Hond speelt baas over kinderen.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"
Er staat 'of' trek aan de achterpoten.  Heb ik vaker gelezen als methode om honden die bijten te zorgen dat ze los laten.
Geen idee of het werkt, (gelukkig) nooit hoeven proberen. 

Ik zeg ook niet of ik het eens of niet eens ben met de methode, maar dacht dat haar advies alleen verkeerd gelezen werd, vandaar mijn reactie. :-) 

Zoals ik eerder zei, ik weet te weinig hiervan om advies te geven, precies wat Landseer zegt, dus ik hou me erbuiten en lees aandachtig mee. "


Sorry, ik had jou gequote! Was niet de bedoeling, ik snap je! Ik vroeg me alleen af of zo n advies wel zin heeft, het zal best wel werken, maar zo iets gaat zo snel, dat je toch in een reflex zal handelen denk ik.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Off topic.
Een Labrador...?, mja, misschien dat die schrikt.
Misschien haal je die uit z'n moment.
Maar een herder.?
Ik zeg het.
Leuk advies, als je het karakter van je hond kent.
Zeker met een kind in het spel ga je op de automatische piloot, tenminste ...zou ik doen.
Daarna, adrenaline moment, en zorgen dat het nooit meer kan gebeuren..(nouja...99% ;-))
O...en daarna eindelijk die GD bellen...O-)

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

Hierbij aanvulling over "eten boven de bak" reacties en "iets over de hoofd doen" reacties haha.

Wanneer je een hond boven jou staat wat niet de bedoeling is op een leeftijd na 12 jaar kan je de methode doen dat je boven de bak van de hond eet, dat je al eerste eet zeg maar. Hiermee creëer je geen baknijd, baknijd krijg je als je de voerbak van de hond weg haalt zonder te ruilen voor iets anders terwijl hij eet. Het bovenste is een methode om de rangorde goed te krijgen maar niet elke hond is er gevoelig voor.


Wanneer een hond in gevecht is of een mens bijt en vast heeft kan je bijvoorbeeld je t shirt of jas of doek over de kop van de hond doen om ze ogen af te sluiten hier door raakt de hond uit ze moment. Beetje van Huh?! En zal los laten. Je creëert hier geen aggeresievere hond mee ofzo. Je kan ook de achterpoten van de hond optillen om het zelde te creëren dat de hond los laat. Beetje wanneer iemand boe zegt en jij schikt.. dan ben je ook uit je moment waar je was. Snap je? Niks verkeerds aan, kan voor alle honden helpen. Maar ik zou wel een GT opzoeken.

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

"

Sorry, ik had jou gequote! Was niet de bedoeling, ik snap je! Ik vroeg me alleen af of zo n advies wel zin heeft, het zal best wel werken, maar zo iets gaat zo snel, dat je toch in een reflex zal handelen denk ik. "


Advies kan best helpen, maar ben het met je eens in reactie handel je anders. Ik heb zelf deze dingen geleerd en inmiddels paar honden gevechten mogen onder vinden helaas en heb nooit 1 van me twee methodes gebruikt haha mijn handeling was de boosdoener van de andere afhalen en aanlijnen in reactie en dat hielp ook aardig.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik heb een ander soort vraag. Doen je kinderen ook wel eens iets met de hond? Spelletjes, uitlaten, voeren, verzorgen? Want zomaar een kind boven zich dulden omdat de baas dat wil, dat kan wel eens lastig worden. Iedereen in het gezin moet een band opbouwen met de hond, zodat er een vorm van wederzijds respect en vertrouwen kan ontstaan.

Jij en je vrouw kunnen wel vinden dat de kinderen boven de hond horen te staan, maar er komt meer bij kijken dan beslissen dat het zo is.

Misschien iets om in je achterhoofd te houden, al zou ik gezien het bijten en vasthouden van een gezinslid toch professionele hulp inschakelen. Happen is één ding, vasthouden vind ik toch een paar stappen te ver gaan in zo'n geval.

honden foto van Liedeke, Pepper †, Helmer † & Roef

" Ik heb een ander soort vraag. Doen je kinderen ook wel eens iets met de hond? Spelletjes, uitlaten, voeren, verzorgen? Want zomaar een kind boven zich dulden omdat de baas dat wil, dat kan wel eens lastig worden. Iedereen in het gezin moet een band opbouwen met de hond, zodat er een vorm van wederzijds respect en vertrouwen kan ontstaan.

Jij en je vrouw kunnen wel vinden dat de kinderen boven de hond horen te staan, maar er komt meer bij kijken dan beslissen dat het zo is.

Misschien iets om in je achterhoofd te houden, al zou ik gezien het bijten en vasthouden van een gezinslid toch professionele hulp inschakelen. Happen is één ding, vasthouden vind ik toch een paar stappen te ver gaan in zo'n geval. "


Daar zeg je zeker wat, ben ik ook wel benieuwd naar.
En inderdaad, professionele hulp inschakelen lijkt me geen overbodige luxe in dit geval.

honden page profiel bassiebassie

" Wanneer je een hond boven jou staat wat niet de bedoeling is op een leeftijd na 12 jaar kan je de methode doen dat je boven de bak van de hond eet, dat je al eerste eet zeg maar. "

En dan sta je ineens boven de hond????? Ik weet niet wat jij voor honden hebt, maar dat is echt complete onzin. Je wordt niet de baas door als eerste te eten, zelfs niet als je boven de bak eet. Ook niet door als eerste naar buiten te gaan. Als dat soort regeltjes zijn alleen maar regels. Niet meer en niet minder. Het zou eventueel voor de hond wat duidelijkheid kunnen scheppen wanneer er geen regels zijn, maar je kunt net zo goed als regel hebben dat de hond altijd als eerste eet en als eerste naar buiten gaat. Dat zijn ook regels en scheppen evenveel duidelijheid!

Je wordt alleen maar baas door je hond eerlijk en met respect te behandelen. Doe je dat niet dan zie je in de openingspost wat er gebeurt.

honden page profiel StippeltjeStippeltje

honden foto van Stippeltje

" Vanaf jonge leeftijd heeft ze wel eens momenten dat ze iets gaat doen waarvan ze weet dat ze dit niet mag, zodra een van de kinderen haar dan probeert te corrigeren begint ze te grommen en laat ze haar tanden zien. We hebben ervoor gekozen om haar dan te negeren of met iets lekkers te ruilen en tot nu toe werkte dit prima.  "


Begrijp ik het goed dat als de hond gevaarlijk gedrag laat zien jullie dit negeren of zelfs belonen ?
Er wordt vaak geadviseerd om ongewenst gedrag te negeren maar dit gaat veel verder dan ongewenst.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik ga toch een kritische noot plaatsen bij het stuk van mijn naamgenoot Suzanne&de katjes.
Het is toch een beetje een ouderwetse gedachte dat je hond de baas wilt domineren, dat hij er op uit is boven iemand te willen staan. Een macht en kracht spelletje. Kinderen tot 12 staan onder de hond, jij moet boven je hond staat. Ga als eerste door de deur, als of de hond dan denkt: ik sta dus lager in rang omdat de baas eerst door de deur gaat? Nee, het is niet meer dan een afspraak die je op dat moment daar met je hond maakt. Als ik door het huis loopt en de hond ligt in de weg, duw ik hem opzei, ik ben de baas. Ik wil altijd alles afpakken van de hond, ik ben de baas. Hij moet gelijk zitten als ik t zeg, ander dwing ik hem, niet trekken aan de lijn, anders een ruk, ik ga lekker een cracker voor zijn neus boven zijn bak eten, ik ben de baas en dat zal mijn hond voelen en weten ook en elke keer zal ik dat bewijzen, hem op zn plek zetten. Macht, kracht en dwang
Een cracker voor zn neus eten, ik noem dat gewoon pesten echt puur pesten. Geloof je echt dat de hond denkt aha, de baas eet voor mijn neus, ik sta lager in rang? Nee hond denkt lekker, lekker, lekker.
Creëer je zo juist niet een sfeer dat de hond zich zal gaan verdedigen? Macht, dwingen en kracht. Hij eet, bot wordt afgepakt, hij ligt lekker in zn mand te kauwen (weet hij veel dat hij niet op zn mand mag kauwen) en weer wordt hij gecorrigeerd. Als een hond steeds op zn plek wordt gezet, dan zal hij zich ook gaan verdedigen. Een hond wilt niemand domineren, een hond wilt het liefst bij zn baas zijn en met jullie als huisgenoten samen werken. 
Mijn dochter net 12, laat sinds we onze hond hebben (toen was ze 11) haar in de ochtend uit (hond is 15 maanden)Luca  luistert goed naar haar, ze heeft haar zelfs trucjes geleerd. Gewoon vragen of Luca gaat zitten en Luca doet dit zonder dwang, met plezier ze werkt graag met ons samen. We zien haar als gelijke en hebben respect voor elkaar. We dwingen niet, maar vragen en alles gebeurt vrijwillig, omdat het fijn is iets voor iemand te doen. Ik ging laatste buiten even met haar frisbeeen, maar er viel heel veel te snuffelen, ze had geen aandacht voor de frisbee, haar dwingen, want ik ben de baas? Nee, haar respecteren en dan maar even niet. En ja, ze luistert verder super, zonder dwang.
Geen dwang, geen spanning, geen macht vertoon, maar rust, samen werken, elkaar respecteren op een voor iedereen fijne manier.

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

"

Begrijp ik het goed dat als de hond gevaarlijk gedrag laat zien jullie dit negeren of zelfs belonen ?
Er wordt vaak geadviseerd om ongewenst gedrag te negeren maar dit gaat veel verder dan ongewenst. "


.Dat staat er niet?
Ik interpreteer het juist als " er wordt in de bank gebeten hond wil niet stoppen maar dmv ruilen wel dus hond krijgt koekje of botje om in bijten etc"

honden page profiel harlieharlie

Ten eerste iedereen bedankt voor de reacties en adviezen, ten tweede wil ik e.e.a. even toelichten.
Onze kinderen zijn dagelijks met de hond bezig en dit gaat altijd heel goed, ze hebben haar al diverse kunstjes geleerd, pootje geven, zitten, liggen, rollen, vangen, enz. Dit gaat altijd heel leuk en gemoedelijk en de hond geniet hier ook zichtbaar van. Voor de mensen die het hebben over rangen; wij geven haar allemaal eten en dit doen we allemaal op deze manier, we pakken haar bak en nemen die mee om te vullen, als we ermee terugkomen moet de hond gaan zitten totdat wij de bak teruggezet hebben en we zeggen "pak het maar". Dit doet ze zonder uitzondering bij allemaal heel goed. Ook spelen onze kinderen met haar op onze buitenplaats, voetballen, met stokken gooien e.d. dit gaat ook allemaal erg goed en de hond vind dit geweldig. Als wij s'avonds binnen zitten bij de t.v. doet de hond niets liever dan bij een van ons op schoot kruipen totdat ze dit te warm vind worden en ze lekker in haar mand aan onze voeten gaat liggen slapen. Ze is pas met ons een weekendje weggeweest en dit is zonder enige wanklank verlopen, ze genoot zichtbaar van alle aandacht. 
Dit verhaal beschrijft ongeveer 99,9% van de week. Heel soms (ik noem het aandacht trekken), op momenten dat ze even geen aandacht krijgt, pakt ze iets waarvan ze weet dat ze dit niet mag hebben (bijvoorbeeld een afstandbediening, een handschoen, een handdoek) en wacht dan een reactie af. Zodra mijn vrouw of een van de kinderen dan vraagt of ze dit mogen hebben begint ze te grommen en als ze dan toch dichterbij komen laat ze haar tanden zien. Op deze momenten wordt er geruild met iets lekkers. Als ik zelf binnenkom op zo een moment (als ik er al bij ben doet ze dit namelijk niet), hoef ik ze maar aan te kijken en ze laat het los.

honden page profiel StippeltjeStippeltje

honden foto van Stippeltje

"

.Dat staat er niet?
Ik interpreteer het juist als " er wordt in de bank gebeten hond wil niet stoppen maar dmv ruilen wel dus hond krijgt koekje of botje om in bijten etc" "


Vandaar mijn vraagteken. Het gaat inderdaad zoals jij het interpreteert. 
In dit geval vraag ik me af of je het met ruilen niet erger maakt. Een handdoek ruilen voor een koekje is prima. Als de hond al gromt of tanden laat zien dan beloon je dat als je een koekje geeft.

honden page profiel bassiebassie

" Heel soms (ik noem het aandacht trekken), op momenten dat ze even geen aandacht krijgt, pakt ze iets waarvan ze weet dat ze dit niet mag hebben (bijvoorbeeld een afstandbediening, een handschoen, een handdoek) en wacht dan een reactie af. "

Waarom pakt ze juist deze dingen? Omdat ze 100% zeker weet dat ze aandacht krijgt als ze deze dingen pakt. Als ze op dat moment haar eigen speeltje pakt reageert er niemand, dus dat is totaal niet interessant. En eigenlijk zit daar meteen de oplossing voor het probleem in. Geef haar nou eens aandacht als ze haar eigen speeltje pakt, niet op een negatieve manier, maar op een positieve manier. Maak het leuk/interessant voor je hond om eigen speeltjes te pakken i.p.v. jouw spullen. Dit soort problemen los je niet op het moment zelf op, maar juist door op andere momenten er mee aan de slag te gaan. En de reactie van jouw vrouw,
" Gelukkig was mijn vrouw ook binnen en die heeft met harde hand de hond gecorrigeerd en in haar kooi gedaan "

daar maak je het alleen maar erger mee. Je laat daarmee alleen maar zien dat je onbetrouwbaar bent.

" pakt ze iets waarvan ze weet dat ze dit niet mag hebben "

En hoe weet je 100% zeker dat je hond weet dat dit niet mag? Niet mogen is iets heel anders dan dat het heel belangrijk voor jou is. Dat het voor jouw(en de andere gezinsleden) HEEL belangrijk is weet ze uiteraard wel, dat merkt ze natuurlijk aan jullie reactie. Maar dat is iets heel anders dan weten dat het niet mag.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ten eerste iedereen bedankt voor de reacties en adviezen, ten tweede wil ik e.e.a. even toelichten.
Onze kinderen zijn dagelijks met de hond bezig en dit gaat altijd heel goed, ze hebben haar al diverse kunstjes geleerd, pootje geven, zitten, liggen, rollen, vangen, enz. Dit gaat altijd heel leuk en gemoedelijk en de hond geniet hier ook zichtbaar van. Voor de mensen die het hebben over rangen; wij geven haar allemaal eten en dit doen we allemaal op deze manier, we pakken haar bak en nemen die mee om te vullen, als we ermee terugkomen moet de hond gaan zitten totdat wij de bak teruggezet hebben en we zeggen "pak het maar". Dit doet ze zonder uitzondering bij allemaal heel goed. Ook spelen onze kinderen met haar op onze buitenplaats, voetballen, met stokken gooien e.d. dit gaat ook allemaal erg goed en de hond vind dit geweldig. Als wij s'avonds binnen zitten bij de t.v. doet de hond niets liever dan bij een van ons op schoot kruipen totdat ze dit te warm vind worden en ze lekker in haar mand aan onze voeten gaat liggen slapen. Ze is pas met ons een weekendje weggeweest en dit is zonder enige wanklank verlopen, ze genoot zichtbaar van alle aandacht. 
Dit verhaal beschrijft ongeveer 99,9% van de week. Heel soms (ik noem het aandacht trekken), op momenten dat ze even geen aandacht krijgt, pakt ze iets waarvan ze weet dat ze dit niet mag hebben (bijvoorbeeld een afstandbediening, een handschoen, een handdoek) en wacht dan een reactie af. Zodra mijn vrouw of een van de kinderen dan vraagt of ze dit mogen hebben begint ze te grommen en als ze dan toch dichterbij komen laat ze haar tanden zien. Op deze momenten wordt er geruild met iets lekkers. Als ik zelf binnenkom op zo een moment (als ik er al bij ben doet ze dit namelijk niet), hoef ik ze maar aan te kijken en ze laat het los. "

Zo te lezen zijn jullie op een hele fijne manier bezig met je hond! 
Kennelijk vind je hond de voorwerpen die ze pakt om een of andere reden heel erg belangrijk, zo belangrijk dat ze ze niet wil ruilen. Je zou kunnen kijken of er iets is, wat je hond nog veeeeeel belangrijker vind dat de spullen die ze pakt. Een super lekker stukje vlees , kaas of een bal spelletje, een piep dingetje een doekje. Waarschijnlijk heeft ze een keer succes gehad met dit gedrag en weet nu, als ik grom en mijn tanden laat zien, is er een kans dat ik de spullen mag houden. Bij jou, weet ze dat dit gedrag geen succes heeft. Wat zijn honden toch slim. Als ze gromt en tanden laat zien, niet corrigeren, maar echt ruilen voor iets wat heel aantrekkelijk voor haar is. 
Een gedrags therapeut kan hier bij zeker helpen. Die ziet een totaal plaatje en van af de pc is dat niet mogelijk. Succes en het gaat jullie wel lukken. Ik zou wel, als ze in haar mand is, haar gewoon laten.
.

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

" Ik ga toch een kritische noot plaatsen bij het stuk van mijn naamgenoot Suzanne&de katjes.
Het is toch een beetje een ouderwetse gedachte dat je hond de baas wilt domineren, dat hij er op uit is boven iemand te willen staan. Een macht en kracht spelletje. Kinderen tot 12 staan onder de hond, jij moet boven je hond staat. Ga als eerste door de deur, als of de hond dan denkt: ik sta dus lager in rang omdat de baas eerst door de deur gaat? Nee, het is niet meer dan een afspraak die je op dat moment daar met je hond maakt. Als ik door het huis loopt en de hond ligt in de weg, duw ik hem opzei, ik ben de baas. Ik wil altijd alles afpakken van de hond, ik ben de baas. Hij moet gelijk zitten als ik t zeg, ander dwing ik hem, niet trekken aan de lijn, anders een ruk, ik ga lekker een cracker voor zijn neus boven zijn bak eten, ik ben de baas en dat zal mijn hond voelen en weten ook en elke keer zal ik dat bewijzen, hem op zn plek zetten. Macht, kracht en dwang
Een cracker voor zn neus eten, ik noem dat gewoon pesten echt puur pesten. Geloof je echt dat de hond denkt aha, de baas eet voor mijn neus, ik sta lager in rang? Nee hond denkt lekker, lekker, lekker.
Creëer je zo juist niet een sfeer dat de hond zich zal gaan verdedigen? Macht, dwingen en kracht. Hij eet, bot wordt afgepakt, hij ligt lekker in zn mand te kauwen (weet hij veel dat hij niet op zn mand mag kauwen) en weer wordt hij gecorrigeerd. Als een hond steeds op zn plek wordt gezet, dan zal hij zich ook gaan verdedigen. Een hond wilt niemand domineren, een hond wilt het liefst bij zn baas zijn en met jullie als huisgenoten samen werken. 
Mijn dochter net 12, laat sinds we onze hond hebben (toen was ze 11) haar in de ochtend uit (hond is 15 maanden)Luca  luistert goed naar haar, ze heeft haar zelfs trucjes geleerd. Gewoon vragen of Luca gaat zitten en Luca doet dit zonder dwang, met plezier ze werkt graag met ons samen. We zien haar als gelijke en hebben respect voor elkaar. We dwingen niet, maar vragen en alles gebeurt vrijwillig, omdat het fijn is iets voor iemand te doen. Ik ging laatste buiten even met haar frisbeeen, maar er viel heel veel te snuffelen, ze had geen aandacht voor de frisbee, haar dwingen, want ik ben de baas? Nee, haar respecteren en dan maar even niet. En ja, ze luistert verder super, zonder dwang.
Geen dwang, geen spanning, geen macht vertoon, maar rust, samen werken, elkaar respecteren op een voor iedereen fijne manier. "


Heb geen idee waar je het allemaal vandaan haalt, maar waar haal jij uit dat ik zeg dat de hond hun wil domineren ofso? Of dat ik vind dat hun macht spel moeten doen of van alles moeten afpakken of overal moeten bewijzen boven de hond te staan. Dit maak jij er allemaal van en heb ik nooit gezegd of beweerd. Alleen dat dit een methode is om het goed te krijgen, maar niet elke hond er gevoelig voor is. Verder als de rang orde prima is hoef je zulke dingen nooit te doen. Nergens staat ook dat de hond iemand wilt domineren. Dit maak jij er allemaal zelf van.. Een hond heeft leiding nodig in een roedel als die er niet is gaat een hond dat uit zich zelf doen en dat is eigenlijk niet nodig want dan krijg je zulke bijt incidenten. En daar zijn deze methode goed voor eventueel. Helpt het niet, creëer je er ook niks anders mee. Verder wilt inderdaad een hond lekker bij ze baasjes zijn ja. Waar haal jij verder vandaan dat ze de hond moeten dwingen? sorry hoor maar je verdraait me hele verhaal en noemt dingen wat ik totaal niet gezegd of bedoelt heb.


Verder houd ik me erbij dat ze een GT moeten opzoeken voor dit probleem.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik heb nog niet alles doorgelezen (moet zo werken)

Maar blijf ajb heel voorzichtig, als een hond aan zijn mand knaagt, kan je je afvragen waarom hij dit doet, misschien is een mand niets voor hem,misschien is het stress, misschien verveling.

Een kind dat gewoon zegt dat mag niet en dan de hond aantikt, heeft wel gelijk maar overziet niet wat daar de gevolgen van kunnen zijn, het kan een heel gevaarlijke aktie zijn als de hond al het gevoel heeft dat hij onbegrepen is.

Bij een herplaatser (en uiteraard bij elke hond) is het heel belangrijk dat hij zijn mensen kan vertrouwen en het gevoel krijgt dat hij veilig bij hen is.
Daar zou ik dus aan gaan werken en me op concentreren.

Laat de kinderen onder toezicht leuke dingen met de hond gaan doen, geen commando's onder druk e.d. maar echt leuke dingen, denkspelletjes bijvoorbeeld of zoekspelletjes.
Hieronder nog wat links die misschien kunnen helpen


https://hondenbescherming.nl//ik-heb-een-hond/ik-heb-een-hond-en-kinderen/

Op bovenstaande site staan veel tips en regels waar kinderen zich aan moeten houden.

https://www.hondenpage.com/hondenforum/166781/het-hersenwerk-topic!.php

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

https://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_359-Wat-is-er-met-dominantie?.php

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

"
En dan sta je ineens boven de hond????? Ik weet niet wat jij voor honden hebt, maar dat is echt complete onzin. Je wordt niet de baas door als eerste te eten, zelfs niet als je boven de bak eet. Ook niet door als eerste naar buiten te gaan. Als dat soort regeltjes zijn alleen maar regels. Niet meer en niet minder. Het zou eventueel voor de hond wat duidelijkheid kunnen scheppen wanneer er geen regels zijn, maar je kunt net zo goed als regel hebben dat de hond altijd als eerste eet en als eerste naar buiten gaat. Dat zijn ook regels en scheppen evenveel duidelijheid!

Je wordt alleen maar baas door je hond eerlijk en met respect te behandelen. Doe je dat niet dan zie je in de openingspost wat er gebeurt. "


Ben ik mee eens. Dat er regels en duidelijkheid moet zijn. Een hond heeft leiding nodig en als hij die niet krijgt neemt een hond die zelf en dan krijg je wat er inderdaad is gebeurt.

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

" Ten eerste iedereen bedankt voor de reacties en adviezen, ten tweede wil ik e.e.a. even toelichten.
Onze kinderen zijn dagelijks met de hond bezig en dit gaat altijd heel goed, ze hebben haar al diverse kunstjes geleerd, pootje geven, zitten, liggen, rollen, vangen, enz. Dit gaat altijd heel leuk en gemoedelijk en de hond geniet hier ook zichtbaar van. Voor de mensen die het hebben over rangen; wij geven haar allemaal eten en dit doen we allemaal op deze manier, we pakken haar bak en nemen die mee om te vullen, als we ermee terugkomen moet de hond gaan zitten totdat wij de bak teruggezet hebben en we zeggen "pak het maar". Dit doet ze zonder uitzondering bij allemaal heel goed. Ook spelen onze kinderen met haar op onze buitenplaats, voetballen, met stokken gooien e.d. dit gaat ook allemaal erg goed en de hond vind dit geweldig. Als wij s'avonds binnen zitten bij de t.v. doet de hond niets liever dan bij een van ons op schoot kruipen totdat ze dit te warm vind worden en ze lekker in haar mand aan onze voeten gaat liggen slapen. Ze is pas met ons een weekendje weggeweest en dit is zonder enige wanklank verlopen, ze genoot zichtbaar van alle aandacht. 
Dit verhaal beschrijft ongeveer 99,9% van de week. Heel soms (ik noem het aandacht trekken), op momenten dat ze even geen aandacht krijgt, pakt ze iets waarvan ze weet dat ze dit niet mag hebben (bijvoorbeeld een afstandbediening, een handschoen, een handdoek) en wacht dan een reactie af. Zodra mijn vrouw of een van de kinderen dan vraagt of ze dit mogen hebben begint ze te grommen en als ze dan toch dichterbij komen laat ze haar tanden zien. Op deze momenten wordt er geruild met iets lekkers. Als ik zelf binnenkom op zo een moment (als ik er al bij ben doet ze dit namelijk niet), hoef ik ze maar aan te kijken en ze laat het los. "


Dat gaat allemaal best goed dan. Voor het laatste zou ik dan toch er een GT eventueel bij halen. Om te voorkomen wat al is gebeurd :-)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"

Verder houd ik me erbij dat ze een GT moeten opzoeken voor dit probleem. "


.helemaal mee eens!

honden page profiel lutlut

honden foto van lut

De kinderen zijn dus eigenlijk allemaal 'pubers' iets dat toch belangrijk is, ik bedoel maar...een kleintje van drie of vijf jaar oud kan een situatie onvoldoende inschatten. Dit is gewoon onaanvaardbaar gedrag van je hond, iedereen binnen het gezin moet zich veilig kunnen voelen en niet door een hond 'terecht' gewezen worden. Gewoon negatief gedrag gaan negeren, let er op dat de hond niets kan 'pakken' van waarde, staat hij te zwaaien met een handdoek of iets anders waarvan hij weet dat het eigenlijk niet mag...negeren, loop hem straal voorbij, laat merken dat je hem gewoon de kans niet geeft om lekker een rondje te gaan grommen en tanden bloot te maken...zijn negatief gedrag wordt nu beloond doordat je hem aandacht schenken gaat met commando'los'...je hond is slim genoeg en weet hoe hij even de 'stoere' kan gaan uithangen als zijn 'roedelleider' er niet is. Je zegt zelf dat hij anders heel aangenaam is en lief, doorbreek deze cirkel dan met hulp van een goede GT, uitvallen mag niet aanvaard worden, en je kinderen zijn te oud om aan zijn staart, oren of poten te trekken...dus, werk er samen aan als gezin. Wens je héél veel succes ;-) Enne...dat stukje over 'hardhandig' de bench in, kijk, ik zou ook even alle 'regeltjes' vergeten als er een hond in het been van mijn kind hangen gaat, is gewoon een menselijke reflex, nergens staat hier dat de hond 'hard' aangepakt wordt, het was een momentopname.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"
Zo te lezen zijn jullie op een hele fijne manier bezig met je hond! 
Kennelijk vind je hond de voorwerpen die ze pakt om een of andere reden heel erg belangrijk, zo belangrijk dat ze ze niet wil ruilen. Je zou kunnen kijken of er iets is, wat je hond nog veeeeeel belangrijker vind dat de spullen die ze pakt. Een super lekker stukje vlees , kaas of een bal spelletje, een piep dingetje een doekje. Waarschijnlijk heeft ze een keer succes gehad met dit gedrag en weet nu, als ik grom en mijn tanden laat zien, is er een kans dat ik de spullen mag houden. Bij jou, weet ze dat dit gedrag geen succes heeft. Wat zijn honden toch slim. Als ze gromt en tanden laat zien, niet corrigeren, maar echt ruilen voor iets wat heel aantrekkelijk voor haar is. 
Een gedrags therapeut kan hier bij zeker helpen. Die ziet een totaal plaatje en van af de pc is dat niet mogelijk. Succes en het gaat jullie wel lukken. Ik zou wel, als ze in haar mand is, haar gewoon laten.
. "

Bassie heeft de rede dat deze spullen voor haar zo belangrijk is gegeven: aandacht. Wat is mooier dan aandacht van de baas! 
Soms pakt mijn hond een trekspelletje en legt ze mijn schoot: wil je spelen? Meestal gaan we dan lekker spelen, soms als ik net aan het stofzuigen of iets waardoor t niet uitkomt zeg ik: nu niet en ga door met wat ik doe. Dan gaat ze gewoon zelf spelen. 
.

honden page profiel bassiebassie

" Enne...dat stukje over 'hardhandig' de bench in, kijk, ik zou ook even alle 'regeltjes' vergeten als er een hond in het been van mijn kind hangen gaat, is gewoon een menselijke reflex "

Een menselijke reflex.....nou misschien van sommige mensen. Je hebt dan zelf meerdere steken laten vallen tijdens de (langere) periode voorafgaande aan het incident. Daar kun je de hond niet de schuld van geven, hooguit jezelf. Dat je daar niet eerder mee aan de slag bent gegaan. Ik ken geen enkele hond die zo maar bijt, zonder dat daar al een hele geschiedenis en vooral waarschuwingen aan vooraf gegaan is. Dat je dat als eigenaar niet ziet, dat zegt niets over de hond. En in dit geval was het grommen al bekend. Dan zouden er toch wel wat belletjes moeten gaan rinkelen dat er ergens iets niet helemaal goed gaat. Als je hond meerdere keren aangeeft dat je op zijn grens zit. Dat betekent voor mij dat er gewerkt moet worden aan het opschuiven van die grens. Aan het vertrouwen van de hond. Door de "menselijke reflex" wordt het probleem absoluut verergerd en zeker niet opgelost.

honden page profiel lutlut

honden foto van lut

"
Een menselijke reflex.....nou misschien van sommige mensen. Je hebt dan zelf meerdere steken laten vallen tijdens de (langere) periode voorafgaande aan het incident. Daar kun je de hond niet de schuld van geven, hooguit jezelf. Dat je daar niet eerder mee aan de slag bent gegaan. Ik ken geen enkele hond die zo maar bijt, zonder dat daar al een hele geschiedenis en vooral waarschuwingen aan vooraf gegaan is. Dat je dat als eigenaar niet ziet, dat zegt niets over de hond. En in dit geval was het grommen al bekend. Dan zouden er toch wel wat belletjes moeten gaan rinkelen dat er ergens iets niet helemaal goed gaat. Als je hond meerdere keren aangeeft dat je op zijn grens zit. Dat betekent voor mij dat er gewerkt moet worden aan het opschuiven van die grens. Aan het vertrouwen van de hond. Door de "menselijke reflex" wordt het probleem absoluut verergerd en zeker niet opgelost. "


.Ja Bassie, in theorie heb je volledig, onomwonden en totaal gelijk...in theorie...want in praktijk is een menselijke handeling soms net dat ietsje sneller. Ik keur nimmer 'hardhandig' gedrag naar een hond goed, maar ik stel daar dat ik de actie van mevrouw kan begrijpen. Ik ga niet eerst redeneren waarom de hond het been van mijn kind tussen de tanden klemt, waar ik in hemelsnaam fout ben gegaan, wat ik nu het best zou doen...neen, eerst dat been los en dan denken....dat is nu ook gebeurt, menselijk dus... niets meer en ook niets minder :-) Hopelijk komen deze mensen tot een goede oplossing en kunnen ze nog lang genieten van hun lieverd zonder stress...

honden page profiel harlieharlie

Volgens mij ben ik niet helemaal duidelijk, 99,9% van de tijd komt de hond met haar eigen speelgoedjes aandragen als ze wil spelen en dan word daar ook altijd positief op gereageerd door ons. Op de zeldzame momenten dat ze dingen pakt die ze niet mag hebben wordt er soms genegeerd (bv als ze een handdoek vast heeft) en soms geruild (bv als ze een afstandbediening vast heeft), dit werkt beide gewoon goed en heeft als resultaat dat we de spullen terug krijgen. Als ik zelf op zo een moment binnenkom hoeven we niets te doen omdat ze dan uit zichzelf de spullen teruggeeft. Verder even als reactie op "hardhandig", mijn vrouw heeft de hond met beide handen aan de riem gepakt en zo mijn dochter ontzet en is in 1 beweging doorgelopen naar de bench en haar daarin gestuurt. Als welke hond dan ook aan onze kinderen zit gaan onze kinderen voor en op moment als deze gaan we niet eerst overleggen wat we het beste kunnen doen. Ik zou net zo gehandeld hebben en zou dat de volgende keer weer doen.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Vraag je ook af of je je hond aandacht geeft voor spontaan gewenst gedrag. Het is heel makkelijk om je hond te negeren waneer deze zich "voorbeeldig" (lees je hebt er geen last van) gedraagt. Het leert je hond dat dat niets oplevert. Dan maar een andere manier van aandacht vragen, negatieve aandacht is beter dan geen aandacht.
Dit is een fout die heel veel mensen maken, niet alleen mbt honden. Ik doe het zelf ook, maar ben eraan aan het werken. En ik heb de mazzel dat mijn honden zich niet bedreigd voelen wanneer we iets willen redden of zien. Daar is en wordt hard aan gewerkt.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 1 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Harlie, dank je voor je uitleg van hoe je gezin betrokken wordt bij de hond. Ik denk dan ook dat het probleem niet ligt aan een totaal gebrek aan een band tussen de hond en de andere gezinsleden.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"
Een menselijke reflex.....nou misschien van sommige mensen. Je hebt dan zelf meerdere steken laten vallen tijdens de (langere) periode voorafgaande aan het incident. Daar kun je de hond niet de schuld van geven, hooguit jezelf. Dat je daar niet eerder mee aan de slag bent gegaan. Ik ken geen enkele hond die zo maar bijt, zonder dat daar al een hele geschiedenis en vooral waarschuwingen aan vooraf gegaan is. Dat je dat als eigenaar niet ziet, dat zegt niets over de hond. En in dit geval was het grommen al bekend. Dan zouden er toch wel wat belletjes moeten gaan rinkelen dat er ergens iets niet helemaal goed gaat. Als je hond meerdere keren aangeeft dat je op zijn grens zit. Dat betekent voor mij dat er gewerkt moet worden aan het opschuiven van die grens. Aan het vertrouwen van de hond. Door de "menselijke reflex" wordt het probleem absoluut verergerd en zeker niet opgelost. "


.daarom is het boek van Gaus en Gootjes: begrijp ik mijn hond,  eigenlijk een must voor iedere honden bezitter. Ze leren je zo veel over de lichaamstaal van honden. Signalen niet altijd opgemerkt door de eigenaar, of verkeerd begrepen. Waarschijnlijk zijn hier de signalen van de hond voorafgaande aan de beet ook niet gezien of goed niet begrepen

honden page profiel bassiebassie

" Ja Bassie, in theorie heb je volledig, onomwonden en totaal gelijk...in theorie...want in praktijk is een menselijke handeling soms net dat ietsje sneller. "

Soms wel ja, maar dit was wel heel erg laat. Er waren al veel eerder signalen zoals het grommen. Daar werd al niet op gereageerd. Als je dan gaat zitten wachten tot het eindelijk misgaat, ja dat is misschien wel menselijk, maar voor mij nog steeds onbegrijpelijk. Je had dit al heel lang voor kunnen zijn en dat had de hond ook niet 'hardhandig' aangepakt hoeven te worden. Dus is het niet de schuld van de hond, maar die wordt er wel voor op aangekeken.

honden page profiel ..

honden foto van .

Heb je ondertussen (sinds gister) al contact gezocht met een gedragsdeskundige?

Ik zou hier zeker niet mee wachten en dat zo snel mogelijk regelen. Je kan geen enkel risico nemen, zeker niet met zo'n groot formaat hond.

Een deskundige/therapeut ziet het totaal plaatje en kan jullie vertellen hoe nu verder te gaan. De tips die hier worden gegeven zijn als ik het zo zie allemaal goed, maar dat vind ik meer iets waar je mee aan de slag moet gaan ná contact te hebben gehad met de deskundige. Dat je kind is gebeten gaat véél te ver! Zoiets komt ook niet uit het niets..

Aan je uitleg merk ik dat je erg betrokken bent bij je hond en dat jullie veel voor haar over hebben. Maar misschien kijk je soms toch te menselijk naar haar? Ze is een hond en die heeft andere behoefte en andere bedoelingen.. 
Zo beschrijf je bijv. dat ze 's avonds lekker bij jullie op schoot kruipt of op jullie voeten gaat liggen. Ik kan het natuurlijk niet heel goed inschatten, omdat ik niet de gehele situatie weet wat er op dat moment gebeurt. Maar als zij dit uit zichzelf doet, zie ik dit als een vorm van dominantie. 
Ook het feit dat ze zelf met speeltjes aan komt. Voor mensen ziet dat er heel leuk uit (och wat lief, hij komt z'n speelgoed brengen), maar ik speel niet met mijn hond op zíjn commando; ik bepaald wanneer wij spelen. Ik negeer mijn hond dan dus op die momenten. 
Zo zijn er heel veel kleine dingetjes die voor de hond veel waarde hebben en voor mensen soms niet eens zo opvalt. 

Ik zou informatie in gaan winnen bij verschillende deskundige en iemand uitzoeken die van aanpakken weet. Persoonlijk lees en hoor ik goede verhalen over Arvid van Putten. Hij kijkt ook naar het gezin en wat wel en niet kan met (oudere) kinderen.

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Verplichte benchrust werkt niet
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^