tennisbal..

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel karibokaribo

onze labrador doet echt alles voor een tennisbal.
dit is natuurlijk heel leuk en apporteren doet hij echt super. het zit natuurlijk ook in hem want hij is een jachtlijn en geen showlijn.
maar als ik naar een losloopgebied loop en ik heb een balletje mee blijft hij maar naar het balletje kijken enzo. dat doet hij ook zijn behoeften niet.
als we bij het losloopveldje zijn gaan we altijd lekker apporteren. hij vind dit super en blijft maar doorgaan. als er dan een andere hond komt die graag wil spelen schenkt hij helemaal geen aandacht aan de hond en legt hij de tennisbal voor me neer. als ik dan de tennisbal geef zegmaar dan legt hij hem weer neer.
als ik geen balletje meeneem speelt hij altijd heel leuk met andere honden dus het is niet dat hij nooit speelt.

weet iemand misschien hoe ik zijn 'obsessie' minder kan maken, dat hij gewoon speelt ookal heb ik de bal mee? alles is welkom!
groetjes en 4 pootjes van chap

honden foto van Heavenly en de hond King (En Marvey en Ginny)

misschien balletje weg stoppen in je zak ofzo en weer terug halen als het speeltijd is

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper 2 doggies

honden foto van Kim en Casper

Als je echt een jachtlijn ( werklijn) hebt dan voldoe hè aan zijn behoefte door te doen waar hij voor gemaakt is. De jacht. Intensief trainen dat wordt een jacht/apporteren werk. Gebeurd dus op app'el en niet voor spel. Je hebt een hond met zeer hoge werkdrift voor de meeste hondenrigenaren te hoog gegrepen. Geef je hem voldoende uitdaging? Ik zou iig stoppen met de bal wanneer er andere hinden bijkomen. Bak in je zak en niet meer laten zien. Daarnaast zou ik met hem jachttaining gaan volgen zodat hij voldoening krijgt hierin. Dan wordt een bal minder een obsessie.

honden page profiel karibokaribo

balletje wegstoppen helpt niet, hij ruikt hem namelijk.
we proberen een hele intensieve wandeling per dag te maken, en verder kortere wandelingetjes naar een losloopgebied in de buurt een balletje gooien.
als ik de bal in mijn zak doe als er een andere hond bij komt gaat hij voor mij zitten en blijft hij zitten totdat ik hem weer geef (doe ik niet maar hij blijft wel zitten)
we kregen hem toen hij 4 maanden was en konden dus niet naar puppycursus omdat hij daar te oud voor was. omdat mijn ouders vroeger een golden retriever hadden zijn de commando's heel goed geleerd (ook omdat hij leergierig is). we wouden wel naar de vervolgcursus gaan voor onder andere meer uitdaging en de dierenarts zij dat hij een beetje angstig is naar andere mensen. maar de vervolgcursus zat vol vanwege de doorstroom van de puppycursus. we hebben afgelopen week toevallig een brief gekregen dat er een plek is vrijgekomen dus dat gaan we waarschijnlijk doen!
we willen zoals je al zei hierna bijvoorbeeld een jachtcursus of een andere leuke uitdaging doen!

bedankt!

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

Laat de bal dan thuis. Een werkhond heeft niet alleen lichamelijke uitdaging nodig maar vooral geestelijke uitdaging. Hij moet zich concentreren, nadenken, oplossend vermogen gebruiken. Daarvan raakt een hond voldaan. Een tennis al kan niet alleen een obsessie worden maar ook flinke schade aant gebit toebrengen. Thuislaten dus. Ga dan gewoon hersenwerk doen of loop gewoon wat langer en doe spelletjes onderweg... Je hebt een hond die gefokt is om te werken. Aan jouw de taak om te zorgen dat je hond krijgt wat hij verdient...

Er loopt een topic over hersenwerk met allemaal leuke denk spelletjes.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

tja.. ik heb ook een ras wat erg gericht is op ballen en daarom heb ik vanaf dat ze pup was het woordje 'klaar' al aangeleerd. Elke keer als ik de bal weg doe kreeg ze dat woordje te horen en wist ze dus dat het balletje er ook niet meer aan kwam ook.. Ik gooide de bal ook alleen als ze zelf bezig was en niet als ze erom aan het schooien was.

Misschien kan je het zo proberen te trainen, maar je zal daar erg consequent in moeten zijn. Het is lastiger bij een hond die de obsessie al heeft ontwikkeld.

honden page profiel karibokaribo

oke, bedankt voor de tips!

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

Hier ook een obsessie gehad voor ballen. Nog steeds maar we hebben het wel binnen beperken leren te houden.

Onze oplossing was minder met de bal spelen. Voor apporteren gebruik ik nu dummys. Die vindt Luan ook leuk, maar een stuk minder dan ballen en daar kunnen dus goed mee trainen zonder dat hij doordraait. Door jacht hebben we hem ook leren apporteren op commando en dit gaat heel goed met de dummy. Ook lekker afwisselen met de dummy verstoppen en het hem te laten zoeken.

Verder heb ik consequent steeds een bal meegenomen op lange wandelingen in mijn zak en hem er niet uitgehaald. De eerste maand denk ik liep hij constant naar mijn zak te kijken en voor mijn voeten. Heb hem genegeerd en op een gegeven moment snapte hij dat hij die bal toch niet ging krijgen dus ging hij zichzelf maar vermaken. Hier heb ik het commando "ga maar spelen" geleerd als ik niet ga gooien. Inmiddels zijn we zo ver dat ik met een bal in mijn hand door het losloopgebied kan lopen. Af en toe komt hij even kijken of ik hem al ga gooien maar daar ga ik niet op in. Juist als hij lekker aan het snuffelen is gooi ik hem soms als beloning.

Het valt dus echt wel in banen te leiden hoor, het kost alleen wel wat moeite en wat tijd :-)

Hoe oud is Chap trouwens? Echt wel een knapperd om te zien :-)

Volgende forumvraag: Zitten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^