Groeipijn

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Wijlezen al een lange tijd mee op dit forum en willen toch een, naar onze mening, onjuiste stelling uit de weg helpen.

Google, onze labrador pup is nu zeven maanden. Binnen twee weken nadat hij hier in huis kwam zijn wij Google KVV gaan voeren.

Helaas heeft Google sinds 5 weken erg veel last van groeipijn. Ondanks het voeren van KVV. Wij hebben hier inmiddels veel over gelezen en gebleken is dat KVV of BARF geen garantie is voor het uitblijven van groeipijn. Sterker nog, onze dierenarts (een gerenommeerde dierenarts) is ervan overtuigd dat KVV onderdeel kan zijn van de oorzaak van de groeipijn.

Wij staan nog steeds achter de beslissing om KVV te voeren en wij zullen zodra de groeipijn voorbij is weer overgaan op KVV, maar voor nu zitten wij op een, door de dierenarts geadviseerde brok

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Jammer dat je je door de dierenarts hebt laten ompraten om op brok te gaan. Die weten doorgaans niet héél veel over voeding.

Brokken kunnen ook groeipijnen geven. Niks is namelijk een garantie.

http://www.hondenpage.com/hondenforum/73119/groeipijnen-erger-door-kvv???.php

 

Ik was gewoon weer over gestapt op kvv als ik jou was.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

https://www.nlv.nu/rasengezondheid/bestanden/biblio/Verantwoorde_voeding-groeipijn_bij_jonge_LR.pdf

De schrijver is specialist chrurgie/orthopedie gezelschapsdieren en specialist diervoeding. 

 

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Op BARF/NRF komt groeipijn zeer weinig voor, evenals dat het op een redelijk KVV vaak niet voorkomt. Dus de overtuiging van deze dierenarts deel ik niet naar aanleiding van de vele ervaringen waarbij pups gewoon prima en geleidelijk uitgroeien. In tegenstelling tot ook de vele ervaringen die er zijn van dieren met groeipijn op brok. Voor het gemak wordt dat dan maar buiten beschouwing gelaten. Afhankelijk van de samenstelling van het KVV, eventueel extra toegevoegde premix en kwaliteit van het gebruikte spiervlees en karkas, kan het voorkomen dat een pup groeipijnen kan krijgen op KVV. Er zijn KVV's die gemiddeld 20% kaal bot bevatten en een matige kwaliteit spiervlees, die de opname van voedingsstoffen in het algemeen kunnen belemmeren. Hierdoor ontstaat dan een scheve vitamine- en mineralenbalans, waardoor eventueel problemen kunnen ontstaan. 20% bot is voor menig pup in de groei teveel, wat mij betreft. Ook als je KVV voert, kun je gemakkelijk aanpassen door wellicht een kwalitatief beter merk te voeren en aan te vullen met volwaardig spiervlees/vuile pens om het botpercentage te drukken naar 10/15%. Bandit Diervoeding heeft bijv. een versie KVV Groeipijnen. Overstappen op een kunstmatige ongezonde brok is dus niet nodig. Je zou hiervoor contact kunnen opnemen met het genoemde merk. waar o.a. een nutritionist en een dierenarts aan verbonden zijn.

Wij voerden Carnibest. Toch niet een kwalitatief slechte KVV. En ik begrijp heel goed dat sommigen geen negateve verhalen willen horen, maar feit is dat mijn hond ondanks Carnibest en zonder toevoegingen toch groeipijn heeft gekregen.

Het valt mij gewoon op dat ik veel op het forum lees dat BARF of KVV de oplossing is, maar dat is het dus niet per se. Veel hangt af van de aanleg van de hond. Opmerkelijk in dit verband is dat de andere9 pups uit dit nest, waarvan er 8 op brok staan, variërend van Royal Canin tot brok van de supermarkt geen last hebben.

Overigens is Google verder hartstikke gezond en we houden hem nu rustig. Maar als een gerenommeerd dierenarts die dagelijks honderden honden behandeld en orthopedie als specialisme heeft mij aanraadt omtijdelijk over te stappen op een calcium arme brok (0,4%) dan houdt ik me daar maar even aan

 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Geen enkele hond is toch precies hetzelfde.

Als jouw hond groeipijnen kreeg ondanks de KVV en op brok gaat het beter, dat is toch prima.

Maar er zijn ook genoeg honden die nooit groeipijnen krijgen met KVV of juist wel met brok.

Je moet toch altijd naar je hond kijken en waar hij het goed op doet.

En dat hebben jullie gedaan en dat zou iedereen moeten doen.

 

Maar het klopt niet, dat je iets algemeen maakt en er zelfs een stelling van maakt.

Dat als de ene hond ergens last van heeft dat dit dan ook moet gelden voor andere honden.

 

Net zoals sommige honden het heel goed doen op bijvoorbeeld Orijen maar andere honden kunnen dit niet goed verdragen.

Dat ligt niet aan het voer, maar aan het feit dat honden levende wezens zijn die verschillend op iets kunnen reageren.

Dank je sylvia, dat was exact het punt dat ik wilde maken.

Ieder hond is anders, en dat maakt ze ook zo geweldig!

 

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Het gaat mij er niet om dat ik geen negatieve verhalen wil horen. Ik houd me jarenlang bezig met zelf samengestelde voeding, KVV en adviseer hierover. De ervaring leert dat bij een goed zelf samengesteld menu en bij het voeren van menig KVV groeipijnen nauwelijks tot niet voorkomen. Zo ken ik bijv. heul veul labradorpups die geen groeipijnen hadden op CB. Maar de uitzondering bevestigt hier de regel. 

Zoals geschreven, hoef je niet terug op brok en kun je prima aanpassen op verse voeding.  Maar dat moet je zelf weten natuurlijk.

Zijn er foto's gemaakt? En wat ik me afvraag, heb je 1 soort CB gevoerd of afgewisseld? 

honden page profiel Richard, Google, Chessie en MachoRichard, Google, Chessie en Macho

er zijn foto's gemaakt aan dehand waarvan de groeipijn diagnose bevestigd is. Wij zijn begonnen met de puppenvariant van CB maar later, naar aanleiding van een gesprek dat mijn vriendin had met Tannetje, overgestapt op de volwassen variant. Wij hebben ons gehouden op een variant van CB omdat dat het eerste jaar het best zou zjn.

nogmaals ik pleit hier niet TEGEN KVV of BARF. Ik wil alleen mijn ervaring overbrengen dat het geen wondermiddel is.

En, maar dat is puur mijn ervaring, dat een dierenarts vaak best weet waar hij het over heeft, ook wanneer hij geen voorstander is van KVV. Ook onder dierenartsen zijn de meningen namelijk verdeeld.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 2 doggies

honden foto van Goldendelerious

" er zijn foto's gemaakt aan dehand waarvan de groeipijn diagnose bevestigd is. Wij zijn begonnen met de puppenvariant van CB maar later, naar aanleiding van een gesprek dat mijn vriendin had met Tannetje, overgestapt op de volwassen variant. Wij hebben ons gehouden op een variant van CB omdat dat het eerste jaar het best zou zjn.
nogmaals ik pleit hier niet TEGEN KVV of BARF. Ik wil alleen mijn ervaring overbrengen dat het geen wondermiddel is.
En, maar dat is puur mijn ervaring, dat een dierenarts vaak best weet waar hij het over heeft, ook wanneer hij geen voorstander is van KVV. Ook onder dierenartsen zijn de meningen namelijk verdeeld. "

De pupvariant is voor het spenen van pups. Vaak wordt op de volwassen variant te eenzijdig gevoerd en blijft men hangen op 1 soort (natuur). Afwisselen is beter. Ook ik spreek uit ervaring en wilde alleen benadrukken dat je kunt aanpassen op groeipijn met de verse voeding. Verder ken ik al die meningen van dierenartsen die tegen verse voeding zijn en ook bijzonder goede meningen en onderbouwing van dierenartsen die voor zijn. Ik ben zelf voedingsdeskundige, dus hecht enorm veel waarde aan het belang van 'whole foods' voor mijn honden, op diverse fronten, ten opzichte van het voeren van brok met z'n vele ongezondheden en triggers. Dit is voor mij geen strijd over goed en slecht en geen beweegreden om met jou deze discussie aan te gaan over 'wondermiddelen'. Ik kan me goed voorstellen dat je er van baalt, zeker als blijkt dat jouw pup de enige uit het nest is.

honden page profiel maxlisamaxlisa

honden foto van maxlisa

nooit heeft volgens mij iemand beweert dat een hond op vlees geen groeipijn kan krijgen.
mijn hond van 7 maanden heeft nog nooit een brok gehad en toch ook groeipijn.
en ja ik heb een hele fijne dierenarts die ook brokken wilde aansmeren. en ik begrijp dat wanneer een dierenarts niet voldoende verstand heeft van (vlees)voeding dit adviseert en dat wanneer je als baasje zelf niet sterk in je schoenen staat of zelf overtuigd bent dat je hierin mee gaat.
misschien had mijn hond en de jouwe het op brok wel erger of eerder gehad.

kunnen we gelijk nog een fabel uit de wereld helpen;
mijn hond heeft geen groeipijn in zn benen maar in de rug.(hij groeit ook niet in balans zoals me beweert met vlees, hij is net een uitgerekte tekkel op stelten)
alles is op de foto gezet behalve zijn rug.
ik heb gelijk een osteopaat gebeld en gelukkig weet ze wie we zijn dus ook zij was niet verbaasd dat het bij ons weer anders ging dan het in de boekjes staat.
hij is nu een week geleden geweest en buiten alle voeding, rust, bewegen en medicatie heeft de behandeling echt zn werk gedaan.

ik zou je dan ook echt willen adviseren en gunnen dat jouw hond net zoveel profijt van deze behandeling mag hebben als mijn oscar.

en je weet dat het ook wanneer het weg is, er weer een periode kan aanbreken van groeipijn.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

groeipijn komt meer voor dan je denkt, de honden die dit overkomen hebben van de kvv niet alle voedingsstoffen  op kunnen nemen, vaak is het zo dat er vele newfoundlander fokkers ook aanraden om de pup eerst op een uitgebalanceerde brok te zetten en op een leeftijd van 18 maanden als men dat wilt pas over te gaan op kvv.

 

carnibest is een goede kvv, maar kan wel zijn dat er niet genoeg diersoorten in de variant van carnibest zitten.....

 

hier newfoundlanders die nog nimmer groeipijn hebben gehad zowel van de brok niet als van zelf samengestelde voeding niet, de ene hond zal harder groeien dan de ander.... er kunnen ook vele oorzaken zijn van  groeipijn, te veel doen op jonge leeftijd, lange wandelingen of spelen met een bal in de groei, niet doen... dat is een oorzaak.. een brok die niet uitgebalanceerd is van goede samenstelling, meer ballast dan voedingswaarde, en dat kan ook zomaar van kvv zijn.. niet genoeg diersoorten...

 

niet altijd moet men het in de voeding gaan zoeken, opgroeien van de hond op jonge leeftijd kunnen problemen geven, een paar oorzaken... te vroeg gecastreerd, te veel gedaan met de hond... en nogmaals klein soort heeft minder problemen dan groot soort, ook daar kan het probleem zijn... en niet iedere hond zal gelijkmatig groeien, ook al doet men zijn best door de juiste voeding te zoeken en gezonde beweging..... hou je vast aan de arts die je aanraad om even een brok te geven, neem dan wel een brok waarvan zeker is dat er niet te veel ballast in zit zoals granen bietenpulp enz.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" groeipijn komt meer voor dan je denkt, de honden die dit overkomen hebben van de kvv niet alle voedingsstoffen  op kunnen nemen, vaak is het zo dat er vele newfoundlander fokkers ook aanraden om de pup eerst op een uitgebalanceerde brok te zetten en op een leeftijd van 18 maanden als men dat wilt pas over te gaan op kvv.
 
carnibest is een goede kvv, maar kan wel zijn dat er niet genoeg diersoorten in de variant van carnibest zitten.....
 
hier newfoundlanders die nog nimmer groeipijn hebben gehad zowel van de brok niet als van zelf samengestelde voeding niet, de ene hond zal harder groeien dan de ander.... er kunnen ook vele oorzaken zijn van  groeipijn, te veel doen op jonge leeftijd, lange wandelingen of spelen met een bal in de groei, niet doen... dat is een oorzaak.. een brok die niet uitgebalanceerd is van goede samenstelling, meer ballast dan voedingswaarde, en dat kan ook zomaar van kvv zijn.. niet genoeg diersoorten...
 
niet altijd moet men het in de voeding gaan zoeken, opgroeien van de hond op jonge leeftijd kunnen problemen geven, een paar oorzaken... te vroeg gecastreerd, te veel gedaan met de hond... en nogmaals klein soort heeft minder problemen dan groot soort, ook daar kan het probleem zijn... en niet iedere hond zal gelijkmatig groeien, ook al doet men zijn best door de juiste voeding te zoeken en gezonde beweging..... hou je vast aan de arts die je aanraad om even een brok te geven, neem dan wel een brok waarvan zeker is dat er niet te veel ballast in zit zoals granen bietenpulp enz. "

 Gelukkig zijn er dan ook nog prima NF fokkers die weten wat hun honden nodig hebben en vooral van jongs af aan BARF of een kwalitatief goed KVV adviseren...en het is geen tendens dat groeipijn of andere problemen daarvan het gevolg zijn.

Volgende forumvraag: barf vraagje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^