Kijk eens hoe interessant ik ben!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & AmayaMarloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Toch eens aan mijn trainer vragen of hij denkt dat Nyx er wel plezier in heeft.
Ik zit er continue boven op, hij ziet het vanaf een afstandje natuurlijk

hij gaat wel altijd met veel enthousiasme naar de hondenschool

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" hij gaat wel altijd met veel enthousiasme naar de hondenschool "

Misschien wel omdat hij daar lekker los mag en zijn eigen ding mag doen?

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

" Waarom moet jij interessanter zijn? Het maakt niet uit of je nu wel of niet interessant bent voor Nyx, hij moet gewoon luisteren... Ik zou stoppen met de koekjes en snoepjes, duidelijke en consequente regels instellen en voorlopig even voorkomen dat hij zulk ongehoorzaam gedrag kan laten zien (aanlijnen dus in zulke situaties). Als hij graag zijn eigen plan mag trekken is het misschien niet handig om behendigheid te gaan doen waarbij hij los mag. Dan zou ik eerst meer trainen op gehoorzaamheid... Of de hindernissen aangelijnd doen maar daar is weinig lol aan dus zou ik behendigheid gewoon even helemaal stoppen. Als hij beter gehoorzaamd kun je het dan weer oppakken. "


Weetje, ik heb met Nyx wel eens tijdens de les mee naar het andere veld genomen om gehoorzaamheid te doen. Stom genoeg doet hij dat geweldig.... (deed ie dat nou ook maar toen we nog G&G deden).

honden page profiel Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & AmayaMarloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Ik heb net met mijn trainer gesproken


Ik: Foppe, ik vroeg me eens af... vind Nyx behendigheid wel leuk? Als hij het niet leuk vind, zou dat toch wel eens de reden kunnen zijn dat hij er iedere keer vandoor gaat...

Trainer: Dat kan...maar is niet t geval...hij ziet t veld als 1 grote speeltuin omdat hij daar los mag...dan bouwt hij n feestje...
Als n hond t niet leuk vind blijft ie niet zo enthousiast..dan druk je m plat...als je snapt wat ik bedoel..

Ik:-Dus eigenlijk heb ik gewoon een groot losgeslagen feestvarken ipv een hond

Trainer: Ja..hij is te kort gekomen en dat haalt ie nu in...jij moet niet naar de anderen kijken...t nivo ligt hoog...en nix focust nog niet op jou of de baan maar op alles...en als hij los is zal hij onder iedere vorm van druk...lees commandos uit willen komen...
Oefen het los aandacht houden voor jou..en dan zit af kom enz oefenen...hij komt er wel...alleen hij pubert zo te zeggen...en datis n goed teken...


Conclusie: Ik ga proberen elke dag met Nyx naar een omheind losloopgebied te gaan en te oefenen, oefenen, oefenen en oefenen totdat ik erbij neer val

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Mmm wel een vreemde reactie van de trainer vind ik. Als een hond iets niet leuk vind hoeft ie niet plat te gaan liggen. Een hond kan ook andere dingen zoeken. Duidelijk dus dat de trainer liever niet wilt dat je weggaat daar, maar of die ook aan de hond denkt is een andere vraag.

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

hij bedoeld met plat drukken niet dat ie tegen de grond gaat, maar dat je hem figuurlijk plat drukt, enthausiasme bij de hond verdwijnt.

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

ja ik snap dat maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Als een hond iets niet leuk vind kan hij ook andere dingen gaan zoeken om het leuk te maken. Precies wat Nyx doet dus.

honden page profiel TamaraTamaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara

Ik ben het wel met je trainer eens, als hij het echt niet leuk vind zou hij niet vrolijk rond gaan rennen maar inderdaad in een tunnel gaan liggen of gedrukt weg lopen.
Ik denk dus net als de trainer dat hij het gewoon als een groot feestje ziet, nu moet hij nog even leren dat dat feestje bij jou is en niet over het hele veld....
Dat er meestal een andere oorzaak is waarom de hond het niet leuk vind vergeten mensen vaak (dan bedoel 9 van de 10 keer heeft dit met pijn te maken) maar dat is een ander verhaal.

Aanlijnen in deze situatie lijkt mij geen oplossing, want wanneer is de hond er wel klaar voor?
Een lange lijn is een optie maar lijkt mij niet handig met de sprongen.
Op deze manier zal hij nooit klaar zijn om los gelaten te worden.
Het is meer een kwestie van doorbreken van dit gedrag en hiervoor de juiste manier te vinden.

Ik weet niet waar je vandaan komt maar als je in de buurt woont ben je altijd een keer welkom, wij hebben een afgezette wei en een aantal toestellen.

Wat betreft het algemeen loslaten, heb je het wel eens in een roedel geprobeerd?
Het herplaats hondje van een kennis kon ook niet los omdat hij "weg" liep.
Een jachthond kruising.
We hebben hem uiteindelijk mee genomen naar een recreatie gebied hier in de buurt en daar los gelaten met mijn roedel, een groot feest voor de hond.
In de roedel gaan roepen en belonen als hij kwam, steeds opnieuw.
Af en toe een stukje aanlijnen en weer los, na drie wandelingen snapte het hondje dat hier komen leuk is en niet altijd aanlijnen was.
Voordeel in mijn roedel is dat ik ze allemaal af kan leggen op afstand en daarmee alle leuke actie kan ontnemen op momenten dat het even niet lukte.

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Och je zou hem eens moeten zien springen, dollen en sprinten als hij de bal heeft en ik dom genoeg was om hem niet op tijd vast te pakken.
En als hij eenmaal de toestellen neemt, is er niets aan de hand, grote lol heeft hij.

De lange lijn van mijn trainer zou ook alleen als tussen oplossing dienen.

Loslaten in een roedel heb ik nog niet gedaan. Misschien toch eens wat mensen optrommelen.

honden page profiel TamaraTamaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara

Ja, ik ken het de hond heeft vooral veel lol en het baasje wordt steeds gefrustreerder haha..

Misschien is het handig om met een bal aan een touwtje te werken, die dus niet los hoeft te laten en waarbij je hem min of meer verplicht om de beloning bij jou te halen dus en er even een trek spelletje van maakt?

honden page profiel jabadabadoejabadabadoe 3 doggies

honden foto van jabadabadoe

" in mij of het spelletje?
"


In het spelletje.

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Nog een vraagje over de behendigheid zelf:
Doen jullie vaak hetzelfde tijdens de training? of is het heel veel verschillende oefeningen?
Wordt het ook een beetje moeilijk gemaakt of blijft het voor Nyx misschien een beetje te makkelijk.

Ik heb gemerkt dat (slimme) honden snel verveeld raken als ze steeds hetzelfde moeten doen of geen uitdaging krijgen. Misschien helpt het als je wat moeilijkere oefeningen gaat doen, of in ieder geval veel afwisseling.

Verder probleren om niet te twijfelen maar door te gaan, ook als je hond iets niet goed doet, gewoon door blijven gaan en niet stoppen.

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas 3 doggies

honden foto van Kobus & Cas

Hier hadden we er ook zo een. Nu moet ik zeggen dat andere beloningen (worst!) wel geholpen hebben en hij krijgt geen eten voor de les.

De eerste tijd hebben we bijna alles aangelijnd gedaan. Zolang je geen druk op de riem zet en weet hoe je er mee om moet gaan, gaat dat prima hoor. Het is alleen soms een beetje goochelen ;-) (Opletten dat de riem niet achter de paaltjes blijft hangen/blijft haken achter de schutting/dat je hond er niet over struikelt/etc.) Maar daar krijg je wel handigheid in (en het is gewoon extra voorzichtig doen).

Hier merkte ik dat Kobus veel te druk werd van speeltjes. Die krijg hij eerst als beloning, maar daar werd hij zo opgefokt van (het was echt een obsessie), dat er daarna de rest van de les niks meer mee te beginnen was. Nu werken we dus gewoon met voer, maar dan wel super speciaal voer dat ie anders nooit krijgt en dat ie heel erg lekker vindt.

Nu hij de onderdelen beter kan (dankzij het vele oefenen aan de riem), vindt ie het ook steeds leuker worden en is meer gericht op mij. Ik krijg van de instructeur regelmatig complimentjes :-D Kobus loopt dan wel af en toe weg of raakt soms afgeleid als ie wat ruikt (snoepjes die gevallen zijn), hij let wel enorm op mij. Er zitten honden bij die als "sporthonden" bestempeld worden en ontzettend snel zijn. Maar deze honden vullen vaak zelf in wat ze moeten gaan doen, terwijl Kobus echt mijn aanwijzingen opvolgt.

honden page profiel TamaraTamaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara

" Nu hij de onderdelen beter kan (dankzij het vele oefenen aan de riem), vindt ie het ook steeds leuker worden en is meer gericht op mij. Ik krijg van de instructeur regelmatig complimentjes :-D Kobus loopt dan wel af en toe weg of raakt soms afgeleid als ie wat ruikt (snoepjes die gevallen zijn), hij let wel enorm op mij. Er zitten honden bij die als "sporthonden" bestempeld worden en ontzettend snel zijn. Maar deze honden vullen vaak zelf in wat ze moeten gaan doen, terwijl Kobus echt mijn aanwijzingen opvolgt. "


Kobus zal zeker jou aanwijzingen opvolgen, dat deden mijn oudste honden ook en nog steeds maar op afstand werken zullen ze niet ze niet want ze hebben geleerd bij mij te zijn dankzij de vele oefeningen aan de riem.
Nu zul jij een hond hebben die niet heel erg snel is en die jij dus nog kan bij houden.
Maar wat nou als de hond wel sneller is, dan krijg je dus draaiende honden, honden die gaan blaffen of tegen je op springen omdat ze niet weten wat ze moeten doen als de baas even 6 meter is achter gebleven.

De snellere honden of "sporthonden" zoals jij ze noemt vullen misschien wel zelf in wat ze moeten doen maar het is aan de handler om te zorgen dat de hond doet wat hij/zij wil en de kunst zit hem juist in de lichaamstaal want een stap, een korte draai een kleine beweging is al genoeg om een snelle hond te sturen.
De snelle honden letten veel meer op als jij denkt , kijk maar eens een keer goed, heel vaak zie je de "snelle"honden precies doen wat de handler doet.

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas 3 doggies

honden foto van Kobus & Cas

Dat was dus het hele punt, want Kobus is dan misschien niet zo snel als de "sporthonden", maar toch best wel snel voor zijn korte beentjes ;-) Ik heb moeite om hem bij te houden en kan hem goed vooruit sturen, juist omdat hij op me let. Hij blijft niet aan me plakken of zo, hij is van nature ook vrij zelfstandig.

De "sporthonden" die bij mij in de les zitten, denken alleen maar aan "vooruit, vooruit, vooruit!!!" en letten verder niet meer op de baas. (Let wel, dit is geen wedstrijdgroep maar gewoon recreatief.) Het eerste stukje lopen ze nog met de baas mee maar daarna doen ze wat zij denken wat moet, zonder verder maar te kijken naar hun baas. Met als gevolg dat de baasjes vaak halverwege het parcour stil staan en hun hond bij zich roepen, terwijl de hond zelf even een parcourtje loopt.

honden page profiel TamaraTamaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara

Hier een filmpje met wat ik bedoel.

http://www.youtube.com/watch?v=6WMfCg5v3MM

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^