Fokker

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel yvonneyvonne

Hallo ik ben Yvonne,

 

ik zoek een fokker voor een boomer , Ik woon in Schoonebeek dat ligt dicht bij Emmen. Weten jullie een fokker? 

En wat moet ik allemaal in huis hebben als de puppy komt? En hoeveel gaat dit evt. Kosten?

 

liefs , Yvonne 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Een Boomer is niks meer dan kruisingen van kleine/middelgrote rassen. De benaming Boomer wordt gebruikt door broodfokkers ;) Ik zou persoonlijk voor een stamboomhondje gaan in ieder geval voor geteste ouders. Lees je goed in over de broodfok 

honden foto van Nantastic!© Casa di Coontastic

Een erkende fokker van "boomertjes" zul je niet vinden, die bestaan er namelijk niet omdat een boomer geen ras is.  Het is eigenlijk een leuk verzonnen naam door brood fokkers. Een boomer is ook niet wat het eigenlijk was, boomer werd gebruikt als benaming voor een rasloos hondje, vaak straathondjes, de naam is gekomen doordat er ooit een film was waar een boomer in te zien was, middelgroot hondje met ruwe haartjes. Tegenwoordig denken mensen bij een boomer aan een klein hondje met lange haren, iets heel anders dus. Het gevaar van het zoeken naar zo een hondje is dat je al snel bij de brood fok uitkomt en dergelijke fokkers moet je niet willen ondersteunen door daar een hondje aan te schaffen. 

 

Dan kun je beter zoeken naar een Shih Tzu, Havanezer bijvoorbeeld, daar heb je wel erkende fokkers van.

 

Wat het gaat kosten? Prijzen liggen erg uit 1, maar het is niet zozeer de aanschaf prijs, het zijn vooral ook de kosten die daarna gaan komen om je pup een zo goed mogelijk en gezond leven te bieden.

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre

honden foto van Lizzie en Sterre

Een boomer zou ik inderdaad mee oppassen. Je kan beter een van de rassen kiezen waaruit een boomer die je leuk vindt is opgebouwd, zoals een maltezer of een shi tzu, en daarvoor gaan

 

Voor een pup in huis komt moet je wel flink wat in huis halen. Van een etensbak en waterbak tot aan een halsband met riem, borstels en speeltjes. Beloningssnoepjes en voer. Een mandje natuurlijk, en misschien in het begin wel een bench? Ik denk dat er op internet wel lijstjes te vinden zijn waar alles opstaat   Hou er ook rekening mee dat de meeste rassen die gebruikt worden om boomerhondjes uit op te bouwen ook geregeld naar de trimmer moeten. Die kosten komen er dus ook nog bij.

 

Hoe duur dat precies is zou ik niet durven zeggen. Maar de grootste kostenpost zal toch de aanschaf van de hond worden. Ga hier niet op besparen door naar een br**dfokker te gaan, want goedkoop is uiteindelijk duurkoop. Zoek naar geschikte fokkers via de rasvereniging van het ras waar je uiteindelijk voor kiest (daar kunnen we je hier ook mee helpen), dan weet je zeker dat je een verantwoordelijk gefokt hondje in huis krijgt.

honden foto van Nantastic!© Casa di Coontastic

Een trimmer kost zo een 45 euro, maar kan ook oplopen tot 65 euro, ligt er een beetje aan.. Ik betaal in ieder geval 45 euro per hond als ik ze naar de trimster breng, dan worden ze gewassen en geknipt.

honden page profiel yvonneyvonne

Wat is dan eigenlijk een broodfokker? 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

 

Wat is broodfok?

Geboren worden om geld te verdienen voor een ander. Opgesloten en geïsoleerd van de wereld. In een koude, kille en liefdeloze omgeving. Kleintjes op een wereld zetten die je zelf nooit te zien krijgt. Totdat je lichaam helemaal uitgeteerd is. Daarna de schedel ingeslagen worden. Of – als je geluk hebt – een verlossend spuitje krijgen.

 De Dikke Van Dale kent het woord broodfok niet. Daarom willen we u graag uitleggen wat het betekent. Een klassieke definitie bestaat er niet, maar er zijn wel een paar duidelijke kenmerken waaraan je een broodfokker kunt herkennen.

Broodfokkers hebben geen oog voor de gezondheid van een bepaald ras en al helemaal niet voor de gezondheid van de fokteef.

Het interesseert ze niet hoe een pup terecht komt en of u als pupkoper de pup al na 3 maanden doorverkoopt aan iemand anders.

De fokteven worden iedere loopsheid gedekt tot ze te oud worden. Dan worden ze afgemaakt, en vaak op een gruwelijke manier.

De pups worden verkocht zonder stamboom en er komt regelmatig inteelt voor. Ook worden de teven en reuen niet onderzocht op erfelijke ziektes of afwijkingen.

De dieren groeien niet op in een huiselijke omgeving, maar in een hok of kooi. Dit heeft tot gevolg dat de pups niet socialiseren en er ernstige gedragsproblemen kunnen ontstaan.

Ook ontworming en andere parasietenwerende middelen worden soms te lang en niet zelden geheel onthouden, wat de gezondheid, in het bijzonder de gesteldheid van organen (afhankelijk van de parasiet) en het immuunsysteem verzwakt.

Regelmatig sterven pups aan ziektes die voor komen kunnen worden.

Een broodfokker fokt honden met maar één doel voor ogen: zoveel mogelijk geld verdienen in een zo kort mogelijke tijd. Dit gaat vaak ten koste van de fysieke en mentale gezondheid van de pups die hij verkoopt. Hoe hij dat geld verdient, is dus minder belangrijk, het maakt hem niet uit hoeveel nesten een teef krijgt, of de pups gezond zijn, of de pups een goede socialisatie krijgen en bij wie de pups terechtkomen – niet iedereen heeft het goed voor met een hond.

Als je bij een broodfokker een pup gaat kopen, zal hij je overdonderen met mooie praatjes die meestal geloofwaardig zijn. Op alle vragen heeft hij snel een antwoord. Mensen die dus een eerste eigen hond en er weinig vanaf weten, zullen dus snel in de val lopen. Volgens broodfokkers zijn de goede, professionele fokkers mensen die teveel geld vragen voor een pup, terwijl je bij hem voor de helft van de prijs een pup kan kopen. Hoe het komt dat degelijke fokkers veel geld vragen voor een pup, dat vraagt hij zich echter niet af. Bij een goeie fokker wordt er meer gevraagd voor een pup omdat er veel medische onderzoeken zijn voorafgegaan aan de geboorte van de pups.

De vader- en moederhond worden getest op erfelijke afwijkingen, zodat enkel met fysiek en mentaal gezonde honden gefokt wordt. Fokken dient met de nodige kennis van hondengedrag, genetica en raseigenschappen te gebeuren. Fokken is niet gelijk aan zomaar twee honden van hetzelfde ras samenbrengen. Bij een degelijke fokker heb je dus meer kans dat je een gezonde hond in huis haalt, terwijl een hond van bij een broodfokker vaak ernstige erfelijke aandoeningen met zich meedraagt, door het gebrek aan onderzoeken voor het fokken.

einde citaat

lees verder http://www.koophiernooiteenpuppy.com/wat-is-broodfok/

 

Als je deze puppy checklist aanhoudt, zal je niet terecht komen bij broodfokkers of hondenhandelaren in puppies uit de broodfok in Oost Europa:

 

Puppy checklist Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren http://www.licg.nl/contentsuite/upload/lig/file/praktisch%20hond/puppy-checklist5_2.pdf

 

honden page profiel yvonneyvonne

Dankjewel voor de informatie :)

 

wij hebben op internet gekeken en die krijgt donderdag als het goed is een nestje , ze waren erg vriendelijk aan de telefoon en is ingeschreven bij een bond. Hun zouden graag willen dat we eens in de maand even een mailtje stuurden met een foto hoe het met de pup gaat. Dus ze lijken me wel erg geïnteresseerd , we mogen kijken en mogen de moeder hond ook zien , de moeder hond heeft nu al 1 nestje gehad dit zou dan haar tweede worden.

is dit wel vertrouwt?

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

De honden zijn niet getest op erfelijke aandoeningen.

Welk ras is de moeder en vaderhond?

Vraag hoe lang het geleden is dat de teef haar vorige nestje had.

Volgens de welzijnsregels van de Raad van Beheer mag een teefje niet gedekt worden binnen 10 maanden na de dag van de vorige dekking.

 

Waarschuwing ; dit zijn vreselijke beelden uit de broodfok 

http://www.youtube.com/watch?v=sfZsQU09cl4

 

honden page profiel yvonneyvonne

Ik zit nu op de i pad en kan het filmpje niet zien maar ik zal het filmpje zeker nog gaan bekijken! 

De moeder hond is een maltezer en de vader een shit-zu

ze had vorig jaar haar eerste nestje.

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Als je een Boomertje wil, geen rashondje dus, zou ik eens gaan kijken in het asiel.  Al die advertenties van nestjes op marktplaats bv. zijn dikwijls van "dierensupermarkten" broodfokkers dus.  Dikwijls hebben die broodfokkers verschillende rassen, ga naar een fokker die geen lijst rashonden kan voorleggen.

Als je geen asielhondje wil, ga dan naar een erkende fokker van een bepaald ras.

Kijk eens tussen de rashonden, er zal echt wel een ras zijn dat je bevalt en zo steun je geen dierenbeulen (hoe mooi ze soms ook overkomen op je). 

Ga eens naar een hondenshow, bekijk de rassen en praat met de fokkers.  Lees je in over het ras dat je wil nemen. 

Denk eraan dat het niet alleen de aankoop van het hondje is, je moet ook zorgen dat zijn voeding gezond is (geen pedigree pal of iets in dien aard), hij heeft jaarlijks zijn inentingen nodig, ontworming, bescherming tegen teken.  Hij kan ziek worden en de dierenarts kan veel geld kosten, houd daar rekening mee, zorg dat je je hondje alle zorgen kan geven die hij nodig heeft. 

Het hondje heeft ontspanning en aandacht nodig, dwz regelmatige wandelingen en niet enkel blokje om. 

De kosten voor het trimmen : bij mijn hondje is dit 60 euro om de zes à acht weken.  Als ik haar niet zorgvuldig gekamd heb, kan dit oplopen tot 90 euro...

De inenting van één hondje kost me +/- 75 euro, sterilisatie is naargelang het gewicht, bij mijn Dogo van 36 kg was dit 295 euro...

Misschien een goed idee om een ziekteverzekering te nemen voor je hondje, maar lees zeer goed de kleine lettertjes, niet alles is verzekerd.

 

Succes met je keuze!

honden page profiel yvonneyvonne

Wij hadden eerder ook een maltezer maar we  willen geen witte meer. Als we die naar de grimsallon brachten is voor knippen en wassen €15 vaste prijs voor iedereen!

honden page profiel Jacko1Jacko1

honden foto van Jacko1

Ingeschreven bij een bond? Welke bond dan? Iemand die zo maar een kruisings nestje fokt, staat nergens ingeschreven dus dit riekt naar oplichting. 

honden page profiel yvonneyvonne

Wij gaan waarschijnlijk voor een shih tzu !

iemand nog goede fokkers? En is dit een leuk ras? En zijn die niet heel rustig?

honden page profiel Jacko1Jacko1

honden foto van Jacko1

De Shi Tzu is een heel erg leuk hondje. Heel erg lang speels en makkelijk in de omgang. Houd wel rekening met vachtverzorging en regelmatige trim beurten.

Ik wil geen reclame maken voor een bepaalde kennel, maar google eens naar de website van de Shi tzu club. Daar vindt je dan een aangesloten erkende fokker.

http://www.shihtzuclub.nl/pupinformatie/

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Waarom ga je dan voor de shih tzu als je niet weet of het een leuk ras is en of ze niet te rustig zijn?

Of ga je in eerste instantie meer voor het uiterlijk?

Je kunt de rasvereneniging op internet opzoeken, daar kun je ook fokkers op vinden die hierbij zijn aangesloten.

En ook zul je veel over het ras kunnen lezen.

 

honden page profiel yvonneyvonne

Ik heb er veel over opgezocht , maar ik ken erg veel mensen die een shih tzu hebben. En die zijn best rustig en op internet lees ik verschillende dingen. Ik wou hierover jullie mening horen wat jullie vinden , ik weet echt wel veel over het ras. Ik ga geen hond uit kiezen op het uiterlijk.

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

Wat voor ras je ook kiest, het is altijd belangrijk dat de fokker aangesloten is bij de rasvereniging. Let op, de VBK is niet de juiste vereniging... Het betekent Verenging voor Beroepsmatige Kennelhouders en veel verkeerde, grootschalige fokkers zijn er bij aangesloten. Deze fokkers zijn wel geregistreerd als fokkers en hun verblijven moeten aan minimale (vaag omschreven) eisen voldoen en er is nagenoeg geen controle. Dus als een fokker adverteert met 'rijkserkende kennel' of 'lid van VBK', blijf er dan ver bij uit de buurt. 

 

Het is dus belangrijk dat de fokker aangesloten is bij de specifieke rasvereniging van het ras dat je wilt. Via deze vereniging kun je ook in contact komen met goede fokkers. Een goede fokker fokt altijd met stamboom. Dit papiertje is niet zozeer belangrijk als je niet wilt fokken, maar het geeft je informatie over de voorouders van je pup. En zo kun je zien of de voorouders gezond waren etc. Dit is belangrijk omdat bij veel rassen erfelijke aandoeningen voor komen. Bij grote rassen komt Heupdisplasie (HD) veel voor en bij kleine rassen Patella Luxatie (PL). Patella kun je zien als een hondje even op drie pootjes huppelt, vooral Jack Russels hebben het maar door al die onverantwoorde fokkerijen (o.a. vanwege de boomer hype) hebben veel meer hondjes het... Op de website van de rasvereniging staat welke aandoeningen in het ras relatief veel voor komen en waar de ouderdieren dus op getest moeten zijn. 

 

Op de site van de rasvereniging staan ook nestjes van fokkers die bij de vereniging aangesloten zijn maar het beste kun je persoonlijk met de vereniging contact opnemen en vragen waar je het beste terecht kunt. Er zijn nl. ook fokkers die m.i. niet goed genoeg fokken en toch aan de eisen van de vereniging voldoen. De vereniging is dan verplicht om die nestjes op hun site te vermelden. Terwijl de fokker in feite een legale broodfokker kan zijn en een paar rassen met stamboom en zo fokt maar de rest allemaal buiten de radar om kan kweken. 

 

Je kunt dus ook beter niet op Marktplaats kijken. De kans is groot dat je bij een verkeerde fokker terecht komt. En als je niet bij een verkeerde fokker terecht komt is de kans groot dat je een pup koopt uit ouders die niet getest zijn op erfelijke aandoeningen. Je moet beseffen dat alles doorgegeven kan worden aan de pups. Zowel het karakter als het uiterlijk (waaronder skeletproblemen etc.). Ook al heeft iemand zomaar even een nestje, als je daar koopt stimuleer je in feite deze fokkerij. Want zo iemand heeft met weinig investeringen toch een leuk extraatje en zal de volgende keer zomaar weer een nestje nemen... Ik heb zelf ook eens een nestje gefokt. Niet de bedoeling maar het gebeurde... Echt, als ik niet de info zou hebben die ik nu heb, zou ik zo weer een nestje fokken want je houd er met gemak een paar honderd euro aan over als het goed gaat. Dus ook als je zo'n pupje koopt stimuleer je dat er nog meer van zulke pupjes gefokt worden zonder dat getest is op gezondheid of dat je iets weet van de ouderdieren (en de ziektes die zij hadden). Realiseer je wel dat een stamboomfokker überhaupt vaak niet op Marktplaats te vinden is. Die fokt via de rasvereniging en heeft vaak voordat het nest er is, al een wachtlijst. Dus die hoeft niet via MP te adverteren om zijn pups kwijt te raken... 

 

Misschien heb je wat aan deze info, succes met het zoeken van een goede pup! Als je denkt een goede fokker gevonden te hebben, maak dan even een ander topic aan met de naam van de fokker en welke ervaringen wij daarmee hebben. Wie weet kennen we die fokker of zien we op de website al of het een goede of verkeerde fokker is. 

honden page profiel Eline & VinoEline & Vino

honden foto van Eline & Vino

Misschien moet je hier eens op kijken. 

http://www.shihtzuclub.nl/index.html

honden page profiel yvonneyvonne

Super blij met u lange bericht , ik had namelijk iemand gezien die bij die bond stond ingeschreven... Maar ik weet nu dat ik dat niet moet doem! Echt bedankt anders was ik mooi de pineut geweest. Aan de verdere informatie heb ik ook heel veel super!! 

honden page profiel maxlisamaxlisa

honden foto van maxlisa

van de erfelijke ziektes en afwijkingen e.d. van shizu's heb ik geen verstand, maar heb wel kennis mogen maken met een slecht gefokt hondje, wat een kreng was dat. heette angel (ik sprak het maar uit op zn nederlands ;-) ) even aanlijnen was er niet bij, dan hing die in je vingers. en heeft uiteindelijk ook de mensen waar die woonde gebeten, en die konden ondanks dat t een klein hondje was wel een bezoekje ehbo brengen. ook al is het hondje verder fysiek gezond, wanneer er niet goed gekeken wordt naar het karakter om er wel of niet mee te fokken of er een juiste reu bij te vinden kan je dus ook behoorlijke gedragsproblemen krijgen. nu zal bij angel ook wel een groot deel aan slechte socialisatie te wijten zijn, een goede fokker maakt hier veel tijd voor vrij en daar heb jij als toekomstig baasje enorm veel profijt van.

en even wat stukjes om te lezen voordat je een pup aanschaft;
*https://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_535-Aanschaf-van-een-pup.php
*https://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_522-broodfok.php
*https://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_441-Wat-moet-je-weten-voordat-je-een-puppy-koopt.php

Volgende forumvraag: Shih tzu
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^