Heupproblemen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel sylviesylvie

Pff vandaag slecht nieuws gekregen..Macy moest naar dierenarts voor sterilisatie , ze hebben terwijl ook foto's van haar heupen genomen omdat ze soms keer mankte, nu blijkt dat de beide heupen er erg aan toe zijn. Macy is nog maar 6maand.. Ik heb haar bij erkend fokker gekocht omdat ik dacht dat ik dan meer kans had op gezonde pup. Helaas .. Iemand raad hoe ik dit best aan pak?

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Bij 6 maanden al een foto gemaakt? Is de foto beoordeeld door een orthopeed? 

Heb je de fokker al gecontacteerd over dit? 

Heeft de dierenarts je verteld over de eventuele behandeling?

 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Dat kan toch niet.....zo jong en al HD ? 

Wat erg, zou zeker ook de fotos aan andere DA laten zien, en vooral ook de kweker hiervan op de hoogte stellen. Komt ze van goeie kweker dan zou die zeker ook moeten tussenkomen in de verdere kosten . Maar je hondje zit er maar mee.....koop je bij erkende fokker Zoiets kan toch niet als beide ouderdieren HD vrij zijn ? 

Misschien , heel misschien is de diagnose verkeerd ? 

honden page profiel sylviesylvie

Ja we hadden al paar keer aan onze dierenarts verteld dat ze soms mankte, en we hadden al voedingssuplementen enzo geprobeerd ..

dus vandaag hebben ze foto's genomen en kregen we te horen dat ze aan beide kanten er erg aantoe zijn en dat is ook duidelijk te zien op de foto's .

we hebben nog geen contact genomen met de fokker..

ik weet niet goed wat ik ervan moet denken..

ze heeft een stamboom en ze is gecontroleerd door Sint Hubertus ..

 

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Je zult de fokker toch op de hoogte moeten brengen....

 

en wat ik me afvraag; hoe definitief is zo'n uitspraak bij een foto op 6 mnd?

Lijkt me dat er groei en verharding mogelijk is, maar ik ben geen da, dus een vraag van mijn kant.

 

Zal ik een fokker voor je roepen?

honden page profiel sylviesylvie

Ja dat mag gerust..

ik sta open voor alle raad, als ik iets kan doen voor de situatie te verbeteren zal ik dat zeker doen!

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

OK, heb de fokkers verwittigd om even hun licht te laten schijnen op dit topic.

 

wens je veel succes met de afwikkeling van je probleem.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Definitief is zo'n uitspraak natuurlijk niet, maar als het op 6 maanden al zo duidelijk te zien is, dan vrees ik niet veel goeds helaas.

Een voordeel van vroege ontdekking is wel dat er bijvoorbeeld nog een bekkenkanteling gedaan kan worden (een goede prognose dan). Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter eigenlijk.

 

Wat voor 'n ras is je hond als ik vragen mag? :)

honden page profiel sylviesylvie

Wat houdt dat juist in die behandeling?

het is een berner sennen x

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Oei ja, een Berner... die staan toch (helaas) wel bekend om hun heupproblemen. Je moet de fokker hier ook wel over inlichten (zijn de foto's trouwens beoordeeld door de DA? Of werd er alleen gezegd 'slechte heupen'?).

 

Het handigst is om zelf op te gaan zoeken wat de behandeling van HD is. Hier op wikipedia staat bijvoorbeeld beknopt welke soorten behandeling gegeven kunnen worden: Wikipedia over HD. Is wel een mooie opsomming. Behandeling 1 daar heet een bekkenkanteling, waar ik het over had.

En waarschijnlijk heeft je DA ook wel wat informatie over de verschillende opties :)

honden page profiel sylviesylvie

De da zelf zei dat er 4 graden was , a = niet zo erg , b= toch wel al serieus C= toch wel al erg d= heel erg,

 

zij heeft 2x C .. Kga keer op zoek gaan op Wikipedia , en zal inderdaad de fokker inlichten ..

voel mij wel beetje bedrogen ,ook omdat we vandaag ook te weten gekomen zijn dat ze haar nageltje opzij op haar achterpoot blijkbaar laten verwijderen hadden omdat dat blijkbaar niet mooi is voor wedstrijden??

wij hebben dit nooit gevraagd en waren hier zelf niet op de hoogte van..

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Wat een vreselijke uitslag van de heupfoto's van je jonge hond.

 

Is de fokker aangesloten bij een rasvereniging en heeft deze vereniging een fokreglement?

 

In NL moeten bij de meeste grote hondenrassen foto's van de heupen van vader- en moederhond genomen worden en afhankelijk van de uitslag mag er dan gefokt worden.

 

Heb jij uitslagen van heupfoto's van de ouders gezien, als er foto's verplicht zijn in BE.

In NL moeten fokkers aantonen, dat zij er alles aangedaan hebben om bepaalde erfelijke aandoeningen bij pups te voorkomen.

Ik zou als eerste contact opnemen met de fokker; vraag of er van beide ouders foto's van de heupen genomen zijn en wat de uitslag was.

 

Tevens zou ik vragen of nestgenoten van jouw hond ook problemen hebben.

 

Wat raadt je dierenarts aan als behandeling? Moet je tot de behandeling plaatsvindt, je Berner Sennen voorzichtig laten lopen en rustig houden? Zoveel mogelijk rechte lijnen zonder scherpe bochten? Dat valt niet mee met zo'n jonge hond.

 

Een heel vervelende situatie. Houd je ons op de hoogte?

 

Sterkte.

 

 

honden foto van Nathalie, Harley & Mr. Deeks

Ik ga met de rest mee, contact opnemen met de fokker is wel heel belangrijk!

Heel jammer dat jullie hond op zo'n jonge leeftijd al heupproblemen heeft. Helaas is hd een veel voorkomend probleem bij dit ras.
Weet je wat de testuitslagen van de ouders zijn?

Over dat nageltje zal ik me niet te veel zorgen maken als ik jou was. Er zijn toch wel meer fokkers die die laten verwijderen. Dat gebeurd al in de eerste 48(dacht ik) uur na de geboorte en dan merken de pups er nauwelijks wat van.
Inderdaad wordt het bij een hoop rassen als "fout" gezien op shows.
Op latere leeftijd die klauwtjes verwijderen mag geloof ik alleen nog als er medische noodzaak is.
Voordeel dat ze al verwijderd zijn is dat ze er ook nergens mee achter kunnen blijven haken. Dat schijnt namelijk heel pijnlijk te zijn voor een hond en toch ook wel regelmatig te gebeuren.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

de Herbertusklauw wordt altijd verwijderd, bij bepaalde rassen blijft deze eraan zitten, heel normaal dat deze dus is verwijderd.

 

je beschrijft wat je dierenarts aangeeft, HDA niet zo erg, nee dat is vrij van HD. HDB, is ook een mooie uitslag, HDC is zeker minder, en daarboven is slecht, zeer slecht.

 

Wanneer deze arts al geconstateerd heeft op 6 maanden dat de heupen er slecht aan toe zijn, zou ik een orthopeed raadplegen wat die er van denkt en of er een behandeling is waar aan gedacht kan worden.

 

je dierenarts vragen om je door te sturen naar een gespecialiseerde orthopeed.

 

Wanneer je hond een stamboom heeft, kan je je herroepen op je fokker, vertel haar wat de arts gezegd heeft, misschien kan zij je verder helpen in de kosten eventueel.

honden page profiel TamaraTamaragoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara

Ik vind dat als jou dierenarts dit geconstateerd heeft en het echt zo dramatisch slecht zou zijn, hij je door zou moeten sturen naar een specialist.

punt is wel dat zeker bij grote rassen de heupen nog helemaal niet volgroeid zijn dus een beoordeling geven erg moeilijk is.

C heupen hoeven helemaal nog niet zo slecht te zijn, er zijn zelfs rassen waarbij gefokt mag worden met C heupen (heeft niet mijn voorkeur en er moet een betere gradatie tegenover staan).

 

ik vind het mogelijk beoordelen nu omdat ik geen foto gezien heb.

zelf zou ik ivm het mank lopen heel veel rustiger aan doen en over een half jaar tot een jaar nieuwe foto's laten maken tenzij het mank lopen met rustiger aan doen niet minder wordt of erger wordt, dan zou ik toch een specialist raadplegen.

Als je het zelf echt niet vertrouwd zou ik toch een specialist raadplegen.

 

Ook ben ik van mening dat je de fokker moet inlichten (had ik al gedaan voor hier een bericht te plaatsen) en dan zeg ik erbij dat wanneer de fokker gewoon aan alle gezondheids testen/eisen heeft voldaan je niet meteen moet roepen dat je een hond met stamboom hebt genomen omdat je dan meer kans had op een gezonde hond.

HD kan heel erg veel oorzaken hebben.

Ik vind niet dat er direct met een vinger naar de fokker gewezen moet worden, licht ze eerst in en kijk wat ze ervan zeggen.

 

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Allereerst is het natuurlijk vreselijk dat je dit nieuws hebt gekregen en je hondje nog zo jong is. C heupen bij een pup van 6 maanden vind ik toch wel een ernstige zaak inderdaad.

Maar net wat Tamara zegt, HD is maar deels erfelijk... En deels kan het ook te maken hebben met forceren van groeiende gewrichten door teveel of verkeerde bewegingen (denk aan traplopen bv) maar goed, dan nog, C heupen krijg je niet zomaar dus vermoedelijk heeft het er toch wel deels ingezeten...

 

Even ter verduidelijking, want volgens mij hoor ik je twee dingen zeggen en even zodat ik je niet verkeerd begrijp.. Je geeft eerst aan dat je je pup bij een erkend fokker hebt gehaald, omdat je grote kans wilde op een gezonde pup? Maar een paar berichten later zie ik staan dat het een Berner Senner x is... Ik neem aan dat het dus een kruising is? Waardoor was de fokker erkend? Niet door de st hubertus (ik begrijp dat je uit belgie komt?) want die erkend alleen rashonden fokkers die met stambomen fokken en geen kruisingen...

 

Verder vind ik hoe dan ook dat je allereerst de fokker in had moeten lichten. Dat is overigens ook bij veel erkend fokkers een eis en staat ook vermeld in het contract (dus afgesproken) dat als er zich problemen voordoen die te maken hebben met erfelijke aandoeningen, de fokker als eerste op de hoogte gesteld word, voordat het verder naar buiten gebracht word.

 

Daarnaast is het denk ik inderdaad zaak dat je naar een goede specialist gaat (je dierenarts had je na deze constatering gelijk door moeten sturen vind ik) zodat deze je kan begeleiden in hoe te handelen met deze aandoening. Je zal toch met bepaalde dingen rekening moeten gaan houden, wellicht is hydrotherapie een goede optie, maar dat zijn dingen die je met een specialist moet bespreken..

 

Ik wil je in ieder geval sterkte en succes wensen, dit is natuurlijk het laatste wat je te horen wil krijgen van je dierenarts... :(

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Er staan tegenstrijdige dingen in jou teksten of ik lees verkeerd.

 

Je geeft aan dat je naar een erkende fokker bent gegaan voor meer kans op een gezonde pup, maar later geef je aan dat je pup een Berner sennen kruising is, of lees ik de X verkeerd?

 

Zoals jou Dierenarts heeft uitgelegd wat A, B, C en D inhoud vind ik niet helemaal juist.

 

Met A heupen is niets aan de hand jou da zegt niet zo erg. Maar A heupen zijn gezonde heupen.

B heupen zijn iets minder en niet toch al wel serieus.

C heupen zijn minder, maar bij mijn ras mar daar nog mee gefokt worden en in combinatie met de juiste andere hond gewoon mogelijk. Honden die een uitslag C krijgen hebben niet altijd (ligt natuurlijk aan het ras) last van de heupen.

 

 

Als ik jou was zou ik naar een dierenarts gaan die ook officiele foto's maakt voor honden met een stamboom waar mee gefokt gaat worden.

Elke DA kan foto's maken maar lang niet allenmaal volgende ze de oficiele regels en lang niet iedereen kan een juiste beoordeling maken van de foto's.

 

Foto's op een leeftijd van 6 maanden is nog al vroeg, net als een sterilisatie op die leeftijd. Maar goed daar ging het niet over.

Ik zou ook contact met de fokker opgenomen hebben voordat ik dit verhaaltje zou plaatsen. 

 

Kan je verder iets vertellen over de ouders van jou pup? Wat waren de uislagen van de heuptesten bijvoorbeeld? 

honden page profiel sylviesylvie

Nene het is geen kruising, het is een berner met stamboom.

en op het attest staat dat de heupen van de ouders in orde waren..

 

ja zal inderdaad contact opnemen met de fokker en kijken wat hij zegt.

de da heeft nog niet echt een verdere behandeling voorgesteld, enkel dat we binnenkort van puppyvoeding naar speciale voeding moesten ooverschakelen

We moeten volgende week terug voor alles verder te bekijken

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Oke verkeerd begrepen dus, maar omdat er berner senner x stond dacht ik aan kruising...

 

In dit geval ga ik ervan uit dat je inderdaad je hondje bij een goede fokker vandaan hebt, en dat de fokker begaan is met zijn dieren en nakomelingen. Reden temeer om zo snel mogelijk contact op te nemen met hem, hij kan je dan verder adviseren wat je het beste kan doen..

Voor hem is het ook heel erg van belang dit soort dingen te weten, zodat hij kan gaan bekijken of er wel of niet een erfelijke factor is..

Je geeft aan dat de heupen van de ouders in orde waren, maar wat moet ik daaronder verstaan? Weet je de echte uitslag van de testen? Heb je kopieën meegekregen van de testen van de ouders?

En ook belangrijk om te weten, hoe 'rustig' heb je je pup gehouden sinds je haar hebt? Wat heb je wel en niet gedaan met haar, hoeveel activiteit per dag heeft ze en hoeveel rust etc... Want nogmaals, HD is niet alleen erfelijk bepaald..

honden page profiel sylviesylvie

Nee niet een apart document met specifieke uitslag op , gewoon dat ze goedgekeurd waren..

Ik heb haar vanaf de dag dat ik haar had rustig gehouden, want ik wist dat de kans er was dat ze dit kon krijgen'

mijn ouders hebben vroeger nog een berner gehad.

ik wist dat ze geen trappen mocht doen,niet te wild spelen, niet opspringen, niet in en uit de auto springen..

korte wandelingetjes van max 15min..

goede voeding heeft ze ook altijd gekregen dus weet niet wat ik nog had kunnen doen om dit te vorkomen

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Nee zo te horen heb je er alles aan gedaan om haar goed te laten groeien en haar gewrichten genoeg te beschermen. Het was ook niet bedoelt als verwijt of om jou de schuld in je schoenen te schuiven hoor! Meer uit interesse, aanvullende info.. Hoop niet dat het verkeerd is overgekomen op je, anders mijn excuses... Ik ben niet genoeg thuis is het ras om te weten wat de eisen zijn qua heupen voor de fok, want dat verschilt nogal es per ras volgens mij, maar wellicht is er iemand die meer thuis is in de berner wereld die dat wel kan vertellen..

Ik denk dat het moeilijk zal zijn de oorzaak te achterhalen... Jij hebt je pup rustig gehouden, dus daar kan het niet aan liggen, de ouders hebben goedgekeurde heupen... Ik heb laatst al eens eerder zo'n verhaal gehoord van een jonge hond die ook heupproblemen had terwijl beide ouders super heupen hadden en er verder geen problemen waren in die lijn met heupen, en de hond ook gewoon goed beweging en rust heeft gehad... Misschien dan toch een wreed foutje van moeder natuur? Lastig....

Belangrijkste is nu denk ik dat je van een specialist hoort wat er nu precies aan de hand is en hoe erg het echt gestelt is met de heupen van je hond. En dat je daarnaast begeleid word in hoe je hiermee om moet gaan...
Hou je ons een beetje op de hoogte van het hoe en wat? Als je de fokker gesproken hebt, of een specialist of dierenarts?

Heel veel sterkte er mee in ieder geval!

 

honden page profiel sylviesylvie

Nene ik neem het niet op als verwijt hoor, ik ga nog keer naar da gaan volgende week en kijken wat volgens hem mijn opties zijn en heb de fokker gemaild ..

nu wachten op reactie , ik hou jullie op de hoogte!

honden page profiel liesbethliesbeth

honden foto van liesbeth

Heb je de foto s bij een " Gewone Da" laten maken?

Ik zou zelf een goede orthopeed opzoeken en een Second opinion qua foto s laten maken.

Da s en Orthopeten kijken naar ervaring in het verleden toch vaak heel anders naar 1 dezelfde foto s!

Suc6 en Sterkte.

 

honden page profiel Nadine Nadine goedgekeurde fokker

honden foto van Nadine

zoals hierboven ook gezegd, HD is niet altijd erfelijk, deels voeding, beweging en nog meer.

mijn pupymensen weten dit, het kan in elk nest voorkomen, alhoewel we met goede heupen fokken.

 

we proberen zoveel mogelijke erfelijke dingen uit te sluiten, maar met HD kan dit niet, je hebt wel meer kans op goei heupen terwijl je bij een broodfoker minder kans op goei heupen hebt.

 

er valt de fokker niks te verwijten als zijn dieren n grootouders vrij zijn.

een pup van die leeftijd heeft dikwijls last van rechtstaan en wat manken door groeipijn, na 1 grote zak pupybrok word daarom direkt volwassenvoeding gegeven.

en oficiele heupfotos kan vanaf 1 jaar, omdat de botten nog groeien.

ik zeg niet dat het jouw fout is begrijp me natuurlijk niet verkeerd, maar somigge pupymensen, houden zich ook niet aan de afspraken van de fokker, geen trappen lopen, 5 minutjes wandelen en dan oppakken, slechte voeding enz....

dat kunnen wij als foker niet zien.

volgens de contoleur van kmsh is het niet erfelijk, en kan er met c heupen zelfs een normaal leven voor de hond zijn

honden page profiel Nadine Nadine goedgekeurde fokker

honden foto van Nadine

ik heb het in een nest ook al voorgehad 1 pup met C heupen, heeft er geen last van, het is alleen belangrijk als je er sport mee wil doen.

 

elke goede foker heeft alleens een nest me een pup met een c of erger.

ik hoor veel fokkers, alleen als een heel nest dit heeft is er duidelijk iets fout bij de combinatie van de ouderdieren.

een fokker heeft graag deze info van zijn pups om rekening te houden voor volgende nestjes.

maar nogmaals een fokker die dit probeerd uit te sluiten valt geen verwijten.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

"Ik heb laatst al eens eerder zo'n verhaal gehoord van een jonge hond die ook heupproblemen had terwijl beide ouders super heupen hadden en er verder geen problemen waren in die lijn met heupen, en de hond ook gewoon goed beweging en rust heeft gehad... Misschien dan toch een wreed foutje van moeder natuur? Lastig....
  "

 

Dat zou ons verhaal wel eens kunnen zijn :)

Hier inderdaad een hond die uit lijnen komt waar alles HD A was, wij zijn ontzettend voorzichtig geweest het eerste jaar, 1,5 jaar (voeding, beweging, alles), maar toch heeft ze HD C. Hadden we zo'n 3% kans op. En tja, dan ben je net één van die 3%... Jammer, maar verder niet zoveel aan te doen. (En de fokker in dit geval dus ook niet. Die vinden we ook absoluut niet aansprakelijk o.i.d.).

HD C hoeft trouwens helemaal niet zo erg te zijn; er valt prima mee te leven. We hebben hier een hartstikke vrolijke hond, die eigenlijk alles kan en doet. Ja, je moet natuurlijk geen 5-uur durende wandeling met haar maken, en je moet gewoon op sommige dingetjes letten, maar het belemmert haar op dit moment helemaal niet.

 

Ik zou voor nu je hond even in de gaten houden. Kijk bijvoorbeeld hoe ze opstaat nadat ze geslapen heeft, kijk hoe ze buiten loopt, leg je handen op haar heupen wanneer ze loopt en voel hoe dat voelt. Dan weet je in ieder geval hoe het nu is, en merk je veranderingen hierin sneller op.

Ik zou wanneer ze 1,5 jaar is een röntgenfoto laten maken en die laten beoordelen door iemand die dit goed kan en er echt verstand van heeft, en vanuit daar verder gaan. (Natuurlijk eerder als je echt grote veranderingen opmerkt, wanneer je hond echt mank loopt, door de poten zakt, etc.).

Succes!

 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

" volgens de contoleur van kmsh is het niet erfelijk, en kan er met c heupen zelfs een normaal leven voor de hond zijn "

Tsja, en volgens genetici is het erfelijk als het in bepaalde populaties vaker voorkomt dan in andere. En dan weet ik wel waar ik meer waarde aan hecht.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Waarmee ik niet wil zeggen dat het voorspelbaar of vermijdbaar is. Daarvoor ligt het te ingewikkeld. 

honden page profiel sylviesylvie

Hmm het is niet zo dat ze er dagelijks last van heeft maar met momenten mankt ze soms eventjes maar na een paar min is dit weer over ..

het is inderdaad misschien niet de schuld van de fokker maar ik heb ook wel geen papier ontvangen waar de precieze uitslag van de ouders opstaat dus misschien best toch opvragen ? We wilden de kans uitsluiten door een hond aan te kopen met stamboom maar blijkbaar heeft macy gewoon pech .. Zou ik best nu een specialist raadplegen of wachten tot ze ouder is? 

 

Bedankt allemaal voor jullie advies !

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik zou nu naar een specialist gaan en dan zien of en wanneer er wat gedaan moet worden.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^