hondentaal

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

kunnen julie daar soms ook zo van genieten en voldoening uithalen?
ik wel, daar straks kwam ik tijdens het wandelen een koppel met kids tegen met een staff en een maltezer. ze begonnen met me te praten waarna de honden contact zochten en hun stafford gromde en blafte.
ze trokken de staff terug en ze begonnen vragen te stellen over het gedrag en hoe het aan te pakken. om de gedachtengang van hun hond te kunnen laten zien heb ik hen gevraagt of ze het goed vonden dat ik Lila los bij hem liet. ze vonden het goed, hun hond was aan een lange lijn en ik heb gevraagt om niet tussen beide te komen.

ik en die mensen hebben een kwartier staan genieten en praten over het mooi stukje hondentaal dat beide honden hebben laten zien. Lila ging naar de staff toe en van het moment dat die gromde draaide zij zich om en ging weg, ze gaf hem ruimte en ging haar eigen ding doen. wanneer de andere hond contact zocht liet Lila zich besnuffelen zonder 1 keer om te kijken. hun hond was voor het eerst helemaal ontspannen bij het ontmoeten van een vreemde hond. de reu is nog een paar keer aan Lila gaan snuffelen en wandelde haar zonder problemen een aantal keer voorbij.
de baasjes waren verbaasd dat hun hond dit kon met een vreemde hond die hij voor het eerst zag; ik heb hen wel uitgelegt dat dit komt omdat Lila hun hond begreep en respecteerde dat hij niet besnuffeld wilde worden en hem ruimte gaf.

1 van hun zonen zag al meteen goede vriendjes in Lila en hun reu. ik heb hem uitgelegt dat honden geen vriendjes moeten zijn maar elkaars aanwezigheid moeten kunnen verdragen. hij begreep het niet zo goed dus heb ik de vergelijking gemaakt met klasgenoten... sommige vindt je leuk en sommige niet maar dat wil niet zeggen dat je ruzie moet maken met diegene die je niet leuk vindt.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hondentaal" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Mooi is dat, hè!! Soms kunnen honden zo duidelijk laten zien wat ze bedoelen, en het is dan echt leuk om te zien hoe de andere hond daar dan op reageert :-)

Bink was laatst een hond tegen gekomen op het weiland, en ik zag de bui min of meer al hangen. Bink zou natuurlijk weer chagrijnig reageren, die kan af en toe flink lelijk doen! Dus ik wilde hem aanlijnen en weg lopen. Maar hoe hij op de hond af liep, niet recht van voren, was al ongeveer een goed begin. Daarna een hoop gesnuffel en gedraai, een speelse sprong en daarna was Bink er klaar mee. Hij draaide zich om en liep van de hond weg. Geweldig!



Vond het trouwens ook een ge-wel-dige hond, die Basset!

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' .... 3 doggies

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Haha ja grappig is dat he!

Laatst kwam ik met Ceas op het losloopterrein een ridgeback tegen.. Een ouwetje al, maar Jim (de ridgeback) krijg je echt niet op de kast.. Ceas voelde zich geroepen eens uit te testen of dat toch ECHT niet kon... Ceas begon hem dus een beetje uit te dagen en Jim keek ernaar van "donder toch een eind op".. Op een gegeven moment was Jim er klaar mee en gaf hij even een korte snauw naar Ceas.. Nooouuu dan zie je pas wat een held op sokken die hond van mij eigenlijk is.. Meneer schrok, en toen begon hij met: woewoewoewoewoewoew hahaha echt grappig! Was net een klein kind die zei "nouhouhouhou!"

Ik laat dat gaan, geef hem dan ook geen aandacht, hij moet soms nog even herinnerd worden aan het feit dat hij niet moet lopen klieren O-)

honden page profiel SasSas 3 doggies

honden foto van Sas

Schouderklopjes voor jou meisje !Fijn dat je die mensen iets heb kunnen leren die hun eigen hond nog verkeerd begrijpen terwijl ze de hond al een poosje hebben.
Zou ik blij mee zijn !

Goed gedaan !

Groetjes Sas

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

" Schouderklopjes voor jou meisje !Fijn dat je die mensen iets heb kunnen leren die hun eigen hond nog verkeerd begrijpen terwijl ze de hond al een poosje hebben.
Zou ik blij mee zijn !

Goed gedaan !

Groetjes Sas "
thanx ;-)

volgens mij begrepen ze het gedrag van hun hond niet zo omdat ze het corrigeerde en niet verder keken dan dat. we hebben daar ook nog verder over gepraat dat met corrigeren het probleem niet op lange termijn oplost.
ze weten nu in elk geval dat hun hond dit gedrag vertoont omdat hij niet graag benaderd wordt door vreemde honden.

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Zo zie je maar. Zo'n hond als jij tegen kwam krijgt dan het predicaat niet sociaal of zelfs agressief terwijl je, in samenwerking met een goede verantwoordelijk eigenaar met een sociale hond, ziet dat er feitelijk helemaal niet zo veel an de hand is. Die andere hond eist gewoon rust en ruimte en zolang dat wordt geboden is er niets aan de hand.

Het maakt voor mij heel duidelijk hoe krom wij veel zaken in de hondenwereld zien, daarin met name hoe wij verwachten dat alle honden maar samen moeten kunnen. Onze honden laten ons juist zien dat dat niet klopt en hoe het wel zou moeten zijn, namelijk elkaar gewoon de ruimte geven en hoe, waneer en wie je benaderd. Het toont mij ook hoe in veel incidenten tussen honden de hond die als eerste uithaald niet altijd de schuldige is aan het conflict.

Ik vind het een schitterend voorbeeld Linneke. Ook veel complimenten aan jou hond die begrijpt hoe het hoort.

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno) 3 doggies

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

Wat een knappe hond heb jij! Ik denk dat er weinig honden rondlopen die dat zo aan voelen en de andere hond ruimte geven.. Fijn voor die mensen dat ze jullie zijn tegen gekomen!

honden page profiel MPCMPC 3 doggies

Helemaal eens met Anne-Wil, heb het gisteren nog weer meegemaakt.
Kwamen een klein druk hondje tegen van een jaar of 2. Die wou wel even snuffelen aan mijn uitlaathondje, die vond hem na al dat gesnuffel wel wat te druk dus gaf een snauw, maar nee hoor dat hondje begon weer opnieuw en kreeg dus weer een snauw en toen zijn me maar weg gegaan.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Goed gedaan Linneke en vooral Lila natuurlijk. Fijn dat die mensen met hun hond een positieve ervaring konden maken met een andere hond. Zo belangrijk om de rust in de wandelingen te krijgen.

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

alle lof gaat hier uit naar Lila hoor! op dat vlak is ze een wereld hond! Nala en Kira geven ook ruimte maar die zijn wat drukker in hun ontmoeting dus doe ik dit alleen met Lila.
mensen die verder hulp vragen kunnen dat ook kijken en dan komt er na een paar keer ook een ontmoeting met Nala en daarna met Kira.
Nala geeft goed ruimte maar als de hond naar haar komt laat ze de hond wel snuffelen maar ze negeert hem niet.
Kira die moet ik soms zelf wegsturen om ruimte te geven aan de andere hond.

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

" Zo zie je maar. Zo'n hond als jij tegen kwam krijgt dan het predicaat niet sociaal of zelfs agressief terwijl je, in samenwerking met een goede verantwoordelijk eigenaar met een sociale hond, ziet dat er feitelijk helemaal niet zo veel an de hand is. Die andere hond eist gewoon rust en ruimte en zolang dat wordt geboden is er niets aan de hand.

Het maakt voor mij heel duidelijk hoe krom wij veel zaken in de hondenwereld zien, daarin met name hoe wij verwachten dat alle honden maar samen moeten kunnen. Onze honden laten ons juist zien dat dat niet klopt en hoe het wel zou moeten zijn, namelijk elkaar gewoon de ruimte geven en hoe, waneer en wie je benaderd. Het toont mij ook hoe in veel incidenten tussen honden de hond die als eerste uithaald niet altijd de schuldige is aan het conflict.

Ik vind het een schitterend voorbeeld Linneke. Ook veel complimenten aan jou hond die begrijpt hoe het hoort. "
ik vind ook dat niet alle honden moeten kunnen samen spelen ofzo maar ik vind dat ze wel elkaars aanwezigheid moeten kunnen aanvaarden (van op een afstand wel is waar). zo gaven die mensen een voorbeeld van een dagje aan zee en even een terrasje doen met de hond... ja dan vind ik niet dat een hond uit zijn dak moet gaan omdat er een andere hond langs komt.

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

" ik vind ook dat niet alle honden moeten kunnen samen spelen ofzo maar ik vind dat ze wel elkaars aanwezigheid moeten kunnen aanvaarden (van op een afstand wel is waar). zo gaven die mensen een voorbeeld van een dagje aan zee en even een terrasje doen met de hond... ja dan vind ik niet dat een hond uit zijn dak moet gaan omdat er een andere hond langs komt. "

Helemaal mee eens. Ook al kan je hond niet goed met anderen, moet je die wel dusdanig in grip hebben dat je in het openbaar met zo'n hond kan bewegen zonder dat die rare dingen doet.

honden page profiel NoortjeNoortje 3 doggies

honden foto van Noortje

Ik vind hondentaal ook een enorm fascinerend iets. Als twee honden contact met elkaar zoeken zie je meestal allemaal soorten lichaamstaal.

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

ik vind het alleen wat minder als je aan een hond ziet dat die de taal niet (meer) machtig is door teveel tussenkomst van de baasjes.

honden page profiel NoortjeNoortje 3 doggies

honden foto van Noortje

Hmm ja dat vind ik ook een nadeel. Dat is erg jammer en hierdoor kunnen ook, helaas, onnodige confrontaties ontstaan

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

" ik vind het alleen wat minder als je aan een hond ziet dat die de taal niet (meer) machtig is door teveel tussenkomst van de baasjes. "

Eens, hoewel ik wel snap hoe dat kan komen. Een cursus met de hond is niet vanzelfsprekend (helaas). op cursus is hondentaal meestal niet een onderwerp waar veel aandacht voor is. Dus zelfs de mensen die (zoals het hoort in mijn ogen) een cursus doen krijgen maar weinig mee van die hondentaal.

Ik zelf was de eerste jaren met Misia daar toch ook duidelijk minder bekend mee en op voorbereid dan dat ik nu ben. En ook nu kan ik zo heel veel bijleren.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga 3 doggies

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Je mag echt trots zijn op Lila! 

Ik vind het ook heel fascinerend om hondentaal te bestuderen. Zo zie ik dat Perdie steeds socialer gedrag vertoond. Ze toont behoorlijk wat kalmerende signalen naar andere honden toe, helaas worden deze vaak genegeerd. Ik merk dat er maar heel weinig honden nog echt vaardig zijn. Zo kan Perdie echt niet tegen super drukke, opdringerige en springerige honden. Als ze dan gromt, tongelt, wegkijkt en snuffelt en de hond blijft doorgaan, mag ze best snauwen van mij. Sommige honden hebben het dan nog niet door ;-)Als de honden rustig kennis komen maken is het allemaal goed voor haar.


Onlangs was ik toch ook heel trots op haar. We zijn al een tijdje aan het wandelen met een agressieve hond en toen we ze lieten snuffelen na enkele wandelingen begon Perdie opvallend druk te snuffelen aan het gras. De andere hond snuffelde aan haar en likt aan Perdie haar oor, maar Perdie bleef de hond negeren en druk snuffelen! Ik was toen erg verbaasd en trots toen ik besefte dat het eigenlijk een kalmerend signaal was :-D

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

je mag zeker trots zijn op Perdie ;-)

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi* 3 doggies

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

Prachtig he! Ik geniet er elke dag van met onze meiden, maar bvb ook met Fennah op de agility!Je kan zoveel van hen aflezen! We hebben met school ook eens in een kring gaan zitten, en de docente had haar vier Hovawarts (zij fokt die) los gelaten. Het waren twee moeders met elk een dochter. Dan hebben we gewoon een uur gekeken en hun gedrag besproken. Al de kalmerende signalen, dominantiesignalen... écht prachtig ;-)

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

"
Eens, hoewel ik wel snap hoe dat kan komen. Een cursus met de hond is niet vanzelfsprekend (helaas). op cursus is hondentaal meestal niet een onderwerp waar veel aandacht voor is. Dus zelfs de mensen die (zoals het hoort in mijn ogen) een cursus doen krijgen maar weinig mee van die hondentaal.

Ik zelf was de eerste jaren met Misia daar toch ook duidelijk minder bekend mee en op voorbereid dan dat ik nu ben. En ook nu kan ik zo heel veel bijleren. "
ik vind een cursus niet voor iedereen nodig (ik heb het ook niet gedaan). ik vind hondentaal heel belangrijk. alleen door je hond te begrijpen en te lezen kan je een trainingsmethode vinden waar jij en je hond zich goed bijvoelen en die optimaal werkt. daar maken heel wat mensen de fout... ze gaan naar niet naar de hondenschool die bij hun en hun hond past maar naar diegene die het dichts bij huis is en ze doen wat de lesgever zegt zonder erbij na te denken.

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

" ik vind een cursus niet voor iedereen nodig (ik heb het ook niet gedaan). ik vind hondentaal heel belangrijk. alleen door je hond te begrijpen en te lezen kan je een trainingsmethode vinden waar jij en je hond zich goed bijvoelen en die optimaal werkt. daar maken heel wat mensen de fout... ze gaan naar niet naar de hondenschool die bij hun en hun hond past maar naar diegene die het dichts bij huis is en ze doen wat de lesgever zegt zonder erbij na te denken. "

Dat is wel zo, maar je kan het ook niet helemaal bij een hondenschool leggen. Laten we eerlijk zijn, op cursus krijgt de baas een truckje aangeleerd. Dat truckje moet je dan in je eigen tijd oefenen. Kom, zit, af... allemaal nuttig, maar uiteindelijk zijn het truckjes. Kunstjes die je je hond aanleerd om de omgang in het dagelijks leven beheersbaar te houden.

Maar echt een hond leren begrijpen is veel meer dan dat. Dat is jezelf inlezen, ervaringen of verder gaan dan alleen de basiscurssusen op een hondenschool. Ik zou heel graag zien dat alle hondeneigenaren dat doen, maar of dat nu zo reeel is? Ik begrijp op zich wel dat velen daar nooit toe komen, al is het maar dat ze het zelf niet beseffen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hondentaal" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^