Afleren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ZZ

Hier ben ik weer!

 

Zita is een border collie. Maar het probleem is dat als mensen naar haar toe komen, dat ze helemaal ineen gaat! Alsof ze word mishandeld  Dat is niet zo!! Af en toe kreeg ik de opmerking.. Word ze geslagen? Is ze mishandeld geweest? Grrrr..het irriteert me. Ik heb haar nog nooit geslagen, nooit pijn gedaan!!! Mensen denken vast dat ik haar mishandel omdat ze bij andere personen zo onderdanig doet..je weet wel. Oren plat, haar ineen buigen, zielig kijken.. ze heeft geen reden om zo te doen? Ze kan nooit eens 'normaal' doen..ik bedoel dan gewoon rechtop blijven zitten zonder zo bangachtig te doen. Ik neem het haar niet kwalijk, maar het is gewoon niet leuk dat mensen denken dat ze word mishandeld..? Kan je dit afleren?

 

Gr Delphine

honden page profiel Roedel van het noorderlicht Roedel van het noorderlicht 3 doggies

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Misschien als mensen haar willen aaien duidelijk 'nee' zeggen.
Maar dan tegen de mensen die haar willen aaien.
Ze is er duidelijk niet van gediend dus zou ik het ook niet toelaten.

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

Houdt ze van koekjes?

 

Dan kun je "vreemde" mensen haar laten volstoppen met lekkers ;) Yuna doet dit ook, maar alleen als een vreemde haar direct benadert. Als ze gewoon bij me staat niks aan de hand, maar haar oren gaan naar achter als een vreemde haar bijv. wil begroeten.

 

Als pup en jonge hond was ze heel erg eenkennig. Ik heb haar toen met andere mensen laten frisbeeen. Dit vind ze zo leuk dat de frisbee won van haar "angst"  en uiteindelijk kan ik haar met iedereen laten frisbeeen. 

 

Zonder frisbee is ze minder snel om te kopen, maar ze heeft gewoon haar voorkeur. Zij kiest zelf wel uit wie ze wel en niet leuk vindt. 

 

Denk dat jouw hond dat ook een beetje heeft. Je kunt dat niet "afleren" denk ik, dat zit gewoon in de aard van het hondje. Maar hoe meer positieve ervaringen zij met vreemden heeft hoe minder erg het zal worden :)

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Ze heeft wel een reden om zo te doen, ze lijkt het niet prettig te vinden.
Ik zou mensen uitleggen wat meer afstand te nemen.
En wat andere mensen denken, doe je weinig aan. Als ze vragen of ze mishandeld is kun je toch gewoon zeggen dat het niet zo is?
Ik laat ook niet iedereen mijn hond aaien, nergens voor nodig.

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

Overigens vind ik eenkennig misschien niet het juiste woord. Maar sommige border collies zijn gewoon wat gereserveerder :) En ik denk niet dat je dat moet forceren.

 

Ik zeg altijd gewoon tegen mensen: zo is ze bij iedereen hoor ;) Als ze je beter leert kennen gaat ze je vanzelf leuk vinden. 

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo


Denk dat mensen moeten leren dat niet alle honden het leuk vinden als je recht op ze afkomt en over de kop aait.

Van de zijkant benaderen even laten ruiken en zonder aarzelen aaien van onderen gaat vaak al veel beter. Maar in principe vind ik laat de hond met rust en aai pas als de hond zelf naar je toekomt.

Het is de mensen niet Zita.

Mijn Sarah de herplaatser was ook erg bang voor honden en mensen. Het is nu een heel stuk beter.

Wat ik deed was eerst met boog om honden en mensen heen op zo'n afstand dat ze zich nog op haar gemak voelde. Beetje bij beetje steeds kleinere boog.
Tot we er gewoon langs konden lopen. Toen begon ik met de mensen te praten hun hondje te aaien.
Dan bleef ze zo ver mogelijk op een afstand staan kijken. Als ik merkte dat ze wat nieuwsgierig werd nodigde ik haar uit achter me vandaan te komen en te komen snuffen aan het hondje. Zei tegen de mensen negeer haar maar en legde uit.
Op gegeven moment wisten de vaste wandelaars met hond het al. Kende ze de mensen en honden. Ging ze soms ook nieuwsgierig aan de baasjes snuffen van de hondjes die ze kende. Dan zei ik van nu mag je rustig wat van onder aaien. Zo een beetje opgebouwd.
Sommige mensen groet ze nu echt met neusje en kunnen haar aaien. Zeg altijd nooit over de kop.

honden page profiel delubodelubo 3 doggies

honden foto van delubo

Lucky doet ook zo als mensen hem heel direct aan willen halen, maar als ze lucky naar zich toe laten komen en niks doen, nodigd hij je vanzelf uit om te kroelen door zn kop op je schoot te leggen of om even je hand aan te tikke. Met zn neus.
Maar als je ineens je hand op zn kop legt duikt ie ook ineen en teruguit, is zn goed recht. Wat mensen daarvan vinden zal me aan mn reet roesten:-)

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

De hond leren achter je te blijven op zo'n moment

En mensen vragen de hond compleet te negeren

 

Geleidelijk zal je hond begrijpen dat mensen hem niks doen

Als de hond zelf bv als eens aan een been snuffelt bij een negerende persoonkan je deze persoon een keer een snoepje laten geven

Laat dit desnoods achterwaards toegooien 

en vraag mensen met de hond verder ook niet aan te kijken direct

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3 3 doggies

honden foto van Ziva < 3

Wat Suzanne ook zegt het is gewoon wat gereserveerdheid van Zita en dit is dan een manier waarop Zita eigenlijk laat merken dat ze het niet fijn vind dat mensen direct op haar aflopen. Het is dus eigenlijk een normale reactie. Wat je kan doen is voorkomen dat mensen überhaupt direct op haar aflopen of vertellen dat ze haar van de zijkant rustig kunnen benaderen. Ook kan je ook ervoor zorgen dat andere mensen leuk zijn door hun wat leuks te laten doen met Zita.

 

Verder inderdaad zeggen dat ze altijd zo naar andere mensen reageert.

honden foto van Danielle, Kyra*Kaylin*, Djaira en Djaidey

Ik heb niet echt verstand van border collies, maar mijn australian sheperd doet precies hetzelfde, zij kruipt ook helemaal in elkaar alsof dat ze mishandeld word ( zij is gereserveerd naar vreemde ), als ze mensen eenmaal wat beter kent vind ze het wel leuk om geaaid te worden, en dan knuffelt zij graag met andere mensen.

Ik weet niet hoe je dit kan oplossen, maar ik zeg altijd tegen de mensen dat als ze geaaid wil worden dat ze wel naar hun toe komt, maar dat ze niet naar haar toe mogen gaan ( kinderen vind mijn aussie al helemaal niet leuk, ze zal ze niet bijten, maar loopt wel bij de kinderen weg )

 

Border collies en aussies kunnen nou eenmaal gereserveerd zijn, volgens mij kan je daar weinig aan doen, zit nou eenmaal in het ras.

honden page profiel PPPP 3 doggies

honden foto van PP

Ik zou denk ik even een poosje vreemden haar niet laten aaien. Zo kan ze een beetje rustig worden tussen mensen, zonder dat ze bang hoeft ze zijn voor graaiende handen.

Zelf zou ik vreemden geen snoepjes laten aanbieden. Ik denk dat je beter eerst wat rust moet scheppen voor haar. En als mensen vragen te aaien, dan inderdaad kijken of ze dat wel leuk vind en niet haar hoofd wegdraait of oogwit laat zien.

Per situatie aankijken misschien?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

aan de wandel ? een praatje maken met iemand ? laat dan je hond naast je zitten, en negeer verder je hond, je kan een arm om haar schouder leggen, meer niet, de mensen blijven van je hond af, en vraag of ze je hond willen negeren, zodat je hond dan begrijpt dat er niets aan de hand is.

ook hier vind ik het niet prettig dat mijn hond maar door jan en alleman benaderd wordt, ik laat ze zitten en houdt afstand , je hond is geen pup meer, dus hoef niet meer geaaid te worden door iedereen, je hond maakt duidelijk dat tie het niet prettig vind. aan jou de mensen vragen om te negeren, doen ze dat niet ? dan loop je door, en zeg je netjes gedag, en lekker doorlopen met je hond. :-D

honden page profiel Beau & NovaBeau & Nova 3 doggies

honden foto van Beau & Nova

Ik snap wat je bedoelt. Hier wilde ook iedereen over de kop van Nova aaien waarbij ze weg dook. Ik kreeg standaard de reactie 'ze is wel bang hè?' Moe werd ik er van. Helemaal als het hondeneigenaren waren, ik zei altijd maar netjes dat ze liever onder haar kin geaaid wordt wat ze dan ook prima vind. Nu zeg ik gewoon nee als mensen haar vragen te aaien tijdens een wandeling en loop ik door.

 

Ik vind ook dat een hond naar jou moet komen en niet andersom. Ik kan me daarom ook heel erg irriteren aan ouders die tegen hun kinderen zeggen ga maar aaien.

 

Ik snap dat je je irriteert aan haar gedrag maar neem het voor haar op. Ze geeft duidelijk aan er niet ven gediend te zijn, dit kun je benoemen naar de mensen die opmerkingen plaatsen. Ik zou me vooral aan de mensen irriteren die het lef hebben te vragen of ze geslagen wordt. Lekker doorlopen met Zitade volgende keer of haar gedrag negeren, maar als ze niet geaaid wil worden zou ik dit zeker niet gaan opleggen.

 

Oja en ik vraag me af, zou ze voelen dat jij je irriteert en zich daarom misschien nog onzekerder wordt? Ik merk aan Nova dat wanneer we iemand tegen komen waar ik me aan irriteer of niet mag zij ook onrustig wordt en soms zelfs uitvalt naar diegene.

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

Het lijkt me dat ze het dan helemaal niet leuk vind om aangehaald te worden door vreemden... Zou het dan ook niet meer toestaan, als baasje is het ook jouw verantwoordelijkheid dat je hond zich prettig voelt. Binnen dat kader zou het denk ik voor jullie onderlinge relatie beter zijn dat je het aaien voorkomt, zo laat je zien dat je het voor haar opneemt ;-).

honden page profiel ZZ

Dank jullie wel voor de nuttige reacties!!! 

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Lekker laten denken en zeggen ze wat dan zeg jij .........vind u het leuk als je op iedere hoek van elke straat met een aai over u bol begroet wordt.

Denk zelfs als je iemand tegenkomt die bang is voor honden dat ze daar dan juist wel weer heen wil gewoon om het feit dat zo iemand zich niet op dringt

honden page profiel stephaniestephanie

honden foto van stephanie

ik heb hier ook een hond die niet graag door vreemde mensen word aangeraakt.

ik zeg dan ook tegen de mensen dat ze dat niet wilt en dat ik dan ook niet wil dat ze er aankomen. dan mogen ze van mijn hond en mij denken wat ze willen.

 

je hond geeft aan dat ze niet wil aangeraakt worden en ik zou dat gewoon respecteren sommige honden hebben dit nou eenmaal niet graag. laat haar zelf de "vrijheid" om naar de mensen toe te gaan als ze er zelf klaar voor is. je hond zal je er dankbaar voor zijn

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Ik dacht misschien ook wel border collie eigen? Van sommige bc's dan. Onze doet het ook, die kan soms ineenkrimpen alsof ze geslagen wordt, ook als je boos wordt bijv. Ze heeft echt nog nooit een tik gehad (wel een brullende baas, maar je zou zeggen dat ze dan gewend zou zijn aan iemand die schreeuwt O-) ) maar pff. Gewoon heel gevoelig ras wat dat betreft. En idd gereserveerd, ze hoeft helemaal geen kennis te maken met vreemde mensen.

honden page profiel ChloeChloe

honden foto van Chloe

Het is eigenlijk een hele normale reactie, een hond vindt het niet prettig frontaal benaderd te worden. En een hand boven het hoofd kan heel dreigend overkomen. Jouw hond geeft dat duidelijk aan. De mensen die dat doen zijn fout bezig.

De tips om je hond af te leiden zijn wel handig en kunnen helpen.

 

De mijne doet het soms en dan leg ik ook uit waarom. Het verschilis hierin dat mensen een duitse herder toch wel indrukwekkend vinden en eerder het accepteren. Bc's vinden ze meer aaibaar.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Borders zijn natuurlijk best gevoelige honden,dus dat kan sowieso meespelen.
En misschien vind ze andere mensen,waar ze geen band mee heeft,gewoon wat spannend,dat kan.
Ook is het zo dat niet iedere hond het leuk/fijn vindt om aangehaald/geaaid/geknuffeld te worden,dat moeten we dan wel een beetje respecteren denk ik en niet gaan forceren,want anders is het mogelijk datje echt angsten e.d. gaat ontwikkelen,lijkt me niet de bedoeling denk ik!

Dus misschien verstandig om mensen te melden niet op haar af te gaan maar jij samen met haar naar de mensen toe en als ze niet wil,lekker laten.
En eventueel op positieve manier gaan oefenen,dat andere mensen ok zijn!
;-)

honden page profiel StippeltjeStippeltje

honden foto van Stippeltje

Je hond heeft geen probleem. Al die mensen die er aan willen zitten hebben een probleem. Ik heb de mazzel dat mijn hond er van wegloopt. Kinderen vindt ze helemaal eng. Laatst was er een joch die haar frisbee wilde gooien. Als ze terugkwam ging hij tussen ons in staan en roepen 'geef, geef, nu krijg ik hem, geef'. Ik heb hem na 2 keer verzocht een stuk te gaan fietsen. Het is jammer dat bijna iedereen zo opdringerig is anders zou je nog versteld staan van je hond.

 

Ik zat vorig jaar op een bankje met een frisbee te gooien toen er een meisje van een jaar of 3 bij me kwam zitten. Haar ouders zaten een stukje verderop te picknicken. De frisbee vond ze heel leuk, Spikkel negeerde ze. Omdat zij daar zo rustig zat was Spikkel niet bang. Over en weer groeide het vertrouwen totdat Spikkel de frisbee naar haar bracht en ze zich zelfs liet aaien     Ik heb er vol verbazing naar zitten kijken net als de ouders van het meisje. Zij moest normaal niets hebben van honden.          

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

De meeste mensen komen als een enorme reus op honden af, met uitgestoken hand, want dat leuke hondje MOET en ZAL geaaid worden.

Zo'n uk ziet alleen een héél groot iemand op zich af komen, kan best beangstigend zijn.

 

Mellow is ooit benaderd door een leerling van de school waar ik werk. Ik liep bij de brievenbus met haar, meisje van school ziet ons en komt met de vraag "mag ik hem aaien?" direct, iets gebogen, met 2 uitgestoken handen (als een soort kommetje) op haar af. 

Mellow dacht alleen maar 'wooooow, wat ga je doen?!' en ging finaal uit d'r plaat. Was echt secondenwerk, dus ik heb gelijk gezegd dat ze dat niet zo leuk vond. Kind was nog op veilige afstand, dus niks gebeurd.

 

Ze kan nooit eens 'normaal' doen..ik bedoel dan gewoon rechtop blijven zitten zonder zo bangachtig te doen. "

 

Op het moment dat zij zo bang is, is deze reactie voor haar heel normaal. 

Als jij bang bent blijf je ook niet lekker ontspannen rechtop staan of zitten (als voorbeeld: als er een hommel of wesp vlak langs mijn hoofd vliegt, dan krimp ik ook ineen )

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik ben niet zo van het liegen, maar ik zou in zo'n geval gewoon zeggen "ze heeft een keer een niet zo'n leuke ervaring gehad met een vreemde, dus aai maar niet".

honden page profiel ZZ

Dankjewel!

Nochtans is ze een echt knuffelbeest voor mij! Ze wil steeds geaaid worden door mij, is dat dat omdat wij een band hebben? Ze komt steeds liggen tussen mijn benen ;-)

honden foto van Inge, baasje van Sasha en Myra <3

Iedereen lekker laten denken! Ik werd vaak ook aangestaard als ik in de stad met haar was, ze schrok overal van en wou soms vluchten. Sommige mensen zeiden zelfs kijk nou wat ze haar hond aandoet, of ze riepen gaat het lekker. Eerst trok ik me het erg aan, maar nu negeer ik alle mensen ik weet dat ik hey goed doe met Myra en haar help! Gwn zegen tegen megen dat ze liever niet geaaid word, jouw hond dus jouw beslissingen.

honden foto van Danielle, Kyra*Kaylin*, Djaira en Djaidey

" Dankjewel!

Nochtans is ze een echt knuffelbeest voor mij! Ze wil steeds geaaid worden door mij, is dat dat omdat wij een band hebben? Ze komt steeds liggen tussen mijn benen "

 

mijn aussie is bij mij en mijn ouders een echtegrote knuffelbeer, ligt het liefst de hele dag bij mij op de bank, of zelfs op schoot en anders aan mijn voeten, de band tussen mij en mijn aussie is erg sterk, jij heb ook een sterke band met zita.

Als ik een keer niet lekker in mijn vel zit, voelt mijn aussie dat heel goed aan, dan gaat ze heel rustig bij mij liggen, met alleen haar kop op mijn schoot.

( borders en aussies kunnen gereserveerd zijn naar vreemde, maar zijn meestal erg baas gericht )

honden page profiel maxlisamaxlisa

honden foto van maxlisa

" Hier ben ik weer!

 

Zita is een border collie. Maar het probleem is dat als mensen naar haar toe komen, dat ze helemaal ineen gaat! Alsof ze word mishandeld  Dat is niet zo!! Af en toe kreeg ik de opmerking.. Word ze geslagen? Is ze mishandeld geweest? Grrrr..het irriteert me. Ik heb haar nog nooit geslagen, nooit pijn gedaan!!! Mensen denken vast dat ik haar mishandel omdat ze bij andere personen zo onderdanig doet..je weet wel. Oren plat, haar ineen buigen, zielig kijken.. ze heeft geen reden om zo te doen? Ze kan nooit eens 'normaal' doen..ik bedoel dan gewoon rechtop blijven zitten zonder zo bangachtig te doen. Ik neem het haar niet kwalijk, maar het is gewoon niet leuk dat mensen denken dat ze word mishandeld..? Kan je dit afleren?

 

Gr Delphine "

 



je kan het ook allemaal omdraaien;
mensen moeten eens normaal doen en niet zomaar een hond willen aaien, ik vind de reactie van jouw hond wel heel normaal.'
en nee helaas kan je mensen dit niet afleren, maar je kan wel tijdig zeggen dat jouw hond niet van vreemden houd.
want wanneer een hond op mensen afrent of springt moet die hond normaal doen of opgevoed worden want ja daar houden mensen dus niet van. en is misschien wel een goede vergelijking.

anne (Gast)

Heb ooit een mechelaar gehad die dat haar leven gedaan heeft. Had ze zelf gefokt.

Je zal altijd mensen blijven tegen komen die totaal niets van honden kennen. Zou je haar toch een beetje zelfvertrouwen willen bijleren, laat dan de vreemde mensen door de knieën gaan, kijk of je hond dan uit zichzelf naar die mens toegaat. Maar dwing haar nooit.

honden page profiel Kimeta Kimeta

honden foto van Kimeta

Laat de mensen door hen knieën zakken als ze haar willen aaien. En kijk zelf hoe ze reageert. Gaat het niet, dan moet je voor haar opkomen en het aangeven bij de mensen zelf. Bouw het rustig aan op. Maak er een spelletje van. Doet ze het goed, doe dan enorm vrolijk.

Zo heb ik dat ook met mijn hondje gedaan, deed net zo. Ook als de ander een koekje heeft om te geven, werkt supergoed.

Ze gaat nu geregeld uit haar zelf naar mensen toe en dan krijg ik haar bijna niet meer mee. De mensen lachen, waar ze dan naar toe huppelt. Echt leuk om te zien hoe ze groeit.

Wellicht heb je er wat aan!

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Onze Beauty had dan destijds een rugzakje waardoor veel mensen en alle kinderen en zelfs de meeste honden eng waren. 

Soms zat er een mens of hond tussen wat wel oke was.

Meestal gaf ikzelf aan dat ze het niet prettig vond door dingen die ze in een eerdere levensfase had meegemaakt. En afhankelijk wvan wat ik aan Beauty zag zei ik soms laten we even afwachten kijken of ze zelf wil komen, dan mag je gerust aanhalen maar als ze zelf wegstopt of de kop weg draait haar laten gaan.

 

Heel enkel liet ik kinderen wel eens toe maar maar 1 nooit meer  en dan wel onder begeleiding ik had dan continu contact ook met beauty en legde eerst het kind uit dat Beauty niet zulke leuke dingen had meegemaakt en kinderen eng vond dus dat het kind gewoon even een andere kant op moest kijken en dan als beauty dan contact mocht zoeken door aan het kind te gaan snuffelen dat het dan voorzichtig onder de kop mocht kriebelen maar dat als ze weg zou stappen het genoeg is en ook als ik zou aangeven dat het genoeg is want ja op een gegeven moment zie je gewoon aan je hond dat zo'n actie wel energie kost en het gewoon genoeg is.

 

Bij Beauty deed ik dit heel enkel af en toe omdat zij kinderen voor onvoorspelbaar vond. En ik wilde enerzijds haar afstand respecteren maar wilde haar ook graag heel stapsgewijs laten zijn dat het geen spanning hoefde te zijn. 

 

Nu met Sadi moet ik kinderen op afstand een halt toe roepen, als ze vragen of ze haar mogen aaien moet ik ze zeggen dat ze eerst moeten wachten. En dat Sadi dan eerst even rustig moet worden omdat ze veel te gek is met kindjes maar niet begrijpt dat als zij blij gaat springen en stuiteren dat dat voor die kindjes dan weer eng is.

 

Ik laat dan Sadi liggen en kriebel wat onder de buik en als ze lekker ontspannen is zeg maar mogen de kindjes (1 voor 1 ) ook ff kriebelen vervolgens zie je een heel rustige Sadi die zich wel de hele dag wil laten kriebelen zeg maar.

 

Maar als Sadi zit of staat en ik dit dus niet vooraf heb gedaan stuitert ze kinderen uit blijdschap onderuit ze heeft geen flauw idee dat ze zo groot en lomp is.

 

Ik zie de nu dus compleet het tegenovergestelde van wat we met Beauty hadden.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Up-date Bailey
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^