Met of zonderstamboom?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KellyKelly

honden foto van Kelly

Ik ben aan het twijfelen gegaan Pppfff, 
ik kan er natuurlijk niet over zwijgen dat ik een golden retrieverpup wil aanschaffen, tegen iedereen die het wil horen, maar hoe meer ik er met andere over spreek , hoe meer ik begin te twijfelen.
Ik was overtuigd dat ik een pup zou aanschaffen met stamboom, maar verschillende zeggen mij dat ze met stamboom minder sterk zijn Pppfff moet ik geloof hechten aan die verhalen??? Ik wil gewoon een gezonde , lieve en mooie pup die deel kan uitmaken van ons gezin.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Met of zonderstamboom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

In mijn ogen is een met stamboom hond sterker dan een niet stamboomhond (van hetzelfde ras bedoel ik dan). Stamboom zelf is niet eens het belangrijkste, het gaat om de testen die gedaan worden voor de erfelijke afwijkingen. In dat opzicht zou ik absoluut als ik jou was gaan voor een GR puppy uit geteste ouders ipv uit ongeteste ouders. Met dat laatste loop je nogal risico op een hond die in de toekomst afwijkingen gaat ontwikkelen.

honden page profiel snoopy, rikkie , lady en xanasnoopy, rikkie , lady en xana

honden foto van snoopy, rikkie , lady en xana

volgens mij maak het niet uit of je mee of zonder stamboom koopt, als je je pup maar bij een goede verantwoorde foker koop.
een stamboom is alleen noodzakelijk volgens mijn mening als je er shows mee wil doen of er zelf een nestje mee wilt.

honden page profiel maartjemaartjegoedgekeurde fokker

honden foto van maartje

ik zou ook kiezen voor een GR met stamboom dan weet je dat alle testen gedaan zijn en ook de voorouders getest zijn en je hebt minder kans om een broodfoknestje te kopen

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

"
een stamboom is alleen noodzakelijk volgens mijn mening als je er shows mee wil doen of er zelf een nestje mee wilt. "

Dat is een argument die je vaak hoort maar onjuist is. Een stamboom laat je zien uit welke lijnen je hond komt, dat is nogal belangrijk om te weten. Als je er mee wilt fokken of shows lopen is een stamboom inderdaad vaak verplicht, maar dat moet geen reden zijn om wel/geen stamboomhond aan te schaffen.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Kelly,
goed dat je hier komt vragen! ;-)

Waar het voornamelijk om gaat is dat de ouderdieren onderzocht zijn op de afwijkingen die bij het ras voor kunnen komen en dat er enkel gefokt word met de gezonde dieren!
Dat is het belangrijkste!

Er zijn ook wel "fokkers" bij die wel een stamboom bij pups geven maar verder niets doet aan voorafgaande onderzoeken, in dat geval is er een kans dat deze "fokker" met ongezonde dieren fokt, ja en DAN is een stamboomhond niet gezonder!

Dus dat staat toch een beetje los van elkaar.

Daarnaast vindt ik het ook belangrijk om te weten, waar komt mijn hond vandaan, wie zijn de ouders, hoe zit hetmet hun gezondheid, wie waren de grootouders, hoe is die bloedlijn.. en DAN zijn stamboompapieren dus wel weer van belang!

Maar dan nog ben je er niet!
Er zijn nog veel meer factoren die meespelen, bv heb je zelf een klik met de fokker, kun je je vinden in hoe de fokker alles doet, hoe de fokker met de honden omgaat?
Laat de fokker de teefjes ook nog in hun waarde, dus geen dekking bij elke loopsheid en dus 2 x per jaar een nest bij 1 teef.. heeft de fokker geen nesten tegelijk? Worden de pups gewoon in huis geboren, groeien ze daar op, leven alle honden in huis..?
Etc etc..

;-)

honden page profiel snoopy, rikkie , lady en xanasnoopy, rikkie , lady en xana

honden foto van snoopy, rikkie , lady en xana

wij hebben een hond met stamboom en hebben de eerste 5 maanden niks anders gezien dan een da en ze is van een goede fokker, ik vind dat dus geen garantie voor een goede pup.
wel is het waar dat de gedane testen belangrijk zijn maar kan je die testen alleen laten doen als ze een stamboom hebben? want dat is eigenlijk geen garantie voor een gezonde pup. bij ons zat er zelf geen garantie bij als er iets verkeerd was dat we ze terug konden brengen, niet dat ik dat zou doen maaar zo zie je maar

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

" wij hebben een hond met stamboom en hebben de eerste 5 maanden niks anders gezien dan een da en ze is van een goede fokker, ik vind dat dus geen garantie voor een goede pup.
wel is het waar dat de gedane testen belangrijk zijn maar kan je die testen alleen laten doen als ze een stamboom hebben? want dat is eigenlijk geen garantie voor een gezonde pup. bij ons zat er zelf geen garantie bij als er iets verkeerd was dat we ze terug konden brengen, niet dat ik dat zou doen maaar zo zie je maar "

Het is inderdaad geen garantie op een hond die nooit een DA hoeft te zien. De kans is echter wel kleiner dan bij een hond die uit ongeteste ouders komt (dan heb ik het over erfelijke problemen). Iemand die voor de lol een nest fokt zal zelden verantwoord fokken, daarmee bedoel ik dat zij zelden zowel de teef als reu zullen laten onderzoeken op erfelijke afwijkingen. Dus ja, in dat opzicht kan je beter op zoek gaan naar een verantwoorde fokker die wel kijkt naar de erfelijke afwijkingen.

honden page profiel corrie koopmancorrie koopman

honden foto van corrie koopman

Ik zou toch voor een hond gaan met stamboom.
En een goede fokker zoeken.

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Absoluut voor een hond met stamboom gaan. Zo heb je veel meer zekerheid. Bovendien moeten de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziektes, dit is zeer belangrijk, zeker voor een Golden Retriever! De ouders moeten onderzocht zijn op:
- HD
- ogen
- liefst ook op ED


Het zijn echt fabeltjes dat kruisingen of stamboomloze honden gezonder zouden zijn! Geloof niet alles wat je van jan en alleman hoort... Bij stamboomloze honden weet je totaal niets af van de voorouders, de lijn en de gezondheid... Bovendien zal je nooit een goede fokker kunnen vinden die zonder testen en stambomen fokt.

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Dit zijn de erkende fokkers in België:
http://www.grcb.be/drupal6/nl/node/36


In dit topic vind je eigenlijk alle informatie die je nodig hebt. Laat je maar niet aan het twijfelen brengen door mensen die er te weinig vanaf weten.

http://www.hondenpage.com/hondenforum/130129/golden-retriever-pup.php

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Bij een stamboomhond zijn niet alleen de testen belangrijk; nog belangrijker zijn de uitslagen. Hoe vaak zegt een fokker niet beide ouders zijn getest en daarmee basta. Dat is niet genoeg; vraag kopieën van de uitslagen in het geval van een GR; uitslagen testen van HD, ED en erfelijke oogaandoeningen.

Info LICG over Golden Retriever:

De LICG vindt het belangrijk om er op te wijzen dat beide ouderdieren o.a. geen erfelijke oogaandoeningen, Heup Dysplasie of Elleboog Dysplasie hebben, terwijl in het fokreglement van de GR Club fokken met verschillende HD gradatie combinaties is toegestaan. Ik zou dan ook kiezen voor een ouderpaar met beide uitslag HD- (HD min). Heel vreemd dat de GR Club totaal geen fokregels stelt voor de Elleboog Dysplasie.

http://www.licg.nl/ns/dieren/zoogdieren/hond/golden-retriever.html

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Met of zonderstamboom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^