Spelen met stokken? Levensgevaarlijk!!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Hallo allemaal...
(hopelijk staat dit in het goede onderwerp)

Omdat ik zovaak mensen zie spelen met hun hond(en) en stokken, wil ik daar toch een topic over openen.

Als ik naar het bos ga neem ik altijd eigen speeltjes mee voor de honden in mijn rugzak.... wat mij daarbij opvalt is dat ik vaak de enige ben, zeker rondom het water of in de bossen.... in de duinen zie je veel mensen een werpstick met bal bij zich hebben omdat je daar ook minder stokken vind ;-)..... maar het merendeel speelt met stokken die zij in het bos vinden... lekker gooien, lekker mee zwemmen of gewoon laten dragen door de rimboe van het bos. Ik krijg er altijd de bibbers van.....

Daarom een waarschuwing die hopelijk blijft hangen bij iedereen.... spelen met gevonden stokken kan levensgevaarlijk zijn....

- Tijdens het gooien kan een stok per ongeluk op het hoofd, in de ogen of elders in het lichaam terecht komen.
- Tijdens het rennen of ravotten kan de stok in de keel schieten of de tanden en/of de bek verwonden
- Honden kunnen doorboord worden (waar dan ook in het lichaam)
- Honden kunnen achter bosjes/bomen blijven haken met de stok en een reuze splinter in de bek, keel, gehemelte of strottenhoofd krijgen
- De stokken kunnen halverwege afbreken of erg versplinteren en daardoor veel schade aanrichten.

Niet zulke leuke foto's maar wel de werkelijkheid:


na de operatietijdens de operatie
Verhalen uit de/een (dierenarts)praktijk....

Blaze heeft een levensbedreigende aanvaring met een stok gehad. Hij wilde een stok vangen, maar dit ging helemaal mis. De stok doorboorde zijn slokdarm, nek, oksel en borstkas. Gelukkig werden zijn longen hierbij niet geraakt, anders had dit fataal voor hem kunnen aflopen. Foto: St Clair Veterinary Group


Dwergschnauzers Lady en Yoschka vinden het geweldig om achter stokken aan te rennen en dus gooide haar vriend zoals altijd een stok voor ze weg. Hun derde hondje Maylo stond op dat moment ergens te snuffelen en had geen interesse in de stok. De stok volgde niet helemaal de geplande route. Maylo werd geraakt en kreeg de punt van de stok recht op (en in) het voorhoofd. Maylo gilde het uit van de pijn en viel tegen de grond. De dierenarts concludeerde dat Maylo een schedelbreuk en een zware hersenschudding had opgelopen. Na een lang herstelproces van 9 maanden was de wond goed genezen, er zat alleen nog een klein kuiltje in zijn hoofd. Ruim anderhalfjaar na het incident kreeg Maylo zijn eerste epileptische aanval en vier maanden daarna werden de aanvallen frequenter. Het werd zelfs zo erg dat hij op een dag wel 15 aanvallen had binnen anderhalf uur. Maylo krijgt hier nu uiteraard medicatie voor. De dierenarts vermoedt dat het zeer waarschijnlijk is dat het stok-incident de oorzaak is van deze aanvallen.

Het baasje van Mechelse Herder Herbie gooit zelf niet met stokken, maar Herbie zag iemand anders een stok gooien en ging er samen met de andere hond achteraan. Een bezoek aan de dierenarts was het als gevolg.


Hij had met een stok gespeeld en bij inspectie bleek er een stuk hout naast de rechter keelamandel (rode cirkel) te zitten. De stok had een wond van 3-4 cm breed en 3-4 cm diep veroorzaakt. In de wond zaten ook nog houtresten. Het is noodzaak alle resten te verwijderen om ontstekingen te voorkomen. Deze houtresten zijn er met infuusvloeistof uitgespoeld. De hond kreeg vanzelfsprekend na deze behandeling pijnstillers en een antibioticakuur. Mochten er bij een dergelijk geval nog houtresten achterblijven, dan ontstaat er na enkele weken alsnog een ontsteking en moet er een dure operatie volgen.

Verhalen uit de praktijk:

"
"Afgelopen zomer waren we op vakantie in Drenthe en de ouders van onze gastvrouw hadden een Border Collie die ernstig verwond was geraakt door een stok. De stok was in zijn bek geknakt en had zijn hele slokdarm en een belangrijke slagader doorboort. Volgens de dierenarts was het kantje boord."
"
"
"De Labrador van een vriendin liep vol in op een gegooide stok. Hij had een groot gat achter in de tong en de keel, ook een slagader was geraakt. De hond is aan zijn verwondingen overleden."
"
"
"De Mechelse Herder van een kennis probeerde een stok op te vangen met zijn bek. De stok kwam achter in de nek weer naar buiten. Na veel operaties en hoge kosten heeft de hond het overleefd."
"
"
"Ik waarschuw al jaren dat mensen hun hond niet met stokken moeten laten spelen. Ik heb zelf de ervaring gehad dat een van mijn honden met een stok tussen twee bomen door wilde rennen. De bomen stonden echter te dicht bij elkaar en de stok brak af, waardoor mijn hond een gapende wond achter in zijn keel kreeg. Gelukkig heeft hij het overleefd en heeft hij er niets ernstigs aan overgehouden."
"
"
"Mijn hond heeft als pup een stok in de kaakspier gekregen. Nu heeft ze soms nog last in vorm van spierkramp."
"
"
"Bij een hond van een vriendin was het zachte gedeelte van het gehemelte doorboord door een stok. Ze heeft dit gelukkig goed doorstaan na een operatie. En mijn oudste hond heeft door een splinter een hele nare ontsteking gehad in haar onderkaak."
"

Er zijn zoveel leuke alternatieve voor honden om lekker samen mee te spelen in het bos en in het water. Ik ga hier geen reclame maken maar ik denk dat als je wilt, er ze een hoop leuke dingen in winkels/webshops te vinden zijn en dat er voor elke hond wel iets leuks te krijgen is.

Nouja hopelijk hebben jullie niet zulke verhalen mee gemaakt.... ik zelf heb 1x een hond bij de dierenarts gezien die binnen werd gebracht na een gezellig spelletje met de stok en dat heeft mij toen meteen doen besluiten..... buiten spelen wij niet meer met gevonden stokken.....

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Spelen met stokken? Levensgevaarlijk!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Charlotte & SamCharlotte & Sam 3 doggies

honden foto van Charlotte & Sam

Goed verhaal heb je ervan gemaakt! Ik doe dit zelf nooit en raad het opk iedereen af om te doen, maar die denken er vaak licht over. Zal ze dit eens laten lezen ;-)

honden page profiel Maxine, Mira en TuurMaxine, Mira en Tuur 3 doggies

honden foto van Maxine, Mira en Tuur

Wat een vreselijke verhalen :'( Tuur amuseert zich altijd te pletter met stokken, ik gooi ze dan ook soms eens weg zodat hij ze gaat halen. Nooit geen problemen mee gehad, maar ik denk dat ik toch eens op zoek ga naar een speeltje in de vorm van een tak!

honden page profiel koekjeerbijkoekjeerbij 3 doggies

honden foto van koekjeerbij

Jeetje, ik schrik hier wel van want ik speel ook regelmatig met een stok... :'(

Voortaan gaat de frisbee mee!! ;-)

honden page profiel Femke & StormFemke & Storm 3 doggies

honden foto van Femke & Storm

De pup van een kennis (hond is inmiddels al van ouderdom gestorven)had een stok van 1.5 meter in zn bekkie... en de paaltjes stonden maar 1 meter uit elkaar...
beestje was al zijn melktandjes in 1 keer kwijt...

Gelukkig geeft Storm nog niks om stokken... hopen dat het zo blijft!

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Super dat je het weer even onder de aandacht brengt.

Veel mensen doen het uit onwetendheid met alle gevolgen van dien.
Tijdens m'n lessen maak ik ook altijd tijd vrij voor dit soort voorlichting je kan het niet vaak genoeg zeggen.

Gister ook een man tijdens het wandelen met een flinke stok aan het gooien, ik vraag of hij daar mee wil wachten en in ieder geval niet te gooien als mijn honden erbij zijn/staan want vooral Diesel is er als de kippen bij.
Krijg je eerst een rare reactie "tja het zal allemaal wel" maar als je dan er samen eens over praat dan worden ze er toch van bewust, prima als je zelf het risico wilt nemen maar niet met mijn honden erbij.

Ik raad vaak een safestick aan als je graag een stok wilt gooien dan is dit een prima en veilig alternatief.

honden page profiel PumbaPumba 3 doggies

honden foto van Pumba

Bedankt voor de waarschuwing! Ik ga dus echt niet meer met stokken spelen met Pumba! Hij kan zo lomp zijn met grote takken!

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond 3 doggies

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Ik heb gehoord dat safestix een veilig alternatief is.. een soort kunsstof stok met ronde uiteindes.. zelf geen ervaring mee, wel gezien bij andere mensen

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

SafeStix

honden page profiel HesciHescispeciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Hesci

Van de week was ik met de hond naar het water gegaan zag ik ook iemand met stokken gooien.
Heb hem er vriendelijk op geattendeerd en proberen duidelijk te maken hoe gevaarlijk het wel niet was
Hij was zich daar helemaal niet van bewust

honden page profiel Maxine, Mira en TuurMaxine, Mira en Tuur 3 doggies

honden foto van Maxine, Mira en Tuur

Hier een goed alternatief voor een stok. Dit is een stok speciaal gemaakt voor honden en helemaal niet gevaarlijk!!
http://www.petsplace.nl/hond/spelen_verzorgend/petstages/durable_stick_m~860091

honden page profiel HesciHescispeciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Hesci

er zijn meer dan genoeg alternatieven voor stokken
Balletjes, dummies, ringen, frisbees noem maar op
Het is maar waar je de hond gek op maakt

honden page profiel Maxine, Mira en TuurMaxine, Mira en Tuur 3 doggies

honden foto van Maxine, Mira en Tuur

Klopt, ik zet deze link hier neer voor honden die enkel gek zijn van stokken. Mijn hond interesseert zich niet in andere speeltjes, enkel in stokken dus is dit voor mij een prima alternatief! Dus wie weet, zijn er nog meer honden die gek zijn van enkel en alleen stokken, dan is dit een prima alternatief toch :-D

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Ik wissel zelf altijd af met speeltjes (heb meestal een rugzak bij me met speeltjes erin) en het zijn speeltjes die ze alleen in het bos of in het water krijgen... doordat ze die dus niet elke dag zien of mee spelen, blijft het vaak leuk en verrassend voor hun, wat ik uit de tas haal... zijn ze toch iets beu na verloop van de wandelingen (maar nog niet uitgespeeld) haal weer iets anders te voorschijn :-D

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers 3 doggies

honden foto van Patricia & de Musketiers

ik snap het risico. Maar stokken kunnen ook gevaarlijk zijn als je er op valt. Mag je dan ook niet meer lopen in de bossen of waar takken liggen?
Ik snap je verhaal en op zich wel goed. maar overal zitten risico's aan.

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Klopt.... mijn  mechelse herder heeft haar kruisband gescheurd (en aan geopereerd) op 12jarige leeftijd tijdens het spelen met een bal... doordat ze verkeerd terecht kwam toen ze sprong.... dus ja alles heeft zo zijn risico's. Maar ik denk wel... voorkomen is beter dan genezen ;-)

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Sally,
Heel goed dat je hiervoor waarschuwt.

Ik ken het verhaal van een teefje, dat pups verwachtte en door het spelen met een stok een splinter hout in haar keel kreeg. Deze kon volgens de dierenarts pas operatief verwijderd worden als de pups geboren waren. Dit duurde nog ca. 10 dagen. Intussen was de boel flink gaan ontsteken. Moederhond moest dus onder het mes, terwijl haar pups nog maar net geboren waren. Gelukkig is alles goed gekomen.

Sophia (Gast)

Jeetje, die foto's waren wel even schrikken.

Ik laat mijn hond alleen wel eens een stok vasthouden tijdens het wandelen, en ze kauwt ze ook wel eens aan flarden.

Maar dit ga ik voordat maar verbieden nu ik dit zo gelezen heb.

honden page profiel IsanneIsanne 3 doggies

honden foto van Isanne

Denk ook aan tennisballen!

Mijn nicht had een golden retriever die gestikt is in een tennisbal.
Haar zoontje was aan het spelen met de hond in de tuin, gooit een tennisbal, de hond gaat erachter aan en vangt hem en schiet  door in keel.....hond dood.....

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond 3 doggies

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Zulke akelige verhalen heb ik inderdaad ook gehoord, daarom heb ik voor Lady alleen nog de grote maat tennisballen van Kong in huis.. die kan ze niet doorslikken o.i.d..

honden page profiel Beau0504Beau0504 3 doggies

honden foto van Beau0504

Ik ken inderdaad de gevaren, toch speel ik nog wel met stokken. Ik let er dan op dat ze niet splinteren en ik gooi ze alleen het water in. Beau haalt hem dan alleen op en legt hem netjes op de kant neer. Lijkt me dat dat niet zo veel kwaad kan eigenlijk. Op de kant speel ik niet met takken, maar dat komt ook omdat Beau het dan niet zo interessant vind. Als ik een balletje bij me heb gebruik ik die wel, maar ik vergeet nogal veel, dus heb ik het niet altijd mee. ;-)
Ik vind het wel goed dat je het erop zet trouwens.

honden page profiel IsanneIsanne 3 doggies

honden foto van Isanne

" Zulke akelige verhalen heb ik inderdaad ook gehoord, daarom heb ik voor Lady alleen nog de grote maat tennisballen van Kong in huis.. die kan ze niet doorslikken o.i.d.. "

Ik heb nog wel het normale formaat, maar mijn hond is nog een pup (idd ook van Kong).
Zodra hij groter is gaan ze weg ....  het "verhaal" en het verdriet van haar zoontje staat me nog te goed bij...

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic 3 doggies

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Mijn honden spelen eigenlijk nooit met stokken.. Af en toe gooi ik een klein, dun stokje in het water om Punk aan te moedigen te gaan zwemmen, maar that's it. Ik gooi liever geen speelgoed in het water omdat Punk het niet áltijd terug kan vinden of simpelweg niet mee terug neemt. Vind ik een beetje zonde.. O-)
Cosmic is bang van mijn "gooi-beweging", die schiet de andere kant op als ik iets weg gooi, dus aan haar is het niet besteed! ;-)

Op de manege waar ik reed waren we een keer aan het galopperen. Het voorste paard schrok ergens van, denk ik, verloor controle over z'n hoeven, en rende zo een stok "in". Was ook doorboord door zijn borst, paard is ter plekke in het bos ingeslapen. Dus het is niet alleen voor honden gevaarlijk!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Spelen met stokken? Levensgevaarlijk!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^