Border collie op de sport??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Hoii allemaal

 

ik heb een paar vraagjes over sporten die leuk zijn voor een border. Ik wil graag met Evie een sport gaan doen maar ben nog niet helemaal uit welke.

 

de sporten die mij erg leuk lijken zijn

 

schapendrijven

agility

Doggy dance

Flyball

 

ik zou ook graag gehoorzaamheid doen met haar.

 

is gehoorzaamheid een vereiste als je wil gaan sporten met je hond??

wat is de miniumleeftijd om te beginnen met sport??

Is een stamboom belangrijk voor de sport??

 

misschien wel even belangrijk om te melden ik ben niet van plan om echt wedstrijden te gaan lopen (:

 

Ik wil eigenlijk van alles wat doen is dat mogelijk of moet ik het bij 1 of 2 houden (:

 

of hebben jullie misschien nog een leuke sport gooi het even in de reactie (: 

 

hopelijk kunnen jullie mij helpen :D

 

alvast bedankt 

 

honden page profiel Billie BBillie B 3 doggies

honden foto van Billie B

Wat leuk dat je lekker actief wilt zijn met je hondje. En heel goed dat je verschillende sporten uit probeert, zodat je weet wat ze leuk vindt. De meeste hondenscholen zouden graag zien dat je inderdaad eerst Gehoorzaamheid afsluit aleer je begint in de sport. Ik vind het zelf goed voor de basis, maar mijn eerste border collie vond het tempo in de groep te langzaam gaan, en met de tweede heb ik het uiteindelijk zelf de basis aangeleerd. Om diploma's is mij nooit gevraagd. Dus ik zou zeggen dat het geen vereiste is.
Zolang je geen wedstrijden loopt is een stamboom sowieso niet belangrijk. Er moet namelijk bij het meedoen van wedstrijden een werkboekje aangevraagd worden om de tijden in te zetten. Van flyball weet ik dat je ook een werkboekje kan aanvragen voor stamboomloze honden. En met schapendrijven gaat het puur om het kunnen van de hond (in bepaalde gevallen wordt echter wel op bouw gelet en indien Evie te grof is, kan je het schapendrijven best geweigerd worden). De overige sporten durf ik niet te zeggen of stamboom bij wedstrijden belangrijk is.
In principe kun je beginnen in de sport zodra Evie 1 - 1.5 jaar oud is. Bij schapendrijven mag je al eerder "snuffelen" met haar.

Ik heb wel eens eerder reacties van je gelezen, maar ik vermoedde eigenlijk dat Evie wel een stamboom had. Of heb ik dat verkeerd geïnterpreteerd?

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre 3 doggies

honden foto van Lizzie en Sterre

Volgens mij verschilt het een beetje per hondenschool, meestal is gehoorzaamheid wel vereist. Volgens mij kan je schapendrijven al wel vast mee beginnen want m'n vriendin is onlangs met haar schotse collie pup op een proefles geweest, maar behendigheid/agility kan pas vanaf 1 jaar oud. Flyball en doggy dance weet ik niet :-) Volgens mij maakt een stamboom voor gewoon voor de fun sporten geen bal uit hoor ;-)

honden page profiel JacquelineJacqueline 3 doggies

honden foto van Jacqueline

Stamboom maakt voor het schapendrijven in de lagere klassen niks uit.

Zou je vanaf een jaar oud mee kunnen beginnen.

Wat bouw van de hond daarmee te maken heeft?? Die opmerking van Susanne begrijp ik dus echt niet...

 

Wel raad ik je aan er alleen aan te beginnen als je er ook mee wil doorgaan.

 

 

honden page profiel Billie BBillie B 3 doggies

honden foto van Billie B

Omdat ik met mijn border collie ben wezen snuffelen bij de schapen toen deze een jaar oud was. De letterlijke woorden van de herder: "hij doet het, het zit in zijn intuïtie, nu weet je het, maar zijn bouw is mij te grof dus als je wat met je hond wilt doen ga dan flyball of Agility ofzo doen". Dat is nu eigenlijk precies wat we doen. Er werd zelfs niet geloofd dat de bloedlijnen van vaderskant ook veel honden bij de schapen werken, maar de herder had dan ook erg tengere hondjes.
M'n reu drijft m'n andere reu nog steeds, is verder gelukkig en voldaan dankzij deze twee sporten/uitlaatkleppen. Maar het was wel een teleurstelling en er bestaan meer herders die dezelfde instelling hebben. We hebben wel meer herders benaderd, maar de wachtlijsten waren altijd erg hoog. Er was geen mogelijkheid meer om ons erop te zetten. De herders waar we wel welkom waren, was voor mij te ver weg.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Hoi, 

 

Je hoeft niet perse gehoorzaamheid gevold hebben om een sport te doen. Bv bij gehoorzaamheid moet de hond mooi aan uw voet lopen en bij agility moet de hond juist zelfstandig weg van jou lopen en aan beide kanten lopen ( bij gehoorzaamheid is het enkel links) 

 

Max doet agility en ben al bij twee hondenscholen binnengepraat zonder dat ik gehoorzaamheid heb gevolgd. 

 

Of je twee sporten tegelijk kan doen , daar heb ik geen ervaring mee 

 

Bij de meeste sporten moet je hond 1jaaar zijn, bij doggydance kan je al trucjes leren die niet te belastend zijn 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Oja, als je competitie wil doen moet je wel even opletten je mag maar 1x een werkboekje aanvragen voor een stamboomloze hond op jouw naam 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Mijn hond was 9 maanden toen ik begon met sporten en wij doen 4 in een flyball, treiball, agility en frisbee. Er wordt bij ons rekening gehouden met de leeftijd van een hond en het ging prima. Gehoorzaamheid is niet echt nodig, ze leren de commando's tijdens het sporten.  Het is wel handig dat ze een beetje commando's kennen. Maar een border snapt het snel genoeg! 

 

We waren ook nog aan het  schapendrijven, gaat prima samen met sporten. Nu even gestopt met schapendrijven, had geen klik met die trainer.

Bij ons doen ze het (gelukkig) niet met wedstrijden. Hierdoor is er geen druk op en gaat alles op je eigen tempo. Met wedstrijden komt er toch stres bij kijken en dat is niets voor mij

 

Een stamboom is bij ons ook niet nodig, weet niet of het voor wedstrijden nodig is??

honden page profiel JacquelineJacqueline 3 doggies

honden foto van Jacqueline

" Omdat ik met mijn border collie ben wezen snuffelen bij de schapen toen deze een jaar oud was. De letterlijke woorden van de herder: "hij doet het, het zit in zijn intuïtie, nu weet je het, maar zijn bouw is mij te grof dus als je wat met je hond wilt doen ga dan flyball of Agility ofzo doen". Dat is nu eigenlijk precies wat we doen. Er werd zelfs niet geloofd dat de bloedlijnen van vaderskant ook veel honden bij de schapen werken, maar de herder had dan ook erg tengere hondjes.
M'n reu drijft m'n andere reu nog steeds, is verder gelukkig en voldaan dankzij deze twee sporten/uitlaatkleppen. Maar het was wel een teleurstelling en er bestaan meer herders die dezelfde instelling hebben. We hebben wel meer herders benaderd, maar de wachtlijsten waren altijd erg hoog. Er was geen mogelijkheid meer om ons erop te zetten. De herders waar we wel welkom waren, was voor mij te ver weg. "

Wat een onzin!

Kijk, dat je hond een beetje snelheid moet hebben kan ik nog inkomen, maar dan zou je hond toch al heel grof of breed moeten zijn wil ie niet snel genoeg zijn om aan de schapen te kunnen werken. Ik vermoed eens dat ie iets gezien heeft in de manier van werken van je hond wat hem niet beviel en dat dit een excuus was.

 

Mijn 5 borders die ik aan de schapen train zijn allemaal heel verschillend, van klein en fijn (Jacky) tot een heel stevige reu (Easy), die zeker snel genoeg is.

En ook Easy komt uit pure schapendrijverslijnen, terwijl ie heel vierkant en geblokt is.

(Fotos heb ik op mijn profiel staan)

 

Maar dat er vaak (bij de goeie plekken) ellenlange wachtlijsten zijn dat is meestal zo, klopt.

Soms moet je inderdaad een paar weken/maanden wachten tot je eens mag komen kijken.

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Ben het met Jaqueline eens, tenzij het een border is met zwaar overgewicht??? Hier een herder die met verschillende rassen trainde, ook honden die minder snel waren, is geen enkel probleem. 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

K kon niks plaatsen grrr...

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Evie heeft helaas geen stamboom komt bij een br00dfokker vandaan waar ik haar dood ziek kocht :( de volgende border komt bij een erkende fokker vandaan :D 

 

Evie is naar mijn mening niet grof 16 a 17 kilo op het moment en 7,5 maandjes oud (: met een gezond vet laagje :P

 

wel fijn dat het sporten voor de fun geen stamboom eis heeft. 

 

Evie heeft wel echt het drijven in haar zoals in sommige situaties naar voren komt.

 

Ik heb tevens de basiscursus met Evie gedaan en ook hebben we ons diploma gehaald :P

 

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

Ik sport veel met mijn honden en ken heel veel mensen die ook met hun borders sporten. Zelf doe ik dogfrisbee, behendigheid, gehoorzaamheid en canicross. Alleen niet allemaal tegelijk natuurlijk ;) 

Ik ben begonnen met gehoorzaamheid, gehoorzaamheid zorgt voor een goede basis en daar kan je al heel jong mee beginnen. Het creëert een band en je kunt voor veel sporten al wat voorbereidende oefeningen doen. 

 

Dogfrisbee is ontzettend leuk, dat is toch wel mijn favoriete sport. Wel blessure gevoelig dus als je gaat frisbeeen kies dan een leuke vereniging uit die goed les geeft en ga niet zelf oefenen. Met frisbee kun je ook jong beginnen (van pup af aan zelfs) maar dan hamer ik wel wat extra op die goede lessen en begeleiding. En realiseer je wel dat je met een pup eigenlijk alleen nog maar de frisbee leuk maakt en wat voorbereidend werk doet. Echt trainen is het niet. Je zult ook goed moeten leren gooien, en dat gaat het beste met een goede instructeur :). Vanaf 9 maanden mag je wat meer en pas bij 18 maanden begint het echte werk.

 

Behendigheid is ook heel erg leuk en actief. Ook hier heb je puppy behendigheid. Spelenderwijs wordt dan de basis aangeleerd zonder sprongen. Denk aan sturen, raakvlakken oefenen en balansoefeningetjes. Vanaf 1 jaar mag je echt van start met de sprongen en toestellen. 

 

Flyball is niet helemaal mijn ding. Ik help af en toe sporadisch met de flyball instructeur  cursus (ik speel dan de domme cursist). Het leuke aan flyball is dan wel weer dat het een team sport is, vaak is het binnen het team gewoon heel gezellig. De sport zelf trekt me niet zo, ik vind het vrij saai omdat het steeds weer het zelfde parcours is de hele tijd. 

 

Canicrossen is ook heel leuk maar dan moet je zelf wel wat actief ingesteld zijn. Hardlopen met de hond, mag wat mij betreft al vanaf 9 maanden, mits je zelf ook nog op moet bouwen. Als je bij het begin begint ben je pas echt een beetje goed op weg als de hond een jaar is. Zou de hond alleen nog niet laten trekken, dat zou ik wel pas met een jaartje doen ongeveer (voor die tijd los meenemen of naast je laten lopen). 

 

Schapendrijven, daar moet je feeling voor hebben. Ik heb die niet helemaal hihi. Ik struikel over de schapen, kijk niet goed waar ik loop, laat me opjagen door de hond enz. Het vergt veel training en als je echt goed wilt trainen zul je wat vaker per week moeten gaan denk ik. Bij mij zit niet echt iets in de buurt dus komt het er niet van. 

 

Kun je sporten combineren? Ja hoor. Laat je niks wijs maken, je kunt elke sport combineren. Ik doe zelf 1 sport op wedstrijd niveau, de rest is recreatief (en niet meer dan twee sporten tegelijk per hond). Er zijn mensen die beweren dat je niet naar de schapen moet want dan gaat je hond drijven tijdens de andere sporten. Das onzin. Je hond drijft, of niet. Dat heeft niks te maken met of de hond bij de schapen is geweest of niet. (althans dat is mijn ervaring dan he)

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Ik sport veel met mijn honden en ken heel veel mensen die ook met hun borders sporten. Zelf doe ik dogfrisbee, behendigheid, gehoorzaamheid en canicross. Alleen niet allemaal tegelijk natuurlijk ;-) Ik ben begonnen met gehoorzaamheid, gehoorzaamheid zorgt voor een goede basis en daar kan je al heel jong mee beginnen. Het creëert een band en je kunt voor veel sporten al wat voorbereidende oefeningen doen. 
 
Dogfrisbee is ontzettend leuk, dat is toch wel mijn favoriete sport. Wel blessure gevoelig dus als je gaat frisbeeen kies dan een leuke vereniging uit die goed les geeft en ga niet zelf oefenen. Met frisbee kun je ook jong beginnen (van pup af aan zelfs) maar dan hamer ik wel wat extra op die goede lessen en begeleiding. En realiseer je wel dat je met een pup eigenlijk alleen nog maar de frisbee leuk maakt en wat voorbereidend werk doet. Echt trainen is het niet. Je zult ook goed moeten leren gooien, en dat gaat het beste met een goede instructeur :-). Vanaf 9 maanden mag je wat meer en pas bij 18 maanden begint het echte werk.
 
Behendigheid is ook heel erg leuk en actief. Ook hier heb je puppy behendigheid. Spelenderwijs wordt dan de basis aangeleerd zonder sprongen. Denk aan sturen, raakvlakken oefenen en balansoefeningetjes. Vanaf 1 jaar mag je echt van start met de sprongen en toestellen. 
 
Flyball is niet helemaal mijn ding. Ik help af en toe sporadisch met de flyball instructeur  cursus (ik speel dan de domme cursist). Het leuke aan flyball is dan wel weer dat het een team sport is, vaak is het binnen het team gewoon heel gezellig. De sport zelf trekt me niet zo, ik vind het vrij saai omdat het steeds weer het zelfde parcours is de hele tijd. 
 
Canicrossen is ook heel leuk maar dan moet je zelf wel wat actief ingesteld zijn. Hardlopen met de hond, mag wat mij betreft al vanaf 9 maanden, mits je zelf ook nog op moet bouwen. Als je bij het begin begint ben je pas echt een beetje goed op weg als de hond een jaar is. Zou de hond alleen nog niet laten trekken, dat zou ik wel pas met een jaartje doen ongeveer (voor die tijd los meenemen of naast je laten lopen). 
 
Schapendrijven, daar moet je feeling voor hebben. Ik heb die niet helemaal hihi. Ik struikel over de schapen, kijk niet goed waar ik loop, laat me opjagen door de hond enz. Het vergt veel training en als je echt goed wilt trainen zul je wat vaker per week moeten gaan denk ik. Bij mij zit niet echt iets in de buurt dus komt het er niet van. 
 
Kun je sporten combineren? Ja hoor. Laat je niks wijs maken, je kunt elke sport combineren. Ik doe zelf 1 sport op wedstrijd niveau, de rest is recreatief (en niet meer dan twee sporten tegelijk per hond). Er zijn mensen die beweren dat je niet naar de schapen moet want dan gaat je hond drijven tijdens de andere sporten. Das onzin. Je hond drijft, of niet. Dat heeft niks te maken met of de hond bij de schapen is geweest of niet. (althans dat is mijn ervaring dan he) "

 

Mij leek canicross ook erg leuk. Het probleem met Evie is dat als ik ga rennen dan springt ze tegen me op gaat voor me lopen of wil in mn benen hangen 

 

Ik weet niet hoe ik dat aan moet pakken/er uit krijgen dus tips zijn welkom :D

 

hoever zal ik gaan in de gehoorzaamheid want ik denk dat dat toch de basis is (: 

honden page profiel Billie BBillie B 3 doggies

honden foto van Billie B

Mag ik vragen hoe jij iets kan vermoeden, zonder te weten wie de herder was, zonder erbij te zijn geweest en daarbij ook nog zonder mijn hond te kennen of gezien te hebben? Dat gezegd te hebben geloof ik best dat er verbeterpunten waren, er zullen weinig jonge honden zijn die tijdens de allereerste kennismaking zonder enige training meegemaakt te hebben volledig foutloos drijven, waar geen trainingswerk meer bij nodig is. Maar indien dat het geval was geweest, waar hij ingezien zou hebben dat ik beter niet kon drijven met mijn hond vanwege gedrag wat not-done en moeilijk af te leren zou zijn, dan was er meer dan genoeg ruimte om dat te vertellen gezien mijn instelling en vragen naar hem toe. Zelfs na zijn advies. Het was puur zijn bouw, en mijn instelling, dezelfde als Evie: om hobbymatig te drijven zonder wedstrijd-plannen te hebben.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Mag ik vragen hoe jij iets kan vermoeden, zonder te weten wie de herder was, zonder erbij te zijn geweest en daarbij ook nog zonder mijn hond te kennen of gezien te hebben? Dat gezegd te hebben geloof ik best dat er verbeterpunten waren, er zullen weinig jonge honden zijn die tijdens de allereerste kennismaking zonder enige training meegemaakt te hebben volledig foutloos drijven, waar geen trainingswerk meer bij nodig is. Maar indien dat het geval was geweest, waar hij ingezien zou hebben dat ik beter niet kon drijven met mijn hond vanwege gedrag wat not-done en moeilijk af te leren zou zijn, dan was er meer dan genoeg ruimte om dat te vertellen gezien mijn instelling en vragen naar hem toe. Zelfs na zijn advies. Het was puur zijn bouw, en mijn instelling, dezelfde als Evie: om hobbymatig te drijven zonder wedstrijd-plannen te hebben. "

 

Hihi kan niet tegen druk en stress dus wedstrijd is voor mij een don't

honden page profiel JacquelineJacqueline 3 doggies

honden foto van Jacqueline

" Mag ik vragen hoe jij iets kan vermoeden, zonder te weten wie de herder was, zonder erbij te zijn geweest en daarbij ook nog zonder mijn hond te kennen of gezien te hebben? Dat gezegd te hebben geloof ik best dat er verbeterpunten waren, er zullen weinig jonge honden zijn die tijdens de allereerste kennismaking zonder enige training meegemaakt te hebben volledig foutloos drijven, waar geen trainingswerk meer bij nodig is. Maar indien dat het geval was geweest, waar hij ingezien zou hebben dat ik beter niet kon drijven met mijn hond vanwege gedrag wat not-done en moeilijk af te leren zou zijn, dan was er meer dan genoeg ruimte om dat te vertellen gezien mijn instelling en vragen naar hem toe. Zelfs na zijn advies. Het was puur zijn bouw, en mijn instelling, dezelfde als Evie: om hobbymatig te drijven zonder wedstrijd-plannen te hebben. "

 Ik ken wel aardig wat mensen die schapendrijven, ook beroepsmensen, en er dat er een hond te grof gebouwd zou zijn om te drijven heb ik werkelijk nog nooit gehoord.

 

Nu ben ik toch wel nieuwsgierig naar een foto van jouw hond...

honden page profiel Billie BBillie B 3 doggies

honden foto van Billie B

" Evie heeft helaas geen stamboom komt bij een br00dfokker vandaan waar ik haar dood ziek kocht :( de volgende border komt bij een erkende fokker vandaan <img class="/> 

 

Evie is naar mijn mening niet grof 16 a 17 kilo op het moment en 7,5 maandjes oud (: met een gezond vet laagje :P

 

wel fijn dat het sporten voor de fun geen stamboom eis heeft. 

 

Evie heeft wel echt het drijven in haar zoals in sommige situaties naar voren komt.

 

Ik heb tevens de basiscursus met Evie gedaan en ook hebben we ons diploma gehaald :P

  "

 



Aha, oké. Dan snap ik het ;-). Wat naar voor Evie, ik hoop dat haar slechte start dan geen nare gevolgen met zich mee brengt, en ze voluit kan genieten van het samen bezig zijn :-). Het diploma wat je nu hebt zal prima zijn om te binnen te lopen in de sport. Er schijnt ook een cursus te zijn wat gehoorzaamheid en behendigheid combineert, Rally O heet dat geloof ik.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

"  

Aha, oké. Dan snap ik het ;-). Wat naar voor Evie, ik hoop dat haar slechte start dan geen nare gevolgen met zich mee brengt, en ze voluit kan genieten van het samen bezig zijn :-). Het diploma wat je nu hebt zal prima zijn om te binnen te lopen in de sport. Er schijnt ook een cursus te zijn wat gehoorzaamheid en behendigheid combineert, Rally O heet dat geloof ik. "

 

Ze is de PARVO helemaal te boven gekomen. Wil haar wel op hd en ed testen kijken of dat meevalt anders wil ik niet intensief gaan sporten met haar.  Wil niet dat ze pijn krijgt omdat ik graag wil sporten ik zal eens kijken bij Rally O (:

 

 

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

"  
Mij leek canicross ook erg leuk. Het probleem met Evie is dat als ik ga rennen dan springt ze tegen me op gaat voor me lopen of wil in mn benen hangen 
 
Ik weet niet hoe ik dat aan moet pakken/er uit krijgen dus tips zijn welkom :-D
 
hoever zal ik gaan in de gehoorzaamheid want ik denk dat dat toch de basis is (:  "

 

Zo ver als je wilt :) Hoe verder hoe beter (hoewel je wel ook moet oefen op het rechts lopen, en niet alles vanaf links, ik kom daar nu mee in de knoop ;) ) Hoe verder je bent hoe meer jij je hond onder controle hebt. Maar in principe is een EG en VEG wel al genoeg om lekker te kunnen sporten hoor 

 

Wat betreft het opspringen. Gewoon blijven oefenen. Dat springen corrigeren (bijv. met een strenge NEE en klein rukje aan de lijn), zelf 1 tempo blijven draven, hondje even kort houden aan de riem en met snoepjes laag bij de grond belonen. 

honden page profiel JacquelineJacqueline 3 doggies

honden foto van Jacqueline

Ik weet niet vanwaar je bent, maar in Budel kun je voor niet te veel geld een sportkeuring laten doen. Die mensen zijn daar echt heel goed in.

Meen voor een 70 euro maken ze foto's van heupen, rug en elle bogen.

(Niet voor officiële beoordeling natuurlijk, maar voor de sport zeker goed)

honden page profiel Billie BBillie B 3 doggies

honden foto van Billie B

"  Ik ken wel aardig wat mensen die schapendrijven, ook beroepsmensen, en er dat er een hond te grof gebouwd zou zijn om te drijven heb ik werkelijk nog nooit gehoord.

 

Nu ben ik toch wel nieuwsgierig naar een foto van jouw hond... "

 



Ik vind het op zich prima om een foto neer te zetten, maar ik voel niet de behoefte om te horen: "oh ja, dat is zo'n showlijn border collie. Dan begrijp ik het (oid)" en dat de welbekende discussie weer opbloeit. Ik weet dat mijn showlijn border collie nooit zo zal kunnen werken als een werklijn, vandaar dat het mijn instelling was om hobbymatig bij de schapen te werken. Ik vind bepaalde werklijnen ontzettend gaaf, maar voorlopig blijft het nog bij een showlijn - die sporten kan.

De herder zijn verdere en uitgebreide uitleg na mijn vragen was dat hij borders traint, die 24/7 bij de schapen werken en mijn border zijn bouw daarin niet mee heeft - wat ik begrijp. Hij bracht het alleen nogal bot. Maar hij heeft het drijven wel in zich en dat heeft hij ook gezegd. En hoewel ik hier alleen zijn eerste reactie geplaatst heb, blijft het wel hetzelfde: sommige herders zullen een bepaalde instelling hebben waarbij grove borders geweigerd kunnen worden.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Ik weet niet vanwaar je bent, maar in Budel kun je voor niet te veel geld een sportkeuring laten doen. Die mensen zijn daar echt heel goed in.
Meen voor een 70 euro maken ze foto's van heupen, rug en elle bogen.
(Niet voor officiële beoordeling natuurlijk, maar voor de sport zeker goed) "

 

Ik woon in uden dus voor 70 euro kun je al foto's hebben van heupen rug en ellebogen :o moet ze uitgegroeid zijn om foto's te laten maken en waar is het precies in budel dacht dat budel redelijk in de buurt is (:

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

"  

Ik vind het op zich prima om een foto neer te zetten, maar ik voel niet de behoefte om te horen: "oh ja, dat is zo'n showlijn border collie. Dan begrijp ik het (oid)" en dat de welbekende discussie weer opbloeit. Ik weet dat mijn showlijn border collie nooit zo zal kunnen werken als een werklijn, vandaar dat het mijn instelling was om hobbymatig bij de schapen te werken. Ik vind bepaalde werklijnen ontzettend gaaf, maar voorlopig blijft het nog bij een showlijn - die sporten kan.

De herder zijn verdere en uitgebreide uitleg na mijn vragen was dat hij borders traint, die 24/7 bij de schapen werken en mijn border zijn bouw daarin niet mee heeft - wat ik begrijp. Hij bracht het alleen nogal bot. Maar hij heeft het drijven wel in zich en dat heeft hij ook gezegd. En hoewel ik hier alleen zijn eerste reactie geplaatst heb, blijft het wel hetzelfde: sommige herders zullen een bepaalde instelling hebben waarbij grove borders geweigerd kunnen worden. "

 Ik ben wel benieuwd naar jouw border :D

honden page profiel Sophie & BeauSophie & Beau 3 doggies

honden foto van Sophie & Beau

Dat is nu net het leuke aan borders - die zijn echt overal voor in!

Zolang ze maar mogen werken, op wat voor manier dan ook maar wel het liefste voor en met de baas , zijn ze blij.

 

Gehoorzaamheid vormt een basis, maar je moet ervoor zijn. Dat saaie herhalen, precisiewerk tot vervelends toe en het werken naar één uniforme manier was niks voor mij. Beau merkte dit echt fel, wat ik dan weer aan haar merkte. Na de C-klas, net voor het brevet, ben ik er mee gestopt. Les volgen werd een last en daar had ik nu eens echt geen nood aan

Dus.. gehoorzaamheid is leuk, als je het zelf ook leuk vindt. Maar dat geldt wel voor alles bij zo'n gevoelig ras als de border collie, die voelen dat haarfijn aan.

Geen stamboom nodig, maar je kan in BE maar voor 1 stamboomloze hond een werkboekje aanvragen. Voor alle leeftijden.

 

Frisbee werd onze volgende sport en is tot op nu ook de meest belangrijke en voor ons ook de meest serieuze sport. Erg leuke sport! Borders zijn vaak licht en erg snel, wat mooie dingen kan opleveren. Of je ook het betere springwerk zal zien hangt van jezelf en je hond af.

Ik vind het alvast top! Wel een goeie trainer zoeken.

Geen regels rond stamboom/geen stamboom (maw niet noodzakelijk). De ongeschreven 'regel' bij zo'n fysiek belastende sport is pas vanaf 1 jaar (ook al zijn er die vroeger gaan...), voor mezelf stond die grens op 15 maanden.

 

Schapendrijven hangt waarschijnlijk nog het meest van je hond af. Je kan op jongere leeftijd al eens langsgaan om de interesse te bekijken en in te schatten.

De meningen rond vanaf welke leeftijd verschillen nogal. Ik zou pas vanaf 1 jaar beginnen, om de hond niet te schaden (mentaal, zo'n trap van een schaap heeft op jonge leeftijd -ook wel afh vd hond- een grotere impact) en om de interesse niet te verliezen (again, hondafh.) maar er zijn in mijn club ook mensen die al véél eerder beginnen.

Heerlijk rustige, beheerste sport :)

 

Van de andere sporten heb ik over het algemeen niet meer dan hier en daar een workshop gedaan, dus daar ga ik me niet over uitspreken. Je hebt er wel veel: doggydance (te ver voor ons), agility, flyball, dockdiving (heerlijke sport, helaas te ver), speuren, treibal,...

Erg veel om uit te kiezen dus!

honden page profiel Billie BBillie B 3 doggies

honden foto van Billie B

Ik noem je steeds Evie, terwijl je eigen naam er ook bij staat, excuses :-). Maar als het jouw instelling blijft om hobbymatig te sporten, zou ik het niet als verplicht achten om HD en ED te laten testen. Natuurlijk is de keus aan je eigen! Zelf heb ik mijn jongste reu een sport-test laten ondergaan, waarbij de orthopeed de gewrichten wat rekt en strekt en voelt of alles goed op zijn plek blijft zitten en geen zwelling aanwezig is en of de hond een pijn reactie geeft. Hierbij kan al zeker gevoeld worden indien er wat mis is en dan kunnen alsnog foto's gemaakt worden. Dat scheelt nogal financieel. Daarnaast, stel dat ze wel HD of ED blijkt te hebben, zal ze toch sterke spieren nodig hebben om zo min mogelijk klachten te hebben. Uiteindelijk blijft ze ook een werkhond, stilzitten zit niet in haar aard (uitzonderingen daargelaten). Je kunt de minst belastende sporten er wel op uitkiezen dan.

Ik snap wat je bedoelt hoor, ik zou mijn honden ook niet kapot willen laten sporten. Vandaar dat ik het absoluut wel zou doen indien de hond wedstrijden loopt.

honden page profiel JacquelineJacqueline 3 doggies

honden foto van Jacqueline

"  
Ik woon in uden dus voor 70 euro kun je al foto's hebben van heupen rug en ellebogen :o moet ze uitgegroeid zijn om foto's te laten maken en waar is het precies in budel dacht dat budel redelijk in de buurt is (: "

 DAP de Meemortel

http://www.dapmeemortel-budel.nl/ Noemen ze sportkeuring, is wel met een roesje.

Denk foto's vanaf een jaar ongeveer. Ik heb er ooit eentje met bijna een jaar laten röntgenen daar (om te weten of ie goed was voor de sport), de anderen met 2 jaar.

(Met het oog op evt. mogelijk latere fokplannen)

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

"  
Zo ver als je wilt :-) Hoe verder hoe beter (hoewel je wel ook moet oefen op het rechts lopen, en niet alles vanaf links, ik kom daar nu mee in de knoop ;-) ) Hoe verder je bent hoe meer jij je hond onder controle hebt. Maar in principe is een EG en VEG wel al genoeg om lekker te kunnen sporten hoor 
 
Wat betreft het opspringen. Gewoon blijven oefenen. Dat springen corrigeren (bijv. met een strenge NEE en klein rukje aan de lijn), zelf 1 tempo blijven draven, hondje even kort houden aan de riem en met snoepjes laag bij de grond belonen.  "

 Hihi dan beginnen Evie en ik lekker op nul met het hardlopen xdd Is goed voor mn conditie :P

honden page profiel Sophie & BeauSophie & Beau 3 doggies

honden foto van Sophie & Beau

Om even op dat testen in te springen: dat hoeft op zich niet zo duur te zijn. Prijzen vergelijken brengt je al een heel eind :)

Ik heb Beau onlangs nog laten röntgen, HD ED SD rug en penn hip test -zie topic-, en dat heeft me uiteindelijk niet zo ontzettend veel gekost.

 

Het geeft je wat meer zekerheid, uiteindelijk kan je bij een slechtere uitslag je sportkeuze hier ook aan aanpassen.

honden page profiel JacquelineJacqueline 3 doggies

honden foto van Jacqueline

" Om even op dat testen in te springen: dat hoeft op zich niet zo duur te zijn. Prijzen vergelijken brengt je al een heel eind :-)
Ik heb Beau onlangs nog laten röntgen, HD ED SD rug en penn hip test -zie topic-, en dat heeft me uiteindelijk niet zo ontzettend veel gekost.
 
Het geeft je wat meer zekerheid, uiteindelijk kan je bij een slechtere uitslag je sportkeuze hier ook aan aanpassen. "

Precies dat heb ik dus ook gedacht, als er iets niet goed is kun je daaraan werken.

Buiten dat Budel niet duur is, vind ik Jan Kooken daar ook heel vakkundig in.

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^