Fokplannen met Golden Retriever Evy: update, verslag bevalling!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van het Moderatorteam

OMGANG OP HET FORUM

HP stimuleert het respectvol reageren naar elkaar. Neem daarom ook gezamenlijk de verantwoording om de site leuk, leerzaam en gezellig te houden.

Gooi geen raadselachtige bevindingen op het forum!

praat het via pb uit.

-- reactie gewijzigd door het moderator team op 23 mei om 21:34 --

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre 3 doggies

honden foto van Lizzie en Sterre

Dat ze hier iets niet direct meldt betekent toch niet dat ze iets achterhoudt voor de fok? Als Evy ergens lijder of drager van is, is het aan Sanne om te beslissen wat ze daarmee gaat doen (en in hoeverre dit is toegestaan vanuit de rasvereniging), en ook aan de fokker van de dekreu die toestemming geeft voor gebruik daarvan. En ik weet zeker dat ze voor die dekreu-eigenaar niets zou achterhouden. Ook voor eventuele pupkopers niet als het zover komt. Ik weet niet waar ze precies lijder of drager van is dan, maar ik vind het niet zo gek dat ze hier niet alles direct neerzet, aangezien mensen nogal bot uit de hoek kunnen komen, ook als ze er helemaal geen verstand van hebben. Maar dat is hoe ik het zie :-)

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Ik vind alleen mooi weer spelen in je topic niet kunnen. Ja, ik heb meer informatie. Sanne koos er voor die in een (grote) groepsapp te gooien. Dat het niet zo netjes is, dat klopt. Maar ik vind het niet netjes dit soort informatie te bewaren.



Dan denk ik dat je dat beter aan Sanne kunt melden via pb, en zij er iets over meldt als ze dat nodig vindt.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

We zitten hier op een openbaar forum. Er zijn dus ook dingen die ik niet graag op een openbaar forum zet, omdat ze rond gaan zwerven. Dat is mijn ervaring met heel het internet. Wat ik dan ook wel en niet wil delen op een OPENBAAR en VRIJ forum is geheel aan mij. Waar jij mee bezig bent is in mijn ogen ook respectloos.

De moderators zijn eerst op de hoogte gesteld van Evy haar uitslag en zij zullen oordelen of het in het fokbeleid van HP past of niet. Dat doe jij niet. Of ik het vertel is ook aan mij. Dat is een keuze waar ik rustig over na wil kunnen denken en ik wil niet zo voor het blok gezet worden. Ik wil ook zelf kunnen bepalen wanneer ik dat vertel.

 

Evy is lijder van Ichthyosis, dat klopt. Wat houdt dit in voor de pups? Dit gaat inhouden dat ik een vrije reu in zet en alle pups drager zullen zijn. Dit betekent dus dat de pups nooit ziek zullen worden van Ichthyosis. Ichthyosis vererft recessief. Evy vertoont zelf geen enkel symptoom en gaat dit ook niet doen volgens de dierenarts.

Waarom de keuze om te gaan fokken met Evy? Dit is een keuze waar ik lang over heb gedaan en ik heb met verschillende ervaren fokkers contact gehad. Ook heb ik met de dierenartsen van de kliniek hier gebeld. Allemaal zijn ze er van overtuigd dat het een verstandige keuze is om met Evy te fokken. Waarom? Omdat Ichthyosis er makkelijk uit te fokken is. Evy haar lijn is vrij van HD, ED en andere enge ziektes waar geen controle over is. Ichthyosis is makkelijk te controleren en er dus uit te fokken.

Het plan wordt dus ook om een nest te fokken met Evy en daar een pup uit aan te houden, deze zal dus drager zijn. Daar komt een vrije reu tegenover te staan en dan worden er 50% dragers en 50% vrije pups geboren. Mochten wij een pup aan houden dan zullen de pups uit het nest getest worden en houden wij een vrije pup aan. Op die manier wordt de lijn vrij van Ichthyosis. Het kost dus ongeveer drie generaties om de lijn vrij te krijgen.

In het contract komt te staan dat er enkel met de pups gefokt mag worden mits hier een vrije hond tegenover staat. Alle pupkopers zullen er van op de hoogte gesteld worden dat hun hond drager is van het gen.
Momenteel is Ichthyosis een veelvoorkomend iets onder de Golden populatie. Veel honden zijn lijder zonder dat dit zich uit, dat is dus bij Evy ook het geval. Wat ik heb begrepen is de rasvereniging bezig met het opstellen van een beleid hierover. Daar gaat tijd in zitten. Er zijn wel wat getallen, maar allemaal erg vaag en onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat meer dan de helft van de Golden populatie lijder/drager is. Teveel om uit te sluiten van de fok. Daarom is nu het advies van ervaren fokkers om honden die lijder zijn in te zetten als hun lijn vrij is van HD en ED. De lijnen die vrij zijn van HD en ED zijn erg belangrijk voor de genenpoel en mogen niet verloren gaan.

 

Ja, jullie kunnen zeggen dat ik informatie achter heb gehouden. Jullie kunnen je ook bedenken dat ik even de tijd nodig heb om te bedenken hoe ik iets wil verwoorden en wanneer ik het wil vertellen.

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Iets niet gelijk vertellen is niet iets achterhouden...

 

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Eens Rebecca.

Zo, even moeten Googlen, heb je een golden met een bende huid problemen, maar van deze aandoening had ik nog nooit gehoord....

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Claire & Tess & Bonny

Wat een stemmingmakerij! Een PB aan Sanne en dan had je kunnen weten hoe ze er in staat en wat haar motivatie is om  door te gaan. 

 

Ik heb inmiddels wel haar motivatie kunnen lezen, en denk " ok, daar zit wat in qua verbetering van het ras" ... Ze heeft in ieder geval haar huiswerk goed gedaan en weet waar ze mee bezig is....

 

 

 

 

 

 

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre 3 doggies

honden foto van Lizzie en Sterre

Duidelijk verhaal, had ook niet anders verwacht van Sanne :-) het is ieders goed recht om iets te melden wanneer zij hier aan toe zijn, maar nu is het in ieder geval duidelijk dat er geen rare dingen gedaan worden. Iedereen blij zou ik zeggen? ;-)

honden page profiel Iris ~ Rivka & TalouIris ~ Rivka & Talou 3 doggies

honden foto van Iris ~ Rivka & Talou

Bedankt voor de uitleg Sanne.

Het is mij nu al een stuk duidelijker.

 

Ik vroeg me wel af waarom je dan toch besluit om met Evy te fokken.

Is het dan niet makkelijker/beter voor de pups om een teef aan te schaffen die drager is, aangezien er een gebrek is aan honden die vrij zijn), en vervolgens daar een reu bij te zoeken die vrij is.

 

Ik denk dat het moeilijk controleerbaar is of de pup kopers zich ook aan de afspraak houden wanneer er met een van de pups gefokt gaat worden. In principe zijn ze toch niet verplicht om jou de test uitslagen van de reu te laten zien? Of denk ik nu te simpel?

 

En ik bedoel dit niet lullig, maar ik probeer je keuze te begrijpen.

 

 

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

iets niet vertellen en ook geen intentie hebben tot het vertellen van, is iets achterhouden.

 

Ik ben blij dat ervoor gekozen is om het toch te melden. Wanneer je wilt gaan fokken met wat voor hond dan ook moet bekend zijn wat de honden hebben. Daarbij ook een verklaring waarom je die hond voor de fok wilt inzetten. 

 

Zo weten mensen (mogelijke pup kopers) namelijk waar ze aan toe zijn en kunnen ze zelf beslissen of ze doorzoeken naar een geheel vrije pup of een drager pup.

 

Vanzelfsprekend lijkt het mij dat het grootste deel van dit forum voor een vrije pup gaat... of het moet echt een schijnheilig zooitje geworden zijn die alleen iemand steunt die enig zins populair is

 

Ja deze ziekte is er makkelijk uit te fokken, ja je kan een contract opstellen waar in staat dat er alleen gefokt mag worden wanneer de dekreu/fokteef vrij is... maar dat contract zal nooit bindend zijn.

 

En dat zit mij gewoon dwars. We zitten zo te klagen over HD, ED, MDR1, Oogziektes en weet ik wat voor aandoeningen... maar een hond met deze ziekte mag dus wel? En wat als het niet sanne haar hond was geweest maar de hond van de overbuurvrouw... waren jullie het er dan ook allemaal mee eens? Was het dan ook zo een goede fokker?

 

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Eens Claire!

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Goed dat je openheid van zaken geeft, Sanne! Eerlijkheid en open zijn siert een goede fokker

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

" iets niet vertellen en ook geen intentie hebben tot het vertellen van, is iets achterhouden.  "

 

Nu doe je aannamens dat Sanne het niet wou vertellen... Wie zegt dat? Niemand...

Iedereen weet dat Sanne echt niet zo beroerd is om iets achter te houden.. Ze doet deze gezondheids testen echt niet voor niets hoor ;-)

honden page profiel Noah & WolfjeNoah & Wolfje 3 doggies

honden foto van Noah & Wolfje

"  
Nu doe je aannamens dat Sanne het niet wou vertellen... Wie zegt dat? Niemand...
Iedereen weet dat Sanne echt niet zo beroerd is om iets achter te houden.. Ze doet deze gezondheids testen echt niet voor niets hoor ;-) "

 Eens!

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

" iets niet vertellen en ook geen intentie hebben tot het vertellen van, is iets achterhouden.
 
Ik ben blij dat ervoor gekozen is om het toch te melden. Wanneer je wilt gaan fokken met wat voor hond dan ook moet bekend zijn wat de honden hebben. Daarbij ook een verklaring waarom je die hond voor de fok wilt inzetten. 
 
Zo weten mensen (mogelijke pup kopers) namelijk waar ze aan toe zijn en kunnen ze zelf beslissen of ze doorzoeken naar een geheel vrije pup of een drager pup.
 
Vanzelfsprekend lijkt het mij dat het grootste deel van dit forum voor een vrije pup gaat... of het moet echt een schijnheilig zooitje geworden zijn die iedereen steunt die enig zins populair is
 
Ja deze ziekte is er makkelijk uit te fokken, ja je kan een contract opstellen waar in staat dat er alleen gefokt mag worden wanneer de dekreu/fokteef vrij is... maar dat contract zal nooit bindend zijn.
 
En dat zit mij gewoon dwars. We zitten zo te klagen over HD, ED, MDR1, Oogziektes en weet ik wat voor aandoeningen... maar een hond met deze ziekte mag dus wel? En wat als het niet sanne haar hond was geweest maar de hond van de overbuurvrouw... waren jullie het er dan ook allemaal mee eens? Was het dan ook zo een goede fokker?
  "

 

Mee eens! En die geeft ze ook voor zo ver bij mij bekend is, aan iedereen die met de fok te maken heeft. Zowel naar de dekreu-eigenaar als naar de pupkopers wordt er open en eerlijk gecommuniceerd, en zo ook met andere ervaren fokkers in de Goldenwereld. Ook HP is netjes op de hoogte gesteld (daarmee bedoel ik de moderators voor de fokstatus).

 

Ik heb wel echt een oprechte vraag. Als ik het goed begrijp is jouw zorg dat pupkopers met een niet-vrije reu gaan fokken? Een teef die lijder is krijg 100% dragers, een teef die drager is krijgt 50% dragers (er vanuit gaande dat er een vrije reu op wordt gezet). 

In dat geval kan je dus ook geen teef gebruiken die drager is. Oftewel, als de cijfers kloppen, blijft er minder dan 50% van de huidige Golden teven over voor de fok. Gevolg: inteelt. 

Ik vraag dus echt oprecht hoe je dat voor je ziet? :) 

 

 

Edit: ik heb nog een vraagje . Waarom zeg je dat mensen op HP voor een vrije pup zou gaan? Wat is de meerwaarde van een vrije pup als je een hond zoekt die niet bestemd is voor de fok? Ik persoonlijk wil een hond die gezond is, klaar. En ik zou dus een fokker zoeken die er alles aan doet om mijn toekomstige pup zo gezond mogelijk te laten zijn. Een drager ís toch gezond? Een drager heeft geen klinische symptomen dacht ik. Wat is voor iemand die gewoon een huishond zoekt, de meerwaarde van een vrije hond over een drager?  :)

 

Edit 2: sorry, tweede alinea was een vraag naar Iris & Rivka  ;) 

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Claire & Tess & Bonny

@sharon & Keeto: Sanne heeft meteen alles verteld aan het modteam... Van achterhouden of de intentie hebben om het achter te houden is geen sprake! 

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Sharon, het moderatorteam is ingelicht en ik wilde sowieso eerst afwachten wat hun reactie was voordat ik hier ook maar iets neer ging zetten. Zij zijn het eerste orgaan waar ik mij naar verantwoord hier op HP.

Ik vind dat ik best mag nadenken over iets openbaar op het internet neer zetten, dat betekent nog niet dat dat direct achterhouden is. Iets plaatsen op internet heeft gevolgen, daar wil ik goed over nadenken. Ik wil vooral nadenken over de manier waar op ik dat doe.

Bedenk je ook dat Denise mij behoorlijk klem zet en zoals je waarschijnlijk weet reageer ik in eerste instantie behoorlijk aanvallend. Dat is een slechte eigenschap van mij en mijn excuses daar dan ook voor.

Voor hoe ik er over na had gedacht had ik willen vertellen dat Evy lijder is van Ichthyosis tegelijk met de bekendmaking van de reu. Ik had dan meteen kunnen vertellen dat alle pups drager zullen zijn (dus 100% drager). Ik had het dan op mijn manier kunnen vertellen en ik was niet klem gezet.

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

" Bedankt voor de uitleg Sanne.
Het is mij nu al een stuk duidelijker.
 
Ik vroeg me wel af waarom je dan toch besluit om met Evy te fokken.
Is het dan niet makkelijker/beter voor de pups om een teef aan te schaffen die drager is, aangezien er een gebrek is aan honden die vrij zijn), en vervolgens daar een reu bij te zoeken die vrij is.
 
Ik denk dat het moeilijk controleerbaar is of de pup kopers zich ook aan de afspraak houden wanneer er met een van de pups gefokt gaat worden. In principe zijn ze toch niet verplicht om jou de test uitslagen van de reu te laten zien? Of denk ik nu te simpel?
 
En ik bedoel dit niet lullig, maar ik probeer je keuze te begrijpen.
 
  "

 

Hele logische vragen hoor! :) Die heb ik mezelf ook gesteld.

Aller eerst is het handig om te weten dat deze test niet verplicht is helaas. Ondanks dat veel Goldens het hebben. Er wordt dus ook zelden op getest. 9 van de 10 combinaties die ik voorbij zie komen bij de Golden club zijn de ouders niet getest. Bij sommige combinaties is er één getest en bij bijna geen enkele allebei. Als de ouderdieren dan al getest zijn dan zie je nog gerust drager x drager en drager x lijder voorbij komen. De kans dat je dus een pup krijgt die drager krijgt is klein en grote kans dat die uit een combinatie drager x drager of een vrij x lijder komt. Zelf vind ik de combinatie vrij x lijder verantwoorder en mijn voorkeur zal daar dan ook naar uit gaan. De combinatie vrij x drager heb ik niet voorbij zien komen, maar het kan natuurlijk goed zijn dat die nog komt. De combinatie vrij x vrij heb ik nog nooit gezien en ik denk dat je die ook niet snel ziet.

Getallen van hoeveel Goldens er zijn getest kan ik je hierbij ook niet geven helaas. Ik zou willen dat ik dat kon. Voor wat ik kan zien op de website zou ik schatten dat nog geen 75 Goldens momenteel zijn getest. Wat je nu langzaam ziet gebeuren is dat teven niet worden getest en er standaard voor een vrije reu wordt gekozen. Het kan dus best zijn dat een teef die gebruikt wordt lijder is, dat weet je niet aangezien die getest is.

honden page profiel Merp & MiepMerp & Miep 3 doggies

honden foto van Merp & Miep

Ik vind dit weer zo jammer. Iemand doet hartstikke haar best om op een gezonde, verantwoorde wijze te gaan fokken en betrekt hier ook een onbekend publiek bij. Vervolgens treedt er één complicatie op en gelijk moet zij het ontgelden. Het gaat dan ook nog om een complicatie die geen vergaande gevolgen voor haar fokprogramma heeft, maar dat even navragen op een fatsoenlijke manier is natuurlijk niet mogelijk!

 

Sanne, ik vind dat je hartstikke goed je best doet! Ik snap ook dat je dit nog even voor jezelf wilde houden, want het is toch naar om achter zoiets te komen (ook al stelt het niet veel voor) en je hebt natuurlijk ook even de tijd nodig om er op in te spelen.

 

Heel veel succes en ik ben benieuwd naar de reu! Ik hoop op een mooie, gouden reu ;)!

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

Okay 50% van de golden teven is volgens jouw berekeningen dus drager. Prima, ik heb er geen probleem mee als er met dragers wordt gefokt. 

 

Maar ik heb dus gewoon wel een probleem met het fokken met lijders. Want deze voegen naar mijn mening gewoon niks toe en moeten uitgesloten worden. Fokken met dragers is al lastig genoeg, maar hier zie ik de noodzaak nog van in.

 

De technische kant:

 

Een teef die drager is heeft het recessieve gen voor Ichthyosis. We geven deze teef de genen Aa (a = voor Ichthyosis, A= voor vrij van)

Deze teef wordt volgens het verhaal dus gedekt door een Ichthyosis vrije reu.

nu wordt er dus beweerd dat het 50/50 is, oftewel bij 10 pups zijn er 5 vrij en 5 dragen. FOUT

 

Wanneer we deze 2 ouder dieren laten fokker krijgen we dit schema:

 

     A  l a

A l AAl Aa

A l AAl Aa

 

Zoals dit schema aangeeft zal de kans 50% drager zijn PER PUP. Dit betekend dat in een nest van 10 pups nog steeds alle pups drager kunnen zijn. En wat gebeurt er dan met de verdere fokplannen om Ichthyosis uit de lijn te fokken? die zouden niet door kunnen zetten want er zijn dan geen gezonde pups. Een wat als er nou wel gezonde pups zijn, maar deze gewoon niet goed genoeg zijn om verder voor de fok gebruikt te worden (aangezien ook uiterlijk een belangrijk punt is in de fok wereld)? wat dan, Wordt evy dan nog een keer gedekt?

 

Zwart wit gezien lijkt het allemaal zo makkelijk om in 3 generaties de ziekte eruit te fokken. Helaas heeft de wereld veel grijze kleuren en is het dus niet zo makkelijk als het lijkt.

 

En waarom ik denk dat heel hp voor een gezonde pup zou kiezen? omdat iedereen hier toch meeloopt met de hoofd personen. Gezonde fok hier, barfen daar, titeren zo, abosoluut geen correcties zus. Het is 1 pot nat

 
Edit: en wat als deze pups weer door een drager gedekt worden, dan zijn er weer ziekte pups bij.. en het is echt geen fijne ziekte.

 

Het is een erfelijke ziekte (autosomaal recessief) die de huid (en soms de ogen) bij honden treft. Een ongeneeslijke aandoening waarbij er duidelijke verdikking van de buitenste laag van de huid en van de voetzolen zichtbaar is. Getroffen honden hebben een ruwe huid bedekt met een dikke laag vette vlokken of schubben die kleven aan de huid en het haar. Dit veroorzaakt verschillende gradaties van ongemak, pijn en jeuk. Van mild tot zeer ernstig. Het is niet te genezen en het is moeilijk en tijdrovend om te behandelen. Huid-wijzigingen (achteruitgang) zijn meestal onomkeerbaar.

 

 

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Sharon, even lezen, volgend nest verwacht Sanne allemaal dragers (die de ziekte niet ontwikkelen), door een van het nest aan te houden  en te combineren met vrij krijg je vrij en drager (dure grap alle teven testen, maar dat doe je gewoon als fokker). van die vrije kan er dan weer een aangehouden worden

 

Slotconclusie er zullen geen pups zijn die lijder zijn en dat is de essentie. 

 

Goed fokken wil zeggen het ras verbeteren en dat doe je niet op een twee drie. in dit geval blijkbaar op 3 generaties.

 

en je laatste zin Sharon, als je vind dat die het niet gepast is dat we tegen correcties zijn, zinloos enten, voor verantwoorde fok en natuurvoeding zijn, dat is nu net wat hp tot hp maakt en dat is waarom mensen op hp zitten. zo gaatr het met vrije meningsuiting, zelf je medium kiezen.

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

" Okay 50% van de golden teven is volgens jouw berekeningen dus drager. Prima, ik heb er geen probleem mee als er met dragers wordt gefokt. 
 
Maar ik heb dus gewoon wel een probleem met het fokken met lijders. Want deze voegen naar mijn mening gewoon niks toe en moeten uitgesloten worden. Fokken met dragers is al lastig genoeg, maar hier zie ik de noodzaak nog van in.
 
De technische kant:
 
Een teef die drager is heeft het recessieve gen voor Ichthyosis. We geven deze teef de genen Aa (a = voor Ichthyosis, A= voor vrij van)
Deze teef wordt volgens het verhaal dus gedekt door een Ichthyosis vrije reu.
nu wordt er dus beweerd dat het 50/50 is, oftewel bij 10 pups zijn er 5 vrij en 5 dragen. FOUT
 
Wanneer we deze 2 ouder dieren laten fokker krijgen we dit schema:
 
     A  l a
A l AAl Aa
A l AAl Aa
 
Zoals dit schema aangeeft zal de kans 50% drager zijn PER PUP. Dit betekend dat in een nest van 10 pups nog steeds alle pups drager kunnen zijn. En wat gebeurt er dan met de verdere fokplannen om Ichthyosis uit de lijn te fokken? die zouden niet door kunnen zetten want er zijn dan geen gezonde pups. Een wat als er nou wel gezonde pups zijn, maar deze gewoon niet goed genoeg zijn om verder voor de fok gebruikt te worden (aangezien ook uiterlijk een belangrijk punt is in de fok wereld)? wat dan, Wordt evy dan nog een keer gedekt?
 
Zwart wit gezien lijkt het allemaal zo makkelijk om in 3 generaties de ziekte eruit te fokken. Helaas heeft de wereld veel grijze kleuren en is het dus niet zo makkelijk als het lijkt.
 
En waarom ik denk dat heel hp voor een gezonde pup zou kiezen? omdat iedereen hier toch meeloopt met de hoofd personen. Gezonde fok hier, barfen daar, titeren zo, abosoluut geen correcties zus. Het is 1 pot nat
 Edit: en wat als deze pups weer door een drager gedekt worden, dan zijn er weer ziekte pups bij.. en het is echt geen fijne ziekte.
 
Het is een erfelijke ziekte (autosomaal recessief) die de huid (en soms de ogen) bij honden treft. Een ongeneeslijke aandoening waarbij er duidelijke verdikking van de buitenste laag van de huid en van de voetzolen zichtbaar is. Getroffen honden hebben een ruwe huid bedekt met een dikke laag vette vlokken of schubben die kleven aan de huid en het haar. Dit veroorzaakt verschillende gradaties van ongemak, pijn en jeuk. Van mild tot zeer ernstig. Het is niet te genezen en het is moeilijk en tijdrovend om te behandelen. Huid-wijzigingen (achteruitgang) zijn meestal onomkeerbaar.
 
  "

 

In jouw verhaal praten we hier al over de 2e generatie, dus de pup van Evy. Ik zal die dan voor de duidelijkheid van het verhaal even als pup aanduiden.

Mocht pup een nest krijgen waarvan alles drager is of een pup die niet voldoet aan de eisen zal er ook geen pup blijven, tenzij ik er natuurlijk zelf één wil houden als gewoon huishond die niet ingezet wordt als fok. Dat is mijn eigen zaak. Pup, die dus drager is, zal nog een nest krijgen en daar is het sommetje hetzelfde. Dit blijft nog steeds de derde generatie. Evy is generatie 1, pup generatie 2 en nest van pup generatie 3. Of pup nu 1 nest krijgt of 3, het blijft allemaal generatie 3. Pas wanneer ik zou gaan fokken met een pup van pup heb je generatie 4. Natuurlijk, is de meest nadelige situatie krijgt pup drie nesten waar geen enkele vrije pup in zit die ook nog eens geschikt blijft voor de fok. Dat is altijd mogelijk. De vraag is alleen of dat realistisch is.

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

" Okay 50% van de golden teven is volgens jouw berekeningen dus drager. Prima, ik heb er geen probleem mee als er met dragers wordt gefokt. 
 
Maar ik heb dus gewoon wel een probleem met het fokken met lijders. Want deze voegen naar mijn mening gewoon niks toe en moeten uitgesloten worden. Fokken met dragers is al lastig genoeg, maar hier zie ik de noodzaak nog van in.
 
De technische kant:
 
Een teef die drager is heeft het recessieve gen voor Ichthyosis. We geven deze teef de genen Aa (a = voor Ichthyosis, A= voor vrij van)
Deze teef wordt volgens het verhaal dus gedekt door een Ichthyosis vrije reu.
nu wordt er dus beweerd dat het 50/50 is, oftewel bij 10 pups zijn er 5 vrij en 5 dragen. FOUT
 
Wanneer we deze 2 ouder dieren laten fokker krijgen we dit schema:
 
     A  l a
A l AAl Aa
A l AAl Aa
 
Zoals dit schema aangeeft zal de kans 50% drager zijn PER PUP. Dit betekend dat in een nest van 10 pups nog steeds alle pups drager kunnen zijn. En wat gebeurt er dan met de verdere fokplannen om Ichthyosis uit de lijn te fokken? die zouden niet door kunnen zetten want er zijn dan geen gezonde pups. Een wat als er nou wel gezonde pups zijn, maar deze gewoon niet goed genoeg zijn om verder voor de fok gebruikt te worden (aangezien ook uiterlijk een belangrijk punt is in de fok wereld)? wat dan, Wordt evy dan nog een keer gedekt?
 
Zwart wit gezien lijkt het allemaal zo makkelijk om in 3 generaties de ziekte eruit te fokken. Helaas heeft de wereld veel grijze kleuren en is het dus niet zo makkelijk als het lijkt.
 
En waarom ik denk dat heel hp voor een gezonde pup zou kiezen? omdat iedereen hier toch meeloopt met de hoofd personen. Gezonde fok hier, barfen daar, titeren zo, abosoluut geen correcties zus. Het is 1 pot nat
 Edit: en wat als deze pups weer door een drager gedekt worden, dan zijn er weer ziekte pups bij.. en het is echt geen fijne ziekte.
 
Het is een erfelijke ziekte (autosomaal recessief) die de huid (en soms de ogen) bij honden treft. Een ongeneeslijke aandoening waarbij er duidelijke verdikking van de buitenste laag van de huid en van de voetzolen zichtbaar is. Getroffen honden hebben een ruwe huid bedekt met een dikke laag vette vlokken of schubben die kleven aan de huid en het haar. Dit veroorzaakt verschillende gradaties van ongemak, pijn en jeuk. Van mild tot zeer ernstig. Het is niet te genezen en het is moeilijk en tijdrovend om te behandelen. Huid-wijzigingen (achteruitgang) zijn meestal onomkeerbaar.
 
  "

 

Maar ik dacht dat een drager gewoon gezond is? Bij een drager uit de ziekte zich in geen enkele vorm, en is de pup toch gezond? Kan je me uitleggen wat voor een pupkoper de meerwaarde van een vrije pup, over een drager?  

honden page profiel Merp & MiepMerp & Miep 3 doggies

honden foto van Merp & Miep

Lieve, onwetende Sharon,

 

Lijders kunnen wel degelijk wat bijdragen. Zo zijn Evy's heupen en ellebogen goed bevonden en is zij (zo te lezen) vrij van verschillende andere ziektes. Honden die vrij zijn van Ichthyosis kunnen bijvoorbeeld wel aan PRA 1 lijden, maar Evy zou dat weer compenseren. Wanneer je alle lijders uitgaat sluiten, sluit je ook een deel van de populatie uit dat wel gezond is op andere vlakken. Je verkleint dan meteen de genenpoel en we weten allemaal dat, dat niet zo handig is met de gesloten stamboeken.

 

Ook kan Sanne met een gerust hart een puppy die drager van Ichthyosis is aan blijven houden, generatie op generatie. Zolang deze puppy's op andere vlakken wel gezonder zijn en er telkens een vrije reu wordt gebruikt.

 

Laat het fokken alsjeblieft over aan de mensen die er verstand van hebben...

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

en je laatste zin Sharon, als je vind dat die het niet gepast is dat we tegen correcties zijn, zinloos enten, voor verantwoorde fok en natuurvoeding zijn, dat is nu net wat hp tot hp maakt en dat is waarom mensen op hp zitten. zo gaatr het met vrije meningsuiting, zelf je medium kiezen. "

 

Bedoelde er meer mee dat wanneer je een afwijkende mening hebt dit de grond in gestampt wordt en absoluut niet gewaardeerd wordt.

 

Ik ben niet tegen barf hoor, keeto krijg ook vlees. Maar keeto wordt wel gewoon geent, dat is mijn eigen keuze. Ik ben niet tegen het gebruik van een Nee commando als correctie of tegen een wat strengere stem, maar kom niet aan met slip kettingen halties en al die dingen. Het was echt alleen ter verduidelijking.

 

Het is wel wat HP, HP maakt. Maar het zal toch niet zo moeten zijn dat het ook betekend dat de mensen die oprecht advies vragen vooral afgebrand worden op hun mening over bovenstaande onderwerpen? Maar goed dat is offtopic

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

" Lieve, onwetende Sharon,
 
Lijders kunnen wel degelijk wat bijdragen. Zo zijn Evy's heupen en ellebogen goed bevonden en is zij (zo te lezen) vrij van verschillende andere ziektes. Honden die vrij zijn van Ichthyosis kunnen bijvoorbeeld wel aan PRA 1 lijden, maar Evy zou dat weer compenseren. Wanneer je alle lijders uitgaat sluiten, sluit je ook een deel van de populatie uit dat wel gezond is op andere vlakken. Je verkleint dan meteen de genenpoel en we weten allemaal dat, dat niet zo handig is met de gesloten stamboeken.
 
Ook kan Sanne met een gerust hart een puppy die drager van Ichthyosis is aan blijven houden, generatie op generatie. Zolang deze puppy's op andere vlakken wel gezonder zijn en er telkens een vrije reu wordt gebruikt.
 
Laat het fokken alsjeblieft over aan de mensen die er verstand van hebben... "

 

Laten we het dan alsjeblieft vooral niet aan jou over laten, Lieve, niet zo verstandige merp en miep

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Ik denk dat het voor Sanne ook iets is waar ze tijd voor nodig heeft (gehad) om te verwerken en daarna zich in te verdiepen.

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Kan er trouwens ajb met respect worden gereageerd en de rest via pb?

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Inderdaad Santa.... Zo'n uitslag zal best impact hebben op Sanne..... 

 

En laten we inderdaad met respect reageren, als iets je niet aanstaat kan het ook via pb.... Laten we Sanne haar topic in waarde laten. Iedereen wacht met smart op de dekreu :-D

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala 3 doggies

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

Jeetje wat is het weer gezellig !
Ik snap wel dat Sanne het nog even niet zou vertelen.
Maar wat ik wel erg vind is dat dus mensen die het al wel wisten dat hier neer moeten zetten ik vind dat Sanne dat zelf moet doen waarneer ze dat zelf wil.
Wat het belangrijkste is is dat de dekreu eigenaar en de pupkopers het weten lijkt mij.
Sanne ik vind dat je het gewoon goed doet.

pagina 9 van 25 12 3 4 5 6 7 8 910 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Volgende forumvraag: Is deze teef misschien drachtig ??
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^