Sterilisatie husky teefje.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel michamicha

Hallo,

 

Onze lieve husky-pup van 7 maanden is de afgelopen 2 weken loops.

Ik wil der zo snel mogelijk laten helpen, maar moet ik wachten na een loopse periode, of kan het op elk gewenst moment?

 

En is er iemand die de voor- en nadelen kan wegen van een traditionele sterilisatie tegen een Laproscopie sterilisatie?

 

 

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Waarom zou je haar sterreliseren? Ik zou het niet doen als ik jou was. Zo gezond is het niet altijd.
Het is sowieso beter als je haar eerst laat uitgroeien en geestelijk ontwikkelen. Dus rond 2 jaar zou beter zijn!
Hier een handige site! http://www.eenhoornleijn.nl/castratie.htm

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

3 maanden na de laatste loopsheid is aan te bevelen, aangezien ze dan ongeveer tussen 2 loopsheden inzit. Gemiddeld wordt een hond elke 6 maanden loops, in het midden hiervan zijn haar hormonen het meest stabiel.

Er zitten diverse voor en nadelen aan.
Hier in de encyclopedie staat er een artikel over, over alle voor- en nadelen.

Denk er goed over na! Elke ingreep is een risico, hoe klein ook.

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Ik heb geen ervaring met een laproscopie sterilisatie. Ze zeggen dat de genezing dan sneller gaat en de wond kleiner is. 

Jamie is op de 'normale manier' geholpen en was ook heel snel weer de oude.

Ik zou bij een volgende teef ook gewoon weer voor de normale manier kiezen.

 

Steriliseren tijdens de loopsheid is te risicovol, dat zou ik dus sowieso niet doen. Volgens mij is de beste tijd vier maanden na de loopsheid. Maar helemaal precies weet ik t ook even niet. 

honden page profiel DianaDiana

honden foto van Diana

Vaak zeggenog ze 3 maanden rust na dat de hond loops is geweest. Onze dierenarts rade voor onze hond laparoscopie aan omdat diesel groot is.. We hebben dit vorig jaar laten doen.. Herstel was binnen een dag..echt super.. We hebben voor de zekerheid 2 weken vast gehouden tijdens uitlaten.. Dus voor ons aanrader...

honden page profiel Anneloes en BoefjeAnneloes en Boefje

honden foto van Anneloes en Boefje

" Hallo,
 
Onze lieve husky-pup van 7 maanden is de afgelopen 2 weken loops.
Ik wil der zo snel mogelijk laten helpen, maar moet ik wachten na een loopse periode, of kan het op elk gewenst moment?
 
En is er iemand die de voor- en nadelen kan wegen van een traditionele sterilisatie tegen een Laproscopie sterilisatie?
 
  "

 

 Mijn dierenarts zei dat het het beste is voor de eerste loopsheid of net erna. Je kan altijd je dierenarts daar even over bellen!

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Mij is altijd verteld dat als je je teef laat steriliseren de beste moment 3 maanden na de loopsheid is. Dan is alles het rustigste en op het laagste moment tussen de loopsheden in. Laproscopisch schijnt de genezing sneller te zijn en de wond(en) minder groot. Succes met je keuze, ik zou je goed inlezen over de voor- en nadelen! :)

honden page profiel Liesbeth, Diva &JaimyLiesbeth, Diva &Jaimy

honden foto van Liesbeth, Diva &Jaimy

"  

 Mijn dierenarts zei dat het het beste is voor de eerste loopsheid of net erna. Je kan altijd je dierenarts daar even over bellen! "

 



Hier komen de meeste dierenartsen gelukkig alweer op terug!

Naar mijn idee is het veel beter om de hond eerst uit te laten groeien en ook geestelijk volwassen te laten worden.

honden foto van Danielle, Kyra*Kaylin*, Djaira en Djaidey

Bij ons zeggen ze dat het het beste is om de hond 3 maanden na de loopsheid te laten steriliseren.

Ik heb mijn honden ook allebei laten steriliseren de 1 op de leeftijd van 7 jaar en de andere 3 maanden na de eerste loopsheid ( zij was toen 1 jaar en 7 maanden, was laat loops voor de eerste keer )

Bij mij zijn ze alle 2 op de normale manier gesteriliseerd, onze dierenarts doet niet aan laproscopisch steriliseren, alle 2 mijn honden hebben helemaal geen last gehad van de sterilisatie en waren de volgende dag alweer aan het rennen en spelen met andere ( wat ze van ons natuurlijk niet mochten ).

Mijn australian sheperd is 2 jaar geleden gesteriliseerd, en heeft maar een sneetje van ongeveer 4 á 5 cm in haar buik gehad, de hechtingen zaten onderhuids en zag je niet eens zitten, deze hoefde ook niet verwijderd te worden ( ze waren oplosbaar )

 

honden page profiel ChloeChloe

honden foto van Chloe

Inderdaad, 3 maanden na de loopsheid.

Voordeel van laparascopie is de genezing, zijn 2 kleine sneetjes en de narcose kan korter.

Ons is het heel goed bevallen, Indy heeft nergens last van gehad en was heel snel weer de oude.

honden page profiel Orchidee&Huskpower; Misty&Fakie <3Orchidee&Huskpower; Misty&Fakie <3

honden foto van Orchidee&Huskpower; Misty&Fakie <3

Hoi micha,

 

Zelf heb ik twee husky meiden en die heb ik beide laten steriliseren (op de leeftijden van 3 jr en de ander 5 jr).

Naar mijn mening kan je je teefje het beste eerst een keer loops laten worden (ivm groei, ontwikking etc), en vanaf dag 1 dat ze loops is tel je 3 maanden verder en dat is juiste periode om een teefje te laten steriliseren. 

 

 

Nou ben ik zelf assistent en heb ik een van mijn dames laten steriliseren (op normale manier) door mijn collega dierenarts. Tegenwoordig gebruiken de moderne praktijken veilige narcose middelen en maakt men gebruik van gasnarcose+zuurstof (veilig en snel uitlichaam) daarbij liggen ze aan de bewaking die alles meet (temperatuur, ademhaling, hartslag, zuurstof in bloed ga zo door). Mijn teefje was hier van snel hersteld, volgende dag alweer eten en vrolijk.

 

Andere hond is laproscopisch gesteriliseerd en werd kwispelend wakker en wilde alweer snel op avontuur (even lekker laten liggen dus..). Zij had 3 gaatjes (1 cm, onderhuids gehecht met paar hechtingen)onder elkaar in haar buikje. Zij at die zelfde dag alweer zoals altijd (flink dus haha).

 

Voor en nadelen van deze twee verschille de manier is denk ik ook afhankelijk per hond. Bij veel honden verloopt de normale manier prima, sommigen reageren daarna soms heftig vaak door de uitwerkende narcose, en het is en blijft een buikoperatie waar je op zoek moet in de buikholte naar de eierstokken. Bij laproscopie zoeken ze met een camera in de buikholte naar de eierstokken em branden die vervolgens door waarna ze er uit gehaald worden via een van de drie gaatjes.

 

De voor en nadelen wat betreft de honden,

Voordelen; minder lans op melkkliertumoren of baarmoederontstekingen op latere leeftijd (risico ouder dier laten opereren!) Geen schijnzwanger schap meer (eigenlijk is zo goed als elke teef dat maar uit zich verschillend per dier). 

Nadelen: sneller kans op aankomen in gewicht, let na sterilisatie op de hoeveelheid voeding die geeft. 

Kan zijn dat je hond een doffere vacht krijgt maar denk als je gewoon goede voeding geeft en je hond gezond is dat dat niet zo hoeft te zijn want hier glimmen ze een eind weg en vacht en huid zelf ziet er ook prima uit.

 

 

 

Een hele hoop informatie maar wie weet heb je er iets aan, en als je meer vragen er over hebt antwoord ik graag of geef ik in ieder geval mijn mening.

 

 

 

 

Groetjes orchidee.

 

 

 

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

Waarom wil je de hond sterriliseren? Laat de hond eerst eens volwassen worden.

honden page profiel maxlisamaxlisa

honden foto van maxlisa

inderdaad waarom wil je steriliseren? vanwege de kans op tumoren? melkkliertumoren zitten aan de buitenkant en kan je zelf snel ontdekken en dan is verwijderen een kleine ingreep. angst voor baarmoeder ontsteking? als je goed op je hond let ben je er op tijd bij en kan je altijd nog opereren als een ab-kuur niet helpt.
angst voor een dekking? het is maar een paar weken weg blijven uit losloop gebieden en hondje aan de lijn houden.

7 maanden vind ik echt nog wel heel jong hoor.

daarbij bedenk dat husky's sterk op narcose en medicaties kunnen reageren (alle oer rassen hebben daar last van). ik zou zeer zeker voor een gasnarcose gaan, en laproscopie schijnt minder heftig te zijn, maar voor die 3 hechtingen minder? ik vind het belachelijk duur en mocht er wel iets niet kloppen aan de binnenkant van je hond dan zien ze dat waarschijnlijk over het hoofd.

honden foto van Orchidee&Huskpower; Misty&Fakie <3

Bij laproscopie wordt de buik wat opgeblazen zodat alles wat van belang is goed bekeken kan worden (zo ook de baarmoeder, dat is erg belangrijk namelijk om die ook te beoordelen. Daarbij is laproscopie duurder omdat alle instrumenten waarmee je in de buikholte gaat na een aantal keer alweer nieuwe aangeschaft moeten worden om zo goed en veilig mogelijk te werken. Die instrumentem die er allemaal voor nodig zijn eisen veel zorg zoals speciaal schoonmaken met daarvoor bestemde middelen etc. En ja die spullen zijn ook voor de DA erg duur om in te kopen maar wel ter bevordering van beter en minder belastende operaties met sneller en goed herstel. 

 

 

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Je moet na een loopsheid 3 maanden wachten voor castratie de baarmoeder is nu te goed doorbloed.

Castratie is bij een teef zeker aan te raden. Aan elke ok zit een nadeel, maar ongecastreerde teven, die geen nestje krijgen, hebben o.a. verhoogde kans op baarmoeder ontsteking. Daar voor is maar een therapie, castreren, dus dan moet het alsnog.

Hier op hp net nog een heel oud teefje met een baarmoederontsteking. Op late leeftijd is een ok veel risicovoller. Was heel spannend, maar is gelukkig goed afgelopen.

Ze hebben ook een verhoogde kans op tumoren. Bij een teefje wegen de voordelen castreren zwaarder dan niet castreren.

Laparoscopie kan, maar was bij mijn DA 2 x zo duur! Heb een keer zelf een ok met laparoscopie gehad en ze blazen lucht in je buik, anders zien ze niets, maar ik had na de ok veel buikpijn door alle lucht in mijn buik. Ze hoeven met een scopie maar kleine 3 gaatjes te maken ipv grote snee en door een groot stuk buikspier. Na de ok duurt het herstellen met een gewone ingreep langen. Ze krijgen wel goede pijnstilling mee.

Mijn teefje was de eerste 2 dagen heel zielig, daarna begon het herstel. Wel heel rustig aan gedaan 

 

honden page profiel Caroline & AtlasCaroline & Atlas

honden foto van Caroline & Atlas

Ik heb zelf ervaring met beide dus kan je daarmee zeker helpen!

Mijn eigen hond Nala is geopereerd via de traditionele manier wanneer ze 5 was. Ze had héél veel pijn aan de wonde op haar buik (was behoorlijk groot voor zo'n klein hondje) en bewoog 3 dagen bijna niet.

 

Skye daarentegen, de hond van mijn vriend, is geopereerd via een laparoscopie sterilisatie 3 maanden na haar eerste loopsheid en ik zag echt een enorm verschil met Nala. De wondjes waren enorm veel kleiner en ze was enkel de dag zelf en de dag erna zielig maar herstelde enorm veel sneller dan Nala.

 

Bij een volgende hond zou ik zelf zeker opteren voor een laparoscopie omdat ik met mijn eigen ogen zag hoeveel beter het herstel en de pijn was! Kan het zeker aanraden.

 

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

Ik weet niet hoe goed je engels is, misschien heb je iets aan deze link.

http://www.doglistener.co.uk/neutering_definitive

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^