Hond speelt baas over kinderen.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Heb geen idee waar je het allemaal vandaan haalt, maar waar haal jij uit dat ik zeg dat de hond hun wil domineren ofso? Of dat ik vind dat hun macht spel moeten doen of van alles moeten afpakken of overal moeten bewijzen boven de hond te staan. Dit maak jij er allemaal van en heb ik nooit gezegd of beweerd. Alleen dat dit een methode is om het goed te krijgen, maar niet elke hond er gevoelig voor is. Verder als de rang orde prima is hoef je zulke dingen nooit te doen. Nergens staat ook dat de hond iemand wilt domineren. Dit maak jij er allemaal zelf van.. Een hond heeft leiding nodig in een roedel als die er niet is gaat een hond dat uit zich zelf doen en dat is eigenlijk niet nodig want dan krijg je zulke bijt incidenten. En daar zijn deze methode goed voor eventueel. Helpt het niet, creëer je er ook niks anders mee. Verder wilt inderdaad een hond lekker bij ze baasjes zijn ja. Waar haal jij verder vandaan dat ze de hond moeten dwingen? sorry hoor maar je verdraait me hele verhaal en noemt dingen wat ik totaal niet gezegd of bedoelt heb.


Verder houd ik me erbij dat ze een GT moeten opzoeken voor dit probleem. "

Met een cracker eten boven de bak neem je de leiding?
Dit is echt heel oud en achterhaald idee,ik snap wat je er mee bedoelt.Het is een onderdeel uit de roedel regels,die weer voort komen uit de Dominantie theorie,ik snap dan ook dat er mensen zijn die dat in 1 lijn zien met je hond domineren,waaronder ik,daar komt het oorspronkelijk vandaan( wolven worden geobserveerd in gevangenschap,geen familie van elkaar,hebben veel stress en verveling,leven op een veel te kleine plek wat ook veel frustratie brengt...ergens wordt er dan opgepikt dat de "sterkte/hardste"(de gene die het meeste uithaalt en bijt) het eerste eet en dus dan maar de baas is...In een later stadium van observaties met wolven in vrijheid,is gebleken dat die roedels bestaan uit familie,er is vertrouwen,ze kennen elkaar,verwonden elkaar niet,ze moeten samen kunnen jagen,staan niet boven elkaar,eten gezamenlijk,leven samen,zorgen ook voor elkaar.)

Verder vind ik het altijd wat onzinnig om ons als mensen ,samen met onze hond(en) als roedel te benoemen,we zijn niet van hetzelfde soort ,dus een hond zal ons nooit als roedelgenoot zien,maar wel met ons willen samen leven,ziet het verschil tussen hond of mens.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

honden page profiel --

honden foto van -

" Heb je ondertussen (sinds gister) al contact gezocht met een gedragsdeskundige?

Ik zou hier zeker niet mee wachten en dat zo snel mogelijk regelen. Je kan geen enkel risico nemen, zeker niet met zo'n groot formaat hond.

Een deskundige/therapeut ziet het totaal plaatje en kan jullie vertellen hoe nu verder te gaan. De tips die hier worden gegeven zijn als ik het zo zie allemaal goed, maar dat vind ik meer iets waar je mee aan de slag moet gaan ná contact te hebben gehad met de deskundige. Dat je kind is gebeten gaat véél te ver! Zoiets komt ook niet uit het niets..

Aan je uitleg merk ik dat je erg betrokken bent bij je hond en dat jullie veel voor haar over hebben. Maar misschien kijk je soms toch te menselijk naar haar? Ze is een hond en die heeft andere behoefte en andere bedoelingen.. 
Zo beschrijf je bijv. dat ze 's avonds lekker bij jullie op schoot kruipt of op jullie voeten gaat liggen. Ik kan het natuurlijk niet heel goed inschatten, omdat ik niet de gehele situatie weet wat er op dat moment gebeurt. Maar als zij dit uit zichzelf doet, zie ik dit als een vorm van dominantie. 
Ook het feit dat ze zelf met speeltjes aan komt. Voor mensen ziet dat er heel leuk uit (och wat lief, hij komt z'n speelgoed brengen), maar ik speel niet met mijn hond op zíjn commando; ik bepaald wanneer wij spelen. Ik negeer mijn hond dan dus op die momenten. 
Zo zijn er heel veel kleine dingetjes die voor de hond veel waarde hebben en voor mensen soms niet eens zo opvalt. 


Ik zou informatie in gaan winnen bij verschillende deskundige en iemand uitzoeken die van aanpakken weet. Persoonlijk lees en hoor ik goede verhalen over Arvid van Putten. Hij kijkt ook naar het gezin en wat wel en niet kan met (oudere) kinderen. "


Persoonlijk zie ik dit niet als dominant gedrag o.i.d. .. Durf niet zo goed te reageren omdat dit topic over een hond gaat met een probleem dat mij te boven gaat,  dus wil geen tips geven, en ook niet teveel offtopic gaan.
Maar ik ben benieuwd hoe andere HPers dit zien. Wellicht maak ik er zelf van de week nog topic over met die vraag. :-)

honden page profiel NacNac

honden foto van Nac

Voor mij is dat idd ook echt geen dominantie hoor Irene, als ik 's avonds op de bank ga zitten en mijn ene hond kruipt lekker tegen me aan en mn andere hond gaat op mn schoot liggen slapen, is dat toch echt geen dominantie. Zij (en ik ook ;-) ) vinden het gewoon lekker en gezellig!!

Overigens is een hond, volgens de laatste inzichten, helemaal niet bezig met dominantie en rangorde (maar dat is ms weer een andere discussie)!!

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

Ik weet niet of iemand dit al heeft gezegd, maar een herder is natuurlijk een soort hond die veel uitdaging nodig heeft. Als ze haar mand kapot maakt, is het dan geen frustratie van te weinig uitdaging? Verder zou je kunnen proberen om wanneer de hond ligt, rustig te krijgen met de kinderen erbij?

honden page profiel bassiebassie

" Maar ik ben benieuwd hoe andere HPers dit zien. "

Ik zie dit heel anders. Een hond is een sociaal dier en die zal ook uit zichzelf contact zoeken en uitnodigen tot spel. Dat heeft niets met dominantie te maken. En het is ook helemaal aan jezelf hoe je daar op reageert. Als je geen zin hebt dan laat je hem niet bij je zitten of ga je niet spelen. Als je wel zin hebt dan doe je dat wel. Dat er dan regels aan het op de bank zitten zijn verbonden en aan het spelen is natuurlijk prima. Alleen welke regels bepaal je zelf.

honden page profiel --

honden foto van -

"
Ik zie dit heel anders. Een hond is een sociaal dier en die zal ook uit zichzelf contact zoeken en uitnodigen tot spel. Dat heeft niets met dominantie te maken. En het is ook helemaal aan jezelf hoe je daar op reageert. Als je geen zin hebt dan laat je hem niet bij je zitten of ga je niet spelen. Als je wel zin hebt dan doe je dat wel. Dat er dan regels aan het op de bank zitten zijn verbonden en aan het spelen is natuurlijk prima. Alleen welke regels bepaal je zelf. "


@ Nac & Bassie  ; Yes! Zo zie ik het ook. ;-)

honden page profiel ..

honden foto van .

"
Ik zie dit heel anders. Een hond is een sociaal dier en die zal ook uit zichzelf contact zoeken en uitnodigen tot spel. Dat heeft niets met dominantie te maken. En het is ook helemaal aan jezelf hoe je daar op reageert. Als je geen zin hebt dan laat je hem niet bij je zitten of ga je niet spelen. Als je wel zin hebt dan doe je dat wel. Dat er dan regels aan het op de bank zitten zijn verbonden en aan het spelen is natuurlijk prima. Alleen welke regels bepaal je zelf. "


Ik zeg er ook bij; zo op de computer kan je niet de gehele situatie inschatten. Het hangt er ook vanaf hoe ze met het speelgoed naar je toe komen. Het uitnodigen tot spel en zich opdringen dat dat hij wilt spelen vindt ik twee verschillende dingen. Daarom is het ook verstandig dat er een gedragsdeskundige bij komt, die kan zien welke vorm het is en hier op in springen.

honden page profiel bassiebassie

" Het uitnodigen tot spel en zich opdringen dat dat hij wilt spelen vindt ik twee verschillende dingen "

Dat zijn ook 2 verschillende dingen. Ik zie het alleen niet als dominantie. Eerder aan een gebrek aan opvoeding. Aan het niet goed hanteren of zelf het niet hebben van regels met betrekking tot spelen. Wat overigens ook heel belangrijk is bij het hebben van regels is de manier hoe je er mee omgaat als je hond de regels overtreedt. Als je daar vooraf over na hebt gedacht dan weet je precies wat je moet doen als hij de regels overtreedt. Je hoeft dan niet uit frustratie te reageren, maar je kunt weloverwogen reageren. Je kunt dan dus ook op je gemak een positieve oplossing bedenken, daar heb je namelijk dan alle tijd voor.

Maar ik ben het met je eens dat er hier een gt om advies gevraagd moet worden. Die kan ter plekke bekijken wat er aan de hand is.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

De term, dominantie, zoals Maaike het gebruikt is ook wel achterhaald. 
Zie hondenwijzer.com, het stukje dominantie theorie,
Er was laatst een topic over of een hond op je meubels mag. Behalve de mensen met hele grote honden, mochten alle honden (uit zich zelf) op de bank en de meest mochten ook op bed, uit zich zelf. Is niets dominants aan, alleen maar gezellig en lekker warm. Sommige vonden hun hond te groot of te harig en dan mocht het niet. Die hadden een lekker mand of kleedje waar soms de baas gezellig bijkwam zitten.
Dat alleen de baas het spel mag beginnen? Waarom?? Soms krijg ik ineens van mijn hond een speeltje in mijn schoot, als het uitkomt gaan we spelen, vind ik zelf ook leuk (en dat op mijn leeftijd) als het niet uitkomt zeg ik: nee, nu even niet en dan weet ze dat, gaat ze zelf spelen, of ze loopt naar een ander gezinslid, slim gevonden toch?

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"
Met een cracker eten boven de bak neem je de leiding?
Dit is echt heel oud en achterhaald idee,ik snap wat je er mee bedoelt.Het is een onderdeel uit de roedel regels,die weer voort komen uit de Dominantie theorie,ik snap dan ook dat er mensen zijn die dat in 1 lijn zien met je hond domineren,waaronder ik,daar komt het oorspronkelijk vandaan( wolven worden geobserveerd in gevangenschap,geen familie van elkaar,hebben veel stress en verveling,leven op een veel te kleine plek wat ook veel frustratie brengt...ergens wordt er dan opgepikt dat de "sterkte/hardste"(de gene die het meeste uithaalt en bijt) het eerste eet en dus dan maar de baas is...In een later stadium van observaties met wolven in vrijheid,is gebleken dat die roedels bestaan uit familie,er is vertrouwen,ze kennen elkaar,verwonden elkaar niet,ze moeten samen kunnen jagen,staan niet boven elkaar,eten gezamenlijk,leven samen,zorgen ook voor elkaar.)

Verder vind ik het altijd wat onzinnige om ons als mensen ,samen met onze hond(en) als roedel te benoemen,we zijn niet van hetzelfde soort ,dus een hond zal ons nooit als roedelgenoot zien,maar wel met ons willen samen leven,ziet het verschil tussen hond of mens. "


.helemaal eens, ken je de site(kom ik weer) hondenwijzer.com met het artikel de dominantie theorie? 
Zal je leuk vinden!

honden page profiel harlieharlie

We hebben geen therapeut ingeschakeld maar zijn zelf aan de slag gegaan zoals wij denken dat het hoort. We hebben er voor gezorgd dat de hond nooit alleen bij de kinderen is, op zulke momenten doen we ze in de bench of haar buitenkooi. Verder proberen de kinderen zoveel als mogelijk mijn gedrag te copieeren d.w.z. dat ze de hond altijd rustig en duidelijk benaderen. Dit heeft tot goede resultaten geleid en onze oudste (waar het hier over gaat) gaat nu alleen met de hond wandelen en dit gaat uitstekend. Tijdens het wandelen loopt ze bij mij altijd los mee en ook bij haar doet ze dit prima. Ze valt niet meer uit naar de kinderen maar als ze iets vast heeft wat ze niet af wil geven ben ik nog steeds de enige die het zonder problemen van haar krijgt. Dit zijn tegenwoordig geen afstandsbedieningen meer maar b.v. takken of ballen van haar zelf. Dus zonder dure GT zijn we toch waar we willen zijn en zouden we de hond niet meer kwijt willen.

 

honden page profiel lutlut

honden foto van lut

Heel fijn dat jullie nog iets laten weten ;-) Gelukkig loopt alles zoals gepland, geniet van jullie hond !

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Er staat 'of' trek aan de achterpoten.  Heb ik vaker gelezen als methode om honden die bijten te zorgen dat ze los laten.
Geen idee of het werkt, (gelukkig) nooit hoeven proberen. 

Ik zeg ook niet of ik het eens of niet eens ben met de methode, maar dacht dat haar advies alleen verkeerd gelezen werd, vandaar mijn reactie. :-) 

Zoals ik eerder zei, ik weet te weinig hiervan om advies te geven, precies wat Landseer zegt, dus ik hou me erbuiten en lees aandachtig mee. "

 Iemand legde laatst uit, idd iets over het hoofd doen, door deze schrik reactie laten honden los, zo niet nog eens achterpoten trekken. Wel zorgen dat je je eigen hond gelijk pakt, anders kan hij van schrik weg rennen. De eigenaar van de bijt hond, moet wel op dat moment zijn eigen hond pakken, voor hij weer kan aanvallen. 

Moet je alleen wel iets hebben om over het hoofd te doen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Dit is is goed nieuws! Fijn dat je het laat weten.

 

Een ding, ik laat mijn kinderen eigenlijk nooit naar mijn hond gaan. Eigenlijk omdat kinderen soms niet door hebben, dat bvb als een hond rustig ligt te slapen, hij even rust wilt. 

Ik vind dit duidelijker voor mijn kinderen en onze hond. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

goed nieuws

 

en inderdaad ben het met Suzanne eens, nooit zelf naar de hond lopen maar de hond naar jullie toe laten komen.

Daar ging het in de openingstopic mis, je zoon liep naar de knagende hond toe, hij had hem beter, vriendelijk, rustig bij zich kunnen roepen en eventueel iets leuks met de hond kunnen gaan doen dan is de situatie veilig, en stressvrij.

 

Het is veel beter om te voorkomen dat er spanning ontstaat.

 

Probeer ook heel goed op de lichaamstaal van je hond te letten, hoofd afwenden, tongelen, gapen etc. zodat je weet hoe de hond zich voelt.

 

 

Bang voor rangordeproblemen hoef je zeker niet te hebben als je op deze manier met je hond omgaat. De rangorde/dominantietheorie tussen mensen en honden ontstond in de vorige eeuw en is inmiddels gelukkig achterhaald, zelfs door de uitvinder van deze theorie. Helaas heeft deze theorie veel kwaad gedaan en nog steeds.

Hier is nog een informatieve link met uitleg hierover

 

https://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_359-Wat-is-er-met-dominantie?.php

 

 

Tamar (Gast)

Ik denk dat je op pubertraning moet gaan en dat je kinderen dan ook meegaan. Dan zal ze ook naar de kinderen luisteren. Wij hebben een kleinere hond een booiker(beagle x kooiker) die eerst ook niet goed luisterde  

honden page profiel ..

honden foto van .

Wat goed! Altijd leuk om te horen dat een hond met veel inzet van het gehele gezin er weer helemaal bij hoort. 

 

Over dat dominantie.. ik denk sowieso dat ik dat anders zie dan anderen dat zien. Ik zie het meer als 'eigen zin willen doen' of 'eigen plan trekken'. Als mijn buurvrouw bij m'n andere buurman op de stoep staat om te vertellen dat zij geen schutting wilt en ertegenin gaat, noem ik dat ook dominant. De buurvrouw neemt op dat moment een dominantere houding aan tegenover de buurman. Zo wilt onze onzekere hond ook nog wel eens dominant doen tegenover andere en het graag op zijn manier willen.. hij laat de ander graag direct weten waar zijn grens ligt (en die grens is snel bereikt haha, komt ook omdat hij rugproblemen heeft, niemand mag hem pijn doen). Het is niet zo dat hij altijd de baas wilt zijn en iedereen 'onder' hem wilt hebben. Hij wilt gewoon een fijne en rustige sfeer, waarin honden niet druk om hem heen gaan doen en op z'n rug terecht komen.

Ik denk dat ik daarmee ook iets anders bedoel dan sommige anderen; iedereen heeft z'n eigen interpretatie (ook aan het woord dominant zijn). Het gaat erom wat voor jullie zelf werkt en hoe jij je erbij voelt. Dus zoek en vind lekker je eigen manier en dat is bij jullie duidelijk gelukt! :)

pagina 3 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Verplichte benchrust werkt niet
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^