Geen showlijnen meer.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Rana & KojiRana & Koji 3 doggies

honden foto van Rana & Koji

Ow ja, ik kan jullie geen botjes geven, omdat de mods zelf deze stelling begonnen zijn (de vorige werd gesloten een tijdje geleden door iets in het systeem dat niet juist ging). Bij deze, mijn excuses!

honden page profiel Dirk en JoppeDirk en Joppe 3 doggies

honden foto van Dirk en Joppe

Ik zit wel een beetje met een vooroordeel: moest men zo erg gaan voor showlijnen, dan zou ik Joppe niet hebben: hij is doof, dus alles behalve het rasvoorbeeld; Toch is het een echte dalmaat, met een gebrek dat erg versterkt is door de fokkers; dus wat zou ik daar over zeggen? LAAT die showlijnen nu eens vallen.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" Ik zit wel een beetje met een vooroordeel: moest men zo erg gaan voor showlijnen, dan zou ik Joppe niet hebben: hij is doof, dus alles behalve het rasvoorbeeld; Toch is het een echte dalmaat, met een gebrek dat erg versterkt is door de fokkers; dus wat zou ik daar over zeggen? LAAT die showlijnen nu eens vallen. "


Doof zijn komt juist veel voor bij de dolmaatier.er zou een verband zijn tussen roze huid en witte haren op de oren en doof zijn :-D

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Ik vind het een gewaagde stelling, maar bij mijn ras (de schotse collie) zou de gezondheid er deels op vooruitgaan.

Ik zou graag een collie uit 1800 ofzo hebben, dus echt terug naar de oorsprong

honden page profiel TomTom 3 doggies

honden foto van Tom

" Ik zou graag een collie uit 1800 ofzo hebben, dus echt terug naar de oorsprong
http://www.balinfern.com/collies/images/scottish_farmer_with_his_collies.jpg "


Er zijn nog steeds mensen die met die bloedlijnen bezig zijn en ze zo willen houden.
Dit is zo 1 groep, maar er zijn er nog meerdere in Schotland, Engeland en de USA
http://www.oldtimefarmshepherd.org/

honden page profiel JacquelineJacqueline 3 doggies

honden foto van Jacqueline

Nogal wat veronderstellingen hier...die kloppen voor een deel toch echt niet.

Ik heb zelf border collies, enkel werklijn. Iets uit een showlijn komt er hier ook niet in, ben ik niks mee...
De mensen die roepen dat een showlijn net zo goed kan werken aan de schapen zijn meestal de mensen met...juist ja, een showlijn.
Mensen die beroepsmatig een werkhond nodig hebben of wedstrijden lopen weten wel beter.
(Een heel enkele uitzondering misschien daargelaten, die zullen er best zijn, maar tot nog toe ken ik nog maar een iemand die met een hond uit showlijn open klasse trials gestart is, dat was een Wendevick)

Twee van mijn honden zijn dubbel geregistreerd, RvB (FCI) en ISDS, de rest enkel ISDS.
Iemand legde dat hierboven al uit dat de ISDS al heel lang terug gaat met hun registraties.
Die kunnen (mits de pups geboren zijn in de UK!) bij de KC geregistreerd worden en zo hun FCI krijgen.
Worden diezelfde pups in NL of BE geboren dan kan dat niet...hoezo krom??

Moest ik kijken voor een pup is voor mij ISDS belangrijker als FCI, ik wil een hond die werkt en vooral gezond is, en een fijn karakter heeft.

Ik heb die hond nodig hier thuis als hulp aan de schapen, ik heb geen zin zelf 2 uur achter de schapen aan te hollen om ze van wei te verplaatsen, trailerladen, de stal in zetten, noem het maar op, als de hond dat soort karweitjes binnen 2 minuten voor elkaar krijgt, en zonder stress.

Terug op de stelling van de dag:
Alleen nog maar werklijn...nee hoor, als iemand gelukkig is met zijn showlijn hondje, prima toch, ieder het zijne.

Maar moest ik een goeie reu hebben en bijv. een aanvraag voor een dekking voor een teef uit showlijn?
Dikke njet...geen haar op mijn hoofd wat eraan denkt.

Schoenmaker blijf bij je leest.
Van mij mogen ze de borders ook wel opsplitsen, die scheiding is bij dit ras ook wel al, gezien de opdeling tussen werk- en showlijn.

Dat niet iedereen een werkhond nodig heeft begrijp ik wel, en ik zou een werklijn ook niet persee aanraden aan een druk gezin met 3 kinderen. Maar dat ze druk en nerveus zijn is echt niet zo.
Met een hond die niet gezond genoeg is, of mentaal niet stabiel genoeg ben je niks als werkhond.
Maar iemand die gewoon een leuk hondje wil, daarvoor zijn nog wel andere rassen te bedenken als enkel een border collie. Neem dan een ander ras.
Om nu een ras met goeie werkeigenschappen naar de kloten te helpen omdat zo nodig 90% van de bevolking er een wil en men het ras naar iets wat het oorspronkelijk niet was om te buigen vind ik niet juist.

Ik heb nu net zo een beetje alle testen gehad met mijn teef, die is geröntgend op heupen, rug, ellebogen en schouders. A1 heupen, en de rest alles vrij. Dito wat betreft de oogtesten, vrij op alles incl.glaucoom.
Algehele gezondheidscheck goed, incl. een goed gebit (was nog nodig voor een duitse foktoelating)
CEA DNA en Mdr1 vrij door haar ouders,  o.a. TNS wil ik dan nog laten testen...
Werktest voor foktoelating in Duitsland met vlag en wimpel gehaald, laatst haar eerste trial gestart, 4e geworden met 67 punten. Hondje werkt goed en is wat gezondheid betreft met alles in orde.
En het nest wat op de planning staat gaat via de ISDS geregistreerd worden, ondanks dat het teefje dubbel geregistreerd is.

Waarom dan toch geen FCI??
Omdat we in BE wonen en hier idd met St. Hubertus te doen hebben.
En itt NL waar je enkel functioneel exterieur en een aanlegtest moet doen moet je hier ook met een werkhond ZG halen op show.
Ik zie me al gaan met mijn korthaarteef, bij een keurmeester die normaal gezien enkel barbie collies keurt :-)

Hoe dat bij andere rassen uitziet weet ik niet...

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

"

Er zijn nog steeds mensen die met die bloedlijnen bezig zijn en ze zo willen houden.
Dit is zo 1 groep, maar er zijn er nog meerdere in Schotland, Engeland en de USA
http://www.oldtimefarmshepherd.org/ "

waauw wat een leuke site, ik ga lezen, bedankt!
.

honden page profiel Dirk en JoppeDirk en Joppe 3 doggies

honden foto van Dirk en Joppe

"

Doof zijn komt juist veel voor bij de dolmaatier.er zou een verband zijn tussen roze huid en witte haren op de oren en doof zijn :-D "


.Ik weet het, ook het feit dat hij twee verschillende kleuren van ogen heeft, en het doof zijn houdt verband met elkaar. Dit fenomeen bij dalmaiërs is fel toegenomen na een "overkweek" na het uitkomen van die film "de 101 dalmatiërs". Ieder kind wilde toen een dalmatiër, dus een kluif voor de broodfokkers. maar Joppe is en blijft een schat van een hond hoor

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

"

.Ik weet het, ook het feit dat hij twee verschillende kleuren van ogen heeft, en het doof zijn houdt verband met elkaar. Dit fenomeen bij dalmaiërs is fel toegenomen na een "overkweek" na het uitkomen van die film "de 101 dalmatiërs". Ieder kind wilde toen een dalmatiër, dus een kluif voor de broodfokkers. maar Joppe is en blijft een schat van een hond hoor "


.

Zo ook bij de witte Dogo Argentino.(genetisch gebonden; wit uiterlijk, grote kans op doofheid)

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

"

.Ik weet het, ook het feit dat hij twee verschillende kleuren van ogen heeft, en het doof zijn houdt verband met elkaar. Dit fenomeen bij dalmaiërs is fel toegenomen na een "overkweek" na het uitkomen van die film "de 101 dalmatiërs". Ieder kind wilde toen een dalmatiër, dus een kluif voor de broodfokkers. maar Joppe is en blijft een schat van een hond hoor
"

Daar twijfel ik niet aan ! ;-)
.

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dominique en de borders

Ik voel me nou toch lichtelijk beledigt Jaqueline, met je 'Barbie Collies'.
Sommige mensen schijnen echt te denken dat het bij de showlijnen enkel en alleen om uiterlijk gaat.
Ik vind showlijn dan ook eigenlijk een vreselijk woord want het doet inderdaad vermoeden dat de honden alleen gefokt worden voor show.... Maar goed het word nu eenmaal zo genoemd, en ja ik heb dus showlijnen...

Ik ben het dus ook absoluut niet eens met de stelling. Wel ben ik van mening dat sommige rassen 'verpest' zijn omdat mensen doorgeslagen zijn in bepaalde uiterlijke kenmerken, die nu helaas ten koste gaan van de kwaliteit van het leven van die honden. Maar dat is in een aantal rassen zo, lang niet in alle rassen. Er zijn ook veel rassen waarbij de showlijnen net zo gezond zijn als de werklijnen. Wat er echt zou moeten gebeuren is dat de manier van keuren moet worden aangepast. Keurmeesters zouden niet de extreme uiterlijke kenmerken moeten belonen met plaatsingen en punten, maar juist de honden die een gezonde bouw hebben.

Als ik voor mijn eigen ras (en mijn eigen honden) spreek, de showlijn fokkers die ik ken hechten allemaal enorm veel waarde aan gezondheid. Dat staat bij de meesten bovenaan het prioriteitenlijstje. Natuurlijk zijn er ook fokkers die daar lak aan hebben, maar da's niet enkel in de showlijnen. Die heb je overal, in alle rassen en in alle lijnen.
Voor mijzelf is gezondheid en karakter het belangrijkste. Daarna werklust. En op de laatste plaats kijk ik dan inderdaad ook naar uiterlijk. Dat is het voordeel van een ras met een brede genenpoel, de luxe hebben om naast gezondheid, karakter en werklust ook te kunnen kijken naar wat je mooi vind.
Maar dat is wel een absolute bijzaak. Met mijn vorige nest heb ik bv een bruine reu gebruikt. Maar al was ie bij wijze van pimpelpaars geweest dan had ik hem nog willen gebruiken, want het was niet zijn kleurtje waarom ik hem gekozen heb. (mijn teef draagt overigens alleen zwart wit dus dat maakt ook niet eens uit maar goed, even als voorbeeld). Mijn teef werkt graag maar ik mis bij haar een beetje pit. Het had wel wat meer gedreven en wat feller gemogen van mij, en deze reu heeft vrij hoog in de behendigheid gelopen en is een fanatieke werker. Daarom heb ik hem gekozen voor mijn teefje. Om maar even aan te geven dat er niet alleen naar uiterlijk gekeken word bij de showlijn, maar ook echt wel naar werklust.
Alleen op een andere manier. Mijn honden hoeven niet perse schapen te kunnen drijven, of daarin uit te blinken. Dan moest ik dus maar geen border collie nemen maar een ander ras? Wat een onzin... alle eigenschappen van de border spreken mij aan en passen bij mij. Alleen in plaats van schapen drijven doe ik aan dog-frisbee en gehoorzaamheid. En leuk dat ze dat vinden! Mijn honden worden van een schaap echt niet blijer als van een frisbee, eerder andersom ;-)

Er word gezegd dat de showlijn fokkers het ras verpesten omdat 'wij' de oorspronkelijke drive om schapen te drijven eruit fokken. Allereerst fok ik het er niet uit maar ik hecht er weinig waarde aan. Misschien kunnen ze het wel, misschien niet.. ik zou het niet weten. Maar wat is er mis mee als er twee lijnen bestaan binnen een ras, zodat er voor zowel de mensen met schapen, als de mensen met een gezin die willen sporten met hun hond, een geschikte border collie is?
Er zijn genoeg goede werklijn fokkers die zorgen dat de oorspronkelijke eigenschappen blijven bestaan, dus dat zal zomaar niet verdwijnen.

Ik vind het alleen wel echt heel erg jammer dat er zo'n verdeeldheid is in ons ras. Want het blijft één ras. Het zou zo mooi zijn als we wat meer samen konden werken, om ons ras te behouden en te verbeteren. Maar de showlijnen worden simpelweg niet geaccepteerd door de werklijnmensen en de showlijn fokkers 'verpesten het ras'.
Ieder zijn ding en ieder zijn mening, maar het blijft jammer..

honden page profiel JacquelineJacqueline 3 doggies

honden foto van Jacqueline

" Maar wat is er mis mee als er twee lijnen bestaan binnen een ras, zodat er voor zowel de mensen met schapen, als de mensen met een gezin die willen sporten met hun hond, een geschikte border collie is?

Ieder zijn ding en ieder zijn mening, maar het blijft jammer..   "


Inderdaad ieder zijn eigen mening, we leven gelukkig in een democratie, nietwaar?
Mijn post is zeker niet als belediging bedoeld naar mensen met een border uit showlijnen.
Verre van, eerder om duidelijk te maken waar je als werkhonden eigenaar/fokker tegenaan loopt, ik denk dat het gros van de mensen daar geen idee van heeft.

Ik heb het al eerder geschreven, als iemand met zijn eigen hond gelukkig is, prima!

Maar laat mij dan ook in mijn waarde met mijn werkhond...en dat is wat helaas vaak niet gebeurd.
Werkt altijd naar 2 kanten hé

Voor mij mogen er zeker wel 2 stromingen zijn, maar laat ze ook voor dat wat ze zijn en probeer er niet iets anders van te maken als wat ze zijn.

Feit is dat het in BE op de shows voor aankeuring voor een foktoelating NIET eerlijk toegaat, men beoordeeld alle honden naar een door Hubertus opgelegde rasstandaard zonder naar werkkwaliteit van de hond te kijken.
De hond wordt op uiterlijk beoordeeld, niet eens naar karakter, er zijn soms hondjes die heel bang zijn, en zelfs die krijgen dan wel hun foktoelating. Ik zou het niet in mijn hoofd halen met een niet stabiele hond te fokken.

Ik ken werkelijk genoeg mooie gezonde honden die heel klassiek zwart-wit zijn, goed werken en dan op de oogkleur de foktoelating niet krijgen.
En geen blauw oog dan he, gewoon vlgs keurmeester niet de juiste kleur bruin.
Waar heb je het dan over?
Discriminatie van de bovenste plank, het gaat dan niet eens meer over "rasstandaard" zoals ie zou moeten zijn, een functionele hond met geen storende fouten.
Verhalen gehoord over keurmeesters die niet eens wisten dat er ook korthaar border collies zijn. Triest...
Eerlijk zou zijn als ook de showlijnhonden een werktest moeten doen alvorens foktoelating te krijgen, maar dat gebeurd in BE niet. Als je uit BE een degelijke werkhond met FCI zou willen kopen wordt de spoeling al heel dun, die zijn er bijna niet.
Een werkhond moet dus wel show lopen, maar een showhond moet niet werken, in België althans.

Zoals ik al eerder schreef vind ik dat in NL beter geregeld, daar moet men naast een FE ook een aanlegtest doen, haalt ie dat niet mag je toch fokken, geen probleem.
Dat FE goed moet zijn ben ik het ook helemaal mee eens, met een hond met storende exterieurfouten moet je ook niet willen fokken.

Tja, dan krijg je wel dat fokkers van werklijnen op hun website zetten wij fokken border collies en geen barbie collies. Finn Petersen en zijn vrouw Gunilla draaien al heel wat jaren mee in de fokkerij van werkende border collies, ze zullen in de 30 jaar dat ze borders fokken en trainen toch wel door de vooroordelen waar ze tegen op gelopen zijn tot dat woord gekomen zijn:
http://www.hyrdeskolen.dk/Deutsch/deutsch.html

Je hoeft je niet beledigd te voelen, dat voelen andere mensen zich waarschijnlijk al jaren.
Ik ken ze al enige jaren persoonlijk, hun honden komen van generatie op generatie uit eigen fok, lopen tot op heel hoge leeftijd nog mee in het werk, Finn zijn oude Roy is dacht ik met bijna 12 jaar nog op het WT/EK gestart.
Dat is het type hond waar je nooit een show mee zult winnen, maar ik denk niet dat daar iemand ooit van wakker ligt. Die honden zijn in hun land wel FCI geregistreerd, in België zou je dat onmogelijk gemaakt worden.
Door het moeten meelopen op een show...misschien iets om over na te denken.

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dominique en de borders

Hier in nederland zijn de regels inderdaad anders en hoeven werkhonden niet perse shows te lopen.
Ik ben het met je eens dat dat een belachelijke regel is, en dat ze daarin veel te ver gaan.

Maar zoals jij beschrijft dat het gaat, zo ervaar ik het de andere kant op. Ik respecteer mensen van de werklijn net zo goed als ik mensen van de showlijn respecteer. Ik vind het goed dat ze er zijn, en dat op die manier ook de schapen drijvende border intact blijft, het zou heel erg zonde zijn als dat er inderdaad 'uitgefokt' zou worden.
Maar andersom word ik niet gerespecteerd door mensen uit de werklijnen, enkel omdat ik niet fok om schapen te drijven en omdat ik zelf niet schapen drijf met mijn honden. Wat ik allemaal wel doe, daar word niet naar gekeken. er zijn er zelfs bij die beweren dat een border die geen schapen drijft niet gelukkig kan zijn.

Je zegt dat je post niet beledigend bedoelt is, als een ieder maar gelukkig is met zijn of haar hond.
Maar ondertussen noem je het zelf 'Barbie Collies' in je post, iets wat toch aardig beledigend is denk ik.
Je had het dan beter anders kunnen verwoorden, maar je hebt er waarschijnlijk bewust voor gekozen dat niet te doen.

honden page profiel MickMickgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Mick

@Jacqueline: Ik zit dan in een totaal ander ras, maar kan me zo vinden in je tekst!

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

Ik ga met Jacqueline mee en wordt daar regelmatig kwaad op "aangekeken" hier op HP. Als je hier roept dat de border collie twee (of 3) lijnen heeft wordt je afgeschoten en wordt je bestookt met boze pb's. Naast show en werk zou je ook nog sport kunnen zien. Honden die bijv. op behendigheid gefokt worden en waarbij niet naar show of drijfvermogen gekeken wordt. Als je fokt met een ander doel is het niet meer dan logisch dat er verschillen ontstaan. 

Dan wordt er geroepen dat het onderscheid "verzonnen is door fokkers", een fabeltje en klink klare onzin. Niet om het een of ander maar ik vind dat je dan je ogen sluit. Er IS een verschil. My god je kunt er toch eigenlijk niet omheen. Bij een border collie wandeling kun je de showers en werkers er zo tussenuit pikken. En niet alleen op uiterlijk maar ook op gedrag tijdens de wandeling. Een aantal showers huppelt vrolijk rond en loopt net zo als een labrador of golden zou wandelen en een aantal werkers zie je op andere honden drijven, bezigheid zoeken tijdens het lopen, sluipen en liggen, alles in de gaten houden. 

Ik vind dat prima, verschil mag er best zijn, niks mis mee. Ik stoor me er niet aan. Het ras is divers, in alle opzichten, en dat vind ik helemaal niet erg. Maar om te zeggen dat een showlijn net zo goed kan schapendrijven als een werker vind ik onzin. En ik drijf zelf niet eens. Ze zijn er maar echt dan heb je het over de uitzonderingen. En dat is niet "slecht" of "fout" of minder goed dan een werker. Het is anders en er is niets mis mee om dat gewoon in te zien en er voor uit te komen. 

Ik heb geen 100% werklijn, ik heb twee mixjes van show en werk (de een meer werk dan de ander) en een stamboomloos hondje. Maar ik houd van het sporten, het samenwerken, de activiteit, de focus, de werklust. Ik zou nooit een show border in huis halen want het past niet bij mij. 

Ik kan me heel goed voorstellen dat iemand die liever showhonden heeft precies het zelfde zegt over de werkers, als het niet bij je past dan is dat toch prima? 

Van mij hoeft de showlijn dus ook echt niet weg, niet elke border hoeft perse met schapen te kunnen werken, we zijn immers niet allemaal herders met een eigen weiland vol schapen. Maar ik irriteer me mateloos aan mensen die beweren dat er geen verschil is en die hameren op de uitzonderingen. 

Dus nogmaals, niks mis met showhonden, en ook niet met werkers. Maar ik zou het fijn vinden als mensen van beide lijnen gewoon inzagen dat er verschil tussen zit.

honden page profiel JacquelineJacqueline 3 doggies

honden foto van Jacqueline

"
Van mij hoeft de showlijn dus ook echt niet weg, niet elke border hoeft perse met schapen te kunnen werken, we zijn immers niet allemaal herders met een eigen weiland vol schapen. Maar ik irriteer me mateloos aan mensen die beweren dat er geen verschil is en die hameren op de uitzonderingen. 

Dus nogmaals, niks mis met showhonden, en ook niet met werkers. Maar ik zou het fijn vinden als mensen van beide lijnen gewoon inzagen dat er verschil tussen zit. "


Hier ben ik het helemaal met je eens :-)

@Dominique...het woord barbie collie heeft waarschijnlijk dan op jou dezelfde uitwerking als dat er tegen mij iemand zegt dat ISDS geregistreerde border collies toch geen papieren hebben, ook een veelgehoorde uitspraak.
Terwijl de ISDS al vele jaren langer border collies registreert dan dat een FCI dat ooit deed.

Ben het wel met je eens dat werk- en showlijn mensen elkaar meer in hun waarde zouden moeten laten.
Jammer dat dat niet gebeurd.

Kijk, als er hier thuis iemand wil komen trainen aan mijn schapen met een hondje uit showlijn zeg ik niet bij voorbaat nee dat doe ik niet.
Laat de mensen maar komen, we werken aan de schapen en dan bekijk ik wel of een hond naar mijn mening de moeite is om er verder mee te trainen. Is dat niet het geval zal ik dat wel eerlijk zeggen.
Ongeacht de papieren.
En dat ken ik zo van de meeste handlers die trainingen geven. (van de mensen die ik persoonlijk ken dan toch)

Ik ervaar dit dus waarschijnlijk heel anders in mijn omgeving als dat jij dat doet.

En nee, nogmaals, ik denk niet dat iedereen een werklijn moet hebben, en al helemaal niet dat elke border perse aan de schapen moet werken, lieve help, liever niet!
Is nog een punt waar ik me druk om kan maken, dat mensen vaak niet het dier achter de schapen zien, maar alleen als middel om hun hond een leuk half uur te bezorgen...brrr...
Ik train mijn honden ook, maar zonder training kan ik ze ook niks leren.

En dat is meteen ook het punt waarom ik absoluut tegen het mengen van beide lijnen ben.
Stel je fokt een nest uit een show x werk-lijn, de pups hebben de gedrevenheid van de werklijn, maar het gevoel voor schapen van de showlijn, wat doe je dan? Arme schapen denk ik dan.

Voor mij zijn de schapen geen trainingsobjecten, maar ook levende dieren die een zo goed mogelijke verzorging verdienen. En mede door hulp van mijn honden kan ik dat waarborgen, niks meer en niks minder.

We hadden vorige zomer voor het eerst in 10 jaar een schaap met myasis (maden in de vacht) die moest elke dag verzorgd worden, gedurende maanden lang. Elke dag de diepe wonden schoonmaken en inspuiten.
Ik had die eenzaam op stal kunnen zetten, dankzij de honden kon die gewoon in de kudde blijven.
Elke dag je hond de schapen laten ophalen, het schaap eruit sorteren en verzorgen.
Dan weet je pas hoe onmisbaar je goed getrainde hond is, dat is waarom ik voor een border collie gekozen heb.

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

" Hier ben ik het helemaal met je eens :-)

@Dominique...het woord barbie collie heeft waarschijnlijk dan op jou dezelfde uitwerking als dat er tegen mij iemand zegt dat ISDS geregistreerde border collies toch geen papieren hebben, ook een veelgehoorde uitspraak.
Terwijl de ISDS al vele jaren langer border collies registreert dan dat een FCI dat ooit deed.

Ben het wel met je eens dat werk- en showlijn mensen elkaar meer in hun waarde zouden moeten laten.
Jammer dat dat niet gebeurd.

Kijk, als er hier thuis iemand wil komen trainen aan mijn schapen met een hondje uit showlijn zeg ik niet bij voorbaat nee dat doe ik niet.
Laat de mensen maar komen, we werken aan de schapen en dan bekijk ik wel of een hond naar mijn mening de moeite is om er verder mee te trainen. Is dat niet het geval zal ik dat wel eerlijk zeggen.
Ongeacht de papieren.
En dat ken ik zo van de meeste handlers die trainingen geven. (van de mensen die ik persoonlijk ken dan toch)

Ik ervaar dit dus waarschijnlijk heel anders in mijn omgeving als dat jij dat doet.

En nee, nogmaals, ik denk niet dat iedereen een werklijn moet hebben, en al helemaal niet dat elke border perse aan de schapen moet werken, lieve help, liever niet!
Is nog een punt waar ik me druk om kan maken, dat mensen vaak niet het dier achter de schapen zien, maar alleen als middel om hun hond een leuk half uur te bezorgen...brrr...
Ik train mijn honden ook, maar zonder training kan ik ze ook niks leren.

En dat is meteen ook het punt waarom ik absoluut tegen het mengen van beide lijnen ben.
Stel je fokt een nest uit een show x werk-lijn, de pups hebben de gedrevenheid van de werklijn, maar het gevoel voor schapen van de showlijn, wat doe je dan? Arme schapen denk ik dan.

Voor mij zijn de schapen geen trainingsobjecten, maar ook levende dieren die een zo goed mogelijke verzorging verdienen. En mede door hulp van mijn honden kan ik dat waarborgen, niks meer en niks minder.

We hadden vorige zomer voor het eerst in 10 jaar een schaap met myasis (maden in de vacht) die moest elke dag verzorgd worden, gedurende maanden lang. Elke dag de diepe wonden schoonmaken en inspuiten.
Ik had die eenzaam op stal kunnen zetten, dankzij de honden kon die gewoon in de kudde blijven.
Elke dag je hond de schapen laten ophalen, het schaap eruit sorteren en verzorgen.
Dan weet je pas hoe onmisbaar je goed getrainde hond is, dat is waarom ik voor een border collie gekozen heb. "


ik ken precies zo een hondje (zusje van mijn Lennon, Abby van Kim, weet niet of het een belletje doet rinkelen??) Heerlijk beest met mega drive, wil heeeel graag maar heeft het "gevoel" niet. Ze hebben eigen schapen gekocht om aan Abbs der behoeften te voorzien. Maar Abby is niet 'geschikt' en dus gebruiken ze haar ook niet meer bij de schapen. Hun kudde is inmiddels wel uitgebreid en met een 100% werkhondje uit o.a. Lowlands Blacksmith lijnen zijn ze nu aan het trainen. Abby is wèl de ideale sporthond voor behendigheid. Maar het gevoel bij de schapen is ze kwijt en op shows hoeft ze niet te komen (blue merle, te wit, te weinig bone). 

Abby en Lennon (en de andere 7 pups uit het nest) hebben ietsje meer dan een kwart show (om het even een cijfer te geven). Opa was show aan de ene kant en over groot opa aan de andere kant. En bij een aantal van de pups merk je dat. 

Op zich is het geen probleem als je de show en werklijn mixt, maar je moet niet verwachten dat je dan een werker hebt voor bij de schapen en een hond voor op show in een. Kans dat de hond voor geen van beiden geschikt is. 

Vandaar dat ik dus wel onderscheid 3 lijnen zie.

honden page profiel JacquelineJacqueline 3 doggies

honden foto van Jacqueline

@Susanne: ik heb hier gelukkig nog geen boze PB's gehad.

Mensen mogen altijd graag komen kennismaken met mijn hondjes, hun hond meebrengen, dan zien ze zelf wel het verschil in hond.

Dit is bijv. een van de reuen die ik als mogelijke dekreu op het oog heb, Marley Glen:
http://www.pelzschafe.de/MarleyGlen.html
Heel goeie hond waar ik al heel goede nafok van gezien heb.

En dit is bijv. mijn herplaatser Easy, (werklijn) die dubbel geregistreerd is, ik kijk dus niet naar kort of langhaar.
Ik heb dus zelf ook een barbie collie :-)  Easy:
http://www.youtube.com/watch?v=283B6Ps7Mu4&feature=youtu.be

Ik vind beide honden mooi, en beiden werken ze geweldig goed.
Maar ik maak dat niet vast aan uiterlijk.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

Graag kom ik toch even terug op het wel of niet fokken met stamboom Sint Hubertus.

Velen denken dus blijkbaar dat je eerst moet showen met je hond om een stamboom te krijgen.
Je moet dus NIET showen (je mag uiteraard),
je moet wel een fokgoedkeuring hebben.

Deze kan je inderdaad op show halen,
maar deze kan je ook halen op de dagen georganiseerd door Sint Hubertus.

Daar wordt enkel gekeken of je hond diqualificerende fouten heeft.

Wanneer ik bvb even naar standaard van de Border Collie kijk vind ik het volgende terug :


DISQUALIFYING FAULTS :

Aggressive or overly shy.
Any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities shall be disqualified.

 
NB  : Male animals should have two apparently normal testicles fully descended into the scrotum.

Wanneer de hond dus geen van deze disqualificerend fouten heeft, krijgt hij een fokgoedkeuring.

Dus echt helemaal niet zo moeilijk om aan een fokgoedkeuring te komen hoor.

honden page profiel JacquelineJacqueline 3 doggies

honden foto van Jacqueline

"
Dus echt helemaal niet zo moeilijk om aan een fokgoedkeuring te komen hoor. "


Ik hoor van werklijn fokkers toch heel wat anders hoor.

Bijkomend probleem: stel ik haal die wel met mijn teef, dan moet ik dus als ik een FCI nest wil fokken ook een reu vinden die in BE op de FCI lijst staat.
Ben je toch wel heel beperkt.
Tot nog toe staat er daar geen op die ik goed genoeg vind naar mijn criteria.
Staat er maar eentje op waar ik evt. nog over had kunnen nadenken, maar die is natuurlijk al aardig wat ingezet. Zit ik ook niet op te wachten.

honden page profiel JacquelineJacqueline 3 doggies

honden foto van Jacqueline

"

ik ken precies zo een hondje (zusje van mijn Lennon, Abby van Kim, weet niet of het een belletje doet rinkelen??) Heerlijk beest met mega drive, wil heeeel graag maar heeft het "gevoel" niet. Ze hebben eigen schapen gekocht om aan Abbs der behoeften te voorzien. Maar Abby is niet 'geschikt' en dus gebruiken ze haar ook niet meer bij de schapen. Hun kudde is inmiddels wel uitgebreid en met een 100% werkhondje uit o.a. Lowlands Blacksmith lijnen zijn ze nu aan het trainen. Abby is wèl de ideale sporthond voor behendigheid. Maar het gevoel bij de schapen is ze kwijt en op shows hoeft ze niet te komen (blue merle, te wit, te weinig bone). 

Abby en Lennon (en de andere 7 pups uit het nest) hebben ietsje meer dan een kwart show (om het even een cijfer te geven). Opa was show aan de ene kant en over groot opa aan de andere kant. En bij een aantal van de pups merk je dat. 

Op zich is het geen probleem als je de show en werklijn mixt, maar je moet niet verwachten dat je dan een werker hebt voor bij de schapen en een hond voor op show in een. Kans dat de hond voor geen van beiden geschikt is. 

Vandaar dat ik dus wel onderscheid 3 lijnen zie. "

Ik had dit stukje net over het hoofd gezien.
Maar dat is idd net wat ik bedoelde!

Ja, Kim ken ik wel van FB en een ander forum.
Had alleen gedacht dat in jullie hondjes meer showlijn zou zitten.
Bevestigd wel alleen maar weer mijn gedachte dat het mengen van lijnen niet van voordeel is.

De papa van haar andere hondje Fan is een heel coole en relaxte hond.
KJ ken ik goed genoeg, ik heb toch wel lang bij John Pluta getraind.
DIE zou het wel moeten doen aan de schapen ja )
.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

"

Ik hoor van werklijn fokkers toch heel wat anders hoor.

Bijkomend probleem: stel ik haal die wel met mijn teef, dan moet ik dus als ik een FCI nest wil fokken ook een reu vinden die in BE op de FCI lijst staat.
Ben je toch wel heel beperkt.
Tot nog toe staat er daar geen op die ik goed genoeg vind naar mijn criteria.
Staat er maar eentje op waar ik evt. nog over had kunnen nadenken, maar die is natuurlijk al aardig wat ingezet. Zit ik ook niet op te wachten. "



Eerst even benadrukken dat ik het ene niet beter vind dan het andere hoor.
Wou gewoon even de mogelijkheden aanhalen.

Klopt dat je dan uiteraard een reu moet vinden die ook een fokgoedkeuring heeft.
In België zou je dan kunnen voorstellen aan de reueigenaars om ook om een fokgoedkeuring te gaan.
Indien ze dat niet zien zitten beperkt dat uiteraard je mogelijkheden.

Wanneer je een reu uit het buitenland zou gebruiken moet die dan voldoen aan de regelgeving in het buitenland.
Volgens FCI dan uiteraard.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Ik vind het jammer dat veel standaarden niet rekening houden met verschillende types binnen een ras. 

Op die manier krijg je dus dat een hond die toch echt een border collie is, maar kort haar heeft en hangende oren, als 'fout' wordt bestempeld. Of een werklijn cocker met kortere oren en minder beharing. 


Beoordelingen op show zouden daarbij alleen een richtlijn moeten zijn voor de eigenaar van de hond. Niet dat een hond per sé zoveel keer een ZG moet halen om in aanmerking te komen voor de fok. 


Nou ja, het antwoord hierop is natuurlijk: ga gewoon buiten de vereniging om fokken. Dan heb je ook niet met de (soms wurgende) regels van de vereniging te maken.

honden page profiel JacquelineJacqueline 3 doggies

honden foto van Jacqueline

Dat buiten de vereniging om fokken betekend in ons geval enkel ISDS fokken, en dat is ook wat we gaan doen!
Gezondheid, karakter en werkeigenschappen gaan bij ons ook voor op bijv. de stand van oren of vachtlengte.

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dominique en de borders

"
Gezondheid, karakter en werkeigenschappen gaan bij ons ook voor op bijv. de stand van oren of vachtlengte. "


Bij mij ook ;-)

honden page profiel LinseyLinsey 3 doggies

honden foto van Linsey

"
Waarom dan toch geen FCI??
Omdat we in BE wonen en hier idd met St. Hubertus te doen hebben.
En itt NL waar je enkel functioneel exterieur en een aanlegtest moet doen moet je hier ook met een werkhond ZG halen op show.
Ik zie me al gaan met mijn korthaarteef, bij een keurmeester die normaal gezien enkel barbie collies keurt :-)
"


Geen ZG, maar minstens een G. 2 maal te proberen. Ik denk dat als je op een show inschrijft je meer kans krijgt op die G, dan op certificatendagen. En als het niet lukt is er nog altijd de mogelijkheid om de pups te laten aankeuren, dat heb je dan weer niet in Nederland. De meeste honden uit werklijnen die ik ken krijgen die G wel. Heb ook wel eens gehoord van niet, maar merendeel toch wel.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijden

" Nogal wat veronderstellingen hier...die kloppen voor een deel toch echt niet.

Ik heb zelf border collies, enkel werklijn. Iets uit een showlijn komt er hier ook niet in, ben ik niks mee...
De mensen die roepen dat een showlijn net zo goed kan werken aan de schapen zijn meestal de mensen met...juist ja, een showlijn.
Mensen die beroepsmatig een werkhond nodig hebben of wedstrijden lopen weten wel beter.
(Een heel enkele uitzondering misschien daargelaten, die zullen er best zijn, maar tot nog toe ken ik nog maar een iemand die met een hond uit showlijn open klasse trials gestart is, dat was een Wendevick)

Twee van mijn honden zijn dubbel geregistreerd, RvB (FCI) en ISDS, de rest enkel ISDS.
Iemand legde dat hierboven al uit dat de ISDS al heel lang terug gaat met hun registraties.
Die kunnen (mits de pups geboren zijn in de UK!) bij de KC geregistreerd worden en zo hun FCI krijgen.
Worden diezelfde pups in NL of BE geboren dan kan dat niet...hoezo krom??

Moest ik kijken voor een pup is voor mij ISDS belangrijker als FCI, ik wil een hond die werkt en vooral gezond is, en een fijn karakter heeft.

Ik heb die hond nodig hier thuis als hulp aan de schapen, ik heb geen zin zelf 2 uur achter de schapen aan te hollen om ze van wei te verplaatsen, trailerladen, de stal in zetten, noem het maar op, als de hond dat soort karweitjes binnen 2 minuten voor elkaar krijgt, en zonder stress.

Terug op de stelling van de dag:
Alleen nog maar werklijn...nee hoor, als iemand gelukkig is met zijn showlijn hondje, prima toch, ieder het zijne.

Maar moest ik een goeie reu hebben en bijv. een aanvraag voor een dekking voor een teef uit showlijn?
Dikke njet...geen haar op mijn hoofd wat eraan denkt.

Schoenmaker blijf bij je leest.
Van mij mogen ze de borders ook wel opsplitsen, die scheiding is bij dit ras ook wel al, gezien de opdeling tussen werk- en showlijn.

Dat niet iedereen een werkhond nodig heeft begrijp ik wel, en ik zou een werklijn ook niet persee aanraden aan een druk gezin met 3 kinderen. Maar dat ze druk en nerveus zijn is echt niet zo.
Met een hond die niet gezond genoeg is, of mentaal niet stabiel genoeg ben je niks als werkhond.
Maar iemand die gewoon een leuk hondje wil, daarvoor zijn nog wel andere rassen te bedenken als enkel een border collie. Neem dan een ander ras.
Om nu een ras met goeie werkeigenschappen naar de kloten te helpen omdat zo nodig 90% van de bevolking er een wil en men het ras naar iets wat het oorspronkelijk niet was om te buigen vind ik niet juist.

Ik heb nu net zo een beetje alle testen gehad met mijn teef, die is geröntgend op heupen, rug, ellebogen en schouders. A1 heupen, en de rest alles vrij. Dito wat betreft de oogtesten, vrij op alles incl.glaucoom.
Algehele gezondheidscheck goed, incl. een goed gebit (was nog nodig voor een duitse foktoelating)
CEA DNA en Mdr1 vrij door haar ouders,  o.a. TNS wil ik dan nog laten testen...
Werktest voor foktoelating in Duitsland met vlag en wimpel gehaald, laatst haar eerste trial gestart, 4e geworden met 67 punten. Hondje werkt goed en is wat gezondheid betreft met alles in orde.
En het nest wat op de planning staat gaat via de ISDS geregistreerd worden, ondanks dat het teefje dubbel geregistreerd is.

Waarom dan toch geen FCI??
Omdat we in BE wonen en hier idd met St. Hubertus te doen hebben.
En itt NL waar je enkel functioneel exterieur en een aanlegtest moet doen moet je hier ook met een werkhond ZG halen op show.
Ik zie me al gaan met mijn korthaarteef, bij een keurmeester die normaal gezien enkel barbie collies keurt :-)

Hoe dat bij andere rassen uitziet weet ik niet... "


.

Mensen die roepen dat alleen een werklijn goed kan werken en de showlijn niet hebben alleen een werklijn...

Juist deze mensen maken het gat tussen show- en werklijnen steeds groter terwijl we voor hetzelfde ras staan. ;-)

Het gaat hier om een stelling lees ik en niet om per ras wat af te kraken.

Bovendien zijn wij SUPER blij met onze Showlijnen!

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

" Mensen die roepen dat alleen een werklijn goed kan werken en de showlijn niet hebben alleen een werklijn...

Juist deze mensen maken het gat tussen show- en werklijnen steeds groter terwijl we voor hetzelfde ras staan. ;-)

Het gaat hier om een stelling lees ik en niet om per ras wat af te kraken.

Bovendien zijn wij SUPER blij met onze Showlijnen! "


En dat werkt twee kanten op, want om iedereen even over 1 boeg te gooien zijn het ook altijd de mensen die alleen showlijn hebben die zeggen dat hun honden net zo goed kunnen "werken" als de werklijn honden.

Dus JUIST de mensen die werkers fokken of hebben en het onderscheid tussen lijnen inzien, die maken het gat groter? En niet de show mensen die meer en meer van het "doel" van de border collie af gaan? En NEE ik bedoel niet ALLE showfokkers of eigenaren of ALLE showhonden. Ik denk het niet hoor. 

En hoezo ras afkraken? De ene lijn kraakt de ander hier (in dit topic in ieder geval sowieso) toch zeker niet af? Er wordt alleen gezegd dat er verschillen zijn, en dat daar niks mis mee is...
.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijden

"

En dat werkt twee kanten op, want om iedereen even over 1 boeg te gooien zijn het ook altijd de mensen die alleen showlijn hebben die zeggen dat hun honden net zo goed kunnen "werken" als de werklijn honden.

Dus JUIST de mensen die werkers fokken of hebben en het onderscheid tussen lijnen inzien, die maken het gat groter? En niet de show mensen die meer en meer van het "doel" van de border collie af gaan? En NEE ik bedoel niet ALLE showfokkers of eigenaren of ALLE showhonden. Ik denk het niet hoor. 

En hoezo ras afkraken? De ene lijn kraakt de ander hier (in dit topic in ieder geval sowieso) toch zeker niet af? Er wordt alleen gezegd dat er verschillen zijn, en dat daar niks mis mee is...
. "


.

Ik denk dat je eens goed moet leren lezen Suzanne. Bovendien quote ik jou niet.

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

"

.

Ik denk dat je eens goed moet leren lezen Suzanne. Bovendien quote ik jou niet. "


Oh sorry, ik wist niet dat je dan niet mocht reageren…. En dan ga ik maar een leescursusje volgen bij de LOI ofzo ;-)

pagina 3 van 5 12 34 5
Volgende forumvraag: Die heeft er zin in !
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^