Stress bij uitstapjes.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Tom -  (Speedy & Jacky†) - Milo & Ozzy.

Hallo,

Sinds onze whippet een pup is heeft hij nogal veel stress bij uitstapjes.

Vroeger ook in de auto (achteraan in de bench) maar dit is nu verleden tijd door hem op de achterbank (vastgeklikt) te vervoeren.
Ook zijn wagenziekte is daarmee verdwenen! ;-)

Bij zijn dagelijkse wandeling hier in de buurt (een 3 tal verschillende wandelingen) is hij de rust zelve en heeft hij totaal geen stress. Meestal ben ik ook alleen om hem uit te laten.

Maar in het weekend doen we veel een uitstapje met het gezin (vrouw en 1 kind, 10 jaar). Dit is dan ook altijd met de auto (maar dit gaat nu heel goed, hij springt er altijd zelf in nu) wat verder naar een bos of de zee. Maar daar is hij dan altijd heel nerveus en trekt aan de lijn (wat hij bij de wandelingen thuis niet doet) en jankt zelfs als ons dochtertje 5 meter verder loopt.

Aan wat zou dit kunnen liggen en vooral hoe pak ik dat aan. Onze hond is bijna 2 jaar dus kan hij best nog wat leren.

Bedankt om dit te lezen en voor de eventuele reacties en tips!
;-)

honden page profiel Indy haar bazin.Indy haar bazin. 3 doggies

honden foto van Indy haar bazin.

Ik volg.

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Er zijn natuurlijk heel wat factoren die voor stress kunnen zorgen. Maar omdat je vermeld dat hij jankt als jouw dochtertje wat verder loopt, kan het mogelijk van opwinding zijn dat hij niet mee kan volgen) Tenzij je op drukke plekken gaat wandelen, dat kan ook een reden van stress zijn, teveel prikkels dan. Maar als je rustig de natuur ingaat zou ik voorstellen om een lange leiband uit te proberen (GEEN flexi oprolkoord) Is voor mens en dier gevaarlijk aangaande verwondingen. De koorden die ze voor paarden gebruiken zijn zachter (een 4 à 5 meter) . Die voor de honden zijn van polyester en "snijden" als ze door je hand glijden. Zo kan hij mee vooruit lopen en links, rechts, achter en voor overal snuffelen.

 

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Misschien ruikt hij hele lekkere geurtjes in het bos? Mellow volgt ook nog wel eens een heerlijk geurspoor. Als ze het dier ook ziet dan gaat ze helemaal los (figuurlijk dan) en gedraagt zich als een waar trekpaard 

 

Het janken als je dochtertje verder weg loopt herken ik ook wel. Mellow loopt ook niet door als we met z'n drieën stilstaan en ik wil verder lopen. Ze kijkt me dan aan, kijkt om (naar mijn vriend) en lijkt dan echt te willen zeggen dat wel op hem moeten wachten. We moeten dan echt bij elkaar blijven.

Blijft hij tijdens het lopen achter, dan merkt ze dat vaak niet 

 

Tips heb ik niet voor je, sorry, je hebt wel een ontzettend mooie hond 

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

lool...deze is duidelijk.
Je hebt een Wippet....een windrenhond.
Je komt dus op een open vlakte en de hond begint te piepen.
Hij voelt zijn instict en wilt rennen, rennen en nog meer rennen.
Maar ook in bossen kunnen ze crossen en op konijnenjacht gaan.

Ik zou eens gaan trainen op het loslopen in je eigen buurt op plekken waar het mag.

De eerste keer zal een ramp worden, maar blijf ten alle tijden vrolijk en nooooit boos.
De eerste keer is het belangrijkst...je mag bezort zijn..je hond een uitgebreide knuffelbeurt geven als die na ontelbaar keren roepen, toch terug komt...en ga zo maar even door.

Een wippet is een groepshond.
Als je een gezamelijke wandeling zou doen met meerdere wippets, denk ik dat die zeer snel bijleert van zijn genootjes en ook snel zal snappen dat het veel fijner is om bij de groep te blijven.
Wel zou je een GPS halsband kunnen kopen om je hond via je mobiel toch in de gaten te houden waar die is.

Ook de recallgame zou een leuke zijn voor je hond.

https://www.youtube.com/watch?v=8az4wxnbDQU

Maar ik denk dat trainen op het loslopen een goed iets zal zijn voor je hond.
(nogmaals...alleen op plekken waar het kan en waar het veilig is)
Mijn hond heb ik ook rustig getraind op loslopen.
Schiet nog steeds achter katten aan.
Het enige waar ik echt zeer streng op ben is "niet zomaar de weg oversteken"
Dit mag van mij niet en ik heb het haar geleerd dat ze eerst aan mij moet vragen door mij aan te kijken....maar inmiddels let ik ook op haar lichaamstaal en zie het waneer ze over wilt steken maar toch stilstaat en staat te wachten op een signaal van mij.
Dit is voornamelijk als ze aan de andere kant van de weg wat ziet.
(kat of konijn)
Ze mag er van mij niet achteraan..maar op dat moment staat ze wel stil en ze vraagt het.
Het is dus complex...kijk daarom altijd naar de situatie en luister naar je gevoel.

 

honden foto van Tom -  (Speedy & Jacky†) - Milo & Ozzy.

Bedankt voor de reacties! Heel fijn! ;-)

Als ik hier in de buurt wandel dan is dit soms ook met de flexi koord. Vooral in het bos (op wandelafstand) vind hij dit heel fijn en zie ik zijn staart helemaal omhoog gaan :-) omdat hij ontspannen is, al die lekkere geurtjes!
Aan de gewone lijn heeft hij wel redelijk veel de neiging om te trekken. Vooral op uitstap en op wandeling met het gezin.
Eigenlijk ben ik ook niet zo voor een flexi maar dit gaat wel beter om te ontspannen heb ik de indruk.

We moeten inderdaad allemaal samen blijven van hem. Zelfs vandaag nog op onze uitstap naar een verder gelegen bos wilde mijn dochtertje even verder gaan spelen op de speeltuin terwijl wij op de bank zaten. Dit is heel moeilijk voor hem: janken en trekken tot dat ze terug is!

We gaan op regelmatige basis wandelen samen met andere whippets van dezelfde fokker. Dit gaat wel goed maar hij trekt wel veel aan de gewone lijn (maar de andere whippets ook wel).

Ook gaat hij soms los maar dit alleen op een losloopweide en op het strand. Hij blijf mooi bij ons want hij is verzot op het apporteren van zijn balletje. Al zijn concentratie gaat dan naar zijn balletje. ;-)

Volgende forumvraag: Bezitterig?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^