Geen showlijnen meer.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Gast (Gast)

Oneens.

Op de shows worden de rassen juist gekeurd op de ras standaard, de werktype-rassen die op show komen mogen ook niet afwijken van de ras standaard net zoals de showtypen. Dus welke standaard er ook aangehouden wordt op shows, dit is voor de showtype rassen hetzelfde als voor de werktype rassen. 

De werkhonden worden vaak gekeurd op de werkeigenschappen, de showhonden op de ras-standaard. Zelf hebben we ooit een Border gehad, gefokt op de werkeigenschappen, er mankeerde nogal wat aan het uiterlijk van de hond, de verhoudingen waren zoek, had platpoten, enz. was gewoon een zielig hondje om te zien, maar ohwee wanneer deze tussen de schapen kwam, deze kon werken/drijven als de beste. Maar naast onze showtype Borders had deze hond veel minder uithoudingsvermogen, en niet alleen dat er mankeerde nog wel meer aan.

Wat ik nog even als kanttekening er bij wil zeggen, de ras-standaard die ze op shows willen zien, deze is verandert voor veel rassen, en dat zou niet mogen gebeuren. Elk ras zou gewoon terug moeten naar de standaard zoals ze vroeger ontwikkeld waren, om het maar even plat te zeggen. Maar wat voor standaard ze op de hondenshow ook aanhouden, deze geldt voor zowel het showtype als het werktype. En wil je officieel fokken dan ben je verplicht om een aantal shows te lopen of je het er nu mee eens bent of niet.

honden page profiel kk 3 doggies

honden foto van k

" Wat ik nog even als kanttekening er bij wil zeggen, de ras-standaard die ze op shows willen zien, deze is verandert voor veel rassen, en dat zou niet mogen gebeuren. Elk ras zou gewoon terug moeten naar de standaard zoals ze vroeger ontwikkeld waren, om het maar even plat te zeggen. "


Dit dus inderdaad. Ik vind over het algemeen genomen de winnaars (hoogste waarderingen qua uiterlijk) van zulke shows qua uiterlijk vaak juist het "lelijkst" en het minst praktisch. Ik denk dat deze stelling daar voornamelijk op doelde. De laagste rug, de langste vacht, de kleinste kop en de kortste snuit. Ik vind het geen gezicht en ik kan mij ook niet voorstellen dat dit bevordelijk is voor de hond zijn gezondheid en die van toekomstige generaties...

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

@gast rasstandaard zegt niets over gezondheid in tegendeel zegt enkel iets over uiterlijk .. Ongezonde uiterlijke

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

" @gast rasstandaard zegt niets over gezondheid in tegendeel zegt enkel iets over uiterlijk .. Ongezonde uiterlijke "


Dat hangt maar van de rasstandaard af. Er zijn wél rasstandaarden die helemaal teruggrijpen naar de oorsprong van de hond en waar het net gaat over z'n lichamelijke mogelijkheden om het werk te verrichten.  Dus dat hangt volledig af van ras tot ras. Niet alles over 1 kam scheren.

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

" @gast rasstandaard zegt niets over gezondheid in tegendeel zegt enkel iets over uiterlijk .. Ongezonde uiterlijke "


.nou.. Als je volgens een rasstandaard een kromme rug moet hebben zoals bij de herder, of een zo klein mogelijke kop zoals bij de chihuahua en cavalier.. Dan zegt dat wel degelijk iets over de gezondheid.. 

Ik denk zelfs door die extreme rasstandaarden veel erfelijke afwijkingen zijn ontstaan.
Het blijft een wisselwerking tussen verschillende oorzaken.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Gast snijdt wel een belangrijk punt aan, vind ik: 

Een hond alleen gefokt op werkeigenschappen, maar die op 5-jarige leeftijd fysiek al zo afgetakeld is dat hij nog steeds ontzettend graag wil, maar fysiek gewoon niet meer kan... dat moet je ook niet willen. 

Als de rasstandaard een functioneel uiterlijk zou beschrijven, zouden ook werkhonden zonder problemen aan de standaard moeten kunnen voldoen. Maar ja, dan moet de rasstandaard dat dus ook doen, en niet lullige dingen beschrijven als 'het oor moet zo en zo staan' en 'daar en daar moet een wit vlekje' of 'de haren moeten zo lang zijn op dit deel van het lichaam en zo lang op dat deel'. Want dat gaat over lullige details (waar een hond soms zelfs op afgekeurd kan worden!) die er niet toe doen als het gaat om functionaliteit. Of in ergere gevallen, waar de rasstandaard dingen beschrijft die de gezondheid van de hond op negatieve manier beïnvloeden, zoals het vragen naar een hele rimpelige huid, overmatig vel, een neus die tussen de ogen zit, ellebogen die niet onder het lijf staan... 

In mijn ogen ben je dan heel fout bezig en bevorder je het vormen van werk- en showlijnen, want mensen met werkhonden zullen inderdaad constateren dat de rasstandaard nergens over gaat en dat er voor hun werkhonden wel belangrijkere dingen zijn dan passen in de rasstandaard.

honden page profiel RianneRianne

honden foto van Rianne

Ik heb liever een gezellige huishondlijn om mee te knuffelen balletjes te gooien en dat ze lekker kan rennen en vies mag worden in het bos. Ik heb 1 keer op de tv een hondenshow gezien de rillingen liepen over mijn lijf en ik vond het zielig voor die honden hoe die mensen die honden aan het opdirken waren hele bussen haarspray gingen over die honden heen en maar kammen borstelen totdat alles perfect in model zat heb op een gegeven moment de tv maar ergens anders opgezet kon er niet meer naar kijken. Met werkhonden is dat anders en dan doel ik op opsporingshonden politiehonden honden voor de beveiliging maar ook gehandicapten geleide honden en blindegeleidehonden die zijn er om mensen te helpen die doen goed werk maar showhonden vind ik eigenlijk een soort van mishandeling voor de hond. En al die stambomen zegt mij ook allemaal niks. Bovendien heb ik toch liever kruisinghondjes. En zeg nou zelf iedere hond is ooit met een andere hond gekruist en daar maken ze weer een "rashond" van. Nou dan heb ik ook een rashond ik heb een labraherder.O-)

gast (Gast)

Dat de rassen qua uiterlijk dus veranderen heeft niets te maken met de ras standaard, maar wat mensen/fokkers/keurmeesters graag het liefst willen zien. De rug van de herder liep op een gegeven moment dus veel te ver af,om maar even een voorbeeld te noemen, waarom? omdat dit inderdaad op shows werd gesimuleerd, maar de stimulans kwam ook bij de kopers vandaan. Het punt is dus dat zowel de werktype herder als het showtype herder een aflopende rug kregen. Wanneer er op de shows, en daar komen werk en show types, vast gehouden werd aan de ras standaard was dit helemaal niet gebeurt. Wat ik dus wil zeggen is dat het helemaal niets uit maakt of je nu een show of werk type hebt, want op shows worden deze beide types gekeurd. 
Dus daarom ben ik het met de stelling niet eens, zowel show als werk typen worden gekeurd door dezelfde keurmeesters, en zien er qua uiterlijk dan ook nagenoeg hetzelfde uit. 
Een punt nog, wat zou er met de meeste honden gebeuren wanneer dit enkel werktypes zijn? ik denk dat de meeste honden in het asiel belanden omdat de meesten mensen deze honden niet kunnen geven wat ze nodig hebben. 

De border die wij hebben gehad was een hele goeie werker, maar zou er op show helemaal niets van bakken omdat er gewoon teveel aan mankeerde. Het werktype border die wij dus hadden was alleen maar gefokt op werken, en liep geen shows die gebaseerd waren op exterieur alleen maar op het werk waarvoor ze gefokt waren. Wanneer deze borders op zowel werk als exterieur waren gekeurd dan had deze border er niet zo uitgezien, en was dit een relatief gezondere border geweest dan nu. 

In Duitsland moeten bijvoorbeeld de Setters verplicht een jachtcursus volgen, en daar worden de honden ook op exterieur gekeurd net zoals hier in NL. Ik vind zelf dus dat ze dit bij alle rassen zouden moeten invoeren.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"

.nou.. Als je volgens een rasstandaard een kromme rug moet hebben zoals bij de herder, of een zo klein mogelijke kop zoals bij de chihuahua en cavalier.. Dan zegt dat wel degelijk iets over de gezondheid.. 

Ik denk zelfs door die extreme rasstandaarden veel erfelijke afwijkingen zijn ontstaan.
Het blijft een wisselwerking tussen verschillende oorzaken. "


.klopt daarom dat ik zeg "ongezond uiterlijk"

honden page profiel TessTess

honden foto van Tess

" Gast snijdt wel een belangrijk punt aan, vind ik: 

Een hond alleen gefokt op werkeigenschappen, maar die op 5-jarige leeftijd fysiek al zo afgetakeld is dat hij nog steeds ontzettend graag wil, maar fysiek gewoon niet meer kan... dat moet je ook niet willen.  "


Een hond die qua instinct goed is maar fysiek zo slecht in elkaar zit, is geen werkhond, en heeft naar mijn mening weinig met werklijn te maken. Een werkhond wordt gefokt en gekocht om te kunnen werken. is die daar niet toe in staat, al wil die nog zo graag, dan zal niemand geïnteresseerd zijn in zo'n hond. Naar mijn mening is de border van gast dus of pech, of slecht gefokt.

Normaal gesproken wordt er gefokt met goede werkhonden. Honden die zowel qua instinct als qua bouw/gezondheid het werk uit kunnen voeren. Dit zijn dus geen honden die compleet uit verhouding zijn, gewrichtsproblemen hebben of geen uithoudingsvermogen hebben. Dat ze misschien teveel wit of een blauw oog hebben, het wit compleet mottled is, of de hond net iets te klein/te groot of kortharig is, is dan minder belangrijk. Vandaar dat je zeker in werklijn borders best wel heel veel verschillen ziet.

Wat mij betreft is het prima dat er zowel werk als showlijnen bestaan, zolang gezondheid het belangrijke punt is, en er dus niet op extremen gefokt wordt. Iedereen moet zelf kijken wat ze willen en wat bij ze past.

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

" Ik heb liever een gezellige huishondlijn om mee te knuffelen balletjes te gooien en dat ze lekker kan rennen en vies mag worden in het bos. Ik heb 1 keer op de tv een hondenshow gezien de rillingen liepen over mijn lijf en ik vond het zielig voor die honden hoe die mensen die honden aan het opdirken waren hele bussen haarspray gingen over die honden heen en maar kammen borstelen totdat alles perfect in model zat heb op een gegeven moment de tv maar ergens anders opgezet kon er niet meer naar kijken. Met werkhonden is dat anders en dan doel ik op opsporingshonden politiehonden honden voor de beveiliging maar ook gehandicapten geleide honden en blindegeleidehonden die zijn er om mensen te helpen die doen goed werk maar showhonden vind ik eigenlijk een soort van mishandeling voor de hond. En al die stambomen zegt mij ook allemaal niks. Bovendien heb ik toch liever kruisinghondjes. En zeg nou zelf iedere hond is ooit met een andere hond gekruist en daar maken ze weer een "rashond" van. Nou dan heb ik ook een rashond ik heb een labraherder.O-) "


Ook dit is een vooroordeel gebaseerd op een enkele keer iets op tv gezien te hebben. Ja, er zijn absoluut rassen waarbij er zo extreem geknipt en gekamd word dat je je moet afvragen of de hond het nog leuk vind, maar dat is wederom lang niet bij alle rassen (en alle fokkers/showmensen) zo.
Mijn honden worden alleen gewassen voor show, de pootjes bijgeknipt en een keer extra geborsteld.
En ik kan je vertellen, mijn honden vinden show gé-wel-dig! Ze genieten van de aandacht, lekker bezig zijn met vrouwtje (want ja ook op show moeten ze commando's uitvoeren en is het dus gewoon lekker werken, ondanks dat ze niet rennen.. ze moeten wel hun hersens gebruiken)
Daarbij gaan we meestal na show of de dag erna lekker naar het park of bos waarbij ze zich weer lekker smerig mogen maken ;-)
Daarom was ik ze meestal ook de avond voor de show, dan hoeven ze niet mooi en schoon te blijven, want daar zijn het de honden niet voor ;-) dat kun je niet van ze verwachten ;-)

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

" Ik heb liever een gezellige huishondlijn om mee te knuffelen balletjes te gooien en dat ze lekker kan rennen en vies mag worden in het bos. Ik heb 1 keer op de tv een hondenshow gezien de rillingen liepen over mijn lijf en ik vond het zielig voor die honden hoe die mensen die honden aan het opdirken waren hele bussen haarspray gingen over die honden heen en maar kammen borstelen totdat alles perfect in model zat heb op een gegeven moment de tv maar ergens anders opgezet kon er niet meer naar kijken. Met werkhonden is dat anders en dan doel ik op opsporingshonden politiehonden honden voor de beveiliging maar ook gehandicapten geleide honden en blindegeleidehonden die zijn er om mensen te helpen die doen goed werk maar showhonden vind ik eigenlijk een soort van mishandeling voor de hond. En al die stambomen zegt mij ook allemaal niks. Bovendien heb ik toch liever kruisinghondjes. En zeg nou zelf iedere hond is ooit met een andere hond gekruist en daar maken ze weer een "rashond" van. Nou dan heb ik ook een rashond ik heb een labraherder.O-) "


.

De meeste mensen hier gaan er direct vanuit dat er met een showlijn alleen shows gelopen wordt.

Jij vindt het een soort van mishandeling terwijl mijn honden af en toe een show lopen heerlijk vinden.....net zo heerlijk als schapen drijven, agility en gehoorzaamheid....

honden page profiel ScottScott

honden foto van Scott

"

.

Mensen die roepen dat alleen een werklijn goed kan werken en de showlijn niet hebben alleen een werklijn...

Juist deze mensen maken het gat tussen show- en werklijnen steeds groter terwijl we voor hetzelfde ras staan. ;-)

Het gaat hier om een stelling lees ik en niet om per ras wat af te kraken.

Bovendien zijn wij SUPER blij met onze Showlijnen! "


.
Sorry, maar wij hebben beide in huis.
Onze eerste border is een showlijn eerste klas ... alleen niks waard bij de schapen.Ja, hij heeft trials gelopen ... jammer genoeg nooit verder geraakt dan klasse 1. En neen, dit lag niet aan de handler, maar aan de hond zelf.Wat er niet (meer) in zit, kun je er ook niet uithalen. ;-) Ondertussen is er een werklijntje in huis gekomen, na een half jaar trainen stond die even ver als die showlijn na 3 jaar trainen.Kate is 2 jaar en heeft haar eerste trial klasse 2 al gewonnen, Cliff is er 5,5 j en is nog juist goed genoeg om thuis wat bij de schapen te helpen.
Dat is geen kwestie van afkraken, maar de realiteit ...
Het 'gat' is groter gemaakt door de showmensen ... zij wilden meer haar, kortere poten en meer bone ... omdat dit mooier toont ... alleen hebben ze vergeten dat die honden alleen al door de lichaamsbouw niet meer in staat zijn om hun oorspronkelijke taken uit te voeren.Zo'n hond als Cliff is niet wendbaar genoeg, kan die 500m outrun niet aan ...
En diegenen die dat niet willen inzien, zijn die mensen die nooit met de 2 soorten lijnen bij de schapen gewerkt hebben. :-)

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

"

.
Sorry, maar wij hebben beide in huis.
Onze eerste border is een showlijn eerste klas ... alleen niks waard bij de schapen.Ja, hij heeft trials gelopen ... jammer genoeg nooit verder geraakt dan klasse 1. En neen, dit lag niet aan de handler, maar aan de hond zelf.Wat er niet (meer) in zit, kun je er ook niet uithalen. ;-) Ondertussen is er een werklijntje in huis gekomen, na een half jaar trainen stond die even ver als die showlijn na 3 jaar trainen.Kate is 2 jaar en heeft haar eerste trial klasse 2 al gewonnen, Cliff is er 5,5 j en is nog juist goed genoeg om thuis wat bij de schapen te helpen.
Dat is geen kwestie van afkraken, maar de realiteit ...
Het 'gat' is groter gemaakt door de showmensen ... zij wilden meer haar, kortere poten en meer bone ... omdat dit mooier toont ... alleen hebben ze vergeten dat die honden alleen al door de lichaamsbouw niet meer in staat zijn om hun oorspronkelijke taken uit te voeren.Zo'n hond als Cliff is niet wendbaar genoeg, kan die 500m outrun niet aan ...
En diegenen die dat niet willen inzien, zijn die mensen die nooit met de 2 soorten lijnen bij de schapen gewerkt hebben. :-) "


.


Wahaha laten wij nou beide lijnen hebben en met beide lijnen schapendrijven....

Altijd die vooroordelen tussen de 2 lijnen.

Toevallig is onze "showerd" net wat beter bij de schapen.... *kuch*

honden page profiel JacquelineJacqueline

honden foto van Jacqueline

Els (Scott), hier zat ik al op te wachten ...lol.

Onnodig te zeggen dat ik het met je eens ben, jullie waren immers een van de vele voorbeelden die ik gezien heb.

Ik heb jullie Scott vaak genoeg gezien op trial, ik ben met Mika veel later begonnen als jouw Johann met Scott, en ja, dat verschil was duidelijk genoeg.
De outruns die mijn Mika zoveel gemakkelijker liep, soms kon Scott niet snel genoeg achter de schapen komen. Scott deed dan echt wel zijn best maar kon gewoon niet sneller dan hij was...
Om nog maar te zwijgen over sheepsense.
Wat een verademing is een Kate dan hé?

Kevin met zijn Gust, en alle honden die daarna kwamen.
Heb er intussen genoeg van zowel werk- als showlijn aan de schapen gezien om wel tot een gefundeerde conclusie te kunnen komen.

Onze allereerste border collie Rex was btw ook een uit showlijn, geweldige hond, echt waar, maar met schapen wist die echt niet heel goed wat ie ermee moest.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden



O ja en het is ook wel interessant om te kijken waar oorspronkelijk de showlijnen vandaan komen en hoe het land daar is..... ;-)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Zelf showlijn bordes die beter met schapen zijn dan een werklijn, hoe zo uitzonderingen bevestigen de regel! 
Hoe en wat voor hond er ook gefokt wordt, ik hoop dat iedereen het over eens kan worden dan een gezonde hond zonder pijnlijke gebreken (te kleine schedel, te korte snuit, te ingezakt achterbeen, te groot en zwaar hoofd, te lange rug etc) het belangrijkste van alles is;-)

honden page profiel ScottScott

honden foto van Scott

"

.


Wahaha laten wij nou beide lijnen hebben en met beide lijnen schapendrijven....

Altijd die vooroordelen tussen de 2 lijnen.

Toevallig is onze "showerd" net wat beter bij de schapen.... *kuch* "

.

't Is natuurlijk ook te zien wat je schapendrijven noemt ... en wat je werklijn noemt.(Wat ik zie op jouw site, zou ikzelf dus nooit als werklijn in huis halen.)Hier werken ook beide lijnen bij de schapen ... alleen komt die showlijn veel te kort om gewoon 'goed' te zijn.En dan heb ik het niet over thuis wat 'huppelen' rond de schapen, maar echt in staat zijn om zelfstandig probleemoplossend werk uit te voeren bij de kudde en/ of wedstrijd lopen.
Ik beweer ook niet dat er geen witte merel tussen die showlijnen zit, die wel wat kan (zoals er ook drijvers zijn die naar geen schapen kijken), maar de gemiddelde showlijn haalt het nooit van de gemiddelde werklijn op dat gebied.
En dat zijn geen vooroordelen, dat is gewoon zien dat die honden niet kunnen wat de anderen van nature wel kunnen ...
Ik zit er niet mee dat wij geen 'mooie' borders hebben, als ze maar een natuurlijke aanleg hebben. (en niet doen wat wij er in gestopt hebben na vele uren, dagen, jaren ... training).

honden page profiel aussie en neroaussie en nero

honden foto van aussie en nero

ik ben tegen!  want ik hou niet van die magere honden

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

"

O ja en het is ook wel interessant om te kijken waar oorspronkelijk de showlijnen vandaan komen en hoe het land daar is..... ;-) "


Misschien nu een hele domme vraag van mij... maar wat is dan het land van herkomst van de showlijnen? Dit is een serieuze vraag, want ik heb geen idee.

In de discussie show of werklijnen ga ik mij niet in mengen. Een ieder moet fokken wat hem/haar gelukkig maakt. Dat is een eindeloze discussie waarin vele denigrerende en kwetsende opmerkingen gemaakt worden die totaal zinloos zijn.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"
.

't Is natuurlijk ook te zien wat je schapendrijven noemt ... en wat je werklijn noemt.(Wat ik zie op jouw site, zou ikzelf dus nooit als werklijn in huis halen.)Hier werken ook beide lijnen bij de schapen ... alleen komt die showlijn veel te kort om gewoon 'goed' te zijn.En dan heb ik het niet over thuis wat 'huppelen' rond de schapen, maar echt in staat zijn om zelfstandig probleemoplossend werk uit te voeren bij de kudde en/ of wedstrijd lopen.
Ik beweer ook niet dat er geen witte merel tussen die showlijnen zit, die wel wat kan (zoals er ook drijvers zijn die naar geen schapen kijken), maar de gemiddelde showlijn haalt het nooit van de gemiddelde werklijn op dat gebied.
En dat zijn geen vooroordelen, dat is gewoon zien dat die honden niet kunnen wat de anderen van nature wel kunnen ...
Ik zit er niet mee dat wij geen 'mooie' borders hebben, als ze maar een natuurlijke aanleg hebben. (en niet doen wat wij er in gestopt hebben na vele uren, dagen, jaren ... training). "


.wat heeft dit met de stelling te maken show lijn of niet? Wil je zeggen dat omdat een showlijn volgens jou niet kan schapendrijven ze dan niet meer gefokt mogen worden? Je zit nl nog al af te geven op de showlijn, dus

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"

.


Wahaha laten wij nou beide lijnen hebben en met beide lijnen schapendrijven....

Altijd die vooroordelen tussen de 2 lijnen.

Toevallig is onze "showerd" net wat beter bij de schapen.... *kuch* "


.dus, wel of geen showlijn fokken?

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"

.
Sorry, maar wij hebben beide in huis.
Onze eerste border is een showlijn eerste klas ... alleen niks waard bij de schapen.Ja, hij heeft trials gelopen ... jammer genoeg nooit verder geraakt dan klasse 1. En neen, dit lag niet aan de handler, maar aan de hond zelf.Wat er niet (meer) in zit, kun je er ook niet uithalen. ;-)  Ondertussen is er een werklijntje in huis gekomen, na een half jaar trainen stond die even ver als die showlijn na 3 jaar trainen.Kate is 2 jaar en heeft haar eerste trial klasse 2 al gewonnen, Cliff is er 5,5 j en is nog juist goed genoeg om thuis wat bij de schapen te helpen.
Dat is geen kwestie van afkraken, maar de realiteit ...
Het 'gat' is groter gemaakt door de showmensen ... zij wilden meer haar, kortere poten en meer bone ... omdat dit mooier toont ... alleen hebben ze vergeten dat die honden  alleen al door de lichaamsbouw niet meer in staat zijn om hun oorspronkelijke taken uit te voeren.Zo'n hond als Cliff is niet wendbaar genoeg, kan die 500m outrun niet aan ...
En diegenen die dat niet willen inzien, zijn die mensen die nooit met de 2 soorten lijnen bij de schapen gewerkt hebben. :-) "


.dus wel of geen showlijn fokken?

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Bah een hele heen en weer gedoe over welke hond het beste kan schapendrijven. Heeft niets met de stelling te maken en snap niet wat jullie willen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Ik heb 1 keer op de tv een hondenshow gezien de rillingen liepen over mijn lijf en ik vond het zielig voor die honden hoe die mensen die honden aan het opdirken waren hele bussen haarspray gingen over die honden heen en maar kammen borstelen totdat alles perfect in model zat heb op een gegeven moment de tv maar ergens anders opgezet kon er niet meer naar kijken.  politiehonden  "


.wij gingen toen ik klien was met onze boxers naar shows, hadden een zelf gefokte kampioen. De honden vonden het super leuk mee te gaan. Heel veel aandacht van de baas. De meeste honden vinden het ook heerlijk gekamd te worden en dat er aan ze gefrunnikt wordt. Wassen deden we de boxers  niet, maar mijn schotse collie die een huis hond is, was ik wel. Wist je overigens dat politie honden op een erg harde manier getraind worden, met slipkettingen en stroombanden?

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

"

.dus, wel of geen showlijn fokken? "


.


Antwoord van mij is toch duidelijk. ;-)

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

"

Misschien nu een hele domme vraag van mij... maar wat is dan het land van herkomst van de showlijnen? Dit is een serieuze vraag, want ik heb geen idee.

In de discussie show of werklijnen ga ik mij niet in mengen. Een ieder moet fokken wat hem/haar gelukkig maakt. Dat is een eindeloze discussie waarin vele denigrerende en kwetsende opmerkingen gemaakt worden die totaal zinloos zijn. "


.

Ik gaf al aan dat deze discussie "eeuwig" is....

Om antwoord te geven op je vraag: In Nieuw Zeeland en later Australië.

honden page profiel ScottScott

honden foto van Scott

"

.dus, wel of geen showlijn fokken? "


.

Voor mij hoeft het niet ... zeker niet als ik zie hoe het ras zelfs op uiterlijk alsmaar meer op een Aussie begint te lijken ...
En showfokkers die hun honden (border collies dus)'promoten' als ideale actieve huishonden zijn i.m.o. al helemaal het ras om zeep aan het helpen ... een border is van nature geen huishond of gezinshond ... daarmee doen ze helemaal afbreuk aan het ras.
De essentie van wat een border is of hoort te zijn, fokken ze er uit.Een ras zo 'omvormen' dat het een hond wordt die voor iedereen toegankelijk is, komt niet ten goede van het ras.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

honden page profiel aussie en neroaussie en nero

honden foto van aussie en nero

En er worden wat rassen om zeep geholpe

En alleen omdat de mens een opgepompte hond wilt..want ja ik zal en moet winnen he want ik heb de beste hond

pagina 4 van 5 12 3 45
Volgende forumvraag: Die heeft er zin in !
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^