Wij willen gaan BARFen.. Menu?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PP

Toen ik met KVV begon, zei ik meteen; nee, dat BARFen doe ik niet hoor! Ranzig, veels te veel werk. Totdat ik Cosmic gisteren haar eerste kwartelkarkasje zag eten. Ze genoot er zichtbaar van, was lekker bezig, en ging daarna heerlijk liggen pitten. Terwijl ze haar KVV uit de bak slobbert en mij meteen aankijkt voor meer.. We willen het dus gaan proberen! Maar een aantal dingen waar rekening mee gehouden moet worden..

- Cosmic is een beginner! Heeft verder op een kippennek na niet veel bot op..
- Cosmic heeft calciumoxalaat kristallen gehad en om herhaling te voorkomen moet ik voorzichtig zijn met lam, kip het liefst biologisch kopen, en een relatief laag botpercentage vergeleken met "normaal", bij haar KVV krijgt ze extra spiervlees.
- Cosmic weegt zo'n 11 kg en krijgt nu 250 gram KVV per dag.
- Cosmic lust nagenoeg álles, behalve grote vissenkoppen.
- Ik heb een beperkte vriezerruimte, ik kan zo'n 5 kg vlees kwijt. Hopelijk ga ik binnenkort verhuizen en hopelijk is daar plaats voor een grotere vriezer!

Ik heb via Kelly een afhaalpunt leren kennen hier in de buurt, waar ik dingen in kleinverpakking, zelfs in portieverpakking, kan kopen. Dit is natuurlijk wel wat kostbaarder maar voorlopig kan dat wel. Straks met een grotere vriezer kan ik hopelijk ook groter inkopen.

Ik zat zelf te denken aan sowieso een dagje pens, en een dagje vis (sprotjes?) per week. En verder? Wie heeft zin om mij te helpen? Ik kan namelijk wel vanalles verzinnen maar ik ken de verhoudingen niet zo goed en ben een druif.. Dus als iemand het leuk vindt om samen met mij een weekmenuutje op te stellen zou dat super zijn! :-)

Alvast bedankt!

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

haha. Heel herkenbaar.

Ik wil je wel helpen :-) Zal zo ff een opzetje maken.

Op welke kvv's had hij goede ontlasting?

Qua beginnersbotten kun je denken aan duif, kwartel en eendennekken.

Hoelang zit je op kvv?

Is het natural paws waar je gaat bestellen?

Wil je eerst nog de helft van de week kvv doen?

honden page profiel PP

Cosmic's ontlasting is wat wisselend, omdat ze nogal een stresskip is. In het bos, na een autoritje, bijvoorbeeld, heeft ze altijd diarree, terwijl het tijdens een wandeling hier in de buurt eigenlijk altijd goed is. Bij KVV's is het me nooit opgevallen dat het dan erger/minder wordt, bij Renske was het wel meteen flats. 

Ze is twee of drie maanden nadat ze hier kwam overgestapt op KVV, dus in maart/april 2013, af en toe heeft ze nog een brokdagje. Kan dat i.c.m. BARFen nog steeds? (hoeft niet per sé, maar mocht ze eens uit logeren gaan o.i.d. is het wel handig als ze ook nog gewoon brokjes kan eten, mijn familie/vrienden zijn niet zo gecharmeerd van mijn BARF-plan..)

Het gaat inderdaad om Natural Paws, en ik heb inderdaad ook nog een klein beetje KVV die op moet, ik geloof nog maar voor een paar dagen, maar dan kan ik in de tussentijd contact opnemen met NP om te kijken wat ze allemaal heeft :-)

Bedankt voor je hulp! Ik ben benieuwd! :-D Spannend dit! :-)

honden page profiel Denise; Nova & VanchaDenise; Nova & Vancha 3 doggies

honden foto van Denise; Nova & Vancha

" Ze is twee of drie maanden nadat ze hier kwam overgestapt op KVV, dus in maart/april 2013, af en toe heeft ze nog een brokdagje. Kan dat i.c.m. BARFen nog steeds? (hoeft niet per sé, maar mocht ze eens uit logeren gaan o.i.d. is het wel handig als ze ook nog gewoon brokjes kan eten, mijn familie/vrienden zijn niet zo gecharmeerd van mijn BARF-plan..) "


Kun je anders niet voor die logeerdagen een hamburgerachtige-niet-vlezig-uit-ziende kvv nemen? Zoals Rodi?

honden page profiel PP

" Kun je anders niet voor die logeerdagen een hamburgerachtige-niet-vlezig-uit-ziende kvv nemen? Zoals Rodi? "


Dat kan eventueel ook :-)

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Oh barfen, leuk zeg!

Handig is dat je kijkt waar je kan aangeraken... en dan kan je daarop je menu baseren.... dus laat even weten wat je kwijt zou kunnen in je diepvries...

Een kwartel is alvast een hele leuke maaltijd (eventueel met wat extra spiervlees) en ook sprot of haring mag je als volledige maaltijd voeren.

Ik heb zelf een kleine eter en lam voer ik bewust als kvv, aangezien ik de botten ervan veel te hard vind en kleine porties veel breekwerk veroorzaken lol. je kan dus gerust een of twee keer pr week lams kvv voeren

honden page profiel PP

Lam mag ze sowieso niet zo veel hebben, hoge fosfor/calcium waardes, niet handig i.c.m. haar calciumoxalaat-aanleg.. Maar eens per week een beetje zou geen probleem zijn. Ik zou inderdaad ook zo nu en dan nog wat KVV tussendoor kunnen voeren.

Natural Paws heeft best wel heel veel, en af en toe kan ik wat overnemen van Kelly (die heeft een grote vriezer! :-D) dus da's wel echt super fijn. De kwarteltjes die ik heb zijn wel karkasjes, dus ik heb er gisteren ook wat orgaan bij gevoerd.

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

" Lam mag ze sowieso niet zo veel hebben, hoge fosfor/calcium waardes, niet handig i.c.m. haar calciumoxalaat-aanleg.. Maar eens per week een beetje zou geen probleem zijn. Ik zou inderdaad ook zo nu en dan nog wat KVV tussendoor kunnen voeren.

Natural Paws heeft best wel heel veel, en af en toe kan ik wat overnemen van Kelly (die heeft een grote vriezer! :-D) dus da's wel echt super fijn. De kwarteltjes die ik heb zijn wel karkasjes, dus ik heb er gisteren ook wat orgaan bij gevoerd. "


.oh ja, heb even op hun site gekeken, ze hebben echt super veel!

Welke kvv eet ze nu? en hoeveel spiervlees doe je hier extra bij?

Van de meeste barfproducten als ze normaal bevleesd zijn. vb. nekken en vleugels kan je ervan uitgaan dat de bot:spiervleesverhouding 1:1 is. wel opletten met nekken: in kraakbeen zit geen calcium, je mag ze geven, maar het is belangrijk om er zeker nog wat anders bij te doen.

Eendennekken zijn leuke knabbels. bij kiezebrink zitten er ca. 7 nekken in een kilo. mocht Cosmic slappe poep hebben van alleen pens kan je ook een halve portie pens geven met een eennek erbij.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Ik heb nu een standaard menu voor je af, maar heb je enig idee hoeveel een 'laag' bot percentage is? Of hoeveel vlees je bij hoeveel en welke (merk+soort) kvv gaf? Dan kan ik het botpercentage aanpassen.

Geen kip, mag ze dan wel ei? Als ze geen ei mag, geef je dat natuurlijk niet.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Lager bot percentage:

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Ik zie dat het orgaan percentage weg valt. In beide voorbeelden is het orgaan percentage 20%

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Ik zou me vooral goed inlezen op de daarvoor bestemde fora.
Botpercentage 10-15% is geschikt, afhankelijk van wat je hond je laat zien.

honden page profiel PP

Ik zit inderdaad al bij wat vers voer fora. Ik wil het botpercentage inderdaad zo rond de 10% gaan krijgen. 

Ze kreeg normaal 250 gram KVV, dit de laatste tijd van Haaksbarf of de bio variant van Carnibest. Van Haaksbarf krijgt ze zalm, konijn en eend. In de bio mix van Carnibest zit rund en kip. Daarbij kreeg ze 100-200 gram spiervlees van rund, paard of konijn. Ze krijgt nu in de winter wat "extra" omdat ze wat afgevallen is.

Ei mag ze ook niet, ik ga je plaatjes even bekijken, Roosje! Thanks!

honden page profiel PP

Ziet er volgens mij goed uit, thanks! Alleen de gemalen groente, er is mij aangeraden geen plantaardige dingen te voeren. Kan ik dat evt. met iets vervangen?

Oh, en nog een vraag.. Kan ik het vleesbot bijv. 's avonds geven en de rest 's morgens? Of moet het in één maaltijd zitten?

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Als je KVV blijft voeren, dan is het in principe niet nodig om extra 'overige' uit plantaardig materiaal te geven. Ga je volledig op BARF of NRF, dan zou ik het zeker wel prefereren om in elk geval zo'n 5-10% hoog anti-oxidante voeding uit plantaardig materiaal te laten bestaan. En dan kies je die ingrediënten die bijdragen aan een gezond nier- en blaasstelsel (kruiden, kiemmixen, groentes, honing etc.).

honden page profiel PP

" Als je KVV blijft voeren, dan is het in principe niet nodig om extra 'overige' uit plantaardig materiaal te geven. Ga je volledig op BARF of NRF, dan zou ik het zeker wel prefereren om in elk geval zo'n 5-10% hoog anti-oxidante voeding uit plantaardig materiaal te laten bestaan. En dan kies je die ingrediënten die bijdragen aan een gezond nier- en blaasstelsel (kruiden, kiemmixen, groentes, honing etc.). "


Oké. Welke groentes/kruiden etc. zou je me dan aanraden? En op hoeveel gram per week komt dat? *pakt d'r rekenmachientje*

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Je zou eens hier kunnen kijken en een schema downloaden. Dat vul je in en laat je checken:
http://www.forumwereld.nl/rauwevoedingvoorhonden/index.php/topic,145.0.html

Gemiddeld zou je per week kunnen geven:

Gewicht (in kg)
11
spier
70
1347,5
192,5

Gebruikt percentage
2,5
orgaan
10
192,5
27,5

Gram per dag
275
bot
10
192,5
27,5

Gram per week
1925
overige
10
192,5
27,5


Word je hond te dik, dan minder je evenredig in percentages. Heeft je hond meer nodig, dan voer je die percentages evenredig op. Over de hele week voer je zoveel als mogelijk 'in balans'.

Groentes zoals bijv. venkel, wortel, broccoli, witlof. Kruiden zoals bijv. brandnetel, basilicum, tijm, venkelkruid. Zoetwateralg zoals Chlorella (ik geef er ook Spirulina bij zo af en toe). Kiemgroentes zoals alfalfa, fenegriek, tuinkers etc. Daar kun je prima mixjes van maken en over de week verdeeld er van geven. Ze hebben o.a. een urineafdrijvende en antibacteriële werking en verhogen de weerstand.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Tijdens het kopiëren van het schemaatje zie ik het in mijn bericht wel goed staan. Na plaatsen van bericht staat alles helaas onder elkaar.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

In mijn schema zit al 7% groente, kijk maar

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Heel goed. ;-)
Ik reageerde op de vraag van Pauline:
Alleen de gemalen groente, er is mij aangeraden geen plantaardige dingen te voeren. Kan ik dat evt. met iets vervangen?

honden page profiel PP

Ik heb, met behulp van informatie van een ander forum, een menuutje in elkaar geflanst. Ik zet hem hier ook even neer, want ik ben benieuwd naar jullie mening!

Maandag:
200 gram pens van Schotse Hooglandrund
20 gram kiemmix

Dinsdag:
200 gram kwartelkarkas (140 gram sp, 60 gram bot)

Woensdag:
200 gram kalkoendijvlees
20 gram kiemmix

Donderdag:
100 gram kippenpoot (60 gram sp, 40 gram bot)
40 gram runderlever
20 gram rundernier
40 gram runderhart

Vrijdag:
200 gram hertenvlees
50 gram groentemix

Zaterdag:
150 gram markeel (120 gram sp, 15 gram orgaan, 15 gram bot)
50 gram zalmsnippers/koolvisfilet

Zondag:
200 gram duifkarkas met orgaan (160 gram sp, 20 gram orgaan, 20 gram bot)

Ik vraag me alleen af of ik die duifkarkas goed heb bekeken, want 20 gram bot op 160 gram spiervlees klinkt erg raar. Verder moet ik natuurlijk even kijken wat ik allemaal kan krijgen en zal ik ook zo nu en dan afwisselen met andere dingetjes, maar dit is het idee..

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne 3 doggies

honden foto van Luan en Lenne

Ziet er goed uit, heb er totaal geen verstand van maar gebruik dit even als reactie zodat ik niet vergeet je topic te volgen :-)

honden page profiel PP

" Ziet er goed uit, heb er totaal geen verstand van maar gebruik dit even als reactie zodat ik niet vergeet je topic te volgen :-) "


Ik vind het fijn dat ik je goedkeuring krijg, want de planning was dat de pens en de kwarteltjes (voorlopig) van jou af komen.. O-)

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne 3 doggies

honden foto van Luan en Lenne

"

Ik vind het fijn dat ik je goedkeuring krijg, want de planning was dat de pens en de kwarteltjes (voorlopig) van jou af komen.. O-) "


Had al zo'n vermoeden O-). Met duifkarkasjes wil ik ook wel delen als je ze ergens wil gaan halen, ben benieuwd of Luan die lekkerder vindt dan kwartel.

Nu ik erover nadenk, is het niet erg veel gevogelte? Ik zie  kip, kalkoen, duif en kwartel. Zou je niet iets meer zoogdier moeten toevoegen?

honden page profiel PP

" Had al zo'n vermoeden O-). Met duifkarkasjes wil ik ook wel delen als je ze ergens wil gaan halen, ben benieuwd of Luan die lekkerder vindt dan kwartel.

Nu ik erover nadenk, is het niet erg veel gevogelte? Ik zie  kip, kalkoen, duif en kwartel. Zou je niet iets meer zoogdier moeten toevoegen? "


Ik kan de kalkoen misschien vervangen door geit of zo? Wat bot betreft wil ik voorlopig bij gevogelte, misschien konijn, blijven. Totdat ze een volleerd BARFer is! ;-) En dat zou tof zijn! Heeft Lily ook duifkarkasjes?

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne 3 doggies

honden foto van Luan en Lenne

Geit of paard. Of mocht paard ook weer niet? Qua botten kan ik het wel begrijpen. Het konijn ligt voor morgen in de koelkast, ga morgen kijken of het een optie is om het in twee te hakken :-)

Je kan even op de site kijken :-) weet het niet uit mijn hoofd hahha

honden page profiel PP

" Geit of paard. Of mocht paard ook weer niet? Qua botten kan ik het wel begrijpen. Het konijn ligt voor morgen in de koelkast, ga morgen kijken of het een optie is om het in twee te hakken :-)

Je kan even op de site kijken :-) weet het niet uit mijn hoofd hahha "


Goed plan! Paard mag in principe ook.

honden page profiel TZNTZN 3 doggies

"

Ik kan de kalkoen misschien vervangen door geit of zo? Wat bot betreft wil ik voorlopig bij gevogelte, misschien konijn, blijven. Totdat ze een volleerd BARFer is! ;-) En dat zou tof zijn! Heeft Lily ook duifkarkasjes? "


.Vergeet niet dat 95% van de honden duif niet zo tof vind. Wifi was altijd een alleseter, behalve duif dat weigerde ze meteen al nadat ze pup af was ;-)

honden page profiel PP

" .Vergeet niet dat 95% van de honden duif niet zo tof vind. Wifi was altijd een alleseter, behalve duif dat weigerde ze meteen al nadat ze pup af was ;-) "


Cosmic eet wel gedroogde duifjes.. Zegt dat al iets? O-)

honden page profiel TZNTZN 3 doggies

"

Cosmic eet wel gedroogde duifjes.. Zegt dat al iets? O-) "


Nee, want hier lusten ze allebei gedroogde duifjes, terwijl Pim voor dat wifi kwam geen enkel soort gevogelte lustte (ook geen kip ofzo;-)).

Maar ik bedoel gewoon, bestel daar de eerste keer niet teveel van ;-)

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^