Fietsen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ZZ

Toen ik vandaag ging wandelen met Zita, zag ik iemand fietsen met haar hond. Ik zei tegen mezelf..Misschien moet ik het wel eens proberen. Eens iets anders.  Zita is een border collie en 8 maandjes oud. Zou dit mogen? Of is het te slecht voor haar poten? Enkele tips misschien? 

Bedankt

honden page profiel Lian & IndyLian & Indy

honden foto van Lian & Indy

Je kunt beter wachten totdat ze 1 jaar is geweest en volledig uitgegroeit is.

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

Fietsen zou ik pas gaan doen als ze op zijn minst 1 jaar is geweest. Te vroeg belasten kan lijden tot gewrichtsproblemen.

Je kunt wel alvast gaan oefenen met het naast de fiets lopen, zodat je er dalijk niet vanaf getrokken wordt.
Ga eerste eens met de fiets aan de hand en de hond aan de andere kant van je wandelen. Je laat de hond volgen. Gaat dit goed, kun je de fiets tussen jou en de hond zetten.
Gaat dit goed kun je eens voorzichtig gaan fietsen. Gaat dat goed kun je de afstand gaan uitbreiden.

Als je hond mag fietsen zal het al weer wat warmer worden, boven de 15 graden niet meer fietsen. Het asfalt is te warm en je hond raakt te snel oververhit. Je hond in de berm laten lopen (wel even uitkijken voor glas en zwerfafval ect) is zowiezo aan te raden.

Succes

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ja hoor, dat kan. Maar wel mondjesmaat beginnen en een goede ondergrond uitkiezen (liefst onverharde weg, geen asfalt) Dus bouw per minuutje op en las snuffelpauzes in, zodat ze het leuk blijft vinden en je haar niet overbelast.

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa

honden foto van Nelis & Noa

Als je alvast zou willen gaan oefenen wat niet verboden is natuurlijk moet je op 4 dingen letten wat mij betreft:

- Niet fietsen boven de 15-20 graden, check de voetzooltjes regelmatig om schade te voorkomen.

- Zorg dat de hond niet voor de fiets kan komen, maar netjes (rechts) naast loopt. (ja duh)

- Zorg dat de hond in een draf loopt. Per ras verschilt de snelheid, het lichaam moet mooi stabiel liggen en de pootjea doen het werk. Galopperen (lichaam omhoog en omlaag) is erg slecht voor de gewrichten.

- Bouw het fietsen erg langzaam op. Beste is om te beginnen met 3 minuten (dit is korter dan je soms denkt) en dit uitbouwen naar 15-20 minuten in een jaar! tijd.

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa

honden foto van Nelis & Noa

Geen edit mogelijkheid op mobiel vandaar dubbelpost. Hoge luchtvochtigheid en 15 graden is eigenlijk al te warm. Let dus ook opde luchtvochtigheid.

honden page profiel ..

honden foto van .

Ik ben met onze honden pas gaan fietsen toen ze 1 jaar waren. M'n dierenarts adviseerde dit ook, i.v.m. de groei en het gewicht en de druk die op de spieren en gewrichten komen. Volgens haar kon ik het vanaf 12 maanden proberen, en dan beginnen met 5 minuten. Dit heel langzaam opbouwen. Daarnaast is het belangrijk dat ze rustig in draf lopen en niet galopperen. Eigenlijk dus wat Nelis ook al zei :-)

Het fietsen lukte bij ons wat minder goed, omdat Finch toch steeds ging galopperen. Hij wou zo graag! Wij hebben toen een step aangeschaft, waardoor ik even wat meer controle over hem heb. Hij is 40 kilo, dus als hij z'n vriendje verderop zag lag ik op straat ;-)Met de step gaat het veel beter! Ik ben zelf natuurlijk ook zelfverzekerder op de step, omdat je laag bij de grond staat en meer grip hebt. Dus dat scheelt ook al een hoop, pikt de hond hij toch weer op. Maar ik vind het steppen echt geweldig en de honden ook! :-D

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

" Als je alvast zou willen gaan oefenen wat niet verboden is natuurlijk moet je op 4 dingen letten wat mij betreft:

- Niet fietsen boven de 15-20 graden, check de voetzooltjes regelmatig om schade te voorkomen.

- Zorg dat de hond niet voor de fiets kan komen, maar netjes (rechts) naast loopt. (ja duh)

- Zorg dat de hond in een draf loopt. Per ras verschilt de snelheid, het lichaam moet mooi stabiel liggen en de pootjea doen het werk. Galopperen (lichaam omhoog en omlaag) is erg slecht voor de gewrichten.

- Bouw het fietsen erg langzaam op. Beste is om te beginnen met 3 minuten (dit is korter dan je soms denkt) en dit uitbouwen naar 15-20 minuten in een jaar! tijd. "


Je zegt 15 min per jaar?? Is dat niet een beetje overdreven? Shadow is nu net 2 en hij doet met hardlopen alleen al 1,5 uur lopen en trekken. Honden zijn toch gemaakt om grote afstanden af te leggen?

honden page profiel M & GM & G

honden foto van M & G

" Het fietsen lukte bij ons wat minder goed, omdat Finch toch steeds ging galopperen. Hij wou zo graag! Wij hebben toen een step aangeschaft, waardoor ik even wat meer controle over hem heb. Hij is 40 kilo, dus als hij z'n vriendje verderop zag lag ik op straat ;-)Met de step gaat het veel beter! Ik ben zelf natuurlijk ook zelfverzekerder op de step, omdat je laag bij de grond staat en meer grip hebt. Dus dat scheelt ook al een hoop, pikt de hond hij toch weer op. Maar ik vind het steppen echt geweldig en de honden ook! :-D "


Ik lees mee omdat ik met Gijs ook graag zou gaan fietsen. Maar manlief is 2 X geweest en wordt idd voortgetrokken door de hond. Dus om de reden die jij hierboven beschrijft.. ga ik echt niet op die fiets. ;-) Zie mezelf al vallen.
Maar wat voor soort step heb je als ik vragen mag? Dat klinkt als een leuke optie! :-D

.

honden page profiel N & dogs N & dogs

honden foto van N & dogs

Je hebt al veel goeie tips gehad, ik zou inderdaad ook rustig beginnen met het laten wennen aan de fiets, stapvoets een rondje fietsen kan geen kwaad maar ik zou ook wachten tot ze een jaar is tot je echt gaat fietsen. Ik wilde je nog even helpen met een fietsschema die ik van iemand gekregen heb zodat je precies kan zien hoe je het het beste kan opbouwen:

Fietsschema

@Martine & Gijs, je kan proberen om Gijs eerst een beetje moe te maken door een balletje te gooien of even een rondje wandelen en dan te gaan fietsen, staffies hebben de neiging om er meteen voor te gaan en alles eruit te gooien, ze moeten in het begin sowieso eerst leren hun energie te verdelen/doseren. Ik kan met mijn reu van 32 kilo ook fietsen dus dan kan jij het zeker met Gijs! ;-) Mocht je meer tips willen (over fietsen met een stafford) stuur maar even een pb.

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

http://www.hondenpage.com/hondenforum/168661/fietsen-met-je-hond,-hoe-leer-je-dit-aan?.php
Als je onder zoeken fietsen intikt komen er heel veel topics hier over voorbij met ook goede tips.

honden page profiel witsewitse

honden foto van witse

" Ik ben met onze honden pas gaan fietsen toen ze 1 jaar waren. M'n dierenarts adviseerde dit ook, i.v.m. de groei en het gewicht en de druk die op de spieren en gewrichten komen. Volgens haar kon ik het vanaf 12 maanden proberen, en dan beginnen met 5 minuten. Dit heel langzaam opbouwen. Daarnaast is het belangrijk dat ze rustig in draf lopen en niet galopperen. Eigenlijk dus wat Nelis ook al zei :-)

Het fietsen lukte bij ons wat minder goed, omdat Finch toch steeds ging galopperen. Hij wou zo graag! Wij hebben toen een step aangeschaft, waardoor ik even wat meer controle over hem heb. Hij is 40 kilo, dus als hij z'n vriendje verderop zag lag ik op straat ;-)Met de step gaat het veel beter! Ik ben zelf natuurlijk ook zelfverzekerder op de step, omdat je laag bij de grond staat en meer grip hebt. Dus dat scheelt ook al een hoop, pikt de hond hij toch weer op. Maar ik vind het steppen echt geweldig en de honden ook! :-D "


Ik step ook met de hond, zij hangt aan de step vast met een walky-dog. Ik vind het voor mezelf lastiger dan fietsen en veiliger voor beiden. Leuk meegenomen dus.

honden page profiel ..

honden foto van .

"

Ik lees mee omdat ik met Gijs ook graag zou gaan fietsen. Maar manlief is 2 X geweest en wordt idd voortgetrokken door de hond. Dus om de reden die jij hierboven beschrijft.. ga ik echt niet op die fiets. ;-) Zie mezelf al vallen.
Maar wat voor soort step heb je als ik vragen mag? Dat klinkt als een leuke optie! :-D

. "


.Hihi hier dus hetzelfde! Hij trok mij ook mee, dat leek me voor beide niet zo goed. Voor mij niet, omdat ik dan op de grond zou liggen haha, en voor de hond niet omdat het niet goed is om mij en m'n fiets mee te trekken. Hij is toch nog in de groei en ik heb ook begrepen dat alleen slede honden dit mogen doen. 

Maar wij hebben een Yardic step aangeschaft. Ik vond dat een fijne step, omdat hij een groot wiel heeft. Daarnaast zocht ik een step met een wat hoger stuur. De meeste steppen hebben een mountainbike stuur, dus sta je erg naar voren. Omdat ik erg astmatisch ben moet ik zo recht mogelijk kunnen staan, dus was dit de enige step die voor mij over bleef. Maar er zijn genoeg goede steppen hoor :-)  


Dit is de step, alleen heb ik dus een ander stuur. Dat van mij lijkt meer op een gewoon fietsstuur.

We hebben er ook een doggy walk bij, een soort staaf die je aan het stuur maakt. Hier gaat je hond dan aan vast bij z'n riem. Maar daardoor hebben ze vrij weinig ruimte met hun hoofd en op de een of andere manier ging Finch hier ook erg mee trekken (hij wou zo graag werken!!). Dus ik heb toevallig gister een tuigje voor hem gekocht, waar ook een klip aan de zijkant zit. Dus nu kan ik hem met een gewone riem naast me vast maken, en dat gaat echt goed! Hij ging heel rustig naast step draven; geen getrek en galopperen meer! :-D

Ik heb me trouwens wel vergist in het steppen hoor.. ik dacht namelijk: Oh leuk, dat doe ik wel even. Maar het is ECHT zwaar ;-) haha. Of je moet heel fanatiek zijn en een super conditie.. anders is het ook echt sport voor jezelf. hihi

honden page profiel ..

honden foto van .

"

Ik step ook met de hond, zij hangt aan de step vast met een walky-dog. Ik vind het voor mezelf lastiger dan fietsen en veiliger voor beiden. Leuk meegenomen dus. "


.Wat leuk! :-D
Hoe gaat het bij jullie met de walky-dog? Trekt jullie hond daar ook mee, of loopt ze netjes naast de step in draf? Die van ons sleept namelijk rustig mij mét step mee haha. Maar nu sta je gelukkig stevig op de grond en kan ik hem corrigeren en de step goed vasthouden. Met een fiets had ik dan dus allang languit gelegen..

honden page profiel MickMickgoedgekeurde fokker

honden foto van Mick

" Fietsschema

@Martine & Gijs, je kan proberen om Gijs eerst een beetje moe te maken door een balletje te gooien of even een rondje wandelen en dan te gaan fietsen, staffies hebben de neiging om er meteen voor te gaan en alles eruit te gooien, ze moeten in het begin sowieso eerst leren hun energie te verdelen/doseren. Ik kan met mijn reu van 32 kilo ook fietsen dus dan kan jij het zeker met Gijs! ;-) Mocht je meer tips willen (over fietsen met een stafford) stuur maar even een pb. "


Klik je link aan kom ik op mijn eigen photobucket uit LOL, blij dat ik het niet voor niets online gezet heb.

Ik begin met fietsen als ze 7 maanden zijn, maar dan heb ik wel echte werkhonden en niet showfokte dieren.... Fietsen is niet meer belastend als lopen, althans als je het op een juiste wijze doet. Netjes naast je in draf en in een mooie rechte lijn. Met een jaar fiets ik al ruim een uur met ze en met 3 jaar in aanloop naar wedstrijden 2 uur (met 2 x een korte pauze).

Een ding is heel erg belangrijk, je moet je hond kunnen lezen en goed kunnen zien hoe ze bewegen. Ik zie heel veel honden met zeer slecht gangwerk en met die honden lang fietsen is totaal onverstandig. Als je niet zeker bent dat ze een correct gangwerk heb, zoek dan iemand die dat wel kan zien!

Moet wel een beetje lachen om het niet fietsen bij +15gr en op asfalt, want ik vind dat zo'n onzin. Alles hangt af van de conditie van de hond en de vacht die ze hebben. Ik fiets bij 25 graden nog (oke niet op asfalt, maar op onverhard) en dat kan prima als je hond in top conditie staat en je je hond kan lezen! In de wintermaanden fiets ik wel gewoon op asflat, maar smeer hun zooltjes in met een middeltje uit de paardensport (bij interesse kan ik vanavond ff de naam opzoeken), zolang ze ruw blijven is er niets mis mee (nagel lengte wel in de gaten houden, want dat wil soms wel heel snel korter worden).

honden page profiel N & dogs N & dogs

honden foto van N & dogs

"

Klik je link aan kom ik op mijn eigen photobucket uit LOL, blij dat ik het niet voor niets online gezet heb.

"

Haha ja het is een erg handig schema hoop dat je 't niet erg vind dat ik hem hier promoot O-)..

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Op de site: licg.nl  dit is een site over het houden van huisdieren, staat bij hond een stukje over fietsen met de hond. Hier staat dan je van af 6 maanden kan beginnen met fietsen, ook staat er hoe je kan opbouwen. Mijn hond vind fietsen super leuk!

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Vanaf 6 maanden al? Mij lijkt me dat wel erg vroeg, vooral voor grote rassen. 

Ik fiets ook met Mike, hij houdt met gemak 7 km achter elkaar vol, maar ik doe eens in de 5 km normaal gesproken een pauze. En uiteraard waar het kan, de hond los met de fiets mee! Dat is heerlijk om te doen, kan hij lekker z'n eigen snelheid bepalen en hij vindt het fantastisch. Het is dan ook een hond gemaakt voor actie. Van wandelingetjes raakt hij geen energie kwijt.

honden page profiel MickMickgoedgekeurde fokker

honden foto van Mick

"
Haha ja het is een erg handig schema hoop dat je 't niet erg vind dat ik hem hier promoot O-).. "


Geen enkel probleem, schema is gemaakt door sportliefhebber met advies van DAen.

honden page profiel witsewitse

honden foto van witse

"

.Wat leuk! :-D
Hoe gaat het bij jullie met de walky-dog? Trekt jullie hond daar ook mee, of loopt ze netjes naast de step in draf? Die van ons sleept namelijk rustig mij mét step mee haha. Maar nu sta je gelukkig stevig op de grond en kan ik hem corrigeren en de step goed vasthouden. Met een fiets had ik dan dus allang languit gelegen.. "


Dat gaat eigenlijk wel prima. Eerst liep ze naast me vast gemaakt aan een heupband met elastische lijn, maar op een dag kruiste ze voorlangs en lagen we beiden op onze smikkel en was die lijn helemaal in het voorwiel gedraaid.
Sedertdien de walky-dog en ze loopt netjes naast me. En idd, zware kost dat steppen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Vanaf 6 maanden al? Mij lijkt me dat wel erg vroeg, vooral voor grote rassen. 

Ik fiets ook met Mike, hij houdt met gemak 7 km achter elkaar vol, maar ik doe eens in de 5 km normaal gesproken een pauze. En uiteraard waar het kan, de hond los met de fiets mee! Dat is heerlijk om te doen, kan hij lekker z'n eigen snelheid bepalen en hij vindt het fantastisch. Het is dan ook een hond gemaakt voor actie. Van wandelingetjes raakt hij geen energie kwijt. "


.ze beginnen gewoon eerst wandelen naast de fiets, dan later een heel klein stukje fietsen Ze laten op deze manier je hond rustig aan wennen naast de fiets. Ben het eens dat ik met een groot ras niet met 6 maanden zou beginnen. Ik begon met mijn schotse collie rond de 7 maanden, en maar 5 minuten.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"

Dat gaat eigenlijk wel prima. Eerst liep ze naast me vast gemaakt aan een heupband met elastische lijn, maar op een dag kruiste ze voorlangs en lagen we beiden op onze smikkel en was die lijn helemaal in het voorwiel gedraaid.
Sedertdien de walky-dog en ze loopt netjes naast me. En idd, zware kost dat steppen. "


.oh, wat eng, jullie zullen wel geschrokken zijn . Leuk idee steppen!

honden page profiel ZZ

Dank jullie wel allemaal!

Pootje Zita en handje Delphine ;-)

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa

honden foto van Nelis & Noa

"

Je zegt 15 min per jaar?? Is dat niet een beetje overdreven? Shadow is nu net 2 en hij doet met hardlopen alleen al 1,5 uur lopen en trekken. Honden zijn toch gemaakt om grote afstanden af te leggen? "


Sommige honden wel, zelf zou ik met mijn golden niet meer dan 20 minuten fietsen tot zij 2 is. Vooral op de hond letten en zijn conditie leren kennen zou ik zeggen. Veel poolhonden kunnen makkelijk lange tijd hard lopen, andere honden weer niet. Het is maar een vuistregeltje.

honden page profiel ..

honden foto van .

"

Dat gaat eigenlijk wel prima. Eerst liep ze naast me vast gemaakt aan een heupband met elastische lijn, maar op een dag kruiste ze voorlangs en lagen we beiden op onze smikkel en was die lijn helemaal in het voorwiel gedraaid.
Sedertdien de walky-dog en ze loopt netjes naast me. En idd, zware kost dat steppen. "


.Ja dat is ook zo met die walky dog, hij kan geen kant op en is wel zo veilig. Alleen gaat hij dan vanuit z'n nek trekken, hij lijkt wel een slede hond. Hij wilt ook zo graag voor en samen met mij werken! 
Ik had gister dus een tuig voor hem gekocht, waar ook een bevestiging aan zit aan de zijkant. En het gaat daar zo goed mee! Hij trekt helemaal niet en is veel meer gericht op mij. Omdat het met steppen gister goed ging, ben ik het vandaag eens op de fiets gaan proberen. En zowaar ging dat ook super! Op de terugweg heb hem zelfs los laten rennen en hij bleef heel netjes naast me rennen. M'n natuurtalentje O-) nooit gedacht dat nog te kunnen zeggen over de combinatie Finch & Fiets haha.

Volgende forumvraag: kaukasische herder
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^