pup en heftige buurhond, hoe te begeleiden?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BlumkeBlumke

honden foto van Blumke

Hoi,

 

Al maanden en maanden zijn we bezig met een hond: komt er eentje? Ik heb eerst tijden lang de asiels in de gaten gehouden, maar daar zitten voornamelijk rassen in die mij niet aanspreken. Toen ben ik gaan kijken naar honden uit het buitenland. Alleen hebben we een druk gezin met 3 kinderen (4 t/m 7 jaar) waarbij nogal wat verbaal geweld van de kids bij komt kijken. Veel hondjes uit het buitenland hebben toch een rugzakje met historie, en ik ben bang dat dat voor zowel hond als ons gezin niet gaat werken, en dat we dan verder van huis zijn. Dus heb ik heel bewust voor een rashond gekozen (oepsnestjes zijn er bijna niet van het type hond dat we willen, en broodfok wil ik natuurlijk al helemaal niet!). We hebben gekozen voor een engelse cocker spaniel, omdat ik daar al mee bekend was als kind. We zijn nu al een aantal keren wezen kijken naar een nestje, en hadden een roodschimmel teefje uitgezocht, omdat de reserveringen snel gingen moesten we al een keuze maken tussen dit teefje en het enige andere teefje. Toch bleef er een stemmetje zeggen 'is dit hondje wel geschikt voor ons gezin? Wordt het geen angstig hondje, te gevoelig?'. Uiteindelijk hoorden we zondag van de fokker dat we tóch de keuze hadden, omdat de andere mensen niet gaven om kleur (wij ook niet, wij wilden vooral een geschikt hondje). Het was even heel hard slikken, en mijn verliefde gevoel aan de kan zetten, en nu hebben we nu toch voor het andere teefje gekozen. Dat andere teefje is toch wat onafhankelijker, wat vrijer.

Anyway, ik sta er helemaal achter, en kan niet wachten tot ze bij ons kan komen. Dat kan pas als ze precies 10 weken oud is, want we gaan eerst op vakantie (was al geboekt, ik heb nog nooit gehad dat ik had gewild dat ik niet op vakantie zou gaan!).

En nu mijn vragen:

- wat zijn goede boeken voor de opvoeding van puppy's?

- zijn er ook aparte boeken voor kinderen?

- wat zijn goede vragen om aan hondenscholen te stellen? Ik heb niet veel tijd meer om bij ze langs te gaan om te gaan kijken, en wil wel graag zsm starten nadat we de pup hebben opgehaald (iemand toevallig nog een goede tip voor een school in de buurt van Arnhem?)

- hoe lang moet je je pup in de nieuwe omgeving laten wennen voordat je 'm op cursus zet? Ik bedoel, vrijdag halen en zaterdag starten, is dat niet wat veel voor een pup?

- wat zijn goede dingen om 'm aan te laten wennen, om te socialiseren? (tandjes kijken, pootjes optillen, kammen, naar de winkels, naar de markt, met de bus, trein, auto, dat weet ik wel, maar zijn er andere dingen/tips?)

- moet ik met de pup nog naar de dierenarts?

- hoe kan ik de kennismaking met onze kat vergemakkelijken, zodat ze elkaar niet nar het leven zullen staan?

 

Ik hoor het graag!

 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Leuk dat jullie een pup krijgen!

Volgens mij ben je best al wel goed voorbereid, hoor.

 

Hondenschool, met Black ben ik begonnen toen hij 3 dagen bij ons was, dat ging prima.

Hier in de buurt zit een hondenschool waar je het hele jaar door op woensdagavond met je puppy kan instromen. 

De hondenschool waar we nu zijn, heeft op zaterdagochtend een speciale kinderles.

Dan hebben de kinderen les met de hond, de ouders staan er soms wel bij, hoor.

Er wordt ze voornamelijk geleerd hoe ze met de hond kunnen omgaan en ze leren hoe een hond in elkaar zit. Ze leren het gedrag van een hond te begrijpen en er goed op te reageren.

Die kinderuurtjes zijn erg leuk en leerzaam!

Dus misschien is er ook wel zoiets bij jou in de buurt.

 

Socialiseren, eigenlijk alles waarvan jullie pup in zijn leven mee te maken krijgt bij jullie.

Gaan jullie nooit met een trein, waarom dan laten wennen aan een trein?

Misschien hebben jullie wel een bootje, dan kan je beter daar de tijd insteken om hem daaraan te laten wennen.

 

 

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi* 3 doggies

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

Hilde Quisquater heeft leuke boeken ivm kinderen! Ze heeft een boek voor volwassenen dat uitlegd hoe deze combinatie best aan te pakken. Maar ze heeft ook een kinderboek dat de kinderen uitlegt hoe met honden om te gaan. 

http://www.hondenadvies.be/index.php/mijn-boeken/

 

Verder raadt ik het boek "kalmerende signalen" van turid rugaas sterk aan! Het zorgt ervoor dat je hond beter begrijpt en hier juist op kunt inspelen.

 

verder kan je verschillende boeken over verschillende methodes (roedelmethode, clickermethode,..) lezen en zo de beste dingen er uit halen waar jij je goed bij voelt. 

 

Als je brokken geeft raadt ik altijd aan om de helft of een derde opzij te houden in een beloningstasje en dit door de dag door gebruiken als beloning. Het is niet belangrijk om je hond als eerste zit en lig te leren, dat kan later nog gemakkelijk. Wat wel belangrijk is, is zijn naam, sociaal gedrag, los laten, gewenning aan stofzuiger, grasmaaier etc. Gewoon vaak zijn naam zeggen en een brokje geven ook als die niet luistert of afkomt. Ze zal snel haar naam linken aan iets lekkers en gaat zo goed luisteren naar de naam. 

 

Je hebt ook nog jonge kinderen dus het gemakkelijkste is met een bench werken. 1u wakker is 1u a 2u slapen. Neemt ze uit zichzelf die rust niet en geraakt ze overprikkeld. Het is dan dat ze slecht gedrag als bijten, dingen stuk maken etc aanleren omdat ze eigenlijk gewoon heel moe is maar er niet aan toegeeft. Zoals kinderen he ;)

als de pup in de bench ligt kan je er een doek over doen zodat ze weinig prikkels heeft en dan is het ook de bedoeling dat de kinderen haar met rust laten. 

 

Op 12 weken moet ze nog een inenting hebben dus dan moet je langs de dierenarts. Ik zou ze zeker ook een weekje thuis houden voor je naar de les gaat. Dan kan je al een beetje een band vormen ;)

 

Tot 16 weken kan je haar socialiseren. Dat is een soort "blauwprint" in haar hoofd maken dat alles veilig en leuk is. Gewoon zoveel mogelijk meenemen, niets forceren (laat haar dus soms maar rondkijken als ze dat wilt op straat bvb), veel lekkers geven en daarna goed laten slapen. 

 

Zo, dat is veel he!

veel plezier en succes!

 

 

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

 

- wat zijn goede dingen om 'm aan te laten wennen, om te socialiseren? (tandjes kijken, pootjes optillen, kammen, naar de winkels, naar de markt, met de bus, trein, auto, dat weet ik wel, maar zijn er andere dingen/tips?)

Andere dieren, zeker met een Cockertje is dat handig.... Dus een keertje naar de kinderboerderij bijv. Andere honden ookwel, maar dan het liefst eerst wel stabiele, rustige honden.

 

- moet ik met de pup nog naar de dierenarts?

Het is altijd goed om even met je pup naar de DA te gaan, gewoon voor een check up en ook een beetje socialisatie met de DA...

 

- hoe kan ik de kennismaking met onze kat vergemakkelijken, zodat ze elkaar niet nar het leven zullen staan?

Hond aan de riem, en kat rond laten lopen. Alles laten besnuffelen e.d. Kleedjes met de geur van je kat vaak bij de hond leggen... Zodat de geur iniedergeval al bekent is, honden doen erg veel met hun neus... En het gewoon lekker laten gaan... Als je hond de kat najaagt (wat waarschijnlijk ook wel gaat gebeuren), dan gewoon je hond proberen af te leiden met lekkers of een speeltje... In het uiterste geval zou je een time outje kunnen geven. Wij hebben het vaak laten gaan, en bij najagen een 'FOEI'. Ze zijn nog niet de beste vriendjes (eenkennige kat), maar ze zijn in die zin ook wel weer dol op elkaar en helpen elkaar in bepaalde situaties! :-)

 

Ik heb antwoord gegeven op de dingen waar ik je bij kon helpen! Veel plezier met de pup alvast!!!

honden page profiel BlumkeBlumke

honden foto van Blumke

Wat fijn, zo vlug al antwoord!

 

Ik heb ook het idee dat ik best goed ben voorbereid (ben wel blij met hoe het proces is verlopen, hoe ik heb gezocht, wat ik denk dat bij ons past, onze woonsituatie, etc). Maar het kan natuurlijk altijd nog beter. Ik heb 3 boekjes via MP gekocht, en die zijn alle drie uit. Met de kinderen heb ik gesprekken over wat wel en wat niet kan, wat de hond leuk vindt, etc. Maar als het in een boekje staat (dat hun aanspreekt) zullen ze het vast eerder aannemen dan als het van mama komt :-)

 

Sylvia, kinderles, dat wil ik dus! In ieder geval voor de oudste (en hij wil dat ook). Kom er alleen niet veel van tegen. Over het socialiseren: wij gaan bijna nooit met het OV, maar omdat ik had gehoord van de imprint, leek het me wel wenselijk om haar zoveel mogelijk aan verschillende dingen te laten wennen/kennis mee te maken.

 

Jana, geweldige tips. Ik ga zo even kijken op die site. Via bol.com kan ik nl niet zoveel vinden (of ik zoek niet goed?). Ik bereid me gewoon voor op de komst van een baby, dan komt het vast goed. Nu maar hopen dat ik het goed doe met opvoeden. Als ik mijn eigen kinderen soms zie... :)

 

R&M ik ben ook heel benieuwd hoe de kat gaat reageren! Het is grappig beestje van 2 jaar. Voor de kids heel lief, terwijl die kids echt niet altijd even lief tegen haar zijn (geweest). Naar ons toe is ze wat afstandelijker (terwijl wij toch echt een stukje liever/rustiger voor haar zijn!). De honden hier op het plein daagt ze flink uit, daar wijkt ze niet voor. Toch is ze blijkbaar eens goed achterna gezeten, want zodra ze andere honden ziet, vliegt ze zo een paar meter hoog de bomen in. Verder is ze zelf soms half hond: ze loopt mee naar het schoolplein, of naar andere pleintjes als ik de kindjes weg breng om te spelen.

 

Heb nog een vraagje: er loopt hier op het plein een wat oudere Berner Sennenhond rond, die flink blaffend op mensen en honden afloopt. Een tijdje terug hadden we hier mensen op het plein die 2 Chi's hadden, en die vlogen echt de lucht in (aan de lijn), het zag er best beangstigend uit. Die Sennen is echt heel lief voor de mensen en kinderen hier op het plein, maar ik weet dus niet precies hoe ik haar met mijn pup moet kennis laten maken. Iemand tips? Ik wil niet dat mijn pup een trauma over houdt aan zo'n grote hond die opeens hard blaffend aan komt stormen. Ik vind het sowieso wel spannend hoor, zo'n pupje tegenover andere honden (en daar zijn er hier veel van, we wonen bijna in het bos)

 

honden foto van Anja en Naika, Shiva en Flynn

Mijn zoon had toendertijd een boek van Martin Gaus, mijn hond als kameraad ( of zoiets) gelezen. Dat was voor hem een heel leerzaam boek.

Succes met de pup

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Wij hadden vantevoren ook wat boekjes aangeschaft en doorgelezen, maar het boekje waar ik het meest aan heb gehad kreeg ik van een kennis:

Een puppy in huis van Martin Gaus.

Echt een aanrader! Er staat echt van alles en nog wat in (ook de antwoorden op je vragen), leest lekker weg en gaat vooral uit van positief opvoeden, wat een erg prettige methode is, voor zowel baas als hond.

Is volgens mij wel te verkrijgen via bol.com ofzo.

 

Hier op het forum lees ik ook altijd veel over 'de blauwe hond', een methode om kinderen goed om te leren gaan met de hond (als in: niet storen als de hond ligt te slapen, etc.) Volgens mij deze: http://www.blauwe-hond.nl/

Is misschien ook iets, voor de kinderen dus.

 

Heel veel plezier met alle voorbereidingen! (Oh, en hier op HP zijn we gek op puppyfoto's )

honden page profiel BlumkeBlumke

honden foto van Blumke

Tnx Marlies, ik ga zo even kijken.

De overige voorbereidingen zijn in volle gang: riempje, bench, borstel zijn al in huis, net als voer (al van de fokker meegekregen). Vandeweek met de kindjes een knuffeltje gekocht (zonder plastic oogjes enzo). We hebben eerst samen gekeken of ze een knuffeltje van de kindjes mocht, maar daar waren ze toch iets teveel aan gehecht :-). Nu nog een voer/drinkbakje. 

 

Wat geef je puppy's om op te kauwen? Gewoon kauwstaafjes? 

 

Zou ook nog wel graag antwoord willen op mijn vraag in mijn vorige post, over de hond van de buren, hoe daar mee om te gaan. Iemand tips?

 

maandag ga ik weer kijken, deze keer alleen. De laatste keer voor we op vakantie gaan!

honden page profiel BlumkeBlumke

honden foto van Blumke

up, iemand die me kan helpen met mijn vragen in laatste post? Vooral die over de hond  van de buren (staat beschreven in mijn voorlaatste post)

honden page profiel Saskia :)Saskia :) 2 doggies

honden foto van Saskia :)

" up, iemand die me kan helpen met mijn vragen in laatste post? Vooral die over de hond  van de buren (staat beschreven in mijn voorlaatste post) "

 

Misschien ook als de hond er is, een kleedje naar de hond van de buren brengen? En andersom? 

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Wat leuk een cocker pup!! 

 

Wij mogen zaterdag ons cocker reutje ophalen! 

Ook ons eerste hondje!! 

 

Ik ik heb veel gelezen op deze site en internet! Super fijn! 

Ook heb ik het boek van Turid gelezen! 

Deze werd ons ook aangeraden op de training, maar is wat meer specifiek op de jacht..

Opvoeding en africhting van een spaniel - Tineke J Antonisse-Zijda

 

Ik ga met ons cockertje op jachttraining. (Echt hele fijne mensen, positieve manier van lesgeven, onwijs veel ervaring, en op mooie locaties!) 

 

voor ons is het ook allemaal spannend hoe en wat verder! Maar we hebben er onwijs veel zin in, dus komt vast helemaal goed! 

 

Alvast een fijne vakantie en heel veel voorpret op de komst van het nieuwe gezinslid! 

honden page profiel BlumkeBlumke

honden foto van Blumke

Hoi Liz,

 

Het boek van Turid heb ik net binnen, gaat mee op vakantie!

Ga je meteen op jachttraining, of eerst op puppytraining?

Ik ga eerst een puppytraining doen, en daarna weet ik het nog niet. Eerst maar eens even goed rondkijken, kijken wat we leuk vinden, ben zo benieuwd!

honden page profiel BlumkeBlumke

honden foto van Blumke

Ik heb de titel van het topic even veranderd, in de hoop op meer reacties op mijn vraag:

 

Heb nog een vraagje: er loopt hier op het plein een wat oudere Berner Sennenhond rond, die flink blaffend en angstaanjagend op mensen en honden afloopt. Een tijdje terug hadden we hier mensen op het plein die 2 Chi's hadden, en die vlogen echt de lucht in (aan de lijn), het zag er best beangstigend uit. Die Sennen is echt heel lief voor de mensen en kinderen hier op het plein, maar ik weet dus niet precies hoe ik haar met mijn pup moet kennis laten maken. Iemand tips? Ik wil niet dat mijn pup een trauma over houdt aan zo'n grote hond die opeens hard blaffend aan komt stormen. Ik vind het sowieso wel spannend hoor, zo'n pupje tegenover andere honden (en daar zijn er hier veel van, we wonen bijna in het bos)

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Hoi Liz,
 
Het boek van Turid heb ik net binnen, gaat mee op vakantie!
Ga je meteen op jachttraining, of eerst op puppytraining?
Ik ga eerst een puppytraining doen, en daarna weet ik het nog niet. Eerst maar eens even goed rondkijken, kijken wat we leuk vinden, ben zo benieuwd! "

 

Leuk, je hebt hem zo uit hoor, maar wel een fijn boek! 

 

Ik ga meteen op (puppy-) jachttraining, we behandelen alle aspecten die ook bij een gehoorzaamheidstraining aan bod komen.....

immers is het van belang dat hij ook goed gaat luisteren! 

 

Joh, je gewoon doen wat goed voelt, en waar je zelf enthousiast over bent! 

Er is zoveel te doen.....

honden page profiel GiesGies 3 doggies

honden foto van Gies

Wat die Berner betreft, ik zou de eigenaar even aanspreken.

vraag eens na of de hond op andere tijdstippen wel rustig te benaderen is (mss bij hen thuis, of op een wandeling in onbekend gebied). Anders zou ik er voor kiezen om de hond te mijden en de kennismaking wat uit te stellen.

 

Ik vraag altijd eerst aan de eigenaars of de honden mogen kennismaken. En verder naar de reactie van je eigen hond kijken. Hier lopen alle honden wel aan de lijn, dus dan is controle wel makkelijker.

zoek voor je pup alleszins rustigere en stabiele honden op. Veel succes en geniet van je pup binnenkort!

honden page profiel maxlisamaxlisa 3 doggies

honden foto van maxlisa

kan je de berner buurhond niet vermijden? je kan nu al beginnen door over het pleintje te lopen en koekjes te strooien zodat die hond jou associeert met neus naar de grond. als je het met pup niet vertrouwd deze gewoon optillen (en koekjes verspreid strooien, stug doorzetten).

vind je apeldoorn te ver rijden voor een honden school?
wat ik zelf belangrijk vind voor een hondenschool en puppy cursus;
positief werken, niemand straft mijn hond, en als ik dat zou moeten doen dan op mijn manier. niet teveel spelen met andere honden en waarbij je ruimte hebt op het veld.

tips voor honden en kinderen;
http://www.licg.nl/2mv/praktisch/hond-gedrag-en-opvoeding/kind-en-hond-houd-het-veilig.html
de de cd-rom de blauwe hond schijnt een aanrader te zijn.

oh en vergeet niet te geniet van pup, de perfecte opvoeding kan niemand geven, dus maak je een foutje of gaat iets niet zoals gepland, geen zorgen, samen groeien jullie hier wel overheen.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

" Wat fijn, zo vlug al antwoord!
 
Ik heb ook het idee dat ik best goed ben voorbereid (ben wel blij met hoe het proces is verlopen, hoe ik heb gezocht, wat ik denk dat bij ons past, onze woonsituatie, etc). Maar het kan natuurlijk altijd nog beter. Ik heb 3 boekjes via MP gekocht, en die zijn alle drie uit. Met de kinderen heb ik gesprekken over wat wel en wat niet kan, wat de hond leuk vindt, etc. Maar als het in een boekje staat (dat hun aanspreekt) zullen ze het vast eerder aannemen dan als het van mama komt :-)
 
Sylvia, kinderles, dat wil ik dus! In ieder geval voor de oudste (en hij wil dat ook). Kom er alleen niet veel van tegen. Over het socialiseren: wij gaan bijna nooit met het OV, maar omdat ik had gehoord van de imprint, leek het me wel wenselijk om haar zoveel mogelijk aan verschillende dingen te laten wennen/kennis mee te maken.
 
Jana, geweldige tips. Ik ga zo even kijken op die site. Via bol.com kan ik nl niet zoveel vinden (of ik zoek niet goed?). Ik bereid me gewoon voor op de komst van een baby, dan komt het vast goed. Nu maar hopen dat ik het goed doe met opvoeden. Als ik mijn eigen kinderen soms zie... :-)
 
R&M ik ben ook heel benieuwd hoe de kat gaat reageren! Het is grappig beestje van 2 jaar. Voor de kids heel lief, terwijl die kids echt niet altijd even lief tegen haar zijn (geweest). Naar ons toe is ze wat afstandelijker (terwijl wij toch echt een stukje liever/rustiger voor haar zijn!). De honden hier op het plein daagt ze flink uit, daar wijkt ze niet voor. Toch is ze blijkbaar eens goed achterna gezeten, want zodra ze andere honden ziet, vliegt ze zo een paar meter hoog de bomen in. Verder is ze zelf soms half hond: ze loopt mee naar het schoolplein, of naar andere pleintjes als ik de kindjes weg breng om te spelen.
 
Heb nog een vraagje: er loopt hier op het plein een wat oudere Berner Sennenhond rond, die flink blaffend op mensen en honden afloopt. Een tijdje terug hadden we hier mensen op het plein die 2 Chi's hadden, en die vlogen echt de lucht in (aan de lijn), het zag er best beangstigend uit. Die Sennen is echt heel lief voor de mensen en kinderen hier op het plein, maar ik weet dus niet precies hoe ik haar met mijn pup moet kennis laten maken. Iemand tips? Ik wil niet dat mijn pup een trauma over houdt aan zo'n grote hond die opeens hard blaffend aan komt stormen. Ik vind het sowieso wel spannend hoor, zo'n pupje tegenover andere honden (en daar zijn er hier veel van, we wonen bijna in het bos)
  "

 

over socialiseren: de belangrijkste regel: het gaat in het tempo van de pup. Ik had wel een 'lijstje"  maar dan vooral dingen uit ONS dagelijks leven, dieren in de wei, gras, grind, blaadjes, een bruggetje, stenen, een schuifdeur, andere mensen die langs komen maar met mate. Je kunt beter 10 indrukken goed laten verlopen dan 100 en je pup overvoeren. Je bouwt in die eerste weken aan een vertrouwensband, daardoor zullen ze ook later heus wel nieuwe dingen kunnen verwerken. 

 

Zelf heb ik ze het liefst eerst een weekje thuis voor de eerste puppy les. Wij hebben dit keer les gehad bij een MG school, ik zou zelf liefst kiezen voor een school met kleine groepen em waar niet alle pups zomaar met elkaar mogen spelen. 

 

De Berner Sennen vind ik lastig, ken je de eigenaren? Dan zou je kunnen vragen of ze goed is met pups. Een Hovawarth hier uit de buurt kan ook best onstuimig zijn maar is super zacht en voorzichtig bij pups. 

Mijn meneren daarentegen zijn niet lief naar pups. 

Dus tja, probeer mensen te vinden met stabiele volwassen honden om ze aan voor te stellen. En bij het wandelen: er MOET niks, als jij het snuffelen niet vertrouwt, niet doen. Je kunt beter je pup leren niet op alle andere honden af te willen dan met zomaar alle honden snuffelen. Komt er een hond luid blaffend op mijn pup afstormen, dan ging ik er tussen staan of als ik het helemaal niet vertrouwde, dan tilde ik mijn pup op en liep de andere kant op. 

 

Ken je niet veel mensen met honden - dat had ik bij onze eerste pup - ga dan zoeken, bv hier op HP of bv via de fokker. Spreek mensen aan die je ziet lopen met een hond en vraag of ze willen of kunnen helpen. Maar nogmaals, ook hier met mate: beter regelmatig 5-6 bekende honden om mee te snuffelen en evt spelen dan 50 spannende ontmoetingen. 

 

En vooral... heel veel genieten van je pupsel ;-) 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Door schade en schande wijs geworden vertrouw ik niet op het oordeel van een eigenaar over de vriendelijkheid van hun hond. Zeker niet bij mensen die hun hond iedereen maar aan laten blaffen. 

honden page profiel BlumkeBlumke

honden foto van Blumke

Wendy, we wonen hier aan een pleintje, en hun hond loopt er altijd los, en komt er gezellig bij zitten/liggen als wij er ook zitten met een wijntje ofzo. Het is echt een erfhond (waarbij ons plein dus als zijn erf ziet). Met onze kinderen is ze heel lief. De andere honden op het plein laaat ze ook wel met rust, maar ja, dat zijn volwassen honden. Als ik zag hoe ze op die Chi's afging, en hoe die Chi's aan het gillen waren, ben ik best een beetje benauwd hoe dat voor een pup zal zijn. Komt misschien ook wel omdat ik vroeger flink door een grote Rottweiler gebeten ben, zonder waarschuwing (ja, een grom, en toen ik die hoorde, ik had hem nog niet gezien, draaide ik me om, en dat was het moment dat hij me greep). Ik wil mijn eigen wantrouwen natuurlijk niet overbrengen op de pup, maar ik weet ook wat een groot beest met zo'n ukkie kan doen...

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

Intentie maakt in dat opzicht nog niet eens zoveel uit: hier ook wereld's vriendelijkste hond, maar die laten we écht niet met kleine honden of pups spelen. Gewoon omdat ik er niet aan wil denken wat er kan gebeuren als ze toevallig een poot verkeerd neerzet, ook al is ze de voorzichtigste. Leonberger, dus zo'n beetje hetzelfde formaat als een Berner.

 

Valt er met de buren te praten? Dan zou je eens kunnen vragen of ze het zien zitten om de hond aan een lange lijn vast te hebben op het plein? Zodat 'ie in ieder geval niet als een gek op je pup af kan stuiven. Gewoon totdat ze wat meer aan elkaar gewend zijn. Dan kan je pup ook zelf 'beslissen' of 'ie kennis wil maken of niet. Dan wordt er niks geforceerd (door de andere hond).

 

Wat wakkere husky zegt doe ik trouwens ook: als er een hond op mijn hond afdendert, dan ga ik er tussen staan en zorg ervoor dat die hond niet in de buurt van mijn hond komt. Heb je wel wat overtuigingskracht voor nodig (, vooral duidelijke lichaamstaal) maar werkt zeker wel!

 

Anders toch zoveel mogelijk vermijden, maar dat wordt dus wel lastig als ik het zo lees...

honden page profiel BlumkeBlumke

honden foto van Blumke

Hee, fijn! Een heleboel antwoorden! Ik had die van Gies, Maxlisa en Wakkere Husky nog helemaal niet gelezen, die zie ik nu pas. Daar kan ik zeker wat mee! Vooral de dingen die Wakkere Husky aandroeg, zoals grint en bruggen enzo, daar had ik zelf nog niet aan gedacht. Voor ons zijn verschillende ondergronden natuurlijk heel normaal, voor een pup niet. Tnx!

 

De eigenaren van de Sennen zijn heel relaxed, en die zal ik zeker aanspreken en eens overleggen. Jammer dat ze nu op vakantie zijn. Ik heb er niet eerder aan gedacht om het eerder te doen (en wist ook niet dat ze nu op vakantie zouden gaan). Ik denk in ieder geval dat ze wel open staan en meewerken. Hoop dat ze niet een andere mening toegedaan zijn ('een hond moet juist veel spelen met andere honden, want dat is socialisatie'). Wat is eigenlijk de gedachte achter het niet zoveel spelen met andere honden? Misschien dat ik nog eens met een artikeltje kan flapperen als ze dat anders zien. Heeft iemand een artikeltje?

 

Ik ken inderdaad nog niet veel mensen met honden, hoewel er heel wat honden hier zijn, want dicht bij bos. De andere honden hier op het plein zijn 2 Jack's, waarvan 1 superrelaxed, en de ander wat dominant (blaffen, hij zal niets doen, en is bovendien slecht ter been). Hun baasje zei net dat er hier wel een paar linkmiegels zitten qua honden, hun hond is nu al een paar keer gegrepen (juist die dominante), door verschillende honden. Dat lijkt me wel lastig hoor...  Ik zie echt niet op tegen de opvoeding, maar dat stukje met andere honden, pfoe!

 

Een pup oppakken als je het niet vertrouwt is dus ok? Ik had juist gelezen dat dat dan weer niet goed zou zijn. Soms wel lastig hoor, met dingen die je leest of hoort. Het is soms zo tegenstrijdig!

 

Maxlisa, hoezo, zit er in Apeldoorn een goede school? Is half uur drie kwartier rijden vanaf hier. Had toch gehoopt iets dichter in de buurt wat te kunnen vinden.

Goeie trouwens, dat met die foutjes. Ik heb soms wel eens de neiging bang te zijn om fouten te maken. Heb ik ook met mijn eigen kids. Maar die doen het ook nog steeds erg leuk. Dus het zal vast goedkomen ;-)

 

Tnx voor het reageren allemaal in ieder geval, ik neem alles mee! Ga ik nu even opzoeken wat een MG school is... Google is your best friend ;-)

 

 

honden page profiel RandjeRandje 3 doggies

honden foto van Randje

MG is een leuke auto, en daarnaast ook een Martin Gaus hondenschool. 

 

Mijn dochter ( nu 8) heeft al twee keer een kind-hond cursus gedaan, en dat was super. Een stukje theorie, hersenwerk, trucjes, gehoorzaamheid en behendigheid, allemaal toegespitst op de groep kinderen en honden. Dit was bij de hondeninstructieschool, maar wellicht is er bij jou in de buurt ook iets dergelijks. Heel goed voor de band tussen het kind en de hond. 

 

 

 

 

honden page profiel MPCMPC 3 doggies

Blumke, ik weet niet precies hoe alles moet, maar ik denk maar zo: liever dat ik mijn pupje op til en hij daardoor bang wordt van andere honden, dan dat ik mijn pup niet op til en hij wordt gegrepen door een andere hond en daar ook bang van kan worden.

Heb de puber hier ook al een paar keer opgetild, maar we gaan ook elke zaterdag naar de hondenschool waar hij contact heeft met andere honden, dus zo'n vaart zal het hier waarschijnlijk niet lopen.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Ik gaf mijn pups trouwens buffelhuid kauwflapjes, platte, geen gedraaide en geknoopt, ben altijd bang dat daar zachte flappen aan komen waar ze zich in verslikken. 

 

Hier hebben ze trouwens ook veel snacks om te knagen: http://www.eko-pets.nl en veilig speelgoed. 

Dingen van Kong zijn hier favoriet speelgoed, en goed kauwbestendig, http://www.zooplus.nl/shop/honden/spel_sport/kong/kong/139435

 

 

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

en misschien is deze nog leuk om te lezen: 

http://www.suzanneclothier.com/nederlands/er-een-roedel-voor-nodig-om-een-puppy-groot-te-brengen

 

Qua boeken: die van Ian Dunbar schijnen goed te zijn. Er staat ook eea op internet, ook filmpjes: https://www.siriuspup.com/about/founders

Ik ben zelf fan van Patricia McConnell, heb een aantal boeken van haar en er is ook een specifiek puppy boek : http://www.patriciamcconnell.com/store/The-Puppy-Primer.html

 

En... fouten maken we allemaal, gelukkig zijn onze hondenvrienden vergevingsgezind... En verder: ergens in de opvoeding loop je tegen een beperking op, heb je je aan alle regels gehouden en toch... is er iets dat niet naar wens gaat. Dat hebben we allemaal wel eens meegemaakt en daar leer je mee omgaan. Het is een leven wezen, net als wij met goede en minder leuke kanten soms, en met een eigen persoonlijkheid. Kom je gewoon hier even uithuilen en advies zoeken ;-) 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

De buurhond vind ik lastig.

 

Wat betreft jachttraining.

Met Black heb ik ook jachttraining gedaan.

Ik ben begonnen toen hij 4 maanden oud was.

Daarnaast deed ik ook de gewone gehoorzaamheidscursus, dus in die tijd 2x in de week cursus.

Dit ging prima, Black vond de jachttraining geweldig leuk en de gehoorzaamheidscursus ook.

Maar een hoop mensen beginnen  met jachttraining als de hond zo'n 9 weken is.

Tijdens de jachttraining wordt van een klein pupje natuurlijk  niet zoveel gevraagd, dat zou niet kunnen.

Maar hij leert de beginselen en hij leert het ruiken/vastpakken van koud wild.

En als je geluk hebt, komt hij het ook nog bij je terug brengen.

Echt heel erg leuk om te doen, die jachttraining!

 

honden page profiel BlumkeBlumke

honden foto van Blumke

Hahaha Randje, jij met je MG :). Ik weet wel dat er een hondenschool hier in de buurt ook een kind-hond cursus geeft. Wel goeie verhalen over die school gehoord. Na de vakantie maar eens gaan kijken! Ik denk dat de oudste (7) dat ook echt heel leuk vindt, en ook heel goed voor hem is (hij heeft ASS). Heb alleen wel bij deze school begrepen dat dat pas kan als de hond enige basis in gehoorzaamheidstraining heeft gehad.

 

Mylène, daar zeg je een waar woord. Tnx!

 

Wakkere Husky, wederom bedankt. Ik vind het ook altijd wel fijn om het hoe en waarom te weten bij do's and don'ts. Maakt dat het beter beklijft en ik me later niet weer af moet vragen waarom dan wel niet. Ik ga die leestips eens doorsnuffelen!

honden page profiel GiesGies 3 doggies

honden foto van Gies

Wat ik zelf ondervonden heb, is dat honden beter iets toestaan als ze weten wat je gaat doen. Denk bijvoorbeeld aan kijken in de oren, in de mond zitten, nageltjes nakijken en knippen, bandjes aandoen, jasje aandoen,...

Benoem alles wat je doet.

Zo zeg ik altijd tegen Loes 'Nu gaan we buikje borstelen' waarna ik haar rustig op haar rug leg. Nu gaat ze al rechtstaan als ik dit zeg.

 

Maar inderdaad, we maken allemaal fouten. Maar dat is echt niet zo erg, volg gewoon je gevoel! En geniet zoveel je kan!

honden page profiel maxlisamaxlisa 3 doggies

honden foto van maxlisa

in apeldoorn zit een hondenschool die in mijn ogen gewoon super goed is, prima aanpak en waar je gewoon heel veel leert en ze organiseren zoveel daar. je kan het niet bedenken of ze hebben er een cursus, workshop voor of proberen je te helpen en ze zijn erg creatief daar.
ik ken wel wat mensen die niet erg tevreden zijn voor de rest in de buurt, heel wat hebben al menige hondenschool gehad.

het is de bedoeling dat jouw pup jouw vertrouwd en met optillen haal je hem weg uit bepaalde situaties. wanneer ze wat groter zijn kan je hem begeleiden maar als ze nog zo klein zijn moet je geen risico's nemen, juist als het mis gaat heb je kans dat de hond bang voor andere wordt. zorgen dat de pup positieve ervaringen opdoet en anders geen ervaring. en je hebt er niks aan wanneer de pup een gat oploopt en / of trauma voor bepaalde honden (en let ook op katten, kunnen rotzakken zijn)

en waarom veel spelen niet goed is; zo leren ze op elke hond af te stormen en je gaat naar cursus om iets te leren, een beetje spelen met andere honden hoort daar bij maar wel met begeleiding, niet elke hond houd van dezelfde spelletjes, de ene vind rennen leuk, de andere stoeien en weer een ander alleen bek-spelen.
honden en vooral pups leren door te spelen, ze leren goede dingen maar ook foute dingen, spelen ze te ruw met een andere hond die dit niet goed aangeeft dat kan het zijn dat de pup straks wel een verkeerde tegen komt, ook worden ze van spelen druk waardoor ze minder begrenst zijn, en juist die begrenzing is belangrijk en moet jij (met begeleiding) aan de pup leren.


honden page profiel BlumkeBlumke

honden foto van Blumke

Update: ik heb vandaag gesproken met de buurvrouw. Gevraagd of haar hond goed met pups is. Niet bijzonder, ze is al ouder (8 of 10 ofzo, ik weet het nu niet meer), en niet meer zo van  het wilde gedoe van pups. Ze zei dat we maar eens samen de hond uit moesten laten, dat ze zo aan elkaar konden wennen. Toen ik vroeg of we ze dan aangelijnd aan elkaar buiten moesten laten wennen zei ze dat haar hond juist alert werd als die aangelijnd wordt, omdat ze normaal altijd los loopt, en de hond dan dus eerder op haar hoede is en het minder goed gaat. Toen zei ze 'je moet het niet groter maken dan het is'. En dan zit ik weer met mijn bek vol tanden. Want uh... haar hond IS groot, de mijne niet!! Als ik mijn pup op zou pakken als die van haar wild aan komt stormen en hard blaffend, dan weet ik al wat ik van de mensen hier op het plein te horen krijg: laat het gaan, ze moeten toch wennen aan elkaar, etc. Ik vind het dan moeilijk om daar mijn weg in te kiezen. De buurvrouw vertelde ook dat een ander pup hier in de buurt (pleintje hierachter) door haar hond werd gecorrigeerd, dat het zich zo vanzelf oplost.

Afijn. Weet niet goed wat ik er mee moet. Morgen gaan we de pup ophalen. Ze moet nog haar tweede inenting hebben. Is het dan verstandig om haar sowieso tot die tijd uit de buurt van andere honden te houden, of kan ik haar wel kennis laten maken?

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Pup voor Oma en Opa
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^