijkheid hebben ze te zien en weet ik dat ze in super goede handen is!

Wat nu mijn vraag is, wel hondenras raden jullie me aan om bij deze pup een nieuwe start te maken?

Heb buiten uit nog wel wat ervaring met verschillende hondenrassen van vrienden uit (Rottweiler, Syberische Husky, Dobermann, Mechelse Herder, Duitse Dog, Bracco Italiano ... vooral de grotere rassen). weet dat ik me daar niet volledig op moet vasthouden maar denk dat het misschien wel wat kan uitmaken. heb over deze rassen dan heel wat informatie opgezocht en de ene site geeft dit weer en de andere soms iets volledig anders ... Wil me ook niet laten afschrikken door de voor- of nadelen van deze rassen want pech kan je altijd hebben. 

Daarom is mijn vraag, wat denken jullie? Ik kijk alvast erg uit naar de reacties!

Alvast bedankt!
Lore

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

als ik het goed begrijp wil je je 4 jarige hond verplaatsen bij een ander en zelf weer een pup aanschaffen ? begrijp ik dat goed ?

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

Waarom niet alle energie in de hond steken die je nu hebt?

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Eens met bovenstaande. Met flink wat tijd steken in de hond die je nu hebt zal die ook naar jou gaan luisteren. Je moet zorgen dat je luisteren aantrekkelijk maakt. Ga leuke dingen met je hond doen en ga actief met hem de jachtsport beoefenen. Zo zal die uiteindelijk minder zn maatje missen. 

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

Dus hond luisterd niet goed, dus dan maar "opnieuw" beginnen met een nieuwe hond? 

Als jou hond nu zich goed gedraagd in die ander omgeving kan je kijken wat ze daar anders doen. Misschien hebben ze een andere aanpak, of zijn ze consequenter. Kijk wat ze anders doen en ga daarmee aan de slag!

Ga bezig met je hond. Als je er veel energie in stopt dan ga je uiteindelijk ook zien dat je hond beter gaat luisteren. 

En wat nou als je nieuwe pup ook niet goed luisterd? Gewoon die weer dumpen en opzoek naar een andere? 

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Het is niet alleen de reden dat de hond op de andere plek beter luistert, maar ook omdat daar een andere hond zit. Ze zegt dat haar hond erg ongelukkig is na het missen van haar oude maatje, en op het andere adres zit een hond die het goed kan vinden met haar hond. Ze denkt dus dat haar hond op de andere plek ook gelukkiger kan zijn dan bij haar. 
Dus sommige zinnen mogen naar mijn mening wat subtieler geschreven worden. Het is niet zo zwart wit: hond luistert niet dus moet hond weg. 

 

Verder ga ik ook met bovenstaande mee. Stop eens een paar maanden wat extra tijd in je hond. Ga ermee op cursus en ga thuis oefenen en motiveer je hond om ook goed naar jou te luisteren.
Wat bedoel je ook precies met niet luisteren? Misschien kunnen we nog tips geven om de dingen waar hij niet naar luistert, hem wel naar te laten luisteren. 

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

" Het is niet alleen de reden dat de hond op de andere plek beter luistert, maar ook omdat daar een andere hond zit. Ze zegt dat haar hond erg ongelukkig is na het missen van haar oude maatje, en op het andere adres zit een hond die het goed kan vinden met haar hond. Ze denkt dus dat haar hond op de andere plek ook gelukkiger kan zijn dan bij haar. Dus sommige zinnen mogen naar mijn mening wat subtieler geschreven worden. Het is niet zo zwart wit: hond luistert niet dus moet hond weg. 
 
Verder ga ik ook met bovenstaande mee. Stop eens een paar maanden wat extra tijd in je hond. Ga ermee op cursus en ga thuis oefenen en motiveer je hond om ook goed naar jou te luisteren.Wat bedoel je ook precies met niet luisteren? Misschien kunnen we nog tips geven om de dingen waar hij niet naar luistert, hem wel naar te laten luisteren.  "

Mijn excuses ik had het verkeerd begrepen. 

honden page profiel LoreLore

het is niet dat ze niet luistert sorry misschien wat verkeerd laten overkomen maar ze luistert heel goed maar met momenten kan ze al eens een foute kant uitgaan en moet ik wat strenger zijn en dan lukt het gewoonweg niet om ze te doen luisteren omdat ze dan telkens er onderuit probeert te komen zeg maar (door gewoon bij een andere persoon te gaan zitten, ook al kent zie die niet of door haar hok in te rennen) en dan ben ik nog niet al te streng voor haar want dat heb ik in het verleden gezien, is ook geen oplossing, werkt alleen maar omgekeerd. Persoonlijk vermoed ik gewoon dat ze vroeger door mijn grootmoeder te veel verwent is geweest en heb het haar gezegd dat het zo niet meer kan want heb mijn hond op de momenten dat het nodig is niet meer volledig in de hand. En de dingen zoals meer tijd in haar steken met cursussen, een weekendje weg, hier thuis er nog meer mee bezig zijn wat je maar wilt heb ik al geprobeerd, al bijna anderhalf jaar lang maar begin toch stilletjes aan de moed er wat in te verliezen. Want telkens gaat het goed op de cursussen of als ik weg ben met haar, maar vanaf het moment dat ik thuis ben is het net alsof het allemaal voor niets is geweest en dat vind ik zo jammer eraan :/

Daarom dat mijn familielid en ik dachten ze gewoon standaard naar hem te brengen. Ze is er al eens een paar dagen geweest om te kijken hoe ze jaagt en ik ging dan zelf ook altijd mee, dat is vorig jaar rond deze tijd geweest en dat ging super, dan luistert ze echt perfect naar me, kun je er niets op aanmerken. Kom ik thuis begint het hele spelletje helemaal opnieuw. Ik vind het zo erg om ze zo te zien want ze betekend veel voor me maar ben echt ten einde raad met haar :s wil er heel veel voor doen om het te doen beteren maar als het niet werkt vind ik het zo erg. Het gaat hem niet om het dumpen van haar, daar zie ik erg tegenop! Het liefst van al zou ik er gewoon voor willen zorgen dat ze terug gelukkig is zoals ze was EN dat ze ten alle tijden naar me kan luisteren, ook thuis en niet alleen op verplaatsing. Maar weet gewoon niet meer wat ik nog allemaal kan doen. Weten jullie misschien nog dingen om te doen dan met haar? Want heb al zoveel geprobeerd ...

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

Sorry maar persoonlijk ben ik van mening dat af en toe niet luisteren erbij hoort. Je kan geen perfecte hond verwachte. Ik heb twee Border Collies (je weet wel zo een waarvan mensen denken dat ze slaafs zijn :P ) maar zij luisteren echt niet altijd. Gaan gerust hun eigen weg af en toe, door de hoek in te gaan of hun plaats. Een vriendin van mij heeft een hond die regelmatig bij andere mensen gaat zitten. 

 

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

Het klinkt een beetje alsof ze juist buitens huis beter luisterd dan bij jou thuis. Train je wel eens gewoon thuis? 

En wat wil je eigenlijk precies dat ze doet? Of wat zijn de problemen waar je tegen aan loopt? Want niet luisteren is redelijk algemeen. Geef eens een voorbeeld :)

 

Je doet een cursus zo te lezen, hebben ze je daar misschien al tips gegeven? 

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

" Sorry maar persoonlijk ben ik van mening dat af en toe niet luisteren erbij hoort. Je kan geen perfecte hond verwachte. Ik heb twee Border Collies (je weet wel zo een waarvan mensen denken dat ze slaafs zijn :P ) maar zij luisteren echt niet altijd. Gaan gerust hun eigen weg af en toe, door de hoek in te gaan of hun plaats. Een vriendin van mij heeft een hond die regelmatig bij andere mensen gaat zitten. 
  "

 Sluit ik me helemaal bij aan :)

 

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Is het zo erg dat ze af en toe niet goed luistert? Ik heb 2 terriërs rondlopen en die kunnen ook behoorlijk eigenwijs zijn af en toe. Ik vind dat juist wel leuk dat ze soms denken, je kan wel commando's roepen, maar daar luister ik het aankomende uur gewoon niet na. Want die vlieg wil ik nu eerst vangen. Bij wijze van dan. 

Buiten luisteren ze redelijk goed, de dingen waar ze 100% naar moeten luisteren, dat doen ze ook. Maar daar heb ik met trainen natuurlijk ook extra aandacht in gestoken. Een hond die 100% luistert en je bij wijze van vraagt of hij zijn kont mag keren. Dat past niet bij mij en mijn vriend. Wij willen die kopjes soms zelf zien denken, hoe vaak wij niet gelachen hebben omdat de honden zelf wel een oplossing voor iets hadden (wat er natuurlijk heel gek uitziet in onze mensen ogen, maar de hond zie trots zijn, of tevreden) Of gelachen omdat ze simpelweg niet doen wat we zeggen. Dat er nog net een kopje van de bank omhoog kan gaan, en dan kijken er vervolgens 2 ogen naar je die toch lekker even hun eigen zin doen.

Zo lang de honden geen overlast veroorzaken (slopen, blaffen, huilen, onzindelijk etc) mogen ze van mij best een eigen willetje hebben af en toe. Ik vind het heerlijk!

 

Maar vertel eens inderdaad waar de hond niet naar luistert. Misschien kunnen wij nog goede tips geven voor je.
Voor jou en je hond zal het flink moeilijk worden om de hond naar iemand anders te doen. Jij bent zijn baas en zijn veilige haven zijn hele leven. Daarom proberen wij op HP nu ook in oplossingen te denken voor jouw en je hond zodat hij niet weg hoeft.
Als het echt niet anders kan dan moet je hond natuurlijk ergens anders naartoe, maar wij zullen dit zeker niet snel aanmoedigen. Wij zullen eerst proberen om de situatie weer leuk te maken voor jullie. Dan kun je misschien als het weer goed gaat er weer een tweede hond bij nemen. 


Dus wat zijn de gedragingen waar hij niet naar luister en vervelend is voor jou?
Heb je al hersenwerkjes geprobeerd? Even de aandacht niet op het luisteren leggen maar op jullie band in huis? Ga snoepjes verstoppen in huis die de hond moet zoeken, rol ze op in een handdoek. Laat die hersenen van je hond lekker werken, zonder dat ze moet luisteren. Maar gewoon voor iets lekkers. Dan zit er ook geen druk op voor je hond.

honden page profiel Nanook, Satu & Suvi.....Nanook, Satu & Suvi.....bijna goedgekeurde fokker

honden foto van Nanook, Satu & Suvi.....

Je kunt niet luisteren ook als iets positiefs opvatten, namelijk een eigen wil en zelfstandig. Ik vind het een groot pluspunt, niet altijd even makkelijk/handig, maar vaak zo humoristisch of tof om te zien. 

 

Wat doet ze thuis als ze niet luistert? Geef je haar voldoende uitdaging (fysiek en mentaal)? Het leest namelijk een beetje alsof ze zich niet voldoende uitgedaagd voelt bij je thuis. Dit ras gaat graag naar buiten om te "werken". 

honden page profiel LoreLore

Ghoh niet luisteren bedoel ik zoals ik vaak gasten thuis en zij is heel vriendelijk en aanhalig vind ik super maar ze is TE en veel mensen kunnen dat gewoon niet aan. Ze wil dan constant de aandacht van die personen en opspringen en dergelijke en als ik dan probeer te corrigeren, bekijkt ze me niet. En op verplaatsing doet ze dit zelfs niet ... :s Moet haar nu telkens in een andere kamer gaan zetten maar dan voelt ze haar zo buitengesloten en huilt ze en dat kan ik echt amper aanhoren.

Thuis train ik elke dag eerst een goede wandeling dat ze haar energie kwijt is, dan wat trainen en achteraf wat ravotten met haar. Buiten dit heeft ze ook veel dingen waar ze zich mee kan bezighouden, zoals haar bal die ze bijna altijd bij haar heeft. Krijgt altijd wel een bot om op te knagen en ook nog vele andere kleine speeltjes dus ze heeft haar bezigheid wel. Het enige wat ik nog niet heb wat de laatste jaren vrij veel gebruikt wordt is zo een bal waar je kleine snoepjes in steekt die er dan uitvallen als ze ermee rolt. Voor de rest heeft ze wel van alles wat.

Nu, dat snoepjes echt verstoppen in huis heb ik nog niet geprobeerd, ga ik toch eens doen en kijken wat ze er van denkt. Bedankt al voor deze tip Eline, Gruul en Thalia.

Ze is van nature wel zeer energiek en bijna onuitputbaar vandaar ook de vele manieren om ze bezig te houden. Maar mensen blijven haar aandacht altijd te hard trekken wanneer het niet nodig is.

Het wegdoen is inderdaad een grote stap en heel moeilijk, daarom ben ik wel blij dat jullie er ook zo over denken dat het echt pas de allerlaatste stap is. Op de cursus hebben ze me ook dus de tips gegeven haar zoveel mogelijk werk te geven en ze te laten nadenken wat ik sinds ook ben gaan doen.

Een hondentrainer waarmee ik contact had genomen enkele maanden geleden had dan eerst Kyla thuis in de gaten gehouden voor een tijdje en dan bij hem. En hij moest toegeven dat het wel een hele andere hond werd op verplaatsing. En door het verleden van eerst wat verwend geweest te zijn en dan tussenin nog het overlijden van de andere hond. Zij hij gewoon dat Kyla echt de nood had aan de aanwezigheid van een soortgenoot net zoals wij ook graag bij andere mensen zijn (letterlijk zijn woorden).

maar het zit wat moeilijk omdat ik nu echt volledig alle tijd die ik heb in haar kan steken en als er dan terug eentje komt het moet gaan verdelen en het is dan zo moeilijk om ze beiden evenveel te gunnen want je weet ook niet meteen hoe de andere hond gaat zijn en dergelijke. Dus had ik dat gewoon even aan de kant gezet maar nu ik dan jullie reacties zo lees komt deze optie ook wel meer terug naar boven.

Maar wil dan zeker niet dat een van de twee benadeeld wordt door het een of het ander. :/

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

Probeer het afleiden anders eens te trainen. Vraag aan iemand of die je wilt helpen en train een paar keer achter elkaar het afleiden. Heb ook duidelijk wat je op zo'n moment van haar wilt. Wil je bijvoorbeeld dat ze op haar plek (mand/bench/kleedje) gaat liggen. Oefen dat dan een paar keer. En bouw de tijd dat ze daar moet liggen terwijl het bezoek er is langzaam op. :)

honden page profiel Jackie en Kiba:)Jackie en Kiba:)

honden foto van Jackie en Kiba:)

Geen hond, vind ik een goed idee!

 

Dat jij een hond niet (meer) kan geven wat ze nodig heeft, zou kunnen... Als jij alles geprobeerd hebt inclusief een gedragstherapeut en/of cursus en jij kunt je hond niet meer gelukkig maken, is het misschien beter dat je hond herplaatst wordt, zeker omdat je aangeeft dat je merkt dat ze ergens anders wel gelukkig is.

 

Ik snap niet dat als je een hond niet kan opvoeden, je maar een nieuwe neemt alsof een broek niet lekker zit en je een nieuwe koopt.

 

Hoezo ervaring in die rassen wat jij beschrijft, omdat die pittig zijn? Een hond weet prima wanneer door ene verwend wordt en andere streng is, daar moet luisteren. Doet je hond dit niet? Is niks verkeerd aan.. moet je hieraan werken en/of aan je zelf werken.

Wat nou als je een hond neemt en zelfde gebeurt, weer een nieuwe? Hoe krijg je het over je hart?

 

Ga dingen ondernemen, bouw een band op, vraag een gt thuis... 

honden page profiel LoreLore

Goed, dankje Doortje en Tibbe ga ik zeker doen!

Hoezo niet opvoeden? Heeft toch amper iets met haar opvoeding te maken. Heb haar volledig opgeleerd en op dat gebied doet ze wat ze moet doen het is gewoon op bepaalde punten dat ze heel verwarrend doet en waar ik niet goed aan uit kan ... Opgevoed is ze volledig, veel mensen die er nog steeds van verstomd staan want ze was van jongs af aan niet de simpelste ...

Met haar is het zeer moeilijk om echt streng te zijn, ze heeft heel snel bang, je kan er niet zomaar je stem op verheffen want dan heb je er 3 weken gelegen bij haar. Zo simpel steekt ze niet in elkaar. Het liefste wil ik ze ook niet wegdoen en een oplossing vinden waardoor ze bij me kan blijven, simpel. Maar ik dacht maar aan wat anderen me vertelden. Ik kom niet voor niets hier eens horen hoe men erover denkt. Je weet immers nooit wat iemand van HP nog extra weet dan een hondentrainer van beroep.

Een band heb ik maar het is momenten dat het nodig is dat zij ineens heel anders naar me kijkt. En als ik dan streng wordt en haar limiet overschrijdt dan werkt het enkel omgekeerd. Ik ben niet meer zo streng want wil men hond niet doen luisteren als het telkens met de staart tussen de benen is.

Volgende forumvraag: Welke ras past bij ons.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^