Fuseert een roedel als je met een andere hondeneigenaar praat?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

Ik heb met mijn wandelmaatje (allebei Stafford eigenaren) een discussie.. Hij zegt dat als hij een andere honden-eigenaar tegen zou komen en ze zouden even kletsen, en de andere hond zou uitvallen naar zijn hond, dat zijn hond dit gedrag zou corrigeren, omdat hun op dat moment een roedel vormen.. Ik zeg dat je helemaal geen roedel vormt als je even met iemand staat te praten en dat het helemaal niet de plaats is van zijn hond (volger dus) om een andere hond uit een andere roedel zomaar te gaan corrigeren, hij zal hooguit beschermend optreden, of van zich af bijten.. Pas als ze samen een stukje op zouden oplopen zouden ze een roedel vormen, maar zelfs dat vind ik een randgeval..

Wat denken jullie?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Fuseert een roedel als je met een andere hondeneigenaar praat?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Ik begrijp de logica niet, in mijn ogen is dat geen roedel, bij een tijdelijke ontmoeting.
Als de ene hond uitvalt tegen de ander, zal de ander sowieso reageren, en hangt het van die hond af wat de reactie is. Want wat gebeurt er dan andersom, als de andere hond de volgende keer zou uitvallen?

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

Nee de vraag was of de andere hond het uitvallen zou corrigeren.. In een roedel denk ik het wel, maar hij gaat toch niet de hond van een andere roedel corrigeren? Hij gaat eerder misschien in op de uitdaging maar dat heb niks te maken met corrigeren..

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

Ik vind ook niet dat je dat een roedel kunt noemen. Ga je steeds met dezelfde mensen wandelen en de zelfde honden, dan zal het met der tijd een roedel worden, maar dat gebeurd niet a la minute.

Nee hoor als ik iemand tegen komen met andere honden dan zijn het twee aparte roedels. Leden van een andere roedel hoeven het ook niet te proberen om mijn honden te corrigeren want die zien dat op dat moment als aanval en niet als correctie, het is immers een wild vreemde hond.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Zijn Staffords dan toch wel gevaarlijk of is dit natuurlijk gedrag ? En corrigeren is dat dan bijten of wat ?Ik ken dat alles niet, mijn grote honden waren gewoon altijd vriendelijk tegen hond en mens. Laatst was ik in de dreef aan hetvpraten 'met een andere vrouw  met een grote Basset. Lance , zoals altijd heel enthousiast bleef de Basset uitdagen om te spelen, en opeens gromde en greep die Lance vast, en beet die grote loebas naar Lance., die even jankte maar gelukkig niks had. Die mevrouw beweerde ook dat haar hond gewoon corrigeerde ? Ik was er even niet goed van.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

" Nee de vraag was of de andere hond het uitvallen zou corrigeren.. In een roedel denk ik het wel, maar hij gaat toch niet de hond van een andere roedel corrigeren? Hij gaat eerder misschien in op de uitdaging maar dat heb niks te maken met corrigeren.. "

Dat bedoel ik ook. De hond zal hoe dan ook een reactie geven op het uitvallen van de ander.
Of je nu wel of niet in het fuseren van roedels gelooft.
Wat ik dus niet geloof.
Welk ras heeft er in mijn optiek op zich niet veel mee te maken.

Wat Suzanne zegt, als je veel met een bepaalde combinatie honden samen bent, maar niet samenwoont kan het anders zijn.
Hier lopen we met ene groepje honden, waaronder een teckel.
Een hond (Rottweiler) die wat minder vaak erbij loopt, gromde tegen Santa.
Santa neemt dan de benen, terwijl die teckel tegen die hond (Rottweiler) ging staan blaffen, die vervolgens afdroop....

honden page profiel ..

honden foto van .

@Anny: Daar had die mevrouw wel gelijk in, jou hondje was namelijk erg opdringerig aan het uitdagen, waarschijnlijk heeft de basset daarvoor al meerdere signalen gegeven om aan te geven dat hij dit spelletje zat werd. en is niet opgepikt door lance en daarom gaf de basset een snauw. 

even ontopic: Als je met iemand staat te kletsen en de honden zijn bij elkaar kan ik dit niet als roedel zien. maar gewoon als bijvoorbeeld 2 roedels die elkaar ontmoeten. 
Chelsea en de hond van je wandelmaatje kun je een gelegenheidsroedel noemen, ze leven bij elkaar maar jullie wandelen regelmatig waardoor de honden dan een (gelegenheids)roedel op dat moment gaan vormen. 
Meestal is het zo dat als 1 hond uitvalt of blaft naar een ander dat de rest van zelf vrolijk mee gaat doen zonder soms echt te weten wat er nu aan de hand is. of misschien hun eigen roedel weer bij elkaar wilt roepen voor aankomend gevaar.

ik denk ook niet dat je het als correctie moet zien als een andere hond dat doet, vaak is dit ontlading van opgebouwde spanning/frustratie die zich kan projecteren op het vaak bewegende object wat het dichtstbij loopt

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker

honden foto van Claire & Tess & Bonny

hmmm. leuke vraag :-)
nou ben ik helemaal niet van de roedelgedachte, alleen merk ik wel het volgende:

als ik met mijn honden andere honden tegenkom (niet 1 hond maar meerdere honden van 1 baas) en ik zeg vrolijk hallo, en maak een praatje, dan zijn alle honden relaxt... en als Tess dan de puberhond van de andere roedel corrigeert (ja, Tess is een opvoeder)... dan vinden alle honden dat de normaalste zaak van de wereld... geen enkel probleem... ben ik sacherijnig (gebeurt wel eens) en vergeet ik netjes te zijn, dan zijn de honden ook extra alert... 

kortom... worden ze 1 roedel.. nee.. ik denk het niet, maar ze kijken wel wel heel erg naar de baas qua of alles goed is :-)... geeft de baas geen goede signalen af, dan is de kans groter dat iets verkeerd gaat....

inmiddels heb ik geleerd om ook in een sacherijnige bui heel vrolijk te doen ;-)....

honden page profiel SiberienneSiberienne

honden foto van Siberienne

Honden kunnen overigens ook heel goed corrigeren zonder uit te vallen, dus uitvallen en corrigeren op 1 lijn zetten klopt volgens mij ook niet.

Het grappige bij mijn vorige hond was wel dat die nog wel eens wilde uitvallen en grommen naar andere honden uit onzekerheid, nam de andere baas de tijd, konden wij even kletsen, werd hij ook meer op zijn gemak en kon er wel rustig gesnuffeld worden :-)

Mireille

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

@Dusty - het ging niet over Chelsea en zijn hond, die gaan super met elkaar, maar ik heb een ander wandelmaatje, en die valt erg uit naar reutjes, dus die kan niet met de reu van mijn nieuwe wandelmaatje, hebben we al geprobeerd.. Dus zodoende zei hij dit waar het topic over gaat.. Hier hebben Chelsea en ik weinig mee te maken..

Ik loop dus ook met die dat andere wandelmaatje en de reu die uitvalt, en inderdaad, dat is dan wèl een roedel op dat moment, en als die van haar uitvalt loopt die van mij er omheen te springen kwispelend van "wat wie waar?!?!" en soms gaat ze inderdaad beetje meedoen met hem, de 'indringer' verjagen, maar dit corrigeer ik..

honden page profiel Perry&BullyPerry&Bully

honden foto van Perry&Bully

" Ik loop dus ook met die dat andere wandelmaatje en de reu die uitvalt, en inderdaad, dat is dan wèl een roedel op dat moment, en als die van haar uitvalt loopt die van mij er omheen te springen kwispelend van "wat wie waar?!?!" en soms gaat ze inderdaad beetje meedoen met hem, de 'indringer' verjagen, maar dit corrigeer ik.. "
Hallo mensen dank voor jullie reacties, hier is het nieuwe wandelmaatje van Christien&Chelsea.
Indringer verjagen zeg jij? Wat is de bedoeling daarvan dan, kan je mij dat toelichten? Ik bedoel waarom een indringer verjagen als hij toch niet tot jouw roedel behoort. Het uitvallen gebeurt zelfs als mijn onderdanige doch niets uit de weg gaande (hold your ground) hondje een andere kant op kijkt.

Ik denk namelijk zelf dat op zulke momenten dus al wordt bepaald door de hoogste in rang of er wel of niet een nieuw lid wordt toegelaten. En in zijn geval denk ik dat hij de leider is boven de 2 eigenaren. Er wordt dan door de hond al nagedacht over het feit of het een roedellid wordt of niet. Mijn mening is dat er wel degelijk een fusering aan de gang is! De reden dat mijn hondje hem dus wil corrigeren is omdat niemand anders dat doet op de manier waarop hij het de volgende keer wel uit zijn hoofd laat, dat uitvallen. Mijn hondje is daar namelijk bekend mee hoe ik normaal controle neem over elke situatie. Alleen in deze situatie sta ik met mijn handen op mijn rug en beseft hij dat de hond in kwestie uit balans is en wil helpen hem daar in terug te brengen, zodat hij ook member of the pack kan zijn. Want dat zou mijn hond heel erg graag willen. Waarom ik dat denk? Zelfs bij de derde keer wandelen met deze hond die toen nog in die zelfde situatie verkerende leiderschap was probeerde mijn hondje hem rustig van achteren te benaderen op enkele meters afstand met zijn neus zowat al op zijn bips. Vet nieuwsgierig naar wat er  nog meer achter deze geweldige hond schuil gaat....

Groetjes van Perry&Bully (ik hoop nog vele reacties van jullie te mogen lezen, veel van deze kan ik zeker wel wat mee, dank je Christien&Chelsea)

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

Goedemorgen HP, en goedemorgen Perry & Bully

Allereerst Perry, hele leuke profielfoto! Stukken beter dan die andere met die 'poepkorf' om.. Ten tweede spring je weer beetje van de hak op de tak dus ik zal even beetje toelichten anders raken mensen misschien in de war hihi.. ;-)

Met "indringer verjagen" had ik het over wanneer ik met Jaecy en Chelsea loop en Jaecy valt uit naar een passerende reu, dan wil Jaecy 'm letterlijk wegblaffen, en Chels wil hem daarin helpen.. Ik geloof ook niet dat dit persé betekent dat Mariëlle/Justin en ik geen goede roedelleiders zijn omdat de honden de situatie niet aan ons overlaten, ik denk juist dat ze eerder beschermend en onderzoekend optreden.. Even voor de anderen, Perry gelooft dat zijn hond ten alle tijden op hem moet vertrouwen dus nooit zomaar uit kan/mag vallen, als 'ie dit wèl doet zou dit een teken zijn van niet volledig vertrouwen op packleader, netals Perry deze zelfde theorie loslaat op de baasjes van Jaecy, die Jaecy dus niet kunnen corrigeren/stoppen als hij uitvalt naar een andere hond..

Ik blijf erbij dat als jij Jaecy en hun baasjes nu tegen zou komen (even toelichting, ze hebben 3x samen gewandeld en Jaecy wou gewoon absoluut Bully niet accepteren en bleef uitvallen, waarop een verhitte discussie ontstond aangezien Perry en de baasjes van Jaecy hele andere theorieën hadden over hoe dit verholpen kon worden, dus dit is gestopt, maar Perry kan het moeilijk loslaten..) Anyway als jij hun zou tegenkomen nu, of ieder andere combinatie met een uitvallende hond, dat Bully misschien toenadering zou zoeken om even te snuffelen, maar er dan achter zou komen dat de andere hond dit helemaal niet wil, en zal die naast jou blijven wachten tot jullie weer verder wandelen.. Inderdaad, pas als jullie vaker zouden lopen, of zij zouden een groot stuk met jou meelopen na het spontaan mekaar-tegenkomen op straat, en het zou wel een roedel gaan vormen, dan zou Bully het gedrag kunnen gaan corrigeren ja, aangezien hij steeds wordt afgeblafd door Jaecy tijdens het wandelen, hij wordt dit ook zat.. En ik denk dat hij zich dan inhoudt omdat wij als baasjes en packleaders van onze honden eisen dat ze zich calm submissive gedragen, maar dat gaat maar tot zekere hoogte, bij Jaecy is het persoonlijk dus hij wordt eigenlijk beetje getreiterd op zo'n moment, en als Jaecy's baasjes hier op zo'n moment niks aan doen denkt Bully ook op een gegeven moment van "nou ben ik het zat.."

Dus ja ik vind het beetje moeilijk, aan de ene kant denk ik inderdaad dat Bully (en Jaecy) het allemaal aan hun eigenaar moeten overlaten, maar aan de andere kant, hoe 'packleader' we ook zijn, wij laten de honden voor ons uit lopen om 'de weg te verkennen' en als hun op een uitvallende reu stuiten, een bedreiging dus, zouden ze inderdaad nog wel es in de aanval kunnen zijn, maar eerder uit bescherming voor hun eigen roedel, niet om een andere hond manieren te leren.. Zo, ik heb gesproken, fijne morgen deze morgen mensen hihi.. O-)

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

Even een 2e vraag, stiekem tussendoor, waarom geloven zo veel mensen niet in de roedel theorieën..? Want dat valt me wel vaker op, dit is toch het oerinstinct van je hond..?

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

ik geloof wel in roedeltheorieen, maar die ontstaan niet "zomaar" op straat
dat zijn heel tijdelijke vluchtige ontmoetingen die meestal (in mijn ogen dus) bol staan van de spanning

grappig is dat ook heel veel mensen uitvallen per definitie zien als corrigeren
maar dat hoeft helemaal niet, dat ligt helemaal aan wat de hond nog meer toont
heel vaak (en das dus meestal) is het een uitdaging naar de andere hond
of een reactie op een uitdaging, maar niet noodzakelijke een correctie
daar geloof ik dus niet zo hard in

en ik voorkom dit soort "geklets" dus ook altijd, zeker toen ik meer honden tegelijk had
die wel degelijk een eenheid vormden naar buiten toe als dat echt nodig was.

ik geloof wel in mega veel spanning bij stilstaande ontmoetingen maar niet in correcties tgv een roedel die nooit een roedel kan zijn

wij wandelen met regelmaat met een vaste groep rasgenoten van Gorby
echt dagen worden met elkaar doorgebracht en binnenkort weer een lang weekend.
behalve dat deze honden elkaar al jaren kennen nu, lezen ze elkaars taal ook erg goed
deze groep is beslist een "roedel" te noemen, niet door en door, maar er een bepaalde
vertrouwheid, veel rust en zeker ook een bepaalde orde (waarbinnen heel veel mag, want we hebben ook de strakke afspraak dat wij als baasjes van onze behoorlijk pittige schnauzers, altijd zelf de baas blijven)
in die groep zien we soms wel echt roedelgedrag wat beschermend is
Een grote reu die opduikt als een jonger teefje echt op een nare manier belaagd wordt en haar gewoon meeneemt door zelf tussen belager en hondenvriendin te gaan lopen.

mijn eigen hond die razendsnel opsplitste toen 1 van de schnauzers, die niet zo een allemansvriend is met mensen een aanvaring dreigde te krijgen met een visser op het strand
de visser zelf was eerst verbouwereerd toen Gorby er tussen kwam staan en de andere schnauzer het hazenpad kon nemen, maar moest er ook om lachen en kon het wel waarderen.

dat vind ik roedelgedrag, daar komt bijzonder weinig agressie aan te pas, de roedel als geheel bemoeit zich weinig met andere honden/mensen (of bijna helemaal niet) en is als groep ook dan rustig (en machtig), de 2 meest sturende honden doen de rest (als wij dat goed vinden)

individueel trouwens zijn deze schnauzers stuk voor stuk behoorlijk pittig en zeker niet makkelijk.

maar ik geloof er wel in Christien, in dat honden roedeldieren zijn, misschie niet zo intens als een wolvengroep dat zal zijn, maar het "familie" gevoel is heel belangrijk voor hen, en daar binnen kunnen ze zich ook veilig voelen, ik geloof niet dat het solitische dieren zijn.

honden page profiel Bert, Brigitte & DangerBert, Brigitte & Danger

honden foto van Bert, Brigitte & Danger

Ik volg dit even mee. 
Interessant onderwerp. ;-)

honden page profiel Anita, Bobby en EvaAnita, Bobby en Eva

honden foto van Anita, Bobby en Eva

Ja dit vind ik ook een interessant onderwerp ;-)

Ik merk bij korte ontmoetingen dat mijn humeur (energie) heel belangrijk is. Bij iemand die ik graag ontmoet blijven mijn honden rustig en wanneer ik iemand tegen kom die ik liever niet tegen kom...dan gaan mijn honden moeilijk doen.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Hoewel ik het hele roedel idee een romantische gedachte vond......
Tot ik een filpmje kreeg voorgeschotelt van een gedragsdeskundige..
Een camera op een veldje in een gemeente net buiten London..
En dan kijken naar honden , die elkaar daar tegenkwamen, die hun geur achterlieten..

Als....er al spraken was van het echte roedelgebeuren, zou elke hond compleet geflipt worden  als hij deze natuurlijke drang nog steeds de boventoon liet voeren.. 
Onderliggend zal het er best zitten, honden die zich niet op hun gemak voelen bij andere honden of in bepaalde gebieden.
(wat ook duidelijk maakt voor mij dat bepaalde honden het mischien helemaal niet zo leuk vinden om altijd maar overal te wandelen, honden die na een uitlaatrondje vol stress thuiskomen..."hij is nog zo druk na het wandelen".?!?!

Het corrigeren van elkaar bij stilstand. da's voor mij bijna het zelfde als 1 + 1 = 2
Ik zal dan ook nooit, maar dan ook echt nooit gaan staan praten met andere baasjes met  die asielzoekrt van ons aan de lijn....
Spanningsopbouw, gaat lopen klooien bij de andere eigenaar, wacht tot andere hond reageert "mijn baasje", en BAM, hij vliegt erop.
Zolang we in beweging zijn, vloeit de energie weg..om het maar een beetje vreemd te zeggen.

Heeft voor mij echt helemaal niets met ouderwets roedeldoedel gedoe te maken..
Dat bestaat in een gemiddelde woonwijk al lang niet meer met al die honden..

Wat......niet wil zeggen dat er mischien honden zijn die nog wel een oud oerinstinct hebben voor groepsvorming.
En dat het mischien deze rassen of honden zijn die steeds grotere problemen krijgen met hun verleden..
Dat er dus op die 40 m2 thuis wel een groep is, maar dat ze deze drang in hun "buitengebied" totaal moeten laten varen..
Die daar dus erg veel last van..alles en iedereen loopt door hun gebied, houdt zich niet aan de regels.om dan maar te zwijgen van dat 1ne teefje wat in "hun" gebied loops is, en wat ze dus niet mogen dekken..
Als echte Alpha zou je dan voor minder van een gebouw afspringen lijkt mij...

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Dus.....raden jullie af van een praatje te maken met andere eigenaren tijdens een wandeling ?Hoe kan ik Lance rustiger houden als die ene hond niet wilt spelen ?

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

" Dus.....raden jullie af van een praatje te maken met andere eigenaren tijdens een wandeling ?Hoe kan ik Lance rustiger houden als die ene hond niet wilt spelen ? "


gewoon lekker doorlopen ;-)
en zelf een spelletje met hem doen, of gewoon, lekker laten snuffelen en wandelen

en met elkaar (dus met andere bazen en honden) wandelen vind ik niet zo'n probleem
dan lopen de honden naast elkaar en staan ze niet tegenover elkaar op 1 plaats
vaak werkt dat ook goed bij honden die elkaar in 1e instantie niet zo zien zitten
aan die lijn tegenover elkaar.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

" Dus.....raden jullie af van een praatje te maken met andere eigenaren tijdens een wandeling ?Hoe kan ik Lance rustiger houden als die ene hond niet wilt spelen ? "
Dat ligt eraan hoe moeilijk Lance het vind om zich naar de situatie te gedragen.?
Onze asielzoekrt vind het onmogenlijk, de spanning kan hij niet aan.
Als goed baasje zorg ik dus dat hij niet in die situatie komt.wordt dus niet uitgebreid stil gestaan...
Heb je een hond die enkel een beetje wil spelen, dan proberen een rust/lig, klaar commando erop te plakken.
Moet je enkel weer uit gaan kijken dat jij Lance eindelijk heb geleerd dat hij rustig moet zitten/wachten, en je gaat staan praten met een eigenaar met een hond die weer net wel wil spelen..
Zal Lance de volgende keer mischien weer denken...Hééé...spelen!!..
Nog duidelijker.
Aangelijnt is wandelen.
Los is spelen..

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

Even een hele korte reactie, Perry en ik zijn werken, reageren vanavond want vinden het een hele interessante discussie :-D

honden page profiel NeallyNeally

honden foto van Neally

" hmmm. leuke vraag :-)
nou ben ik helemaal niet van de roedelgedachte, alleen merk ik wel het volgende:

als ik met mijn honden andere honden tegenkom (niet 1 hond maar meerdere honden van 1 baas) en ik zeg vrolijk hallo, en maak een praatje, dan zijn alle honden relaxt... en als Tess dan de puberhond van de andere roedel corrigeert (ja, Tess is een opvoeder)... dan vinden alle honden dat de normaalste zaak van de wereld... geen enkel probleem... ben ik sacherijnig (gebeurt wel eens) en vergeet ik netjes te zijn, dan zijn de honden ook extra alert... 

kortom... worden ze 1 roedel.. nee.. ik denk het niet, maar ze kijken wel wel heel erg naar de baas qua of alles goed is :-)... geeft de baas geen goede signalen af, dan is de kans groter dat iets verkeerd gaat....

inmiddels heb ik geleerd om ook in een sacherijnige bui heel vrolijk te doen ;-).... "

*herkenning

Of ik het een roedel zou noemen, dat weet ik ook niet. Corrigeren van honden onder elkaar vind ik in sommige gevallen wel kunnen. 
Ik heb een teefje. Als een onbekende reu aan haar kontje snuffelt heeft ze daar soms geen zin in. Dan hapt ze van zich af. De reu doet een stap terug, komt weer naar voren en ruikt dan nog wel aan haar maar laat haar achterkant met rust. Vind het prima, als zij dat niet wil dat ze dat dan laat weten.
Het gaat hier soms ook anders, er is een 'enge heddur' O-) in dit complex en die twee hebben het niet zo op elkaar. Tot haar baas en ik met elkaar gaan staan te praten doen ze om beurten 'lelijk' naar elkaar. Wij lachen er een beetje om, maar letten wel op, één hapje en mijn Laantjepinjaantje is er niet meer.
Komt er een andere onbekende hond aan dan spannen de twee (Lana en de herder) samen om 
nummer drie eens weg te jagen. :-D
Roedel, ik weet het niet.

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Nee ik geloof niet in het een clubje vormen met wildvreemde andere honden en dan vervolgens al direct mogen corrigeren. Dat kan bijna alleen maar knokken worden.

Wel denk ik dat honden op een gegeven moment een club kunnen gaan vormen zonder dat ze bij elkaar wonen. Claudia (ook van hp) en ik wandelde voorheen heel veel, alle honden konden overweg met elkaar en er was helemaal nooit geen geruzie van twee kanten.

Op een gegeven moment werd dat soms wel echt link omdat ze elkaar strak in de gaten bleven houden en ook gingen beschermen.

Het is ook wel eens voorgekomen dat er dan ineens een bom leek te ontploffen. Waren ze aan het zwemmen hier in het Ijsselmeer. Die dag waren er een Stafford, een Labrador, twee Rottweilers en dan een Amerikaanse Bulldog en Andor van formaat Sheltie. Alles vredig en gezellig tot er een gespannen Dobermann aankwam en de Staff niet correct behandelde. Ineens besloot het hele zootje op elkaar te klappen inclusief de gekke Andor. De ene beschermt de ander en ga zo door.

Het was gewoon mazzel dat alle eigenaren scherp waren dus toen het gebeurde ieder zijn of haar hond greep en er tussen uit viste. Het was alleen erl een leer moment. Dat kan er dan dus ook gebeuren als er clubjes gevormd worden.

Dit is niet de enige keer dat iets dergelijks gebeurde, het beschermen van elkaar tegen andere honden. Als ze dus zichzelf geroepen voelen om tussen beide te komen lijkt het me niet dat ze dat die andere hond een onderdeel van is. Eerder een ongenodigde gast.

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

@Landseer - uiteraard met alle respect, maar u laat dus van uw honden afhangen of u wel of niet een gesprek met een voorbijganger aangaat..? Ben ik de enige hier die dit heel bijzonder vindt? Dus uw honden maken de dienst uit? Ook datu denkt dat een hond allang geen roedelinstinct meer heeft, vind ik heel bijzonder, dit is zijn natuur.. U heeft zeker ook brokken dan, als u er zo over denkt? Had ik al gezegd "met alle respect"? Ik weet het niet zeker hoor hoe het zit met roedelinstinct, maar dit is typisch een CM programma waarin de hond mag bepalen of er wel of niet getreuzeld wordt tijdens de wandeling, ik hoor het 'm bijna zeggen.. O-) Ps dit zeg ik niet alleen omdat ik CM fan ben, maar ook op mijn cursus leerden we dat, dat de hond eerst netjes moet zitten en dan komt de 'juf' langs en geeft je een hand en praat even kort met je, en de hond moet blijven zitten.. Netals wanneer ik bij me pa ben, die woont vrijstaand, en zijn erfhond rent continu om het erf heen beetje te blaffen en beetje te waken, als hij aanslaat moet Chels erbij zijn, om d'r heen kijken en ook een blafje laten ontsnappen, maar ze heb geen idee wat er loos is verder..

@Sammy - ik loop dus ook vaak met de mensen van de uitvallende reu, en u weet als geen ander hoe ik altijd opschep over hoe voorbeeldig mijn Chelsea is, maar als haar reu uitvalt wil ze zich er zeker mee bemoeien.. Niet altijd hoor.. Soms lijkt het alsof ze wil bemiddelen, dan loopt ze onderdanig kruipend en kwispelend ertussen te springen de hele tijd, lippen te likken (onderdanigheid tonen), maar ook soms gaat ze hem verdedigen, en daar ben ik dan inderdaad niet zo blij mee..

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

maar u laat dus van uw honden afhangen of u wel of niet een gesprek met een voorbijganger aangaat..? Ben ik de enige hier die dit heel bijzonder vindt? Dus uw honden maken de dienst uit? 
Christien dat heeft niks te maken met of je hond de dienst uit maakt.
Dat heeft te maken met een mens die goed kan nadenken, inschatten en meevoelen met wat je hond wel of niet aan kan.

Misschien nemen sommige mensen een hond voor dat gezellige praatje in het park,maar als je een hond hebt die al dat stil staan -en alles maar op je af laten komen- niet aan kan,dan zou het heel sneu zijn voor die hond om dan je eigen zin door te drijven en alleen aan jezelf te denken.En wat je erbij krijgt is een hele gestressde hond,die steeds minder aan kan.

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

" Misschien nemen sommige mensen een hond voor dat gezellige praatje in het park,maar als je een hond hebt die al dat stil staan -en alles maar op je af laten komen- niet aan kan,dan zou het heel sneu zijn voor die hond om dan je eigen zin door te drijven en alleen aan jezelf te denken.En wat je erbij krijgt is een hele gestressde hond,die steeds minder aan kan. "


Waarom raakt zo'n hondje op de eerste plaats zo gestresst van het stilstaan terwijl het baasje met een voorbijganger praat? Of het nou om asielhonden gaat of niet, juist deze honden hebben dit vaker, niet om hun verleden, ze leven in het nu, maar omdat de baasjes ze zielig vinden en ze daarom extra privileges geven en daar maken de hondjes beetje 'misbruik' van want dit is zwakte.. Met alle respect he..

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Tis lastig uitleggen,maar ik denk dat het mee moet maken om zoiets te snappen.
En als jouw eigen hond flink uit wil vallen of honden vrij direct wil afhappen/bijten/corrigeren(hoe je het ook noemen wilt) waar het om gaat is dat die hond grote stress ondergaat op zo'n moment.
En dán ga je er voor kiezen om je hond meer rust in zijn koppie te geven en alle actie minder op te zoeken.
De hond moet het allemaal aankunnen.En er zijn honden die gewoon sneller vol zitten in het hoofd,minder aankunnen en dus gestressd raken.

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

Ooohh u bedoelde echt specifiek mijn situatie, tenminste de situatie tussen me wandelmaatje z'n Staff, ohh nee het is een Bully Pitbull werd me vanmiddag even gecorrigeerd, maar hij dus en die van me andere wandelmaatje, die uitvallende reu? Oh zo, ja dan snap ik wel wat u bedoelt.. Ja dat is ook een beetje de discussie, ik en me wandelmaatje met de uitvallende reu zeggen "let it go" want het gaat gewoon niet, en me nieuwe wandelmaatje kan het juist moeilijk loslaten en die vindt dat het opgelost moet worden ipv uit de weg gaan.. Dat is beetje het hele probleem..

honden page profiel GingerGinger

honden foto van Ginger

Ik vind niet dat er dan sprake is van een roedel..

Als ik met mijn honden tegelijk naar buiten loop (soms 3,4,5 of 6 tegelijk). Dan vertonen ze wel roedelgedrag, omdat er dan ook echt sprake van een roedel is. Wonen met elkaar samen, kennen elkaar door en door en weten dus ook wel wat ze aan elkaar hebben.

Als er dan een buitenstaander of andere roedel aankomt zie je echt dat ze een groep vormen en dat ze elkaar ook zullen corrigeren/verdedigen wanneer dat nodig is. Ik als roedelleider moet dat dan weer voor zijn en leid ze dus ook af. Toch is het moeilijker wanneer je met meer (grote) honden tegelijk loopt, dus meestal gaan er maar maximaal 2 mee, tenzij ik een handlanger heb haha :-)

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

Ja oke maar iedereen heb het steeds over hun eigen roedel, de vraag was of je hond een hond van een passerende roedel gaat corrigeren als deze uitvalt en dus instabiele opgewonden gedrag vertoont, wat in een 'officiele' roedel niet geduld wordt..

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Fuseert een roedel als je met een andere hondeneigenaar praat?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: uit het niets aggressief
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^