Kent er iemand hondenschool met gescheiden puppy-klassen? (veiligheid voor mijn chihuahua)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MelissaMelissa

honden foto van Melissa

Hallo,

Dit is de eerste keer dat ik hier iets schrijf. Mijn naam is Melissa en ik heb sinds kort een chihuahua-puppy die Hercule heet. Hij is net 12 weken geworden en heeft dus de leeftijd bereikt om naar de hondenschool te mogen gaan.

Gisteren was ik dus voor de eerste keer met hem gegaan naar de hondenschool in Zottegem. Ik maakte mij wel al zorgen of hij ging in een klas terecht komen met heel grote puppyrassen. De voorzitter verzekerde mij dat dat geen enkel probleem was, dat pups van die leeftijd nog geen kwaad in zich hebben en elkaar dus niet pijn doen.

Met een bang hartje begon ik er dan aan. Ik kwam in een groep met een vijtiental deelnemers met: bernard sennerpups, mechelaarpups, wiemaranerpup, border collies en duitse herders en een beagle en nog een chihuahua'ke dat wel 2 keer zo groot was als de mijne.

En na 10 min ging het natuurlijk al mis, ze moesten 'vrij spelen' en ook ik moest Hercule 'ontlijnen'. En eens die grote loebassen passeerden aan mijn klein bang trillend hondje vlogen ze er natuurlijk allemaal op. Hij rolde alle kanten op, jankte, was doodsbang en ik had alle moeite om die grote honden eraf te duwen en houden want hij zou geplet geweest zijn, hij weegt ook nog maar een klein kilootje.

Dan kreeg ik nog eens onder mijn voeten van de lesgever dat ik hem in geen gevalk mag opheffen. Hij had geen trui aan, het was -3 graden buiten en de les was op een bevroren grasveld. Hij stond te daveren en te trillen en op mijn benen te scharten, en dan mag ik da prutske nog nie eens vasthouden of even opwarmen.. En dan kwam gehoorzaamheid, zit en lig en zo, nu heeft da beestje praktisch geen haar op zijn buikske, hij wou totaal nie gaan liggen op dienen ijskoude vloer plus dat de trainer mij eerst al toegeroepen had dat ik maar mijn 'sjakossen' in de auto moest laten dus had ik ook zijn snoepjes niet bij.

Ik had er genoeg van, zag duidelijk dat Hercule er hélemaal geen plezier in had en nam hem op. De trainer begon weeral te schreeuwen dat ik hem niet mocht oppakken dus repliceerde ik dat hij kou had, dan riep hij 'Ochere gaat er dan mee binnen ze', ik zei dat ik hem zijn trui ging gaan aandoen en dan riep hij 'Waar zijn we hier mee bezig godverdomme mensen mensen..'

Ik ben dan maar afgedruipt met mijn ventje. Heb een verschrikkelijke eerste ervaring met de hondenschool gehad en vind het heel erg dat ik nu niet echt een kans heb om hem te laten socialiseren met andere pus.

Nu mijn vraag: Kent er iemand een hondenschool waar ze de puppyklas splitsen in kleine en grote hondenrassen? Want dat doe ik niet meer hoor, ik weet dat ze enkel spelen maar somige puppies wegen 30 keer zo veel als hij dus vind ik het niet verantwoord van die zo onstuimig samen te laten spelen.
Ik zou heel graag hem in contact laten komen met puppietjes maar dan meer van zijn formaat zodat ik ook niet heel de tijd doodsangsten moet uitstaan...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kent er iemand hondenschool met gescheiden puppy-klassen? (veiligheid voor mijn chihuahua)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

Ik denk wel dat t belangrijk is dat je hond in contact komt met grote honden. Dit gebeurd in t dagelijks leven ook natuurlijk...

Maar om ze samen ongecontroleerd te laten spelen Ou ik ook niet zo blij mee zijn.. Kun je niet met de andere chi 's een apart hoekje opzoeken zodat zij samen kunnen spelen? En 15 pers in een groep is ook wel heel veel...

honden page profiel TessTess

honden foto van Tess

Wat vervelend zeg, kan me voorstellen dat je zo helemaal geen leuke ervaring hebt gehad.

Bij ons zat wel alles door elkaar (maar de groep was meestal 6 tot max 8 pups), maar spelen en snuffelen ging per 2 honden in de puppyren. Dus niet alles bij elkaar maar 2 honden die qua maat of karakter wel goed bij elkaar zouden kunnen.

Ik ben het trouwens wel eens met Kim dat het wel belangrijk is dat je chihuahua ook grote honden leert kennen, maar zou iig fijn zijn als de trainers het dan bijv gecontroleerd deden met een rustige grotere pup in plaats van de hele groep in een keer.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

't Is niet zozeer dat ze in een gescheiden klas moet met alleen maar kleine hondjes. Je zoekt best een hondenschool die niet toestaan dat de pups onderling gaan spelen tijdens de les. En zo zijn er heel wat, hoor. Gewoon in je buurt rondbellen en vragen. Dat heeft het voordeel dat ze wel honden van allerlei pluimage kan zien en ruiken, maar er geen lijfelijk contact mee hoeft te hebben.Verder: altijd denken aan het welzijn van je eigen hond. Vind je het te koud? Doe dat jasje op voorhand al aan. Of vind je dat je te lang moet stilstaan en wachten? Zeg dan dat je even een minuutje aan de zijkant gaat spelen met je hondje. Een goed instructeur zal altijd proberen voor elke hond en elke baas een zo goed mogelijke oplossing te zoeken.

honden page profiel Truida, Kenzo & Rocky (RIP)Truida, Kenzo & Rocky (RIP)

honden foto van Truida, Kenzo & Rocky (RIP)

Bij zo'n hondenschool was ik rap weg.
De instructeur hoeft niet te schreeuwen en te vloeken naar de baasjes.
Bovendien vind ik 15 pups wel erg veel in 1 klas.
En ik had mijn pupje ook niet laten omver lopen door die groters.
Natuurlijk moet hij ook aan grote honden wennen maar niet op zo'n brute wijze.

Ik zou eens informeren in de omgeving bij een andere hondenschool en dan vragen naar de grootte van de andere pups en het aantal leerlingen.
Succes.

honden page profiel Angel, Google & GadgetAngel, Google & Gadget

honden foto van Angel, Google & Gadget

Socialisatie met grote rassen is juist heel goed, maar dat los spelen is dan misschien niet de oplossing. Ik heb er nooit problemen mee ondervonden in de puppylessen die ik volgde (groot ras ;-) ) Er zijn scholen die niet los spelen, misschien moet je daar naar zoeken?
niet oppakken ben ik het overigens helemaal mee eens, je laat zo namelijk eigenlijk je hond zien dat ie terecht bang is namelijk en zo krijg kan je een valse keffende chi creeeren. En dat zal je bedoeling niet zijn O-)

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Zelf ben ik geen voorstander van gescheiden groepen, wel van gescheiden spelen. Zoek een honden school met vrij spelen in verschillende hokken. Er wordt dan gekeken naar het karakter van de pups en de pups met een rustig karakter gaan dan bij elkaar, enz. Formaat hoeft geen rol te spelen. Bij ons zat een Rotweillerpup bij de kleintjes, omdat die gewoon ging liggen en een beetje met z'n pootjes spelen, meer niet. 
Ik zit met Evy bij Martin Gaus en daarbij spelen de pups apart van elkaar in kleine groepjes. Vond het zelf erg nuttig voor de pups. Ook kwamen groot en klein wel met elkaar in contact, maar werd alles strak in de gaten gehouden en niet zo maar los van de lijn.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik denk dat je beter een hondenschool kunt zoeken met goede begeleiding. A: het is niet goed dat je zelf bang bent, want daarmee steek je je hond aan en dan heb je dikke kans op een angstblaffer. Dáár kunnen juist andere honden weer op reageren. B: ook in het dagelijks leven zul je grote honden tegenkomen, dus voor jou pup om daar gecontroleerd aan te wennen is prima. Mits je dus een goede hondenschool hebt waar dit inderdaad gecontroleerd gebeurt.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Bij Martin Gaus (puppycursus) mochten er steeds maar 4 hondjes spelen. Na een minuut of 5 ging er een hondje terug naar de baasjes en mocht er een ander hondje spelen.

Bij de Kynologenclub mocht nooit gespeeld worden, niet van tevoren, niet achteraf.

Zelf vind ik 15 combinaties ook wel érg veel, bij de KC waren dat er max. 6.
Wij hadden ook een gemengd groepje, van teckel, shih tzu, herder.
Later (andere cursus) van jack russell tot cane corso en rottweiler.

Als je alleen een cursusgroepje met chihuahua's hebt dan beperk je het wereldje van je hondje wel.
Hij zit nu juist in zo'n belangrijke periode, als je nu grote honden gaat mijden is de toon gezet en is alles wat groter is als hijzelf eng. En de kans dat je alleen maar chihuahua's tegenkomt met uitlaten lijkt me ook vrij klein.
Dus ik zou een andere hondenschool zoeken. Een waar ze het spelen in ieder geval een beetje begeleiden en niet alles maar klakkeloos losgooien.

honden page profiel lutlut

honden foto van lut

Haha, dacht al aan de manier van je woordgebruik dat jij geen nederlander bent...Op de hondenschool waar ik ben ingeschreven werken ze ook samen met alle pups maar vrij spelen doen ze per gewichtsklasse, dus geen duitse dog bij een chi.Vind de lesgever ook maar grof,zou dat ook niet pikken ! Is heel knap van je dat je op puppyklas gaat, hebben ze ook veel voordeel bij, vooral de socialisatie naar andere honden toe is belangrijk.Misschien eens zoeken via internet, Aalst en omstreken hebben wel meer dan één hondeschool, ik ga naar Lede, heel sympathieke mensen en de groepjes bestaan max. uit 6 puppy's.

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

Ik vind het goed van je dat je naar een andere hondenschool kijkt. Bij ons op cursus is er nooit geschreeuwd en daar ging alles goed. Daar werd rekening gehouden met de persoonlijke karakters van de honden, en werden nooit honden in een situatie tot iets gedwongen aan mee te doen.
De socialisatie met grote honden zou ik meer zoeken in rustige volwassen dieren dan onstuimige pups.
Als je een hondenschool zoekt waar de pups niet met elkaar mogen spelen (los) of een school waar ze qua grote bij elkaar passen. Die zijn er genoeg

honden page profiel maartjemaartjegoedgekeurde fokker

honden foto van maartje

zou op zoek gaan naar een andere school, maar niet optillen bij grote honden en ook niet angstig zijn! als jouw hondje gaat piepen komen de andere erop af stormen, nu om deze ervaring zo snel mogelijk teniet te doen, laten wennen aan andere grote honden die voorzichtig zijn met de kleintjes! en aub probeer niet angstig te zijn, je hond pikt dit op en zal denken dat iedere grote hond hem wil aanvallen en dat is natuurlijk grote onzin, heb meer de ervaring dat kleine hondjes grote honden aanvallen.

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Ik zou gelijk klaar zijn met zo'n hondenschool, alleen al hoe de trainer te keer gaat kan echt niet!

Ga op zoek naar een hondenschool waar ze positief trainen op een leuke gezellige manier.
Natuurlijk wel in gemengde groepen want dat is juist zo belangrijk maar let eens op hoe er gespeeld wordt.
Bij ons was het zo max 2 honden in de puppyweide van beetje zelfde grote en waarbij het karakter ook overeen kwam zodat het spelen met andere honden een leuk plezierig iets is.

Hou zelf rekening met dit weer dat je dan altijd zijn jasje aan hebt want denk dat het echt koud is voor die iniminie krummels.
Bij ons wordt er dan ook vaak een kleedje gebruikt voor de zit en af oefeningen zeker voor die hele kleintjes met weinig vacht.

Daarnaast vind ik het optillen van je hond/pup niet bevoordelijk zeker niet in een groep honden hierdoor plaats je steeds je hond boven de groep en zal hij een mega ego gaan ontwikkelen en dan krijg je dus zo'n keffer 1e klas die ook vaak dan fel reageerd en bijterig kan worden naar andere honden.
Ze hebben niet voor niks 4 poten gekregen.

Veel succes met je zoektocht naar een leuke hondenschool.

honden page profiel MelissaMelissa

honden foto van Melissa

Ok bedankt alvast iedereen voor de reactie. Ik zal moeten zoeken dan naar een hondenschool waar ze wel grote puppies zien maar ze niet allemaal gemengd mekaar onder de voet lopen.

En de lesgever daar klikte het zowieso al niet mee, ik word niet graag bekeken als een chichi-madam met een chihuahua. Ik wil het beste voor mijn hondje en wil er mij gerust voor uitsloven. En ik wil graag een goed gesocialiseerd hondje dat luistert en geen panische keffer.

Zal er op letten van hem niet meer zo op te pakken, maar dan wel in veilige situaties, niet zoals ik gisteren heb meegemaakt. Daar kon ik echt niet anders hoor als ik geen geplette chihuahua wou. Plus ik zou ook niet willen dat hij getraumatiseerd raakt en nooit bij geen grote hond meer zou willen komen.

Straks ga ik ook achter een puppy opvoedingsboek, voor al wat tips, zodanig dat ik hem toch niet om zeep help met mijn goedbedoelde liefkozingen en zo :-) een chihuahuapupje nodigt nu eenmaal toch wel uit om hem als hij daar zo hulpeloos droevig zit te zijn om hem op te pakken en te knuffelen. Dus dat zal ik zeker nog moeten leren.

En als ik een hondenschook doe, dan toch liefst met een trainer die alles netjes uitlegt in plaats van schreeuwt: zet dienen hond op de grond!
Alvast bedankt iedereen.

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

't Is niet zozeer dat ze in een gescheiden klas moet met alleen maar kleine hondjes. Je zoekt best een hondenschool die niet toestaan dat de pups onderling gaan spelen tijdens de les. En zo zijn er heel wat, hoor. Gewoon in je buurt rondbellen en vragen. Dat heeft het voordeel dat ze wel honden van allerlei pluimage kan zien en ruiken, maar er geen lijfelijk contact mee hoeft te hebben.quote]

Bij onze cursus was het zelfs 'verboden' om pups met elkaar te laten spelen. Die leren niks van elkaar. Ik zou Juno ook echt niet op het veld zetten met een chiuaha en ze dan 'laten spelen'. Tis vragen om problemen met zo een verschil in grootte.

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

"
Zal er op letten van hem niet meer zo op te pakken, maar dan wel in veilige situaties, niet zoals ik gisteren heb meegemaakt. Daar kon ik echt niet anders hoor als ik geen geplette chihuahua wou. Plus ik zou ook niet willen dat hij getraumatiseerd raakt en nooit bij geen grote hond meer zou willen komen.
"


Je mag je pup natuurlijk wel 'beschermen' als je ziet dat hij het moeilijk heeft. Erop af lopen, door je knieen en de andere honden blokken zodat ze ruimte geven. Zo heb ik dat in ieder geval gedaan toen Juno zich es onprettig voelde bij een paar grotere honden.

maar ik zou zeker een andere cursus zoeken. Het is ook taak van de begeleider om ervoor te zorgen dat het baasje zich prettig voelt, en dat is duidelijk niet gelukt.

honden page profiel Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*Shauni *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*goedgekeurde fokker

honden foto van Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*

Bij ons op de hondenschool bestaat er een welpenklas. DAt is een speelklasje eigenlijk maar dat is tot de leeftijd van 12 weken. Dan in de pups zijn er niet zoveel speelmomenten meer met andere honden omdat ze dat anders tijdens de les ook gaan doen. Als er dan zo'n speelmoment is, is het geen enkel probleem om buiten het speelveldje te gaan. De hond opnemen tijdens angst is inderdaad geen goed idee hoe erg het ook lijkt. Maar op die moment ga je juist het angst gedrag belonen. En inderdaad het is heel koud nu om te trainen. Mijn chi's hebben er ook last van. Wat je zeker moet doen is hem zeker niet pushen om het te doen op het veld maar oefen vooral thuis zodat hij de commando's al wat onder de knie krijgt. Binnenkort als hij dan wat meer haar op zijn buikje krijgt kan je hem al eens doen laten zitten in het natte gras. Het is ook belangrijk dat hij leert om in natte omstandigheden de commando's uit te voeren. Niet voor op wedstrijden ofzo maar ook voor in het dagelijkse leven. Je weet nooit dat je hem moet laten zitten omdat er een jogger of een fietser voorbij komt. Ik wens je alvast nog veel succes met de hondenschool. Ik ben het ook niet eens met die speelmomenten die blijkbaar moeten. Misschien eens een andere hondenschool proberen??

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Daar liep ik ook tegenaan toen Jamie een pup was, ik had haar écht niet in zo'n groep losgelaten. Weet je wat je daar van krijgt? Een bang hondje! 
Er werd ook altijd tegen mij gezegd; het is gewoon een hond hoor! Gewoon los laten lopen tussen alle soorten en maten.. het enige wat ik daar mee bereikt heb is dat ze regelmatig achterna gezeten werd en daar angstig van is geworden. Nee naar dat soort onzin luister ik niet meer. 
Chihuahua's zijn nou eenmaal klein en kwetsbaar, aan jou de taak om ze te beschermen. 

Jamie is nu bijna drie en toch wel sociaal, kleine honden vindt ze eigenlijk bijna altijd wel leuk. We kwamen net nog een super schattig pupje tegen, kruising teckel maltezer. Daar wou ze gelijk mee spelen, zo schattig. ':-)
Maar grote honden blijven toch wel groot en eng, die moet ze echt leren kennen voor ze dat leuk vindt. Dat komt ook omdat ik daar nooit op verder getraind heb, ik vind het niet van belang dat mijn hondje van 2 kg goed overweg kan met honden van +30kg. Ken te veel  'ongeluk verhalen'.

Maar goed, er zijn ook hondenscholen waar ze ze niet laten spelen samen. Succes met zoeken naar een goede hondenschool! En altijd je hondje beschermen hoor!

Joop (Gast)

Ik sluit me volledig aan bij Sanne ... Een Chihuahua zomaar bij grote onbekende honden gooien om te "spelen", dat is vragen om problemen. Zo creeer je namelijk een angstblaffer of angstbijter. Veel Chihuahua's zijn dat geworden doordat de baasjes in het begin te horen hebben gekregen "gooi ze maar bijelkaar, dat is goed voor ze, ze zoeken het onderling maar uit".

Ten eerste moet je honden het uberhaupt niet zelf uit laten zoeken en al helemaal een Chihuahua niet! Een hond moet leren dat JIJ het voor hem oplost en niet dat hij het ZELF maar moet oplossen. Dus bij contact met andere honden altijd goed opletten en vertrouw je het niet, gewoon ingrijpen: andere hond wegsturen/blokkeren en je eigen hond beschermen. Het feit dat deze hondenschool dat niet begrijpt geeft alleen maar aan dat ze weken met nogal verouderde methodes.

Succes

Joop

honden page profiel BinkBink

honden foto van Bink

Waarom moeten pups met elkaar spelen? Geen enkele pup kent grenzen en gaan daardoor veel te ver onderling. Ik vind het veel slimmer om pups met volwassen en hele stabiele honden om te laten gaan, zo leren ze beter waar de grenzen zijn en hoe ze zich moeten gedragen.

honden foto van Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje

Gewoon een hondenschool zoeken met een goede begeleiding en niet iemand die denkt het allemaal te weten !

Natuurlijk moet je pupje wel in contact komen met andere honden, anders krijg je een Chi zoals bij mij in de buurt, doodsbang voor alles wat beweegt en zelfs mijn voorzichtige Tibo vindt hij doodeng, maar wel niet elkaar onder de voet laten lopen !

Goed dat je voor hem opkwam, veel baasjes durven dat dan niet ! Zulke toestanden had je bij ons in de hondenschool vroeger ook en dus ben ik opgestapt. Ik ben later naar DogPartner gegaan, veel kleinere groepen en meer individueel van hond tot hond. Ze zijn niet zo goedkoop en het concept is anders, maar daar ergerde ik me tenminste niet :-D

Veel succes met het vinden van een hondenschool die jou en je pup beter bevalt !!

honden page profiel Jessie en Eli Jessie en Eli

honden foto van Jessie en Eli

Wat raar dat ze de vrij laten spelen, ik heb ook een chi, en die was ook de kleinste en onder geen beding dat ze de grote pups met kleine laten spelen.

En ik nam een dekentje mee, en dat ging prima dan hoefde ze niet op het koude gras.

In januari ga ik met mijn andere chi pup naar training en neem weer een dekentje mee.

Optillen deed ik tijdens de curses ook niet, maar buiten met lompe honden wel hoor, sommige honden zijn zo lomp dat ze hem zo zouden vertrappen.

honden page profiel NacNac

honden foto van Nac

Ik heb (nog) geen tijd om alle reacties te lezen, maar persoonlijk denk ik dat het belangrijk is dat je een hondenschool vindt waar de groepen veel kleiner zijn (max. 5-6 pups) en waar er tijdens de les niet met elkaar gespeeld mag worden.
Ook vind ik het zelf heel belangrijk dat de instructeur kan inschatten welke pup met welke pup kan/mag spelen (dus qua intensiteit en karakter), zodat er na de les wel met elkaar gespeeld kan worden, maar bijv, maar per 2 of 3 pups en de anderen dan even wachten.
Ik denk dat jouw pup wel moet leren omgaan met de grote rassen, maar dat je er wel tussen moet kunnen gaan staan als het te ruw/hard gaat, je pup krijgt dan ook vertrouwen in jou, jij beschermt hem immers.

Succes!!

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

In mijn optiek horen pups helemaal niet met elkaar te spelen in de puppyklas. Socialiseren kan ook op afstand. Er hoeft geen interactie te zijn tussen pups.

Pups leren geen sociaal gedrag van elkaar maar van volwassen sociale honden.

Het kan wel maar dan heel gedoseerd met pups van min of meer dezelfde grootte/ras en vooral energieniveau.

En niet te vergeten onder goede, nee uitstekende begeleiding. De puppyklas behoort de meest ervaren instructeur te doen.

Groet, Monique

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kent er iemand hondenschool met gescheiden puppy-klassen? (veiligheid voor mijn chihuahua)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Pup plast op kleedjes
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^