Zitten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JadeJade

honden foto van Jade

Ik heb een dwergpincher van 12 weken, nu probeer ik hem consequent op te voeden omdat ik gelezen heb dat dit erg belangrijk is vooral bij dit ras.

We zijn dan ook met hem op puppytraining nu kunnen alle honden daar al commando zit maar Billy nog altijd niet, hebben jullie misschien hier nog wat tips over, hoe ik dit met hem kan oefenen?

Ik oefen dit nu door een snoepje over zijn neus te halen en dan zo over zijn hoofd naar achtere, Billy wordt dan erg wild en begint te springen, hij begrijpt ook niet wat ik nou wil van hem..

Misschien kennen jullie nog andere trucjes?

Alvast bedankt!

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Probeer het heel langzaam te doen. Het snoepje vlak voor zijn neus en dan heel langzaam en dichtbij omhoog richting zijn ogen. GEEN commando erbij geven.
Misschien kun je er zelf ook bij gaan zitten, zodat er wat meer rust ontstaat. Dan kun je hem ook tussen je benen laten zitten (niet klemmen, maar gewoon met je knieen iets omhoog) zodat hij niet naar achteren kan lopen.

Als hij weinig andere kanten opkan en door het lekkers te voeren in de 'zit' belant geef je het snoepje met blije stembeloning. Dit een aantal keer herhalen en pas als hij snapt dat hij door te gaan zitten het snoepje kan verdienen, DAN PAS het commando 'zit' geven op het moment dat hij zit.

Echt pas zit zeggen op het moment dat hij zit, niet ervoor. (want je zit nog in de aanleerfase en als hij om wat voor reden dan ook niet gaat zitten gaat je commando verloren) Pas als dit steeds heel goed gaat ga je het commando steeds meer naar voren halen door het te geven op het moment dat hij gaat zitten en zo steeds iets eerder. Net zolang tot je ziet dat hij het commando heeft gekoppeld aan het zitten.

Ze leren per situatie. Dus als je thuis hebt geoefend in de huiskamer en dat gaat goed, kan het zijn dat hij het in de keuken nog niet snapt. Dan moet je daar weer even van voor af aan beginnen. En zo steeds op nieuwe plaatsen even opnieuw oefenen, want dat hij thuis kan zitten, zegt nog niet dat hij overal kan zitten. Dit heeft event tijd nodig :-)
Succes!

Gr. Alexandra

honden foto van Remie met sledehondenteam Silver linings

Je zou ook kunnen gaan clickeren. Ik zoek even uitleg voor je. ;-)

honden foto van Remie met sledehondenteam Silver linings

https://www.youtube.com/watch?v=ocFa-8rIDwU

https://www.youtube.com/watch?v=sfp1Xwb1W8c

Het idee is dat wanneer je hond gaat zitten, je een klik geeft met je clicker. Ook als de hond uit zichzelf gaat zitten.


Nog een ander filmpje die misschien helpt. https://www.youtube.com/watch?v=AJPQq66Zdqc
Al zou ik het braaf zit niet zo doen. Dan wordt het commando braaf zit. Want een pup weet echt niet dat braaf braaf betekend. Dan zou je inplaats van het braaf een click met je clicker kunnen geven.

honden page profiel JadeJade

honden foto van Jade

Bedankt voor de tips! Tot nu toe springt Billy nog steeds alle kanten op! En als ik kijk op de puppytraining of op filmpjes op internet lijkt het zo simpel..

honden page profiel PumbaPumba

honden foto van Pumba

Het is niet voor niks een dwergpinschertje, die zijn vaak lekker springerig hihi ( Heb er zelf ook 1) Mocht het echt niet lukken met die filmpjes dan moet je zoveel mogelijk gebruik maken van de situatie als hij uit zichzelf gaat zitten. Zie je dat hij gaat zitten zeg dan gelijk zit. Wij kregen het commando lig er maar niet in en op die manier is het ons uiteindelijk toch gelukt. Leuk dat je een dwergje hebt. Dwergjes zijn hele leuke en slimme hondjes, soms iets te slim hihi, maar als je goed met ze bezig ben dan kunnen ze heel veel leren. Succes!

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Je zou het ook anders kunnen doen.

Misschien kun je iets interessants ergens hoog opleggen (speeltje / iets lekkers). Dat zal hij willen hebben, maar daar kan hij natuurlijk niet bij. Na wat gespring, misschien geblaf, zal hij uiteindelijk iets anders moeten bedenken en waarschijnlijk met een beetje mazzel gaat hij er dan naar zitten kijken. :-)
(Je moet hem wel even de tijd geven en eigenlijk negeren, zodat hij zelf in een zit terecht komt)
Als hij dan zit dan heeeel uitbundig belonen en gelijk het leuke van de hoge plek afhalen en geven.

Als dit een paar keer goed getimed wordt dan leert hij dat hij moet gaan zitten om het leuke ding te krijgen.

Dan ga je 1 stapje verder door het leuke zelf vast te houden, zeg maar ter hoogte van je borst of net onder je kin. Op die manier ligt het leuke weer hoog en als je dan gewoon geduldig wacht zal hij gaan zitten om het te krijgen. Het is dan even een nieuwe situatie dus hij zal misschien eerst gaan springen en blaffen, maar dit gewoon compleet negeren. Niets zeggen, niet bewegen, alleen wachten. Pas als hij gaat zitten heel blij het leuke speeltje of lekkers geven.

Pas als dit werkt kun je het commando 'zit' eraan koppelen als hij gaat zitten.

Gr. Alexandra

honden page profiel JadeJade

honden foto van Jade

Super bedankt, ik ga er mee aan de slag! mijn vriend en ik zeiden ook al, hij is gewoon te slim, hij trapt er niet in hahaha! Misschien dat dit gaat werken :-D

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Probeer echt nog zo min mogelijk te zeggen en rustig te blijven op het moment dat je oefent.
Want iedere keer als je zit zegt, zijn naam roept, je handen/armen beweegt, enz. daag je een reactie uit. Hij hoort en ziet dan dat je iets van hem vraagt maar heeft geen idee wat hij moet doen en dus gaat hij van alles proberen om te het lekkers te krijgen wat je in je hand hebt.

Heel misschien gebruik je ook iets wat té lekker is. Dat hij zo graag datgene wil hebben en daar helemaal alles voor wil doen (wat onrust geeft). Je zou kunnen proberen met het voer te oefenen dat hij normaal ook krijgt, dan is het iets minder speciaal.

Geduld en je hondje zo rustig mogelijk houden :-) Succes!

Gr. Alexandra

honden page profiel PumbaPumba

honden foto van Pumba

Trouwens ik weet niet of je dat weet maar er is ook een dwergpinscher facebook groep. Daar kun je ook vragen stellen en leuke verhalen lezen over andere dwergjes!

honden page profiel JadeJade

honden foto van Jade

Haha klopt Alexandra, eerst gebruikte ik iets te lekkers! Dat ben ik al achtergekomen! Als hij straks wakker wordt ga ik het even proberen.

Thanks pumba (ik weet jouw naam niet haha) ik ben onderdaan wel lid van een facebook over dwergpinschers, als het goed is, is dat die :-D

honden page profiel JadeJade

honden foto van Jade

Ik geloof dat ik nu inderdaad een andere facebook gevonden!

honden page profiel JadeJade

honden foto van Jade

Echt super bedankt voor de tips uiteindelijk is Billy dan toch gaan zitten 4 keer en 2 keer toen hij het koekje al zag, door het omhoog houden en afwachten! Nu veel herhalen en later op verschillende plekken, ik heb nu in ieder geval ervaren dat het wel komt :-D

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

;-) Super goed :-D

honden page profiel MarijkeMarijke

Ik doe het weleens zo: Met vlakke hand, en de vingers dicht, aai ik over de nek en ga zo over de rug, dan kom ik bij de heupen aan en spreid ik mijn vingers. Niet duwen! Alleen het oppervlak van je hand groter maken. Zodra hij zit, belonen met iets lekkers uit je andere hand. Maar ik weet niet of dit werkt bij een springerige Pincher.
Hij is nog jong. Misschien heeft hij nog niet de rust ervoor. Kan hij wel liggen op commando?
Ik leer het ze ook zo: als je ziet dat hond uit zichzelf gaat zitten zeg je heel zachtjes: "zit". Dat noemen ze "vrijwillig leren". Later kun je dit een hond ook nog leren. Maar het is wel makkelijk als een spring-in-het-veld rustig kan zitten.
Veel succes!

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^